TIISTAI 29.03.11

1. LEVOTTOMUUDET Syyriassa jatkuvat edelleen. Syyrian presidentti Bashar Assad lupaa pitää puheen joko TV:ssä tai lehdistötilaisuudessa, jossa hänen kansliansa lupauksen mukaan selvitetään kansalle levottomuuksien syyt ja miksi ne tulee lopettaa.
Hallituksen päätettyä lähettää armeijan sotilaita mielenosoitusten repimien kaupunkien kaduille aiheutti hetkittäistä epävarmuutta kansassa peläten massamurhia, mutta rohkaistuneina ainakin 4000 ihmistä saapui eilisiin mielenosoituksiin, kertoo Reuters.
Mielenosoituksia on nyt pidetty myös Haman kaupungissa, jossa Hafez Assad massamurhasi 20 000 asukasta, sekä Latakiaan, jossa elämä alkaa osittain palata normaaliksi
VARAPRESIDENTTI Farouk Al-Shara vakuutti, että presidentti Bashar Assad tulee parin päivän sisällä pitämään puheen, jossa hän saa kansalaiset ”vakuuttuneiksi” yksilöimättä, mitä vakuutuksia hänen puheensa tulisi sisältämään, kertoo uutistoimisto SANA.

DARAASSA mielenosoittajat kokoontuivat Omari-moskeijan läheiselle aukiolle huudellen iskulauseitaan ”me haluamme arvokuutta ja vapautta”, sekä ”ei hätätilalaille”. Eräs silminnäkijä kertoo turvallisuusjoukkojen ampuneen ilmaan usean minuutin ajan ajaen ihmiset sisätiloihin, mutta he palasivat ammunnan loputtua.
Turvallisuusjoukkojen kerrottiin välillä vähentäneen joukkojensa määrää, mutta eilen he palasivat entistä suuremmin joukoin osoittaen kivääreitään jokaista ryhmää kohti lähellä moskeijaa. Eräs moskeijan lähellä asuva kertoo nähneensä yläkerran ikkunastaan, että turvallisuusmiehiä ja sotilaita oli tiheänä muurina moskeijan ympärillä ja että tarkka-ampujia oli sijoitettu rakennusten katoille. Tämän johdosta ihmiset eivät uskaltaneet edes liikahtaa peläten joutuvansa tulituksen kohteeksi. AP:n mukaan turvallisuusjoukot käyttivät maanantaina kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseksi.

ASIANAJAJAT sanovat, että hallitus käyttää hätätilalakia julistaakseen mielenosoitukset laittomiksi, pidättää ihmisiä mielivaltaisesti, sulkee oikeusistuimia sekä antaa salaisen poliisin toimille vapaat kädet. Eräs diplomaatti arvioi, ettei Assad poista hätätilalakia korvaamatta sitä jollain vielä pahemmalla.
HALLITUS lähetti lauantaina sotilaita Latakian kaduille turvaamaan järjestyksen palautumisen, mutta asukkaat sanovat, että kaduille liikkuu aseistettuja ryhmiä, mutta kukaan ei tiedä, keitä he edustavat. Hallituksen antaman tiedon mukaan 12 ihmistä on saanut surmansa ”aseistettujen jengien” ja turvallisuusjoukkojen välisissä kahinoissa, joita se syyttää väkivaltaisuuksista ja tulitaisteluista. Ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin kuusi ihmistä on saanut surmansa kaupungissa kahden päivän aikana.

