KESKIVIIKKO 16.02.11

1. ISRAELIN ulkoministeriö antoi varoituksia useista lähetystöistään ulkomailla, koska saatujen tiedustelutietojen mukaan Hizbullah suunnittelee terrori-iskua niitä vastaan kostoksi sotilas-johtajansa Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia.
NELJÄ lähetystöä on päätetty sulkea asiakkailta, joskin osa työntekijöistä on paikalla. Ulkoministeriön tiedotteessa, jonka nimeksi annettiin ”Vakavia uhkia”, varoitettiin lisääntyneistä hyökkäysyrityksistä Israelia ja juutalaisia kohteita vastaan.
Tiedotteessa mainittiin erityisesti seuraavat: Egypti, Turkki, Georgia, Armenia, Norsunluurannikko, Mali, Mauritania ja Venezuela.

MERKKEJÄ kohonneesta aktiivisuudesta on saatu useissa kohteissa.
Tunisiassa muslimiaktivistit metelöivät synagogan ulkopuolella huudellen uhkauksia: ”Allah on suurempi”, ja ”Khaybar, Khaybar, oi te juutalaiset, Muhammedin armeija on tulossa”. Tunisian juutalainen väestö pyysi hallituksen suojelua sitä vastaan tehdyille uhkauksille.
Khaybar sijaitsee Arabian niemimaalla, 150 km Medinasta, nykyisessä Saudi Arabiassa. Muslimit valloittivat Khaybarin juutalaisyhteisön v. 629, surmaten sen miehistä suurimman osan ja myyden loput heistä sekä naiset ja lapset orjiksi.( Arabian juutalaiset, Israelupdate.)
Ulkoministeriö mainitsi toisena hyökkäysten motiivina Hizbullahin pääsihteerin Abbas Mousawin salamurhan 1992, josta myös syytetään Israelia.
Tunisian pääministeri Mohamed Ghannouchi kehotti juutalaisyhteisöä olemaan varuillaan.
Tunisiassa asuu 1600 juutalaista, suurin osa heistä Djerban saarella, jonne heitä muutti Assyrian valloittaessa Israelin kuningaskunnan ja karkottaessa sen asukkaat, sekä myöhemmin Babylonian valloittaessa Juudean kuningaskunnan. Djerban saaren asukkaista suuri osa on DNA-tutkimusten mukaan pappissukua; siellä on Afrikan vanhin synagoga, jonne matkustaa vuosittain tuhansia pyhiinvaeltajia.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4029218,00.html

2. IRANIN parlamentissa pidettiin eilen istunto, joka kääntyi sekasortoiseksi. Parlamentin puhemies Ali Larijani kertoi puheessaan parlamentilla, että mielenosoittajat olivat harhaanjohdettuja Iranin verivihollisten taholta: ”Parlamentti tuomitsee sionistien, amerikkalaisten, vallankumouksen vastustajien ja kansallisten etujen vastaiset toimet, joita harhaanjohdetut kiihottajat harjoittavat.”

LARIJANI kyseli parlamentin jäseniltä, miten voivat nämä herrat (oppositiojohtajat Mousawi ja Karroubi) pudota Amerikan virittämään ansaan? ”Eikö heidän olisi pitänyt varoa saatuaan tukea, myötätuntoa ja iloa Amerikalta, Israelilta, kuten myös monarkian ja Monafeghinin kannattajilta?” viitaten vasemmistolaiseen Mujahedeen järjestöön, joka on kielletty Iranissa.
Yli 220 parlamentin jäsentä sanoi allekirjoittamassaan lausunnossa, että tämä kapinallinen kolmikko, Mousawi, Karroubi ja entinen reformipresidentti Mohammed Khatami on pidettävä vastuullisina sattuneisiin mielenosoituksiin. ”Uskomme ihmisten menettäneen kärsivällisyytensä ja vaativan, että heitä rangaistaan”, sanotaan lausunnossa. Kovan linjan Ahmadinejadin kannattajat ovat jo kauan vaatineet, että korkeat opposition kannattajat tulee saattaa vastuuseen ja heitä tulee rangaista.
Kansanedustajat huutelivat kuolemaa Hossein Mousawille, Mahdi Karroubille ja Mohammad Khatamille.

