TIISTAI 11.01.11

1. VALKOISEN TALON neuvonantaja Dennis Ross vieraili viime viikon lopulla salaisesti
Israelissa pyrkien selvittelemään, mitä mahdollisuuksia rauhankeskusteluilla PA:n kanssa on saada uuteen alkuun. Uutinen hänen Israelin matkastaan on luonnollisesti epämääräinen ja vain vihjaa, mikä oli sen varsinainen tarkoitus. Jotkut arvioivat, että hänet ehkä nimitetään George Mitchellin tilalle välittäjän tehtävään Israelin ja PA:n keskusteluissa, koska Mitchell on ollut kovin näkymätön viime aikoina. Toisten mukaan Mitchell suunnittelee Israelin matkaa lähiaikoina, mikä vihjaa edistymistä tapahtuneen rauhankeskustelujen valmisteluissa.

JULKISUUDESSA liikkuvien tietojen mukaan Netanyahun nimittämä pääneuvottelija Yitzhak Molcho matkustaa pian Washingtoniin neuvotteluja varten. Myös palestiinalaisten edustajan oletetaan matkustavan sinne, mutta PA ei ole vahvistanut asiaa. Rossin vierailu Israelissa oli toinen kolmen viikon aikana. Hän kirjoittaa varsin kriittisesti Netanyahusta julkaistussa kirjassaan ”The Missing Peace”, mutta ilmeisesti sen ei anneta häiritä.
Molcho voi tavata Washingtonissa Obaman nimittämän uuden henkilöstöpäällikön Bill Daleyn, jonka myös kerrotaan esittäneen kriittisiä lausuntoja Netanyahusta puheessaan Brookings Instituutissa 1998. Daley totesi silloin, että ”Netanyahu näyttää olevan vähemmän kiinnostunut rauhasta palestiinalaisten kanssa kuin Israelin kansa, jonka valtaosa kannattaa rauhansopimusta”. Netanyahu pahoitti silloin mielensä siten, että hän vaati Daleylta anteeksipyyntöä, jota hän tuskin sai. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203054

2. NORJAN ulkoministerin Jonas Gahr Stören odotetaan saapuvan viralliselle vierailulle Israeliin Lähi Itään suuntautuvan matkansa yhtenä kohteena. Hän vieraili Syyriassa ja Jordaniassa, ja käynee myös Ramallahissa, mutta ei ole pyytänyt lupaa mennä Gazaan tällä kertaa. Hän sanoi toteuttavansa Israelin vierailun, vaikka sen ulkoministeriön virkailijat ovat lakossa ja olivat pyytäneet häntä peruuttamaan vierailunsa. Störe totesi, että hänen delegaationsa tarvitsee vain pari autoa, ja sen Norjan lähetystö pystyy järjestämään.

ISRAELIN viranomaiset ovat kritisoineet sitä, että Norja nosti PLO:n edustajan aseman maassa lähetystöksi, koska se ei millään muotoa ainakaan edistä rauhankeskusteluja.
Ulkoministeri Störe vakuutti, ettei hänellä ole aikomuksia tunnustaa Palestiinan valtiota muutamien Etelä Amerikan maitten tapaan. Norja ei ole EU:n jäsen, joten sen uskottiin antavan tunnustuksensa helpommin kuin EU-maitten. Stöte selitti, että hän kannattaa keskusteluja kriittisistä asioista kuten Jerusalem, pakolaiset ja vesi ennen valtion perustamista, mutta vakuuttaa, ettei hänellä ole maagista ratkaisua ongelmiin.

ULKOMINISTERI Störe sanoi tuntevansa alueen ongelmat ja erityisesti tiedostavansa Israelin turvallisuusvaatimukset Iranin, Hizbullahin ja Hamasin taholta. Hän myös kehui, että Norja on hyvin informoitu Lähi Idän sekavasta tilanteesta, minkä tulisi selittää sen toiminnot. Hän uskoi Israelin käyneen läpi suuren sisäisen muutoksen miljoonan Venäjän juutalaisen siirtolaisen integroituessa sen väestöön. Hän tavannee pääministeri Netanyahun, puolustusministeri Ehud Barakin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti eilen, ettei EU:n johdon julkistama ”direktiivi” Jerusalemin konsulaateille ole mikään uusi toimenpide, sillä se uusitaan vuosittain samassa muodossa. Uutinen siitä oli julkaistu jo aiemmin, mutta se ei herättänyt huomiota. Se julkistettiin nyt Independentin toimesta uudelleen, koska se sattuu sopivasti yhteen Shepherds hotellin purkutöiden kanssa. Haaretz julkaisi uutisen direktiivistä Israelissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203014

