Friday, September 17, 2010

PERJANTAI 17.09.10

1. HALLITUKSEN erityiskabinetti, ns. septetti, johon kuuluvat hallitusyhteistyön tärkeimmät ministerit, päätti eilen olla jatkamatta rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa USA:n, EU:n ja Egyptin kovasta painostuksesta huolimatta. USA esitti kiellon jatkamista kolmen kuukauden ajaksi, ja Hillary Clinton haikaili sen perää vielä tavatessaan Jordanian johtajia Ammanissa eilen. Netanyahun selitys on, ettei hänellä ollut mahdollisuuksia jatkaa kieltoa menettämättä hallituksensa tuen. Puolustusministeri Ehud Barak puolusti USA:n esitystä. Hänen selityksensä oli, että sen aikana olisi mahdollisuus sopia PA:n kanssa rajoista, mikä ratkaisisi muitakin ongelmia tai ainakin helpottaisi niiden ratkaisemista.

ULKOMINISTERI Hillary Clinton murehti TV-kanava 10 haastattelussa, ettei Netanyahu voi jatkaa moratoriumia, sillä hän katsoo se olevan elintärkeän keskustelujen jatkamiseksi. Hän asetteli sanansa tähän tapaan: ”USA:n mielestä on tarpeen saada myönteinen ilmapiiri, joka tukee neuvotteluja. Sekä presidentti Obama että minä katsomme, että jotain on tehtävä moratoriumin jatkamiseksi, ja Israelin hallituksen on tehtävä tämä tärkeä ratkaisu neuvottelujen edistämiseksi”. Hän jatkoi tästä näin: ”Jos me tulemme saamaan sopimuksen territorioista ja perustamaan demokraattisen, turvallisen juutalaisen valtion Israelissa, ja riippumattoman, itsenäisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion, jokainen on tietoinen, että ”setlementeistä” on keskusteltava. Niiden sijoitus ja lukumäärät tulevat muuttumaan, mutta tämä on kysymys, jota ei voida lakaista maton alle; sitä on pakko käsitellä.”

KYSYMYKSEEN Israelista juutalaisena valtiona hän totesi, että presidentti Peres oli maininnut Jasser Arafatin todenneen eräässä tilanteessa: ”Totta kai se on juutalainen valtio”. Hän ei pitänyt asiaa kovin tärkeänä, mutta totesi asian kuuluvan johtajien välisiin keskusteluihin.

PRESIDENTTI Mubarak sanoo käyttäneensä kaikkea arvovaltaansa saadakseen Netanyahun suostumaan kiellon jatkamiseen. Hän sanoi painottaneensa Netanyahulle, että kiellon jatkaminen ainakin kolmeksi kuukaudeksi voisi saavuttaa tyydyttäviä tuloksia ja antamaan rauhalle mahdollisuuden. Hän sanoi kehottaneensa Netanyahua unohtamaan, jättämään huomiotta niiden mielipiteet, jotka vastustavat ja epäilevät sen mielekkyyttä. Hän sanoi todenneensa Sharm el-Sheikhin neuvotteluissa, että kiellon jatkamisesta saatava hyöty on moninkertainen verrattuna mahdollisuuteen verisistä seurauksista ilman sitä.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti vastalauseensa torstaina rakentamisen jatkamiseksi territorioiden juutalaisyhteisöissä, mutta ilmaisi samalla kantansa, ettei neuvotteluille ole mitään vaihtoehtoa ja halunsa jatkaa neuvotteluja Israelin kanssa.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah varoitti, että kiellon lopettaminen torpedoi rauhanprosessin. Hän ilmaisi tyytyväisyytensä Abbasin ja Clintonin välisiin keskusteluihin kutsuen niitä vakaviksi ja perusteellisiksi ja että he sopivat ponnistelujen lisäämiseksi, jotta neuvottelut edistyvät toivotulla tavalla. Hän sanoi, että Abbas ja Clinton tavannevat uudelleen ensi viikolla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen aikana.

TOINEN PA:n viranomainen Ramallahissa ei sanonut ymmärtävänsä, mihin USA:n toiveikkuus neuvottelujen edistymisestä perustuu. Hän sanoi ”palestiinalaisten olevan hyvin huolestuneita siitä, ettei rakennuskieltoa jatketa, jota ilman ei ole mitään edistystä ja samaan aikaan israelilaiset rakentavat lisää setlementteihin ja tosiasioita, jotka on huomioitava”.
EU:n ulkoministerit antoivat myös lausunnon, jossa he kutsuivat setlementtejä ”laittomiksi kansainvälisen lain mukaan” ja vaativat rakennuskiellon jatkamista. Ulkoministereitten lausunnossa tuomittiin myös rakettien ampuminen ja terrorismi Israelia vastaan. ”EU vaatii kaikenlaisen väkivallan täydellistä lopettamista, varsinkin rakettitulen ja terrorihyökkäysten muodossa.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188401

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak etsii laillisia porsaanreikiä estääkseen
rakentamisen aloittamisen Länsirannalla kiellon loppuessa 26.syyskuuta. Hän tapasi eilen puolustusministeriön virkailijoita, jotka tutkivat mahdollisuuksia käyttää lakiteksteissä olevia aukkoja viivyttääkseen rakentamisen aloittamista pitkiä aikoja. Juudea ja Samaria ovat periaatteessa puolustus-ministeriön hallinnassa, joten sillä on siten mahdollisuuksia toteuttaa siellä omia päämääriään. Ministeriö etsii myös mahdollisuuksia estää niiden 2000 asuntoyksikön rakentamisen jatkamisen, jotka hyväksyttiin ja joiden rakentaminen aloitettiin ennen rakennuskiellon voimaan tuloa. Amerikkalaisten argumenttina kiellon jatkamiseksi on ollut, että sillä voidaan pakottaa PA jatkamaan neuvotteluja. Netanyahu uskoo, että Abbas hyväksyy lopulta sen, että rakennuskielto virallisesti lopetetaan, mutta kieltoa jatketaan osittaisena ilman päätöksiä. Barak matkustaa Jom Kippurin päätyttyä lauantai-iltana Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa Clintonin ja puolustusministeri Robert Gatesin sekä Obaman turvallisuusneuvonantajan James Jonesin.
Israel tilasi virallisesti 20 vielä kehitteillä olevaa F-35 huippuhävittäjää. Niiden uskotaan olevan käyttökunnossa vuonna 2015.

ULKOMINISTERI Hilary Clinton tapasi Ammanissa virkaveljensä Jordanian ulkoministeri Nasser Judahin. Clinton ylisti arabiliiton Beirutin kokouksessa 2005 hyväksymää arabien rauhansuunnitelmaa todeten sen monin tavoin yhtenevän siihen, mitä USA haluaa. Hän epäili, ettei monikaan israelilainen tai arabi ole kunnolla tutustunut suunnitelmaan.
Clinton toisti vielä kerran, miten hyödyllinen rakennuskiellon jatkaminen olisi rauhan-keskustelujen onnistumisen kannalta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/barak-may-use-legal-loopholes-to-impose-de-facto-settlement-freeze-1.314252

3. OBAMAN erikoislähettiläs George Mitchell lensi Jerusalemista Damaskokseen, jossa hän keskusteli presidentti Bashar Assadin ja tämän tärkeitten virkailijoitten kanssa. Mitchell yrittää virittää uudelleen vuonna 2007 Gazan cast lead operaation johdosta katkenneet epäsuorat keskustelut Israelin ja Syyrian välillä. Mitchell kutsui keskusteluja Assadin kanssa ”hyvin hyödyllisiksi” ja sanoi välittäneensä Syyrian johdolle rehellisen arvion, miten keskustelut Israelin ja PA:n kesken ovat edistyneet.

MITCHELL sanoo selvittäneensä Assadille, että tarkoituksena on vakuuttaa, etteivät Israelin ja PA:n väliset keskustelut millään tavoin tapahdu Syyrian kustannuksella eivätkä sulje pois mahdollisuutta saada keskustelut aikaan Syyrian ja Israelin välillä. ”Muussa tapauksessa Syyria voidaan katsoa toimivan häirikkönä eikä rakentavana osapuolena”.

NETANYAHU oli evästänyt Mitchelliä luvaten, että hän on valmis neuvotteluihin Syyrian kanssa ilman ennakkoehtoja. Tämä näyttää olevan Netanyahun vakiolupaus, jota hän tarjoaa jokaiselle, joista jokainen epäilee hänen todellisia motiivejaan. DEBKAFILE kertoi eilen artikkelissaan, että Netanyhau antoi Mitchellille laatimansa IDF:n joukkojen vetäytymissuunnitelman Golanin kukkuloilta, mikä edellyttäisi siellä asuvien arviolta 20 000 juutalaisen asukkaan evakuoimista. (JP)

4. VENÄJÄ aikoo toimittaa Syyrialle huippunykyaikaisia ohjuksia Israelin vastalauseista huolimatta. Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Barak ovat varoittaneet toimittamasta uudenaikaisia ohjuksia Syyrialle, koska ne voivat joutua sieltä Hizbullahin käsiin, kuten tapahtuu kaiken aikaa. Asiasta raportoi RIA Novosti perustuen Venäjän puolustusministeri Anatoly Serdyukovin lausuntoon perjantaina.