OPPOSITIOJOHTAJA kertoi, että sunni ja alawite-ryhmien uskonnolliset edustajat tapasivat maanantaina Latakian kaupungin siviilivirkailijoita voidakseen lopettaa ryhmien välien kiristymisen. Tämä näyttää ainakin toistaiseksi rauhoittaneen tilannetta, minkä johdosta bussiliikenne palautui normaaliksi ja liikkeet avasivat ovensa. Viranomaiset vapauttivat kaksi Reutersin journalistia, jotka oli pidätetty kaksi päivää aiemmin Damaskoksessa. TV-tuottaja Ayat Basma ja kuvaaja Ezzat Baltaji sanoivat olevansa kotonaan ja voivansa hyvin.
AP kertoo, että Latakian asukkaat ovat joissain lähiöissä muodostaneet miehitettyjä katusulkuja estääkseen kepein ja metsästyskiväärein varustautuneitten tuntemattomien ryhmien liikkumisen kaduilla. Tätä pidetään vaarallisena, koska asukkaat ovat ottaneet turvallisuusjoukoille kuuluvan oikeuden puolustaakseen asuinalueitaan. Latakiassa jännitys sunnien, alawiittien ja kristittyjen kesken kehittyy helposti väkivaltaiseksi. Jää nähtäväksi, pystyykö Assadin puhe rahoittamaan 11 päivää kestäneitä mielenosoituksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214209
http://www.debka.com/article/20803/, http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=214197

2. EGYPTIN hallitsevan sotilasneuvoston antaman lyhyen tiedotteen mukaan entinen presidentti Hosni Mubarak perheineen on kotiarestissa Sharm el-Sheikin talossaan. Tämä on ensimmäinen vahvistettu tiedotus hänen nykyisestä olinpaikastaan. Eräät huhut kertoivat hänen muuttaneen Saudi Arabiaan, mutta tiedotteen mukaan huhut ovat vääriä.
SOTILASNEUVOSTO asetti komitean tutkimaan syytöksiä, että Mubarak ja sisäministeri tietoisesti lähettivät poliiseja surmaamaan mielenosoittajia kaduilla. Al-Ahram kertoo, että komitea on antanut yleiselle syyttäjälle tutkimustensa tulokset, joiden mukaan Mubarakin hallitus toimi rikollisesti antaessaan poliisille ohjeet mielenosoittajien surmaamisesta. Käskyn tulen avaamisesta heitä vastaan antoi entinen sisäministeri Habib al-Adli, syytteessä todetaan. Korkeita poliisivirkailijoita on myös pidätetty samasta syytöksestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214247

3. FATAH aloittanee sovintoneuvottelut Hamasin kanssa Kairossa huhtikuun alussa, kertovat palestiinalaislähteet Ramallahissa. Abbas tapasi Hamasin edustajia Länsirannalla viikon vaihteen aikana, missä sovittiin sovintoneuvottelujen aloittamisesta ja siitä, miten ristiriita särkee palestiinalaisten asiaa ja yhtenäisyyttä.
ABBASIN suunniteltu matka Gazan kaistalle keskustelemaan yhteishallituksen muodostamiseksi sen sijaan siirtynee Kairon keskustelujen jälkeen. Hamasin taholta varoitettiin, ettei se pysty turvaamaan Abbasin turvallisuutta Gazassa.
Sovintoneuvottelujen kautta mahdollisesti muodostettavan yhteishallituksen ehtona on se, että Hamas hyväksyy kvartetin asettamat kolme ehtoa: tunnustaa Israelin juutalaisena demokraattisena valtiona, tunnustaa aiemmat PA:n ja Israelin väliset sopimukset sekä luopuu väkivallan käyttämisestä Israelia vastaan. Hamas ei ole aiemmin suostunut näihin.

ABBASIN neuvonantaja kehottaa Abbasia hyväksymään yhteishallituksen Hamasin kanssa vaikka se ei sitoutuisi kvartetin vaatimuksiin siinäkin tapauksessa, että se voi menettää USA:n antaman runsaan taloudellisen tuen.
Palestiinalaisryhmien kansalliskomitean ja yhteistoiminnan pääsihteeri Khaled Abdul Majiud kertoi journalisteille maanantaina, että Fatahin ja Hamasin edustajien keskustelut viime viikolla Damaskoksessa olivat ystävällisiä ja rakentavia. Hän kertoi, että Kairon sovintokeskusteluissa käsitellään Abbasin Gazan vierailua, uuden hallituksen ja palestiinalaisen johdon valitsemisesta sekä presidentin ja parlamenttivaalien pitämisestä Länsirannalla ja Gazassa syyskuussa.

