SUNNUNTAI 20.02.11

1. USA:N hallitus päätti sittenkin käyttää veto-oikeuttaan PLO:n esittämään päätöslauselmaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina. Kaikki muut neuvoston 14 jäsentä äänestivät esityksen puolesta, niiden mukana Venäjä, Englanti, Ranska ja Saksa. Israelissa todettiin tyydytyksellä äänestyksen tulos, joka osoitti USA:N seisovan kaikesta huolimatta sen rinnalla koko maailmaa vastaan.
Mikä sitten lienee ollutkin painavin syy, mikä käännytti presidentti Obaman mielen – hän soitti PA:n puheenjohtaja Abbasille vielä vähän ennen äänestystä saadakseen tämän suostumaan vähemmän tuomitsevaan sanamuotoon, mutta Abbas kieltäytyi – joittenkin mielestä päätös osoittaa Obaman valmistautuvan USA:n ensi vuoden presidentin vaaleihin, joissa hän tarvitsee kipeästi maansa juutalaisten tukea, sekä rahaa että ääniä vaaliuurnilla.

ABBAS kokosi PLO:n hallintoryhmän ennen äänestystä kiireelliseen istuntoon, jossa hän kertoi Obaman pyynnöstä sanamuodon muuttamiseksi, sanoen Obaman ”uhkailleen” häntä. Hän kertoi asettaneensa palestiinalaisten edut ennen kaikkia muita mahdollisuuksia kieltäytyessään suostumasta muuttamaan esitystä. Hän selitti äänestyksen jälkeen, ”ettei PA halua boikotoida Yhdysvaltoja eikä sen intresseissä ole boikotoida ketään”.
(Abbasin lausunto on valheellinen, sillä PA boikotoi Israelia kaikin tavoin.)
PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo kertoi, että Hillary Clinton ja muutamat EU-maat pyysivät PLO:ta muuttamaan esitystään tai vetää sen pois äänestyksestä, mutta hallitus päätti jatkaa sen esittämistä esitetyssä muodossa.
PA aikoo esittää esityksensä seuraavaksi YK:n täysistunnossa, jossa sen hyväksyminen on lähes varma. Edellisen kerran kaksi kuukautta sitten YK äänesti 159 – 6 esityksestä, jolla vaadittiin Israelia lopettamaan kaiken setlementtitoiminnan; Israel ja USA äänestivät kuuden esitystä vastustavan maan mukana. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=208925

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi, että Israel arvostaa suuresti presidentti Obaman päätöstä käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvoston julkilausumasta. ”Israel pysyy päätöksessään pyrkiessään kaikenkattavaan rauhaan naapuriensa kanssa, mukaan lukien palestiinalaiset. Me haluamme ratkaisua, joka huomioi palestiinalaisten lailliset oikeudet valtioon sekä Israelin turvallisuustakuut ja tunnustamisen.”

ISRAELIN ulkoministeriö lausunnossa valitetaan, että ”vaikka Lähi Idässä ovat menossa muutokset, jotka merkitsevät historiallisia muutoksia koko alueelle, on omituista, että turvallisuusneuvosto valitsi harkittavakseen yhden ainoan yksityiskohdan koko laajasta kysymysten joukosta Israelin ja PA:n välisissä neuvotteluissa jättäen huomiotta laajemman tapahtumien joukon alueella.” Lausunnossa valitettiin sitä, etteivät muut turvallisuusneuvoston jäsenet seuranneet USA:n esimerkkiä.
Ulkoministeriön lausunnossa tähdennettiin, että ”Ramallah ja Jerusalem ovat lyhyen matkan päässä toisistaan, ja kaikki mitä tarvitaan, on tulla yhteiseen neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, mikä on ainoa tie edistää rauhanprosessia.”

PLO:n hallituksen jäsen Hanna Amireh paljasti, että PA:n taktiikkana on diplomaattisen toiminnan kautta tuomita Israel rauhankeskustelujen epäonnistumisesta. Saadakseen vaatimuksensa maailman tietoisuuteen PA kiihottaa mielenosoituksia PA:n kaupungeissa, kuten jo eilen tapahtui Ramallahissa, Kalkiliyassa, Hebronissa ja Jeninissä, joissa Yhdysvaltoja syytettiin Israelin suosimisesta ja kiitettiin Abbasia lujasta vastustuksesta.
Huomattavat palestiinalaisjohtajat, kuten entinen Fatahin turvallisuusjoukkojen komentaja Tawfik Tirawi vaativat ”raivon päivän” järjestämistä ensi perjantaiksi. He sanoivat hyljeksivänsä USA:n esittämiä uhkauksia talosavun poistamiseksi, ellei Abbas suostu, ja sanoivat, ”ettei USA tunne palestiinalaisten moraalisia ja kansallisia arvoja ja pyrkimyksiä”. He syyttivät Yhdysvaltoja Israelin setlementtipolitiikan suosimisesta, joka sai voiton. He myös syyttivät Yhdysvaltojen menettäneen arvovaltansa rauhankeskustelujen välittäjänä.
Fatahin ja Hamasin reaktiot ennustavat ongelmia Israelin turvallisuusjoukoille. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=208925

