PERJANTAI 18.03.11

1. YK:N turvallisuusneuvosto hyväksyi eilen äänin 10-5 päätöslauselman, joka oikeuttaa iskemään Libyan sotilaskohteisiin. Venäjä lupasi olla käyttämättä veto-oikeuttaan, mikä varmisti esityksen hyväksyminen.
Debkafile kertoo, että USA:n Ranskan, Englannin, Qatarin ja UAE:n koneet ovat valmiit aloittamaan iskut heti, kun käsky siihen annetaan. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kävi Egyptissä tapaamassa sotilasjuntan johtajaa marsalkka Tantawia pyytäen lupaa saada tarvittaessa käyttää Egyptin lentokenttiä, minkä hän ilmeisesti saikin. http://www.debka.com/article/20772/

LIBYAN diktaattori Muammar Gaddafi uhkaa iskeä siviili- ja sotilaskohteisiin Välimerellä ja muuallakin, jos hänen maataan vastaan hyökätään. Toiseksi hän uhkasi liittää resurssinsa al-Qaidan joukkoihin, mikä antaa hänen uhkauksilleen kansainvälistä ulottuvuutta.
Gaddafi päätti antaa Benghazin kapinallisille aikaa sunnuntaihin antautua, minkä jälkeen hän aloittaa täysimittaisen hyökkäyksen kaupunkiin, elleivät he antaudu. Hän lisäsi JP:n mukaan tarjoukseensa uhkauksen, ettei kapinallisille anneta armoa.

JP:n artikkelin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston lausunnossa ”jäsenmaille annetaan lupa käyttää kaikkia mahdollisia keinoja siviilien ja siviilialueiden suojelemiseksi heidän asuinalueillaan, mukaan lukien Benghazi, kuitenkin välttäen vieraiden miehitysjoukkojen käyttöä missään muodossa missään osassa Libyan maata”. Päätöslauselmaa sisältyy myös voiman käytön ohella lentokiellon asettaminen siviilien suojelemiseksi, kaikkien asetoimitusten kieltäminen sekä Libyan tai sen kansalaisten omistamien lentokoneitten kansainvälisten lentojen kieltäminen. Lisäksi kaikki Libyan tai sen kansalaisten ja yhtiöitten omistamat ulkomaiset pankkitilit ja muu omaisuus jäädytetään, ja sitä valvovalle sanktio-komitealle annetaan valtuudet toimia päätöksen toteutumiseksi. Sen valtuuksiin kuuluu voimatoimia niitä maita vastaan, jotka avustavat Libyan armeijaa materiaalin tai palkka-sotureitten muodossa.
YK:n päätöslauselman läpi kuultaa USA:n hallituksen päätös pakottaa Libyaan haluamansa demokratia, kuten Hillary Clinton selitti Egyptin vierailunsa yhteydessä tarjotessaan samaa demokratiamallia myös Egyptille.
Päätöslauselman kätilöinä toimivien valtioitten edustajat kukin vuorollaan vakuuttavat, että sanktioitten tarkoituksen on suojella Libyan siviilejä, ”eikä yhtään tuumaa Libyan maasta miehitetä sen varjolla”, kuten Libanonin YK:n lähettiläs mainitsi.

GADDAFI vakuutti heti saatuaan tiedon YK:n päätöslauselman hyväksymisestä, että hänen lupaamansa tulitauko on ohi ja että hänen joukkonsa iskevät Benghaziin välittömästi. Silminnäkijöitten mukaan Libayn ilmavoimat tekivät ainakin kolme ilmaiskua Benghaziin torstaina, ja kiivaita taisteluja käytiin sinne johtavalla tiellä. Gaddafi lupaa ”sotilaitten kulkevan talosta taloon etsien aseita, eikä niitä piilottelevia kohtaan tunneta säliä eikä armoa, muilla ei ole mitään pelkäämistä”, hän vakuutti. Gaddafin joukoilla on kiire päästä kaupunkiin ja saada joukkonsa pois avoimesta maastosta, joka ei tarjoa juuri mitään suojaa ilmaiskuja vastaan.

