MAANANTAI 17.01.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu varoitti eilisessä hallituksen kokouksessa, että
viime aikaiset tapahtumat Lähi Idässä kertovat tilanteen syttyvyydestä mainitsematta varsinaista kriisialuetta, minkä johdosta Israelin tulee olla varautunut ”raudanlujasti” kaikkien mahdollisuuksien varalle, ja mikä tulee huomioida kaikissa sopimuksissa. Hän selitti, että ”tässä räjähdysalttiissa tilanteessa Israel ei voi vain allekirjoittaa rauhansopimusta ja tuudittautua vaaralliseen toteamukseen, että kaikki mahdollinen on tehty eikä tarvita muuta”. Hän selitti edelleen, ”ettei meillä ole mitään vakuuksia siitä, että sopijapuoli kunnioittaa sopimusta; hallitsija ja hallitukset vaihtuvat ja uudet miehet ottavat vastuun”. Netanyahu viittasi Iranin hallituksen hajottaviin toimiin, jotka on nähtävissä Libanonissa mutta myös Jemenissä ja muissa maissa joko suorana sotilaallisina toimina tai poliittisena vaikutuksena. (JP) http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-tunisia-turmoil-shows-instability-of-entire-mideast-1.337304

Tulee mieleen Jesajan sana: ”Koska te sanotte: Olemme tehneet liiton kuoleman kanssa ja tuonelan kanssa sopimuksen, tulkoon vitsaus kuin tulva, ei se meitä saavuta, sillä olemme tehneet valheen turvaksemme ja piiloutuneet petokseen”. (Jes.28:15)
Lienee paikallaan todeta Netanyahun varoitus, miten voi käydä, jos solmitaan sopimuksia ummessa silmin vain tuijottaen siihen, että rauha on saatava hinnalla millä tahansa. Silloin voi helposti käydä, kuten profeetta näki: ”Katso, sankarit huutavat ulkona, rauhan sanansaattajat itkevät katkerasti. Tiet ovat autioina, polulta on kulkija poissa: Hän on rikkonut liiton, ylen-katsonut kaupungit, ei ole ihmistä minäkään pitänyt.” (Jes.33:7-8)

2. PA on päättänyt jatkaa esityksensä edistämistä YK:ssa USA:n vastustuksesta huolimatta, toteaa PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka henkilökohtaisesti valvoo esityksen etenemistä ja pyrkii hankkimaan sille mahdollisimman monen jäsenmaan tuen.
PA:n esityksen mukaan Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia, mikä antaisi sille oikeuden vaatia niiden välitöntä purkamista ja korvauksia palestiinalaisille aiheutetuista vahingoista ja rajoituksista. Siihen liittynee vaatimus, että YK asettaa joukkoja Länsirannalle suojelemaan palestiinalaisia.

EREKAT vakuutti, ettei PA suostu minkäänlaisiin ”arvottomiin myönnytyksiin”, koska sen näkemyksen mukaan Israel on täysin vastuussa rauhanprosessin haaksirikosta. ”Israel on valinnut setlementit rauhan asemesta”, on hänen lentävä lauseensa. Hän uhkaa, että rauhan-prosessin romuttuminen johtaa lisääntyvään väkivaltaan, kaaokseen, ääriliikkeisiin ja veren-vuodatukseen.
PA:n toinen rauhanneuvottelija Nabil Shaath vakuutti samoin, ettei PA:n kanta ole muuttunut, vaan Israel on surmannut rauhanhankkeet kieltäytyessään lopettamasta rakennustoimia Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mukaan lukien Jerusalemin itäosa. Hän selitti, että rauhankeskustelujen loppuessa palestiinalaisilla on neljä optiota, joita he toteuttavat: Väkivallaton kansanliike; kansainvälisen hyväksynnän hankkiminen Palestiinan valtiolle; kansallisen yhteyden tiivistäminen sekä instituutioiden rakentaminen.
Shaath vakuutti, että kolmen kuukauden sisällä kaikki 34 Etelä Amerikan maat ovat tunnustaneet Palestiinan valtion 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem.
Hän sanoi, ettei PA neuvottele maasta, vaan haluaa lyödä kiinni tulevan valtionsa rajat siten, ettei palaakaan maasta luovuteta Israelille.

