Friday, June 25, 2010

PERJANTAI 25.06.10

1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kehotti Italian ulkoministeri Franco Frattinia kokoamaan seitsemän eurooppalaisen ulkoministerin ryhmän ja vierailla sen kanssa Gazassa. Tämä tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun ulkoministeriö kielsi Saksan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen ministerin Dirk Niebelin vierailun siellä, mistä saksalaiset lehdet kirjoittivat kriittisiä ja tuomitsevia artikkeleita.
POLIITTISET tarkkailijat pyrkivät selvittelemään, onko tämä merkkinä Israelin uudesta poliittisesta suuntauksesta Gazan suhteen, jolla ehkä pyritään irrottautumaan kokonaan kaistasta. Lieneekö Egyptin presidentti Hosni Mubarakin syytös Israelille velvollisuuksiensa laiminlyönnistä Gazan suhteen ennakointi tästä uudesta suuntauksesta.

LIEBERMAN teki esityksensä Euroopan ulkoministereitten ryhmän Gazan vierailusta torstaina tavatessaan italialaisen virkaveljensä keskusteltuaan asiasta ensin Netanyahun kanssa.
Esityksen mukaan ulkoministerit voisivat tutustumismatkalla Gazassa omin silmin havaita, ettei Gazan kansa kärsi nälkää eikä puutetta, kuten maailmalla huudetaan. Heidän ei kuitenkaan olisi syytä tavata Hamasin johtoa Gazassa, koska se antaisi sille poliittista tukea. Lieberman suunnitteli, että ulkoministerit vierailisivat myös Sderotissa, joka on pahiten kärsinyt Gazan terroristien ampumista raketeista ja jonne on koottu näyttävä kokoelma rakettien jäännöksiä. Kolmanneksi ulkoministeriryhmä voisi käydä Ashdodissa tutustumassa sen satamapalveluihin, joita Israel tarjoaa välietappina Gazaan matkalla oleville laivoille niiden tavaroitten tarkastusta varten. Ulkoministeri Frattini innostui esityksestä. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179479

2. LIEBERMAN selitti journalisteille, että Israel etsii tapoja irrottautua vähitellen kokonaan Gazan palvelujen tarjonnasta, joka koskee veden ja sähkön toimitusten lopettamista. Tämä edellyttää kuitenkin, että Gazassa pystytään kehittämään kapasiteettia näitä palveluja varten. EU on ilmaissut kiinnostuksensa rakentaa Gazaan voimalan, jäteveden puhdistamon sekä meriveden puhdistuslaitoksen. Niiden toteuttaminen edellyttää EU-ministereitten omakohtaista vierailua Gazassa. Israelin politiikan mukaisesti se on vuoden aikana estänyt useitten ministerivierailujen toteutumisen, mikä on herättänyt vastalauseita varsinkin Ranskan, Turkin ja Irlannin sekä viimeksi Saksan ulkoministeriöistä.
Maaliskuussa Israel salli YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin sekä EU:n ulkoasioitten johtajan Catherine Ashtonin vierailun Gazassa.

Israelin oppositio on moittinut hallitusta, että se on antautunut Gazan saartoa yrittävien painostuksen alla ja tehnyt toistuvia myönnytyksiä terroristeille. Oppositiojohtaja Tzipi Livni asetteli sanansa tähän tapaan. ”Netanyahu on laillistanut Hamasin heikkoudesta unohtaen kokonaan kvartetin asettamat kolme vaatimusta Hamasille ehtona sen hyväksymiseksi.” (JP)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910441,00.html.

3. GAZAN terroristit ampuivat eilen ainakin kolme erillistä kranaatti-iskua Gazasta Israelin puolelle. Kaikkiaan 12 kranaattia todettiin ammutun.
Ensimmäinen salvo ammuttiin puolenpäivän jälkeen kohti Shar HaNegevin aluekeskusta. Kolme kranaattia putosi Israelin puolelle, yksi jäi lyhyeksi ja putosi Gazan puolelle.
Toinen salvo ammuttiin iltapäivällä, josta kaikki 4 putosivat Gazan puolelle turva-aitaa. Vähän myöhemmin ammuttiin viides yhtä huonolla suuntauksella.
Kolmas salvo ammuttiin seitsemän aikoihin eilen illalla lähelle Erez rajaterminaalia.
Ihmisvahinkoja kranaatit eivät aiheuttaneet eivätkä osuneet rakenteisiin.

