PERJANTAI 11.03.11

1. MUAMMAR GADDAFIN poika Saif al-Islam vakuutti Reutersin englanninkielisessä haastattelussa torstaina, että Libya tulee murskaamaan kapinallisten joukot eikä tule antautumaan tästä päämäärästään, vaikka länsimaat tulisivat väliin.
”Aika on tullut vapauttaa. On tullut aika toimia. Me olemme menossa nyt”, hän selitti. Vastauksena kysymykseen, onko hallitus valmistautumassa sotilasoperaationsa kiihdyttämiseen, Saif vastasi: ”Aika on nyt loppunut. Nyt on aika toimia. Me annoimme heille kaksi viikkoa aikaa (neuvotteluille)”.
SAIF AL-ISLAM vakuutti, ettei hallitus koskaan luovuta eikä antaudu. ”Tämä on meidän maamme. Me taistelemme Libyassa. Libyan kansa, me emme koskaan päästä NATO:n joukkoja tänne emmekä amerikkalaisia. Libya ei ole kakunpala.”

USA:n korkea tiedustelupäällikkö arvioi torstaina, että Gaddafin hyvin varustetut joukot näyttävät voittavan lopulta kapinallisten joukot. Kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper antoi lausuntonsa samaan aikaan kun NATO:n johtajat keskustelivat Brysselissä, miten parhaiten antaa tukeaan kapinallisille.
Ranska ja Englanti johtavat suuntausta, jolla Gaddafin hallinto on saatava loppumaan keinolla millä tahansa. Ranska tunnusti ensimmäisenä maana kapinallisten perustaman Libyan Kansallisneuvoston Libyan kansan viralliseksi edustajaksi. Presidentti Nicolas Sarcozy lupasi lähettää maansa lähettilään Benghaziin, joka on kapinallisten hallinnon tukikohta, sekä lupasi, että Ranska hyväksyy Kansallisneuvoston lähettilään Pariisiin. Hän lupasi tämän median edustajille tavattuaan Kansallisneuvoston edustajia.
Englannin ulkoministeriön edustaja ounasteli, että Englanti voisi seurata Ranskan esimerkkiä, mutta totesi samalla, että Englanti tunnustaa valtioita, ei hallituksia. Hän sanoi, että Libyan Kansallisneuvosto edustaa Libyan kansaa ja lupasi, että ministeriö työskentelee sen kanssa.

NATON ja USA:n viranomaiset tutkivat edelleen mahdollisuutta, että Libyaan julistetaan lentokielto, mutta sen toteutuminen vie kuitenkin aikaa, eikä sitä ole paljon.
Raporttien mukaan Gaddafin joukot ovat vakiinnuttaneet asemansa Zawiyussa ja kapinalliset joukot ovat joutuneet pakenemaan sekasortoisesti Ras Lanufin öljykaupungista. Gaddafin joukot käyttivät iskuissaan lentokoneita ja helikoptereita sekä merivoimiaan pommittaen armotta moskeijoita, sairaaloita ja muita laitoksia. Gaddafin koneet iskivät myös Bregan kaupunkiin 90 km Ras Lanufista itään Välimeren rannikolla. Gaddafin joukot karkottivat kapinalliset myös Es-Siderin satamakaupungista ja lentokentältä, 40 km Ras Lanufista länteen. Se on yksi Libyan öljynkäsittelykaupungeista.
Gaddafin iskujen uskotaan jatkuvan maan itäosissa ja päätyvän myös Benghazin kaupunkiin, jota kapinalliset ja Ranska pitävät heidän tilapäisenä pääkaupunkinaan.

USA on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut Libyan ilmavalvontaa ja kenraali Raymond Odiemo lupaa, että jos kansainvälinen päätös lentokiellosta tehdään, USA pystyy toteuttamaan sen muutamassa päivässä. Clinton sanoo lopettaneensa työskentelyn Libyan lähetystön kanssa USA:ssa ja kehottaa sitä lopettamaan toimintansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211701

2. MIELENOSOITUKSET, joita JP:n artikkelissa kutsutaan ”internet-ajan” nuorison toteuttamiksi, ovat leviämässä myös Saudi Arabiaan, ja muuallekin laajaa saudien kuningaskuntaa kuin Persianlahden rantamaille, jossa sen useimmat öljylähteet sijaitsevat, ja joissa kansan pääosa on shia-muslimeja, jotka katsovat tulleensa syrjityiksi sekä maan rikkauksien jakamisessa että valtion ja muitten julkisten virkojen jakamisessa.
MIELENOSOITUKSET ovat jatkuneet viikosta toiseen Saudi Arabian eteläpuolella Jemenissä ja alkaneet myös Omanissa, jossa vaaditaan työpaikkoja ja korruption lopettamista.
Bahrainissa mielenosoitukset ovat kääntyneet maata hallitsevaa monarkiaa vastaan sen ohessa, että shia-muslimit sanovat joutuneensa hallitsevan sunni-hallituksen syrjimiksi.
Myös Kuwaitissa kokoontui kaduille vaatien Emiirikuntien intellektuellien ja aktivistien tavoin hallitsijoita sallimaan demokraattiset vaalit maassa.

