PERJANTAI 29.04.11

1. AAMUN lehdet ja uutisaiheet käsittelevät eilen julkistettua sovintoluonnosta Hamasin ja Fatahin välillä, joka näyttää yllättäneen jopa Mahmoud Abbasinkin, joka eilen pystyi vaivoin pidättämään tyytyväistä hymyään – kuin kissa viiksiään nuoleskellen saatuaan kermamaitoa -
puhumattakaan Israelin pääministeristä, joka julkisti hätäisen lausuntonsa turhan kiireesti ehtimättä puntaroida sen vaikutuksia laajemmalla sektorilla. Näin häntä täällä kritisoidaan. Puolustusministeri Barak oli tällä kertaa varovaisempi sanoissaan – hänethän tunnetaan selvästä myönnytyspolitiikastaan, mikä on tuonut maalle pelkkää kärsimystä. Barak antoi ymmärtää, että hän olisi valmis keskustelemaan palestiinalaisten yhteishallituksen kanssa, jos se hyväksyy määrätyt kvartetin Hamasille antamat velvoitteet.
Hamasin edustaja vakuutti eilen, ettei sovintoesitys velvoita sitä hyväksymään kahden valtion periaatetta eikä aloittamaan rauhankeskusteluja Israelin kanssa.

NETANYAHU kokosi eilen ”septettinsä”, 7 keskeistä ministeriään, kiireiseen istuntoon, jossa pyrittiin selvittämään, mikä tilanne on tässä vaiheessa ja miten siihen tulee suhtautua. Näistä istunnoista ei anneta lausuntoja julkisuuteen; jotain voi vuotaa jonkun löysäsuisen kautta. Netanyahu matkustaa ensi viikolla Lontooseen ja Pariisiin, joissa arvattavasti keskustellaan kiivaasti PA:n laatimasta esityksestä YK:lle valtionsa perustamiseksi, mutta uusi yllättävä kehitys arvattavasti ryydittää tapaamisia entistä voimallisemmin, eikä ehkä Israelin makuun.
ISRAELISSA on esitetty toiveita saada EU:n ja kvartetin johtavat länsimaat vastustamaan PA:n esitystä, ja tuomitsemaan edelleen Hamasin pyrkimykset murtautua eristyneisyydestä, mutta huolestuttavat merkit Euroopan johtajien lausunnoissa enteilevät entistä myönteisempää suhtautumista PA:n valtio-esitykseen ja Hamasiin. Tämä myönteisyys voi nyt korostua perustuen arvioon, että yhteistoiminta Hamasin ja Fatahin välillä voi vaikuttaa Hamasiin positiivisesti ja saada sen luopumaan yksioikoisesta Israelin tuhoamisideologiasta. Tätä voidaan pitää uhkapelinä korkeilla panoksilla, joilla tarkoitetaan Israelin olemassaoloa.

ISRAELISSA nähdään, että Hamas on voimallisempi kuin Fatah, ja sovintosopimuksen myötä sen suosio entisestään voimistuu Gazassa mutta kasvanee myös Länsirannalla. Tämän vuoksi on hyvin todennäköistä, että seuraavissa vaaleissa Hamas voisi selviytyä voittajana kuten se teki edellisissä. Mahmoud Abbas käytti Hamasista nimitystä ”pimeyden joukot” sen syrjäytettyä PA:n ja kaapattua vallan Gazassa v. 2007, mutta joutuu nyt syömään sanansa.
HAMASIN suosio on Egyptissä suurempi kuin Fatahin, eikä Abbasin avoin tuki syrjäytetylle presidentti Hosni Mubarakille parantanut tilannetta.
Egyptin taholta luvataan, että Rafahin terminaali Siinain ja Gazaan välillä tullaan pitämään jatkuvasti auki sekä tavara- että henkilö-liikenteelle. Voimassaolevan sopimuksen mukaan Israelilla tulee olla oikeus valvoa liikennettä Kerem Shalomin raja-asemalta, mutta tämä sopimus mitätöidään Egyptin uuden hallituksen toimesta. Egypti lupasi kutsua kaikkien palestiinalais-ryhmien johtajat Kairoon viralliseen allekirjoitus-tilaisuuteen.
Ensi viikon aikana selvinnee, miten kestävä Hamasin ja Fatahin välinen kuhertelu on.

