PERJANTAI 14.01.11

1. LIBANONISSA on nyt Haririn hallituksen kaatumisen jälkeen odottava tunnelma. Hariri kiirehti kotiin Washingtonista ja kotimatkalla Ranskaan tekemältään vierailulta voidakseen paremmin luodata syntynyttä tilannetta. Hän lensi Libanonista Turkkiin keskustelemaan, miten lahden toisella puolella asiat nähdään. Hän tapaa Turkin johtajia tänään.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuuttaa sisällissotahuhuja lieventääkseen, ettei shiat tule osoittamaan aseitaan sunneja kohti. Mutta hän syyttää tilanteesta pääministeri Hariria, joka torjui hänen tarjouksensa tilanteen rauhoittamiseksi, jos hallitus tekee päätöksen, ettei se toteuta tribunaalin tutkimusten suosituksia mahdollisista syytetoimista, millä Hizbullah olisi vapautettu joutumasta oikeusistuimen eteen, jossa sen moraalinen puhtaus asetetaan kyseenalaiseksi ja jopa tuomitaan kaiken kansan silmien edessä. Tämän Nasrallah halusi estää millä keinolla tahansa, ja tästä hän syyttää Hariria. Syyrian osuus 2005 terrori-iskuun Beirutissa, joka surmasi Rafik Haririn ja 22 muuta ja haavoitti runsaasti sivullisia, on ilmeisesti vesitetty tribunaalin tutkimuksissa, mutta jos Nasrallah on tietoinen siitä – kuten on oletettavissa – miksi hän ei tuo esille todisteita siitä?

SYYRIA JA IRAN ovat merkittävästi joutuneet sivuun Libanonin sisäisessä kehityksessä, vaikka molemmat maat liittyvät kiinteästi siihen, mitä ”suurten setrien maassa” tapahtuu. WikiLeaksin julkistamassa sähkeessä kerrotaan Iranin pyytäneen, että Syyria, Hizbullah ja Hamas sitoutuisivat liittymään Iraniin, jos sitä vastaan hyökätään. Tarjouksen teki luultavasti Iranin presidentti Ahmadinejad Assadille, joka sähkeen mukaan torjui pyynnön selittäen, että Iran on tarpeeksi vahva taistelemaan yksin Israelin ja USA:n joukkoja vastaan, mutta että Syyria on siihen liian heikko. Hän myös vastasi Hizbullahin ja Hamasin puolesta, ettei niilläkään ole halua osallistua sotaan tässä vaiheessa. Assadin vastaukseen sisältyy havainto, että Syyria ja sen kanssa liitossa olevat järjestöt haluavat jatkaa aseistautumistaan ja odottaa sopivampaa tilaisuutta, koska Israel on vielä liian vahva.
Libanonissa kuitenkin pelätään, että jos tilanne alkaa kehittyä väkivaltaiseksi, Syyria voi katsoa tilaisuuden sopivaksi lähettää armeijansa joukkoja Libanoniin, mikä iskisi lopulliset niitit Libanonin itsenäisyyden arkkuun.

ISRAELIN armeijan parissa tehdään alustavia valmisteluja kaiken varalta, jos Hizbullah jossain vaiheessa katsoo tilanteen vaativan kovempia toimia ja iskevän ohjuksillaan Israeliin, mutta armeija ei ole vielä kutsunut reservijoukkoja aseisiin rajan tuntumaan.
TILANTEEN jännittyneisyyttä kuvaa kuitenkin kahden kranaatin heittäminen Free Patrioric Movement (Vapaa isänmaallinen järjestö) puolueen toimistoon Beirutin pohjoispuolella. Tämän kristillisen puolueen johtaja kenraali Michael Aoun liittoutui Hizbullahin pääsihteerin Nasrallahin kanssa. Vain toinen kranaateista räjähti eikä toinenkaan aiheuttanut suurta tuhoa, mutta osoittanee, etteivät kaikki hyväksy kristillisen puolueen liittoa terrorijärjestön kanssa.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah tapasi eilen druusijohtajan Walid Jumblattin, joka kertoi tilaisuuden jälkeen keskustelleensa hänen kanssaan poliittisesta kehityksestä kertomatta yksityiskohtia. Jumblatt matkustaa Syyriaan tavatakseen Bashar Assadin.
Nasrallah syyttää Rafik Haririn murhasta Israelia kuten myös tribunaalin tutkimuksia, joiden tarkoituksena on hänen mukaansa Hizbullahin hajottaminen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4013536,00.html, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203562