GAZAN terroristit ovat selvästi aktivoineet rakettiensa ja kranaattiensa ampumista, jota on jatkunut harvakseltaan pitkin viikkoa. Lieneekö itsetehostuksen lisäämiseksi?
Keskiviikkona terroristit avasivat tulen kahdesti IDF:n partiosotilaita vastaan Nahal Oz alueella osumatta kuitenkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138260

IAF:N koneet tekivät ilmaiskuja Gazan kaistalle yön aikana pommittaen asevarikkoa ja tyhjää rakennusta Gazan kaista pohjoisosalla. Koneet palasivat turvallisesti tukikohtiinsa. IDF ilmoitti pommitusten onnistuneen aiotulla tavalla, ihmisuhreja ei ole ilmoitettu.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910553,00.html

4. USA:N ulkoministeriö julkisti eilen lausuntonsa, jossa se kehottaa Gazan saarron murtoa yrittäviä valtioita luopumaan aikeistaan, koska ”laivakuljetukset Gazaan ei ole järkevä eikä tehokas tapa auttaa sen ihmisiä”. Lausunnossa selitetään, että mekanismit avustusten kuljettamiseksi Gazaan ovat olemassa, eivätkä merikuljetukset ole järkeviä eivät vastuullisia eivätkä ensinkään tehokkaita.
USA:n lausunnossa kehotetaan sen liittolaismaita, jotka haluavat avustaa Gazaa, käyttämään käytössä olevia maayhteyksiä ja tavaroiden tarkastusjärjestelmiä ennen niiden viemistä Gazaan. ” Ei ole mitään syytä tarpeettomiin vastakohtaisuuksiin, ja me yhdessä kvartetin liittolaistemme kanssa kehotamme kaikkia käyttäytymään vastuullisesti Gazan kansan tarpeitten tyydyttämiseksi.”

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi Washingtonissa Hillary Clintonin, puolustusministeri Robert Gatesin, varapresidentti Joe Bidenin sekä turvallisuusneuvonantaja James Jonesin. Heidän keskusteluissaan lienevät Iranin ydinsuunnitelmat muodostaneen pääsisällön, vaikka julkisia lausuntoja niistä ei annettu.

IRAN ilmoitti eilen, että sieltä suunniteltu avustusaluksen matka Gazaan peruttiin ”epäinhimillisen sionistisen hallituksen väkivaltaisen vastustuksen vuoksi Gazan kansan avustamiseksi”. Myös Libanonissa suunnitellun aluksen matka Gazaan on epävarma.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910444,00.html

5. LIBANONIN pääministeri Saad Hariri on sen ohessa, että hän julkisesti kannattaa avustusalusten lähettämistä Gazaan, kaikessa hiljaisuudessa pyrkinyt viivyttämään niiden lähtöä Libanonista peläten ilman sitäkin jännittyneen tilanteen räjähtävän käsiin ja mahdollisesti aiheuttavan uuden sodan Israelin ja Libanonin välillä. Libanonissa valmisteltu alus ”Julia” on Tripolin laiturissa odottamassa lähtökäskyä. Se ei saa seilata suoraan Gazaan, koska Israelin valvoma Gazan satama on Libanonin mukaan vihollisaluetta. Siksi aluksen tarkoituksena oli höyrytä ensin Kyprokselle, jossa se täydentäisi varastojaan. Debkafile kertoo, että Julia-aluksen omistaa Syyrian presidentti Assadin serkku.