Toimituksiin kuuluvat Venäjän kehittämä supersonic (äänennopeuden ylittävä) risteilyohjus P-800, jonka Israelin puolustusviranomaiset katsovat pahasti vaarantavan Israelin laivaston liikkumavapautta. Venäjän puolustusministeri totesi lausunnossaan, että asetoimitukset ovat osa vuonna 2007 solmittua sopimusta Venäjän ja Syyrian välillä. USA:n puolustusministeri Robert Gates tapasi äskettäin venäläisen virkaveljensä kosketellen asevientiä Syyriaan. Keskustelujen yksityiskohtia ei tunneta, mutta ilmeisesti Gates ei voinut vaikuttaa Venäjän päätöksiin asetoimituksista.
Venäjän presidentti Medvedevin neuvonantaja Sergei Prikhodko totesi RIA Novostin haastattelussa, että venäjä pyrkii toteuttamaan kaikki sopimuksensa ulkovaltojen kanssa. Netanyahu keskusteli pääministeri Putinin kanssa Venäjän panssariohjusten toimittamisesta Hizbullahille Libanonin kakkossodan aikana 2006, mutta Venäjä kieltää toimittaneensa niitä. Nämä ohjukset osoittautuivat tehokkaiksi sekä panssareita että sotilasyksiköitä vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/russia-we-will-provide-syria-with-advanced-missiles-despite-israel-u-s-protests-1.314339

5. UUTISOTSIKOITA
- Maailmanpankki päätti lahjoittaa PA:lle 40 miljoonaa USD entisten lisäksi ylistäen samalla sen ja pääministeri Fayadin suorittamia uudistustoimia. (JP)
- USA katsoo, että YK:n on ehkä turvauduttava erityiseen tutkimukseen Syyrian epäillyn ydinasesuunnitelman selvittämiseksi. Syyrian viranomaisia kehotettiin samalla välttämään IAEA:n mustaamista ennen YK:n turvallisuusneuvoston kokousta, koska se ei ainakaan paranna Syyrian asemaa. YK:n turvallisuusneuvoston julistamilla erityistutkimuksilla ei kuitenkaan usein ole ollut mahdollisuuksia edetä, ellei sen kohteeksi joutunut maa anna suostumusta. YK:n mahdollisuudet päätösten toteuttamiseksi ovat kovin rajoitetut. (JP)
- Aiempi pääministeri Ehud Olmert, joka kamppailee oikeudessa useita rikossyytöksiä vastaan, kertoo, että Ehud Barak halusi Olmertin asettavan hänet 2006 vaalien Kadiman vaalilistalle, vaikka sijalle 21. Barak vaati myös, että Olmert nimittäisi hänet puolustusministeriksi Amir Peretzin sijaan, vaikka Barak oli silloin poissa politiikasta ja toimi yksityisenä liikemiehenä. Olmert kutsuu Yediot Aharonit artikkelissa Barakia ”epäonnistuneeksi puolustusministeriksi, hän on pakkomielteenomainen puhuja, loukkaava, töykeä ja raaka eikä omaa päätöksentekotaitoa.” (JP)
- Oikeus ei salli laajentaa naisille varattua aluetta Jerusalemin Länsimuurilla. (JP)
- Rauhankeskustelut ovat lisänneet jännitystä Hamasin Damaskoksen ja Gazan johtajien välillä. Ismail Haniyehin johtama Hamasin siipi Gazassa olisi valmis kompromisseihin myös Gilad Shalitin suhteen, mutta Damaskoksen ryhmä Khaled Mashaalin johdolla haluaa väkivallan jatkumista Israelia vastaan. (JP)
- USA, Englanti ja Ranska ovat kasvavassa määrin huolestuneita Iranin ydinaseen valmistumisesta, koska Iran näyttää tehneen päätöksen sen valmistamiseksi. (JP)
- Iranissa kivitettäväksi tuomittu nainen sai uuden tuomion. Sen mukaan hänelle annetaan ensin 99 ruoskaniskua, koska hän esiintyi lehtikuvassa ilman pääliinaa, ja sen jälkeen hänet voidaan kivittää. Nainen esiintyi TV-kuvissa, joissa hän sanoi, ettei häntä ole kidutettu. (JP)
- Turkki haluaa kolminkertaistaa liikevaihtonsa Iranin kanssa. (JP)

Thursday, September 16, 2010

TORSTAI 16.09.10

1. RAUHANKESKUSTELUJEN kakkosvaihe näyttää menevän pelkän PR:n tahtiin. Hymyä riittää kuten myös taputuksia selkään ja medialle tarkoitettuja esiintymisiä: minä Hillaryn kanssa, minä ja Abbas Hillaryn kanssa, me kaikki yhdessä Mubarakin tai jonkun muun kanssa, Abbas Hillaryn kanssa. Karuselli jatkuu näyttävästi ulkopuolisen silmin katsottuna kuin viikonloppu-retriittinä parhaitten ystävien kesken, ja sellaiseksi se lienee tarkoitettukin. Ehkä tämä on osa niitä Netanyahun lupaamia luovia esityksiä, johon Hillary Clinton näyttää täysin eläytyneen. Hyvä niin, parempi näin kuin hapannaamainen riitely. Vain ”pahanilman-lintu”, se George Mitchell-poloinen, yrittää pitää jalkansa maan kamaralla ja selittää medialle, missä mennään: ”Muutaman päivän aikana he (Abbas ja BIBI) ovat edistyneet pitemmälle kuin Irlannissa edistyttiin moneen kuukauteen. He ovat nyt pureutuneet ydinkysymyksiin.”

Mutta mikä on todellisuus tämän hymykampanjan taustalla?
MITCHELL selitti medialle tähän tapaan: ”Tapa, millä he keskittyvät kysymyksiin on kerta kaikkiaan vaikuttava. He ovat vakavissaan, ”they mean business”, heillä on erimielisyyksiä, mutta he pystyvät selvittämään ne.” Hän antoi ymmärtää, että keskusteluissa käsiteltiin jo muitakin kysymyksiä kuin rakennuskieltoa: turvallisuus, Jerusalem, rajat ja pakolaiset Michell ei kuitenkaan halunnut yksilöidä, miten PA:n ehdoton kanta rakennuskiellon jatkamiseen sovitetaan Netanyahun esitykseen osittaisesta kiellosta.
Tämä on JP:n kolumnistin H Keinonin versio tapahtumista.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=188230

2. JP:n toinen kolumnisti Khaled Abu Toameh, jolla arabina lienee läheisempi tuntuma,
mitä PA:n neuvottelijoiden mielissä liikkuu, esittää oman versionsa seuraavaksi.
Toameh siteeraa PA:n Ramallahissa toimivaa virkailijaa, joka esittää aivan toisenlaista näkymää. Hän kertoo, että keskustelut ovat kriisitilanteessa, koska Israel edelleenkin kieltäytyy hyväksymästä täyttä rakennuskieltoa Länsirannalla ja Jerusalemissa. ”Keskustelut ovat vaikeita. Tässä vaiheessa emme voi sanoa keskusteluissa tapahtuneen edistystä”. Hän toisti usein esitetyn uhkauksen, että PA lopettaa osanottonsa keskusteluihin, ellei rakennuskieltoa toteuteta kokonaisuudessaan Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöissä.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka on jäänyt sivuraiteelle tässä hymykampanjassa, toistaa aiemmat vaatimuksensa, että kielto tulee olla täydellinen eikä osittainen kielto ole riittävä, ja se tulee ulottaa Jerusalemin itäosiin. ”Sanoessamme näin emme aseta ehtoja, me vain toteamme sen, mikä kuuluu Israelin velvollisuuksiin ja jotka sen tulee toteuttaa.” Hän selitti, että Israelin vaatimus lopettaa rakennuskielto romuttaa koko rauhanprosessin.
EREKAT syytti Israelia sotatoimista Gazan kansaa kohtaan sekä palestiinalaisten pidättämisestä, mikä ei millään tavoin edistä rauhankeskusteluja.
Lisäksi hän vaati, että ensimmäiseksi tulee keskittyä rajoihin: ”Me vaadimme selkeät rajat. Me vaadimme, että ne perustetaan 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin.”
Paikallisia mielenosoituksia jatkuu Länsirannalla Abbasin päätöstä vastaan osallistua rauhan-keskusteluihin. Nablusissa useita kymmeniä ihmisiä eri poliittisista suunnista osoitti mieltään.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188264

3. IRLANTILAINEN Euro-parlamentaarikko Proinsias De Rossa sanoo, että Hamas on
halukas tunnustamaan Israelin. Hän sanoo Hamasin koostuvan useista uskonnollisista ja ei-uskonnollisista ryhmistä ja suunnista, eikä aina ole selvää, minkä lausunto edustaa Hamasia. Hän vakuuttaa tietävänsä, että virallisen kannan mukaan se on valmis tunnustamaan Israelin ja ihmettelee, miksi sitä ei ole kelpuutettu rauhankeskusteluihin.

De Rossa toimi Irlannin sosiaaliministerinä ja hän on Labour-puolueen jäsen. Hän esitteli teesejään osallistuessaan Dublinissa konferenssin, jossa tarkastellaan aihetta ”media ja konflikti”. Osanottajia, journalisteja, osallistuu siihen Irlannista ja kaikkialta maailmassa. Hän sanoo tiedostavansa, että jotkut pitävät Hamasia terroristijärjestönä, mutta ”se voitti palestiinalaisten parlamenttivaalit tammikuussa 2006 ja osallistui PA:n hallitukseen”.
Hamas kaappasi vallan Gazassa kesäkuussa 2007, mikä eristi sen Länsirannan palestiinalaisista. USA ei ole tunnustanut Hamasin valtaa ja pitää sitä terrorijärjestönä.
De Rossa haluaa, että EU tunnustaa Hamasin.
De Rossa otti kantaa Gazan taloudelliseen saartoon, mitä hän pitää täysin hylättävänä. EU:lla on suuria taloudellisia intressejä Gazassa, sillä se rahoittaa useita projekteja siellä. Hän ihmettelee, miksi tiedostusvälineet eivät kerro Hamasin halusta tunnustaa Israel. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=188240

4. GAZAN terroristit ovat jatkaneet omia muistutuksiaan saada paikka rauhankeskusteluihin. Eilen poliisin mukaan sieltä ammuttiin 10 kranaattia ja kaksi rakettia, jotka olivat Grad-tyyppisiä ja iskeytyivät maahan Ashkelonin ja Ashdodin välille. Kahdessa kranaatissa oli fosforia. IDF:n mukaan tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun fosforikranaatteja käytettiin, ja jopa olettavat, etteivät ampujat olleet ehkä tietoisiakaan fosforin sijoittamisesta räjähteisiin. Fosforikranaatin teho on pienempi kuin normaaliräjähteen, mutta fosfori palaa kovalla kuumuudella ja voi sytyttää rakenteita tulee räjähdyspaikan lähellä. Nämä eivät aiheuttaneet vahinkoa, mutta Ashkelonin yli ammutun raketin tarkoituksena lienee ollut osua johonkin arkaan laitokseen tai installaatioon.

IDF:n taholta arvioidaan, ettei Hamasin ”aseellinen siipi” izzadin al-Qassam ollut eilisten rakettien ja kranaattien takana, vaan se antaa al-Qaidan ja Jihadin paikallisryhmille luvan toimia sen laskuun. Toisaalta tiettyä turhautuneisuutta ilmenee Hamasin omien militanttien keskuudessa seuratessaan toisten toimia voimatta itse osallistua niihin.
IDF ei aluksi vastannut iskuihin Gazasta peläten sen vaikeuttavan Abbasin asemaa, mutta on sittemmin iskenyt salakuljetustunneleita vastaan, eikä ihmisvahingoilta ole vältytty. PA:n taholta on esitetty tiettyä kritiikkiä IAF:n iskujen johdosta.
Terrori-iskujen arvioidaan jatkuvan Gazasta ainakin succotin jälkeen, kuluvan kuun loppuun.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188206

5. TERRORI-ISKUISTA huolimatta Gazasta Israeliin se toimittaa sinne satoja rekkalastillisia tarvikkeita ja elintarpeita päivittäin. Egyptistä tulleet hämmästelevätkin tavaroitten runsautta ja monipuolisuutta Gazan myymälöissä, mikä on usein suurempi kuin Egyptissä ja hinnat ovat edullisempia. Kauppaturismia Egyptistä Gazaan vaikeuttaa kuitenkin rajamuodollisuudet Rafahissa, jonka terminaali on usein suljettu Egyptin toimesta.

