TORSTAI 10.02.11

1. OBAMAN hallitus näyttää jatkavan kaksinaamaista peliään ja sekaantumistaan Egyptin tilanteeseen. Tämä on nostattanut kiihtyneitä sananvaihtoja Obaman hallituksen ja Mubarakin hallituksen välille. Varapresidentti Joe Biden soitti tiistaina Egyptin varapresidentti Omar Suleimanille esittäen omansa ja hallituksensa kärsimättömyyden muutosten hitauteen Egyptissä ja käytti uudelleen sanoja ”välittömästi” ja ”heti”. Tämä sai sekä varapresidentti Suleimanin että ulkoministeri Gheitin ilmaisemaan journalisteille loukkaantumisensa tavasta, millä USA kohtelee läheistä liittolaistaan. Gheit selitti, että muutokset, mitä Biden vaatii aloitettaviksi, ovat alkaneet joten hänen hoputtamisensa ovat aiheettomia.
USA:n hallitus on myös kehottanut Egyptin armeijaa pidättyvyyteen toimissaan ilmeisesti tajutessaan, että tilanne alkaa vaatia kovempia otteita järjestyksen palauttamiseksi.

VARAPRESIDENTTI Omar Suleiman varoittaa puheissaan, ettei nykyinen tilanne voi jatkua kauempaa ja vilautti mahdollisuutta, että armeija ottaa komennon maassa. Ulkoministeri Gheit esitti samansuuntaisen varoituksen varoittaen, että maa on menossa anarkiaan.
Obaman hallituksen edustaja Robert Gibbs selitti Valkoisen Talon näkemyksen olevan, ettei Mubarakin hallitus ole huomioinut tarpeeksi kansan mielipidettä vaan enemmän on tehtävä sen muuttamiseksi. Toiseksi Valkoinen Talo vaatii vuosikymmenet voimassa olleen poikkeus-tilalain kumoamista, joka on antanut Mubarakille laajat valtuudet.
Ulkoministeri Gheit tunnusti olleensa vihastunut ja närkästynyt tavasta, millä Obaman hallituksen edustajat kommentoivat tilannetta mielenosoitusten alkaessa ja varsinkin siihen, miten ristiriitaisia ja todellisuudesta poikkeavia ne olivat.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4026461,00.html

TILANNE Egyptin maaseudulla Kairon ulkopuolella on kehittynyt pisteeseen, jossa mielenosoittajat estävät juna- ja autoliikennettä katkaisten tarvittavien tavaratoimitusten saapumisen kaupunkeihin. Tämä puolestaan aiheuttaa muutenkin niukkojen ruoka- ja välttämättömyystavaroiden loppumisen kaupoissa ja hintojen nousun. Kuka tätä kaikkea sitten ohjaileekin, sen päämääränä näyttää olevan maan saattaminen kaaokseen ja sisäiseen vallankumoukseen. Koulut ovat myös sulkeneet ovensa opettajien päättäessä kieltäytyä jatkamista opetustoimiaan, ennen kuin Mubarak on poistunut maasta.
Suezin kanava-liikennettä valvovat virkailijat ovat myös laiminlyöneet tehtäviensä hoidon eivätkä jatka kanavan kautta päivässä 50 aluksen tullaustoimia aiheuttaen suuria tappioita maalle. Tulli- ym. tulot kanavasta tuovat 3 miljardia USD Egyptin kassaan vuodessa.
Valkoisen Talon kehotukset Egyptin armeijalle välttää voimatoimia, niin oireellisia kuin ne lienevätkin, tuskin estävät armeijaa lopulta toimimasta täydellä voimallaan. Debkafile, joka asiaa tutkii artikkelissaan, arvioi, että vain tarpeeksi vahvan sotilasjohtajan puuttuminen on estänyt armeijaa toimimasta näkyvämmin jo aiemmin. http://www.debka.com/article/20646/

