PERJANTAI 21.01.11

1. MOSSADIN eroava johtaja Meir Dagan arvioi muutama päivä sitten, että Iranin
ydinase ei ole käyttökunnossa ennen vuosikymmenen puoliväliä. Miksi hän tähän tulokseen päätyi jäi selvittämättä. Stuxnet viruksella on voinut olla osuutensa siihen, mutta sen vaikutukseksi arvioitiin muutamia kuukausia. Iranin presidentti Ahmadinejad itse kertoi ennen huomenna alkavia 5+1 neuvotteluja Istanbulissa, ettei virus tehnyt oleellista tuhoa, ja että Iranilla on muita laitoksia, joissa se pystyy rikastamaan uraania myös hyökkäyksen aikana

PÄÄMINISTERI Netanyahun kerrotaan olleen tuohtunut Daganin arviosta Iranin ydinaseen valmistumisen siirtymisestä, koska se sotii hänen vaatimuksiaan vastaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan. Dagan sittemmin arvioi, että Iran voi nopeuttaa prosessia.
Ahmadinejad on uhonnut kaiken aikaa, ettei se muuta ydinsuunnitelmansa toteuttamista vaan vaatii, että Iran tulee hyväksyä yhtenä ydinteollisuuden johtavista valtioista, jolla on annettavaa toisillekin, jotka suunnittelevat omaa ydinteollisuuttaan.
DAGANIN alkuperäistä arviota romuttaa myös Amerikan tiedemiesten federaation suorittama tutkimus, joka valmistui ennen huomenna alkavia Istanbulin neuvotteluja. AP:lle antaman raportin mukaan tutkimuksessa todetaan, että vaikka Iranilla on olut ongelmia suunnitelmansa toteuttamisessa, se on viime viikkojen aikana tehostanut uraanin rikastuskoneitaan. Tämän tutkimuksen mukaan Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania yksinkertaisen ydin pommin valmistamiseksi viiden kuukauden kuluessa, mikäli se hallitsee tarvittavan teknologian.
”Vastoin USA:n viranomaisten ja monien asiantuntijoitten antamia lausuntoja Iran ei näytä hidastavan ydinsuunnitelmansa toteuttamista”, saotaan tutkimuksen loppulauseessa.

IRAN on pyrkinyt liittämään huomenna alkavien neuvottelujen ohjelmaan monia muitakin kysymyksiä, joista se haluaa keskustella, mikä hämmentäisi Iranin kysymyksen käsittelyä. Iranin YK:n lähettiläs Mohammad Khazaee vakuutti, ettei Iran koskaan luovu oikeudestaan kehittää ydinvoimaa rauhanomaiseen tarkoitukseen. Hän sanoi New Yorkissa tiistaina, ettei Iran etsi hankaluuksia toisten valtioitten kanssa, mutta ettei se pidä hyvänä tapana vaatia neuvotteluja toisen kanssa pitäen veistä sen niskalla.
Torstaina Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu pyysi Irania antamaan vakuutuksia ydinvoimansa rauhanomaisuudesta. Hän puhui lehdistötilaisuudessa yhdessä Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrovin kanssa, joka totesi, ettei Iranin tarvitse antautua tungetteleviin tarkastuksiin ydinlaitoksissaan, mutta Iranin historian tuntien sitä todella vaaditaan. (JP)

2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman selvitteli Israelin kantaa suhteessa palestiinalaisiin ja heidän johtajaansa Amahmoud Abbasiin tavatessaan Ranskan uuden ulkoministerin Michele Alliot-Marien torstaina. Lieberman selitti, että Israelin ja PA:n näkökantojen välillä on ”vaarallinen railo”. ”Israelin antaessa luvan 5300 palestiinalaiselle entisten lisäksi työskennellä Israelissa, PA esittää samaan aikaan YK:n turvallisuus-neuvostossa päätösesityksen, jossa se tuomitsee Israelin kaikista synneistä. Tämä ei voi jatkua loputtomiin vaan se tulee johtamaan suhteiden katkeamiseen osapuolten välillä,” Lieberman selvitti tilannetta.