PÄÄMINISTERI Hariri on soitellut Kyproksen, Kreikan, Turkin ja Maltan johtajille pyytäen heitä kieltämään alusten saapumisen niiden satamiin.
HARIRIN pelko on täysin aiheellinen, sillä Hizbullah antoi kovasävyisen varoituksen, jossa se uhkaa iskeä ohjuksillaan Tel Aviviin, jos Israel vahingoittaa Libanonista lähteviä aluksia. Lausunnossa selitetään, että jos IDF pidättää Libanonin aluksissa olevia, se katsotaan sota-toimeksi ja pidätettyjä kutsutaan sotavangeiksi, jotka täytyy vapauttaa.
Libanonin hallitus antoi Julia-alukselle luvan lähteä 23.06., mutta alus on edelleen satamassa. IDF ilmoitti 24. 06, että se pitää kaikkia Gazaan pyrkiviä laivoja vihollisaluksina ja toimii sen mukaan. IDF:n pohjoisen lohkon komentaja Eisenkott sanoo uskovansa, että IDF on valmis mihin tahansa Hizbullah turvautuu laivansa tukemiseksi.
http://www.debka.com/article/8869/

6. LIBANON on esittänyt syytöksiä, että Israelin rannikon edustalta Välimeressä löydetyt kaasuesiintymät Dalit ja Tamir ulottuvat Libanonin merialueelle. Libanonin parlamentin puheenjohtaja Nabih Berry kehotti ”Libanonia toimimaan nopeasti ja aloittamaan merialueittensa tutkimukset, ettei Israel varasta niitä”. Hizbullah tarttui aiheeseen nopeasti Berryn esittämän lakiesityksen merialueitten tutkimisesta tultua Libanonin parlamentin käsittelyyn ja antoi kitkerän varoituksen Israelille pitää näppinsä erossa Libanonin kaasuesiintymistä. Ministeri Landau sanoo Israelin puolustavan löytöjään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179436

RANNIKON läheisyydessä olevat porauslautat ovat tulenarkoja kohteita Hizbullahin ohjuksille. Israelin kansallisen infrastruktuuri ministeriön öljy- ja kaasututkimusten johtaja tri Yaacov Mimran sanoo Libanonin vaatimuksia perättömiksi. Hän sanoi, että Leviatan kenttä kuten Tamir ja Dalit kaasukentät Välimerellä ovat Israelin alueella. Hän selitti, että maitten taloudellinen meriraja ulottuu 200 km rannasta. Sen ulkopuolella oleva merialue tulee jakaa yhteistoimin ympärillä olevien valtioitten kesken. Hän sanoi, että Kypros toimi siten antaessaan tutkimuslupia rannikkonsa lähellä 200 km:n sisällä rannikosta.
Israel ei ole vielä virallisesti määritellyt merialueensa rajoja. En ihmettelisi ollenkaan, jos PA:n johto alkaa esittää Libanonin kaltaisia vaatimuksia Israelin löytöihin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/infrastructure-minister-warns-hezbollah-israel-will-fight-for-its-gas-fields-1.298077

7. UUTISOTSIKOITA
- IDF uudentyyppisiä rypälepommeja, jotka tuhoavat itsensä määräajan kuluessa vähentäen siten dramaattisesti siviiliuhrien määrää. (JP)
- USA:n senaatti hyväksyi kovennetut sanktiot Iranian vastaan. (JP)
- Gilad Shalitin neljäntenä vuosipäivänä Hamasin panttivankeudessa hänen vanhempansa esittivät kainon pyynnön edes yhdestä humaanista teosta ja vapauttaa heidän poikansa. New Yorkissa järjestettiin ”todellinen vapaa flotilla” Gilad Shalitin vapauttamisen tukemiseksi. Tänään hän on ollut 1461 päivää Hamasin pimeässä kellariloukossa. Roomassa Colosseum sulki kaikki valonsa vapauttamisen tukemiseksi. (JP)
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/shalit-family-on-anniversary-of-abduction-we-ll-protest-in-jerusalem-until-gilad-is-free-1.298173
- Lieberman esitteli suunnitelmansa Israelin rajoista, jonka toteuttaminen edellyttäisi maan ja ehkä asukkaittenkin vaihtoa Israelin ja PA:n kesken. Sekä Kadima että Labour nostivat kovan vastarinnan, ei niinkään sen sisällöstä kuin siitä, että se tunkeutui niiden poliittiselle alueelle. (JP)
- Shin Bet on esittänyt harvinaisen pyynnön, ettei USA karkottaisi sinne paennutta Hamasia vakoilutta palestiinalaista Mosab Hassan Yousefia. Hän vakoili Shin Betin toimeksiannosta tehden tyhjäksi useita terrori-iskuja.
- Sisäministeriö antoi käskyn Hamasin entisille parlamentaarikoille, joista osa oli Israelin vankiloissa, muuttaa Jerusalemin alueelta viimeistään tänään. Abbas tuomitsi ministeriön päätöksen. (JP)
- Ghanan worldcup joukkueessa pelaavan John Paintsilin veli Mark odottaa Israelin vankilassa vastausta pyyntöönsä saada jäädä Israeliin. Hän haluaa pelata täällä jalkapalloa, kuten hänen veljensäkin teki. (JP)
- Englannin suurin ammattiliitto kehottaa karkottamaan Israelin lähettilään ja katkaisemaan kaikki kauppasuhteet Israelin kanssa. (JP)
- Muinaiset israelilaiset tuottivat hunajamehiläisiä Turkista, sanovat arkeologit.
- http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=179363
- Israel lisää Gazaan menevien tavararekkojen määrää 200 %. (JP)