Erämaakaupungissa 400 km Kairosta etelään mielenosoittajat polttivat rakennuksia, pari poliisiasemaa sekä hallitsevan NDP:n toimistot parin viimeisen päivän aikana. Poliisi avasi tulen kolmentuhannen ihmisen vahvuiseen joukkoon surmaten ainakin kolme ja haavoittaen satakunta. Tämän kaltaisten tapahtumien yleistyminen Kairossa tai Aleksandriassa ja Suezilla voi pakottaa armeijan lopulta ottamaan tilanteen valvontaansa estääkseen uusia veritekoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142248

Yksityisistä lähteistä saapuvat viestit kertovat, että Kairossa on kumpaankaan leiriin suoraan liittyvien ihmisten mielenosoituksia, joihin osallistuu tuhansia ellei satoja tuhansia ihmisiä, mutta että media ei millään tavoin huomioi niitä eikä esitä niitä TV-videoissaan. https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=12e055d30b252d9a&mt=application/msword&url=https://mail.google.com/mail/?ui%3D2%26ik%3Dd1e7df0d0c%26view%3Datt%26th%3D12e055d30b252d9a%26attid%3D0.1%26disp%3Dattd%26zw&sig=AHIEtbSdVu0iewgGQ-v4FK5CXDDdIH6tCQ

2. TAISTELUA käydään myös Israelin sisällä, mutta ne onneksi koskevat vain hintojen nousua ja palkkojen jäämistä jälkeen yleisestä kehityksestä. Sosiaalivirkailijat ilmoittivat aloittavansa työtaistelun palkkojensa nostamiseksi, mitä ei ole tehty moneen vuoteen.
Israelin työntekijäjärjestö Histadrut kävi eilen tiiviitä neuvotteluja talousministeri Steinitzin ja pääministeri Netanyahun kanssa, mutta Histadrutin johtaja Ofer Eini ilmoitti niiden loputtua, ettei vastapuoli suostunut yhteenkään hänen tekemäänsä esitykseen: minimipalkan nostamista 450 NIS; veden, polttoaineen ja leivän verotuksen alentamiseen sekä komitean asettamiseen tutkiman tapoja, joilla asuntojen hintoja alennetaan. Mikäli osapuolet eivät löydä ratkaisua kiistoihin, maassa voi alkaa yleislakko parin viikon sisällä.
Sen verran kiivaita keskustelut olivat, että talousministeri Yuval Steinitz menetti tajuntansa, minkä varsinaisena syynä lienee ollut flunssan massahyökkäys. Hänet vietiin sairaalaan, josta käsin hän pyrki jatkamaan virkatehtäviensä hoitoa. Hän pääsi tänään virkapaikalleen.

HALLITUS lupaa pienehköjä helpotuksia verotukseen, kuten veron lykkäystä ensiasuntojen hankkijoille, mutta Ofer Eini kertoi eilen illalla TV-haastattelussa, etteivät hallituksen helpotukset ole riittäviä työ- ja hintojennousukiistan ratkaisemiseksi. Eini sanoi kutsuvansa järjestönsä hallituksen istuntoon torstaina iltapäivällä, jossa käsitellään tilannetta ja annetaan lupa yleislakon aloittamiseksi 14 vrk:n sisällä, ellei sovintoa löydetä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=207545

3. NATON pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen lupasi Israelin vierailunsa yhteydessä NATO:n joukkoja turvaamaan Israelin ja Palestiinan välistä rajaa ja muita tehtäviä varten, mikäli rauhansopimus saadaan aikaan, osapuolet sitä pyytävät ja YK antaa sille tukensa.
Rasmussen puhui kutsuttuna vieraana Herzlia konferenssissa eilen.
Hän totesi puheessaan, että alueella on muita päivänpolttavia ongelmia, mutta silti katsoi Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisun olevan yksi tärkeimmistä ratkaistaessa muita ongelmia. Hän toisti sitä usein kuultua väitettä, että tämän konfliktin jatkuminen kaivaa maata muitten ratkaisemisen alta.
Rasmussen painotti, ettei NATO:lla ole diplomaattista osaa Lähi Idän rauhanprosessissa eikä sitä ole hakemassa, hän silti tarjoaa järjestönsä apua, jos sitä pyydetään ja tarvitaan, todeten samalla, etteivät hänen esittämänsä kolme edellytystä ole lähelläkään toteutumistaan.