LIEBERMAN totesi, että Israelin mitta alkaa olla täysi. Hän sanoi ministeriönsä aloittaneen valmistelut raportin laatimiseksi, jossa selvitetään alusta lähtien mitä Israel ja PA ovat tehneet tai olleet tekemättä diplomaattisen prosessin edistämiseksi alkaen Netanyahun puheesta Bar Ilan yliopistossa maaliskuussa 2009, jossa hän vakuutti hyväksyneensä kahden valtion periaatteen. Sen lisäksi Israelin korissa ovat tiesulkujen poistamisia, 10-kuukauden moratorium, jolla juutalaisyhteisöjen rakentaminen keskeytettiin sekä oikeuden antaminen palestiinalaisille käsipuhelinverkoston perustamiseksi.

PALESTIINALAISTEN puolella Lieberman totesi, että PA veti Israelin Haagin ihmisoikeus-neuvoston ja kansainvälisen oikeuden eteen, tuomiten Israelia Yk:n turvallisuusneuvostossa, nimittäen katuja ja aukioita palestiinalaisissa kaupungeissa terroristien mukaan. Tähän voidaan lisätä PA:n aloittama kampanja historiallisten ja uskonnollisten juutalaiskohteitten nimeäminen uudelleen arabiaksi samalla uskotellen niiden olevan muslimien historiallisia muistomerkkejä, sekä PA:n johtajien ja mullahien pitämät vihamieliset kiihotuspuheet arabiankielellä omille kuulijoilleen kouluissa, instituutioissa ja PA:n mediassa.
Lieberman syytti myös arabiliittoa farisealaisuudesta, joka toimii aktiivisesti tuomitessaan Israelia, mutta ei osoita samaa aktiivisuutta toisissa kysymyksissä, jotka ovat vähintään yhtä merkittäviä Lähi Idän rauhalle, kuten tilanne Tunisiassa, Libanonissa, Irakissa ja muissa kohteissa.
RANSKAN ulkoministeri Alliot-Marie tapasi myös presidentti Shimon Peresin vähän ennen kuin hän sai tiedon 87-vuotiaan vaimonsa Sonyan kuolemasta.
Alliot-Marie tapasi myös pääministeri Netanyhaun sekä puolustusministeri Ehud Barakin.

NETANYAHU kertoi ulkoministeri Alliot-Marielle, että Israel aikoo irrottautua Gazan infrastruktuurista aloittaen Israelin vesi- ja sähköyhteyksistä. Ajatuksen tästä esitti Lieberman kesällä tähdäten siihen, että Gazan kaista tulee itsenäiseksi veden ja sähkön tuottamisessa rakentaen siihen YK:n tuen avulla tarvittavat vedenpuhdistus- ja sähkövoimala-laitokset. ”Tämä vahvistaisi Gazan taloutta hyödyntämättä Hamasia”, Netanyahu arvioi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204568

3. VALKOISEN TALON pääneuvonantaja Dennis Ross ja Obaman nimittämän Lähi Idän erityislähettilään George Mitchellin pääavustaja David Hale saapuivat Israeliin torstaina. Heidän tarkoituksensa on vielä kerran käydä läpi Israelin turvallisuusvaatimukset teknisen ja sotilaallisen etumatkan säilyttämiseksi suhteessa arabimaihin.
JP:n artikkelissa todetaan, että pahin kanto Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen aloittamiseksi on PA:n vaatimus, että ensin tulee ratkaista juutalaisyhteisöjen kohtalo Juudeassa ja Samariassa sekä tulevat rajalinjat, Israelin vaatiessa turvallisuuskysymysten varmistamista ennen muita sopimuksia. USA:n aktiivisuus pyrkiä kartoittamaan Israelin vaatimukset yksityiskohtaisesti ilmentää sen ponnisteluja lähentää osapuolia toisiaan.