USA:n kongressin jäsenet ovat uhkailleet, että USA tulee keskeyttämään PA:lle vuosittain antamat runsaat tukiaiset ja toimimaan entistä aktiivisemmin PA:n YK:lle aikoman esityksen vastustamiseksi. USA:n hallitus ei ole vielä ilmaissut kantaansa, mutta tuntien Obaman ja Clintonin Israel-kielteisyyden ja muslimi-myönteisyyden, he tullevat etsimään keinoja kiertää kongressin esittämät uhkaukset.
ISRAELIN edustajat uhkaavat katkaista yhteistoimintansa PA;n kanssa, jos PA jatkaa yksipuolista valtionsa perustamisesitystä. Tämä tulisi kuristamaan pahoin PA:n taloutta, joka toimii suurelta osin Israelin hyvän tahdon ja yhteistoiminnan avulla. Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostaminen voisi laajentaa repeämää Israelin ja PA:n välillä, katkoen kaikki turvallisuuteen liittyvät yhteistoimintamuodot. Äärimmäisen keinona jotkut kansan-edustajat vaativat C-alueitten liittämistä Israeliin ja sitä koskeva laki on jo valmisteilla. Hamasin ja Fatahin välisen sopimuksen mukaan PA vapauttaa kaikki pidättämänsä Hamasin ja ehkä muittenkin terrorijärjestöjen jäsenet, mikä lisäisi suuresti Israelin turvallisuusriskiä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218357

2. PA:N pääministeri Salaam Fayad vakuutti kuulijoilleen viikkokatsauksessaan, että nyt on tullut aika toteuttaa Jerusalemin valmistaminen Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Hän totesi, että PA antaa jo 2 miljoonaa USD koulukirjojen ja –materiaalien hankkimiseksi. Toiseksi hän lupasi lisätä hallituksensa toimia instituutioiden rakentamiseksi ennen kaikkea terveyden, lain ja opetuksen aloilla. Mutta tämä ei ole riittävää, hän totesi.

FAYAD selitti strategiaansa todeten, että tähän saakka taistelu on keskittynyt Jerusalemin islamilaisen luonteen säilyttämiseksi Israelin harjoittamaa ”juutalaistamista ja miehitystä” vastaan. ”Nyt pääpaino on keskitettävä Palestiinan valtion pääkaupungin kehittämiseen”, hän sanoi luvaten hallituksensa panostavan varoja ja tukea tämän päämäärän hyväksi.
FAYADIN hallituksen suunnitelma on selvässä ristiriidassa Oslon sopimusten kanssa, joiden ansiosta Palestiinan Auktoriteetti sai hallintovallan Juudean ja Samarian palestiinalais-kaupungeissa. Oslon sopimukset kieltävät PA:n poliittisen toiminnan Jerusalemissa, mitä se on pyrkinyt päättäväisesti syrjimään avaamalla toimistojaan ja lähettämällä omia siviili-pukuisia poliisejaan Jerusalemiin. Fayad avaa nyt rintamasodan sopimuksia vastaan.
Israelin hallitukset ovat olleet kovin epävarmoja valvoessaan sopimusten rikkomisia, varsinkin Temppelivuoren alueella, mikä aiheuttaa jatkuvia välikohtauksia. Tämä on antanut PA.lle ja eri ryhmille mahdollisuuden laajentaa toimiaan sopimuksista välittämättä.

ITÄ JERUSALEMIN palestiinalaiskouluissa käytetään PA:n hyväksymiä koulukirjoja ja opetusmenetelmiä, joista useat ovat jäänteitä Jordanian miehityksen ajoilta. Fayadin suunnittelema uusi carriculum, opetusohjelma, jonka Israelin opetusministeriö yhdessä Jerusalemin kaupungin kanssa rahoittaa, sisältää mm. Mahmoud Abbasin tohtorin-väitöskirjan, jossa hän kieltää holokaustin; Sionin Vanhinten Protokollan, joka on osoitettu juutalaisvastaiseksi väärennökseksi; sekä kirjoitukset pyhästä sodasta (promotion of jihad).
FAYADIN näyn mukainen Jerusalem tulisi olemaan ”rauhan symboli sekä uskontojen ja kulttuurien välisen yhteistoiminnan keskus”. Opetusohjelma tuskin tukee Fayadin näkyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143771, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143752

3. 15 000 israelilaista ja juutalaista vieraili torstai-iltana Joosuan haudalla, mikä on ennätys. Joosua oli Mooseksen adjutantti erämaavaelluksen aikana 40 vuoden ajan, ja hän oli toinen kahdesta juutalaisesta, jotka toivat myönteisen raportin Kanaanin maahan tekemältään vakoiluretkeltä ja kehottivat valtaamaan maan. Toinen oli Kaleb, sotapäällikkö. Vain he kaksi saivat oikeuden Egyptistä lähteneistä ylittää Jordanjoen erämaataipaleen jälkeen.