RASMUSSEN tapasi eilen pääministeri Netanyhaun, jonka kanssa hän kävi läpi useita alueen viimeaikaisia tapahtumia, niiden mukana tilanne Egyptissä.
Pääministerin kanslia ei tiennyt tai halunnut kommentoida kysymystä, oliko keskusteluissa käsitelty NATO joukkojen sijoittamista Jordanjoen laaksoon, mitä edellinen pääministeri Olmert oli esittänyt tarjouksessaan Mahmoud Abbasille. Netanyahu vastustaa ulkomaisten joukkojen sijoittamista rauhanturvatehtäviin huonojen kokemusten vuoksi. Hänen päättäväisyyttään pitää Israelin turvallisuuskysymykset tärkeimmällä paikalla ovat vahvistaneet viimeisten viikkojen tapahtumat Pohjois-Afrikassa, Libanonissa ja Jemenissä.
Ulkoministeri Lieberman vakuutti samaa todeten, että turvallisuuskysymykset on voitava käsitellä tuomalla ne avoimesti julkisuuteen. Hän pyrki osoittamaan, että länsimailla ja niiden sotilasjärjestöllä NATO:lla on alueella vain yksi luotettava liittolainen, Israel, mikä tulisi huomioida ja vahvistaa Israelin ja NATO:n välisiä suhteita. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=207559

4. YORAM ETTINGER käsittelee ynetnews web-sivun artikkelissaan Israelin turvallisuus-kysymyksiä tämän hetken tosiasioitten valossa turvautuen sotilaallisten asiantuntijoitten lausuntoihin. Hän päätyy toteamukseen, että poliittinen kehitys alueella ja varsinkin Tunisian Egyptin, Jemenin, Jordanian ja Libanonin levottomuudet ovat vakavasti painottamassa Länsirannan merkitystä maan puolustuksessa ja turvallisuudessa.
Hän toteaa, että mitä lyhyempi hallitusten elinikä, mitä muuttuvampi sen ideologia, politiikka ja sitoumusten pitävyys, sitä korkeampi on paikallisten ja alueellisten asiain räjähdysalttius ja sitä korkeampi on turvallisuuskynnys ja sen vaatimukset. Lisäksi Obaman tapa käsitellä Irakin ja Afganistanin kysymyksiä ja suhteita arabimaihin nähdään Lähi Idässä heikkoutena.
ETTINGER sanoo, että terrorisminvastainen taistelu laimeni Obaman aikana, mikä hämmentää ystävällismielisiä hallituksia ja rohkaisee vastustajia. Turvallisuusvaatimukset ovat nousseet huippuunsa Egyptin tilanteen vuoksi, mikä voi vaarantaa tasapainon Afrikan Sarvessa, Välimeren itäosissa ja Lähi Idässä laajemminkin, varsinkin Jordaniassa. Se voi vaarantaa rauhansopimukset Egyptin ja Jordanian kanssa.
Hän viittaa kenraali Tom Kellyn lausuntoon, jossa hän totesi, ettei Israelia voi puolustaa ilman Länsirantaa, sillä niiden korkeitten vuoristojonojen joutuminen vihollisen käsiin paljastaa koko maan. Amiraali Bud Nance totesi, että luopuminen Länsirannasta ja Golanista aiheuttaisi väistämättömän sodan vaaran. Kenraali Al Gray totesi, että ohjukset lentävät maastoesteiden yli, mutta ne eivät poista maan miehittämisen tarvetta, ja siinä Israel on suuressa vaarassa. ”Voidakseen voittaa IDF:n arabiarmeijoitten tulisi käyttää maa-, meri- ja ilmavoimiaan Israelin armeijan tuhoamiseksi maassa, kuten oli totta 1948,1967 ja 1973 ja on totta nyt.”
Ettinger käy lopuksi läpi puolustusnäkökohtia vertaillen Israelin maan kapeutta ja pituutta tunnettuihin kohteisiin osoittaakseen, miten mieletöntä on kuvitellakaan, että maan turvallisuutta voitaisiin puolustaa luopumalla Länsirannasta ja Golanin ylängöstä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4025665,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- PA maksaa kuukausipalkkaa Israelin vankiloissa eripituisia rangaistuksiaan kärsivien terroristien perheille käyttäen siihen miljoonia USD vuosittain. PA:n vankienasiain ministeri Ziad Abu Ein vakuuttaa, että kuukausipalkat maksetaan ammattitaidolla ilman poliittisia näkökohtia. Hamasin edustaja sanoo, että PA ei maksa enää palkkaa sen jäsenille, joita on myös Israelin vankiloissa. (JP)
- USA:n yksi presidenttiehdokas Haley Barbour kävi hakemassa vauhtia kampanjalleen Israelista, ehkä siksi, että juutalaisten äänet ovat tärkeitä ja joskus jopa ratkaisevia. Hän antoi tunnustusta Israelin politiikalle ja sen ystävyydelle Yhdysvaltoihin todeten, että Israelissa ymmärretään paremmin Iranin uhka kuin USA:ssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=207542

