PERJANTAI 25.02.11

1. LIBYASSA tilanne jatkuu jos mahdollista entistä verisempänä hallituksen joukkojen pyrkiessä työntämään pääkaupunkia Tripolia lähestyviä opposition joukkoja kauemmas. Libyan presidentti Muammar Gaddafi toimii entistäkin selvemmin paikallisen heimopäällikön tavoin, ja puheissaan hän vetoaa oman heimonsa uskollisuuteen taisteluissa kapinallisia vastaan. Hän käyttää tässä heimoperinnettä, jonka mukaan kapinallisia joukkoja voidaan rangaista ryhmittäin. Gaddafille uskolliset joukot tekivät vastaiskuja Tripolin lähellä oleviin kaupunkeihin, joihin opposition joukkoja oli tunkeutunut. Moskeijaan tehdyssä iskussa kuoli raporttien mukaan yli 15 ihmistä.

ULKOMAISET tarkkailijat pelkäävät, että Gaddafi voi epätoivoisessa tilanteessa turvautua sinappikaasun käyttöön, jota hänellä on 9.5 tonnia sekä biokaasuja. Hänellä on myös ”yellow-cake” uraania sekä Scud-B ohjuksia. Gaddafin arvaamattomuus ja ihmisten kärsimyksistä ja kohtalosta piittaamaton yksinvaltainen asenteensa, mikä on tullut esiin aiemmissa tilanteissa, vahvistaa pelkoja, että pahin on vielä edessäpäin. Eräs Libyan hallituksen entinen ministeri arvioi, että Gaddafi voi tilanteen kehittyessä toivottomaksi turvautua Hitlerin käyttämään ratkaisuun ja mieluummin surmata itsensä kuin antautua kapinallisten käsiin.

PRESIDENTTI Obaman puhe, jossa hän tuomitsi väkivallan käytön Libyassa, oli ilmeisesti vesitetty maltilliseksi hänen arabimaailmaa kohtaan tuntemansa sympatian lisäksi siksi, että Libyassa on vielä 167 amerikkalaista, niistä 40 ei-välttämätöntä lähetystön työntekijää. Amerikkalaisia ja muita ulkomaalaisia on odottanut aluksessa rannikon edustalla pari päivää voimatta jatkaa pitemmälle huonon sään vuoksi. Heidän uskotaan pääsevän merelle tänään.

LIBYAN itäosa on tiettävästi suurelta osin opposition hallussa, ja lehtimiehiä on siirtynyt sinne Egyptin puolelta. Virallisesti hallitus sallii vain CNN:n ja parin arabimaan uutistoimistojen toiminnan maassa. Armeijan upseereita ja sotilasosastoja on siirtynyt opposition puolelle.
Gaddafi syytti toisessa TV-puheessaan al-Qaidan johtajaa Osama bin Ladenia maansa asukkaitten kiihottamisesta taisteluun hallitusta vastaan.
USA:n hallituksen edustaja P J Crowley sanoo, että Obaman edustajilla on yhteyksiä Gaddafin edustajien kanssa, mutta ettei suoraa yhteyttä ole hänen kanssaan. Hän ei suostunut arvioimaan käsityksiä Gaddafin mielentilasta todeten vain, että hän on Libyan johtaja. Monet länsimaat tunnustavat Libyan kansan oikeudet nousta vastarintaan hallitustaan vastaan, mutta varovat esittämästä kiihottavia lausuntoja. USA:n johdolla kuitenkin harkitaan pakotteiden käyttämistä Libyan hallitusta vastaan. Monet USA:n yksityisyhtiöt ovat vieneet Libyaan myös sotilastarvikkeita, kuten hävittäjien varaosia ja aseitten tähtäyslaitteita.