USA:N Pentagon seuraa Libanonin tilanteen kehittymistä tiiviisti, toteaa sen edustaja David Lapan AFP:n mukaan. Hän tunnustaa, että poliittiset jännitteet voivat herkästi kehittyä väkivaltaisiksi, mikä puolestaan voisi pahoin häiritä Lähi Idän tasapainotilaa. Lapan toivoi USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowleyn tavoin, että paikalliset puolueet pystyisivät ratkaisemaan tilanteen rauhallisesti ilman verenvuodatusta. Lapan sanoi, että Libanonin armeija on tärkeä USA:n liittolainen ja että USA: antama apu sille on kriittinen. Hän totesi, ettei USA katso tässä vaiheessa aiheelliseksi lähettää aluksiaan Libanonin aluevesille. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=203565

2. EHUD YAARI kirjoittaa ”Policy Watch” artikkelissaan Hamasin kyvystä kehittyä suhteellisen mitättömästä järjestöstä IDF:n vetäytymisen jälkeen Gazasta merkittäväksi taloudelliseksi järjestöksi. Tähän se on noussut käyttäen onnistuneesti hyväkseen ulkomaitten ja Fatahin antamaa taloudellista tukea sekä kehittämällä erityisiä verotusmenetelmiä ja muita tapoja.
Yaari perustaa artikkelinsa Washington Instituutin Lähi Idän politiikan tutkijan Eyal Oferin taloudellisiin erityistietoihin. Yaari on Washingtonin Instituutin Lafer kansainvälinen jäsen.
Artikkelissa todetaan, että Hamas on keskittynyt omien jäsentensä ja tukijoittensa hyvinvoinnin varmistamiseen ja jättänyt puolentoista miljoonaisen kansan muun osa toisten vastuulle, minkä, kuten Yaari valittaa, kansainväliset järjestöt mutta myös PA ovat hyväksyneet ja toteuttavat käytännössä samalla tukien tahtomattaan sen valtaa Gazassa.

Artikkelissa todetaan, ettei Hamasin johto halua julkisesti käsitellä talousasioitaan. IMF on kuitenkin laskenut, että GDP (bruttokansantuote) kasvoi Gazassa 12 % vuonna 2009. Syyskuun 2010 IMF:n raportin mukaan Länsirannan ja Gazan yhteinen GDP oli 7 miljardia USD. Koska alueitten tulotason ero/asukas on 48 %, asukaskohtainen tulotaso Gazassa on 1400 USD, mutta artikkelissa oletetaan, että todellinen per capita GDP Gazassa on 2100 USD. Tähän todetaan, että suuri osa siitä ei tule tuottavista toimista, työttömyys on korkea.
Palestiinan pankkijärjestelmä on siirtänyt Gazaan 2007 lähtien, jolloin Hamas kaappasi vallan kaistalla, 2 miljardia USD. PA yksin siirtää 1.2 miljardia USD Gazaan siellä toimivien 77 000 Fatahin jäsenen palkkoihin, vaikka ne eivät työskentele sen hyväksi.
PA:n pääministeri Salaam Fayad sanoo, että 54 % PA:n 3.17 miljardin 2010 budjetista meni Gazaan. UNRWA siirtää vuosittain 200 miljoonaa USD Gazaan ja sen lisäksi 250 miljoonan USD edestä tuotteita, viljaa ja polttoaineita.
Hamas saa suoraa taloustukea Iranilta, jonka suuruus vaihtelee eri arvioissa 100:sta miljoonasta Abbasin antamaan arvioon 500:an miljoonaan USD vuosittain. Erilaisten verojen vuosituotto lienee 250 miljoonaa, artikkelissa arvioidaan.
Hamasin hallituksen budjetti vuonna 2010 oli arviolta 540 miljoonaa USD.

Artikkelissa todetaan yhteenvetona, että Hamas on pystynyt kansainvälistä tukea ja omaperäistä innovaatiokykyään käyttäen kasvattamaan kehittyvän talouden, joka tukee sen poliittista valtaa Gazan kaistalla ilman, että ulkovallat pystyvät horjuttamaan sitä.
http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=203323

3. JERUSALEMIN KEHITYSALLINTO, joka edustaa useita pääkaupungin hallintohaaroja, antoi luvan insinöörin valvonnassa poistaa rakennustelineet, jotka oli jätetty paikalla suoritettujen korjaustöitten jälkeen paikoilleen häiriten kokoontumisia ns. Pikku Kotellin (Pienen Länsimuurin) viereisellä aukiolla. Telineitten poistamisesta oli keskusteltu jo edellisen pormestarin Teddy Kollekin aikana, mutta vaikka niillä ei todettu olevan mitään rakenteellista tekemistä aukion yläpuolella olevien arabitalojen turvallisuuden kanssa, asian arkaluonteisuuden vuoksi ne jätettiin paikoilleen.

