KESKIVIIKKO 30.03.11

1. ISRAELIN hallitus heräsi lopultakin huomaamaan, mitä Palestiinan Auktoriteetin johtoryhmä oli tekemässä maailmalla ja pyrkii pelastamaan, mikä vielä on pelastettavissa. PA:n johto ajaa voimalla suunnitelmaansa saada YK:n turvallisuusneuvosto - tai ainakin sen yleiskokous - perustamaan ”itsenäinen Palestiinan valtio 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem”, kuten sen ohjelmassa todetaan. Israelin poliitikot ovat toistamiseen todenneet, etteihän YK:n yleiskokouksen päätöksillä ole kuin ohjeellinen valta, mutta vasta aivan muutama päivä sitten saatiin ensimmäinen arvovaltainen arvio historiaan perustuen, ettei asia ole ihan niin yksinkertainen. Sellainen YK:n täysistunnon päätös asettaisi Israelin paria-maan asemaan, jota maa toisensa jälkeen alkaisi syrjiä ja boikotoida, joko vapaaehtoisesti, toisten esimerkkiä seuraten tai julkisen painostuksen kautta.

Kuten aiemmin jo todettiin, Israel voisi vastata PA:n toimintaan kansainvälisellä rintamalla omilla yksipuolisilla toimillaan, kuten sanoutua irti Oslon sopimuksesta, mikä joka tapauksessa mitätöityisi YK:n päätöksen myötä; liittää suuret juutalaisyhteisöt Juudean ja Samarian alueilla virallisesti valtakuntaan; tai lopettaa kaupallinen yhteistoiminta PA:n kanssa rajoittaen sen oikeutta käyttää Israelin satamia ja lentokenttiä ulkomaan kaupassaan.

PA:N johto puolestaan on aloittanut parjauskampanjan syyttäen Israelia ”kansainvälisestä gangsterismista” varoittaessaan turvallisuusneuvoston ja EU:n maita vastatoimista, mitä Israel tulisi toteuttamaan, jos PA jatkaa yksipuolista valtionsa itsenäistämistä.
Mahmoud Abbasin poliittinen neuvonantaja Nimer Hammad syyttää Israelin hallitusta, että ”sen YK:n jäsenmaiden poliittinen painostus, hyökkäävä ja kansainvälisestä laista piittaamaton toiminta, on saavuttanut pisteen, jota ne eivät voi enää sietää”. Hammad sanoi havainneensa, että maailmalla on yleinen yksimielisyys saada (Israelin) miehitys loppumaan ja perustaa Palestiinan valtio 1967 rajoilla (joita ei ole olemassa).

PA:n johto suhtautuu myös hyvin ärtyneesti pääministeri Netanyahun lausuntoon, jossa hän selvin sanoin määritteli Israelin suhtautumisen Fatahin ja Hamasin yhteishallitukseen, ellei Hamas ennen sitä suostu kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon.
Abbasin neuvonantajana tunnettu Nabil Abu Runeinah sanoi, ettei PA voi hyväksyä Israelin sekaantumista palestiinalaisten sisäisiin asioihin, kutsuen tätä ”punaiseksi varoitusviivaksi”. Hän syytti samalla, että tämä on Netanyahun tapa etsiä syitä kieltäytyä neuvotteluista PA:n kanssa. Hän vakuutti, että YK:n jäsenvaltioista suurin osa kannattaa PA:n aloitetta lisäten, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa tullaan tuhoamaan tavalla tai toisella kuten tapahtui Gazan kaistalla.

NETANYAHU ei ole nostanut asiaa esille tavatessaan korkeita ulkomaisia johtajia, heidän joukossaan USA:n kongressin ulkoasiain komitean puheenjohtaja John Kerry. Diplomaatit kummastelevat, ettei Israelilla ole ollut esitettävänä omaa suunnitelmaansa, mikä vaikeuttaa PA:n esityksen vastustamista, sillä kansainvälinen yhteisö on kyllästynyt Israelin ja palestiinalaisten välisen kysymyksen roikkumiseen vuodesta toiseen ilman edistystä.
JP:n asiaa käsittelevässä artikkelissa viitataan liikenneministeri Yisrael Katzin ministeriön laatimaan suunnitelmaan keinotekoisesta saaresta Gazan rannikon edustalle, jonka sataman ja lentoaseman kautta PA voisi hoitaa ulkomaan kauppaansa ja henkilöliikennettään ilman Hamasin valvontaa. Ulkomaisiin esimerkkeihin perustuen kustannuksiksi arvioidaan 5-10 miljardia USD, ja sen rakentaminen kestäisi ainakin kuusi vuotta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=214341, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143227

2. ISRAELIN poliisi valmistautuu arabien vuosittaisen ”maan päivän” marssiin keskiviikkona, joskaan erityisiä väkivaltaisuuksia ei odoteta. Monet arabikansanedustajat ja korkean arabi-seurantakomitean jäsenet osallistunevat tilaisuuksiin puheittensa muodossa. Koulut on suljettu arabienemmistöisissä kaupungeissa, jotta koululaiset voivat osallistua marssiin.

