Friday, October 08, 2010

PERJANTAI 08.10.10

1. ARABILIITON kokouksessa Libyassa tänään tehtäneen päätös, saako PA jatkaa keskustelujaan Israelin kanssa 10-kuukauden rakennuskiellon päättymisen jälkeenkin. JP:n kolumnistit H Keinon ja Kh A Toameh arvioivat, että arabiliitto tukee Abbasin esitystä poistua keskusteluista näillä ehdoilla, mutta luultavasti jättää oven raolleen siltä varalta, että Obaman hallitus nostaa jonkun kaniinin tai kyyhkyn hatustaan, jolla sekä Netanyahun että Abbasin arvovalta ja uskottavuus säilytetään. Toiset tarkkailijat arvioivat, että Israelin leirissä on varovainen toiveikkuus kaikesta huolimatta.

OBAMA tarvitsee kipeästi myönteistä päätöstä keskustelujen jatkamiseksi, sillä marraskuun 2. päivän välivaalit ovat aivan oven edessä, ja gallupit ennustavat Demokraateille rökäle-tappiota, jossa se voisi pahimmassa tapauksessa menettää kongressin molemmat kamarit. Tämä vaikeuttaisi Obaman hallintoa oleellisesti. Toiseksi republikaanien valta kongressissa voisi kiihdyttää epäilyjä Obaman laillisesta oikeudesta presidentin virkaan ja tutkimuksia ellei peräti syytöksiä laittomuuksista Obaman hallituksen aikana.
OBAMA vaatii Netanyahulta rakennuskiellon jatkamista kahden kuukauden ajaksi, mutta hän kieltäytyy lupaamasta, ettei hän vaadi sitä jatkettavaksi edelleen, kuten monet epäilevät tapahtuvan, sillä kukaan järkevästi ajatteleva ei usko Israelin ja PA:n pystyvän ratkaisemaan rajakysymykset Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa kahdessa kuukaudessa.

UUTISET vihjaavat edelleen, että Obama tarjoaa monenlaisia etuisuuksia kiellon jatkamista vastaan, mutta tarkkailijat toteavat monien niistä olevan keinotekoisia; lupauksia toimista, joita USA on tehnyt vuosikaudet ja tullee jatkamaan ilman eri lupausta. Toiseksi Obama kieltäytyy tunnustamasta presidentti Bushin Ariel Sharonille lähettämää kirjettä vuonna 2004, jossa hän vahvisti useita Israelin toivomia vaatimuksia rajojen ja pakolaisten suhteen sekä juutalaisyhteisöjen tulevaisuudesta ja Israelin turvallisuuskysymyksistä.
Obaman hallituksen Israelille tarjoamien uusien etuisuuksien joukossa on tiettävästi F-35 koneitten oston lopullinen vahvistaminen ja allekirjoittaminen sekä USA:n eristysvankilassa yli 24 vuotta tuomiotaan kärsivän juutalaisen Jonathan Pollardin vapauttaminen.

ISRAELISSA hämmästellään Netanyahun tapaa pitää kaikki rauhankeskusteluihin liittyvät asiat niin tarkkaan salaisina, etteivät hänen lähimmät tukijansa ja neuvonantajansa sano tietävänsä, mitä Netanyahu mistäkin asiasta lopulta ajattelee. Sen sijaan näyttää, että puolustusministeri Ehud Barak on saanut aseman, jossa hän pystyy melko itsenäisesti sopimaan asioista ja antamaan niistä lausuntoja ilman Netanyahun väliintuloa.

Mutta se kymmenentuhannen taalan kysymys: Miksi Netanyahu häärii niin innokkaasti Abbasin ympärillä toitottaen joka suuntaan, että hän on oikea keskustelukumppani ja luotettava johtaja, vaikka tosiasiat osoittavat aivan muuta? Abbas menetti valtuutensa PA:n ”presidenttinä” viime vuoden tammikuussa kuten hänen nimittämänsä Fayadin hallituskin. Onko niin, että Netanyahu haluaa pelastaa Obaman presidenttiyden tai ainakin tehdä sen, millä pystyy vaikuttamaan siihen, mutta mitä hän sillä saavuttaisi? Obaman ympärillä häilyy samoin kysymys hänen asemansa laillisuudesta. Netanyahu on Israelin pääministeri, jolla valtiosäännön mukaan on korkein toimintavalta ja –oikeus maassa, jota hänen tulee käyttää oman kansansa eikä toisen maan tai sen presidentin hyväksi.
Onko Netanyahun pyrkimyksenä osoittaa päihittävänsä kaikki muut oveluudessa ja diplomaattisessa viisaudessa, mukaan lukien palestiinalaisten johtajien toiveet ja vaateet, joiden tavoitteet voivat osoittaa islamin maailmanvallan perustamiseen eikä itsenäiseen Palestiinan valtion perustamiseen, kuten merkit viittaavat? Herää kysymys, onkohan Netanyahu lopulta tietoinen, millaisen lohikäärmeen kanssa hän vehkeilee?

JP:N päätoimittaja David Horovitz tarkastelee näitä ja muitakin kysymyksiä pääartikkelissaan päätyen lopputulokseen, että pääministeri Netanyahun tulee ”järkevän analyysin perusteella” suostua Obaman vaatimukseen kahden kuukauden lisäkiellosta, minkä Abbas on jo hyväksynyt ehdoksi keskustelujen jatkamiseksi, ettei häntä tuomittaisi tiukkapipoiseksi kieltäytyessään jatkamasta kieltoa hetkeksi historiallisen tilaisuuden menettämisen uhalla. Horovitz esittää vaihtoehtona keskusteluille verisen hinnan, jonka Israelin kansa tulee maksamaan väkivallan ja terrorismin kasvun myötä. Mutta muistettakoon eilisessä raportissa esitetyn Knessetin puhemiehen Reuven Rivlinin arvio, että kahden valtion perustaminen tarkoittaa jatkuvan sotatilan hyväksymistä, pahimman vaihtoehdon huonoista.

2. IDF:n sotilaat piirittivät Hebronissa asuintalon, jossa he tiesivät Hamasin sotilaallisen siiven izzadin al-Qassamin pyssymiesten piileskelevän. Sotilaat aloittivat operaation kahden aikaan perjantaiaamuna. Sotilaat eivät kuitenkaan onnistuneet pidättämään kahta etsimäänsä miestä, vaan sieltä avattiin tuli heitä kohti. Syntyneen tulitaistelun aikana kaksi etsittyä Hamasin jäsentä sai surmansa. Sotilaitten ei kerrota kärsineen vahinkoja.

Hebronin operaatio tehtiin sen jälkeen, kun Juudeassa ja Samariassa sattui useita väkivaltaisuuksia, joissa yhdessä terroristit kylmästi murhasivat neljä israelilaista lähellä Kiryat Arban juutalaisyhteisöä sekä haavoittivat kahta lähellä Ramallahia.
PA:n poliisi sanoo pidättäneensä lukuisia ihmisiä etsiessään murhan suorittajia, mutta teon suorittajat ovat vapaalla jalalla. He voivat olla ulkomailta tuotettuja hyvin koulutettuja palkka-sotilaita, joitten nimet ja kasvonpiirteet eivät ole poliisin arkistoissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3966270,00.html

3. USA:n ulkoministeriö valittaa päätöstä, jolla Egypti avasi Iranin matkustajakoneille mahdollisuuden lentää Kairoon 14 kertaa viikossa edestakaisin. Egypti katkaisi diplomaattisuhteet Teheranin kanssa siellä tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen seurauksena 30 vuotta sitten. Egyptin ja Iranin suhteet ovat olleet jännittyneet, mitä on lisännyt Iranin avoin tuli Hizbullahille, jonka asiamiehiä Egypti pidätti Siinailla syyttäen heitä terrorin suunnittelusta egyptiläisiä kohteita vastaan, joskin valikoiden ne siten, että niissä olisi mahdollisimman paljon israelilaisia lomailijoita, joita valuu suuren joukoin Siinaille toistuvista varoituksista huolimatta.
USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner kehotti Egyptiä pidättymään suhteista Iranin kanssa, kunnes se alistuu kansainvälisten elimien asettamiin ehtoihin.
Iranin varapresidentti Hamid Bagdaei sanoi taloudellista sopimusta yhdestä tärkeimmistä, mitä Iran on solminut maitten välillä viimeisen 30 vuoden aikana. Hän kehui varsinkin viisumi-esteiden poistamista maitten väliltä turismin lisäämiseksi.
Egyptin ulkoministeriön edustaja Hossam Zaki tyynnytteli ulkomaisia journalisteja selittäen, että nyt on kysymys taloussuhteista, diplomatia on asia erikseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3966257,00.html

4. Israelin puolustusministeriön pääsihteeri Udi Shani allekirjoitti torstaina Washingtonissa sopimuksen, jolla Israel tilaa 20 F-35 huippuhävittäjää optiolla ostaa lisää 75 konetta. Ensimmäinen kone lienee valmis 2015-2016, sen hinta on 96 miljoonaa; kaupan kokonaisarvo on 2.75 miljardia USD. Kauppaa on hierottu pitkän aikaa Israelin tarjotessa siihen omia varusteitaan, mitä toimittaja ei hyväksynyt. Toiseksi Israel haluaa, että koneiden huolto tapahtuisi Israelissa eikä USA:ssa. Koneen valmistaja Lockheed Martin on luvannut useita osatoimituksia israelilaisille yhtiöille, mikä pienentää koneen kokonaishintaa.
Koneen kehutaan edustavan kehityksen huippua stealth ominaisuuksineen, mutta sen pahimman kilpailijan Venäjän vastaava kone valmistuu aiemmin ja on huomattavasti halvempi. Intia on tilannut venäläistä konetta 200 – 300 kappaletta 20 miljardin hinnasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3966219,00.html

5. ISRAELILAINEN korjaaja joutui lähes arabijoukon lynkkaamaksi mennessään hoitamaan saamaansa työtilausta Issawiyan lähiössä Jerusalemin itäosassa. Baruch Pruss meni torstaina korjaamaan arabimiehen pesukonetta tämän asuntoon. Mies oli ostanut koneen Elranin sähköliikkeeltä, jossa Pruss työskentelee.
Pruss kertoo korjanneensa koneen, mutta lähtiessään talosta arabit olivat odottamassa ulkona hyökäten hänen kimppuunsa. Hän sanoi arabien käyttäneet hyökkäyksessään kivenlohkareita ja betonitiiliä talosta, jossa hän oli käynyt. Hän pääsi juoksemaan takaisin taloon lukiten oven perässään. Talon omistaja-arabi yritti auttaa häntä pakenemaan siinä onnistumatta. Ulkopuolella olleet arabit eivät murtautuneet taloon, vaan alkoivat tuhota korjaajan autoa.
Pruss sanoo soittaneensa poliisille, jolla on asema lähiön sisäänkäynnin luona. Poliisi lupasi auttaa, mutta ketään ei tullut paikalle. Lopulta lähiön iäkkäät arabit auttoivat häntä pääsemään autoonsa ja ajamaan pois lähiöstä, vaikka auton katto. sivupellit ja tuulilasi olivat täysin tohjona. Poliisi pyysi häntä laatimaan valituskirjeen, jonka hän teki, ja selitti, ettei heillä ole lupa mennä lähiön sisälle. Tämäkö lienee sitä rauhallista rinnakkaineloa? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139961