Israelin hallituksen koordinaattori territorioissa kenraalimajuri Eitan Dangot sanoo Israelin politiikan mukaista olevan pyrkiä saamaan PA:n virkailijoita Gazan ja Israelin välisten rajanylityspaikkojen terminaaleihin. Israel on keskittänyt rajaliikennettä Kerem Shalomin terminaaliin Egyptin, Israelin ja Gazan rajojen risteyskohdassa. Tämän toiveen toteutuminen edellyttää määrättyjä muutoksia rakenteissa, ja näitä jo tehdään.
Israelista kulkee päivittäin km. 250 rekkaa Gazaan täynnä kaikkea tarvittavaa; vain määrättyjä tarvikkeita ja materiaaleja rajoitetusti ja erikoisluvalla, ettei niistä rakenneta raketteja.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188267

6. USA EHDOTTAA – tai vaatii, miten vain – että Israel jatkaa rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä kolmen kuukauden ajan, minkä kuluessa on mahdollista sopia rajoista, mitä PA vaatii käsiteltäväksi ensimmäiseksi. Asian julkisti Lontoossa ilmestyvä Asharq Al-Awsat arabilahti torstaina. Artikkelin mukaan Abbas on hyväksynyt esityksen, Israel harkitsee vielä. Palestiinalaislähteen mukaan Netanyahu kertoi Abbasille ja amerikkalaisille, että rakennuskielto loppuu 26. syyskuuta. Abbasin kerrotaan vastanneen, että siinä tapauksessa hän kävelee ulos keskusteluista.
Mitchell on pyrkinyt tiedottamaan lehdistölle, että keskustelut etenevät vilkkaasti eikä ratkaisemattomia ongelmia ole tullut esille.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-u-s-suggests-3-month-extension-to-settlement-freeze-1.314097
Miten Netanyahu aikoo selviytyä tästä ongelmasta, on käsittämätöntä, sillä hän on itse toistamiseen todennut kiellon päättyvän 26.09. Hänen oman Likud puolueensa parissa on kasvava oppositio Netanyahun lupauksiin kuten myös epäluulo, ettei hänen selkäytimensä kestä painostusta, jota häneen kohdistetaan sekä USA:n että EU:n ja YK:n taholta. Monet Likudin kansanedustajat sanovat äänestävänsä vuoden 2011-2012 valtion budjettia vastaan Knessetissä, jos Netanyahu suostuu rakennuskiellon jatkamiseen. Näkyvin kriitikko on Tzipi Hotovely, joka kannattaa yhden valtion periaatetta eikä tue nykyisiä neuvotteluja. Monien mielestä Netanyahu alkaa muistuttaa spanielia, joka käy nuolaisemassa jokaisen läsnäolijan kättä huomion herättämiseksi, eli hänen uskottavuuttaan tässä testataan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139633

7. UUTISOTSIKOITA
- Beduiinivandaalit ovat kaataneet satoja puita Negevin metsästä. Omerin pormestari sanoo, että kaatajat ovat paikallisia beduiineja, jotka vaativat maata itselleen. (JP)
- Yksi Välimeren rannikon edustalta löytäneiden kaasuesiintymien yhtiöiden johtaja Yigal Landau Ratsio Oil-yhtiöstä on poliisin kuulusteltavana, koska hänen päillään hakeneen rikollisliigan suojelua häneen kohdistettujen uhkausten vuoksi. (JP)
- Kunnostustyöt Josefin hautakammion ehostamiseksi palestiinalaisten toistuvan rakenteita vastaan tehdyn vandalismin vaurioitten korjaamiseksi etenevät suunnitellusti. Hautakammioon asennettiin uusi kupoli tuhotun tilalle. Sisustyöt uskotaan saatavan valmiiksi viikon sisällä. Rakennustöitä tekee arabiurakoitsija, mikä herätti tiettyä hämmästelyä, mutta viimeistelyn suorittavat juutalaiset työntekijät. Juutalaisten uskotaan pyrkivän loma-aikana hautapaikalle runsain määrin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139644
- Arabivandaalit kivittivät autoja Hassan risteyksen lähellä Gush Etzionissa. Yksi autoista vaurioitui, ei henkilövammoja. Poliisi etsii kivittäjiä. (INN)
- Christian Science Monitor esittelee artikkelissaan juutalaisia kaupunkeja Juudeassa ja Samariassa hyvin yksipuolisesti ja harhaanjohtavasti. Artikkelin kirjoittaja katsoo asioita pelkästään palestiinalaisten näkökulmasta jopa unohtaen, että niillä on juutalaiset nimet ja juutalainen imago. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139652
- Arabitraktori, joka ajoi ilman valoja keskiviikkoyönä Samariassa Shadein ja Reichanin välillä aiheutti kolarin israelilaisen kuorma-auton kanssa surmaten neljä ihmistä, kolme heistä lapsia. Yhteentörmäyksessä kuorma-auto kääntyi ympäri. Traktoria ajanut arabi Nata Ahmad Amarne, 35, sai myös surmansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139651
- George Mitchell saa mukaansa Syyrian matkalleen Netanyahun laatiman Golanin kukkuloitten luovutusta kuvaavan kartan ja vetäytymissuunnitelman. http://www.debka.com/article/9021/

Wednesday, September 15, 2010

KESKIVIIKKO 15.09.10

1. HILLARY CLINTONIN hellässä hoidossa suorien rauhankeskustelujen toinen neuvottelutilaisuus Sharm el-Sheikhissä sujui ilman välikohtauksia. Kukaan ei kävellyt ulos neuvotteluista eikä edes ääneen lausuttuja uhkauksia siitä kuultu. Eri asia on tietenkin, mitä Abbasin & co puseron sisällä kiehui. Kasvoilmeet pidettiin kuitenkin peruslukemissa, ja Abbas sai puristettua vaivautuneen hymynkin esiin, mutta mitään ilonpurkauksia ei todettu. Sovittiin jopa, että pääjehut Netanyahu ja Abbas tapaavat toisensa tänään Jerusalemissa, kuten tapahtui uutisten mukaan Olmertin pääministerikaudella, jolloin Abbas istui tuntikausia Olmertin kanssa nenäkkäin ilman uhkauksia tai välikohtauksia. Pahat kielet kuitenkin laulavat, ettei tämänpäiväisen tapaamisen ajankohtaa ole sovittu eikä tiedetä, haluaako Clinton tulla mukaan varmistamaan, että pysytään sovitulla nuottisivulla. George Mitchell matkustanee Damaskokseen, joka voinee enteillä rauhantunnustelujen mahdollisuutta infon ohella.

ANALYYTIKOT ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Abbasin nöyrään alentumiseen pumpata Netanyahun kättä taas kerran vaikutti ennen kaikkea USA:n vihreät dollarit. PA:n talous elää jatkuvassa kriisitilassa – tai ainakin annetaan sellainen kuva – eikä silloin ole aika aloittaa elämöiminen, parempi kuunnella vain hattu kourassa, mitä mesenaatti haluaa. Mesenaatin keskeinen toive ja vaatimus on, että keskustelut jatkuvat ilman kriisejä. Eikä Israelillakaan ole juuri varaa nousta turhan näkyvästi Obamaa vastaan, koska myös se on ja paljon laajemmalla sektorilla riippuvainen USA:n hyvästä tahdosta. Paitsi että USA antaa Israelille vuosittain kolmisen miljardia USD tukea, joka suurimmalta osin tulee käyttää ostoihin USA:sta, Israelin sota-arsenaali lepää suurelta osin USA:sta saatavan teknillisen huollon ja varaosien varassa, kuten myös sen viimeisimpien sotateollisuuden tuotteiden saatavuus, jotta Israelin asetekninen ylivoima alueella säilyy. Tämän takia Israel seuraa silmä tarkkana USA:n asetoimituksia arabimaille, ja niistä 60 miljardin USD asetoimitukset Saudi Arabialle huippu-nykyaikaisine hävittäjineen ja ohjuksineen aiheuttavat pahoja aavistuksia Israelin sodanjohdossa; ei siksi, että saudit hyökkäisivät nykyisen johtonsa alla Israeliin, vaan siksi, ettei kukaan tiedä, pystyykö saudien kuningassuku säilyttämään valtansa radikaalin islamin elementtien jatkuvan painostuksen ja uhan alaisena.

2. NETANYAHU aikoo tiettävästi palata perinteiseen israelilaiseen tapaan pyrkiä ostamaan PA:n johdon hyvä tahto myönnytyksillä, joita joku voisi kutsua lahjuksiksi. Lahjonta sinänsä ei ole paha asia Lähi Idän perinteen mukaan, arabimaissa liiketoimet eivät etene ollenkaan ilman avainhenkilöitten voitelemista sopivalla summalla. Länsimaissa lahjontaa ei pidetä sopivana – länsimaiset yritykset eivät aina tiedä, minne kirjata lahjontaan käytetyt varat – mutta sitä länsivallat kuitenkin vaativat Israelilta. Mitchell ei sano suoraan, että näin pitää tehdä – hän vihjailee, että rakennuskiellon jatkaminen on järkeenkäypä asia – mutta eipä Netanyahua tarvitse paljon edes taivutella, hän on valmis tarjoamaan itse.

Netanyahu tuli sanoneeksi Likudin tappihenkilöille järjestetyssä tilaisuudessa, että Israelissa on yksimielisyys siitä, että perustetaan Palestiinan valtio, mikä aiheutti suuren huudon: Ei se niin ole, Netanyahu puhuu nyt pehmoisia, suuri enemmistö epäilee sen mielekkyyttä. Mutta Netanyahulla on uusia täkyjä hatussaan. Hän tuli jo paljastaneeksi osittaisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa, eli annetaan suurten kaupunkien rakentaa välittömän tarpeensa verran, mutta pidätellään sitä pienemmissä. Mutta eilen hän tarjosi uusia täkyjä: Päästetään vapaaksi turvallisuusjoukkojen suurella vaivalla pidättämiä ja oikeuslaitoksen tuomitsemia palestiinalaisia, poistetaan taas muutamia tarkastuspisteitä Juudean ja Samarian teiltä sekä annetaan uusia kaupunkeja ja kyliä PA:n poliisin valvontaan. Lisäksi hän tarjonnee muutamia maa-alueita Israelin valvomilta B- ja C-alueilta PA:n täyteen hallintaan. Tällainen toiminta on jo ollut käytännössä Jerusalemin itäosissa poliisin ja viranomaisten ummistaessa silmänsä. Siellä on jopa YK:n kouluja ja muita laitoksia rakennettu Juutalaisen Kansallisrahaston JNF:n omistamille maille jopa niin avoimesti, että suuret mainostaulut kertovat niistä USA:n ulkomaanavun toimiessa usein kohteitten rahoittajana.