SAUDI ARABIASSA FaceBookissa levinneet kehotukset aloittaa mielenosoitukset maassa kokosi 32 000 kannattajaa, mihin Riadin hallitus vastasi julkistamalla oman kehotuksensa FaceBookissa hallituksen kannattajille vastustaa muutostoiveita. Sen kehotus keräsi kaikkiaan 23 000 kannattajaa.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton matkustaa Egyptiin ja Tunisiaan antaakseen tukeaan niissä tapahtuville muutoksille. ”Tarkoitukseni on vakuuttaa Obaman hallituksen ja USA:n kansan voimakasta tukea toivomuksellemme osallistua edessä olevaan tärkeään työhön heidän antautuessaan aloittamaan kehityksen aitoon demokratiaan”, hän selitti. ”Meillä on valtava tarve varmistaa, että Egypti ja Tunisia tarjoavat kansalleen demokratian mallin, jonka me haluaisimme toteutuvan.” Obaman hallitus oli ehkä tärkein taustatuki mielenosoittajille, joka kaatoivat ensin Tunisian presidentti Zine Ali Al-Abidine Ben Alin hallituksen tammikuussa ja myöhemmin Hosni Mubarakin hallituksen Egyptissä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211703

3. SILVAN SHALOM, varapääministeri ja alueellisen yhteistyön ministeri, ennustaa, että Irania hallitseva presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja Syyriaa hallitsevan presidentti Bashar Assadin hallitukset tulevat kaatumaan. Hän perustelee ennustustaan sillä. että ”internet ajan” nuoriso elää 21. vuosisataa, kun heidän hallitsijansa elävät 19. vuosisataa. Shalom itse syntyi Tunisiassa, jota mielenosoitukset runtelivat ja josta ne levisivät muihin arabimaihin.
Shalom myös sanoi näkevänsä merkkejä, että sanktiot Iranin hallitusta vastaan alkavat purra. Hän sanoi, että Iranissa on 13 oppositioryhmää, jotka ovat aktivoineet toimintaansa ja jotka voivat tuoda muutoksia aikaan, varsinkin jos länsimaat innostavat heitä.

SHALOM pitää Netanyahun suunnitelmaa esitellä laatimaansa rauhansuunnitelmaa USA:n kongressille ennen kuin hän kertoo siitä mitään hallituksensa ministereille. Hän tunnustaa tarpeen saada rauha aikaan, mutta se tulee tehdä yhdessä harkiten eikä kiireellä hosuen. Shalom painottaa, että sen tulee myös ilmentää Likudin kansalta saamaansa mandaattia, eikä meidän tule antaa pois sitä mitä omistamme ennen neuvotteluja.

SHALOM sanoo odottavansa ja toivovansa, että ”maanjäristykset”, jotka heiluttavat Lähi Idän muslimivaltioita, voisivat johtaa aitoon demokratiaan, jonka kanssa Israel voisi toimia. Hän sanoi, etteivät PA:n ja Algerian vaalit olleet sellaisia, kuin niiden toivottiin olevan.
Hän totesi kuohunnan alueella todistavan, ettei Israelin ja PA:n välisillä suhteilla ollut mitään tekemistä sen kanssa. Toiseksi hän sanoi tämän painottavan turvallisuuskysymyksen tärkeyttä, mikä on tullut entistäkin ajankohtaisemmaksi muutosten myötä.
SHALOM mainitsi Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen, jonka jatkuvuutta Egyptissä kysellään, ja jonka eliminoiminen aiheuttaa aivan erilaisen tilanteen. Muslimiveljeskunnasta hän totesi, että se haluaa päästä hallitsevaan asemaan Egyptissä, mutta että se pyrkii siihen ovelasti vaiheittaisen kehityksen kautta, kuten Hizbullah teki Libanonissa.
Hän sanoo, että USA teki virheen painottaessaan Hamasin osallistumista PA:n vaaleihin, mikä nosti sen Gazan johtoon ja minkä seurauksena Israel sai vihamielisen hallituksen rajalleen.
Hän sanoi ymmärtävänsä Egyptin valtavat ongelmat, sen suuren työttömyyden ja kansan köyhyyden sekä teknisen jälkeenjääneisyyden sosiaalisessa ja demokraattisessa kehityksessä. Voi vain toivoa, ettei sama tapahdu muslimimaissa, hän totesi.
Shalom ei usko, että Netanyahu jakaa Jerusalemin, mitä yksikään pääministeri ei voisi tehdä. Hän syyttää Netanyahua lupauksensa pettämisestä luvattuaan hänelle ulkoministeriön, mutta antaneensa sen Avigdor Liebermanille, mutta on tyytyväinen tehtäväänsä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211708

