PERJANTAI 25.03.11

1. GAZAN terroristit ampuvat testirakettejaan kohti Tel Avivia, joka näyttää olevan heidän maalitaulunaan. Eilen he ampuivat Katyusha Grad-tyyppisen (iranilainen Fajr) raketin, joka putosi Ashdodin lähelle lennettyään 30 km. Seuraavina heidän tähtäimissään ovat Tel Avivin lähellä sijaitsevat Rishon Lezion ja Gedera ja ”valkoisen kaupungin” eteläiset lähiöt.
Kotirintaman johto oli eilen yhteydessä Rishon Lezion ja Gederan kunnalliseen johtoon antaen ohjeet niiden ja läheisten kibbutsien asukkaille pysytellä tarkkaavaisina seuraavien rakettien varalta. Koulut Ashdodissa, Ashkelonissa ja Kiryat Gatissa päätettiin pitää suljettuina perjantaina. Räjähdysten äänet kuultiin Javnessa ja Rehovotissa saakka.

TORSTAIN aikana Gazasta ammuttiin Israelin puolelle kaikkiaan 11 rakettia sekä kuusi kranaattia Eshkolin alueelle torstai-iltana. Ihmisvahinkoja ei ole raportoitu. Ashdodin lisäksi Sderot sai tuntuman rakettitulesta, josta se on kärsinyt vuosikaudet yhden raketin pudotessa sen alueelle. Hamas on toistamiseen ilmoittanut, ettei se ole osallistunut raketti- ja kranaattituleen ja että se on kehottanut Islamic Jihadia ja muita järjestöjä lopettamaan tulitukset, mutta ilmeisesti sillä ei ole voimaa tai todellista halua valvoa kehotustaan.

Beershebassa Grad-raketin sirpaleista eilen pahoin haavoittunut ja lopulta vammoihinsa sairaalassa menehtynyt 59-vuotias brittiopiskelija oli nimeltään Mary Jane Gardner. Kaksi muuta haavoittunutta 40:stä on sairaalassa kriittisessä kunnossa, toistakymmentä hoidetaan edelleen sairaaloissa saamiensa vammojen vuoksi.
Hän opiskeli Jad Hasmonassa raamatunkääntäjäksi.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213733

2. RAKETTI- ja kranaattitulen alle joutuneet Gazan rajan pinnassa asuvat asukkaat ovat yhä kärjekkäimmin kyselleet, miksi puolustusministeriö ja puolustusministeri Barak panttaavat kallista Iron Dome puolustusjärjestelmää, jonka suunnitelmien ja onnistuneitten testien mukaan pitäisi pystyä estämään lähestyvät raketit ja kranaatit 4 - 70 km:n etäisyydellä sadan neliökilometrin alueella. Kriitikot ovat alkaneet etsiä todellista syytä siihen, että ministeriö on tilannut ja saanut 2 valmista patteristoa, mutta pitää niitä varastoituina.

PAHAT KIELET sanovat, että Barak esittelee niitä ylpeänä vieraileville potentiaalisille ostajille, mutta ei halua asentaa niitä kaupunkien suojaksi joko siksi, että pelkää niiden epäonnistuvan torjunnassaan tai siksi, että yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD, kun Kassam maksaa korkeintaan viidenneksen siitä. Yhtenä verukkeena pidetään sitä, että jos se pystyy suojelemaan yhden kaupungin asukkaita, sen asentaminen aiheuttaa turhaa kritiikkiä toisissa kaupungeissa, joihin raketit suunnataan, mitä pyritään välttämään.

PAHENEVA tilanne Gazan lähialueilla ja kasvava arvostelu sai lopulta puolustusministeriön lupaamaan, että ensimmäinen Iron Dome (teräskupu) patteristo asennetaan sunnuntaina. Saapa nähdä, pitääkö lupaus paikkansa, vaikka helmikuussa tehdyt viimeiset testit onnistuivat. Ministeriön edustajat väittävät, ettei järjestelmä ole vielä asennuskunnossa. Apulaispuolustusministeri kenraalimajuri Yiar Naveh on pitänyt useita keskustelutilaisuuksia IAF:n ja operaatiohallinnon johdon kanssa kiirehtiäkseen puolustusjärjestelmän asentamista.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213741,

3. MIELENOSOITUKSET Syyriassa ovat jatkuneet hallituksen turvallisuusjoukkojen turvautuessa yhä kovempiin vastatoimiin. Torstaina Daraan kaupungissa marssi kaikkiaan 20 000 asukasta vaatien lisää vapautta ja kieltäen hallituksen syytökset, että ”aseistetut jengit olivat Daraan kaupungissa tapahtuneitten mielenosoittajien surmaamisen ja väkivallan takana”. ”Petturit eivät surmaa omaa kansaansa”, he huutelivat. ”Allah, Syyria, Vapaus. Marttyyrien veri ei vuoda turhaan”, olivat heidän iskulauseensa. Torstaina turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 37 mielenosoittajaa tulittaessaan heitä; surmattuja on kaikkiaan ainakin 100.
USA on lisännyt moitteitaan Syyrian hallituksen kovien otteiden käyttämisestä. Viimeksi puolustusministeri Robert Gates totesi Israelin vierailunsa yhteydessä torstaina, että Syyrian armeijan tulee seurata Egyptin esimerkkiä ja avustaa kansaa kaatamaan Assadin hallitus, kuten Egyptin armeija avusti Egyptin kansaa kaatamaan Hosni Mubarakin hallitus.