Yksi Netanyahun tarjoama kohde lienee rakenteilla olevaan palestiinalaiseen Rawabin kaupunkiin johtavan tien maapohja, joka on C-aluetta, eli Israelin täydessä hallinnassa.
Näitten myönnytysten ilmeinen heikkous on siinä, että vuosien saatossa ne ovat olleet yksipuolisia ja siksi jääneet; PA on mielihyvin ne ominut antamatta mitään omasta puolestaan. Mitchell vihjaisikin, että ehkä PA:kin voisi antaa jotain. Vaatimusten esittämistä on vastustettu sillä perusteella, että palestiinalaiset ovat se painon ja sorron alla elävä kansa, eikä ole siten moraalisesti oikein vaatia siltä normaalille ihmiselle kuuluvia velvoitteita. Täten Jasser Arafatin terroritoiminta tiedettiin ja tunnettiin, mutta häntä siedettiin kuin vaarallista petoeläintä, jota on mukava paijata ja esitellä yhtenä elämän kummallisuuksista. Vaikka PA:n talouden arvioidaan nousevan 9 %:n ja Gazan talouden 16 %:n luokkaa tänä vuonna, siitä huolimatta maailmalle annetaan kuva nälkää näkevästä kansasta, jolta ei voi vaatia mitään.

RAUHANKESKUSTELUISSA eilen sovittiin aikataulumuutoksesta, koska Netanyahu ja Abbas haluttiin istumaan Hillary Clintonin ohjauksessa saman pöydän ympärille vielä ennen lähtöään koteihinsa. Se oli tarkoitettu medialle osoitukseksi siitä, että ”neuvottelut kulkevat toivottuun suuntaan”, kuten George Mitchell totesi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188060
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188027

3. SHARM EL-SHEIKHIN rauhankeskusteluissa ei lopulta käyty ratkaisevia tai edes alustavia keskusteluja PA:n ja Israelin tiimien välillä. Keskusteluja käytiin Hillary Clintonin kirjoittamien nuottien mukaan hänen tarkassa valvonnassaan. On aiheellista todeta, että keskustelut eivät olleet kahdenkeskisiä, vaan Israelin ja PA:n johtajat kävivät niitä USA:n ulkoministerin ja Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin kanssa. Voidaan aivan hyvin todeta, että millaisen hyvänsä sopimuksen keskustelut ja neuvottelut lopulta saavat aikaan, se on rauha USA:n ehdoilla ja tarkassa valvonnassa.

Sekä Clinton että Mitchell olivat Obaman ohella antaneet lukuisia lausuntoja ennen eilisiä keskusteluja Siinailla, ja molemmat keskusteluja johtavat, Clinton ja Mitchell, antoivat tarkoin harkittuja lausuntoja median edustajille pyrkien esittämään johdonmukaista kantaa, mikä ei ole muuttunut. Toiseksi varsinkin Mitchell painotti, ettei USA pyri ratkomaan ongelmia, se tulee osapuolten tehdä keskenään, eikä myöskään painostamaan kumpaakaan osapuolta, mutta käytännössä näin tapahtui ja suurelta osin Israelin suuntaan.
Kysymys rakennuskiellon jatkamisesta jäi roikkumaan ilmaan, ehkä kohteliaisuudesta tai jostain muusta syystä, mutta Abbas näyttää haudanneen sotakirveensä toistaiseksi.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188123

4. MIELENKIINTOISTA on nähdä, miten Abbas esittelee kansalleen kokemuksensa Sharm.el-Sheikhissä. Hänen lausuntonsa länsimaisille journalisteille poikkeaa tavallisesti täysin siitä, miten hän kertoo asiat arabiankielellä. Asiaa tarkastelee Iramar Marcus ja Jan Jacques Silberdik PMW:stä JP:n artikkelissaan. Esimerkiksi he kertovat tavan, miten Abbas kertoi äskettäin neljän israelilaisen murhan Kiryat Arban sisäänkäynnin lähellä. Israelin lehdistö kertoi 31. elokuuta, että Mahmoud Abbas tuomitsi murhan. Arabiasta käännettynä teksti sanoo artikkelin kirjoittajien mukaan aivan muuta.

ABBAS oli murhien ja seuraavana päivänä Ramallihin lähellä tapahtuneen tulituksen aikana Washingtonissa osallistumassa rauhankeskustelujen alkamistilaisuuteen Obaman johdolla.
Abbas sanoi lausunnossaan Marcuksen kääntämänä näin: ”Mitä tapahtui eilen ja mitä tapahtuu tänään on myöskin tuomittavaa. Emme halua, että verta vuodatetaan ollenkaan, pisarakaan verta, joko israelilaisten tai palestiinalaisten toimesta.” Marcus kyselee, enteileekö tämä lausunto muutosta arabien vuosisataiseen perinteeseen, heidän vuosittaiseen terrorismin ylistämiseensä ja terroristien kunnioittamiseensa? Marcus vastaa tähän itse todeten, että tarkastelemalla PA:n sisällä tapahtuvaa suhtautumista ilman Obaman tai Netanyhaun valvovaa silmää, todellisuus on aivan muuta.
PMW:n tutkimusten mukaan PA:n reaktio murhiin ja Mavi Marmaran onnettomaan välikohtaukseen, jossa 9 turkkilaista aktivistia sai surmansa paljastaa, ettei sen lausunnoissa tuomita väkivaltaa eikä terrorismia ollenkaan.
Artikkelissa todetaan, että Abbas valitti lausunnossaan murhien ajankohtaa, koska se voi vaikuttaa negatiivisesti PA:n asemaan rauhankeskusteluissa, mutta hyväksyy itse murhat. Marmaran tapauksessa PA käytti sanoja ”IDF:n suorittama massamurha ja rikos”.
PA:n pääministeri Fayad totesi PA:n uutislähetyksessä näin: ”Me tuomitsemme operaation, joka on vastoin PA:n intressejä ja vahingoittaa sen johdon yrityksiä saada kansainvälistä tukea.” (Wafa 31.08.2010) Pitkässä artikkelissa esitetään lukuisia esimerkkejä, miten PA:n johtohenkilöt Abbasista ja Fayadista lähtien silmänlumeeksi esittävät tuomioita, joita ei esiinny heidän arabiankielisissä lausunnoissaan; vain ajoituksesta valitetaan. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=188099

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansainvälisen yhteisön tulee varoittaa Syyria, että Syyrian tieteellinen opinto- ja tutkimuskeskus (SSRC, tai CERS) tulee sulkea, ellei se lopeta aseiden ja ohjusten toimittamista terrori-järjestöille Hizbullah ja Hamas. Asian esitteli prikaatikenraali Nitzan Nuriel, kansallisen turvallisuusneuvoston terrorismin vastaisen toimiston johtaja maanantaina. Hän puhui Terrorisminvastaisen instituutin terrorismin-vastaisessa konferenssissa Herzliassa. Hän sanoi Hamasin ja Hizbullahin omaavan aseita ja ohjuksia, joita monet Euroopan valtiot eivät omista. Niillä on myös miehittämättömiä pienkoneita (UAV), joilla ne pystyvät paitsi tiedustelemaan laajalle Israelin alueelle myös kuljettamaan pommeja ja ohjuksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188117
- Gazan terroristit jatkavat uhkauksiaan häiritä rauhankeskusteluja. Maanantain sieltä ammuttiin kaksi kranaattia, tänään keskiviikkoaamuja sieltä ammuttiin kaksi Kassam rakettia ja muutama tunti sen jälkeen kaksi kranaattia, Eshkolin alueelle. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja tai aineellisia vaurioita.
- Tiistaina IDF:n joukot joutuivat panssarintorjunta-aseiden tulitukseen Gazan turvallisuusaidan lähellä. Sotilaat vastasivat tuleen surmaten yhden ja haavoittaen neljää muuta. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja. Hamasin sotilasjohtaja Ahmed Jaabari esitti uhkauksen eilen jatkaa hyökkäyksiä niin kauan kuin rauhankeskustelut jatkuvat, joita Hamas pitää Abbasin antautumisena USA:n ja Israelin tahtoon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188145
- Korkeat Israelin merkkihenkilöt pääministeriä myöten ovat esittäneet korkeimmalle oikeudelle, ettei se tuomitsisi Tzahi Hanegbiä moraalisesta turmeltuneisuudesta (turpitude), sillä ”hänellä on vielä paljon annettavaa yhteiskunnalle”. Hanegbi sanoo puolustuksekseen, että se, mitä hän teki, oli yleinen käytäntö siihen aikaan. Järjestö, joka valvoo hallinnon laatua, esittää voimakkaan vastalauseen, eikä tämä varmaan istu hyvin kansan yleiseen oikeustajuun. Lain tulisi olla sama kaikille. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188098
- Israel on maksanut 89 miljoonaa USD korvauksina toisen intifadan aikaisista tuhoista palestiinalaisille ja jatkaa korvausten maksamista. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-s-compensation-bill-since-start-of-second-intifada-nis-89-million-and-growing-1.313850
- PA esittää Fatahin TV:n kautta filmiä, jossa tuomitaan juutalaisten rukoileminen Länsimuurilla syntiseksi ja likaiseksi. Se esitettiin juutalaisen uuden vuoden alkamisen aikaan. Se tekstin käänsi arabiasta PMW ja Itamar Marcus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139632
- Netanyahu ja Abbas tapaavat Jerusalemissa tänään, mikä rikkoo PA:n julistaman saarron kansainvälisten konferenssien pitämiseksi Jerusalemissa.(INN)
- Israelin liikesuhteet ovat kasvavissa määrin etsimässä uusia kohteita Kiinasta, joka hakee tuoreita innovaatioita ja sovelluksia. Maatalouden ja varsinkin sen kastelujärjestelmien kehittäminen on yksi tällainen ala, jolla Israel on maailman kärkiluokkaa. Israel solmi sopimuksen tällä alueella Kiinan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139629
- PA:n parlamentin puhemiehen Ahmad Bahr (Hamas) tietojen mukaan paratiisissa on erikoinen osasto, jonne pääsevät vain profeetat, marttyyrit ja oikeamieliset. Hän kertoi äskeisessä puheessaan, että paratiisissa on 500 porttia ja kunkin portin luona odottaa 5000 tummasilmäistä neitsyttä, eli kaikkiaan 2.5 miljoonaa neitsyttä odottaa oikeaoppista muslimia sillä osastolla. Puheen käänsi arabiasta MEMRI. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139614
- Israelin turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa peläten terroristien häirintäyrityksiä keskustelujen toisena päivänä. Eilen havaittiin USA:n, Espanjan ja Ruotsin lähetystöihin lähetettyjen kirjeitten sisältävän valkoista jauhetta, jonka sisältöä tutkitaan. Yksi USA:n naisvirkailija joutui ottamaan suihkun paikalle tuodussa kopissa ja hänet pantiin karanteeniin, vaikka mitään oireita ei havaittu. http://www.debka.com/article/9019/