NEATANYAHU on todennut aiemmin, että hän voi hyväksyä aseistamattoman Palestiinan valtion edellyttäen, että Israel saa pitää Jordanjoenlaakson valvonnan, kunnes ilmenee, että PA pystyy valvomaan aluetta ilman, että siitä kehittyy samanlainen aseitten ja terroristien kuljetustie kuin Gazan Philadelphia-käytävän kautta Hamasille tai Libanonin kautta Hizbullahille. Netanyahua ei miellytä Olmertin hallituksen runnoma ajatus NATO-joukkojen sijoittamisesta Jordanjoenlaaksoon, koska kansainvälisten joukkojen kyky varmistaa Israelin turvallisuusvaateet ei ole käytännössä toiminut Gazassa eikä Libanonissakaan.

JULKISUUDESSA on esiintynyt tietoja Dennis Rossin ja George Mitchellin välisestä kilpailusta, kumpi johtaa välitystoimia Israelin ja PA:n kesken. Artikkelissa todetaan, ettei kilpailu tarvitse olla todellinen, sillä PA arvostaa Mitchelliä enemmän kuin Rossia.
Israelissa Ross ei välttämättä nauti samaa arvostusta hänen vähättelevästä asenteestaan Netanyahuun, mutta tämän ei tarvitse olla ratkaiseva tekijä.

ULKOMINISTERI Hillary Clinton arvosteli PA:n laatimaa esitystä YK:n turvallisuusneuvostolle todeten uudelleen, ettei USA pidä sitä oikeana tapana ratkaista monimutkaisia ongelmia.
Clinton vakuutti, ettei USA:n suhtautuminen setlementteihin ole muuttunut, mutta että asia tulee ratkaista Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa eikä YK:n pakotteilla. Hän totesi, että kvartetin edustajat USA, Venäjä, YK ja EU tapaavat toisensa perjantaina Jerusalemissa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204568. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204627

4. FATAH Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka kärsii Israelin vankilassa viittä elinkautistaan + 40 vuotta osallisuudestaan israelilaisten murhaan toisen intifadan aikana, totesi vankilasta käsin antamassaan lausunnossa, että ne jotka uskovat voivansa saavuttaa rauhan Israelin kanssa elävät illuusiossa ”Ei ole todellista rauhankumppania Israelin kanssa”, hän totesi algerialaiselle uutislehdelle antamassaan lausunnossa. ”Israelin hallitus edustaa setlementtejä, miehitystä, terroria, saartoa ja väkivaltaa. Rauha Israelin kanssa on mahdoton näillä perusteilla”, hän totesi.

BARGHOUTI selitti lehdelle, ettei Israel ole tehnyt strategista päätöstä rauhasta, mikä palestiinalaisten käsityksen mukaan tarkoittaa, että Israel vetäytyy 1949 aselepolinjoille mukaan lukien Itä Jerusalem. Hän sanoi ensimmäisen rauhanpäivän tarkoittavan viimeistä päivää miehitykselle. Hänen mukaansa palestiinalaisten tulee yhdistyä ja mennä yhdessä arabien kanssa YK:hon murtaakseen USA:n ylivallan ja monopolin sekä painostaa Israelia ja Yhdysvaltoja toteuttamaan YK :n aiemmat päätöslauselmat.
Barghouti kehotti palestiinalaisia kiihdyttämään kansan vastarintatoimia. Hän sanoi palestiinalaisten sisäistä taistelua katastrofiksi, sillä Fatahin ja Hamasin välinen ristiriita heikentää palestiinalaisten asemaa ja mustaa palestiinalaisten maisetta. Hän sanoi Oslon sopimusten kuolleen IDF:n tankkien ja ohjusten edessä, ja piti arabeille häpeällisenä, että Amerikan juutalainen Irvin Moskovitz antaa enemmän tukea ”Jerusalemin setlereille” kuin arabimaat kaupungille sen arabi-imagon säilyttämiseksi. (JP, Kh A Toameh)

5. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan ulkoministeri Michelle Alliot-Marien autosaattue joutui vihamielisen kansanjoukon ympäröimäksi ylitettyään Erez-rajanylityspaikan. Tusinoittain ihmisiä, joista osa oli palestiinalaisvankien omaisia, sulki hänen tiensä ryskyttäen hänen autoaan ja hypellen sen katolle huudellen, että Alliot-Marie on selvästi asettunut Israelin kannalle lausunnossaan Gilad Shalitista. Lopulta PA:n poliisi hajotti kansanjoukot. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204640
- Englannin pääministeri Tony Blairin avustaja kirjoittaa the Guardianin torstaina julkaisemassa päiväkirjassaan vuodelta 1998, että Netanyahu on kuorrutettu lannanlevittäjä (amour-plated bullshitter). Hän sanoo tavattuaan sekä Netanyhaun että Ehud Barakin, että Barak oli OK, joskaan ei aivan sitä, mitä hänestä sanottiin, mutta että Netanyhau oli ”paskamainen” (total bullshitter). http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=204636
- Israelin arabi haavoittui IDF:n sotilaan luodeista lähellä Halhoulia. Hän ajoi tietä 60 tullessaan sotilaitten asettamalle tiesululle. Sotilaat aloittivat hänen pidättämis-toimensa, kun tilanne kehittyi hallitsemattomaksi ja päättyi sotilaitten avattua tulen haavoittaen häntä vaikeasti. IDF aloitti tutkimukset tilanteesta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=204635
- USA:n presidentti Obama varoitti USA:ssa vierailevaa Kiina n johtajaa HU:ta, että USA tulee lisäämään joukkojaan Kauko-Idässä, ellei Kiina pysty valvomaan Pohjois-Koreaa, kertoi New York Times perjantaina. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=204630
- IDF:n uudeksi komentajaksi valittu Yoav Galant on joutunut valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin hiillostuksen kohteeksi hänen Amikam moshavissa sijaitsevan ”linnoitusmaisen palatsinsa” maakauppojen yhteydessä, jossa hänen väitetään ottaneen haltuunsa valtion maata laittomasti. Tämä tulee sen jälkeen, kun häntä mustamaalaama ns. Harpaz-kirjelmän aiheuttama kuohunta oli ohitettu. Pahimmassa tapauksessa hänen astumisensa uuteen virkaansa IDF:n komentajana voi siirtyä ja Gabi Ashkenazi jatkaa, kunnes tutkimukset ja sen seuraukset on selvitetty. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=204623
- PA:n entinen pääministeri Ahmed Qurei piti puheen Tel Avivin yliopistossa, jossa hän ruoti kovin ja katkerin sanoin Israelia kutsuen sitä kolonialistiseksi voimaksi kolonialismin häviämisen jälkeen. Hän otti useita esimerkkejä, joissa hän katsoi Israelin ylenkatsovan ja sortavan palestiinalaisia ymmärtämättä ollenkaan heidän kärsimyksiänsä. Qurei vakuutti, että palestiinalaiset ovat vakaasti päättäneet saada lailliset oikeutensa ja itsenäisyytensä. Hän syytti juutalaisia, etteivät he pääse eroon ikuisesta uhrin osastaan, minkä he nyt suuntaavat toisiin. – Qurei ei ilmaisesti halua muistaa aikaa, jolloin maassa vallitsi vapaus, jossa palestiinalaiset pääsivät esteettä liikkumaan kaikkialla, kävivät töissä Israelin puolella ja nauttivat sen yhteiskunnan tarjoamasta hyvinvoinnista, ja israelilaiset pääsivät samoin esteettä palestiinalais-alueille tehden ostoksia siellä. Ei ollut aitoja, muureja eikä tiesulkuja. Tämä kaikki muuttui Israelin vasemmistohallituksen päästettyä Jasser Arafatin verenhimoiset Libanonin taisteluissa karaistuneet pyssymiehet ”ensin Gazaan ja Jerikoon” ja myöhemmin vaiheittaisen suunnitelman mukaan muihin arabikaupunkeihin ja kyliin. Tämän vaiheittaisen suunnitelman seuraava vaihe on Palestiinan valtio, joka – jos se koskaan toteutuukaan – on vain välivaihe ennen Israelin lopullista tuhoamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=204604

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021