3. USA:N lähetystörakennuksen edessä Tel Avivissa oli eilen 50 vasemmistolaisen toisinajattelijan ryhmän mielenosoitus, jolla haluttiin osoittaa vastustus USA:n veto-oikeuden käyttämisestä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina. Iskulauseissa vaadittiin, että USA ja YK aloittavat ”BDS” toiminnan toteuttamisen Israelia vastaan (boikotti, syrjiminen ja sanktiot). Haastatellut mielensoittajat eivät kainostelleet syyttää Yhdysvaltoja ”Israelin rikosten” tukemisesta eivätkä hyökätä niitä vastaan, joitten huolena on Israelin valtion turvallisuuden ja sille Kansainyhteisön mandaatissa Englannille antaman velvoitteen toteuttaminen kansallisen kotimaan perustamiseksi juutalaisille esi-isiensä maassa, kutsuen niitä israelilaisia kansalaisia sokeiksi.

JUUDEAN ja Samaria juutalaisyhteisöjen edustajat ilmaisivat tyytyväisyytensä USA:n veto-oikeuden käyttämisestä, mutta kritisoivat tapaa, millä USA:n YK :n lähettiläs Susan Rice perusteli sitä selittäen, ettei se merkitse USA:n hyväksyvän juutalaisten rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa. ”USA käytti veto-oikeuttaan väärin perustein ja pelasti sillä enemmän YK :n arvokkuuden kuin juutalaisyhteisöt”, sanoi Dani Dayan, joka johtaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä. Hän sanoi, että ”jokainen on tietoinen Obaman sokeasta vastustuksesta juutalaisten historialliselle asumiselle Juudeassa ja Samariassa, eikä veto-oikeuden käyttäminen muuttanut tätä tosiasiaa ollenkaan”.

DAYAN syytti ”Israelin hallituksia, jotka eivät selkeästi tiedota maailmalle, että juutalaisilla on oikeus rakentaa omalla maallaan, ja että niin kauan kuin se jatkaa rakennustoiminnan jäädyttämistä joko käytännön toimin tai hiljaisella kiellolla, ja niin kauan kuin ne verhoutuvat turvallisuus-vaatimusten taakse, on vaikea esittää valituksia ulkomaitten hallituksille.”
Dayan hämmästeli sitä, että Lähi Idän kuohuessa ja Iran uhatessa länsivaltoja ydinaseilla, YK askartelee mitättömien yksityiskohtien parissa kuten juutalaisten oikeudesta rakentaa asuntoja asukkailleen historiallisessa kotimaassaan. Dayanin hurskaat toiveet YK:n järkiintymisestä tuskin auttavat muuttamaan maailmalle levinnyttä sokeutta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=208943

4. IRANIN oppositioryhmät järjestävät maassa massaprotestit tänään sunnuntaina Teheranissa ja muissa tärkeimmissä kaupungeissa. Oppositiota edustavat ryhmät kutsuivat iranilaisia protestoimaan viikko sitten edellisessä mielenosoituksessa kahden ihmisen surmaamisesta. Sen web-sivu kaleme.com kehotti kansalaisia taistelemaan uskonnollista diktatuuria vastaan. Viikko sitten maanantaina suurimmissa mielenosoitustilaisuuksissa Teheranissa ainakin kahden ihmisen tiedetään saaneen surmansa poliisin käsissä.
Nyt Teheraniin ja muualle Iranissa kutsutut mielenosoitukset tulevat vain päivä sen jälkeen, kun Iranin parlamentin jäsenet vaativat kuolemantuomioita oppositiojohtajille Mir Hossein Mousawille ja Mahdi Karroubille, jotka ovat jo kotiarestissa.

IRANIN viranomaiset vapauttivat lauantaina kaksi saksalaista journalistia, jotka pidätettiin sen jälkeen, kun he olivat haastatelleet aviorikoksesta syytetyn ja tuomitun sekä teloitetun naisen poikaa. Saksan ulkoministeri meni henkilökohtaisesti hakemaan journalistit Iranista. Journalistit oli tuomittu 20 kuukauden vankeuteen, mutta uusi oikeusistunto muutti tuomiot siten, että heidän vapauttamisestaan maksetaan 50 000 USD lunnaat. Saksalaiset journalistit, reportteri ja valokuvaaja, joutuivat haastateltuaan Bild am Sonntag lehdelle Sakineh Mohammadi Ashtianin teloitustapausta, yksi vastakohtaisuuksista iranilaisen (islamilaisen) ja eurooppalaisen oikeuskäytännön välillä. Sharia-lain mukaan raiskauksen uhri poikkeuksetta tuomitaan joko kymmeniin raipaniskuihin tai kuolemaan.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208960

5. LIBYASSA mielenosoittajien ja sotilaitten/poliisien välisissä kahinoissa ainakin 15 ihmistä sai surmansa viikonlopun aikana. Armeijan sala-ampujat tähtäilevät aseillaan yleisöjoukkoja ilmeisesti etsien kohteikseen innokkaimpia ja johtajatyyppejä. He eivät kaihtaneet iskeä yleisöjoukkoon, joka oli hautaamassa ja suremassa edellisissä ampumisissa surmattuja. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että ainakin 84 (yli 100) ihmistä on saanut surmansa Libyassa mielenosoittajien ja sotilaitten välisissä yhteenotoissa, perjantaina yksin jo 35 ihmistä.