BENGHAZIN 670 000 asukkaan kaupungissa ihmiset tungeksivat kaduille osoittaen iloaan tunnettuun itämaiseen tapaan laulaen ja tanssien ja makeisia jaellen. Lähipäivät osoittavat, miten tilanne kehittyy ja oliko ilo ennen aikainen.
Libyan puolustusministeri varoitti vakavista vastatoimista ennen päätöslauselman hyväksymistä ja ilmoitti, että meri- ja lentoliikenne Välimerellä ovat vaarassa, ja kaikki, sekä siviili- että sotilaslaitteet, ovat Libyan vastatoimien kohteina.
Libyan sisällissota on ainakin saamassa kansainvälistä väriä ja lisää tuhoa ja kuolemaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212699

2. JAPANIN atomiteollisuuden asiantuntijat ja insinöörit työskentelevät yhdessä ulkomaisten asiantuntijoitten kanssa saadakseen Fukushiman Daiichin atomivoimalan kuusi reaktoria hallintaansa. Ylikuumenneita uraanisauvoja, osa niistä käytettyjä ja erillisiin lauhdealtaisiin varastoituina, pyrittiin jäähdyttämään helikoptereista laskettujen vesisuihkujen avulla siitä huolimatta, että lentäjät vaarantavat terveytensä lentäessään alueilla, joissa säteily on noussut osin hengenvaaralliseksi. Saman kohtalon joutuvat vielä enemmän kohtaamaan voimaloissa työskentelevät työntekijät, joiden määrää välillä pienennetään.
SEURAAVAKSI insinöörit aikovat kytkeä sähkövirran ainakin kahden reaktorin pumppuihin, jotta ne alkaisivat työntää jäähdytysvettä reaktoreihin. Kuitenkaan ei ole mitään varmuutta siitä, että pumput toimivat tai että vesijohdot pumpuista reaktorikammioihin ovat ehjät. Kaikkea on kuitenkin kokeiltava, sillä tilanne pahenee päivittäin. Mitään nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä, ja kaiken taustalla on viimeinen mahdollisuus haudata koko laitos reaktoreineen vahvan betonikerroksen sisään, kuten Chernobylissä tehtiin.
Kiireisimpänä toimena on kuitenkin jäähdytysveden saaminen käytettyjen uraani/plutonium sauvojen lauhdealtaisiin, viranomaiset toteavat.

USA:n Ydinvoiman valvontakomission puheenjohtaja Gregory Jaczko sanoi Vakoisen Talon tilaisuudessa, että päämääränä on saada reaktorit toimimaan mahdollisimman pian, mutta että uraanisauvojen jäähdyttäminen voi viedä viikkoja. Mitään nopeaa ratkaisua ongelmalle ei siten ole tarjolla, mutta kuumentuneet uraanisauvat sekä reaktoreissa että lauhdealtaissa on saatava ensin jäähtymään säteilyn alentamiseksi, mikä antaa mahdollisuuden työskennellä laitoksessa ilman terveysriskiä, on viranomaisten määritelmä tilanteesta.
Säteilymittauksen Tokiossa eivät ole vielä ainakaan antaneet hälyttäviä lukemia, mikä rauhoittanee kansaa, mutta ei poista mahdollisuutta tilanteen huononemisesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=212720

3. Libyan ja Japanin ongelmien lisäksi maailman tietoisuuteen on nousemassa kasvava jännitys Bahrainissa, jonne Saudi Arabia lähetti sotilaitaan ja panssareitaan tukemaan yksinvaltiaan ponnisteluja säilyttämään sisäinen rauha ja valta öljyrikkaassa maassa. Bahrainin suurin oppositioryhmittymä vaati torstaina Saudi Arabiaa vetämään joukkonsa pois maasta. Wefaq-ryhmittymän johtaja sheikki Ali Salman vaati Al-Jazeerab puhelin-haastattelussa YK:ta tutkimaan hallituksen tapaa murskata mielenosoitus Pearl-aukiolla käyttäen tankkeja ja helikoptereita mielenosoittajien karkottamiseksi. Hallituksen joukot pidättivät kuusi mielenosoittajaa. Tilanne oli niin poikkeava, että jopa USA:n hallitus kritisoi hallituksen tapaa mielenosoituksen hajottamiseksi.

TILANTEEN vaarallisuutta osoittaa se, että Iranin hallitus puuttui siihen virallisesti lausunnossaan, jossa sanotaan mm.: ”Miten kukaan voi hyväksyä sitä, että hallitus kutsuu vieraan vallan asevoimia alistamaan oman kansansa tahdonilmauksia”, sanoi Iranin ulkoministeri Ali Akgar Salehi kirjeessään YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille ja sanoi saman arabiliiton Islamic Conference järjestön kokouksessa.
Monet länsivallat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Bahrainista ja Englanti järjesti siellä lomaileville briteille matkan Dubaihin.
Oppositio haluaa parlamentaarista monarkiaa, jossa parlamentti valitaan yleisillä vaaleilla. Maan hallituksen jäsenet nimittää kuningas neuvottelematta puolueitten kanssa.
Mielenosoitusten taustalla on Bahrainin shia-enemmistön, joka määrä on 60 % väestöstä, syrjiminen avainvirkoja ja hallituspaikkoja jaettaessa.