- Turkelin komitea hyväksyi Benny Gantzin kaksipäiväisen testin todeten hänet sopivaksi IDF:n uudeksi yleisesikunnan päälliköksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=207579
- Poliisi aloitti laajat harjoitukset, jolla testataan poliisin kykyä toimia suurten mielenosoitusten ja terrorihyökkäysten tilanteissa. Poliisit tulevat häiritsemään pahoin muuta liikennettä ja aiheuttamaan muutakin hämminkiä harjoitusten aikana. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=207611
- Puolustusministeri Ehud Barak tapaa USA:n matkansa aikana Clintonin, Gatesin ja Danilonen. Turvallisuuskysymykset ja Egypti ovat ilman muuta keskusteluissa mukana, mutta USA kuitenkin odottaa, että keskustelut PA:n kanssa aloitettaisiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=207594
- Tunisian ja Egyptin mielenosoitukset ovat saaneet kauhistuneet arabihallitukset lisäämään palkkoja ja tukiaisia työntekijöille ja elintarvikkeiden rajulle nousulle, mutta tarkkailijat katsovat sen voivan jopa kiihottaa kansoja, joita on vuosikymmenet pidetty tarkassa valvonnassa ilman mahdollisuutta vaikutta asioihin. Jordaniassa havaittiin ensimmäisen kerran mielenosoittajien suuntaavan vihansa Abdullah II:n palestiinalaiseen vaimoon Raniaan, jonka liiketoimet ärsyttävät beduiineja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207529
- Saudi Arabian kuningas Abdullah kertoi journalisteille, että jos USA nöyryyttää Egyptiä ja lopettaa 1.5 miljardin USD avustukset, saudit maksaa ne. http://www.haaretz.com/news/international/saudi-king-told-obama-he-d-fund-mubarak-if-u-s-halted-egypt-aid-1.342462
- Israel Beitenun puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman uhkaa, että jos lakiesitys armeijan suorittamista käännytyksistä ei mene läpi, hän voi erota hallituksesta, mikä aiheuttaisi uudet vaalit, mitä Kadima haluaa myös. http://www.haaretz.com/print-edition/news/lieberman-mulls-leaving-netanyahu-government-if-conversion-bill-fails-1.342347

Comments

Anonymous said…
Eiköhän Obaman painostus ollut pääasiallinen syy Mubarakin eroon. Ilman USAn tukea hänen oli mahdotonta jatkaa tehtävässään. Mielenosoittajien määrä ei lisääntynyt vaan pysyi edelleenkin siinä 250 000ssa, mikä edelleenkin on ihan marginaalinen määrä Kairon asukkaista, länsimainen media sai vain asian kuulostamaan siltä, kuin paikalla olisi ollut koko Egypti. Media myös sivuutti mielenosoittajien ääri-uskonnollisuuden ja Israel-juutalaisvastaisuuden. Obama pääsi päämääräänsä, Israelia vastaan nämä kaikki maltil" on suuunnattu. Huomattavaa on, että Obamaa ei paljon kiinnostanut, kun Iranin kansa oikeasti taisteli demokratian puolesta islamilaista diktatuuria vastaan.

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019