Tuesday, September 14, 2010

TIISTAI 14.09.10

1. TÄNÄÄN, tiistaina 14. syyskuuta, se sitten alkaa, näytelmä, josta ynet.news kolumnisti Martin Sherman käyttää nimitystä ”Theater of the Absurd”, typeryyden (järjettömyyden, naurettavuuden, rasti ruutuun) teatteri. Hän sanoo alkulauseessaan: ”toisenlaisessa universumissa ”rauhanprosessi” voisi olla makaaberi (karmea) komedia.”
Sherman viittaa aluksi Obaman tapaan esitellä suorien keskustelujen aloittamista: Abbasin kieltäytyessä esittämään pienintäkään elettä Israelin hyväksymisestä juutalaisena valtiona tai historiallisesta kompromissista, Obama toteaa: ”Tähän saakka keskustelut ovat edenneet rakentavalla ravalla”.
Toiseksi Sherman toteaa, että aivan yhtä makaaberilla varmuudella Israelin pääministeri matkustaa Washingtoniin tarjoutuakseen toteuttamaan politiikkaa, jonka hän itse on puolentoista vuosikymmen ajan toistamiseen hylännyt ja sitä pilkannut. Eikä siinä kaikki, vaan hän haluaa toteuttaa hylkäämäänsä politiikkaa, vaikka ”käytäntö on osoittanut hänen olleen oikeassa ja hänen varoituksensa ovat osoittautuneet perustelluiksi”.
Kolmanneksi Sherman kiinnittää huomionsa tosiasiaan, ettei rauhankeskustelujen vastapuoli Abbas edusta kuin puolta kansastaan (jos sitäkään) ja että muodollisesti hänen mandaattinsa päättyi tammikuussa 2009, eli hän ei laillisesti ole oikeutettu edustamaan palestiinalaisia.
Neljänneksi Sherman toteaa, että Abbas ei pyri muotoilemaan vain Palestiinan valtion rajoja ja sen identiteettiä, vaan hän haluaa ulottaa valvontansa myös Israelin kansaan. Hän haluaa säilyttää ”palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden koteihinsa, joista he lähtivät”, eikä halua hyväksyä Israelin valtion juutalaista luonnetta. Siksi hän haluaa, että miljoonat eri arabimaissa asuvien palestiinalaisten täytyy säilyttää oikeus palata Israelin valtion alueelle, ei Palestiinan vaan Israelin kansalaisina.
Viimeiseksi Sherman hämmästelee, miksi Israelin tulisi tukea presidenttiä, jonka hallinnollinen ote USA:ssa lipsuu ja jonka kansansuosio vähenee kaiken aikaa. Hän hämmästelee tätä siksi, että USA:n nykyinen presidentti on eniten Israelin vastainen, mitä sillä koskaan on ollut. Jos asia olisi toisinpäin, Sherman katsoo oikeutetuksi tukea presidenttiä, mutta ei näissä olosuhteissa. Kuin pisteeksi i:n päälle Obama vaatii, että Netanyahu tekee vielä yhden viimeisen myönnytyksensä ennen tiistain keskusteluja ja jatkaa Länsirannan rakennuskieltoa.

Olen laajasti referoinut Martin Shermanin kolumnia, koska se hyvin kuvaa tilanteen traagista luonnetta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3953028,00.html

2. SHARM EL-SHEIKHIN keskustelujen kynnyksellä USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka johti Washingtonin keskustelujen aloitustilaisuutta 03.09.2010, julkisti viimeisen vetoomuksensa Netanyahulle, että tämä kuitenkin jatkaisi 10-kuukauden moratoriumia, kuten hänen päällikkönsä Barack Obama toivoo. Clintonin vetoomus oli kuitenkin kääritty pumpuliin; hän ei esittänyt sitä uhkavaatimuksena, vaan vahingosta viisastuneena sisällytti siihen mahdollisuuden löytää jonkinlainen kompromissi, kiertotie, joka sopisi kummallekin osapuolelle. PA:n kanta on tähän saakka ollut täysin järkkymätön, ”kaikki normaaliin elämään kuuluva toiminta tulee lopettaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä”, kuten Clinton itse aiemmin totesi, joskin hän huolimattomuuttaan tuli ylistäneeksi Netanyahun päätöstä 10-kuukauden rakennuskiellosta, mistä hän sai moitteita Abbasin ja arabimaitten taholta.

CLINTON puhui journalisteille häntä kuljettavan koneen tankatessa Shannonissa, Irlannissa, sanoen toivovansa, että osapuolet löytävät tavan, jolla ratkaista tämä ensi näkemältä ratkaisematon yhtälö. Hän sanoi edelleen uskovansa, että vuoden aikana, joka näille keskusteluille on annettu, on mahdollista ratkaista ydinkysymykset, jotka selvittävät myös juutalaisyhteisöjen kohtalon Juudeassa ja Samariassa. Hän ei halunnut käsitellä yksityiskohtia, millaisia kompromissivaihtoehtoja hän näkee ja onko hänellä mahdollisesti oma esitys lukkiutuman avaamiseksi.
Ynet.news kertoi eilen, että suunnitellut lehdistötilaisuudet keskustelujen yhteydessä on peruutettu pelossa, ettei niissä ole positiivista kerrottavaa.
Neuvotteluja käydään sekä Abbasin ja Netanyahun, että heidän ja Mubarakin kanssa yhteisesti, että myöskin Clintonin osallistuessa niihin.
Clinton matkustanee Siinailta Jerusalemiin ja Ramallahiin, minkä jälkeen hänen tarkoituksensa on lentää Ammaniin informoidakseen kuningas Abadullah II:ta keskusteluista.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3953697,00.html

3. INN:n web-sivulla tarkastellaan myös keskustelujen onnistumisen mahdollisuuksia
Sharm el-Sheikhissä tänään tiistaina. Tzvi Ben Gedakyahun kirjoittamassa artikkelissa todetaan USA:n siirtyneen PA:n kannalle rakennuskiellon jatkamiseksi Juudeassa ja Samariassa tai että Netanyahu antaisi edes vähän periksi vaatimuksestaan Israelista juutalaisena valtiona, mikä tehokkaasti estäisi palestiinalaispakolaisten paluuaikeet Israelin alueille. Kuten artikkelissa todetaan USA ei kuitenkaan ole esittänyt mitään vaatimuksia Abbasille hänen jyrkän kielteisen kantansa muuttamiseksi sovintoratkaisun löytämiseksi. Clinton toistelee nyt ilman verukkeita, että Netayahun tulee antaa periksi, ja tässä hän saa tukea Egyptin presidentiltä Hosni Mubarakilta.

USA:n ulkoministeriön puhetorvena esiintyvä P J Crowley ihmetteli lehdistötilaisuudessa, mitä palestiinalaisilta lopulta vaaditaan? Miten heidän tulisi osoittaa suhtautuvansa vakavasti näihin neuvotteluihin?” Hän ei kuitenkaan maininnut minkäänlaisia esimerkkejä, mitä heiltä voitaisiin odottaa ja mitä vaatimuksia heille voitaisiin esittää. Jää vain ihmettelemään, eikö Obaman hallitus ole ollenkaan tietoinen Israelin ja juutalaisten vastaisuudesta, mikä ilmenee PA:n julkisissa laitoksissa, lastentarhoista yliopistoihin ja valtion laitoksiin sekä virallisissa radio- ja TV-ohjelmissa sekä PA:n johtajien virallisissa lausunnoissa. Sekään ei näytä kulkeutuneen Obaman hallituksen tietoon, että PA:n virallisessa opetusohjelmassa, jota sitäkin toteutetaan pienestä pitäen, Israelin valtiota pidetään tilapäisenä ilmiönä, joka tuhoutuu aikanaan ja jonka alueet liitetään kokonaisuudessaan islamin kalifaattiin. Tilannetta mutkistaa huomattavasti Israelin sisällä toimivien myönnytyspolitiikkaa harjoittavien ryhmien toiminta, jotka avoimesti liittyvät Israelin tuhoa vaativiin palestiinalaisiin ääriryhmiin.
Tästäkin artikkelista jää kuva, että Obaman hallitus pyrkii epätoivoisesti saamaan keskustelut käyntiin voidakseen näyttää edes jonkinlaista edistystä diplomatiansa alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139606
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139611

4. WND kertoo Bob Unruhin kirjoittamassa artikkelissa, miten ramadanin aikana muslimi-media on ollut aktiivinen levittäessään tietoutta islamin syvemmäksi tuntemiseksi. Artikkelin otsikko: ”Jihadin kielto vanhuksista, naisista ja lapsista ei koske Israelia”. Taustatiedot kokosi D Hazan Lähi Idän Mediatutkimuksen Instituutista, joka tutkii ja analysoi eri lähteistä tulevia tietoja. Jihadin merkitys paastoaikana nousee siitä, että ramadan kuukausi tarkoittaa hyökkäyksiä, valloituksia ja voittoja, painottaen islamin alkuaikoina saamia voittoja taisteluissa kuten Badr, Hittin ja Ain Jalut ramadanin aikana. Jihad on islamin mukaan yksi tärkeimmistä käskyistä, joka ”kytkeytyessään yhteen ramadanin kanssa, on Allahin kannalta tärkein ja valtavan ylevä kohokohta, jonka pystyy saavuttamaan vain se, jonka Allah on valinnut antaakseen hänelle tämän suuren kunnian paastota ja taistella”.