GATES totesi palattuaan juuri vierailultaan Egyptistä, jossa hän tapasi sotilasneuvoston johtoa, että toiset maat onnistuvat paremmin kuin toiset. Hän mainitsi esimerkkeinä Syyrian, Libyan ja Iranin, joitten yksivaltiaat sortavat asukkaitaan käyttäen väkivaltaa heitä vastaan. Hän sanoi olevansa toiveikas tulevaisuudesta Lähi Idässä, mikä voi avata uusia mahdollisuuksia.

EHUD BARAK sen sijaan ei ollut yhtä toiveikas tulevaisuudesta, vaan totesi tähän tapaan. ”Rauhan mahdollisuuksista Syyrian kanssa; on liian aikaista sanoa, mihin rauhattomuudet siellä johtavat, hyvään vai pahaan. Mutta kun Syyrian hallitus päättää, että se on valmis neuvotteluihin kanssamme, me tulemme olemaan avoimia.”
Republikaanisenaattorit Jon Kyl Arizonasta ja Mark Kirk Illinoisista julkistivat torstaina lausunnon, jossa he painottivat, että ”Syyrian kansan tulee tiedostaa USA:n seisovan heidän rinnallaan vastustaessaan Bashar Assadin julmaa hallitusta. Emme voi avuttomina seurata sivusta demokraattista kansannousua.” He kehottivat presidentti Obaman hallitusta avustamaan enemmän oppositioryhmiä ja vaativat, että Syyrian lähettiläs Robert Ford ponnistelee tarmokkaammin lähetystöstään käsin saadakseen yhteyden oppositioryhmiin.

ASSADIN neuvonantaja Bouthaina Shaaban kertoi torstaina Assadin luvanneen listan myönnytyksiä, joihin kuulunee 48 vuotta kestäneen hätätilan poistaminen ja poliittisten vankien vapauttaminen, joista oppositiojohtajan Mazen Darwishin pidättäminen on viimeisin. Mielenosoittajat sanovat, etteivät he luota Assadin lupauksiin, vaan vaativat tekoja.
Raskaasti aseistautuneet turvallisuusmiehet partioivat Daraan kaupungin katuja. Ihmiset ovat alkaneet hamstrata ruokia ja muita tavaroita peläten hallituksen murskaavan kaiken opposition väkivalloin. Eräs Daraan kaupungin asukas totesi: ”Jos Syyrian kansa ei nouse muualla maassa, me olemme tuomitut.” He pelkäävät massamurhaa. Mielenosoitukset ovat levinneet Bunyanin ja Aleppon kaupunkeihin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213722
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213609

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu oli päivän vierailulla Moskovassa, jossa hän pyrki selvittelemään Kremlin johtajien kanssa päivänpolttavia asioita, joita onkin roppakaupalla. JP:n artikkelin mukaan Netanyahu pyrki selittämään presidentti Medvedeville, miksi ”rauhanprosessi” ei etene. Hän selitti, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas varmaan puhui rauhasta vierailtuaan Moskovassa, jonka hän tuntee hyvin opiskellessaan siellä ja jonka yliopistossa hän viimeisteli tohtorinväitöskirjansa todistellen, ettei holokaustissa kuollut kuin muutama tuhat juutalaista, kaikki sen yli menevä on juutalaisten propagandaa.
Mutta Netanyahu epäili, että hän koskaan puhuu samalla tavoin omalle kansalleen.

NETANYAHU epäili, onko tuollaisesta miehestä rauhankumppaniksi, mutta sliipattuna liike-miehenä antaa kuvan, että hän on valmis aloittamaan keskustelut rauhasta ilman ennakko-ehtoja koska vain. Hän epäili, ettei Abbas koskaan uskalla tunnustaa kansalleen arabian-kielellä sitä, mistä hän puhuu länsijohtajille englannin kielellä. ”Hän ei uskalla tunnustaa Israelia juutalaisena, demokraattisena valtiona, vaan syyttää ”setlereitä”, ikään kuin he olivat kaiken edistymisen jarruina; ei omalla kielellään omalle kansalleen”.
Pääministeri selitti, että on naurettavaa väittää, että parin talon rakentaminen kadun varteen, jossa on ennestään 100 taloa, muodostaisi esteen rauhankeskusteluille.
Hän selitti edelleen, että ”puolet palestiinalaisista kannattaa rauhaa Israelin kanssa, toinen puoli vastustaa sitä jopa siinä määrin, että jos tänään ilmestyisi mies, joka haluaisi solmia rauhan Israelin kanssa, huomenna hän ei enää olisi elossa. Siksi on vaikea tietää, kenen kanssa sopimuksia pitäisi solmia.” ”On aika sanoa hänelle: riittää jo”, hän totesi.