3. ULKOMINISTERI Israel Beiteinu puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman kritisoi värikkäällä tavallaan Likudin jäseniä, jotka Knessetin äänestyksessä vastustivat esitystä tutkimuskomitean muodostamiseksi selvittämään NGO-järjestöjen rahoitustaustoja. Lieberman kutsui näitä nimellä ”feinshmeker”, jolla tarkoitetaan hienostelevaa, valikoivaa henkilöä. Hän sanoi ihmettelevänsä, että kansallisten puolueitten jäsenet äänestävät tällaisissa kysymyksissä yhdessä arabipuolueitten kanssa.
Lieberman vertasi heitä sarvikuonoihin, jotka ovat valmiit toimimaan vastoin moraalista kompassiaan pyrkien sillä osoittamaan, miten he ovat oikeassa ennen muita.
Pääministeri Netanyahu puolestaan kritisoi Liebermania todeten, että Likud on vapaamielinen puolue, jonka sisällä velloo monenlaisia aatteita. Hän sanoi, ettei Likudissa toimita diktaattorien tapaan, minkä katsotaan kritisoivan Liebermanin puoluetta, jossa yhden miehen päätös on laki. Tähän voisi sanoa, etteivät jauhot ole aina puhtaat Netanyahunkaan pussissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141661

4. ULKOMINISTERI Lieberman syytti NGO-järjestöjä ( ei-hallituksen tukemia) terrorijärjestöjen tukemisesta, ja siksi hän moitti niitä oikeistolaisia, jotka äänestivät vastaan lakiesitystä, jolla hallitus velvoitetaan tutkimaan niiden taustatukijoita ja rahoitusta. Lieberman sai tukea Im Tirzu-opiskelijajärjestön suorittamista tutkimuksista, jonka mukaan ainakin 13 vasemmistoon lukeutuvan NGO-järjestön yhteydet terrorijärjestöihin todetaan. Mukana ovat B´Tzelem ja Hamoked (yksityishenkilön suojelukeskus) ja Ramallahissa toimiva Kansallinen Kehityskeskus (NDC), jolla on kiinteät yhteydet Hyvinvointijärjestöön (WA). WA saa varoja Al-Aksa rahastolta, joka puolestaan tukee rahallisesti terroristien omaisia, jotka itsemurha-operaatioissaan Israelin siviilien murhaamiseksi menettivät henkensä.

IN TIRZU toteaa tutkimuksessaan, että vastaanottaessaan varoja NGO-järjestöt velvoitetaan taistelemaan Israelia vastaan propagandan ja oikeustoimien kautta.
Tutkimuksessa todetaan, että Ramallahissa toimiva NDC antoi rahallista tukea 13:lle NGO-järjestölle 2008-2009 aikana kaksi miljoonaa USD. Eniten tukea sai Hamoked, 450 000 USD, B´Tzelem sai 400 000 USD.
NDC perustettiin vuona 2006, ja sitä tukevat Sveitsin, Ruotsin, Hollannin ja Tanskan hallitukset. NDC:n web-sivulla kerrotaan, että sen tuki, järjestelmä ja perustajat tulivat WA:lta.
Im Tirzun tutkimuksessa todetaan, että NDC:n virallisen kriteerin mukaan tukea saavat järjestöt sitoutuvat tarkkailemaan (monitor) Israelin miehitysjoukkojen tekemiä ihmis-oikeuksien loukkauksia sekä johtamaan propagandaa ja oikeudellisia toimia miehitystä vastaan.
NDC:n päämaja sijaitsee Ramallahissa, ja sen johtaja on PA:n jäsen, sen hallituksen 13:sta jäsenestä viisi ovat samalla WA:n jäseniä Ramallahissa, joka saa varoja Islamilaiselta pankilta, Israelille vihamielisiltä arabivaltioilta sekä Al Aksa rahastosta. Al-Aksa rahasto antoi WA:lle varoja 797 000 USD vuonna 2007.
Sekä B´Tzelem että Hamoked väittävät saavansa tukensa eri lähteistä täysin laillisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141662

5. NOF ZION, uusi juutalaisyhteisö Jerusalemin itäosassa, oli vaarassa joutua arabiliike-miehen Bashar al-Masrin omistukseen. Kohteeseen rakennetaan 300 asuntoa, joista 100 on jo varattu uskonnollisille juutalaisille, mutta herätettiin epäilys, että uusi arabiomistaja voisi myydä asunnot arabeille, mikä voisi aiheuttaa vaikeita ongelmia. Masri ilmoitti, että hän tulisi erottamaan juutalaiset ja arabiasukkaat toisistaan kertomatta, miten se tapahtuisi samassa kerrostalossa asuvien kesken. Artikkelissa viitataan ”apartheid-muuriin”.