JOOSUA haudattiin Heresin kylään Samariassa. Kylän alkuperä on muinaisuudessa, mutta se on nykyisin palestiinalainen kaupunki sijaiten PA:n hallitsemalla alueella.
Joosuan hauta on lähellä hänen isänsä Nunin sekä sotapäällikkönsä Kaleb Ben Yehunen hautaa.
Torstai-illan tilaisuuden olivat järjestäneet useat eri järjestöt, mukana Samarian alueneuvosto, Sikem Echad (yksi), Samarian uskonnollinen neuvosto sekä Yesod Olam.
Vieraiden joukossa oli sekä israelilaisia että turisteja, sekä miehiä että naisia, sekä useita merkkihenkilöitä, ministereitä, kansanedustajia, IDF:n edellinen komentaja Gabi Ashkenazi ja ashkenazi päärabbi Yona Metzger muiden mukana.
Tilaisuus oli ensimmäinen valtion virallinen tilaisuus Joosuan haudalla.
Useat puhujat esittivät rohkaisevia sanoja juutalaisille. Juudean ja Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika totesi, että kun Joosua tunkeutui parimiljoonaisen kansansa kanssa runsaasti asutettuun Kanaanin maahan, hän ei kysellyt valloittaessaan maata saamansa tehtävän mukaisesti, mitä muut siitä ajattelivat.
ISRAELILAISET tarvitsevat tällaisia vakuutuksia, sillä vuosisatojen aikana kansojen erämaassa ollessaan toisten kansojen armoilla ja usein ajettuina maasta toiseen, he joutuivat jatkuvasti huomioimaan, mitä maan kansa heistä ajatteli, ja mitä heidän rabbinsa opettivat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143779

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian mielenosoituksissa surmattujen siviilien määrä ylittää 500, kertovat Syyrian ihmisoikeusjärjestön edustajat. Satoja hallitsevan Baath-puolueen jäseniä on sanonut irti jäsenyytensä vastalauseena aseettomien siviilien surmaamisesta. Assadin hallitus esiintyy kuitenkin rohkeana ja uhittelevana. Korkea virkailija totesi, että jos sota syttyy Hizbullahin ja Israelin välille, Syyria ei kaihda käyttää kaikkea voimaansa Israelia vastaan. Hän jopa vihjaisi kilpailusta, kumpi ampuu eniten ohjuksia Tel Aviviin. Tähän sisältyy vakava uhka, että Assad ja Nasrallah voivat käyttää joukkotuhoaseitaan Israeliin ampumissaan raketeissa ja ohjuksissa. Tämä voisi laukaista Israelin taholta eloonjäämiskamppailun niillä aseilla ja välineillä, joita sillä on käytettävissään. (JP)
- IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano vahvistaa, että Syyria rakensi atomilaitosta Dair Alzouriin. IAF:n koneet tuhosivat lähes valmiin laitoksen 2007. IAEA:n tutkijat vierailivat rakennuspaikalla pommitusten jälkeen ja löysivät selviä vinkkejä rikastetusta uraanista. Läntiset tarkkailijat epäilevät, että Syyria rakentaa toista laitosta plutoniumin eristämiseksi ydinvoimalan käytetyistä polttoainesauvoista. Syyria kieltää syytökset, mutta IAEA:n tutkimukset v. 2004 osoittavat, että Homsin alueella löydettiin useita tonneja ns. yellow-cake uraania. IAEA auttoi Homsin laitoksen rakentamisessa. Saksalaistiedot kertovat, että Syyria rakentaa salaista ydinlaitosta Damaskoksen lähelle, ehkä Dair Alzourin tapaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143764
- Egyptistä Israeliin kaasua tuottavan kaasujohdon tuhoutuminen aiheuttaa Israelin sähköntuotannossa 40 %:n vajauksen, mikä pakottaa käyttämään öljyä ja muita korvaavia polttoaineita 1.5 miljoonan USD vrk-kustannuksella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143760
- Marokon Marrakeshissä tapahtunut pommi-isku surmasi 15 ihmistä, heidän joukossaan israelilainen nainen juutalaisen miehensä kanssa. Yli 20 ihmistä haavoittui iskussa, jota poliisi arvioi ensin rikollisten tekemäksi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israeli-woman-and-jewish-husband-killed-in-morocco-terror-attack-1.358768
- Syyrian armeijan yksiköissä kerrotaan olevan haluttomuutta tulittaa aseettomia siviilejä. Heidän joukossaan on siviilipukuisia erikoisjoukkoja, jotka ampuvat sekä siviilejä että sotilaita kansan joukosta, ja vetäytyvät sitten pois jättäen sotilaat ja mielenosoittajat keskenään. Nähdessään tovereittensa haavoittuvan tai kuolevan sotilaat ovat halukkaampia tulittamaan siviilejä, sanovat silminnäkijät. http://www.haaretz.com/news/international/syria-army-units-clash-as-crackdown-on-protesters-intensifies-1.358699

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021