IRANISSA toivottiin syntyvän samantapainen spontaani kansanliike, joka kaatoi yksinvaltiaat Tunisiassa ja Egyptissä, ja joka etenee monissa arabimaissa, despoottiseksi kehittyneen mullahien johtaman vallan kaatamiseksi.
Asiantuntijat kuitenkin selittävät, että Iranin tilanne on toinen kuin yksinvaltiaitten johtamissa arabimaissa jo pelkästään siksi, että Iranissa toimii hyvin johdettu armeijasta erillinen vallan-kumousarmeija, jonka lonkerot ulottuvat kaikkialle maassa, ja jota tukevat puolisotilaalliset Majlijin-vapaaehtoisjoukot, jotka ovat fanaattisen uskollisia hallitukselle. Nämä joukot yhdessä murskasivat armotta viimeisten vaalien jälkeen syntyneet mielenosoitukset, eivätkä ne kaihtaneet pahoinpidellä, pidättää kasoittain mielenosoittajia, joita pahoinpideltiin sairaala-kuntoon pahamaineisissa vankiloissa, sekä käyttää myös tuliaseita kansaa vastaan. Iranin uutiskanava IRNA saattoikin todeta tyydytyksellä, että oikeuslaitoksen tulee nopeasti ja päättävästi toimia pääelementtien ja niiden kanssa, jotka häiritsivät yleistä rauhaa ja lakia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208406
3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi eilen puheessaan, että Iranissa on paljon vihamielisyyttä hallitusta vastaan, mutta ettei se johda mihinkään. ”He vain haluavat hälventää Iranin kansan suuruutta”. Hän vähätteli mielenosoitusten voimaa ja sanoi olevan luonnollista, että Irania vastaan hyökätään, koska ”se haluaa loistaa, valloittaa huippuja ja muuttaa suhteita”. Hän kutsui Irania auringoksi, joka valaisee ja sanoi vastustajien heittävän lokaa aurinkoa kohti, mutta se putoaa takaisin heidän silmilleen.
Maanantain mielenosoitukset aiheuttivat kahden ihmisen kuoleman ja lukuisten vammautumisen sekä lukuisia pidätyksiä. Kidutus on yleistä Iranin vankiloissa.

USA:n hallitus tuomitsi Iranin kovat otteet mielenosoittajia vastaan, jopa presidentti Barack Obaman suulla, joka on pyrkinyt nuolemaan Iranin takapuolta vääristyneessä uskossaan, että myönnytyksillä ja ystävyydenosoituksilla asiat hoidetaan. Obama vertasi Iranin mielenosoituksia siihen, miten Egyptin kansa nousi yksinvaltiastaan vastaan vaatien suurempaa vapautta ja kansan toiveet huomioivaa hallitusta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208416

4. IAEA:n lähiaikana julkistettava raportti Iranin ydinteollisuudesta tulee ennakkotietojen mukaan toteamaan, että Iranin Natanzin uraanin rikastuslaitoksen toiminta jatkuu normaalisti ja jopa nopeutetulla teholla. Stuxnet-viruksen aiheuttama vahingon arvioidaan olleen pienempi kuin mitä siitä uutisoitiin, ja sen vaikutukset on ilmeisesti saatu korjattua.