6. UUTISOTSIKOITA
- Hollantilaiset viranomaiset toimittivat ydinteollisuudessa käytettäviä laitteita Iranin atomiyhtiölle AEOI. Talousministeri Maria van der Hoeven kertoi JP:lle lähettämässään kirjeessä, että ensimmäinen lähetys sisälsi helium-vuotojen varottajan, jonka oli tilannut IAEA teknisen yhteistoiminnan nimissä Iranin kanssa, mutta se toimitettiin AEOI:lle. Toinen lähetys sisälsi kiellettyjä tuotteita Iranin kaasu- ja öljyteollisuudelle. Tapaukset ovat herättäneet kirpeää kritiikkiä IAEA:n roolista Iranin väitetyn ydinaseteollisuuden valvonnassa. (JP)
- IAF:n koneet tekivät toisen ohjusiskun Gazan kaistalle aikaisin torstaiaamuna vastauksena kahteen Kassam-rakettiin Gazasta. Isku tehtiin Gazan pohjoisosaan, ja palestiinalaiset sanovat kahden ihmisen haavoittuneen. (JP)
- Hamas sanoo estäneensä IDF:n yritykset Gilad Shalitin vapauttamiseksi paljastamalla ilmiantajan, joka kolmen vuoden ajan oli pitänyt yhteyttä IDF:n kanssa kännykällään. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-says-thwarted-idf-attempt-to-locate-gilad-shalit-in-gaza-1.317746
- Kuolleenmeren eteläosassa nousevan vedenpinnan vuoksi vaaraan joutuvat hotellit jouduttaneen tuhoamaan ja rakentamaan kauemmas rannasta. Uusien tutkimusten mukaan operaatio maksaisi kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin arvioitiin. (JP)
- Satelliittikuvien mukaan Hizbullahin terroristit saavat koulutusta Syyrian ohjustuki-kohdassa. Maaliskuun 22. päivänä otetut kuvat näkyy Google Earth sivuilla. Kuvissa näkyy vilkasta rakennustoimintaa tukikohdassa, josta johtaa tunnelit vuoren sisään, jonne Scud-ohjukset lienee varastoitu. http://www.haaretz.com/print-edition/news/hezbollah-militants-training-in-syria-missile-base-satellite-images-show-1.317784
- Israel voi pyytää PA:n tukea hakiessaan UNESCO:n hyväksymistä perinne kohteeksi Juudean kukkuloilla vielä kohtalaisessa kunnossa olevat terassoidut rinnerakenteet. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-may-seek-pa-cooperation-with-would-be-unesco-heritage-site-1.317789
- Eurooppaan ennustetaan kylmintä talvea tuhanteen vuoteen. Olisi syytä tarkistaa
- lämmityslaitteet ja eristää vesi- ja viemärijohdot. Eikä villasukkien kutominen olisi pahitteeksi, jos ennustus toteutuu. http://rt.com/Best_Videos/2010-10-07/coldest-winter-emergency-measures.html

Thursday, October 07, 2010

TORSTAI 07.10.10

1. ISRAEL valmistautuu mahdollisiin Hizbullahin suorittamiin iskuihin Libanonista lähi viikkojen aikana. Debkafile arvioi jo muutama päivä sitten, että Iran ja Syyria ovat kehottaneet Hizbullahia ottamaan Beirutin valvontaansa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Libanonin vierailun jälkeen 13.-14. lokakuuta.
WND kertoo aamun artikkelissaan, että Hizbullah voi aloittaa rajoitetut iskut Israelia vastaan lähi viikkojen aikana saadakseen maailman huomion pois YK:n tutkimuskomitean päätöksestä syyttää useita sen korkeita johtajia Rafik Haririn murhasta, mikä pahoin mustaisi Hizbullahin mainetta vapaana korruptiosta ja rikoksista. Syyria pani oman lusikkansa soppaan esittämällä pidätysmääräykset 33 libanonilaiselle merkkihenkilölle, mukana lähellä Saad Haririn hallitusta olevia.

ISRAELIN armeijan johto on toistuvasti varoitellut, että Israelia uhkaa pohjoisesta kolmen rintaman sota, johon osallistuisivat Iran, Syyria ja Hizbullah. Tähän voidaan lisätä Hamas, joka tuskin pystyisi pidättelemään liipaisinherkkiä kaadereitaan, jotka turhautuneina ovat katselleet Islamic Jihadin ja joittenkin a-Qaidan pienryhmien tekemiä yksittäisiä kranaatti- ja raketti-iskuja Israelin alueelle.
Laajemman sodan aikana Juudean ja Samarian palestiinalaisten suhtautuminen tilanteeseen on arvoitus, sillä PA:n uudet ”poliisit”, joille USA:n kenraaliluutnantti Keith Dayton on antanut Jordaniassa ja Jerikossa koulutusta, joka enemmän muistuttaa sotilas- kuin poliisikoulutusta. Heille on annettu koulutusta myös vakoilussa, gerillataktiikassa sekä räjähdysaineiden ja uudenaikaisten aseiden käytössä. Heidät on aseistettu USA:n toimittamin sotilasasein. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=212197

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pitää tiedot rauhankeskustelujen tämän hetken tilanteesta tarkoin nuttunsa sisällä. Vain hetkittäisiä tiedonmurusia pääsee julkisuuteen, mutta niiden asiallisuutta ei ole pystytty vahvistamaan eikä pääministerin kanslia kommentoi niitä. Aamun uutisten antamista vihjeistä voi päätellä, että kulissien takana on meneillään vilkas toiminta.
Eri lähteistä tulleet tiedonmuruset kertovat, että USA:n hallitus työskentelee saadakseen Netanyahun suostumaan kahden kuukauden rakennuskieltoon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä – tasapuolisuus tällä ns. ”kiistanalaisella alueella” on tuntematon käsite, vuoden 1995 sopimus PLO:n kanssa pidättyä muuttamasta olevaa tilannetta Juudeassa ja Samariassa koskee PA:n tulkinnan mukaan vain Israelia – jonka periaatteen länsimaat näyttävät Israelin hallitusten lepsun myöntyvyyspolitiikan vuoksi täysin omaksuneen.
Sen mukaisesti palestiinalaiset rakentavat kiihkeästi ilman mitään rajoitteita vastoin allekirjoittamiaan sopimuksia, kuten eilinen raportti kertoi.

KAHDEN kuukauden kieltoa vastaan USA tulisi painostamaan palestiinalaisia hyväksymään Israelin määritelmän ”juutalaisena, demokraattisena valtiona”. Tähän liittyy hallitukselle esitetty vaatimus hyväksyä uusilta maahan muuttajilta vaaditaan kansalaisuus- ja maahan-muutto lakiin tehtävä lisäys: ”Julistan, että olen tulen olemaan Israelin juutalaisen ja demokraattisen valtion lainkuuliainen kansalainen ja vakuutan kunnioittavani sen lakeja.” Tällaisen lisäyksen hyväksyminen Israelin hajautuneessa ilmapiirissä on epävarmaa, mutta jos sellainen klausuuli runnotaan, PA voisi sen tunnustaa etuisuuksia vastaan.

AAMUN uutiset kertovat myös sen, että Dennis Ross on saanut erikoistehtävän pyrkiä paikkaamaan Obaman hallituksen ja Netanyahun välisiä suhteita, jotka olivat lähes katkeamispisteessä varapresidentti Joe Bidenin vierailun yhteydessä sattuneen kömmähdyksen vuoksi, josta ulkoministeri Hillary Clinton teki ”kärpäsestä härkäsen” ja ehkä vanhoja kalavelkoja maksaakseen röykytti Netanyahua puolentoista tunnin syytösryöpyllä, joka julkistettiin, vastoin hyvää diplomaattista käytäntöä. Tämän tapauksen jälkeen Hillaryn kasvoilleen vetämä mairea hymy aina havaitessaan kameran linssin suuntaavan häntä kohti herättää ikävän tunnon kaksinaamaisesta pelehtimisestä Israelin kustannuksella.

WND kertoo toisessa artikkelissaan, että USA haluaa Israelin ja PA.n sopivan rajoista kahden kuukauden aikana, vaikka lopullisen sopimuksen runnominen tässä ajassa tuskin onnistuu. Mutta se voisikin sopia PA:n suunnitelmiin kuin nyrkki silmään, sillä se voisi yksipuolisesti julistaa Palestiinan valtion perustamisen Israelin tunnustamien rajojen sisällä sopimatta muista kysymyksistä yhtään mitään. Mikä Israelin vastaus olisi siinä tilanteessa? Aiemmin on esitetty uhkauksia, että Israel peruu kaikki aiemmin PA:n kanssa tehdyt sopimukset. Israelin olisi kuitenkin hyvin vaikea liittää osia Juudeasta ja Samariasta itseensä, jos rajoista on tehty sopimus. Tähän näyttää liittyvän vaarallinen ansa, joka Netanyahun tulisi tiedostaa ja jota hänen tulisi varoa kuin ruttoa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=212041

3. KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin, jonka suku on asunut Jerusalemissa yli sata vuotta, kertoo JP :n artikkelin mukaan, ettei hän usko, että Netanyahu koskaan voisi luopua Temppelivuoresta. ”Todellakin uskon, ettei Netanyahu edes ajattele Jerusalemin jakamista”, hän toteaa. ”Hän voisi suostua antamaan jonkinasteisen itsehallinnon muslimeille heidän pyhillä paikoillaan, mutta ei itsenäisyyttä; seuraan hänen tekojaan silmät ummessa.”
Hän viittaa tässä tunnettuun kertomukseen entisestä opetusministeristä Zalman Arannesta, joka aikoinaan sanoi seuraavansa Ben Gurionia silmät ummessa, mutta avaavansa ne välistä varmistaakseen, että pääministerillä on silmät avoinna.

RIVLIN jatkoi tähän tapaan: ”Olen varma, että Netanyahu ei pysty jakamaan Jerusalemia, koska hän huomaa sen olevan kysymyksen keskipisteessä, jonka vuoksi Israel on olemassa. Herzlin seuraajana Netanyahu ei tule luopumaan Jerusalemista. Jos en olisi luottanut Netanyahuun, olisin kilpaillut hänen paikastaan, vaikka en halua pääministeriksi.”
Vastauksena kysymykseen, tarkoittaako arabilähiöitten antaminen PA:n hallintaan Jerusalemin jakamista hän selitti: ”Ihmiset kertovat usein, että maanpaossa (galut) ollessaan he rukoilivat kaipuusta päästä Jerusalemiin, jolla he tarkoittivat Temppelivuorta eivätkä jotain pääkaupungin arabilähiötä kuten Wallaje, jonka sijainnista heillä ei ole harmainta aavistusta. Mutta sanoessaan sen he eivät tiedostaneet sen merkitystä. Juutalainen kansa rukoili paluuta Temppelivuorelle, joten siitä luopuminen ei ainakaan ole hyväksyttävissä.”