Ateret Kohenim järjestön toivomuksesta ne päätettiin poistaa, vaikka – kuten asiasta raportoiva haaretz-com kertoo web-sivullaan – Temppelivuoren päivärutiinista vastaava muslimisäätiö wakf oli vakavasti varoittanut sen aiheuttamasta vastustuksesta arabien taholta. Aukio rajoittuu pieneltä osaltaan Länsimuuriin.
Artikkelissa todetaan, että Länsimuuria pidetään juutalaisten toiseksi pyhimpänä kohteena Temppelin kaikkein pyhimmän paikan jälkeen, jonka paikkaa ei ole voitu tarkoin määrittää, koska muslimit eivät salli arkeologisia kaivauksia vuorella.
Ateret Jerushalayim Yeshivan opiskelijat rukoilevat joka perjantai Little Kotel aukiolla, ja he ovat valittaneet paikan käyvän ahtaaksi kasvavalle joukolle, joten lisätilaa tarvittiin. Mitään levottomuuksia ei ole missään vaiheessa todettu rukouskokousten vuoksi.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/jerusalem-opens-muslim-quarter-jewish-site-to-prayer-upsetting-status-quo-1.336881

4. UUTISOTSIKOITA
- FightHatred.com websivun mukaan Belgiassa lisääntyneet juutalaisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet ovat saaneet maan juutalaiset entistä suuremmin joukoin muuttamaan maahan, jossa juutalainen saa olla juutalainen. Lisäystä viime vuonna edelliseen verraten oli 63 %, eli 250 juutalaista muutti Belgiasta Israeliin, edellisvuonna 152 ihmistä. Belgiassa on vielä 40 000 juutalaista, puolet heistä Antwerpissä, joka on kuuluisa timanttiteollisuudestaan. Maassa tapahtuu 60 antisemiittistä hyökkäystä vuodessa. Juutalaisia vastaan tehtyjen hyökkäysten kasvu todetaan monissa maissa Euroopassa, joista Malmössä tapahtuneet hyökkäykset synagogia vastaan ovat rajuimmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141733
- Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef lähetti presidentti Obamalla henkilökohtaisen viestin, jossa hän pyytää presidenttiä vapauttamaan Jonathan Pollardin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141734
- Golani-sotilaat vannoivat valansa Länsimuurilla ensimmäisen kertaan 22 vuoteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141732
- Tel Avivin pörssi TASE piti eilen vuosittaisen mediatilaisuutensa kertoen osanottajille, että Israelin taloudella menee hyvin ja maailman tulee olla tietoinen siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141731
- Carmel Shama (Likud) teki lakiesityksen, jolla estetään talojen tuhoaminen Juudeassa ja Samariassa ilman Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan käsittelyä. Sillä estettäisiin kahden sotasankarin Roi Kleinin ja Eliraz Peretzin talojen purkaminen Samariassa. Pääministeri lupasi eilen, ettei heidän talojaan pureta, vaikka ne kuuluvat purettavien joukkoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141730
- Brisbanen kaupungin tulvat Australiassa uhkasivat kaupungin 125-vuotta vanhan Heprealaisen seurakunnan synagogaa, jonka vuoksi sen arvokkaat Tora-rullat pelastettiin tulvan alta. 14 ihmistä on kuollut tulvissa, jotka osoittavat laskusuuntaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141722
- Oikeuskansleri Weinstein uhkasi Jerusalemin pormestaria, että tämän tulee sulkea Jonathanin talo, tai häntä voidaan syyttää oikeuden päätöksen mitätöimisestä. Kiistanalainen 7-kerroksinen asuintalo sijaitsee Silwanin (Shiloan) arabilähiössä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141724
- Entisen pääministeri Ariel Sharonin Gilad-poika liittyi Kadimaan. Ariel Sharon on lääkärien mukaan alkanut vastata tehtyihin kokeisiin ja avannut silmänsä. Hän makaa edelleen syvässä koomassa sairaalassa. Kadimasta on kehittymässä uusi työväenpuolue, johon myös Amir Peretz ja Dan Halutz liittyivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141723
- New Yorkin kristityt johtajat ovat heränneet muuttaakseen suuntaa, jolla abortista on tullut suosituin ehkäisyväline. 41 % raskauksista päätyy aborttiin, mutta luku on suurempi nuorison keskuudessa. 87 274 aborttia tehtiin viime vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141715

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019