IAEA seurasi hämmentyneenä, miten Iranin rikastuslaitoksesta poistettiin 10 % Natanzin 9000:sta keskipakoiskoneesta, mutta lyhyen ajan kuluessa sinne toimitettiin satoja uusia koneita menetettyjen korvaamiseksi. Länsimaiset asiantuntijat ovat hämmästellen seuranneet, miten Iran pystyi niin nopeasti korvaamaan tuhoutuneet osat, ja kuka ne toimitti kovien sanktioitten alaiselle maalle?
Washington Post arvioi, että stuxnet-virus ei sittenkään saanut niin paljon pahaa aikaan, kuin uskottiin. Se tuhosi sentrifugeja, mutta ne on pystytty korvaamaan uusilla, minkä johdosta laitosten toiminta – joskin ehkä hidastuen – jatkui pysähtymättä. Viruksen vaikutus oli ehkä enemmän pelotteena, kuten Bushehrin ydinvoimalan tapauksessa venäläiset asiantuntijat varoittivat mahdollisuudesta, että sen ydinkeskus voi sulaa ja aiheuttaa ydinsaasteen leviämisen laajalle alueelle. He vaativat laitoksen pysäyttämistä, kunnes viruksen todellinen vaikutus on selvitetty. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208440

5. MIELENOSOITUKSET jatkuivat viime yön aikana Bahrainin pääkaupungissa Manamassa huolimatta siitä, että sen hallitsija, sheikki Hamad bin Isa al-Khalifa esiintyi maan TV:ssä vedoten kansaan. Aiemmin turvallisuusjoukot surmasivat kaksi mielenosoittajaa ja haavoittivat muita, mitä hän valitti. Ensimmäistä kertaa shia-mielenosoittajien joukkoon oli mennyt myös sunni-muslimeja, jotka pitävät valtaa pienessä saarivaltiossa.
Al-Khalifa lähetti Debkafilen mukaan salaisen ja kiireellisen pyynnön Saudi Arabian hallitukselle mellakkavarusteiden saamiseksi turvallisuusjoukoilleen, ja kehotti saudeja pitämään omat turvallisuusjoukkonsa hälytysvalmiina, jos mielenosoitukset Bahrainissa osoittautuvat liian voimallisiksi omille turvallisuusjoukoille.

Bahrain on strategisesti tärkeä Persianlahden laivaliikenteen varrella. Siellä sijaitsee USA:n viidennen laivaston huoltosatama. Saudi Arabia on huolestunut, että väkivalta voi levitä Bahrainista sen omille shia-muslimien asuinalueille Persianlahden rannalla, jossa saudien tärkeimmät öljylähteet sijaitsevat. Al-Khalifa on hallinnut Bahrainia vuodesta 1971.

BEDUIINI-päälliköt jatkavat kuningas Abdullah II:n painostusta Jordaniassa. Heidän vaatimuksensa kuninkaalle kohdistuu kuningatar Ranian liiketoimiin ja poliittisiin päätöksiin, joihin hänellä ei ilmeisesti olisi valtaa. Päälliköt vaativat, että Ranian palestiinalaisille sukulaisilleen luovuttamat maat tulee palauttaa Jordanian kansalle. Kuningas Abdullah II on pahassa välikädessä Muslimiveljeskunnan hengittäessä hänen niskaansa. Debkafile muistuttaa, että sekä Jordanian armeijan sotilaat että turvallisuusjoukkojen pääosa koostuu beduiineista, ja voivat levottomuuksien kiihtyessä asettua kansansa taakse.

VALLANKUMOUSKIIHKON kuumuuden tuntee myös Syyrian presidentti Bashar Assad, joka vakuuttaa maansa olevan rauhassa. Kuitenkin eri kansalaisryhmät suunnittelevat suurta mielenosoitusta perjantaiksi, tavallisesti rukouskokouksen jälkeen iltapäiväksi. Pahiten Assadia uhkaavat maan pohjoisosan kurdit, jotka ovat jo antaneet vinkkejä nousustaan. Assad lähetti pohjoiseen voimakkaita joukko-osastoja, joille DF:n mukaan annettiin avoinvaltakirja toimia tilanteen mukaan, myös tuliaseitten käyttö. Hän seuraa Iranin antamaa esimerkkiä toimia päättävästi ja voimalla katkaistakseen levottomuudet alkuunsa.
ISRAEL voi vain seurata tilannetta sivusta rukoillen, etteivät mellakat leviäisi sen oman arabikansan ja Länsirannan palestiinalaisten keskuuteen. Gazassa on myös merkkejä Hamasin vastaisista liikkeistä, mutta ne on pidetty tarkoin aisoissa. http://www.debka.com/article/20673/printversion/