RIVLIN kertoi USA:n ja Israelin välisistä suhteista, että USA on ollut tärkeä ystävä 43 vuoden aikana, välillä ollen kysymyksistä eri mieltä. Mutta hän sanoi juutalaisten asuttaneen Juudean ja Samarian juutalaisilla, joita on siellä nyt yli 320 000 – ilman Jerusalemin ympäristöä, eikä USA hyväksynyt sitä, mutta tunnustaa nyt sen tosiasiana, eikä katkaissut suhteita sen vuoksi. Hän vakuutti, että Israel voi nyt aivan hyvin kertoa USA:lle, ettei paluu 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille ole hyväksyttävissä.
Rivlin sanoo, että hän kannattaa nykyisen tilanteen jatkamista, jossa molemmat kansat elävän toisiaan tukien ja hyödyntäen toistensa palveluita ja osaamista.
”Erottautuminen merkitsee minun mielestäni pysyvän sotatilan hyväksymistä. Keinotekoiseen sopimukseen pakottaminen ei tuo rauhaa. Kysyttäessä minulta, kumpi on edullisempi – maan jakaminen vai eläminen yhdessä demografisen uhan alaisena – sanon ilman muuta, että maan jakaminen on pahin vaihtoehto.”
Rivlin selvitti asiaa näin: ”Jos kohtalonamme on elää yhdessä, se on mahdollista. Mutta älä uhkaa minua demografialla, sillä jos se olisi niin tärkeä, Ben Gurion ei olisi koskaan julistanut Israelin valtiota. Yhden valtion periaate on paras kaikista huonoista vaihtoehdoista ihmisille, jotka on tarkoitettu – ei tuomittu – elämään yhdessä.” http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190465

4. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi turkkilaiselle TRT TV-yhtiön toimittajalle, että sekä USA että Ranska tunnustelevat rauhankeskustelujen mahdollisuutta Israelin ja Syyrian välillä. Hän selitti, että on liian aikaista puhu keskustelujen aloittamisesta, jonka tuloksista hän sanoi olevansa epätietoinen, mutta että molemmat maat, USA ja Ranska, tunnustelevat yhteisen pohjan löytämiseksi, jolta keskusteluja käytäisiin.

ASSAD sanoi, että Syyrian kanta neuvotteluihin on selvä ja tinkimätön: Syyria haluaa Golanin alueet kokonaisuudessaan, mutta Israel haluaa keskustella turvallisuuskysymyksistä. Hän kertoi alueella liikkuvan useampia kuin yksi aloite – mukaan lukien USA ja Ranska, mutta ettei mitään konkreettista ole vielä löydetty.
Assad katsoo, että vain Turkilla on mahdollisuus toimia välittäjänä keskusteluissa Syyrian ja Israelin välillä maitten välien kiristymisestä huolimatta, mutta tähdensi keskustelujen tällä hetkellä keskittyvän prosessin selvittelyyn. ”Kuka voisi onnistua ratkaisemaan monet solmut ja mutkat voidakseen johtaa keskusteluja onnelliseen lopputulokseen”, hän arvioi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190484

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ”sotilassiipi” izzadin al-Qassam uhkaa iskeä Fatahin johtajiin sekä Gazassa että Länsirannalla, ellei Fatah lopeta Hamasin johtajien pidätyksiä. Hamas ja Fatah sopivat sovintokeskustelujen virittämisestä Kairossa uudelleen 20. lokakuuta. Hamasin sotilaallisen siiven edustaja Abu Obaida sanoi, että Fatah pitää satoja Hamasin jäseniä pidätettyinä, kiduttaen toisia heistä, toiset ovat syömälakossa. Obaida uhkasi, että Hamasin mitta on nyt täysi eikä tilanne voi jatkua tällaisena. Uhkaus liittyy kahden Hamasin johtajan tuomitseminen pitkällisiin vankeus-rangaistuksiin PA:n ”sotilasoikeudessa”. Ala Diab tuomittiin 20 vuodeksi, Abdel Fattah 12 vuodeksi; molemmat ovat Kalkiliyasta. Fatah pelkää Hamasin yrittävän vallan-kaappausta Länsirannalla kuten se teki Gazassa, lisäksi Fathin edustaja sanoo, että Hamas on pidättänyt lukuisia sen kannattajia Gazassa ”sotilasoperaatioissaan”. (JP)
- IAF iski ohjuksillaan kahteen kohteeseen Gazassa torstain vastaisena yönä. IAF:n taholta kerrotaan, että kohteet oli huolella valittu ja että iskut olivat tarkkoja. Palestiinalaiset kertovat, että neljä ihmistä haavoittui iskussa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190490
- Englannin ulkoministeri William Hague sanoo, että ”setlementit” vaarantavat Israelin turvallisuuden ja kehottaa lopettamaan rakentamisen niissä. Hague edustanee Englannin yläluokkaa, joka on kautta aikojen suhtautunut kielteisesti juutalaisiin ja viime aikoina myös Israeliin. Hän sanoi, ettei Englannilla ole riita-asioita Iranin kansan kanssa, jolla on luontainen asema alueen johtavana maana, vain Iranin ydinpolitiikka arveluttaa, koska sen tarkoituksesta on eriäviä mielipiteitä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190474
- Vatikaani kutsuu Lähi Idän piispat erikoissynodiin 10.-24.10., joka keskittyy alueen kristittyjen asemaan, jota Vatikaani kuvaa ”getto-mentaliteetiksi” islamin nousun vuoksi. Eli suomeksi sanottuna, alueen kristityt ja ennen kaikkea heidän johtajansa ovat alistuneet islamin mahtavan hyökyaallon alla peläten esittää omaa mielipidettään silloinkaan, kun sitä heiltä kysytään. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=190485
- 1400 kristittyä Etelä Afrikasta kokoontuu tällä viikolla Jerusalemiin kolmen päivän ajaksi keskittyen rukouksiin ja ylistykseen. Seuraavan viikon aikana he tutustuvat Israelin maahan risteillen eri paikkakunnilla. He katsovat erikoistehtäväkseen toimia Jerusalemin valvojina (watchmen over Jerusalem). He ovat osa maailmalla yleistynyttä käsitystä, ettei Israelin ja PA:n välisessä konfliktissa ole kysymys maasta tai edes rauhasta, vaan henkisestä hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Israelin turismiministeriö on lopultakin alkanut havaita, että Israelin todelliset ystävät ovat juuri näitä eri maissa asuvia aitoja kristittyjä, ja on aloittanut kampanjan heidän ”valistamisekseen ja kouluttamisekseen epävirallisiksi Israelin lähettiläiksi”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190486
- Barakin johtama Labour vaatii rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan palkinnoksi siitä, että pääministeri palkitsi oikeistoa tukemalla esitystä uskollisuusvaatimuksesta jokaiselta uudelta maahanmuuttajalta. Labourin sisällä kiehuu kapinahenki. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/labor-expects-new-settlement-freeze-as-payoff-for-loyalty-oath-1.317576
- USA ja Israel ovat syvästi huolestuneita Kiinan, Iranin ja Turkin välien syvenemisestä. Turkki antoi Kiinan sotilaskoneille luvan lentää sen ilmatilassa. Kiina tarjoutuu lunastamaan Kreikan valtionvelat, jotka ovat osoittautuneet luultua suuremmiksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/growing-ties-between-turkey-china-iran-worry-israel-and-u-s-1.317583
- Fatah vaatii, että OECD peruuttaa kokouksensa Jerusalemissa, vaikka se kokoontuu sen länsiosassa. Fatah alkaa todella hyppiä silmille, eikä Netanyahu näytä huomaavan mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139932
- USA:n diplomaatti Fred Hof yrittää Beirutin matkansa aikana saada Libanonia peruuttaman Ahmadinejadin vierailun, mutta yritys on onnettomasti myöhässä. Iran lennättää Beirutiin 2500 vallankumouskaartin jäsentä varmistamaan Ahmadinejadin turvallisuutta. Kivien heittely Israelin puolelle kuitenkin peruutettaneen. http://www.debka.com/article/9065/

Wednesday, October 06, 2010

KESKIVIIKKO 06.10.10

1. PALESTIINALAISET kiristävät peukaloruuvia Netanyahun kädessä painostaakseen hänet jatkamaan rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa syyskuun 26. päivä päättyneen moratoriumin jälkeen. Monet rakennusliikkeet ja yksityiset rakentajat ovat jo aloittaneet keskenjäänyttä rakentamistaan, mikä nyt keskeytyisi taas epämääräiseksi ajaksi. Tämä näyttää kehittyvän piirileikiksi, jossa pääministeri ei enää tiedä omaa paikkaansa. On muistettava, että 10-kuukauden moratorium annettiin siksi, että PA olisi suostunut jatkamaan keskusteluja Israelin kanssa. Näin ei tapahtunut. Vasta aivan viime hetkellä Abbas suostui Obaman hillittömästä painostuksesta Washingtonin tapaamiseen, jota mainostettiin suorien keskustelujen aloittamistilaisuutena ja jota seurasi toinen kokous Sharm el-Sheikhissä, mutta jotka olivat luonteiltaan pelkkiä PR-tilaisuuksia, järjestetty medialle muka osoittamaan hyvästä neuvotteluhengestä. Abbasin vaivoin esiin puristama vaivautunut vino hymy ei pystynyt peittämään alla piilevää hapannaamaa, jolla hän viestitti haluttomuuttaan.

UUTISET kertovat, että Obama olisi tarjonnut lukuisia etuisuuksia Netanyahun hallitukselle sen vastapainoksi, että se jatkaisi rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa. Asiaa piti käsitellä eilen Netanyahun nimittämän ”septetin”, eli 7 tärkeimmän ministerinsä kanssa, mutta uutisten mukaan siellä keskusteltiin Israelin vastineesta YK:n teettämään raporttiin flotilla-välikohtauksesta Välimerellä. ”Keskustelujen aikana paikalla olijat kuulivat viimeiset tiedot YK:n toimikunnan tulevasta aikataulusta Gazan flotilla-välikohtauksen tutkimiseksi. Ministerit eivät kosketelleet Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen aihepiiriä,” lausunnossa sanottiin.
http://www.haaretz.com/news/national/netanyahu-meets-top-ministers-but-no-mention-of-settlement-freeze-extension-1.317357

2. PA:n taholta kerrottiin eilen, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli saanut sekä Jordanian että Egyptin tuen sille, että hän kieltäytyy jatkoneuvotteluista Israelin kanssa, ellei Netanyahu suostu jatkamaan rakennuskieltoa. Abbas tapasi sekä Jordanian kuninkaan Abdullah II:n että Egyptin presidentti Hosni Mubarakin viikonvaihteen jälkeen.
PA:n viranomainen Ramallahissa kertoi eilen JP :n toimittajalle, että USA:n hallitus valmistelee esitystä, jolla kieltoa jatketaan 3 kuukauden ajaksi. ”Se ei ole huono esitys”, viranomaisen kerrotaan sanoneen. ”Mutta nähtäväksi jää, pystyykö Obama taivuttamaan Netanyahun jatkamaan rakennuskieltoa.”
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoo, että Egypti kannattaa täysin PA:n kantaa tässä asiassa. ”Setlementtien rakentaminen täytyy jäädyttää täydellisesti, jotta rauhan-ponnistelut voisivat onnistua.”
Nabil Shaath sanoi asian näin: ”Palestiinalaiset eivät voi neuvotella maata rauhaa vastaan periaatteella samaan aikaan, kun maata varastetaan ja setlementit kasvavat.” Hänen mielestään Israel vastaa yksin, jos rauhankeskustelut jäädytetään. ”Amerikan tukema rauhanprosessi menettää kaiken uskottavuutensa, ellei se pysty painostamaan Israelia täyttämään pääasiallisen velvoitteensa – lopettaa ”setlementtien” rakentaminen.” http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190322

KOSKAHAN Israelissa nousisi johtaja, joka yksiselitteisesti ja ilman diplomaattisia kiemuroita pystyisi sanomaan PA.n johtajille: ”Te perustatte väitteenne pelkkiin valheisiin”, sen sijaan, että niitä yritetään silotella ja selitellä ja lakaista maton alle kuin roskat suostumatta tunnustamaan, että niitä on eikä ne peittelemällä häviä.
Tulee mieleen kasku arabista, joka väsyneenä tuli kotiin työstään pyrkien syventymään päivän lehteensä mielituolissaan, kun hänen poikansa pyöri hänen ympärillään kerjäten huomiota lukemattomilla kysymyksillään. Saadakseen hetken rauhaa arabi kertoi pojalle, että tuolla kadunvarrella jaetaan ilmaisia karkkeja. Poika pinkaisi viivana hakemaan omansa, mutta hetken kuluttua arabi alkoi miettiä, että jospa siellä todellakin jaetaan ilmaisia karkkeja. Niinpä hänen täytyi mennä itsensä katsomaan, oliko se totta.
Tämä pieni esimerkki voinee antaa kuvan siitä, miten massapsykoosi toimii. Göbbels sanoi aikoinaan. Mitä suurempi valhe, sitä helpompi se on saada kansan tajuntaan totuutena, kun sitä tarpeeksi usein toistetaan. PA turvautuu natsi-menetelmiin ”rauhanprosessissaan”.

