TIISTAI 05.04.11

1. ”PALESTIINAN valtion perustaminen on toteutettava neuvottelujen kautta, ei yksipuolisten lausuntojen eikä YK:n päätösten kautta”, selitti Valkoisen Talon neuvonantaja Dennis Ross puhuessaan ADL:n vuosittaisessa johtajakonferenssissa maanantaina.
Ross totesi, että PA näyttää entistä selvemmin haluavan hakea YK:n päätöstä asiassa syyskuussa, mitä hän valittaa haitallisena ei vain diplomatian kentässä vaan palestiinalaisten omien intressien kannalta. ”Se ei näytä ollenkaan edistävän mahdollisuutta Palestiinan valtion syntymiseksi,” hän sanoi. Hän katsoi neuvottelujen tien entistäkin tärkeämmäksi Lähi Idän arabimaita riepottelevan hallitusten vaihdon vaatimusten valossa. ”Nuoren johtajapolven tulee tiedostaa, että Israel on valmis rauhaan, ja että neuvottelut ovat tie siihen.”

ROSS vakuutti, että ”tästä paikallisesta sekasorrosta ja Israelin ja PA:n suhteitten jäätymisestä huolimatta yksi seikka tässä epävarmuuden aikakaudessa on varma, ja se on suhteemme Israelin kanssa, jonka siteinä ovat yhteiset arvot ja intressit.”
Ross vakuutti, että ”USA:n sitoumus Israelin turvallisuudesta on horjumaton ja raudanluja, ja ettei ole kysymys vain sanoista, vaan tarkoituksesta päivästä päivään.”
Hän sanoi Iranin uhasta, että USA tulee tekemään kaikkensa, ettei Iran saa ydinasetta. Toiseksi hän arvioi, että Iran pyrkii hyödyntämään alueella leviävää levottomuutta, mutta totesi, että se myös antaa tilaisuuksia uusille mahdollisuuksille.
ROSS totesi, että arabihallitukset ovat kiihottaneet USA:n ja Israelin vastaisia tunteita arabimaissa kääntääkseen sen huomion pois omista ongelmistaan, jotka lopulta aiheuttivat nykyiset kapinaliikkeet, minkä dynamiikka voi ajan myötä muuttua.

MARTIN INDYK, entinen USA:n Israelin lähettiläs, varoitti puheessaan, että juuri niin voi käydä selvitettyään ensin kotoiset ongelmansa. ”Se ei todellakaan tarkoita, etteivätkö he palaisi uudelleen palestiinalaisten asiaan. Se ei tarkoita sitä, etteikö Palestiinan valtio olisi tärkeä, vaan että juuri nyt he ovat tärkeämpien kysymysten kimpussa”, Indyk arvioi. Hän totesi, että ”edellytysten Damaskoksen ja Jerusalemin välisistä sopimuksista dramaattisesti hiipuessa – potentiaalinen rauha Syyrian ja Israelin välillä heitettiin ulos ikkunasta – Israelin ja PA:n tulee käydä keskusteluja ilman fanfaareja arabimaailman seuratessa silmä kovana”.
INDYK varoitti, että vaikka USA eri koskaan tule sallimaan yksipuolisen Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksellä, Israelin diplomaattiset liittolaiset ovat epävarmoja. ”Aika ei ole Israelin puolella”, hän vakuutti ja jatkoi: ”Tämä olisi sopiva aika Israelin ottaa aloite käsiinsä.”

ELLIOTT ABRAMS, presidentti Bushin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja, tuki puheessaan Indykin näkemystä, että Israelin tulee ottaa aloite käsiinsä. Samalla kun hän ei nähnyt edellytyksiä lopullisen ratkaisun syntymiselle, hän kuitenkin kehottaa Israelia ottamaan askeleita lyhyellä tähtäyksellä kahden valtion ratkaisun hyväksi. ”Israelissa on hyvin laaja näkemys, että heidän tulee erottautua palestiinalaisista”, hän totesi (vaikka en tiedä, mihin hän perustaa väitteensä) jatkaen: ”Uskoisin Israelin saavan hillittömän määrän diplomaattista arvonantoa, jos se ottaisi mitä tahansa askeleita haluamaansa suuntaan.”
Abrams teki kaksi ehdotusta: Israelin tulee laatia Knessetissä laki, jolla jokainen Juudeassa ja Samariassa asuva israelilainen saa korvauksen muuttaessaan vapaaehtoisesti turvallisuus-aidan Israelin puolelle. Toiseksi hän esittää, että Israelin tulee virallisesti tunnustaa Palestiinan valtio. Näillä hän uskoo Israelin voivan katkaista Israelin vastaiset diplomaattiset aloitteet. ”On aika irrottautua käsityksestä, että erottautuminen palestiinalaisista hyödyttää palestiinalaisia”, hän vakuutti. ”Sionistit eivät perustaneet Israelia odottamalla, että toiset tekevät sen heidän puolestaan.”