Thursday, June 24, 2010

TORSTAI 24.06.10

1. HUHUJA SODISTA. Iranin puolivirallinen uutistoimisto Fars kertoi äskettäin, että Israelin helikopterit ovat laskeutuneet Saudi Arabian maaperälle Tabukin lentokentälle. Uutisen mukaan useita siviililentoja peruttiin 18. ja 19.06. päivien aikana ilman selitystä.
Fars kutsuu tapahtumia Tabukin kentällä ”epäilyttäväksi sionistisen hallituksen sotilaalliseksi toiminnaksi Saudi Arabiassa”. Uutistoimisto sanoo saneensa tietoja siviilimatkustajilta, jotka joutuivat odottelemaan koneittensa lähtöä siirtojen vuoksi.

LONTOOSSA ilmestyvä lehti the Times julkaisi runsas viikko sitten artikkelin, jonka mukaan Saudi Arabia olisi antanut luvan IAF:n koneille käyttää sen ilmatilaa pommituslennoillaan Iraniin. Saudiviranomaiset kiistivät lehden tiedot ehdottomasti virheellisinä, eikä Israelin taholta haluttu kommentoida asiaa.
TURKKI, jonka alueella IAF:n koneet ovat suorittaneet harjoituksiaan, kielsi israelilaisten koneitten lennot sen ilmatilassa. Israelin ilmatila on liian pieni tehokkaitten harjoitusten järjestämiseksi, minkä johdosta se etsii Euroopasta uusia harjoitusmahdollisuuksia. Yhtenä mahdollisuutena pommituslennoille Iraniin esitetään Georgiaa, mikä lyhentäisi lentomatkaa Israelista Iranin alueelle ja takaisin.

VIIKONVAIHTEEN aikana uutiset kertoivat 11 amerikkalaisen sota-aluksen kulkeneen Suezin kanavan kautta Punaisellemerelle matkallaan Persianlahdelle. Mukana oli yksi israelilainen sota-alus, kertovat silminnäkijät. Egyptin turvallisuusmiehet varmistivat alusten matkan Suezin kautta miehittäen sen molemmat rannat ja sulkien kanavan muulta liikenteeltä.
Egyptin opposition parlamentaarikot varoittivat Egyptin hallitusta työskentelemästä islamin vihollisten kanssa eikä toistamaan virhettä, jonka se teki salliessaan sotalaivojen kauttakulun, kertoo Al-Quds. http://www.haaretz.com/print-edition/news/report-iaf-helicopters-unload-equipment-meant-for-attacking-a-muslim-state-at-saudi-airport-1.297942

2. DEBKAFILE kertoo, että Iranin vallankumouskaartin (IRGC) johtajan kenraali Mehdi
Moini antoi tiistaina 22.06.10 käskyn joukoilleen ”estää amerikkalaisten ja sionistien hyökkäys-aikeet Kaspianmeren alueella”, lähellä Azerbaijania. Hän kertoi joukkojen keskittämisen alueelle johtuvan amerikkalaisten ja israelilaisten joukkojen läsnäolosta läntiselle alueella.
”Vahvistuksia on lähetetty Azerbaijanin provinssin läntiselle alueelle, koska jotkut läntiset maat ovat kiihottaneet etnisiä vastakohtaisuuksia alueella tasapainon häiritsemiseksi.”

