KESKIVIIKKO 12.01.11
1. PA:N pääneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekat vakuutti eilen, että keskustelut ovat nyt päättyneet ja PA harkitsee uusia teitä edistääkseen valtionsa perustamista. Hän selitti tilannetta ennen matkaansa Washingtoniin, jossa hän tapaa Obaman hallituksen jäseniä. EREKAT sanoo informoivansa USA:n virkailijoita nykyisestä tilanteesta ja vakuuttavansa, ”ettei ole mitään mahdollisuuksia suorille keskusteluille Israelin kanssa, ellei se lopeta kaikkea rakentamista Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosassa”.
Hän kertoi saaneensa kutsun Washingtonista kuulemaan USA:n uusia esityksiä keskustelujen uudelleen aloittamiseksi, mutta vakuutti, ettei PA aio suostua salaisiin keskusteluihin, joita hän sanoo Israelin tarjonneen edellisten kuukausien aikana.

EREKAT lupasi informoida Obaman hallituksen virkailijoita Israelin viimeisistä toimista Jerusalemin itäosissa: ”Sheikh Jarran historiallisen, tyhjänä seisoneen Shepherds hotellin purkamisesta, teloituksista Gazassa ja Länsirannalla, setlementeistä ja Gazan kaistan jatkuvasta saarrosta”. Hän lupasi myös kertoa Washingtonissa PA:n laatimasta esityksestä YK:n turvallisuusneuvostolle, jolla juutalaisyhteisöt Länsirannalla julistettaisiin laittomiksi ja vaadittaisiin kaikki toiminnot siellä lopetettaviksi välittömästi, ja jolla suojeltaisiin palestiinalaisia. Tämä viimeinen tieto suojeluksesta on uusi, eikä tiedetä, mitä se tarkoittaisi; ehkä YK:n joukkojen asettamista Länsirannalle?
Erekat selvensi, että PA:n näkemyksen mukaan ”Netanyahun ohjelma perustuu setlementteihin, sanelupolitiikkaan, muureihin, IDF:n hyökkäyksiin PA:n alueille, teloituksiin, saartotoimiin ja sulkuihin”. Hän väitti Netanyahun hallituksen luopuvan kaikesta, mitä aiemmin on sovittu, ja haluavan palata nollatilanteeseen.

PA:n johto on selkeästi päättänyt, ettei se halua neuvotteluja Netanyahun hallituksen kanssa, ja siksi esittää vaatimuksia, joista se tietää, ettei Israelin hallitus voi hyväksyä niitä ehdoiksi keskustelujen aloittamiseksi. Erekat vihjasi, että Ehud Barak ja Dennis Ross olivat lähestyneet PA:n neuvottelijoita salaisten keskustelujen mahdollisuudella, mutta vakuutti, ettei PA suostu niihin. Hän sanoi, ettei Ross tavannut PA:n johtajia viime viikon salaisen Israelin matkansa aikana. Myös Abbasin toimistoa lähellä olevat vahvistavat, että salaisia keskusteluja on tarjottu heille useammin kuin kerran, mutta Abbas kieltäytyi niistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=203163

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen vuosittaisessa pääministerin katsauksessa Mossadin johtajan Meir Daganin arviosta, että Iranin edellytyksistä valmistaa ydinpommi on viivästynyt ja siirtynyt vuoteen 2015 selittäen, että tiedustelujohtajan arvio on vain arvio, joka voi perustua suotuisimpiin tai kielteisimpiin tulkintoihin saaduista tiedustelu- tiedoista. Hän sanoo omana arvionaan, että aikataulu voi olla paljon lyhempi. Siksi hän kehottaa koventamaan sanktioita Irania vastaan lisäten, etteivät sanktiot selvästi ole saaneet haluttua muutosta aikaan Iranin toimissa. Netanyahu vaatii, että kovennettujen sanktioitten rinnalla on pidettävä jatkuva sotilaallisen operaation mahdollisuus.
Hän selitti, että 15 vuotta sitten Iran keskeytti ydinsuunnitelmansa jatkamisen pelätessään USA:n hyökkäystä Irakin sodan yhteydessä. ”Iranin ydinaseen seurauksena rauhanpyrkimykset PA:n kanssa loppuisivat ja jokainen arabivaltio sen lähituntumassa tuntisi olonsa uhatuksi”. Netanyahu uskoo edelleen keskustelujen elpymiseen PA:n kanssa.

PÄÄMINISTERI esitti vakavan varoituksen Gazassa valtaa pitävälle Hamasin johdolle ja muille siellä toimiville terrorijärjestöille, että ne tekevät raskaan virheen koetellessaan Israelin hallituksen päättäväisyyttä suojella kansalaisiaan.