3. YMPÄRISTÖN suojeluministeri Gilad Erdan kävi eilen tutustumassa palestiinalaisten rakentamaan Rawabin kaupunkiin Samariassa. Kaupunkia rakennetaan arabimaitten petrodollareilla kiihdytetyllä tahdilla, 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivää viikossa. Kiihdytetyn rakennustahdin tarkoituksena lienee saada työt pisteeseen, jossa niitä ei voida enää pysäyttää ja jonka jälkeen ne on pakko huomioida lopullisissa keskusteluissa.
Rakentamisen ympärillä on esitetty kriittisiä arvioita, miten se suunniteltiin ja miten sen suunnittelussa huomioitiin – tai jätettiin huomioimatta – useita elintärkeitä kysymyksiä.

ENSIMMÄINEN on se, että ainoa kaupunkiin johtavaa tietä varten kelvollinen maa-alue kuuluu Israelin C-alueeseen, jossa sille kuuluu alueen sekä siviili. että turvallisuusvastuu. Rakentajat näyttävät otaksuneen, että Israel suostuu automaattisesti luovuttamaan maapohjan PA:lle. Ei ole selvää, mitä kautta rakennustyön aikainen liikenne alueelle kulkee.
TOISEKSI rakentajat eivät ole esittäneet tarvittavaa selvitystä kaupungin vesihuollosta. Mistä saadaan juomavesi 40 000 asukkaan kaupungille?
KOLMANNEKSI rakentajien laatima jätevesi- ja jätteiden keräyssuunnitelma ei ole hyväksyttävä Israelin normien mukaan, mikä tulisi toteutuessaan aiheuttamaan vaarallisen ympäristötuhon alueella, mikä tulisi laaksojen kautta levittäytymään Israelin puolelle.
NELJÄNNEKSI kaupunki tulisi aiheuttamaan vaikean ilmaston saastumisen.

MINISTERI Erdan katseli eräältä harjanteelta, miten 1350 asuntoyksikön rakennustyöt olivat meneillään, joskin sillä hetkellä tauolla, vastapäisellä kukkulalla muuttaen sen ulkomuodon kokonaan valtavilla maansiirtotöillä.
Erdan totesi, että rakentajat olivat esittäneet jätevesi-, vesi ja jätteiden keräyssuunnitelman, mutta ettei se vastannut vaadittavia kriteereitä ja ministeriö esitti lukuisia selvitys- ja täydennyssuunnitelmia, joita ei ole saatu. Hän sanoo, että ministeriö tulee vaatimaan, että puolustusministeriö, jonka vastuulla on territorioitten siviilihallinto, keskeyttää Rawabin kaupungin rakentamisen, kunnes hyväksyttävät selvitykset ja täydennykset on saatu. Koska alue kuuluu PA:n A-alueeseen, jossa se myöntää rakennusluvat, Israelilla ei ole oikeutta puuttua itse rakentamiseen, mutta se voi estää työmaaliikenteen omistamansa alueen kautta siten käytännössä jäädyttäen rakennustyöt.
Arvaukseni mukaan Ehud Barakin johtama puolustusministeriö tuskin suostuu radikaalisti rajoittamaan rakennustöitä. Tämä tuntuu sitäkin oudommalta, että lähellä sijaitsevien juutalaisyhteisöjen asukkaat eivät 10 kuukauden aikana saaneet lisätä välttämätöntä parveketta asuntoonsa, ja samaan aikaan PA rakentaa 40 000 asukkaan kaupunkia puutteellisin suunnitelmin ilman minkäänlaisia vastaväitteitä alueella, jota yleisesti pidetään ”kiistanalaisena”, ja jossa PA on luvannut olla lisäämättä provosoivia töitä (facts on ground).

RAWABIN suunnitelmista ja rakentamisesta vastaa Bayti Real Estate Co, joka koostuu Qatari Real Estate Investment co. yhdessä Palestinian Massar International kanssa. Työt aloitettiin tammikuussa 2010, mutta Erdan sai tuntuman asiaan vasta pari kuukautta sitten. Rakennus-yhtymää edustava Amr Dajani kehuu, että kaupungista tulee ympäristöystävällinen; on puistoja, jalankuluteitä, autotallit talojen kellareissa, julkinen liikenneverkko, ajan tasalla oleva tietoliikenne ja –yhteysjärjestelmä kaapeliyhteyksineen ilman TV-antenneita. Jätevesi- ja jätehuolto yhdistetään Ramallahin kanssa, mutta alkuvaiheessa turvaudutaan omaan järjestelmään. Pöly- ja äänihaitoista Dajani huomautti vain, että niitä tutkitaan.
Erdan ihmettelee toisten ministereitten kanssa, miksi kaupunkia yleensä rakennetaan, miksei tarvittavia asuntoa voitu rakentaa Ramallahin yhteyteen? He tulevat siihen päätelmään, että Rawabin kaupunkia rakennetaan pelkästään poliittisten päämäärien vuoksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190352

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahun hallituksessa katsotan, ettei arabiliiton mahdollinen perjantain päätös koskien Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja ole mikään rajapyykki, jonka jälkeen ei ole mitään mahdollisuuksia. Siellä viitataan siihen, että 26.09. loppunut 10-kuukauden moratoriumin loppuminen ei saanut taivasta putoamaan, kuten uhattiin. Pääministeri kansliassa spekuloidaan, miksei sen sijaan voida aloittaa keskusteluja todellisista kysymyksistä, kuten turvallisuus, jota Netanyahu pitää ykköskysymyksen, tai rajat, jotka PA:n listalla ovat ensimmäisinä. Kuten eilen viitattiin, PA haluaa tätä siksi, että saatuaan Israelin suostumaan rajoihin PA voi julistajaa itsenäisen Palestiinan valtion suostumatta mihinkään Israelin kanssa. Tämä näyttää olevan PA:n ja varsinkin pääministeri Fayadin taktiikkana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190355
- Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat esittävät vetoomuksen korkeimmalle oikeudelle, että se estäisi puolustusministeriä tuhoamasta heidän synagogansa El Matanissa. JP :n kolumnistit H Keinon ja G Hoffman poliittiselle näylleen uskollisina kutsuvat asukkaita ”setlereiksi”, vaikka he ovat maan todellisia perijöitä ja omistajia. Viimeisen uutisen mukaan Netanyahu kehotti Barakia säästämään synagogan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139921
- Kuuluisa ns. seksirabbi Shmuley Boteach kävi Hebronissa omin silmin toteamassa , miten varoituksista huolimatta juutalaiset asukkaat kaupungissa omaavat täydellisen sisäisen rauhan ja turvallisuuden, ja kertoo artikkelissaan, miten hän sai tuntuman tästä omassa sydämessään. Hebron oli juutalaisten ensimmäinen pääkaupunki, joskin epävirallinen, ennen kuin kuningas David pääsi tunkeutumaan jebusilaiseen Jerusalemin kaupunkiin, jolle hän antoi nimen Davidin kaupunki.
http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=190178
- IDF:n etnisen koodin laatinut professori Asa Kashner asettaa kyseenalaiseksi
korkeimman oikeuden päätöksen, jonka mukaan siviilien käyttäminen
turvallisuuskilpenä vaarallisissa olosuhteissa on kielletty kaikissa olosuhteissa. Hän
sanoo, että jos sotilaan henki säästyy tällä toimella se on oikeutettua.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190354
- Lodin kaupungin pormestari uhkaa sulkea koko kaupungin kahden murhan
seurauksena, ellei hallitus lähetä rajapoliiseja palauttamaan turvallisuutta kaupunkiin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190365
- Poliisi pidätti Kalkiliyan kaupungin 27-vuotiaan miehen Muhammad Soilamin 7 naisen pahoinpitelystä ja raiskauksesta Raananin kaupungissa. Miehen uhrit kertovat, miten väkivaltaisesti mies toimi ja miten täynnä vihaa hänen silmänsä olivat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3964837,00.html
- Petah Tiqvan oikeus ei antanut Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitulle Yigal Amirille lupaa olla toisten vankien joukossa väittäen tällä suojelevansa hänen hyvinvointiaan. Oikeus ei liene kuullutkaan henkisestä hyvinvoinnista, joka varmaan kärsii korjaamattomia vaurioita kiduttamisesta eristetyssä vankilansellissä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3964644,00.html
- Raketti-isku brittidiplomaattien saattuetta vastaan Jemenissä haavoitti neljää. http://www.haaretz.com/news/international/rocket-attack-in-yemen-targets-british-embassy-car-wounds-4-1.317474
- Israelissa puhkesi kova sanasota valtion osuuden nostamisesta kaasulöytöjen hyödyntämisestä vastaavilta yhtiöiltä. Asia uhkaa muuttua kansainväliseksi. Iran on tarjoutunut etsimään kaasua ja öljyä Libanonin rannikon edustalta ja tarjoaa yhteis-työtä myös Egyptin kanssa. http://www.haaretz.com/print-edition/business/mks-big-gas-spar-in-knesset-1.317405, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139916
- Moraalittomasti pukeutuneet anarkistit ja vasemmistolaiset ainekset häpäisivät Shimon HaTzadikin (Shimon Oikeamielinen) pyhänä pidettävän tilan Jerusalemissa vain muutamaa päivää ennen siellä järjestettäviä muistotilaisuuksia. Anarkistit olivat töhertäneet seinille hakaristejä ja jättivät paikalle PA:n lippuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139920
- Debkafile arvioi, että Israel julkisti 1973 sodan arkistoja tarkoituksellisesti varoittaakseen Damaskosta, että jos se aktivoi Hizbullahin ja Hamasin hyökkäyksiin Israelia vastaan, Syyrian pääkaupunki ei tällä kertaa vältä hyökkäystä. http://www.debka.com/article/9064/

Tuesday, October 05, 2010

TIISTAI 05.10.10

1. VIRANOMAISET pelkäävät, että moskeijan tuhopoltto Beit Fajarin kylässä Gush
Etzionissa voi sytyttää lisää väkivaltaa. Moskeijan seiniin oli tuherrettu hepreaksi sanat: ”hintalappu” ja ”kosto”. Juutalaiset asukkaat Länsirannalla ovat joissakin tapauksissa käyttäneet sanaa ”hintalappu” kostaessaan arabien hyökkäyksiä heidän alueilleen. Moskeijan ympärillä kiehui kaiken päivää vihaisia arabeja, jotka kiihottivat toisiaan syyttäen Israelin rauhantahdon puutteesta salliessaan tällaista. Kuten voi hyvin arvata, ”setletit” ovat syytöslistan kärjessä vandalismin mahdollisina aiheuttajina. Eräs arabi kertoi nähneensä kylään tulleen auton täynnä ”setlereitä”, jotka yrittivät ensin päästä toiseen moskeijaan mutta todettuaan ovien olevan tiukasti lukittuina ajoivat sitten poltetulle moskeijalle. Miten he tunnistivat ohiajavan auton matkustajat ”setlereiksi” on mysteeri.