6. UUTISOTSIKOITA
- Opetusministeri Gideon Saar sanoi eilen vieraillessaan Efratissa, Hebronissa ja muissa Juudean ja Samarian kaupunkien kouluissa, että Israelin tulee lopettaa valehtelu ja ilmoittaa avoimesti, ettei Israel koskaan luovu Hebronin ja Kiryat Arban juutalaisyhteisöistä. Hän selitti, että ne ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta pyhiinvaeltajille ja niille, jotka vierailevat patriarkkojen mausoleumissa Hebronissa. Hän lupasi järjestää oppilaiden jatkuvia vierailuja juutalaisten pyhille paikoille Hebronissa ja muualla Juudeassa ja Samariassa. Hän lisäsi, että Israelin tulee antaa rakennuslupia entistä nopeammin ja enemmän juutalaiskaupungeille, jotka sijaitsevat ns. vihreän linjan itäpuolella, ja joissa on huutava pula asunnoista ja rakennusluvista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142352
- Israelissa on seurattu kauhulla, miten Jordanian oikeusministeri vaati vapauttamaan elinkautisesta vankeudesta terroristin, joka kuningas Husseinin aikana murhasi 7 koulutyttöä v. 1997, jotka olivat kouluretkellä Jordanian rannalla. Amit korkeakoulun oppilaat ja opettajat Beit Shemeksessä, jonka oppilaita murhatut olivat, lähettivät kiivassanaisen vastalauseen Jordanian Israelin lähettiläälle. Jordanian oikeus-ministeri Hussein Mjali liittyi mielenosoittajiin, jotka vaativat murhaajan, Ahmed Dagamsehin vapauttamista elinkautisesta vankeudestaan. Koulun oppilaat vierailivat ”rauhan saarella” Jordanjoella maaliskuun 13. 1997 Naharaimissa, joka sijaitsee lähellä Jordanian rajaa. Dagamseh tulitti tyttöjä Jordanian puolelta rajaa surmaten 7 ja haavoittaen kuutta muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142359
- Libanonin edellinen pääministeri Saad Hariri ei aio istua kädet ristissä seuraten Hizbullahin kaapatessa valtaa Libanonissa. Hariri aikoo järjestää ”miljoonan ihmisen marssin” Beirutissa maaliskuun 14. päivänä, aiemman suurprotestin päivänä, josta hänen koaliittionsa sai nimensä, mutta joka hajosi druusien erottua siitä ja hypättyä Hizbullahin arvaamattomiin vankkureihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142346
- Libyan kansa katsoi, ettei se voi olla huonompi kuin muut arabit ja aloitti mielen-osoituksen maan suurimmassa kaupungissa Benghazissa. Satoja mielenosoittajia kokoontui kaduille vaatimaan pääministeri Baghdadi al-Mahmoudin eroa. He eivät vaatineet yksinvaltiaansa Muammar Gaddafin eroa, mutta maan paossa olevat oppositioryhmät ovat vaatineet joustavaa vallan vaihtoa maassa. Libyan virallinen uutistoimisto on hiljaa Benghazin mielenosoituksista, mutta näytti kuvia Tripolissa hallitusta kannattavien kokoontumisesta. Al-Jazeeran raportointia syytettiin valheelliseksi, mutta Fazebook on toinen kanava, jonka kautta kansaa kutsutaan kokoon. http://www.haaretz.com/news/international/libya-protesters-take-to-the-streets-in-sign-of-growing-arab-world-unrest-1.343706

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019