Vuosittain toistuvat maan päivän marssit järjestetään maaliskuun 30. päivänä 1976 tapahtuneen poliisien ja mielenosoittajien välille syntyneen verisen yhteenoton muistoksi. Mielenosoituksilla arabit pyrkivät silloin vastustamaan maan pakkolunastuksia. Poliisi oli asettanut aivan riittämättömän joukon valvomaan marssia, ja havaitessaan marssijoitten kiivaat huudot ja elehdinnän poliisit menettivät itsehillintänsä avaten tulen heitä kohti surmaten kuusi marssijaa.
Suurin marssi alkaa keskiviikkona iltapäivällä Arabehissa Galileassa. Pienempiä marsseja järjestetään Sakhnissa ja Dir Hannassa tavaten Arabehin marssijat käytyään ensimmäisessä marssissa surmansa saaneiden haudoilla.
Epävirallisessa Arakibin beduiinikylässä Negevissä järjestetään myös marssi. Poliisi on pääasiassa huolestunut marsseista pohjoisessa, mutta myös Negevin tilanne on vaikea.

Maan päivän tilaisuudet aloitettiin jo eilen Lodissa, jossa 1500 mielenosoittajaa kokoontui esittääkseen vastalauseensa Abu Eid 50-jäsenisen perheen ilman lupaa rakentamien talojen purkamista vastaan. Perheellä on 30 lasta. Mielenosoittajat syyttivät viranomaisia etnisestä puhdistamisesta heilutellen PA:n lippuja sekä polttaen ulkoministeri Avigdor Liebermanin kuvan. Kaupungin arabiedustajat tuomitsivat Liebermanin kuvan polttamisen todeten, että mielenosoituksen tarkoitus oli vastustaa valmiiden talojen tuhoamista, koska se ei ole ongelman ratkaisu. Talojen tuhoaminen suoritettiin joulukuussa. Viranomaisten mukaan Lodissa on 1600 laittomasti rakennettua asuintaloa, mikä vaatii pikaisia toimia, totesi Lodin kansankomitean jäsen Ibrahim Abu Saluk. Hän valitti, että Abu Eidin talon tapainen talojen laajamittainen tuhoaminen aiheuttaa valtavan inhimillisen ongelman, mitä tulee välttää. http://www.haaretz.com/print-edition/news/schools-in-israel-s-arab-towns-close-for-land-day-marches-1.352772

3. IDF:N maan keskialueen OC komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi odottaa palestiinalaisten protestitilaisuuksia ja marsseja toukokuun 15. päivänä, jota Israel viettää maan itsenäisyys-päivänä, mutta jota palestiinalaiset kutsuvat nimellä ”nakba”, katastrofi. Toiseksi Mizrahi olettaa, että palestiinalaiset järjestävät protestitilaisuuksia ja marsseja syyskuussa, jolloin PA:n johto lupaa Palestiinan valtion syntyvän joko YK:n turvallisuusneuvoston tai sen yleiskokouksen päätöksellä. Syyskuun toisena päivänä vuosi sitten presidentti Obama lupasi palestiinalaisten toiveitten omasta valtiostaan täyttyvän.

KANSAINVÄLINEN Israelin vastainen Boikotti-, Vapauttamis- ja Syrjintä järjestö (BDS) esittää, että kansalaisjärjestöt maailmalla osoittaisivat solidaarisuuttaan palestiinalaisten maan päivän muistoksi järjestämille marsseille. Meir Amit tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskuksen web-sivulla kerrottiin, että kehotuksen maailmanlaajuisesta solidaarisuuden osoittamisesta ”the Global BDS Day of Action” teemapäivänä teki Ramallahissa sijaitseva BNC, BDS :n kansallinen komitea, joka ohjaa BDS:n toimintaa maailmalla. BNC:n kehotuksessa kerrotaan, että ”omantunnon ihmisten” tulee liittyä Israelin vastaiseen boikottiin, koska ”se edustaa apartheidia, kolonialismia ja miehitysvaltiota, joka varasti palestiinalaisten maat”. Siinä myös kehotetaan syrjimään israelilaisia tuotteita, nostamaan sitä vastaan syytteitä sotarikoksista ja asettamaan sen vastaisia kulttuuri- ja akateemisia boikotteja.
BNC:n kehotukset boikottiin ulkomailla saanevat vastakaikua ainakin Lontoossa ja Washingtonissa, joissa toimii Israelin vastaisia aktivisteja, jotka sanovat rohkaistuneensa arabimaissa syntyneistä spontaaneista mielenosoituksista, jotka ovat laajentuessaan saaneet useat perinteiset yksinvaltaisesti johdetut maat hylkäämään entiset johtajansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143231

4. SYYRIAN itsevaltias presidentti Bashar Assad taipui mielenosoitusten edessä ja erotti hallituksensa – tai se erosi oma-aloitteisesti. Assadin sanotaan hyväksyneen hallituksen eron ja pyytäneen, että vuodesta 2003 pääministerinä toiminut Naji al-Otari johtaa toimenpide-hallituksen johtajana, kunnes uusi muodostetaan. Diplomaatit odottavat suurella mielen-kiinnolla, mitä Assad tulee lupaamaan tänään pitämässään linjapuheessaan.