HAMASIN johtajistoon kuuluva Mahmoud Zahar totesi Kairossa, että Abbasin tulisi siirtää Gazan matkaansa, kunnes sovintoneuvottelut on saatu päätökseen. Hän sanoi tapaavansa Kairossa sotilasneuvoston jäsenen ja toivoi saavansa audienssin ulkoministeri Nabil al-Arabin kanssa. Zahar kehui, että Egyptin vallankumous on eduksi palestiinalaisille. Hän toivoo, että Egypti poistaa liikenteen rajoitukset Gazan rajalta, vapauttaa Egyptissä vangitut palestiinalaiset sekä avaa lähetystönsä uudelleen Gazassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214231

4. ISRAELIN ulkoministeriön pääsihteeri Rafael Barak on ministeriön virkailijoitten mukaan lähettänyt viestin sekä YK:n turvallisuusneuvoston 15:lle jäsenelle että kehottanut 30 EU-maan lähettiläitään toimittamaan samansisältöinen viesti mahdollisimman korkealle tasolle, jossa varoitetaan, että jos PA edelleen edistää yksipuolisen Palestiinan valtion julistamista YK:n päätöksellä, Israel tulee tekemään omat yksipuoliset päätöksensä ja toimimaan niiden mukaan.
Ulkoministeriön kirjelmässä ei tiettävästi kerrota lähemmin, mitä nuo Israelin yksipuoliset toimet olisivat, mutta Haaretzin web-sivulla arvioidaan, että Juudean ja Samarian alueille ulotettaisiin Israelin lainsäädäntö; tai Israel liittäisi Juudean ja Samarian suuret juutalais-kaupungit valtioonsa; tai muita toimia, joilla PA:n arvovaltaa supistettaisiin. Israel voisi myös sanoutua irti kaikista Oslon sen jälkeen tehdyistä sopimuksista PA:n kanssa.

