TORSTAI 24.02.11

SHALOM ystävät, terveisiä Eilatin hotellialueelta. Raskas oli matka, mutta tarpeellinen katkos rutiiniin. Markku onkin kertonut tärkeimmistä. Lähdetään yhdessä kerimään aamun uutisia.

1. HAMAS kiihdyttää omaa julistamatonta sotaansa Israelin siviiliasutuksia kohtaan. Keskiviikkona se ampui yhdessä Islamic Jihadin kanssa kuusi kranaattia Gazasta Israelin puolelle, mutta ne eivät osuneet kohteisiinsa. Myöhään eilen illalla Hamas sitten katsoi, että johan on kumma, kun ei vaan onnistu, ja ampui kaksi Grad rakettia Beershebaan, joista toinen räjähti omakotitalon pihalla aiheuttaen pahaa tuhoa läheisille rakennuksille, mutta kukaan ei haavoittunut, kahta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Toinen raketti putosi Netivot alueelle, mutta sen tuhoista ei ole tietoa. IAF vastasi tähän välittömästi ohjaten ohjuksensa raketin ampunutta ryhmää kohti. Kolme ihmistä haavoittui lievästi.
VÄKIVALTAISUUDET alkoivat keskiviikkoaamuna, sotilaitten havaittua tienvarsipommin Gazan turvallisuus-aidan vierellä, pommi laukaistiin ilman vahinkoja, mutta IDF ampui käsiaseillaan epäilyttäviin kohteisiin Gazassa ja IAF:n koneet ja helikopterit tekivät omia iskujaan. Palestiinalais-lähteiden mukaan 11 ihmistä haavoittui hyökkäyksissä päivän aikana. Hamasin kerrotaan varautuneen IDF:n uusiin iskuihin poistamalla miehensä tukikohdistaan.
IDF:n uusi komentaja Benny Gantz kävi tiistaina ensimmäisellä tarkastusvierailullaan IDF:n paikallisen johdon päämajassa pyrkien saamaan kokonaiskuvan tilanteesta rajalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033209,00.html

2. PALESTIINAN Auktoriteetti (PA) aloitti USA:n tekemän veto-päätöksensä jälkeen YK:n turvallisuusneuvostossa passiivisen vastarinnan antamalla määräyksen, että kaikkien PA:n instituuttien ja virkailijoitten tulee boikotoida USA:n hallituksen virkailijoita ja journalisteja.
PA teki päätöksensä Fatahin esityksestä. Toiseksi Fatah ja PLO päättivät järjestää perjantain rukousten jälkeen mielenosoitukset nimellä ”day of rage” (raivon päivä). PA:n entinen Jerusalemin asiain ministeri ja Fatahin korkea virkailija Hatem Abdel Kader sanoi kehottaneensa paikallisia Hamasin ja muita palestiinalaisryhmiä liittymään USA:n vastaiseen boikottiin, jota on tarkoitus jatkaa ”kunnes USA:n hallitus palaa järkiinsä ja muuttaa suhtautumiseensa palestiinalaisiin.” Hän vaatii myös, että Obama pyytää anteeksi veto-oikeuden käyttämistään YK:n turvallisuusneuvostossa PA:n tekemää esitystä vastaan.

PA:n erotettu pääministeri Salaam Fayad uhosi, että hän on valmis luopumaan USA:n avustuksista, jotka vaativat poliittisia päätöksiä. Fayad kertoi, että vuonna 2010 USA antoi PA:lle 210 miljoonaa USD taloustukena lyhentääkseen PA:n budjetin 1.145 miljardin USD alijäämää; tähän eivät sisälly USA:n avustukset UNRWA:lle. Fayad kertoi edelleen, että hänen hallituksensa pystyi vähentämään PA:N riippuvuutta ulkomaisista avustuksista kolmanneksella toivoen, että v. 2013 PA tulee toimeen ilman ulkomaisia avustuksia.

