KESKIVIIKKO 25.05.11

1. NYT sen on sitten kerrottu koko maailmalle, että pääministeri Netanyahu on valmis luovuttamaan suurten juutalaisasutusten ulkopuolella olevat pienemmät yksiköt neuvottelujen ja viime kädessä PA:n hyvän tahdon varaan, mitä PA ei ole missään vaiheessa osoittanut eikä luvannut juutalaisia ja heidän kotejaan kohtaan, kuten Netanyahu sanoi: ”Aitoa rauhaa vastaan” selittämättä, miten hän pystyy erottamaan aidon ja epäaidon.

Pääministeri Benyamin Netanyahu puhui 45 minuutin ajan USA:n kongressin jäsenille täpötäydessä salissa. Hänen todellinen puheensa kesti paljon vähemmän aikaa, sillä kuulijat nousivat seisaaltaan osoittamaan suosiotaan lähes jokaisen lauseen jälkeen, erään laskelman mukaan yli kahden tusinan verran. Joku vääräleuka sanoikin irvaillen, että USA:n kongressille on helppo myydä mitä tahansa riippuen myyjän sulavasta esityksestä.
Netanyahun puheen sisältö oli sovinnollinen ja tunteisiin vaikuttavasti rakennettu, eikä siinä paljon muuta tarvittukaan, sillä kongressin jäsenet ovat valtaosin Israelin ystäviä.

Netanyahu sanoi aidon yksinvaltiaan tavoin olevansa valmis ”tuskallisiin kompromisseihin”, josta HS käyttää sanoja ”kivuliaita kompromisseja”. ”Missä tahansa rauhansopimuksessa, joka lopettaa konfliktin, muutamat ”setlementit” jäävät Israelin rajojen ulkopuolelle. Tämä ei ole minulle helppoa, sillä tiedostan, että aidossa rauhassa meitä vaaditaan luopumaan osasta esi-isiemme juutalaista kotimaata.” Samalla hän vakuutti, ettei mitään neuvotteluja voida käydä PA:n hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana. Hän käytti Hamasista termiä ”palestiinalainen versio al-Qaidasta”. Hamas on Muslimiveljeskunnan haaraosasto.
Netanyahu selitti, että rauhankeskustelujen juuttuminen paikoilleen johtuu palestiinalaisten kieltäytymisestä tunnustaa Israel juutalaisena valtiona.

NETANYAHUN puhe kongressin täysistunnossa seurasi pääosin hänen aiempaa puhettaan AIPAC:n konferenssissa, vaikka hän lupasi esitellä kongressin jäsenille rauhan-suunnitelmansa yksityiskohtaisemmin.
Uutta kongressin puheessa oli hänen epämääräinen viittauksensa Jerusalemista, jonka asemasta hän lupasi löytävänsä ”uusia luovia hyvän tahdon ratkaisuja” kuitenkin luvaten, että Jerusalem säilyy juutalaisen kansan jakamattomana pääkaupunkina.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=222087

2. NETANYAHU sanoi puheessaan kongressille, että Palestiinan valtiolla tulee olla tarvittava maa-ala, mutta hän jätti pois Obaman määritelmän ”jatkuvasta, yhtenäisestä” (contiguous) maasta, kuitenkin ”tarpeeksi suuri voidakseen toimia elinkelpoisena, itsenäisenä ja hyvinvoivana valtiona”. Hän kuitenkin hylkäsi ehdottomasti vaatimukset Israelin vetäytymisestä 1967 rajalinjoille, mitä hän piti mahdottomana hyväksyä Israelin turvallisuuden vuoksi. Toinen vaatimus on IDF:n valvonta Jordanjoenlaaksossa, mitä hän ei nyt maininnut.
Netanyahu kehotti ”palestiinalaisia tulemaan neuvottelupöytään, joka on ainoa oikea paikka selvittää keskinäiset erimielisyydet; ei puheitten, katukokousten tai median kautta, joilla pyritään asettamaan ennakkoehtoja rajoista, rakentamisesta tai muista kysymyksistä”.