TUTKIMUSTEN ollessa vasta alkutekijöissään poliisi arvioi, että vandalismin takana ovat voineet olla ”äärioikeistolaiset elementit”, joiden päämääränä on herättää palestiinalaisten väkivaltainen vastareaktio ja väkivallan laajeneminen. Miten poliisi päätyi äärioikeistoon, on sekin mysteeri, sillä kiihotusta arabien keskuudessa harjoittavat äärivasemmistolaiset. Israelin poliisin tapa heitellä perusteettomia syytöksiä on valitettavan yleistä.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ei säästellyt sanojaan tuomitessaan tuhopolton: ”Kuka hyvänsä tämän tekikin, on terroristi sanan kaikissa merkityksissä pyrkiessään haavoittamaan rauhan ja keskustelujen mahdollisuutta palestiinalaisten kanssa. Tämä on häpeällinen teko, joka halventaa Israelia ja sen arvoja.”
IDF:n siviilihallinnon johtaja Yoav Mordechai Juudeassa ja Samariassa tuomitsi samoin teon jyrkin sanoin luvaten, että armeija pitää tekoa hyvin vakavana tapauksena. Hän keskusteli päivän kuluessa PA:n turvallisuusjoukkojen johtajien kanssa luvaten, että turvallisuusjoukot tekevät kaikkensa syyllisten pidättämiseksi.
JUUDEAN ja Samarian poliisi asetti uutissulun tuhopolttoa koskeviin tietoihin. Asia siirrettiin poliisin YAMAR erikoisyksikön tutkittavaksi. Poliisin antamien tietojen mukaan liikkuva tutkimusosasto haravoi moskeijaa ja sen ympäristöä johtolankojen löytämiseksi.

TUHOPOLTTOA sammuttaneen palokunnan edustaja ei halunnut kommentoida, oliko kysymys tuhopoltosta vai jostain teknisestä viasta syttynyt palo. JP:n asiasta kirjoittavat toimittajat ovat sen sijaan mielestään saaneet tarpeeksi todisteita tahallisesta tuhopoltosta. He sanovat arabien nähneen polttajat ja huutaneen heille pelotellen heidät tiehensä, mutta he olivat ehtineet koota 20 koraania lattialle ja sytyttäneet ne tuleen. Arabit kertoivat tekijöitten paenneen Migdal Oz-juutalaisyhteisön suuntaan.
”Setlereitä” epäiltiin joulukuussa toisen moskeijan sytyttämisestä tuleen. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat vakuuttavat toimittajille, että he ovat joutuneet Israelin viranomaisten syrjimiksi paljon suuremmassa määrin kuin arabit. Esimerkiksi he kertoivat sadan juutalaisen kokoontuneen Yitzharin juutalaisyhteisön edustalle lähellä Nablusia vastustaakseen viranomaisten päätöstä sinetöidä ja tuhota heidän synagogansa El Matanissa samaan aikaan, kuin lähistöllä Burinissa olevan moskeijan rakennustyöt saavat edetä ilman häiriöitä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190201

2. JP:N VAKIOTOIMITTAJA Caroline B Click tarkastelee kolumnissaan juutalaisten ja arabien oikeuksien tasapuolisuutta otsikolla ”Do Jews have civil rights” (onko juutalaisilla kansalais-oikeuksia) Alaotsikko sanoo, ettei lakeja sovelleta vain suurella ennakkokäsityksellä palestiinalaisten eduksi vaan niitä sovelletaan suurella ennakkoluulolla juutalaisia vastaan. Click toteaa aluksi, että ”vuoden 1995 sopimus PLO:n ja Israelin välillä kieltää kumpaakin osapuolta välttämään tai aloittamaan toimia, jotka voisivat muuttaa Länsirannan ja Gazan tilannetta siitä, mitä se on sopimushetkellä, odoteltaessa lopullisten keskustelujen tuloksia”. Kuten artikkelissa todetaan, sopimus ei koskenut varsinaisesti vain rakentamista alueella, ja toiseksi se koski tietenkin kumpaakin osapuolta. Sopimushetkestä lähtien palestiinalaiset ovat kuitenkin järjestelmällisesti käsittäneet kiellon koskevan vain Israelin rakentamista, Glick toteaa todistaen, että sopimuksen allekirjoittamisesta lähtien jokaisen juutalaisen kodin rakentaminen on aiheuttanut kansainvälisen kohun samaan aikaan, kun palestiinalaiset ovat rakentaneet tuhansia ja taas tuhansia rakennuksia kaikkialle alueella. Tämän he ovat tehneet välittämättä ollenkaan suunnitelmien ja aluekarttojen määräyksistä tai edes perusharkinnasta tarjonnan ja tuotannon välillä.

Glick sanoo esimerkkinä, miten ajaessa Jerusalemista Maale Adumin suuntaan ei voi olla huomioimatta satojen tyhjien 5-kerroksisten rakennusten sarjaa Issawiyassa ja muissa arabilähiöissä, jotka on rakennettu vain estämään yhteyksien rakentamista Jerusalemista Maale Adumimiin. Liikenneyhteydet on jouduttu rakentamaan kalliiden tunnelien kautta.
Toisena esimerkkinä Glick ottaa esille PA:n pääministeri Salaam Fayadin suuresti ylistämän ”Rawabin kaupungin, jonka rakentaminen aloitettiin olosuhteiden muuttamiseksi Juudeassa ja Samariassa ja jolla valmistellaan Palestiinan valtion perustamista virallisten neuvottelujen ulkopuolella”, kuten Fayad on toistuvasti todennut. Kaupungin sijainti valittiin tarkoituksellisesti vastoin Binyaminin asukaskomitean varoituksia keskeltä tiheää juutalaisasutusta pyrkimyksenä estää niiden laajeneminen.
Glick toteaa, ettei tilanne moratoriumin päättyessä Juudeassa ja Samariassa ole ollenkaan sellainen kuin Israelin vastaiset elementit maailmalla väittävät. ”Emme näe juutalaisten kähmivän maa-alueita haltuunsa pahaa-aavistamattomien, tietämättömien palestiinalaisten silmien edessä, eikä kiellon loppumisessa ole kysymys ns. ”rauhanprosessin” kohtalosta.” Glick toteaa, että kysymys on erilaisesta lain tulkinnasta koskien juutalaisia ja palestiinalaisia. Lain tulkinta on erilainen myös eri paikoissa asuvien juutalaisten kohtelussa, hän toteaa esittäen esimerkkejä Negevistä, Galileasta ja Golanin ylängöllä. Kysymys on juutalaisen väestön perusoikeuksista, joita hallituksen tulee puolustaa . Siten ”jos Netanyahu pystyy vastustamaan Obaman hallituksen uuden painostusaallon, se ei millään tavoin heikennä rauhanmahdollisuutta yhtä vähän kuin siihen alistuminen edistää sitä”.
”Rauhan perustaminen juutalaisten oikeuksien mitätöimiseen ei ole mitään muuta kuin selkeä tie seuraavaan sotaan”, Glick vakuuttaa.

GLICK käy esimerkein läpi muutamia tapauksia, joissa selvästi ilmenee viranomaisten ja ennen kaikkea poliisin velvollisuuden laiminlyöminen kieltäytyessään tutkimasta palestiinalaisten suorittamia heidän omaisuutensa tuhoamista tai varastamista, mikä on aivan yleistä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Vaikka poliisi ja armeija hyvin tietävät, mistä syylliset arabit ovat tulleet, he hyvin vastahakoisesti menevät arabikyliin löytääkseen syylliset tai voidakseen palauttaa varastetun omaisuuden. Glick esittelee myös esimerkkejä Jerusalemin arabilähiöistä, joiden asukkaat – useimmiten juutalaisten vasemmistolaisten kiihottamina – pyrkivät väkivallan ja uhkausten kautta poistamaan kaikki juutalaisasukkaat lähiöistä, vaikka heillä on oikeuden päätökset omistusoikeudestaan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=190179

3. ABBAS lensi kiireesti Kairoon, jossa hän keskustelee sekä arabiliiton pääsihteerin Amr Moussan että Egyptin johtajien kanssa yrityksissään saada arabien tuki poistua rauhan-keskusteluista, jos amerikkalaiset eivät saa Netanyahua taipumaan kiellon jatkamiseen. Abbas tapasi Egyptin yleisen tiedustelun johtajan Omar Suleimanin. Abbas tavannee presidentti Mubarakin tänään tiistaina.
”Arabimaitten tulee tukea meítä amerikkalaisten painostaessa jatkamaan keskusteluja Israelin kanssa rakentamisen jatkuessa Juudean ja Samarian ”setlementeissä”. Ilman tätä tukea emme pysty tekemään mitään”, PA:n viranomainen totesi Ramallahissa.
Arabiliiton kokous kutsuttiin kokoon Libyaan perjantaiksi PA:n toivomuksesta.