Nyt kuitenkin näyttää, että nouseva liikemies Rami Levi on valmis tulemaan mukaan rahoituksen järjestämiseksi, jolla Leumi-pankin velkasaatavat Digal-yktiöstä hoidetaan.
Maariv-NRG websivulla Yehudah Sharoni kirjoittaa otsikolla ”Rasismia bisneksessä” Nof Zion tapauksesta kertoen, että al-Masrin asianajaja toteaa Leumi-pankin taipuneen ”setlerien” painostuksen alla ja jäädyttäneen Masrin tarjouksen. Sharoni valittaa, että al-Masrin tarjous ostaa Nof Zion kaatui. Hän lienee juutalaisia, jotka eivät halua juutalaisia Itä Jerusalemiin.
Uuden tarjouksen taustalla esiintynyt asianajaja kehotti Leumi-pankkia jäädyttämään al-Masrin shekin, koska se rikkoo Israelin lakia rahanpesusta. PA:n pankkien shekkejä ei hyväksytä Israelissa, koska PA ei ole suostunut tunnustamaan määrättyjä järjestöjä terroria harjoittaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141660

6. UUTISOTSIKOITA
- Iranin tiedusteluministeriö ilmoitti TV-lähetyksessään pystyneensä pitkällisten ja moni-mutkaisten toimien kautta soluttautumaan Israelin vakoiluverkostoon. Se esitti ohjelmassa nuoren miehen, jonka Iranin tiedustelu oli paljastanut. Mies kertoi, miten hän sai koulutuksensa Mossadin keskuksessa jossain Tel Avivin ja Jerusalemin välillä, ja miten häntä oli opastettu käyttämään Iranissa valmistettua moottoripyörää ja miten hänelle annettiin tarkat toimintaohjeet. Israelin viranomaisten taholla on oltu aivan hiljaa, mutta asioita tarkastelevat kolumnistit epäilevät Iranin antamaan lausunnon todellisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141655
- 300 sudanilaista pakolaista Israelissa osoitti mieltään Sudanin eteläosassa käytävien äänestysten puolesta, joissa ratkaistaan kristitty-enemmistöisen eteläosan erottaminen muslimien hallitsemasta pohjoisosasta. Muslimit saivat koko maan hallinnon Englannin luopuessa siirtokunnastaan. Tämän jälkeen muslimihallinto on vainonnut armotta etelän kristittyjä, joiden sanotaan menettäneen 2 miljoonaa ihmistä muslimien järjestelmällisissä tuhoamisoperaatioissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141653
- Gazan terroristit ampuivat kolme lyhyen matkan Kassam-rakettia Ashkelonin kuntarajan sisälle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Kranaattien ja rakettien ampumisesta on tullut päivittäinen riesa, minkä johdosta ministeri Silvan Shalom sanoi tilanteen kehittyneen erittäin vakavaksi ja enteili cast lead II operaatiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141653
- Purim on Israelissa iloinen lasten juhla, jolloin he pukeutuvat hullunkurisiin asuihin muistellessaan miten kuningatar Eshter taivutti Persian yksinvaltiaan pelastamaan juutalaiset massatuholta. Iranissa on aloitettu liikehdintä, jolla on tarkoitus muodostaa purim- juhlan vastajuhla. Iranin viranomaiset ovat jo tarttuneet asiaan poistamalla Eshterin hautakammion edestä taulun, jolla se julistetaan kansalliseksi kohteeksi, jota lukuista juutalaiset ja muutkin Iranista ja sen ulkopuolelta ovat käyneet katsomassa. Iranin uutistoimisto Fars uhkaa, että mausoleumi puretaan ja aloitetaan surujuhlien vietto niiden 75 000 iranilaisen muistoksi, jotka ilkeä kuningatar Eshter murhasi. Iranin puolisotilaallinen Basij nuorisojärjestö kävi jo uhkailemassa mausoleumin tuhoamisella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141629
- Israel ostaa Kanadasta kuusi sammutuslentokonetta 200 miljoonan USD dollarin hinnalla. Hallitus lupasi 800 miljoonaa pelastus- ja sammutustoimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141654
- YK lupaa avustaa Libanonin ja Israelin välisen merialueen määrittämiseksi Libanonin pyynnöstä. Libanon on valittanut, että Israel varastaa sen kaasua Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141651
- Palestiinalaiset osoittavat välipitämättömyytensä Temppelivuoren pyhyyteen pelaamalla jalkapalloa siellä. Pelaajat olivat vihaisia, kun joku kuvasi tapahtumaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141657
- Lämpötila Israelissa on 6/12-15 C-astetta lähipäivinä, sateista ja viileää. Lämmintä ja tuulenpitävää mukaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021