4. UUTISOTSIKOITA
- Sekä PA:n että Israelin rauhanneuvottelijat pyrkivät saamaan kvartetin edustajat omien perustelujensa taakse. PA laskee kaiken strategiansa yhä kasvavien maitten tukeen, jotka tunnustavat sen 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalem. He tapasivat kvartetin edustajia äskettäin, mutta kvartetin seuraava kokous siirrettiin huhtikuuhun Lähi Idässä vellovien levottomuuksien vuoksi. Israelin taholla valmistutaan siihen, että mellakat voivat levitä myös Länsirannan palestiinalaisten keskuuteen. Jos näin käy, rauhankeskustelut voidaan unohtaa epämääräiseen tulevaisuuteen.
- PA:n terroristit tulittivat israelilaista bussia torstaina Jordanjoen laaksossa sen ohittaessa Gitit tarkastuspisteen lähellä Maale Efraimia. Bussi kärsi vaurioita, mutta kukaan ei haavoittunut. - IDF pidätti kaksi palestiinalaista Tzofim tarkastuspisteessä. Molemmilta löydettiin pommeja ja veitsi. – El Aroubin lähellä palestiinalaiset kivittivät bussia aiheuttaen sille vahinkoja mutta kukaan ei haavoittunut. - Aiemmin viikolla nainen haavoittui bussiin heitetyistä kivistä vastaavassa tilanteessa, hän joutui sairaalahoitoon. - Terroristit kivittivät poliiseja ja sotilaita kivin ja petrolipommein Raakelin hautakammion luona lähellä Betlehemiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142830
- Vasemmistolainen ryhmä Zochrot, joka vaatii arabien paluuoikeutta, opettaa useassa sarjassa luentoja ja opetuksia Beershevassa kaupungin keskustan pommisuojassa, lisäksi heprean kielellä. Luentoja pidetään kahden viikon välein seitsemän luennon sarjana. Luentojen tarkoituksena on opettaa israelilaisille palestiinalaisten perinnettä ja sen kautta heidän oikeuttaan maahan, kertoo järjestön edustaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142829
- Jordanian kuningas Abdullah II sanoo olevansa innostunut muutosten toimittamisesta maassaan. Taitaa kuninkaan takamus jo kärytä seuratessaan vallankumousten aallon leviämistä muslimimaasta toiseen, ja on jo vellonut hänenkin rannoillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142827
- Israel aikoo aloittaa 100 miljoonan NIS terminaalin rakentamisen Shuafatin lähiön viereen helpottaakseen lähiön 25 000 asukkaan pääsyä muualle kaupunkiin. Heillä on Israelin sininen henkilökortti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142816
- Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan vaatii, että pääministeri kieltää ministereitä välttämään ”setlereitä” (juutalaisasukkaita) loukkaavia puheitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142811
- 85 % kansasta vastustaa Jordanjoenlaakson luovuttamista PA:lle, heistä 78 % Labourista ja 76 % Kadimasta. Lisäksi he vaativat, että laakso tulee liittää Israelin pysyvään valvontaan. Sitä kannattaa 93 % Likudista, 83 % Shasista ja 69 % Labourista. Nuorison parissa kannatus on vielä suurempi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142817
- Massiivinen 89 Richterin asteikon maanjäristys tärisytti Japania tämä aamuna aiheuttaen 10 m korkean tsunamin, hyökyaallon, joka aiheutti massiivista tuhoa. Tsunami-varoitus on annettu Tyynenmeren maihin. Ainakin 8 ihmistä on saanut surmansa ja luvut varmaan nousevat tuhoja tarkasteltaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142832, http://www.haaretz.com/news/international/8-reported-killed-as-massive-earthquake-followed-by-tsunami-strikes-japan-1.348533
- Hamas aikoo uusia IDF:n sotilaita vastaan tähdätyt terrori-iskut Juudeassa ja Samariassa, kertovat sekä PA:n että IDF:n tiedustelulähteet. http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/hamas-planning-to-resume-efforts-against-idf-in-west-bank-1.348467
- Presidentti Shimon Peres antoi harvinaisen teräväsanaisen arvion Libyan itsevaltiaasta, jonka hän sanoi muistuttavan Diorin malleja omituisine vaatteineen. Peres sanoo pyytävänsä audienssia presidentti Obamalta esittääkseen tälle oman rauhansuunnitelmansa, koska Netanyahu on juuttunut ”lillukanvarpuihin”. Peresillä ei ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin ja tämä on suora epäluottamuslause Netanyahulle, joka valmistelee omaa suunnitelmaansa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/peres-libya-s-gadhafi-is-the-ugly-face-of-dictatorship-1.348406
- Ehud Barakin vaimo joutuu oikeuteen palkattuaan laittoman ulkomaisen naisen. http://www.haaretz.com/news/national/barak-s-wife-to-be-charged-with-employing-illegal-worker-1.348424
- Mielenosoitukset Kairon Tahrir-aukiolla eivät ole loppuneet, ja poliisit käyttävät kovia otteita aukiolle majoittuneitten poistamiseksi. 44 ihmistä haavoitti viikon aikana tiistaina ja keskiviikkona. Suhteet muslimien ja kopti-kristittyjen välillä ovat kärjistyneet Egyptissä muslimien hyökätessä toistuvasti kristittyjä vastaan. - Vielä pahempi tilanne on Etiopiassa, jossa muslimit polttavat kristittyjen taloja, kirkkoja ja muita rakennuksia. Paavin lupaama uskontojen välinen sota näyttää olevan idussaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142809

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019