PA syyttää Yhdysvaltoja, että se pyrkii estämään palestiinalaisia tekemästä minkäänlaisia esityksiä YK:lle sillä verukkeella, että se tulisi pahoin häiritsemään rauhankeskusteluja. Erekat selitti PA:n kannan näin: YK:n turvallisuusneuvoston kautta tulemme saamaan laillisuuden varmistuksen Palestiinan valtiolle. Tämä voitaneen lukea siten, etteivät palestiinalaisten vaatimukset ole ollenkaan laillisia edes heidän oman tulkintansa mukaan. Siksi he etsivät siihen kansainvälistä tukea korkeimmalta mahdolliselta areenalta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203848

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah tuli toisen kerran julkisuuteen sen jälkeen, kun hän ilmoitti vetävänsä omat ja häntä tukevat 11 ministeriä Haririn hallituksesta aiheuttaen näin sen kaatumisen. Hän halusi selvittää median edustajille lähiajan tavoitteensa. Nasrallah selitti, että Hariri oli sopinut ennen Washingtonin matkaansa, että hallitus vetää libanonilaiset tuomarit pois tribunaalista, lopettaa sen tukemisen sekä peruuttaa sopimuksensa tribunaalin kanssa. Hän kertoi, että saudit olivat samoin myöntyneet näihin kolmeen ehtoon, mutta
pääministeri Saad Hariri antoi periksi USA:n painostukselle ja sanoutui irti tehdystä sopimuksesta ilman varoitusta. Tämän vuoksi hän vaati ministerien eroa.
Hän pyrki erittelemään puheessaan, oliko Hariri alun perin vastaan sopimusta, mutta taipui siihen saudien vuoksi, vai oliko hän mennyt mukaan halukkaasti, mutta joutui kieltäytymään kohdatessaan USA:n kielteisen kannan, mitä vastaan hän ei voinut toimia. Hariri on pyrkinyt saamaan USA:n, Ranskan ja Turkin tuen, mutta Nasrallah haluaa hänen eroaan.

Turkin, Syyrian ja Qatarin johtajat tapaavat toisensa Damaskoksessa tänään pyrkien löytämään ratkaisun Libanonin hallituskriisiin, mistä uhkaa tulla pitkällinen selvittely länsimielisen blokin ja Hizbullahin johtaman koaliittion välillä.
Vaihtoehtona poliittiselle ratkaisulle on kansan ryntääminen kaduille, mikä voi helposti johtaa väkivaltaisuuksiin.
Libanonin presidentti Michel Suleiman aloittaa viralliset hallitusneuvottelut ja uuden pääministerin etsimisen pyytäen eri ryhmiä tekemään omat ehdotuksensa ennen kuin hän antaa hallituksen muodostamisen jollekin heistä. Perustuslain mukaan presidentti on maroniitti-kristitty, pääministeri on sunni ja parlamentin puhemies shia-muslimi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203925

4. LABOUR-puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Ehud Barak aiheutti poliittisen myrskyn ilmoittaessaan tänään muodostavansa neljän muun kansanedustajan kanssa uuden puolueryhmän, jota hän kutsuu nimellä ”Itsenäisyys” (hatzmaut). Barakin mukana ryhmään tulevat apulaispuolustusministeri Matan Vilnai, maatalousministeri Shalom Shimhon; teollisuus- työ- ja kauppa-apulaisministeri Orit Noked sekä kansanedustaja Einat Wilf.

Barak määritteli ryhmän tavoitteet näin: Ensin valtio, toiseksi puolue, seuraavaksi media ja viimeiseksi henkilökohtaiset asiat. Hän vakuutti, että ryhmä tulee olemaan ideologialtaan keskustalainen, sionistinen ja demokraattinen. Daniel Simon sanoi jo viikko sitten eroavansa labour-puolueesta, mutta ei saanut tarvittavia suostumuksia siihen. Ei tiedetä, liittyikö hänen silloinen ilmoituksensa Barakin nyt julkistamaan vetoon.
Mielenkiintoista on todeta, ettei Barakin läheisin tukija teollisuus- kauppa- ja työministeri Benyamin Ben-Eliezer ole ryhmän mukana.
Kuten saattaa arvata, Barakin puoluetoverit syyttävät häntä puolueen hajottamisesta. On vielä epäselvää, miten tämä vaikuttaa hallituksen sisäisiin kuvioihin.