NETANYAHU pyrki mitätöimään PA:n johdon toistuvat syytökset, joitten mukaan Israel ei halua rauhaa todeten, miten monta kertaa hän on tarjonnut suoria keskusteluja ilman ennakkoehtoja, mutta jotka PA on torjunut esittäen ennakkoehtoina verukkeita, joista on tarkoitus keskustella neuvottelupöydässä. Hän samalla luetteli myönnytyksiä ja luottamusta kasvattavia toimia, joilla oli tarkoitus luoda sovinnollisempi ilmapiiri: Tiesulkujen poistamista, kahden valtion periaatteen hyväksyminen Bar Ilan yliopiston puheessaan, 10 kuukauden moratorium Länsirannalla sekä suostuminen uuteen 3 kuukauden kieltoon, mutta jonka USA katsoi tarpeettomaksi uskoen, ettei se kuitenkaan tyydytä PA:n johtoa.
Netanyahu päätyi loppupäätelmään, että PA:n johto tekee kaikkensa voidakseen välttää joutumasta kasvokkain Israelin kanssa mahdollisen rauhansopimuksen solmimiseksi.
NETANYAHU totesi Syyriasta, että ”historian tosiasioitten mukaan Egypti suostui allekirjoittamaan rauhansopimuksen Israelin kanssa vasta sitten, kun se oli saatu irrotettua Venäjän sidonnaisuudesta. Siksi sama prosessi tulee tapahtua Syyrian sidonnaisuudesta Teheraniin, ennen kuin mitään konkreettista voi tapahtua tällä suunnalla”. Mahdollisuudet tällaisesta muutoksesta lähi aikoina eivät näytä suosiollisilta.

Viimeiseksi pääministeri puuttui ”pahaan demokratian vastaiseen tuuleen”, joka puhaltelee maassa viitaten rabbien kirjeeseen kieltäytyä vuokraamasta tai myymästä asuntoja arabeille sekä rabbien vaimojen kirjelmää, joissa juutalaisnaisia kehotetaan välttämään seurustelua arabimiesten kanssa. Hän valitti, että tällaiset julkiset kannanotot vaarantavat Israelin maineen demokraattisena juutalaisena maana ja likaavat sen imagoa.
Toisaalta hän viittasi, että ”neuvottelukumppani tiellä rauhaan” on säätänyt lain, jolla maan myyminen juutalaisille rangaistaan kuolemalla. Netanyahu lopetti esittämällä ihmettelynsä, ettei maailman media puutu tähän millään tavoin.

AL-JAZEERAN naisreportterille esitettiin turvatarkastuksen yhteydessä vaatimus, että hänen tulee poistaa rintaliivinsä, mistä hän kieltäytyi eikä siksi päässyt seuraamaan pääministerin puhetta. http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=203161, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=203179

3. MELLAKKAPOLIISIT tulivat aikaisin aamulla Shiloan lähellä sijaitsevaan nuorten rakentamaan muutaman parakin muodostamaan yhteisöön tuhoten kaikki rakennukset ja takavarikoiden nuorten kännykät estääkseen heitä valokuvaamasta tilannetta ja kutsuakseen apujoukkoja paikalle. Poliisit tulivat paikalle 04.30 aikaan varmistaakseen täydellisen yllätyksen nuorten ollessa vielä sikeässä unessa.

Nuoret asuivat huonosti rakennetuissa parakeissa viljellen maata ja paimentaen lampaitaan alueella. Yksi poliisien hajottamista hökkeleistä toimi lampaitten suojana.
Nuoret valittivat, että poliisi käytti tarpeetonta väkivaltaa, minkä mahdollisti se, ettei paikalla ollut ulkopuolisia eikä kukaan ollut dokumentoimassa tilannetta.
Poliisien raakaa käyttäytymistä on hillinnyt ulkopuolisten läsnäolo sekä se, että tilanteesta on voitu saada kuvia, minkä poliisi esti tässä tapauksessa.
Nuoret aloittivat uusien rakennusten pystyttämisen välittömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141684

4. KIRJAILIJA ja uskollisena Israelin ystävänä tunnettu Melanie Phillips esittää rajua kritiikkiä Israelin olemattomalle ulkopolitiikalle ja ”hasbaralle”, tiedotustoiminnalle ulkomailla, selittäen, ettei Israelin ulkoministeriö ja hallitus näytä olevan edes tietoinen sodasta, jota käydään kaiken aikaa. Hän selittää, että ”tämä on muodostanut tyhjiön, jonka arabit ovat halukkaasti ja onnistuneesti täyttäneet”.
PHILLIPS selittää, että kysymys on taistelu Euroopan asukkaitten mielestä, heidän suhtautumisestaan Israeliin, mikä perustuu arabien levittämään tarkoituksellisen valheelliseen informaatioon todellisesta tilanteesta Lähi Idästä. Hän esitti väitteen, ettei keskiverto eurooppalainen tiedä juuri mitään, mitä Israelissa ja sen lähiympäristössä tapahtuu.
TV-1 haastattelussa Phillips kutsuu Israelin ulkoministeriön käymää ”hasbara” kampanjaa hupijutuksi (joke), mikä on paljastanut Israelin puolustuskyvyttömäksi vuosien aikana.