USA:n Valkoinen talo julkisti oman typistetyn ja silotellun version Netanyahun puheesta. Obaman neuvonantaja Ben Rhodes sanoi - osallistuessaan Obaman seurueen mukana kuuden päivän Euroopan kiertueeseen - puheen osoittavan Israelin ja USA;n läheisten suhteitten merkitysen ja vakuutuksia rauhantahdosta. ”Tulemme vakuuttamaan yhteistä päämääräämme, joka on kaikkien osapuolten intressien mukainen kahden valtion ratkaisu, ja jonka toteutumiseksi tulemme kaksinkertaistamaan ponnistelumme.”

3. SAMARIAN asukasneuvoston puheenjohtaja Benny Katzover sanoi ”Netanyahun jatkavan matkaansa liukkaalla pinnalla, minkä hän aloitti Bar Ilan Yliopiston puheessaan”. Katzover totesi, että huolimatta viittauksestaan esi-isien kotimaahan ”hän jatkaa kaupankäyntiä Israelin maasta”.
RABBI Shalom Dov Wolpe, joka johtaa ”vapaaehtoisjoukkoja Israelin maan pelastamiseksi” nimistä järjestöä, sanoi tiistaina, että ”Netanyahu on aloittanut sodan Jumalaa vastaan, ja että hän tulee saamaan saman kohtalon kuin Sharon, Olmert ja Katzav, jotka toimivat Israelin maan luovuttamiseksi vihollisille”.
APULAISMINISTERI Ayoub Kara tervehti tyydytyksellä Netanyahun lupauksia.
HALLITUKSEN sihteeri Zwi Hauser sanoi omasta puolestaan, että Netanyahu osoitti kongressin puheessaan, että pallo on nyt vahvasti PA:n kenttäpuoliskolla. Hän sanoi kaksi vaatimusta, joista PA:n tulee sopia keskenään: Tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja sanoa irti hallitusyhteistyö Hamasin kanssa.
GALLUPIN mukaan, josta ei ole vielä numerotietoa, LIKUD on ottanut selvän johdon toisten puolueitten yli. Myös Netanyahun kannatus pääministeriksi ennen Tzipi Livniä on kasvanut, se on 38 – 35 %¨marginaalilla. http://www.israelnationalnews.com/

4. PA:n johtajistoon kuuluva Saeb Erekat, jota haaretz.com kutsuu ”rauhanneuvottelijaksi” vaikka hän sanoutui siitä irti, esittää voimakasta kritiikkiä Netanyahun puheesta kutsuen sitä ”tosiasioitten, geografian ja historian vääristelyksi, joka on täynnä valheita asettaessaan PA:n syylliseksi rauhankeskustelujen keskeytymiseen”. Hän toisti Abbasin ottaman kannan, ettei ole mitään keskusteltavaa, ellei Netanyahu suostu PA:n vaatimuksiin 1967 linjoista vähäisin muutoksin. Hän selitti, ettei puheessa ollut mitään uutta eikä Netanyahulla ole mitään näkyä tulevasta. Hän totesi, että PA jatkaa instituutioittensa rakentamista valmistellessaan valtionsa julistamista itsenäiseksi. Hän kutsui ”häpeälliseksi” Netanyahun vaatimusta peruuttaa yhteishallituksen muodostaminen Hamasin kanssa.
Erekat sanoi, että ”PA:n johtajisto kokoontuu tänään keskustelemaan Netanyahun puheesta ja sen totuudenmukaisuudesta, jonka hän sanoo kiihottavan arabeja vastaan”.

ISRAELIN arabien rääväsuu kansanedustaja Ahmed Tibi sanoi Netanyahun puhuvan läpiä päähänsä sanoessaan arabien nauttivan Israelissa täydestä tasavertaisuudesta, jota hän ei sano löytäneensä millään sektorilla. Hän arvioi puheen olevan taikatemppu, trikki, jolla hän tyynnyttelee maansa oikeistolaisia elementtejään hallituksessa.
ISRAELIN vasemmiston edustajat sanoivat myös elegantin puheen sopivan huonosti alueen karuun todellisuuteen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/erekat-netanyahu-s-speech-was-incitement-against-arabs-1.363894

5. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa Jasser Arafatin aloittamaa politiikkaa puhua yhdellä tavalla länsimaille ja toisella omalle kansalleen arabiankielellä. Puheessaan Israelin itsenäisyyspäivän aattona toukokuun 14. päivänä järjestetyssä tilaisuudessa, jota arabit kutsuu nimellä katastrofi, ja joka esitettiin PA:n televisiossa Abbasin edustajan lukemana, Abbas esitti väitteen, että palestiinalaisten historia alkoi 9000 vuotta sitten, eli 4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tällä on halusi osoittaa, että juutalaisten väite 3000 vuotta vanhasta historiasta ennen ajanlaskun alkua ei anna heille mitään etuisuuksia. Abbasin mukaan tämä antaa palestiinalaisille oikeuden Palestiinan maahan.

”Kansallinen sovinto Fatahin ja Hamasin välillä on välttämätön voidaksemme taistella Israelia ja Netanyahua vastaan. Vastaamme Netanyahulle, kun hän sanoo, että heillä (juutalaisilla) on historiallinen oikeus maahan ulottuen 3000 vuotta eKr. Me sanomme, että Palestiinan kansan historia Kaanaan maahan ulottuu 7000 vuotta eKr. Tämä on totuus, joka tulee ymmärtää ja joka meidän tulee sanoa Netanyahulle: Sinä olet satunnainen historiassa. Me olemme historian kansa. Historia kuuluu meille,” Abbas kirjoitteli uudelleen historiaa. Saman väitteen esitti PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi kymmenen vuotta sitten National Geographic - lehdessä, mikä herätti silloin tiettyä hilpeyttä asiantuntijoitten joukossa.
Tämä episodi osoittaa, ettei arabien tapa käsitellä historiaa ole satunnainen, ohimenevä ilmiö, vaan se kuuluu arabimentaliteettiin, kuten Koraanin sekava historian käsittely osoittaa. Kuten PMW, joka Abbasin puheen käänsi, toteaa, käsite Palestiinan kansasta on syntynyt vasta muutamia vuosia sitten. Sellaista kansaa ei ole koskaan aiemmin esiintynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144470

6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ulkoministerin tittelillä kulkeva Mahmoud Zahar Gazassa sanoi, ettei Hamasin ulkoministeriön johtajalla Khaled Mashaalilla ole mitään oikeutta luvata Hamasin nimissä, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas saa käydä rauhanneuvotteluja Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144468
- Kanada on aloittanut syrjintätoimet Syyriaa vastaan. Ulkoministeriön antaman lausunnon mukaan Syyrian toimet aiheuttavat suurta vahinkoa kansainväliselle rauhalle. Syyrian turvallisuusjoukot ovat surmanneet yli 1100 siviiliä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144471
- AP kertoo, että Vladimir Ilyich Leninin äidinpuolen isoisä oli juutalainen Ukrainasta. Näin kertoo hänen sisarensa kirjeessään Stalinille, joka kehotti häntä ehdottomasti vaikenemaan asiasta. Leninin vanhin sisar, Anna Alyonova kertoo kirjeessä, että Leninin isoisän nimi Ukrainassa oli Blank. Hän kääntyi kristinuskoon välttääkseen sortotoimia ja saadakseen oikeuden korkeampiin opintoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/211238
- Sveitsi liittyi niiden maitten joukkoon, jotka boikotoivat Bashar Assadia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144460
- Kolme israelilaista kuoli heidän autonsa kolaroidessa arabin ajaman kuorma-auton kanssa tiistai-iltana. Onnettomuus tapahtui Neve Danielin ja Gush Etzionin välisellä no 60 tiellä. Yksi kuolleista oli rabbi Uri Dashberg, 69, Alon Shvut yhteisöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144456
- NU:n kansanedustaja Aryeh Eldad levitti eilen laatimaansa kirjelmää kymmeneen Jordanian lähetystöön maailmalla. Siinä hän toteaa, että Jordania on Palestiina. Hän kutsuu esitystään kilpailevaksi rauhansuunnitelmaksi Netanyahun esittämän rinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144449

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019