DAMASKOKSESSA, Aleppossa, Hamassa ja Hasakassa järjestettiin suuria Assadia kannattavia mielenosoituksia, joissa kannettiin Assadia ylistäviä plakaatteja huudettiin häntä tukevia iskulauseita: ”Allah, Syyria, Bashar” ja ”Verellämme ja sydämellämme suojelemme kansallista yhteyttä”. Mielenosoittajista journalistien haastattelemat 50 vuotta hallinneen baath-puolueen jäsenet tunnustivat, että heidät oli komennettu osallistumaan mielenosoituksiin, joita vahvat turvallisuusjoukot suojelivat.
Pienimuotoisia Assadin vastaisia protestitilaisuuksia järjestettiin Daraassa, joka on pysytellyt mielenosoitusten kärkiryhmässä. http://www.haaretz.com/news/international/syria-s-assad-to-introduce-political-reform-amid-national-unrest-1.352920

5. UUTISOTSIKOITA
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon jatkaa vääristeltyjä syytöksiään Israelin miehityksestä Juudeassa ja Samariassa, mitä hän kutsuu ”moraalisesti ja poliittisesti kestämättömäksi”. Täytyy taas kerran ihmetellä, miksei kukaan opeta pääsihteerille perushistoriaa, miten Israelin valtio syntyi ja miten sen historialliset juuret esi-isiensä maahan ulottuvat 4000 vuoden taakse, jolloin Abram sai käskyn luopua maastaan, suvustaan ja isänsä huoneesta ja mennä maahan, jonka Jumala oli valinnut hänestä kasvattamalleen kansalle. http://www.haaretz.com/news/international/syria-s-assad-to-introduce-political-reform-amid-national-unrest-1.352920
- Mossadin kerrotaan siepanneen Gazan sähköyhtiön insinöörin Dirar Abu Sisin Ukrainasta ja muiluttaneen hänet Israeliin siksi, että hänellä korkeana Hamasin viranomaisena on tietoja Gilad Shalitista. Näin kertoo saksalainen lehti Der Spiegel. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/gaza-official-reportedly-abducted-by-israel-may-have-gilad-shalit-intel-1.352884
- IAF:n koneitten aamuhämärissä tekemä isku Gazaan miesryhmään heidän ajaessa moottoripyörillään surmasi yhden Jihadin jäsenen ja haavoitti toista. Isku oli vastaus tiistaina Gazasta ammuttuun lyhyen matkan rakettiin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-air-strike-kills-gaza-militant-linked-to-rocket-attack-near-border-1.352893
- Libyan sotaa käyvät liittoutunet kokoontuivat Lontooseen miettimään, miten tiivistää iskuja Gaddafia vastaan, jonka joukot ovat ajaneet kapinalliset takaisin Sirten kaupungin läheltä. Obama vakuuttaa edelleen, ettei operaation tarkoituksena ollut kaataa Gaddafin hallitusta, mutta samalla sanoo, että hänen tulee mennä. Ohjelmassa on iskujen voimistaminen Gaddafin maavoimia vastaan ja kapinallisten aseistaminen, nyt myös ruotsalaisin asein, jotka lähettivät Jas-hävittäjiään Libyan rintamalle. USA:ssa kaavaillaan Obaman syyttämistä – hänen laittoman presidentin virkansa ohella – ilman kongressin lupaa aloittamastaan hyökkäyksestä Libyaan. Obama ja Joe Biden esittivät senaattoreina ollessaan, että USA:n perustuslain mukaan USA:n presidentti ei saa johtaa maataan sotaan ilman kongressin lupaa.
Nyt he itse syyllistyivät siihen, ehkä sen ”naistroikan” kiihottamina.
http://www.haaretz.com/news/international/allies-mull-intensifying-libya-assault-as-
gadhafi-forces-hammer-rebels-1.352897
- Poliisi teki ratsian Givat Ronen (Ronen kukkulalle) ilman lupaa kyhättyyn parakkikylään. Poliisin kanssa nujakoineet nuoret vastustivat Barakin lähettämien poliisien toimia, minkä johdosta poliisi pidätti heistä viisi. Alueen rakennukset on tuhottu aiemminkin poliisien toimesta, usein raakaa väkivaltaa käyttäen. Kansanedustajat syyttivät sisäministeri Aharonovichiä, että hän on kuin Gaddafi, joka tuhotessaan kansalaisiaan joutuu lopulta vastuuseen teoistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143230
- IDF pidätti Awartan arabikylässä - lähellä Itamarin kaupunkia, jossa terroristit muutama päivä sitten murhasivat veitsin ja puukoin 5-henkisen perheen - ainakin 60 arabia, joista otettiin DNA-näytteet murhaajien löytämiseksi. Awartan kyläpäällikkö Qayas Awad kertoi, että miehet kuvattiin, heistä otettiin sormenjäljet ja DNA-näytteet, lisäksi heitä kuulusteltiin, mutta vain muutamat pidätettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143224

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021