ADL:N kansallinen johtaja Abraham Foxman selitti paneelikeskustelun aikana, että olisi hyvin toivottavaa, että Netanyahu ottaisi aloitteen ja esittäisi diplomaattisen suunnitelman, jolla hän lopettaisi Israelin eristäytymisen ja siirtäisi huomion palestiinalaisiin. ”90 % Amerikan juutalaisista odottaa pääministeri Netanyahun ottavan jonkinlaisen aloitteen selvittämättä, suosivatko Amerikan juutalaiset jotain politiikan suuntausta. Hän kehotti tekemään tämän ”Israelin vuoksi, ja osan siitä muodostaa diplomaattinen ilmapiiri”.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=215134
Haluan lisätä edelliseen, jossa Abrams esittää vapaaehtoista muuttoa Juudeasta ja Samariasta tämän: Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä asuu n. 550 000 juutalaista, eikä siihen sisälly Jerusalemin uudet 1949 aselepolinjan itäpuoliset lähiöt.
Tuntuu kauniilta ajatukselta toivoa, että noin tapahtuisi, mutta Gush Katifin alueilta Gazasta 2005 karkotetut n. 8 500 juutalaista asuvat suurelta osin vieläkin tilapäismajoituksessa.
Miten Abrams aikoisi hoitaa satojen tuhansien majoittamisen, lasten koulujen, vanhempien työpaikkojen sekä yleensä hajotettujen yhteisöjen sosiaalisten ja psykologisten ongelmien ratkaisemisen ilman kapinaliikkeitä? Mistä otettaisiin tarvittavat varat? Toiseksi, jos Israel tunnustaa Palestiinan valtion ilman sopimusta, se tarkoittaisi, että Israel menettäisi oikeutensa sopia mistään PA:n johdon kanssa, ja avaisi tien loputtomille korvausvaatimuksille.

2. VALKOISEN TALON edustaja Mark Toner totesi lehdistön tiedotustilaisuudessa maanantaina, että USA on samaa mieltä Goldstonen mielenmuutoksen kanssa, eli Israelin armeija ei tehnyt mitään sotarikosta Gazan cast lead operaation aikana 2008-2009 vaihteessa. Hän sanoi USA:n työskentelevän myös YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) sisällä voidakseen vaikuttaa sen Israelin vastaiseen henkeen.
Myös YK:n palkkaama cast lead operaatiota tutkiva Etelä Afrikan entinen tuomari totesi Washington Post kirjoituksessaan viime viikolla, että UNHRC toimii yksipuolisesti Israelia vastaan käsitellessään Israelia koskevia kysymyksiä, jotka työllistävät voittopuolisesti sen henkilökuntaa. Goldstonen mielenmuutos on rohkea ja tervetullut, mutta herättää samalla kysymyksiä: Eikö korkeasti arvostettu tuomari todella pystynyt näkemään tätä aiemmin? Mikä lopulta sai hänen päänsä kääntymään, vaikuttiko siihen juutalaisyhteisöjen ja –johtajien painostus ja hänen leimaamisensa itseään vihaavaksi juutalaiseksi, kuten arvioidaan?

USA:n kongressin jäsen Eliot Engel (dem. NY) kehotti YK:ta perumaan aiemman päätöksensä hyväksyä Goldstonen raportti sellaisenaan ja lupasi keskustella pääsihteeri Ban ki-Moonin kanssa asiasta, vaikka sanoi epäilevänsä, että sellaista tapahtuu. Hän totesi, että tämä tapahtuma oli vain yksi Israelin vastaisista toimista, joihin on totuttu YK:n taholta.
Samalla hän valittaa sitä, että Israel on menettänyt kaiken luottamuksensa sen toimintaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=215200

3. EGYPTIN ulkoministeri Nabil Elaraby totesi tavattuaan Iranin edustajan Mugtabi Amanin: ”Egyptin ja Iranin kansat ansaitsevat keskinäisen yhteyden, joka kuvastaa niiden historiaa ja kulttuuria”. Hänen lausuntonsa todistaa perusteellisesta muutoksesta Iranin ja Egyptin välisissä suhteissa, jotka presidentti Mubarakin aikana olivat jännittyneet ja epäluuloiset, sillä Egyptin hallitus Mubarakin aikana näki Iranin kilpailijana johtavana muslimivaltiona.
Elaraby totesi maansa olevan avoin kaikille kansoille ja etsivän suhteita niihin.

IRANIN ulkoministeri Salehi esitti kahdenkeskisen yhteistoiminnan kehittämistä aloittaen esim. siitä, että Egyptin ulkoministeri vierailee Teheranissa, tai Iranin ulkoministeri vierailee Kairossa, sanoi Egyptin ulkoministeriön edustaja Menha Bakhouwm lausunnossaan.
Egyptin ja Iranin suhteet ovat olleet jännittyneitä useista kysymyksistä, joista Egyptin suhteet USA:n ja Israelin kanssa ovat olleet näkyvimmät. Egypti katkaisin suhteensa shia-muslimien hallitseman Iranin kanssa 1980 Iranin islamilaisen vallankumouksen vuoksi. Maat ovat kilpailleet keskenään vaikutusvallasta Lähi Idässä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=2151544.

4. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi lehdistötilaisuudessa Teheranissa, että USA:n äsken paljastunut suunnitelma Jordanian hajottamisesta ja osan siitä liittämiseksi Palestiinan valtioon ei tule onnistumaan. Hän totesi, että suunnitelman tarkoituksena on Israelin pelastaminen, mutta ettei se tule onnistumaan.
Ahmadinejad kehotti arabimaita varomaan suhteitaan USA:n kanssa, koska sen perimmäisen päämääränä on Israelin pelastaminen, mutta vakuutti, että Israel lopulta tuhotaan.

AHMADINEJAD kertoi myöhemmin maanantaina MEHR uutistoimiston tietojen mukaan, että länsivaltojen salaliittona ja suunnitelmana on Israelin pelastaminen tuholta ja sitten kertoa maailmalle, että Palestiinan valtio on perustettu.
Hän viittasi länsivaltojen sotaretkeen Libyaa vastaan kaataakseen sen hallituksen ihmetellen, miten ne voivat olla varmoja, ettei se tuonut turvattomuutta omien rajojensa sisään? Hän totesi, etteivät Lähi Idän kansat levitä punaisia mattoja niiden johtajille vain siksi, että ne hyökkäsivät maahan, jolla on pitkä historia taistelussa kolonialismia vastaan.
http://www.haaretz.com/news/international/ahmadinejad-u-s-seeking-to-divide-jordan-to-form-palestinian-state-1.354191

5. UUTISOTSIKOITA
- USA on lopettamassa aseitten viennin Libanoniin sen sisäisen epävarmuuden vuoksi, kertoo Wall Street Journal. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143351
- Iran ja Persianlahden maat ovat aloittaneet sanallisten miekkojensa kalistelun. Iran syyttää niitä ja Saudi Arabiaa Bahrainin miehityksestä, jotka puolestaan kehottavat Irania pysymään poissa niiden asioista. Gulfmaitten yhteistoimintaneuvosto (GCC) sanoo olevansa erittäin huolestunut Iranin jatkuvasta puuttumisesta niiden sisäisiin asioihin. Gulfmaitten neuvostoon kuuluvat: Saudi Arabia, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja UAE (United Arab Emirates). Iran on yrittänyt vetää USA:n mukaan sanailuun olettaen sillä yhdistävänsä muslimimaat. Mielenosoitukset on Bahrainissa virallisesti kielletty ja hallitus salli päivittäisen pääoppositiolehden ilmestymisen sen jälkeen, kun se vaihtoi päätoimittajansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143340
- Gilon lähiö Jerusalemissa sai luvan rakentaa 942 uutta asuntoyksikköä. Lupa myönnettiin eilen kaupungin toimikunnassa. Maan omistavat JNF ja yksityiset. Peace Now ja vastaavat NGO-järjestöt nostivat kovan huudon, ja USA:n ulkoministeriö valittaa päätöstä, ettei se ainakaan rakenna rauhaa maassa. Israel lienee ainoa valtio maailmassa, joka ei saisi rakentaa pääkaupungissaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143350
- Poliittinen aktivisti, tuottaja ja näyttelijä Juliano Mer Khanis, 52, surmattiin Jeninissä hänen autoonsa kohdistetulla kivääritulella Freedom Teatterin edessä. Murhaaja oli naamioitunut, ja ampui viisi laukausta lähietäisyydellä. Mer-Khanis suututti muslimeja tuomalla näyttämölle poikia ja tyttöjä sekä valitsemalla ohjelmaansa Animal Farm-näytelmän, jossa esiintyy sika. Molemmat ovat pahennukseksi Islamissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143347
- Insinööri Abu Sisi oli Hamasin rakettien mestarivalmistaja ja -suunnittelija. Hän kehitti niiden osumatarkkuutta ja lentomatkan pituutta. Häntä syytetään satojen ihmisten vahingoittamisesta tai surmaamisesta kehittämiensä rakettien avulla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4052002,00.html
- Ehud Barak hyväksyi neljän Länsirannan kaupungin suunnitelmat: Rotem, Eshkolot-Sansana, Halamish-Neve Tzuf, Nofim ja Kiryat Netafim. Luetteloon eivät kuulu Itamar, Eli ja Ofrat, joita pidetään poliittisesti arkaluotoisempina. http://www.haaretz.com/news/national/barak-to-approve-development-plans-for-4-west-bank-settlements-1.353971
- FaceBook kampanja kolmannesta intifadasta on levinnyt ”kaatuneitten IDF:n sotilaitten” sivulle, jonne on raapustettu tekstejä kuten: tapamme teidät kaikki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143334
- Jemenissä hallituksen joukot ampuivat 16 ja haavoittivat 60 Taizen kaupungissa. Hudaidassa aktivistit yrittivät marssia presidentin palatsia kohti, kun turvallisuus-joukot avasivat tulen heitä kohti haavoittaen 400, monia heistä hengenvaarallisesti.
A-J ja uutistoimistot.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019