HAARETZ.COM artikkelin mukaan Euroopan maitten edustajat sanovat saaneensa tällaisen viestin. Useimpien maitten edustajat sanovat, että on hyvin luultavaa, että PA saa esityksensä Palestiinan valtiosta läpi, koska rauhanprosessi on juuttunut paikoilleen. Israelin taholta on painotettu, että sellainen päätös tekisi tyhjäksi Oslon sopimukset ja muut PA:n kanssa tehdyt järjestelyt, kuten turvallisuusyhteistyö ja kaupalliset yhteistoiminnot.
YOSSI BEILIN tapasi Abbasin Ramallahissa sunnuntaina. Abbas kertoi Beilinille, ettei hän suostu neuvotteluihin Netanyahun kanssa, ennen kuin tämä keskeyttää kaiken rakennus-toiminnan Juudeassa ja Samariassa. Abbas arvioi, että hän voisi suostua käyttämään kolme kuukautta ennen ratkaisevaa syyskuuta neuvotteluihin hänen ehdoillaan. Hän kielsi väkivallan mahdollisuuden, mutta vihjaisi eroavansa tai hajottavansa PA:n. Artikkelissa vihjataan, että Netanyahu näyttää luopuvan suuren linjapuheen esittämisestä USA:n matkansa yhteydessä.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-threatens-to-take-action-if-un-recognizes-palestinian-statehood-1.352423
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin Pankin pääjohtaja nosti maan peruskorkoa 0,5 %, uusi korko on 3 %.
- Pääministeri nimitti Yoram Cohenin Shin Betin (yleinen turvallisuusjärjestö) johtajaksi. Hänellä on 30 vuoden kokemus alalla. Järjestö toimii lähinnä maan sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi, Mossad hoitaa maan ulkopuolella tapahtuvat operaatiot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143199
- Israelin lähettämä lääkintäryhmä varusteineen saapui määräkohteeseensa ja perusti kenttäsairaalan Minami Sanrikucho alueelle Japanissa. Lääkäriryhmässä on mukana eri alueitten asiantuntijoita kirurgista lähtien, mutta varsinaisen työnsä ohessa sen tulee seurata maassa leviävää säteilyä. Ryhmässä on säteily-asiantuntija mukana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143170
- 45 kansanedustaja eri puolueista vaatii, että hallituksen tulee vahvistaa Itamarin kylän rakennuskaava, joka on valmis mutta odottaa Barakin allekirjoitusta. Kansanedustajat sanovat tilannetta järjettömäksi, sillä kylässä ei ole katuvaloja eikö se saa tarvittavia palveluja, koska sen asemaa ei ole laillistettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143206
- Kasvava protesti jatkuu FaceBookia vastaan siksi, että se julkistaa sivua, joka selvästi kiihottaa palestiinalaisia väkivaltaan ja kolmanteen intifadaan. FB puolustaa sivua sananvapauden nimissä, mutta se sotii sen periaatteita vastaan. Lukijat voivat jättää protestin alla olevan linkin kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143201
- Etelä-Koreassa kouluissa tulee uuden lain mukaan opettaa juutalaisten Talmudia. Siitä on tehty myös korealainen versio, jota äidit opettavat lapsilleen ”tiedon valona”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143192
- Knesset perusti maanantaina uuden ministeriön. Sen nimenä on ”Kotirintaman Puolustusministeriö”, ja sen ensimmäinen ministeri on Matan Vilnai. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143198
- Sosiaalivirkailijoitten lakko päättyi eilen työtuomioistuimen päätöksellä. Virkailijat saavat 22.5 %:n palkankorotuksen ja työaika lyhenee, vanha 40.5 tuntia, uusi 39. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143202
- Alla olevassa linkissä kerrotaan Mizmorin uskonnollisesta musiikkikoulusta. Koulun perusti Itzik Weiss. Koulussa musiikkia opettaa tunnettu laulaja Mika Karni, joka tunnetaan nimellä Morah Mika. Hän kertoo, että oppilaat tulevat uskonnollisista piireistä, mutta että musiikkia opetetaan laajalla sektorilla, myös nykymusiikkia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143180
- Presidentti Barack Obama ei tiistain puheessaan tarkentanut maansa strategiaa Libyan sodan suhteen. Hän totesi, ettei USA käytä väkivaltaa Gaddafin syrjäyttämiseksi, mutta se on operaation päämääränä avustamalla kapinallisia. Samaan aikaan Ranskan presidentti Sarcozy ja Englannin pääministeri Cameron vaativat, että Gaddafin tulee siirtyä syrjään mahdollisimman pian. Tämä lupaa entistä suurempaa hävitystä ja tuhoa Libyan kaupunkeja ja kyliä kohtaan. http://www.debka.com/article/20807/
- Japanin ydinkatastrofi näyttää pahenevan, eikä sitä helpota virkailijoitten antamat virheelliset lukemat. Aiemmin kerrottiin säteilyn lisääntymisestä reaktori 3 lähellä 10 miljoonankertaiseksi, mutta se tarkennettiin myöhemmin 100 000. Eilen kerrottiin, että voimalan maaperässä on havaittu plutoniumia, ja pelätään, että sitä on voinut valua myös mereen. http://www.haaretz.com/news/international/plutonium-found-in-soil-at-crippled-japan-nuclear-plant-further-raises-alarm-1.352476
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoo iloitsevansa, että viimeinen vaihe imaami 12. eli mahdin palaamiseksi on meneillään. Hänen mukaansa arabimaitten sekasortoa johtaa tuleva mahdi, jolla on suunnitelma sen lopettamiseksi ja uudesta noususta. http://prophecyupdate.blogspot.com/2011/02/ahmadinejad-says-final-move-has-begun.html
- Johtuiko Tokion keltainen sade saastumisesta vai ydinsäteilystä? http://theintelhub.com/2011/03/24/yellow-rain-falls-in-tokyo/
- Seuraava linkki kertoo, miten Fukushiman ydinsaaste voisi levitä maailmalle. http://www.woweather.com/weather/news/fukushima?LANG=us&VAR=niluhemis133&HH=0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021