ABBASILTA saamansa tehtävän mukaisesti Fayad jatkaa uuden hallituksen muodostamis-neuvotteluja; hän haluaa mahdollisimman monen ryhmän mukaan tuloa. Hän esitti, että Hamas voi tulla hallitukseen ja saa edelleen pitää Gazan alueen hallinnon. Hän sanoi olevansa valmis matkustamaan Gazaan neuvottelemaan asiasta.
Pääministeri Netanyahu antoi kolmelle sadalle palestiinalaiselle luvan matkustaa Libyasta siellä puhjenneita väkivaltaisuuksia pakoon Länsirannalle. (JP)

3. YOAZ HENDEL kehottaa ynetnews artikkelissaan länsimaisia johtajia katsomaan peiliin voidakseen alkaa tajuta, mihin loukkuun he ovat ajaneet maansa ja kansansa. Hän viittaa Samuel Huntingtonin tunnettuun kirjaan ”Clash of the Civilisations”, jossa hän ennustaa länsimaisen sivilisaation ja muslimien edustaman ideologian ja arvojen iskevän yhteen. Hendel esittää, että länsimaat ovat sinisilmäisesti - pyrkiessään edistämään vapauden ja demokratian aatetta islamin maailmaan demokratian nimellä - saaneet aikaan liikehdinnän, jota islamin maihin siirrettynä ja siellä toteutettuna voitaisiin kutsua nimellä ”radikalismi” ”demokratian” asemesta. Toiseksi he ovat antaneet muslimeille oikeuden muuttaa länsimaihin lähes ilman valvontaa ja lupauksella, ettei heidän edes edellytetä integroituvan länsikulttuuriin, vaan he saavat harjoittaa omaa uskontoaan ja rakentaa moskeijansa ja instituutionsa länsimaissa palkaten niihin opettajat ja hengelliset johtajansa. Tätä he ovat toteuttaneet Saudi Arabian ja muitten öljymaitten runsailla lahjavaroilla.
Hän viittaa tunnettuun islamilaiseen hengelliseen johtajaan Qaradawiin, jota länsimaissa vähätellään ”koska hänellä on vain miljoona seuraajaa”. Kuitenkin hänen TV-viikko-saarnojaan seuraa 40 miljoonaa muslimia. Qaradawin saarnaa Kairon Tahrir-aukiolla viikko sitten seurasi yli kaksi miljoonaa muslimia. Ei ole kysymys pikkutekijästä, eikä hänen poliittinen ohjelmansa ole suinkaan laadittu demokratian sääntöjen mukaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033124,00.html

4. LIBYASSA on meneillään väkivalta-aalto, jota voi hyvällä syyllä kutsua sisällissodaksi. Presidentti Muammar Gaddafin kannattajat hallitsevat pääkaupunkia Tripolia, mutta myös maan itäosa on raporttien mukaan siirtymässä hänen vastustajiensa käsiin. Oppositio pitää hallussaan Misrataa, joka on länsiosan suurin kaupunki. Väkivaltaisuudet puhkesivat Sabrathan kaupungissa, jossa ne ovat jatkuneet parin päivän ajan. Se sijaitsee Tripolista länteen. Oppositio miehitti turvallisuusjoukkojen tukikohtia ja hallituksen virastotaloja.

UUSI ilmiö Libyassa on se, että yhä useampi armeijan upseeri ja sotilas katsoo väkivallan sotivan heidän moraaliaan vastaan ja siirtyy opposition riviin. Gaddafi määräsi hävittäjät tulittamaan väkijoukkoja, mutta pari hävittäjää lensi Maltalle ja kaksi hävittäjälentäjää hyppäsi koneestaan heittoistuimen avulla ja antoivat koneensa mieluummin tuhoutua kuin hyökätä omaa kansaansa vastaan, kerrotaan opposition web-sivulla. .