YK:n piirissä harkitaan mahdollisuutta, että Libya erotetaan YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyydestä siviiliasukkaita vastaan tekemiensä hyökkäysten vuoksi, joita voidaan nimittää rikoksiksi ihmisoikeuksia vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209815

2. SYYRIASSA löydetyt neljä rakennuskohdetta, joiden epäillään olevan uraanin tai sen johdannaisten käsittelylaitoksia, on herättänyt Israelin johdon varoittaviin lausuntoihin Syyrian hallitukselle. Puolustusministeri Ehud Barak totesi saksalaisen lehden Syddeutsche Zeitung tiedoista, että Israelin tiedustelujärjestöt ovat tietoisia paljastuneista uraanin konversio-reaktoreista. Lehden tieto koski Marj as-Sultan kaupungin lähellä sijaitsevaa rakenteilla olevaa laitosta 15 km Damaskoksesta itään.
MARJ AS-SULTAN kaupungin lähellä sijaitseva rakennuskohde muistuttaa a-Kibar kylän lähelle rakenteilla ollutta konversio-reaktoria, jonka IAF:n koneet tuhosivat syyskuussa 2007.

WASHINGTONISSA toimivan Institute for Science and International Security (Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuuden Instituutti, ISIS) mukaan laitos on tarkoitettu uraanin yellowcake prosessoimiseksi uraani tetrafluoriksi (UF4), jota voidaan käyttää al-Kibarin tapaisessa laitoksessa.
Pääministeri Netanyahu ei anna tällaisten pikkuseikkojen sekoittaa poliittista ohjelmaansa, vaan julistaa rohkeasti, että hän on valmis rauhankeskusteluihin Syyrian kanssa. Ministeri Moshe Yaalon sen sijaan varoitti Syyriaa kokeilemaan Israelin kärsivällisyyttä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142508

3. KVARTETIN edustajat, USA, EU, YK ja Venäjä, ilmaisivat uskonsa, että maaliskuun puolivälissä Brysselissä järjestettävissä neuvotteluissa erikseen Israelin ja PA:n edustajien kanssa on mahdollista löytää malleja, joilla pystytään ratkomaan ongelmat, joihin edelliset yritykset keskustelujen aloittamiseksi kariutuivat. JP:n artikkeli antaa ymmärtää, että kuollut tila aiheutui siitä, ettei Netanyahu jatkanut 10 kuukauden rakennuskieltoa Länsirannalla, mikä tuntuu kovin ontolta selitykseltä, jos halua olisi riittänyt.

YK:n Lähi Idän koordinaattori Robert Serry tuntuu kuitenkin olevan kovin toiveikas, että molemmat osapuolet ovat nyt kalunneet PR-luunsa putipuhtaaksi, ja ovat nyt valmiit yrittämään uudelta pohjalta. Serry ei kuitenkaan halunnut yksilöidä asiaa tarkemmin. Hän antoi ymmärtää, että taustalla on USA:n ja Euroopan maitten pyrkimys saada Palestiinan valtion itsenäistymisongelma ratkaistuksi syyskuuhun mennessä, eikä aikaa ole paljon.
Serry selitti journalisteille, että kysymyksessä on myös kansainvälisen yhteisön kuten myös kvartetin uskottavuus, joka on kärsinyt pahoja kolhuja.
Serry painotti keskustelujen aloittamisen tärkeyttä. Hän sanoi, että esitykset keskusteluista Brysselissä maaliskuun puolivälissä on lähetetty osapuolille ja että nyt odotetaan vastauksia.

PA:n taholla tilanne on mutkallinen, sillä Hamas on huomioitava kaikissa päätöksissä. PA:n pääministeri Salaam Fayad, joka hallituksensa erottamisen jälkeen toimii tilapäisenä virassaan ja jolle Abbas antoi tehtäväksi uuden hallituksen muodostamisen, vakuuttaa pystyvänsä sovittelemaan Hamasin kanssa yhteysneuvotteluja estäneet erimielisyydet. Hän tarjoaa Hamasille osallisuutta PA:n hallituksessa ja lupaa, että Hamas voi edelleen hallita Gazan kaistaa. Turvallisuusjärjestelyt ovat yksi vaikeimmista, sillä Hamas ei salli PA:n ja Fatahin turvallisuusjoukkoja Gazan kaistalle.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kertoi, ettei Fayadilla ole mitään valtuuksia neuvotella yhteishallituksesta Hamasin ja Fatahin välillä. Hän lisäsi, että Fatahin edustajat esittävät yhteishallituksen muodostamista, mutta samaan aikaan pidättävät Hamasin jäseniä ja tukijoita Länsirannalla. Zuhri ei katso, että Fayadilla on mahdollisuuksia edetä neuvotteluissa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209823

4. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset järjestävät tänään perjantaina mielenosoituksia Länsirannalla sekä Gazassa esittääkseen vastalauseensa USA:n käyttämästä veto-oikeudesta, jolla se esti israelilaisten yhteisöjen rakentamisen julistamisen laittomaksi, mikä on vain ensi askel kaiken juutalaisten yhteisöjen toiminnan julistamiseksi laittomaksi ja vaatimuksille niiden purkamisesta. Lisäksi siihen olisi liittynyt oikeus vaatia korvauksia toisen maan käyttämisestä omaksi edukseen. (JP)
- Iran on aloittanut laajan kampanjan uraanin hankkimiseksi kaikkialta, mistä sitä on saatavilla. Tärkeimpiä kohteita ovat Zimbabwen uraanikaivokset. AP:n julkistaman uutisen mukaan Iranin oma uraanin kaivostoiminta ei riitä kattamaan sen tarvitsemaa uraanimäärää, varsinkin, jos se jatkaa uraanin jalostamista yli 90 %:n tasoon, mitä tarvitaan ydinaseen valmistamiseksi. YK:n asettamat sanktiot kuitenkin estävät ulkovaltioita myymästä uraania Iranille, joten toiminta täytyy hoitaa piilossa julkisuudelta. Virallisesti Iran vakuuttaa, ettei se tarvitse ulkomaista uraania.(JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033838,00.html
- Egyptin väkivaltaisuudet ja niiden tuomat uudet hallitsijat ovat saaneet Israelin päättäjät myöntämään, että maa tarvitsee korvaavia kaasulähteitä Egyptistä ostettavan kaasun lisäksi. Egyptistä Israeliin johtava kaasuputki räjäytettiin Egyptin väkivaltaisuuksien alussa, eikä sitä ole avattu sen jälkeen. Ecoenergy yhtiön johtaja Amir Mor sanoo, että putken korjaaminen on viivästynyt varaosien puutteen vuoksi. Jordania saa osan aiemmasta kaasumäärästä varaputken kautta, mutta sitä ei riitä välitettäväksi Libanoniin. Israelissa päättäjät ja kaasuyhtiön edustajat kiistelevät keskenään, jatkuuko kaasutoimitukset Egyptistä ja mitä tapahtuu, jos uusi hallitus siellä muuttuu radikaaliksi. Toisten mielestä kaasutoimitusten keskeyttäminen Egyptistä on oire siitä, mitä tulee tapahtumaan, eli korjausten viivästyminen on enemmän tekosyy odoteltaessa uutta päätöstä asiassa. (JP)
- TIME lehti kertoo, että Libyan diktaattori, josta Ronald Reagan käytti nimeä ”mad god”, voi nurkkaan ajettuna räjäyttää maansa öljyputket tai porauslaitteet. INN:n välittämän uutisen mukaan opposition joukot ovat torjuneet hallituksen joukkojen vastaiskut ja ovat marssimassa Tripoliin. Gaddafille uskollisten eliittijoukkojen vahvuus on 45 000 miestä. Gaddafi vakuutti, että hänellä on joukkoja ja raha jatkaa taistelua pitkän aikaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142479, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142530
- Vallankumouksen hehku on leviämässä pohjoisesta myös etelään, jossa Zimbabwe on ensimmäisenä vuorossa. Robert Mugabe varustautuu siihen kieltämällä seuraamasta uutisia väkivaltaisuuksista pohjoisessa sekä pidättämällä poliitikkoja, joiden hän epäilee suunnitteleman jotain hänen varalleen. Taloudellisten ongelmien ohella HIV-sairaus elää maassa voimallisesti, yli 1.2 miljoonaa HIV-positiivista on maassa rekisteritietojen mukaan, mikä myös rajusti alentaa väestön keskimääräistä elinikää, surmaten 3200 ihmistä viikossa. Juutalaisia maassa on 260. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142511
- Bensiinin hinta voi nousta maanantaina, uusi litrahinta on 7.30 NIS, eli 2 USD. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033853,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019