Yksi tallennetuista lausunnoista on sheikki Abdul Al-Rahman bin Nasser Al-Barrakin antama, jossa tämä entinen yliopiston luennoitsija sanoo, että ”jihad on ikuinen taistelu vääräuskoista vastaan ja sharian kaikkein tärkein käsky”. Hän vakuuttaa, että ”jihad on edelleen kunnia-asia muslimille ja sen puuttuminen häpäisee islamia”. Hän selittää, että jos vihollinen suhtautuu myöntyvästi muslimia kohtaan, sovinto on mahdollinen, mutta vain väliaikaisesti. Hän valittaa, että YK tuomitsee orjuuden, vaikka jihadin lakien mukaan muslimit saavat ottaa sotasaalista ja vankeja, myös vääräuskoisten taistelijoitten vaimoja ja lapsia ja orjuuttaa heidät.
Artikkelissa vakuutetaan lukuisten esimerkkien kautta, että muslimit ovat aktivoitumassa pyhään sotaan, jihadiin, ja valmistautuvat avoimeen taisteluun vääräuskoisia vastaan. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=202901

5. UUTISOTSIKOITA
- Suolameren pohjoisosan rannoille rakennetut tuotantolaitokset ja hotellit ovat vaarassa sortua vedenpinnan noustessa meren pohjoisosasta eristetyllä alueella. Tämä yllättävä havainto johtuu siitä, että Dead See Industries on - hyödyntäessään vedessä olevia mineraaleja Neveh Zohar alueella - saanut aikaan suolan massiivisen kasaantumisen eristettyjen altaiden pohjaan varsinkin altaan no 5 kohdalla. Teollisuuslaitos eristää vedestä bromia, emäksistä suolaa ja magnesiumia, joita käytetään lannoitteina. Eristäessään potassium kloraattia veteen jää soodium kloraattia, eli ruokasuolaa, joka iskostuu altaan pohjaan. Tämän kasaantuminen aiheuttaa vedenpinnan nousun. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=187992
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esittää katkeran syytöksen arabimaille, että nämä ovat unohtaneet palestiinalaisten ahdingon eivätkä ole lunastaneet lupauksiaan sadoista miljoonista USD. UAE suostui maksamaan 40 miljoonaa, että PA voi maksaa palkat n. 150 000 työtekijälleen Länsirannalla ja Gazassa. Se auttaa hetkeksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187993
- JP:n kolumnisti Carolien B Glick tarkastelee artikkelissaan, miten Libanonin nuori pääministeri Saad Hariri joutuu toimessaan työskentelemään yhdessä hänen isänsä murhaajien kanssa, eikä edes tasavertaisena vaan käskyläisenä. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=188019
- Kuka on palestiinalainen? Asiaa tarkastelee Moshe Dann ynet.news artikkelissaan. Artikkeli on pitkä ja perusteellinen, joten en tässä yhteydessä voi tehdä muuta kuin viitata sen erinomaisiin havaintoihin. Hän päätyy loppuhavaintoon, ettei ongelman ydin ole palestiinalaisille ”miehitys”, vaan Israelin olemassa olo. Siksi ratkaisu täytyy tehdä alueellisena, eikä Israelin ja PA:n keskeisenä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3953601,00.html
- New Yorkin poliiseja, katolisia, juutalaisia ja muslimeja, on ensimmäisellä tutustumisvierailullaan Pyhässä Maassa, minkä he toivovat tulevan traditioksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3949759,00.html
- Kristittyjen ja juutalaisten muodostama kansainvälinen ystävyysseura lahjoitti miljoona USD ruokapakettien lahjoittamiseksi avun tarpeessa oleville Israelin köyhille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3952213,00.html

Monday, September 13, 2010

MAANANTAI 13.09.10

1. RAUHANKESKUSTELUT Sharm el-Sheikhin lomakeskuksessa Egyptissä ovat varsin omalaatuisessa tilanteessa. USA:n neuvotteluja valvova tiimi, Hillary Clinton ja George Mitchell, ovat lähtökuopissa matkustaakseen Egyptiin voidakseen valvoa läheltä, että keskustelut kulkevat nuottien mukaan, jotka USA on laatinut.
ONGELMAN ydin ei kuitenkaan ole nuotit vaan kysymys, onnistuvatko neuvottelut alkua pitemmälle, sillä molemmat päätekijät Israel ja PA ovat kaivautuneet juoksuhautoihinsa valmiina estämään kaikki yritykset oman maaperänsä valtaamiseksi.

PA:n johto toistelee edelleen, että ellei Netanyhau suostu täydelliseen rakennuskiellon jatkumiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, he kävelevät ulos. On vaikea nähdä, miten arabimieli sallii ylittää tämän vallihaudan menettämättä kasvojaan, mikä arabimaailmassa on pahempi kuin kuolema: Elämä häpeässä ja ylenkatseessa, sitä ei jatkuvaa alemmuus-kompleksia kärsivä arabi kestä millään.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo vakuuttavasti, kuten hän luennoi hallituksensa jäsenille sunnuntaina ja on toistanut sitä sen jälkeen, että rakennuskiellon jatkaminen on poissa laskuista, hän ei voi sitä tehdä, jos aikoo jatkaa hallituksensa kanssa. Se sijaan hän esittelee ”luovaa ratkaisua”, eli rakennuskielto nykyisessä muodossa poistetaan, mutta rakentamista ei aloiteta suuressa mitassa, vaan vain luonnollisen kasvun vaatimalla tavalla. Hän esittää, että ne 2500 ennen rakennuskiellon voimaantuloa aloitetut asunnot viimeistellään, mutta uusien kohteiden aloittaminen suoritetaan hitaasti ja harkiten.

NETANYAHU analysoi esitystään tähän tapaan: Hän sanoo kahden kansan kiistelevän samasta maapalasta. Siksi on ensiksi sovittava molempien kansojen oikeus tuohon maapalaan. Netanyahun mukaan tämä tarkoittaa, että PA hyväksyy juutalaisen kansan oikeuden maahan, kuten juutalaiset hyväksyvät palestiinalaisten oikeudet. ”Valitettavasti en ole vielä kuullut palestiinalaisilta määritelmää ”kaksi valtiota kahdelle kansalle”; kuulen sanat kaksi valtiota, mutta en kuule, että ne on tarkoitettu kahdelle kansalle. Tämän tunnustaminen on välttämätöntä, jos halutaan todellinen rauhansopimus, jolla lopetetaan kaikki Israelia koskevat vaatimukset ja saadaan kahden kansan välinen konflikti päättymään.” Vain tältä pohjalta voidaan Netanyahun käsityksen mukaan sopia rajoista ja muista kysymyksistä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187868

2. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton ja Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell osallistuvat Sharm el-Sheikhin neuvotteluihin, ja lentävät keskiviikkona Jerusalemiin, jossa Clinton tapaa ulkoministeri Avigdor Liebermanin yrittäen pehmentää tämän jähmeää keskusteluja vastustavaa tai arvostelevaa kantaa. Rauhankeskusteluja jatketaan tiimien välillä Jerusalemissa keskiviikkona, jos niitä yleensä voidaan jatkaa.

USA:n hallituksen edustajat ovat pyrkineet esittämään neutraalia osaa pyrkimyksenään antaa ulkopuolisille kuva, ettei USA sanele mitään eikä pakota osapuolia oman näkemyksensä taakse, vaikka käytännössä se lienee ainoa keino saada keskustelut jatkumaan alkua pitemmälle. Monet poliittiset tarkkailijat kuten Charles Krauthammer ennustavat, että Abbas toteuttaa uhkauksensa ja kävelee ulos neuvotteluista.
Liebermanin ohjelmassa oli samaan aikaan USA:n matka, jonka aikana hänen tarkoituksensa oli tavata varapresidentti Joe Biden ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja James Jones, mutta tämä matka siirrettäneen loppukuussa pidettävään YK:n yleisistuntoon, jossa hän esittää Israelin näkökannat tämän hetken avoimiin kysymyksiin.

NETANYAHU saa kannatusta ajatuksilleen vasemmistoministereiltä ja Kadimalta hallituksen ulkopuolella, mutta Samarian alueneuvoston johtaja Gershon Mesika antaa Netanyahulle uhkavaatimuksen: Jos Netanyahu pettää lupauksensa, minkä perusteella hän voitti vaalit ja perusti hallituksensa, hän menettää luottamuksen kansan parissa, joka valitsi hänet. Jos näin käy, Geshon sanoo sen merkitsevän sodanjulistusta ja Netanyahun hallituksen kaatumista. Neuvoston pääsihteeri Naftali Bennett sanoo: ”Anteeksipyyntöjen asemesta hallituksen tulee kertoa maailmalle, että jokainen rakennus on yksi tiili lännen puolustusmuurissa radikaalia islamia vastaan. Koko maailma testaa Netanyahun hallitusta. Jos se jatkaa kieltoa suoraan tai epäsuoraan, se on täydellinen antautuminen, ja siinä tilanteessa hallitus ei enää edusta kansaa ja menettää siten oikeutensa jatkaa.” Monet Likudin ministerit ja muitakin puolueita edustavat ministerit ja kansanedustajat painottavat Netanyahun uskottavuutta, jota tässä testataan: Jos hän antaa periksi vaikkapa vain osittaisella rakennuskiellolla, hänen asemansa sekä neuvottelupöydässä että maailman mielipiteen valossa heikkenee ratkaisevasti. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187872

3. SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin maalasi hallituksen eilisessä istunnossa varsin synkän kuvan Israelin turvallisuudesta lähi aikoina. Hyvänä uutisena hän kertoi, että salakuljetus Egyptistä Gazaan heikkeni merkittävästi Mabhouhin tammikuun salamurhan jälkeen. Mabhouh oli tiettävästi avainhenkilö Iranista ostettujen aseitten salakuljettamiseksi Gazaan. Hänet murhattiin Dubain hotellihuoneessa ehkä ylimitoitetun tainnutusaineen vaikutuksesta. Murhasta syytetään Mossadia, minkä Israel kiistää.

IDF havaitsi kolmen henkilön toimivan epäilyttävästi lähellä Gazan pohjoisosan turvallisuus-aitaa eilen. Heidän epäiltiin yrittävän laukaista rakettikranaattia joukkoja vastaan, jotka avasivat tulen surmaten heistä kolme. Sotilaat olivat jo aiemmin päivällä havainneet epäilyttävää liikennettä alueella useitten ihmisten lähestyessä aitaa ja ampuivat varoitus-laukauksia. Palestiinalaiset Gazassa väittivät, että surmatut olivat paimenia, yksi heistä Ibrahim Abu Said, 91, ja hänen pojanpoikansa Ismail Abu Odeh, 21.