VIITATEN Jerusalemin äskeiseen pommi-iskuun hän totesi, ettei sitä tarvitse selittää Venäjällä, sillä siellä toimii sama järjetön islamilainen radikalismi räjäytellen Moskovassa teattereita ja lentokenttiä. Hän otti myös toisen maailmansodan esimerkiksi, miten järjetön viha voi tuhota massoittain ihmisiä. Venäjä menetti 30 miljoonaa sotilasta ja siviiliä siinä sodassa. Hän varoitti isäntiään, että ydinasein aseistettu Iran voi aivan hyvin toistaa saman hyökkäämällä rauhallisten kansojen kimppuun. Hän kehotti huomioimaan, miten maailman juutalaiskansa menetti kaksi kolmasosaa väestöstään Hitlerin murhaajien käsissä.
Netanyahu yritti vaikuttaa isäntiinsä, että he peruisivat Syyrialle lupaansa Yakhnot yliäänen risteilyohjuksen, mutta hänelle todettiin, ettei sitä voi enää peruuttaa.
Netanyahu tapasi Medvedevin ohella pääministeri Vladimir Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin sekä johtavia Moskovassa toimivia venäläisiä journalisteja.(JP H Keinon)

5. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan ulkoministeri Alain Juppe totesi maassaan vierailevalle ulkoministeri Avigdor Liebermanille, että Israelin turvallisuudesta ei voida keskustela, mutta että nykyinen jähmettynyt tilanne Israelin ja PA:n välillä on kestämätön. Ranska on selvästi ottamassa entistä näkyvämpää asemaa USA:n väistyessä sivustakatsojan asemaan. Ranska on myös äänekkäimmin vaatinut Libyan pommittamista ja ehkä maajoukkojen lähettämistä sinne, koska näyttää, etteivät Gaddafin joukot usko selvää sanaa. Tämä tuntuu selkäkarvoja nostattavalta uhkaukselta, sillä Libyassa testataan uutta maailmanjärjestystä, ja viimeiseksi se voi kääntyä Israelia vastaan. (JP, H Keinon)
- YK:n pääsihteeri selvitteli järjestön kantaa Libyan taisteluihin todeten, että päätöksen tarkoituksena on suojella siviilejä ja estää Libyan ilmavoimien hyökkäykset heitä vastaan. Hän sanoi, ettei ole merkkiäkään, mitkä todistaisivat Gaddafin lupaamasta tulitauosta. Hän sanoi Tunisian ja Egyptin olevan syvästi huolestunut niiden rajojen yli tulvivista pakolaisista, jotka pakenevat sotaa Libyassa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213808
- YK:n ihmisoikeusneuvosto UNHRC äänesti torstaina päätöslauselmasta 497 äänin 29 puolesta 16 vastaan, jossa tuomitaan Israelin toimet Golanilla saattaen siellä voimaan omat lakinsa, oikeustoimensa ja hallintonsa vastoin kansainvälistä lakia. Syyrian tapahtumien valossa voisi kuvitella, että Golanin druusiväestö voi onnitella itseään asuessaan Israelin puolella rajaa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213791
- Professori, aiempi YK:n lähettiläs Gabriela Shalev varoittaa, että Israelin tulee tehdä voitavansa estääkseen PA:n esittämän Palestiinan valtion perustamisen YK:n päätöksellä. Hän varoittaa, ettei pidä paikkaansa yleinen käsitys, että yleiskokouksen päätökset ovat vain ohjeellisia ilman suurempaa merkitystä. Hän esittää esimerkiksi YK:n Etelä Afrikkaa koskevan päätöslauselman no 377, jolla tunnustettiin Namibian irtaantuminen Etelä Afrikasta ja julistautuminen itsenäiseksi. Hän varoittaa, että sellainen päätöslauselma Palestiinan itsenäisyydestä velvoittaisi jäsenvaltioita omaehtoisesti rajoittamaan yhteyksiään Israelin kanssa ja saattamaan voimaan kovenevia sanktioita, kuten tapahtui esimerkkitapauksessa.(JP, pääartikkeli)
- IDF:n sotilas haavoittui palestiinalaisen hakatessa häntä kivellä pyrkien varastamaan hänen aseensa. Tämä tapahtui Tomer risteyksessä lähellä Tomer kibbutsia valtatie 90 varrella Jordanjoen laaksossa. Poliisi avasi tulen ja haavoitti palestiinalaista. Hänet ja sotilas vietiin helikopterilla sairaalaan kohtalaisessa kunnossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143137

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021