Knessetin sisäinen valiokunta käsittelee Barakin esitystä uudesta puolueryhmästä tänään ilta-päivällä. Labour-puolueen entinen puheenjohtaja Amir Peretz kieltää ehdottomasti huhut, että hän olisi loikkaamassa Kadima-puolueeseen, jonka kosinta Labourin jäsenistä kiihtynee. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203946

EHUD BARAK pysynee puolustusministerinä Labourista eronsa jälkeenkin. Sen sijaan jäljelle jääneet Labour-ministerit. Braverman, Herzog ja Ben-Eliezer eronnevat, kuten Netanyahun sanotaan jo ennakoineen. Ehkä hän oli tietoinen asiasta eilen puhuessaan hallituksen kokouksessa, muta ei halunnut sytyttää uutispommia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141771

5. UUTISOTSIKOITA
- Hevra Kadisha hautaustoimiston puheenjohtaja Binyamin Hasa ammuttiin eilen kotinsa edessä Haifassa. Poliisin mukaan teloittaja kohtasi hänet Sinai-kadulle ampuen häneen useita laukauksia. Paikalle kutsuttu hoitohenkilökunta pyrki elvyttämään häntä paikalla, mutta joutuivat lopulta toteamaan hänet kuolleeksi. Murhan motiivi on epäselvä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141767
- Josefin hautakammiolle pyrkivät juutalaiset ryhmät ovat löytäneet avuliaan auttajan PA:n poliisista, joka maksua vastaan antaa heille luvan vierailla paikalla. Tämä siksi, että suhteet IDF:n johdon kanssa ovat kireät eikä sieltä saada lupia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141766
- IDF kokeili onnistuneesti uutta ohjusten torjuntajärjestelmää ”Magic Wand (Sharvit kesamim). Viime viikolla testattu järjestelmä on tarkoitettu täydentämään kahta muuta järjestelmää: Lyhyen matkan Iron Dome ja ballististen ohjusten torjuntaan kehitetty Arrow, jonka tehtäviin kuuluu Iranin Shihab-3 ohjusten tuhoaminen ilmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141768
- Sateista huolimatta Kinneretin vedenpinta on vain 15 sm ylempänä kuin alimmillaan viime vuoden puolella. Vedenpinnan korkeus on nyt 213.97 m merenpinnan alapuolella. Vedenpinta oli alimmillaan lokakuusta tammikuuhun viime vuonna 20:en vuoteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141765
- Etiopiasta Israeliin siirrettävien juutalaisten muutto jatkuu lyhyen katkon jälkeen vesirokon puhjettua Gondarin leirillä. Kahden päivän aikana maahan lennätetään 330 juutalaista Etiopiasta. Heitä on vielä arviolta 8000 henkeä, joiden katsotaan omaavan oikeuden muuttaa maahan paluuoikeuden perusteella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141762
- Montreolissa Kanadassa koettiin outo hyökkäysaalto juutalaisten synagogia vastaan.
Kaikkiaan neljään synagogaan tehtiin hyökkäyksiä, mikä osoittaa, että niiden takana
koordinoitu järjestelmä. Poliisi tutkii asiaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141770
- Gazan terroristit ampuivat eilen kolme rakettia Israelin puolelle ja tänä aamuna yhden
Kassamin. Tämä siitä huolimatta, että Hamas lupasi estää ammunnan. Ne eivät
aiheuttaneet vahinkoa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4014645,00.html
- Etelä Afrikan palestiinalais-myönteinen ryhmä vaatii, että entinen ulkoministeri, Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni tulee pidättää sotarikoksista syytettynä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/south-african-groups-seek-arrest-warrant-for-livni-1.337175
- Shepherds hotellin purkutyöt pysäytettiin sitä vastaan tehdyn kantelun tutkimiseksi. Häiriön uskotaan olevan tilapäinen ja työt voivat jatkua. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203894
- Shas-puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef määritteli, että armeijan suorittamat käännytystyöt ovat hyväksyttäviä, mutta ortodoksit tuomitsevat hänen päätöksensä.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=203603

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019