PHILLIPS vakuuttaa, että Israel olisi pystynyt vuosien aikana vakuuttamaan ainakin osan Euroopan maiden akateemikoista ja journalisteista asiansa oikeutuksesta. Sen sijaan, että Israel olisi tiedostanut Euroopan maiden vihamielisyyden sitä kohtaan, se on jättänyt sen huomioimatta ja jättänyt taistelukentän ihmisten mielistä avoimeksi antaen vastustajilleen vapaat kädet toimia halunsa mukaan. ”Arabit ovat valloittaneet mielten taistelukentän valheilleen ja propagandalleen, eikä Israel pysty muuttamaan länsimaalaisen mielipidettä, jotka ovat menettäneet tuntuman totuuteen.” (Joittenkin toisten mielestä Israelin vastaisuuden taustalla on antisemitismi ja antisionismi, mitä ei mikään hasbara voi muuttaa.)

PHILLIPS vakuuttaa, että ihmiset lännessä ovat täysin ulkona siitä, mitä todella tapahtuu Lähi Idässä. Sen lisäksi hän hämmästelee, miten Israelin yliopistojen johtavat akateemikot, jotka itse ovat saaneet valheellisen opetuksen tosiasioista, siirtävät sen oppilailleen ja heidän kauttaan valhe siirtyy toiselle sukupolvelle. Hän selitti, että suuri osa brittimediassa perustuu akateemikkojen ja ns. vapaan sanan varjolla laadittuihin Israelin vastaisiin kirjoituksiin Israelin mediassa, mitä Haaretz edustaa artikkeleineen. Hän selitti, että Haaretz kirjoittaa mitä haluaa, mutta hallitus on vastauksissaan sidottu tosiasioihin.

PHILLIPS totesi lopuksi, että jo vuosikymmenien ajan on tiedetty, ettei kahden valtion periaatteella ole mitään todellisuuspohjaa, sillä arabit eivät halua Israelin säilymistä. Hän selittää, että jokainen totuudesta puhuva leimataan oikeistoon kuuluvaksi, hän itse muiden mukana, mutta totuus ei kuulu oikeistoon eikä vasemmistoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141668

5. UUTISOTSIKOITA
- Michael Eitan (Likud), joka äänesti vastaan lakiesitystä NGO-järjestöjen tutkimisesta, esittää rakentamisen Juudeassa ja Samariassa keskittämistä vain suuriin juutalaisyhteisöihin ja rajoittaen sitä eristetyissä yhteisöissä. Hän selittää, että kansainvälisen painostuksen alla Israel joutuu joka tapauksessa luovuttamaan suuren osan Juudeasta ja Samariasta. (JP)
- Kansanedustaja Daniel Ben-Simon halusi erota Labour-puolueesta, mutta lupautui siihen, että jokaisen puolueen kansanedusrajan tulee suostua siihen. Ben-Eliezer kieltäytyy allekirjoittamasta Simonin eroa, joten hänen haaveensa muodostaa yhden miehen puolue jäi limboksi. (JP)
- Pääministeri haluaa, että haredim-väen osuus armeijan ja siviilipalveluksessa kaksinkertaistuu lähi vuosina.(JP)
- Maariv-lehti paljasti artikkelissaan Ben Gurionin yliopiston Israelin vastaisuuden sen opettajien ja professoreiden keskuudessa. Tämä on saattanut yliopiston johdon epämukavaan asemaan, sillä se ei tule toimeen ilman lihavia lahjoituksia Amerikan juutalaisilta, jotka eivät olleet tietoisia asiasta. Nämä filantroopit uskoivat palvelevansa Israelin parasta tukiessaan Ben Gurionin Negeviin perustamaa opinahjoa vain joutuakseen toteamaan, että he ovat tukeneet susia lammasten vaatteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141665
- Gazasta ammuttiin eilen raketti Ashkelonin rannikolle Gazan pohjoispuolelle, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa. Hamas pyrkii hillitsemään Jihadin, PRC:n ja al-Qaidan kiihkeitä terroristeja peläten IDF:n uutta operaatiota, jota tuskin jätettäisiin tällä kertaa kesken, kuten tapahtui Olmertin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141664
- Barakin ja Ashkenazin välit ovat niin tulehtuneet, ettei Barak voinut tulla Knessetin kyselytunnille, koska Ashkenazi oli paikalla. Toivottavasti maa ei joudu sotaan niin kauan kuin Barak toimii puolustusministerinä; Ashkenazi eroaa helmikuussa.
- A-Taibeh arabikylän asukkaat sanoutuvat irti arabikansanedustaja Hanin Zuabisin politiikasta, jolla tämä morkkaa Israelia. Kylän asukkaat haluavat, että heidät hyväksytään luotettavina Israelin kansalaisina. http://english.themarker.com/arab-villagers-in-a-taibeh-struggle-to-be-accepted-as-israelis-1.336520
- Iran uhkaa naapurimaitaan kovilla vastatoimilla, jos ne sallivat Israelin ja USA:n tiedustelun asiamiesten toimivan alueeltaan. http://www.debka.com/article/20536/
-

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019