Hallituksen joukot karkottivat mielenosoittajat torstaina Manaman Pearl-aukiolta jättäen vain rikkonaisia telttakankaita ja ihmisten asumisjätteitä todistamaan heistä. Sotilaat tarkastivat autot, jotka pyrkivät Manaman liikealueille, joka oli mielenosoittajien kohteena, mutta jonne heitä ei päästetty. Armeija kielsi keskiviikkona kaikki mielenosoitukset ja asetti ulkonaliikkumiskiellon kaupungissa 16.00 seuraavaan aamuneljään saakka.
Pääoppositiolehti Al-Wasat toimittaja Mansoor Al-Jamri sanoo lehden keskeyttäneen toimintansa siviilipukuisten poliisien saarrettua sen toimistot. Hallituksen joukot ovat pidättäneet oppositiojohtajia, Hag-puolueen johtajan Hassan Muchaiman ja Wafan johtajat Abdel Wahhab Husseinin, jotka vaativat kuninkuuden lopettamista maassa.

YK:N ihmisoikeuskomissaari Genevessä Navi Pillay esitti huolensa armeijan laittomasta sairaaloiden miehittämisestä syyttäen sotilaita ja poliiseja summittaisesta kansalaisten surmaamisesta, pahoinpitelystä, pidätyksistä sekä lääkintähenkilöstön pieksemisestä.
USA:n ulkoministeri Clinton kritisoi saudikuninkaan Bahrainiin lähettämiä joukkoja, että toimi oli väärillä raiteilla. USA:n kritiikki on vahvan sensuurin alainen, sillä Yhdysvalloilla on suuri laivastotukikohta Bahrainissa, eikä se halua menettää sitä. (JP, F Richter, L Noueiheid)

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian ulkoministeri Walid Muallam lensi Iraniin keskustelemaan Bahrainin tilanteesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212708
- Amnesty International tuomitsee tavan, millä Syyrian hallitus murskasi rauhallisen mielenosoituksen Damaskoksessa. He vaativat poliittisten vankien vapauttamista.(JP)
- Islamin foorumi demokratian puolesta johtaja USA:ssa Zuhdi Jasser kertoo JP:n toimittajalle, ettei demokratia voi olla samaan aikaan kuin poliittinen islam. Zuhdi on huomattava lääkäri sekä sisäelinten ja radiocardeologian asiantuntija ja muslimi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=212706
- Pääministeri Netanyahu vakuutti CNN:n haastattelussa, että vain ilmaiskujen pelko voi pysyttää Iranin ydinasehaaveet. Toisaalta hän sanoi, että Hamasin ja Fatahin suunnitelma yhteishallituksesta hautaa toiveet rauhansopimuksesta. Pääministeri sanoi, että Iranilla on rikastettua uraania kolmea ydinpommia varten. Hän vakuuttaa, että vain sotilaallisten iskujen kautta Iran voidaan pysäyttää tuhoamalla sen uraanin rikastuslaitokset. Hän esitti pelkonsa, että saudien suurimpana huolena on Iranin nouseva valta, mikä voi pakottaa Saudi Arabian epätoivoisiin päätöksiin. Koska Saudit toimittavat valtaosan maailman öljystä, asia koskee koko maailmaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-only-fear-of-possible-strike-could-stop-iran-s-nuclear-progress-1.349942
- Palestiinalaisia vastaan hyökättiin Länsirannan setlementissä, otsikoi haaretzin websivu uutisen, jonka mukaan parikymmentä naamioitua miestä ajoi juutalaisyhteisön sisään, jossa työskenteli arabeja rakennustyömaalla. He pahoin pitelivät juutalaisvartijan, joka pyrki estämään heitä, ja sen jälkeen hakkasivat teräsputkilla arabityöntekijöitä lisäksi potkien heitä heidän kaaduttuaan maahan iskujen seurauksena. Tämä ”sankariteko” oli seurausta PA:n ottamasta linjasta, jolla palestiinalaisia kielletään työskentelemästä juutalaisten rakennuksilla ja yhtiöissä, varsinkin Juudeassa ja Samariassa. Haaretzin otsikointi antaa väärän kuvan tilanteesta. Huolimaton lukija ymmärtää, että ”setlerit” hyökkäsivät arabeja vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinians-attacked-at-west-bank-settlement-as-tensions-rise-1.349779
- Purim-loma alkaa Jerusalemissa sunnuntaina ja jatkuu maanantaina, toisilla alueilla alkaa lauantaina ja jatkuu sunnuntaina. Sitä edelsi Esterin paastopäivä, jota tänä vuonna vietettiin torstaina. Tässä tulee huomioida, että juutalaisten päivä alkaa edellisen päivän auringon laskusta, mikä sekoittaa tottumattomia. Yhteydet Juudean ja Samarian alueille on katkaistu lomapäivien ajaksi. Tämä on entistäkin tärkeämpää nyt, kun arabien väkivalta on kasvamassa jännityksen kohoamisen mukana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142963

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021