GALLUPIN mukaan 66 % palestiinalaisista kannattaa vetäytymistä pois keskusteluista, vain 30 % kannattaa keskustelujen jatkamista. Tutkimuksen suoritti Palestiinan politiikan tutkimus- ja seurantakeskus Länsirannalla ja Gazassa haastatellen 1270 palestiinalaista, virhe 3 %. Tutkimusten mukaan yli puolet ilmoitti kannattavansa Hamasin terroristien murhanhimoisia iskuja Hebronin ja Ramallahin lähellä suorien keskustelujen aloittamisen aattona. Vallan tasapaino Hamasin ja Fatahin välillä pysyy ennallaan, mutta Abbasin suosio kasvoi Haniyehin hiipuessa. 70 % uskoi, että korruptio on yleinen PA:n instituutioissa, 60 % Gazassa. 26 % piti Haniyehin hallitusta laillisena, 30 % sanoi samaa Fayadista. 30 % katsoi molemmat laittomiksi. Abbasin suosio näyttää gallupin mukaan ylittävän Haniyehin kannatuksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190200

4. Egyptin presidentti Hosni Mubarak näytteli puolestaan maailmanlopun puolesta puhujaa ennustaen, että jos rauhankeskustelut tyrehtyvät, maailma saa valmistautua maailman-laajuiseen terrori- ja väkivalta-aaltoon. Tämän jos minkä voi katsoa olevan räikeää pelottelu-taktiikkaa ilman todisteita, että terrorismi seuraa automaattisesti tapahtumia Lähi Idässä ja Nimenomaan Israelissa. Eurooppaa uhkaavat terrori-iskut ovat täysin itsenäisiä eikä niiden yhteydessä ole esitetty kytkentää siihen, miten Netanyahu päättää Obaman korruptio-yritykset. Mutta yleisessä mielipiteessä sillä voi olla paljonkin kannatusta Israelin tappioksi.
Se suuri saatana kun ei ole Israel vaan Yhdysvallat, jota muslimit jahtaavat.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kokoaa tänään huippuministerinsä, ns. ”septetin” eli seitsikon taivutellakseen sen enemmistön tukemaan hänen antautumistaan Obaman hillittömän painostuksen alla ja suostumista rakennuskiellon jatkamiseksi kahden kuukauden ajaksi, jonka aikana Obaman kampanja USA:n välivaaleissa voisi saada positiivista tukea. Jos septetti suostuu, Netanyahu kutsuu vielä tänään kokoon 15-hengen turvallisuuskabinettinsa lopullisen suostumispäätöksen saamiseksi.
Netanyahya kannattavat puolustusministeri Ehud Barak, ydin- ja tiedusteluministeri Dan Meridor; ministerit Benny Begin, Moshe Yaalon ja Eli Yishai lienevät taivuteltavissa, mutta Avigdor Lieberman on tärkein vastustaja. Netanyahu haluaa saada päätöksen ennen arabiliiton perjantain kokousta, joka antanee Abbasille luvan jatkaa keskusteluja myönteisen päätöksen syntyessä.
Netanyahu ei halunnut kommentoida Al-Sharq Al-Awsat lehdessä olleita tietoja Obaman tarjouksista ja vakuutuksista todeten, ettei aika ole sopiva kommentoida asiaa. Hän kuitenkin paljasti salaisten keskustelujen jatkuvan USA:n edustajien kanssa viisaan ja edistyneen ratkaisun löytämiseksi rauhanprosessin tielle ilmestyneitten möykkyjen poistamiseksi.
Michael Eitan (Likud) ja Avishai Braverman (Labour) kehottivat pääministeriä erottamaan Libermanin, joka jäytää maata pääministerin alta ja mustaa maan mainetta, kuten he sanovat. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-president-warns-of-global-terror-if-mideast-peace-talks-fail-1.317285

5. UUTISOTSIKOITA
- Kibbutsiliikkeen kuolemassa olevaa vapaaehtoisjärjestelmää aiotaan uudistaa uudelta pohjalta jopa turvautuen internetin antamiin mahdollisuuksiin mainonnassa. Liike viettää 100-vuotisjuhlia tänä kuukautena. Vuosikymmenien aikana tuhannet vapaaehtoiset yli 50:stä maasta ovat vuosittain poimineet hedelmiä, hoitaneet karjaa, toimineet tarjoilijoina ja tiskaajina kibbutsien keittiöissä ja yleensä osallistuen kaikkiin tarjolla oleviin töihin. Kibbutsiliike on avannut oman internet-verkkokanavan, josta saa tietoja. www.kibbutzvol.com. Sillä on yhteys myös FaceBookiin. Ensimmäinen kibbutsi Dagana Alef perustettiin lokakuussa 1910.
- Israelin paikallisviranomaiset lakkoilevat tänään palkkaerimielisyyksien vuoksi. (JP)
- Israelin puolustusviranomaiset sanovat, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Beirutin vierailu haavoittaa Libanonia enemmän kuin Israelia, ja kehottaa suhtautumaan välinpitämättömästi hänen kivenheittelyynsä Israelin rajalla. ”Mitä muuta tämä on kuin yksi Israelin vihamies (terroristi) lisää maan rajalla.” Hän vierailee Libanonissa 13.-14. lokakuuta. Vierailun tarkoituksena lienee vahvistaa Iranin otetta Libanonista sekä painostaa Haririn hallitusta pääministeri Saad Haririn isän Rafik Haririn murhatutkimiskomitean työskentelyn lopettamiseksi. Israel pyysi useita hallituksia ja myös Libanonia estämään provokatorinen vierailu, mutta ilmeisesti Haririn hallitus on liian heikko eivätkä muut välitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190211
- Jordanian kuningas Abdullah II on viivytellyt uuden lähettilään nimittämiseksi Israeliin odottaessaan, miten rauhankeskustelut edistyvät. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190242
- Jom Kippur-sodan 37.-vuosipäivän lähestyessä maanantaina julkistettiin silloisen pääministeri Golda Meirin ja puolustusministeri Moshe Dayanin epätoivoinen puhe salaisessa hallituksen kokouksessa sodan juuri alettua. Meir sanoo: ”Ei heillä ole mitään syytä olla jatkamatta”, johon Dayan lisää: ”He ovat tunnistaneet veren hajun Israelin tuhoamiseksi ja juutalaisten teurastamiseksi.” He olivat yhtä mieltä siitä, ettei sellaisen aseitten keskittymisen valossa ole syytä yrittää pelastaa haavoittuneita, vaan antaa heidän antautua. Keskustelut julkisti Yedit Aharonoth saatuaan kopiot dokumenteista valtion arkistosta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190175
- Tiedustelupäällikkö kenraali Amos Yadlin sanoo, että Israelin viholliset suunnittelevat aloittavansa kolmen rintaman sodan Israelia ja Tel Avivia vastaan. Terroristien tarkoituksena on iskeä Tel Aviviin ja Dan-alueelle, jonne Israelin väestö on suurelta osin keskittynyt. Iran, Syyria ja Hizbullah, joilla on yhteinen sodanjohto-keskus, pyrkivät iskemään kohteisiinsa yhteisen suunnitelman pohjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139884

Monday, October 04, 2010

MAANANTAI 04.10.10

1. OBAMAN tarjous Netanyahulle, jota ei pitäisi olla olemassakaan ja jota voisi pitää
ylimääräisenä voiteluna normaalisuhteitten ohella, pysyy sitkeästi uutisotsikoissa. Obama pyrkii antamaan kuvan, että hänen pääasiallinen tarkoituksensa on saada rauha Israelin ja PA:n välille ja sitä kautta koko Lähi Idän alueelle, mutta poliittiset tarkkailijat näkevät siinä kaikkea muuta. He huomauttavat, että kahden kuukauden lisäaika rakennuskiellon jatkamiseksi auttaisi mukavasti Obaman vaalikampanjaa marraskuun toisen päivän välivaaleja varten, minkä Syyrian ja Iranin presidentitkin huomioivat äskeisen tapaamisensa aikana Teheranissa.

JP:N kolumnisti Gill Hoffman kertoo artikkelissaan, että pääministeri Netanyahu on aloittanut kampanjan saadakseen Likudin ministerijäsenet tukemaan USA:n tekemää tarjousta, jolla Israelin saamia etuisuuksia - tai lupauksia niistä – vastaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä jatketaan kahden kuukauden ajaksi. Hoffman muistuttaa, että tarjoukseen kuuluu lupaus IDF:n kehittäminen edelleen, IDF:n pysyminen Jordanjoen laaksossa epämääräisen ajan Juudean ja Samaria luovuttamisen jälkeen sekä lupaus olla pyytämättä rakennuskiellon jatkamista tämän jälkeen. Lisäksi siihen kuului muutamia muita lupauksia, kuten se, että USA estää Israelille epäedullisten päätösten syntymisen YK:n turvallisuusneuvostossa, joita Hoffman ei mainitse.
TARKKAILIJAT kuten Barry Rubin huomauttavat, että Obaman lupaus tukea Israelin puolustusvoimia sekä Israelin asemaa YK:ssa antaa aiheen epäillä, ettei USA toimisi täten ilman erikoisjärjestelyjä, kuten se on tähän saakka tehnyt. Tämä herättää epäilyksiä, että Obama todella suunnittelee Israelin politiikkansa radikaalia muutosta perinteisen liittolaisensa tappioksi – tai on jo toteuttamassa uutta suuntausta. Lienee totta erään diplomaatin toteamus, ettei ulkopolitiikassa ole ystäviä, vain liittolaisia, joita hyödynnetään tarvittaessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190088

2. USEAT hallituksen ministerit ovat heränneet Netanyahun epäröinnin vuoksi ja ilmoittaneet julkisesti vastustavansa rakentamisen jäädyttämistä uudelleen territorioissa. Talousministeri Yuval Steinitz ilmoitti vastustuksensa armeijan radiolähetyksessä aikaisin sunnuntaiaamuna, häntä seurasivat päivän kuluessa opetusministeri Gideon Saar, liikenneministeri Yisrael Katz sekä tiedostusministeri Moshe Kahlon. Hoffman arvioi, että Netanyahun yritykset saada rakennuskiellon jatkaminen hyväksytettyä hallituksessa, turvallisuuskabinetissa tai septetissä ovat näillä näkymin lähes olemattomat. Hän arvioi edelleen, ettei hallitustasolla tehdä päätöksiä asiassa ennen arabiliiton kokousta loppuviikosta. Arabimaitten ulkoministerit kokoontunevat Libyassa, vaikka tiedot siitä ja ajankohdasta ovat vielä epämääräisiä.

SUNNUNTAI-ILTANA julkistetun mielipidetiedustelun mukaan 54 % haastatelluista ilmoitti kannattavansa rakentamisen aloittamista Juudeassa ja Samariassa, vain 39 % vastusti. PA:n johto on yksiselitteisesti vaatinut rakennuskiellon jatkamista ehtona keskusteluille, joskin lisäten siihen kohdan, jonka mukaan asiaa harkitaan USA:n tekemän esityksen pohjalta. Mielipidetiedustelussa kysyttiin myös kansan poliittista suuntautumista. Sen mukaan Likudin ja Israel Beiteinun johtama oikeistorintama saisi nyt 41 edustajaa Knessetiin Labourin ja Kadiman vasemmisto-keskusta-rintaman 36 edustajaa vastaan. Voimasuhteet ovat nykyisin: oikeistoryhmittymä 42 edustajaa, vasemmisto-keskusta-ryhmittymä 41 edustajaa.
Kyselyn mukaan Kadiman kannatus olisi 25 %, jolla se saisi 30 (nyt 28) edustajaa Labourin kustannuksella, jonka kannatus olisi 6 (14) kansanedustajaa; Likud saisi 27 edustajaa, nyt 27. Israel Beiteinun kannatus olisi 14 kansanedustajaa.