BENGHAZISSA työskentelevä ranskalainen lääkäri kertoi Le Point makasiinille, että yli 2000 ihmistä on kuollut kaupungissa viime päivien aikana. ”Dobrukista Darnaan he suorittivat todellista massamurhaa – uskon uhreja olevan paljon enemmän kuin 2000”, hän arvioi. Haavoittuneita tuotiin hänen sairaalaansa ensimmäisenä päivänä 75, toisena päivänä 200, sitten yli 500, ja sairaalan morfiini- ja lääkintävarastot on käytetty loppuun. Benghazin kaupunki on opposition käsissä. He tiedottavat tilanteesta web-sivullaan nimellä ”Quryna”.

PRESIDENTTI Muammar Gaddafi teki uhkarohkean retken kadulle tavalliseksi kansalaiseksi pukeutuneena karvahattu tiukasti päähän painettuna, ja puhui sen jälkeen TV:ssä kehottaen kannattajiaan menemään kaduille taistelemaan oppositiota vastaan. Puheen jälkeen Tripolin kaduille on tullut palkattuja aseellisia miehiä, jotka metsästävät kaikkea liikkuvaa ja ampuvat asuntojen ikkunoista sisään. Ihmiset menevät kaduille henkensä kaupalla, vaikka virallinen TV kehottaa ihmisiä menemään työpaikoilleen ja palaamaan normaalielämään.
EGYPTIN rajalla turvallisuusmiehet tulittivat opposition kannattajia, mutta heimopäälliköt menivät väliin estäen tulituksen, minkä jälkeen turvallisuusupseerit pakenivat. Oppositio hallitsee nyt Egyptin raja-aluetta kuten myös öljykenttäalueelle menevää teitä Ajdabiyan kaupunkiin 800 km Tripolista itään, lähellä Sidran-lahden öljykenttiä.

MONET länsijohtajat Obamaa myöten ovat tuominneet Libyan väkivaltaisuudet, ja myös YK:n pääsihteeri yhtyi niihin. Kansainvälinen tuomioistuin ei voi suoraan syyttää Gaddafia ja Libyaa kansanmurhasta, sillä Libya ei ole sen jäsen, mutta YK voi aloittaa prosessin päätöksellään.
LIBYAN väkivalta on nostanut raakaöljyn tynnyrihinnan yli sataan USD ja sen uskotaan nousevan lähelle 140 USD/tynnyri. Libyan tuottaa raakaöljyä 1.6 miljoonaa tynnyriä päivässä, minkä esim. Saudi Arabia voisi helposti täyttää aina kolmeen miljoonaa tynnyriin.
Taloudelliset asiantuntijat varoittavat, että jos väkivalta leviää Saudi Arabiaan, ja sen öljyntuotanto estyy, mikään ei voi estää maailmantalouden romahtamista. http://www.jpost.com/SpecialSection/Article.aspx?id=209545

5. SAKSALAINEN lehti Syddeutsche Zaeitung kertoo artikkelissaan, että Syyriassa on löydetty rakenteilla oleva uraanin konversio-reaktorirakennus Marj al-Sultanissa lähellä Damaskosta. Se on rakenteiltaan samanlainen kuin syyskuussa v. 2007 al-Kibarissa tuhottu plutoniumin valmistuslaitos. Rakennusten lähellä suoritettiin suuria maastotöitä, joihin sisältyi betoni- ja asvalttikerrosten valamista maan pinnalle, vuoden 2008 puolivälissä ilmeisesti tarkoituksella hävittää maaperätodisteet mahdollisen kansainvälisen tarkastuksen aikana. Paikalta otetuissa satelliitti-image-kuvissa voidaan tunnistaa laitteita, kuten murskaaja, kaksi sykloni-separaattoria, suurimittaisia putkia sekä monikerroksisia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja reaktoriastioita sekä varastosiiloja. ISIS-dokumentin mukaan rakennukset on tarkoitettu palvelemaan pientä uraanin rikastuslaitosta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209630 ,
ynetnews lisää edelliseen, että reaktorirakennuksia on havaittu neljässä kohteessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033407,00.html