DISKIN ennusti, että 18 kuukautta kestänyt suhteellinen rauhallinen kausi Gazan ja Israelin välillä tulee rikkoutumaan ja erilaiset hyökkäykset sieltä kiihtymään, koska Hamasin edun mukaista on pyrkiä häiritsemään keskusteluja. Toisaalta tunneleita kaivetaan entiseen tahtiin, mutta lisäksi myös Gazasta turvallisuusaidan ali Israelin puolelle. Hän sanoi, että Islamic Jihad on lisännyt kannatustaan ja toimintaansa Gazassa Iranin varoilla. Koska Hamasilla ei ole pysyvää tukikohtaa Länsirannalla, sen operaattorit toimivat Israelin vankiloissa, joissa he rohkaisevat ja rekrytoivat palestiinalaisia riveihinsä. Vapauduttuaan vankilasta nämä ovat valmiit osallistumaan iskuihin israelilaisia vastaan. Tämä on Diskinin mukaan ongelma, minkä johdosta Israel ei halua vapauttaa palestiinalaisia esim. Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Toinen ongelma on siinä, hän lisäsi, että Israelin vapauttaessa jonkin alueen PA:n valvontaan, se voi joutua Iranille uskollisten ryhmien valvontaan, jotka alakuljettavat sinne aseita ja jotka toimivat tukialueina hyökkäyksille Israelin puolelle.
DISKIN antoi tunnustusta PA:n uusille poliisijoukoille, jotka ovat osoittaneet tehokkuutensa, mutta joitten todellinen luotettavuus on testaamatta käytännössä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187869

4. GAZAN terroristien ampuma raketti – luultavasti Kassam ja 10. järjestyksessä – putosi tänä aamuna Shaar HaNegevin aluekeskuksen lähelle onneksi aiheuttamatta näkyvää vahinkoa rakennuksille tai ihmisille. Vaikka niitä harvakselleen putoilee, ne voivat enteillä suurempaa raketti-salvoa sopivan tilaisuuden tullen. Neuvosto aikoo vaatia, että korkein oikeus kehottaisi armeijaa asentamaan Iron Dome puolustusjärjestelmän alueelle. Puolustusministeriö on kovin hidas asentamaan jo valmiina olevaa Iron Dome järjestelmää., koska käytännössä jokainen sen ampuma vastaohjus maksaa kymmeniä tuhansia. Jotkut valittavat, että puolustusministeri Barak haluaa pitää valmiita järjestelmiä varastossa voidakseen myydä niitä halukkaille hyvästä hinnasta.
Viime viikon keskiviikkona kranaatti putosi Shaar HeNegevin aluekeskukseen kahden lastentarhan väliin särkien rakenteita, mutta onneksi se oli ajoitettu puolisen tuntia ennen lasten saapumista tarhaan. Shaar HaNegevin aluekeskuksen julkisista rakennuksista vain harvat on vahvistettu rakettien iskuja vastaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187904

5. UUTISOTSIKOITA
- Aiempi Mossadin johtaja ja labourin kansanedustaja Danny Yatom totesi äskettäin, että vain sotilaallinen isku voi keskeyttää Iranin ydinasehankkeet. Hän haluaa länsivaltojen ilmavoimien tekevän yhteishyökkäyksen Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hän arvioi, että vaikka Iran on hajottanut laitokset laajan maansa eri osiin ja kaivanut ne maan sisään, päättäväinen yhteisisku tulisi aiheuttamaan niille suurta vahinkoa. Hän ei katso hyvällä mahdollisuutta, että Israel joutuisi tuollaisen mielenvikaisen hallituksen ydiniskun kohteeksi. Hän yhdessä toisen Mossadin entisen johtajan Shabtai Shavit kanssa sanoo, että IDF:n uskottavuutta runnellut ns. ”Galant operaatio” on saatava pikaisesti ratkaistua ja rauha palautettua armeijan johdon pariin. Asia on tärkeä siksikin, että sekä Shin Betin että Mossadin johtajat vaihtuvat pian ja nykyisten johtajien tilalle etsitään uusia. Lisäksi
IDF:n komentajan vaihdon yhteydessä nimitetään useita uusia kenraaleita ja muita
korkeita upseereita. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=187870
- Hallitus ja poliisi antavat PA:n ottaa valvontaansa puistoja ja muita yleiseen tarkoitukseen varattuja alueita Vanhankaupungin itäpuolella. Alueet omistaa Juutalaisten National Fund, JNF. Täten PA on ottanut valvontaansa A-turin ja Isawiyan puistot, Scopus-vuoren rinteet sekä vanhankaupungin muurin itäpuoliset alueet. Ympäristöministeri Gilad Arden pyytää pääministeriä puuttumaan asiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/193981
- Arabien kivisateessa Shimon HaTzadik lähiössä Jerusalemin itäosassa haavoittui 8-vuotias poika, joka sai ensiavun paikan päällä. Arabien hyökkäyksiä juutalaisia ja heidän omaisuuttaan vastaan Jerusalemin itäosissa tapahtui varsinkin äsken päättyneen islamin paastokuukauden ramadanin aikana. Israelin äärivasemmisto toimii usein kiihottajana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139587
- Tilastokeskuksen toimittamassa tiedustelussa havaittiin, että 21 % ilmoitti tulleensa entistä enemmän uskonnolliseksi, 14 % sanoi vähemmän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139584
- Iran rakentaa salaista uraanin rikastuslaitosta Teheranista luoteeseen. Qasvin laitos on 85 % valmis, sen rakentaminen aloitettiin 2005 tähän saakka 100 miljoonan USD hinnalla. Asiasta ilmoitti Peoples Mojahedin oppositiojärjestö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139579
- Jordania solmi Japanin kanssa ydinvoimalan rakentamiseksi. Myös Egypti ja Kuwait Saudi Arabian ohella harkitsevat ydinvoimalan rakentamista.
- Israelin vastainen propaganda ja kiihotus jatkuu Fatahin johtamassa mediassa Länsirannalla. Sen ohjelmissa koko Israelin alue on miehitettyä, joka tulee vapauttaa; siten Haifa, Jaffa, Akko ja muut rantakaupungit kuuluvat tulevaan Palestiinan valtioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139574
- Eläkkeellä oleva korkeimman oikeuden tuomari Zwi Tal sanoo, että sotilaana hän kieltäytyisi käskyistä karkottaa juutalaiset kodeistaan Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139573
- IAEA:n mukaan Iran on ylittänyt kynnyksen atomipommin valmistamiseksi. Tieto herätti NATO:n johdon, mutta ei mitään reaktiota USA:sta tai Israelista. Iranin presidentti Ahmadinejad vierailee Beirutissa allekirjoittaen Iranin ja Libanonin välisen puolustus-sopimuksen ja vierailee sitten Israelin rajalla. Iran toimittaa uusia aseita Libanoniin. http://www.debka.com/article/9018/
- Turkin äänestäjien annettua luvan Turkin perustuslain muutoksille Israel voi vain odottaa sydän kylmänä, miten kauas ääri-islamin suuntaan Erdogan vie maansa. http://www.haaretz.com/news/international/turkey-votes-for-historic-constitutional-reform-1.313424

Sunday, September 12, 2010

SUNNUNTAI 12.09.10

YHDYSVALLOISSA muistettiin eilen 11.09. tapahtumaa 9 vuotta sitten, jossa terroristit tuhosivat WTC:n tuplatornit ja yhden osan Pentagonin viisikulmaista rakennusta murhaten yli 3000 ihmistä. Jopa presidentti Baruck Obama oli valmistanut puheen, jonka hän luki muistotilaisuudessa. Tilaisuutta varjosti muslimien suunnitelma rakentaa 13-kerroksinen moskeija läheiseen kortteliin Park51, kuin voitonmerkkinä taistelusta, jonka USA hävisi, mutta jonka symbolista merkitystä monet, aivan liian monet eivät näytä tajuavan. Jopa New Yorkin pormestari Bloomberg kannattaa moskeijan rakentamista, vaikka muslimit itse sanovat avoimesti, miksi moskeijan rakentaminen on heille tärkeää eivätkä peittele sen symboliarvoa. He vertaavat sitä Cordoban synagogan rakentamiseen aivan katolisen luostarin viereen, josta on hyvä näkyvyys Alhambran historialliseen palatsiin, ja minkä johdosta luostari joutui rakentamaan korkeamman aidan, etteivät muslimit häiritsisi heidän rauhaansa. Cordoba toimi Espanjan muslimien pääkaupunkina 700-luvulta siihen saakka, kunnes kristityt valloittivat Espanjan 1492 ja perustivat oman hallintonsa maahan. Muslimit muistelevat vieläkin Andalusiaa, jonne he uskovat joskus palaavansa. Professori Afami kertoo tästä artikkelissa Maurin viimeinen huokaus. (israelupdate.achlak.net, Israel valinkauhassa.)
Terrori-iskussa kuolleen naisen perhe sanoo, että moskeijan rakentaminen ”Ground Zero” tontin läheisyyteen on kuin ”sika pyhässä paikassa”. Muslimit tuskin pitävät tästä vertauksesta, sillä sika on heille saastainen eläin, kuten se on sitä juutalaisillekin.

PRESIDENTTI Obama muistutti puheessaan Amerikan vapaudesta, jota eivät nurkkakohtaiset suuntaukset saa häiritä. Hän sanoi, että Amerikka on uskonnollinen, joka palvoo jumalaansa, joskin eri suunnat eri nimillä, mutta samaa kuitenkin. Tämä tuskin vastaa hartaan kristityn - tai juutalaisenkaan – näkemystä asiasta. Obama muistutti myös, että se oli al-Qaeda, joka teki 11. syyskuuta 2001 WTC-tuplatornien tuhoamisen New Yorkissa haluten tällä puhdistaa muslimien maineen rikoksesta, jota ei voi millään puolustaa. Obama myös analysoi, ettei terrori-iskua suorittanut uskonto vaan al-Qaeda, ”surkea joukko miehiä, jotka likasivat uskonnon maineen”. Hän vakuutti ettei USA ole sodassa islamin kanssa.

KORAANIEN julkisella polttamisella uhannut pastori Jones luopui lopulta uhkauksestaan luvaten, ettei hän eikä hänen edustamansa kirkko koskaan toteuta uhkaustaan.
Parin korttelin päässä juhlatilaisuudesta oli kaksi mielenosoitusryhmää, toinen osoitti mieltään moskeijan rakentamisen puolesta, toinen sitä vastaan, mutta ilman väkivaltaa. Moskeijan rakentamista ajava imaami Feisal Abdel Rauf sanoo jatkavansa moskeijan rakentamisen suunnittelemista vastalauseista välittämättä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=187803

2. PRESIDENTTI Barack Obama vaatii, että Netanyahun tulee jatkaa 26. syyskuuta päättyvää rakennuskieltoa, koska hänen ymmärryksensä mukaan sen ansiosta palestiinalaiset suostuivat suoriin rauhankeskusteluihin Israelin kanssa.
OBAMAN lausunto on herättänyt Israelissa ristiriitaisia tunteita. Monet katsovat, että hän sekaantuu Israelin sisäisiin asioihin tavalla, mikä ei ole puolueettomana sovittelijana esiintyvän maan arvon mukaista. Toiset taas tietenkin katsovat, että hän on oikealla asialla painostaessaan Netanyahua uusiin yksipuolisiin myönnytyksiin, mitä USA:n hallitukset ovat toistaneet presidentin henkilöstä riippumatta.
Obama puhui Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa perjantaina. Hän katsoi, että vaikka palestiinalaiset eivät aluksi kannattaneet Netanyahun tarjousta, he ovat myöhemmin alkaneet havaita sen ansiot, ja siksi suostuivat keskusteluihin. Tämä tuskin vastaa todellisuutta, kyllä USA:n painostus oli ratkaiseva tekijä vaikka Abbas sanookin pettyneensä Obaman liian helläkätiseen Israelin kohteluun, hän olisi odottanut lujempaa painostusta. Obaman puheen ainoa vaatimus Abbasilta oli se, että hän osallistuisi keskusteluihin rakentavalla tavalla.