KANSANEDUSTAJA Aryel Eldad (NU) kehotti Netanyahua kuuntelemaan kansan ääntä eikä antaa seireenien laulun houkutella itseään pois valitsemaltaan polulta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139869
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtaja Danny Dayan kutsui Obaman Netanyahulle tarjoamaa voitelupakettia ”myrkkypilleriksi, joka on kääritty karamellipaperiin”.
Hallitus vihjaa, että se peruuttaa tuhoamiskäskyn kahden sodassa kaatuneen IDF:n upseerin kotitalosta Samariassa. Majuri Lizar Peretzin talo on Hayovelissa lähellä Eliä sekä majuri Roi Kleinin talo samoin Samariassa. Peretzin talon tilanne on selkeämpi, mutta Kleinin talo sijaitsee osaksi maalla, jota arabiperhe väittää omakseen. Peretz sai surmansa Libanonin kakkossodan aikana heittäytyen vihollisen heittämän käsikranaatin päälle miestensä suojaksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190089

3. USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell vakuutti palattuaan Qatarista Kairoon ennen Mubarakin tapaamista, että molemmat osapuolet haluavat jatkaa keskusteluja. Hänen tarkoituksenaan lienee ollut saada arabimaat tukemaan keskustelujen jatkamista, vaikka Israel ei jatkaisikaan rakennuskieltoa. PA:n kanta on jääräpäisen yksioikoinen, minkä todellista syytä on kummasteltu. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoi kannattavansa PA:n kantaa: ”Ymmärrämme palestiinalaisten aseman, mikä vaatii hyväksyttävää ilmapiiriä ja tilannetta keskustelujen jatkumiseksi. Nykyinen tilanne ei ole suotuisa”, hän arvioi. Hän esitti, että kansainvälisen yhteisön täytyy vaatia Yhdysvaltoja koventamaan painostustaan Israelille rakennuskiellon jatkamiseksi.
GHEIT oli vain päivää aiemmin kritisoinut PA:n taipumattomuutta sivuasiassa ja keskittymään rajojen sopimiseen Israelin kanssa. Sekä Egypti että Jordania ovat ilmaisseet ärtymyksensä Abbasin jatkuvan venkoilun vuoksi uskaltamatta ottaa selvää kantaa.

ABBASIN häälymiseen päätöksen tekemiseksi voinee vaikuttaa hänen epätietoisuutensa, kumpi puoli on voittamassa: Iranin johtama shia-suunta vai Saudi Arabian ja Egyptin johtama sunnisuunta. Taistelua siitä käydään tällä hetkellä Libanonissa, jossa saudit kouluttavat omia sunnijoukkojaan ja Jordania samoin omaa 700-miehen joukko-osastoaan. Hizbullah on varoittanut ulkomaita sekaantumasta Libanonin sisäisiin asioihin unohtaen, että Syyria ja Iran käytännössä hallitsevat Libanonia vasallimaan tapaan. Nämä maat vahvistivat suhteitaan Syyrian presidentti Bashar Assadin äskeisen Teheraranin vierailun yhteydessä, ja ne vahvistuvat edelleen 17. lokakuuta suunnitellun Ahmadinejadin Libanonin vierailun kautta.

MAHMOUD ABBAS vakuutti äskettäin, ettei PA ole katkaissut keskusteluyhteyttään USA:n kanssa, vaan tulee pitämään yllä keskusteluyhteyttä sen kanssa odottaen, että Obama esittää heille sopivan kompromissisuunnitelman. Obaman tekemään julkisuudessa kiertelevään suunnitelmaan sisältyy lupauksia, joita PA ei voine hyväksyä, kuten lupaus IDF:n joukkojen pysyttämisestä Jordanjoen laaksossa Länsirannan luovutuksen jälkeenkin. Abbas vakuutti jokin aika sitten, ettei yksikään IDF:n sotilas saa olla Palestiinan valtion alueella. Hän tiukensi tämän vielä todeten rasistisesti, ettei yhtään juutalaista suvaita palestiinalaisten maalla.
Abbasin yhtenä vaikeutena on neuvottelut Hamasin kanssa, jotka alkavat Kairossa. Hamas ei hyväksy keskusteluja Israelin kanssa, mikä vaikuttaa Abbasin mielipiteisiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190088

4. UUTISOTSIKOITA
- Kolme palestiinalaista tuomittiin elinikäiseen vankeuteen taksiautoilijan murhasta toukokuussa 2009 Ashdodissa. Kaikki tuomitut, yli 20-ikäisiä, ovat kotoisin Jeninin alueelta. (JP)
- Kristityt kaikkialla maailmassa viettivät eilen sunnuntaina Jerusalem päivää. Pääkaupungin juhlista välitettiin TV-kuvaa God-TV:n välityksellä kaikkialle. Jerusalemin juhlat järjestettiin Haas promenaadilla, josta on näkyvyys Jerusalemin vanhaan kaupunkiin. Ohjelmaan kuuluivat puheet, laulut ja rukoukset. Tilaisuuden osajärjestäjän Eagles Wings johtaja Robert Seams totesi puheessaan, että ”missä ihmisten rauhansuunnitelmat epäonnistuvat, siinä Jumalan suunnitelma toteutuu”. Hän huolellisesti vakuutti, että Jumala rakastaa niin Jaakobin kuin Ismaelinkin jälkeläisiä. Puheitten pääteema käsitteli kuitenkin Jerusalemin asemaa ja sen yhtenäisyyttä. ”Taistelu Jerusalemista ei ole taistelua maasta, etnisestä taustasta, se on taistelua rauhan Jumalasta vastaan vihan jumala”. ”Uuden polven kristityt eivät pysy enää vaiti, vaan tulevat vaatimaan äänensä kuulemista YK:ssa, EU:ssa, Valkoisessa Talossa, maapallon jokaisella kulmalla todistaaksemme, ettei Israel ole enää yksin”, Seams totesi puheessaan. Tilaisuuteen osallistui myös Jerusalemin pormestari Nir Barkat sekä Israelin kansanedustajia. (JP)
- Lontoossa ilmestyvä arabilehti Al-Sharq Al-Awsat kertoo, että Netanyahu on luonnostellut omat vaatimuksensa rakennuskiellon jatkamiseksi kahdella kuukaudella. Hänen esityksensä perustunee tietoihin Obaman tarjoamista etuisuuksista, joita Mitchellin mukaan ei ole tarjottu.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3963660,00.html
- Palestiinalaiset väittävät, että ”setlerit” ovat polttaneet moskeijan Beit Fajar kylässä sekä raapustelleet graffiteja sen seiniin, joissa halvennetaan islamia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3963636,00.html
- Taistelu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä ei suinkaan ole vielä ohi, vaan taistelu jatkuu ja ehkä kiihtyykin, sanoo Yoel Meltzer Ynetin artikkelissaan. Hän kävi tutustumassa muutamiin ns. ”laittomiin yhteisöihin” (outposts), ja sanoo silmiensä avautuneen tutustuessaan siihen luonnolliseen ja hyvinvoipaan elämään, mitä nuo ”laittomat kyläyhteisöt” tarjoavat. Niiden kohtalo on Barakin johtaman puolustus-ministeriön käsissä, joka ei osoita ainakaan rakkautta ja ymmärrystä tätä elämäntyyliä kohtaan päätelleen siitä päättäväisyydestä, joilla se tuhoaa niitä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3963441,00.html
- Jerusalemin kaupungin ja sen kehittämishallituksen teettämä suunnitelma Länsimuurin edessä olevan aukion laajentamiseksi ja jalankulkuliikenteen ohjaamiseksi sinne Lantaportin kautta maanalaista tunnelia pitkin, josta muurin aukion tasolle noustaan joko portaita, ramppia tai hissiä käyttäen, on herättänyt laajaa vastustusta sekä muslimisäätiön (wakf) että nais- ja muitten järjestöjen taholta. Sisääntulohallissa muurille menijät joutuvat kulkemaan turvatarkastuksen läpi. Hallin sivuille on tarkoitus asettaa näytteille alueelta löydettyjä arkeologisia esineitä. Suunnitelman laati arkkitehti Gavriel Kertesz. http://www.haaretz.com/print-edition/news/j-lem-considers-tunnel-entry-to-western-wall-plaza-1.317011
- Palestiinalaiset suunnittelevat ehostavansa 10 000 vuotta vanhan Jerikon imagoa investoimalla 2 miljardia USD uusiin projekteihin. Kaupunki juhlii 10. lokakuuta kaupungin perustamista, vaikka alkuperäinen perustamispäivä lienee epäselvä. http://www.haaretz.com/news/national/palestinians-invest-2-billion-in-jericho-to-celebrate-its-10-000th-birthday-1.316997
- Israelin kotirintamajoukkojen komentaja kenraalimajuri Yair Golan sanoi, ettei IDF tiedä, onko Hizbullahilla joukkotuhoaseita (MDW), mutta hän sanoi, että IDF on kehittänyt järjestelmän, jolla se pystyy tunnistamaan Israeliin ammutut niillä ladatut ohjukset. Kotirintama on pitänyt suuria harjoituksia, joissa on pyritty ennakoimaan mahdollista suurhyökkäystä ohjuksin ja raketein maata vastaan voidakseen paitsi kouluttaa väestöä myös tutkimaan mahdollisia puutteita väestönsuojelun alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139863
- Iranissa levinnyt stuxnet virus on aiheuttanut useitten ydinteollisuuden alalla toimivien tutkijoitten kuulustelut eivätkä maassa toimineet venäläiset asiantuntijat ole välttyneet siitä. Heidän epäillään joko tieten tai tietämättömyyttään levittäneen viruksen Iraniin. Virus hyökkää varsinkin Siemensin valmistaman ATK-ohjelman kautta, jota Iranin teollisuudessa yleisesti käytetään. Monet venäläiset asiantuntijat ovat paenneet maasta pidätysten pelossa. Epäilyjä vahvistavat tiedot, että virus on levinnyt eniten maissa, kuten Kiina ja Intia, joissa venäläiset asiantuntijat toimivat.
- http://www.debka.com/article/9061/

Sunday, October 03, 2010

SUNNUNTAI 03.10.10

1. OBAMAN hallitus harkitsee yleisen varoituksen antamista kansalaisilleen välttää julkisia paikkoja Euroopan maissa. Varoituksen kärjessä ovat Englanti, Ranska ja Saksa sekä viimeksi myös Ruotsi, joihin maihin al-Qaida on antanut verhottuja uhkauksia välittömistä pommi-iskuista. Al-Qaidan uhkauksia ovat tukeneet pari siepattua tekstiviestiä, epäiltyjen kuulusteluissa antamat tiedot sekä al-Qaidan kaksi 24 tunnin sisällä antamaa video-esitystä, joissa arabimaita kehotetaan auttamaan Pakistanin tulvien uhreja – ensimmäisen kerran, kun al-Qaida puuttuu luonnon onnettomuuksiin – mutta videonauhojen uskotaan sisältävän salaisia koodeja asiamiehilleen maailmalla.

USA:N ulkoministeriön uskotaan antavan varoituksensa sunnuntaina. USA:n kansalaisia kehotetaan välttämään suosittuja turistipaikkoja, liikennelaitoksia sekä muita vastaavia tiloja uusien uhkausten vuoksi. Ulkoministerin edustaja J P Crowley kieltäytyi antamasta yksityiskohtia, mutta sanoi Obaman hallituksen seuraavan tilanteen kehittymistä ja al- Qaidan uhkausten toteutumista suojellakseen kansalaisiaan.
EUROOPAN maitten viranomaiset uskovat, että USA:n varoitus annetaan yleisin termein. Epäiltyjen listalla on 8 saksalaista ja kaksi brittiveljestä, joiden uskotaan sekaantuneen al-Qaidan suunnittelemiin samanaikaisiin iskuihin useassa Euroopan maan pääkaupungissa.
Pakistanista tulleet tiedot kertovan al-Qaidan suunnitelmien olevan alkuasteella, mutta se on pyytänyt Euroopassa olevia asiamiehiään avustamaan iskujen järjestelyissä. (JP)
DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että al-Qaisa voi käyttää iskuissaan samantapaisia kommando-iskuja kuin Mumbain iskuissa Intiassa marraskuussa 2008, joissa ainakin 174 ihmistä sai surmansa. Surmattujen joukossa oli kuusi israelilaista.
http://www.debka.com/article/9060/

2. PLO antoi selvän tiedon maailman medialle, ettei se halua neuvotella Israelin kanssa, vaan kaikki keskustelut ja sopimukset kulkevat USA:n kantta. Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell antoi vielä ennen lähtöään maasta positiivisen lausunnon, jossa hän sanoo rauhan olevan käden ulottuvilla. Kuitenkin hänen käymänsä keskustelut PA:n ja Israelin johdon kanssa antoivat nahkapäätöksen, mitään ei saatu sovittua. Mitchell lentää Kairoon ja Qatariin sekä sunnuntaina Ammaniin.