6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin Muslimiveljeskunta perusti uuden puolueen nimellä Freedom & justice (vapaus ja oikeus), jolla se saavuttaa vaalikelpoisuuden ja voi osallistua poliittiseen elämään. Mubarakin ajan lain mukaan sen toiminta on kuitenkin laitonta, eikä sotilasjuntta ole määritellyt, mikä sen poliittinen asema on uudessa tilanteessa. Puolue kuitenkin osallistuu maan uuden hallintomallin ja perustuslain laadintaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209563
- Egyptin kautta Israeliin laittomasti pyrkivien siirtolaisten määrä kasvaa kaiken aikaa, eikä hallitus tiedä, miten menetellä heidän kanssaan. Heidän hyvinvoinnistaan huolestuneet järjestöt ovat ponnistelleet nostaakseen heidän taitojaan ja koulutustaan. Yksi järjestö harjoittaa heille jalkapalloa, joka voi avata joillekin tien parempaan tulevaisuuteen.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3986372,00.html
- Gazan terroristien pyrkiessä murhaamaan israelilaisia israelilaisen Rambam-sairaalan lääkärit ottivat vastaan Gazan sairaalasta lähetetyn imeväikäisen lapsen, jonka aivojen lähellä havaittiin appelsiinin kokoinen syöpäkasvain. Se poistettiin leikkauksella, ja nyt lapsi paranee hämmästyttävällä nopeudella. Tämä ei ole poikkeustapaus; monista arabimaista tuodaan useita potilaita joka viikko, jotka etsivät hoitoa, mitä eivät saa kotimaissaan. Yhteydet hoidetaan salaa eikä arabimaan nimeä julkisteta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142497
- 33 kaivostyöntekijää vaimoineen Chilestä saapui pari päivää sitten runsaan viikon matkalle Israeliin turismiministeriön vieraana. He tutustuvat uskonnollisiin kohteisiin täällä, vierailevat Länsimuurilla ja Jad Vashem-holokaust-museolla ja muutamat heistä saavat kasteen Jordanjoella. Heitä ei vielä paikkoihin, jotka muistuttaisivat heitä olosuhteissa romahtaneessa kaivostunnelissa, josta heidät pelastettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142495
- Tunisiassa kolme viikkoa sitten alkanut vallankumousten aalto, joka leviää vastustamattomasti arabimaasta toiseen, toimii edelleen maassa mutta etsien uusia kohteita. Nyt he vaativat pääministerin eroa ja huutavat ”kuolemaa juutalaisille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142490
- Gaddafi ei suinkaan ole vielä antautunut – hän haluaa kuolla Libyassa – ja hänen kannattajansa aikovat aloittaa offensiivin Cyrenaican kaupungin valtaamiseksi. Libyaan on esitetty julistettavaksi alueita, joilla lentäminen on kielletty, mutta monet vastustavat sitä sen siviileille aiheuttamien ongelmien vuoksi. http://www.debka.com/article/20698/
- Iranin kaksi sotalaivaa kulkivat Suezin kanavan läpi ja ankkuroivat Latakian satamaan Syyriassa. Niiden tarkoituksena lienee osoittaa sekä länsimaille että Lähi Idän valtioille, että Iranin kasvava mahti on pakko huomioida alueella. http://www.debka.com/article/20700/
- Libyan entinen oikeusministeri sanoo, että Gaddafi henkilökohtaisesti määräsi Lockerbien terrori-iskun matkustajakonetta vastaan. Englannin hallitus toimi salaisesti iskuista tuomitun libyalaisen vapauttamiseksi terveydellisistä syistä. http://www.debka.com/article/20700/
- http://www.haaretz.com/news/international/libya-ex-justice-minister-gadhafi-personally-ordered-lockerbie-bombing-1.345302

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019