KANSALLISEN UNION puolueen (Ketzaleh) puheenjohtaja, kansanedustaja Yacov Katz sanoi suoraan, että Obama osoittaa olevansa rasisti, koska hän esittää vaatimuksia vain Israelille. ”Mies, joka sanoo edustavansa kolmatta maailmaa, maahan poljettuja ja maailman vähemmistöjä, vaatii pääministeriä jatkamaan rasistista politiikkaa, joka kieltää 400 000:lta juutalaiselta inhimilliset perusoikeudet. Tämän tapaiset kiellot ovat samanlaisia jotka jäädyttivät juutalaisten elämän Euroopassa ja muslimimaissa. Miten Obama suhtautuisi, jos rakentaminen kiellettäisiin USA:n mustalta kansanosalta?” Katz vaati. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139564

3. Seuraava Israelin ja PA:n neuvottelijoiden tapaaminen on tiistaina 14.09. jatkuen seuraavana päivänä. Abbasin ja Netanyahun oletetaan tapaavan Hillary Clintonin ja George Mitchellin kanssa tilaisuudessa, johon myös Egyptin presidentti voinee osallistua. Pääneuvottelijat tapasivat viime viikolla ilman ulkopuolista fanfaaria voidakseen sovittaa heidän välilleen nousseet erimielisyydet Sharm el-Sheikhin kokouksen käsittelylistasta, mutta he eivät pystyneet löytämään yhteisymmärrystä.
PA:n ensimmäinen vaatimus lienee rakennuskiellon jatkaminen, minkä vastapainoksi Israel vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Netanyahu on ollut – ehkä taktisista syistä – epämääräinen vastatessaan kysymyksiin kiellon jatkamisesta, mikä ounastelee, että hänellä on jonkinasteinen kompromissiesitys osittaisesta kiellon jatkamisesta, mitä hän kutsuu ”luovaksi ratkaisuksi”.

PA:n neuvottelutiimin puhemiehenä esiintyvä Nabil Shaath vannoi keskiviikkona, ettei PA tule koskaan tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona. Tämä siksi, että se tehokkaasti poistaa palestiinalaisten vaatimuksen paluuoikeudesta. Shaath ei sano vastustavansa juutalaista enemmistöä Israelissa, mutta ei sen enempää. Puheenjohtaja Abbas itse on toistellut samaa, viimeksi heti palattuaan Washingtonista. Shaath vakuutti myös, että jos rakentaminen elpyy Juudeassa ja Samariassa – tarkoittaen tällä juutalaista rakentamista – PA vetäytyy neuvotteluista.

PRESIDENTTI Obama jatkaa osapuolten maanittelemista saadakseen osapuolten jähmeät asenteet joustavammiksi ennen tiistaina jatkuvia keskusteluja. Hän melkein rukoillen esittää Abbasille, että tämä antaisi joitain merkkejä kantansa pehmenemisestä ja myönnytyksiksi osoittaakseen israelilaisille, että hänkin on tosissaan. Obama lupaa mitä tahansa tukea USA pystyy antamaan, missä dollarinkuvat ovat näkyvimmät. Hän kuitenkin käytti neuvotteluista sanaa ”epäonnistuvat”, mikä osoittanee, etteivät odotukset ole kovin korkeat, mutta hän vakuutti USA:n jatkavan yrityksiään kävi keskusteluissa miten tahansa. Hän vakuutti samalla, että USA:n tärkeimpänä vaikuttimena on yleisen tilanteen kehittyminen Lähi Idässä, missä Israelin ja PA:n välisen konfliktin onnistunut ratkaisu auttaa ratkaisevasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139564

4. NEW YORKIN moskeijan rakentamisen herättäessä kiihkeitä tunteenpurkauksia pitkin maailmaa äskettäin avattiin uusi moskeija Philadelphiassa, 30 km keskustasta luoteeseen Tredyffrin lähiössä ilman, että monet ihmiset olivat edes tietoisia sen avaamisesta, eivätkä moskeijan johtajat halunneet korostaa merkittävän päivänsä viettoa.
Moskeijan naapurina on baptistikirkko ja kadun toisella puolella Chabad synagoga. Muslimijohtajat Greater Valley Forgen alueella kehuvat hyviä suhteita naapuriensa kanssa. Moskeijan presidentti Mohammad Aziz sanoo, että heillä on naapuriensa kanssa enemmän yhteistä kuin erottavaa. Samaa vakuuttaa myös synagogan lubavitch rabbi Yossi Kaplan, joka sanoi yhteisönsä käyttävän yhteistä paikoitustilaa hyvien naapurien tapaan.

MOSKEIJOIDEN MÄÄRÄ on Yhdysvalloissa lisääntynyt 58 % vuosikymmenen aikana. Kymmenen vuotta sitten USA:ssa oli 1200 moskeijaa, nyt luku on 1900, sanoo professori Ihran Bagby Kentuckin yliopiston islamin- ja moskeijanrakentamistutkimuksen osastolta. Monet moskeijoista on sijoitettu vanhoihin rakennuksiin, joita on muotoiltu islamin vaatimusten mukaisesti varustamalla eri sisäänkäynnit ja pesualtaat miehille ja naisille. Joskus rukousasennon suuntaaminen Mekkaan aiheuttaa erikoisjärjestelyjä.
TREDYFFRIN moskeijassa on tilat rukoushallille, kirjasto, monikäyttötila, WC-tilat ja pesutilat. Muslimit riisuvat kenkänsä ja pesevät kätensä ja jalkansa ennen rukoustilaisuutta. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Kuuban elähtänyt presidentti Fidel Castro opettaa Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia kehottaen tätä lopettamaan juutalaisten jahtaamisen ja holokaustin kieltämisen. Sen sijaan hän vertaa Ranskan päätöstä karkottaa maasta tuhat romaania katastrofiin kutsuen sitä nimellä ”Romaanien holokausti”. (JP)
- Venezuelan presidentti Hugo Chavez kieltää olevansa anti-semitisti, ja tarjoutuu tapaamaan maansa juutalaisjohtajat loppukuusta. Venezuelassa asuu 15 000 juutalaista, jotka ovat huolissaan juutalaisvastaisuuden noususta. Chavez sanoo kunnioittavansa juutalaisia, vaikka hän kritisoi ankarasti Israelia. Tammikuussa 2009 Caracasin synagoga häpäistiin ja suurelta osin tuhottiin. Viranomaiset pidättivät 11 henkilöä, mukana 8 poliisia osallisuudesta hyökkäykseen synagogaan. Helmikuussa 2009 tuntemattomat hyökkääjät heittivät pienen pommin juutalaisten yhteisörakennusta vastaan Caracasissa vahingoittaen ovia mutta ilman muuta vahinkoa. Juutalaisvastaisuus ilmenee ajoittaisina graffitteina, joita raapustellaan juutalaisten rakennusten seiniin. (JP)
- Israelin laivasto kehittelee uusia aseita puolustautuakseen kasvavaa uhkaa vastaan Hamasin ja varsinkin Hizbullahin taholta, joka saa tehokkaita ohjuksia Syyrialta. Laivaston kaksi partioalusta, Super Dvora, jonka rakensi IAI, ja Shaldag, jonka rakensi Israeli Shiyards yhtiö, varustetaan tutkalla lähestyvien ohjusten havaitsemiseksi sekä elektronisella jumiuttamisjärjestelmällä ohjuksen radan muuttamiseksi. Sen rakensi MAFAT; puolustusministeriön tutkimus- ja kehitysosasto. Suuremmissa aluksissa on jo turvallisuusjärjestelmät, mutta partioveneitä varten tarvitaan uudet järjestelmät vastapainoksi Hizbullahin, Syyrian ja Iranin nopeille hyökkäysveneille. Laivasto saa pian käyttöönsä pienikokoisia miehittämättömiä (UAV) koneita, jotka pystyvät kattamaan 80 km:n alueen lentäen 4 tunnin ajan 18 000 jalan korkeudessa. (JP)
- Päärabbi Shlomo Amar antoi päätöksen, jonka mukaan rakentaminen voidaan aloittaa rakennuskiellon päätyttyä 26. syyskuuta, vaikka se sattuu succotin ja pessahin välipäivälle, ”Hol Hamoed”, jolloin tradition mukaan velvollisuuksia on vähennettävä.(JP)
- PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat antoi lausunnon torstaina, jossa hän väitti aiemman TV-lausuntonsa sisältöä muutetun siten, että se voitaisiin käsittää anteeksipyynnöksi israelilaisille, mikä ei ollut hänen tarkoituksensa. Hän sanoi Maan-uutistoimiston lausunnossa tarkoittaneensa, että Israelin ja PA:n neuvottelijat olivat useitten vuosien aikana epäonnistuneet löytämään ratkaisua. Sen sijaan hän sanoi odottavansa, että Israel esittää julkisen anteeksipyynnön palestiinalaisten nöyryyttämisestä. (JP)
- Muutaman kuukauden sisällä jo toinen Shin Betin korkea johtaja erosi jouduttuaan kiinni seksisuhteesta alaisensa kanssa, minkä johdosta he käyttivät asemaansa edistääkseen alaisensa tai hänen sukulaisensa etenemistä urallaan. (JP)
- Ranskassa pidätettiin terroristi, joka suunnitteli iskua israelilaisten suunnitteleman varainkeräys tilaisuuden yhteydessä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=187805
- Tony Blair käytti asemaansa painostaakseen Israelia avustamaan palestiinalaisen kännykkäfirman pelastamiseksi vararikolta Länsirannalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3952598,00.html
- Obama otti perjantain lehdistötilaisuudessa selvästi PA:ta suosivan asenteen kieltäytyen esittämästä vaatimuksia Abbasille, mutta vaatien niitä Netanyahulta. Hän katsoi, että Israelin tunnustaminen juutalaiseksi edellyttää palaamista 1967 sotaa edeltäville linjoille http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139567
- DEBKAFILE varoittaa artikkelissaan, että Iranin sanktioitten todennäköinen epäonnistuminen aiheuttaa sen, että IAEA:n valvojat saavat pian seurata Iranin ensimmäistä ydinkoetta. http://www.debka.com/article/9017/
- Israelissa alkoi viime yönä talviaika, kelloja siirretään taaksepäin tunnin verran.