PLO:n toimenpaneva komitea päätti kokouksessaan lauantai-iltana, että se kehottaa PA:n neuvottelijoita pidättymään keskusteluista Israelin kanssa. PA:n edustajat kertoivat syyksi sen, ettei Israel suostunut jatkamaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä, mitä he pitävät ”selvänä osoituksena siitä, ettei Israel halua rauhaa vaan käyttää keskusteluja siitä jatkaakseen entistä politiikkaansa ”setlementtien” rakentamiseksi ja laajentamiseksi saadakseen näin lisää todisteita maaperälle” (facts on the ground).
PLO:n päätös antaa kuitenkin mahdollisuuden porsaanreiälle, jos USA:n hallitus löytää jonkin uuden formulan, jolla rakennuskieltoasia voidaan sivuuttaa. Toisin sanoin, PA ei uskalla istua tuleen omilla housuillaan vaan kehottaa USA:ta tekemään sen PA:n puolesta.
PA:n edustajana toiminut Yasser Abed Rabbo sanoi asian näin: ”PA:n johto vahvistaa, että keskustelujen uudelleen jatkaminen vaatii toisiinsa liittyviä askeleita, joista ”setlementtien” toiminnan jäädyttäminen on ensimmäinen.” Hän jatkoi lukien ennalta laadittua lausuntoaan, että Israel on syypää keskustelujen keskeytymiseen.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kertasi Rabbon lausuntoa lisäten, että se edustaa myös Abbasin kantaa, eikä keskusteluja käydä ”setlementtien rakentamisen varjossa”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu pyysi palestiinalaisia hautaamaan sotakirveensä ja tulemaan neuvottelupöytään, jossa erimielisyydet on mahdollista sovittaa. Hän viittasi 17 vuoden aikaan, jolloin PA.n johto on vaihtelevalla menestyksellä pitänyt yhteyttä Israelin hallitusten kanssa. Hän vakuuttaa, että suunnitellut 1700 asuntoyksikön rakentaminen ei muodosta estettä rauhankeskusteluille. Myös Barak intosi vielä uskoa keskustelujen jatkumiseen. Yllättäen Egyptin ulkoministeri Gheit arvosteli PA:n kielteistä kantaa kehottaen sitä aloittamaan keskustelut Israelin kanssa Palestiinan valtion rajoista.
Hamasin ulkoasiain johtaja Khaled Mashaal puhui Damaskokosessa massavihkiäisissä, joissa 700 paria solmivat irralliset nyörit yhteen, että Israelin vaatimus juutalaisesta valtiosta on salakavala hyökkäys palestiinalaisia kohtaan, ja että Israel pelkää uutta palestiinalaissukupolvea.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinians-say-no-peace-talks-without-settlement-curbs-1.316755, http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189956

3. HALLITUKSEN sisällä Labour-puolueen ministerit terveys- ja sosiaaliministeri Isaac Herzogin suulla kehottavat Netanyahua kokoamaan joko 30-ministerin hallituksensa tai septetin käsittelemään kiireellisesti PA:n esittämää uhkavaatimusta rauhankeskustelujen keskeyttämisestä ellei Israel lopeta rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Hänen lausuntoonsa sisältyi verhottu uhkaus hallituksen sisäisen rakenteen muutoksista, joko Labourin vetäytymiseksi hallituksesta tai sen laajentamisesta Kadiman suuntaa, mikä vahvistaisi hallituksen vasemmistosuuntausta.

HERZOG uskoo, että Israelin, PA:n ja USA:n yhteisten ponnistelujen kautta on mahdollista sovittaa syntyneet erimielisyydet ja löytää yhteinen sävel.
Labour-puolueen puheenjohtaja Ehud Barak ei suoraan uhkaillut puolueensa poistumisella hallitusyhteistyöstä, jos keskustelut PA:n kanssa siirtyvät, mutta se on ollut yhtenä hänen painostuskeinoistaan. Hän tietää, ettei Netanyahulla ole varaa menettää Labourin kannatusta, vaikka Barakin esitykset mm. Temppelivuoren kansainvälistämiseksi ovat pahoin vastoin Netanyahun mielipiteitä. Varsinkin Israel Beiteinun taholta kritisoidaan Barakin selvästi PA:lle myönteisiä lausuntoja, koska ne heikentävät hallituksen asemaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189958

4. SYYRIAN presidentti Bashir Assad sai Iranin vierailunsa aikana presidentti Mahmoud Ahmadinejadin käsistä ”Iranin korkeimman kunniamerkin suosion osoitukseksi siitä tuesta, mitä Syyria ja antanut Hizbullahille ja Hamasille”. Assad sanoi puheessaan, että USA käyttää rauhankeskusteluja PA:n ja Israelin välillä vain vahvistaakseen omaa asemaansa viitaten samalla Obaman horjuvan aseman vahvistamiseen, mikä sekin tarvitsee tukea. Hänen lausuntonsa ei juuri anna toivoa nopeasta Lähi Idän laajemmasta rauhansopimuksesta. Israelin hallituksen taholta valitetaan, ettei vierailun yhteydessä saatu positiivisia yllätyksiä. ”Teheranin ja Damaskoksen välillä vallitseva akseli on suurin huolenaihe ja epävarmuustekijä alueella. Emme usko ihmisten vaalivan mitään haavekuvia tämän liiton luonteesta”.

Assadin vierailu Teheranissa tapahtui kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Ahmadinejad kävi Damaskoksessa vahvistamassa valtioitten välisiä suhteita, joita Saudi Arabia on pyrkinyt heikentämään vetääkseen Syyrian pois Iranin talutushihnasta.
Assad ei antanut juuri mitään mahdollisuuksia rauhankeskustelujen jatkumiseksi Israelin ja PA:n välillä, koska ”niiden tarkoituksena on vain vahvistaa Obaman hallituksen asemaa”. Syyrian ulkoministeri Walid Moallem sanoi the Wall Street Journalin haastattelussa, että ehtona keskustelujen jatkumiselle on, että Israel jatkaa rakennuskieltoa.
Syyriassa päämajojaan pitävät terrorijärjestöt ovat yksimielisesti tuominneet Obaman hallituksen painostuksesta alkaneet suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä.
Iranin virallisen TV:n julkistaman Ahmadinejadin lausunnon mukaan Iran ja Syyria vahvistavat ja laajentavat vastarintaa (millä tarkoitetaan aseellista taistelua) alueella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189965

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel ilmoittaa Libanonille, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin vierailu Israelin rajalla on provokaatio. Ahmadinejad sanoi haluavansa mennä rajalle, missä turvallisuusaita jättää pienen palan Israelin maata Libanonin puolelle, ja heittää kiven symbolisesti Israelin puolelle. Hän vierailee Libanonissa ensi keskiviikkona ja torstaina ja käy Bint Jbeil ja Maroun al-Ras kylissä muutaman kilometrin päässä Israelin rajasta. Sieltä haluaa mennä rajanpintaan kivenheittelyä varten. Israel on virallisesti pyytänyt useita maita, että ne painostaisivat Libanonin hallitusta estämään tämän provokaation. Hizbullahin välit Jordanian ja Saudi Arabian kanssa ovat hyvin jännittyneet, koska Jordania ja saudit tukevat sunni-muslimijoukkojen koulutusta Libanonissa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-to-lebanon-ahmadinejad-visit-to-israel-border-will-be-a-provocation-1.316784
- Rajapoliisit surmasivat arabimiehen, joka ylitti turva-aidan Hebronin ja Jerusalemin välillä ja yritti siepata poliisin aseen tämän pyrkiessä pidättää hänet. Palestiinalaiset usein pyrkivät töihin Jerusalemiin, eikä heitä pidetä terroristeina, mutta poliisin aseen sieppaaminen todistaa toista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139845
- Pääministeri Netanyahu harkitsee uuden suunnitelman esittämistä, jonka mukaan Israel jatkaa rakentamista Juudeassa ja Samariassa, mutta hyvin rajoitetusti ja tarkan valvonnan alaisena. Toiseksi uutiset kertovat, että Netanyahu esittänee suunnitelman, jonka mukaan juutalaisasukkaat territorioissa voisivat jatkaa elämäänsä PA:n hallinnon alaisina. Israelin viranomaiset tähdentävät, että Israel on rakentanut vain 4-5 %:n alueella Juudeassa ja Samariassa, mikä ei millään tavoin vaikeuta mahdollista Palestiinan valtion toimintaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139839
- Iranin teollisuutta ja asevoimia runnellut stuxnet virus on epäilyjen mukaan Israelin laatima. Tätä tukee viruksen tekstiosassa sana myrtle, latinaksi myrtus, hepreaksi hadash, joka oli kuningatar Eshterin tyttönimi. Debkafile arvioi, että se voi myös viitata succot-seremonioissa käytettyyn myrtle-kasviin. http://www.debka.com/article/9058/
- Tel Avivin vuotuisiin tanssifestivaaleihin osallistuu 12 kansainvälistä tanssijaryhmää. Esitykset pidetään Suzanne Dellal keskuksessa lokakuun 4.-30. päivien välillä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3960222,00.html
- 12 sotilasta on syytettyinä ihmiskilpien käyttämisestä Gazan cast lead operaation aikana pelätessään kohteitten olevan miinoitettuja. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-soldiers-convicted-of-using-11-year-old-as-human-shield-in-gaza-1.316867
- Israelin ja PA:n viranomaiset sanovat, että George Mitchell antoi aivan liian positiivisen kuvan keskusteluista Netanyahun ja Abbasin välillä Washingtonissa. Abbas syyttää, ettei Netanyhau halunnut keskustella muusta kuin turvallisuudesta. Sekä israelilaiset että ulkomaiset diplomaatit sanovat, että mahdollisuudet onnistuneille rauhankeskusteluille ovat heikot, vaikka rakennuskieltoasia ratkeaisikin. http://www.haaretz.com/print-edition/news/diplomats-mitchell-misrepresented-initial-success-of-peace-talks-1.316790
- USA tukee PA:n suunnitelmia lentokentän rakentamiseksi Jerusalemin ja Jordanjoen laakson välille Buqyan kylään. Varojen keräys kentän rakentamiseksi on meneillään. Asiasta kertova WND mainitsee myös, että keskusteluja Obaman tarjoamista erikoiseduista Israelille rakennuskiellon jatkamista vastaan jatketaan. Artikkelissa mainitaan Netanyahun esitys juutalaisasukkaista Palestiinan valtion sisällä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=210137