BENGHAZISSA erikoisjoukot iskivät mielenosoittajien joukkoon, jossa oli lakimiehiä ja tuomareita, joita oli majoittunut sadoittain telttoihin oikeusrakennuksen eteen. He ampuivat kyynelkaasuraketteja telttoihin ja ampuivat kovilla pakenevia ihmisiä, jotka kantoivat haavoittuneita ja surmattuja mukanaan. Viranomaiset katkaisivat maan kaikki internetyhteydet eristäen sen entistä täydemmin ulkomaailmasta.

EGYPTISSÄ Tahrir-aukiolla järjestettyyn perjantain rukoustilaisuuteen oli matkustanut sheikki Yusuf al-Qaradawi, jota kutsutaan ”mieheksi kaikkina vuodenaikoina”. Miljoona ihmistä kuunteli hänen puhettaan, jossa hän vakuutti, ettei vallankumous ole vielä valmis, sitä tulee jatkaa. Se oli hänen ensimmäinen ”saarnansa” Egyptissä 50:en vuoteen. ”Älkää vastustako historiaa. Ette voi viivyttää päivää, jona se alkaa. Arabimaailma on muuttunut.” Hän kehotti varomaan, ”ettei kukaan varasta heidän vallankumoustaan, sillä teeskentelijät ottavat uusia kasvoja, jotka miellyttävät heitä. Vallankumous vasta alkoi Egyptin uudelleen rakentamisen”.

QARADAWI syntyi 1936 maalaisperheeseen Niilin delta-alueella, opetteli Koraanin ulkoa 9-vuotiaana ja ilmoittautui Kairon yliopistoon. 1940-1950-luivuilla hän joutui maallistuneen hallituksen epäsuosioon ja pidätettiin kolmesti ennen pakoaan Qatariin.
Hänen edistyksellisen ohjelmansa vuoksi häntä pidetään maltillisena. Hän kuuluu Muslimiveljeskunnan ajatuskuvioon, mutta hänellä on kansallinen erityisprofiili. Hän kertoo hylänneensä veljeskunnan pyynnön astua sen johtajaksi, koska hän haluaa olla koko kansan hengellinen johtaja. (JP, Oren Kessler 20.02.11) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208978

6. UUTISOTSIKOITA
- Ministerikomitea käsittelee sunnuntaina lakiesitystä, jonka mukaan Israelin laki ulotettaisiin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Sen laati NU ja IB tukee sitä. Lain tarpeellisuutta on selitetty sillä, että vaikka asukkaat niissä suorittavat kaikki kansalaisvelvoitteet, heillä ei ole muitten kansalaisten oikeuksia, ja lisäksi heidän oikeustapauksensa käsitellään sotilasoikeudessa. Myös rakennusluvat myöntää puolustusministeriö, joka on järjestelmällisesti poliittisista syistä viivyttänyt niiden myöntämistä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=208959
- Israelin arabikansaedustaja Ibrahim Sarsour sanoo Abbasille lähettämässään kirjeessä, että Obama saa mennä helvettiin. Hän syyttää Obamaa sokeasta Israelin etujen ajamisesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=208962
- Kaksi iranilaista sota-alusta, fregatti ja risteilijä, saivat luvan kulkea Suezin kanavan kautta Välimerelle. Ainakin toisessa on pitkänmatkan ohjuksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208997, http://www.debka.com/article/20686/
- Gilad Shalitin vankeus Hamasin kellarikomerossa täytti eilen 1700 päivää. Aviva Shalit sanoi Netanyahulle, että eikö tämän pitäisi jo riittää? http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=208952
- Alla oleva otsikko kätkee mielenkiintoisen vakoilutarinan, jossa Marwan Ashraf hakeutui Israelin vakoilijaksi. Erikoiseksi sen tekee se, että hän kuului Kairon eliittiin ja nai Gamal Abdel Nasserin tyttären Monan. Tämä tapahtui Jom Kippur-sodan aikoihin, jonka alkamisen hän ilmoitti Israelin epäuskoiselle johdolle.
http://www.jpost.com/Magazine/Features/Article.aspx?id=208712

Seuraavan kolmen päivän ajan olen Eilatissa, mutta Markku-poikani lupasi hoitaa tärkeimpien uutisten viestittämisen, ettei tapahdu uutiskatkoa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021