DEBKAFILE kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Iran avoimesti ilmoittaa rauhattomuuksista jollain tietyllä alueella ja lähettäneensä joukkojensa vahvistuksia sinne.
Toisten uutisten mukaan Israel on siirtänyt huomattavan määrän pommitushävittäjiä Georgian kautta Azerbaijaniin, ja että myös USA:lla on armeijan erikoisjoukkoja maassa valmistellen iskuja määrättyihin kohteisiin Iranissa. Azerbaijan ei ole halunnut kommentoida uutisia.
Iranin azerien asuma maakunta, jonne IRGC:n joukkoja keskitetään, rajoittuu Turkkiin, Armeniaan ja Irakiin. USA eikä Israel ole vahvistanut artikkelin esittämiä tietoja.
IRAN teloitti 20.06. Bauchi sunni-kapinallisten johtajan Abdelmalek Rigin rauhoittaakseen maakunnassa toimivia separatistisia ryhmiä, mutta sen vaikutus oli päinvastainen; se kiihotti niitä entistä aktiivisempaan toimintaan saaden tukea rajan takana asuvilta azereilta.
http://www.debka.com/article/8868/

3. USA:N Valkoisen Talon ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Howard Berman
ilmoitti vakuuttuneensa, että viikkokausia Valkoisen Talon ja Senaatin välinen keskustelu kovennetuista sanktioista Irania vastaan saadaan päätökseen keskiviikkona ja että siitä voidaan äänestää tällä viikolla. Valkoinen Talo, tarkoittaen Obaman hallitus, ei haluaisi sitovia sanktioita, vaan haluaa pidättää hallituksen oikeuden kohdistaa niitä tapaus tapaukselta periaatteella. Berman luonnehti keskusteluja esityksestä näin: ”Olemme kuin kaksi kansaa, jotka haluavat päästä samaan päämäärään. Meillä on ollut erimielisyyksiä. Olemme tuhranneet runsaasti aikaa niiden käsittelemiseksi, mutta teemme sen yhteistuumin.”

USA:n alivaltiosihteeri William Burns ilmoitti ulkoasiainvaliokunnalle tiistaina, että Obaman hallitus haluaisi vieläkin jatkaa keskusteluja lakiesityksestä. Hän viittasi siihen, että hallitus haluaa varmistaa, ettei laki vaikuta eristävästi ulkomaisiin liittolaismaihin.
Vaikka lakiesitys ei mainitse nimeltä tällaisia maita, hallitus kuitenkin haluaa pidättää oikeuden päättää sanktioista ja niiden laadusta tapaus tapauksella. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa painostuksen lisäämistä yhtiöihin, joilla on tuottoisia sopimuksia Iranin kanssa. Berman haluaa, että tällaiset yhtiöt nimetään ja julkistetaan.
Esitys koventaa sanktioita ihmisoikeusrikoksissa, iranilaisiin pankkeihin, joilla on suhteita Iranin vallankumouskaartin kanssa, sekä vakuutus- ja merenkulun alueilla. Berman ennakoi, että laki antaa entistä paremmat edellytykset seurannan ja tutkimusten suorittamiseksi sen toteuttamisesta käytännössä, mitä edellinen laki ei antanut.

USA:SSA vierailulla oleva puolustusministeri Ehud Barak sanoi tavattuaan ulkoministeri Hillary Clintonin, että Israel haluaisi sanktioihin selkeät aikarajat, mitä ei ole toteutettu. Toiseksi Barak ilmoitti Israelin pyrkivän edistymään rauhankeskusteluissa PA:n kanssa ja tähdensi suorien keskustelujen aloittamisen merkitystä. Clinton maalaili muutaman koristeellisen korulauseen ”vanhan ystävän tapaamisesta” sivuuttaen Barakin toiveet.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=179364

4. POLIISI valmistautuu arabien mielenosoituksiin sekä Silwanin lähiössä että sen lähiympäristössä Jerusalemin suunnittelu- ja rakennustoimikunnan alustavan hyväksymisen vuoksi kaupungin laatimasta kehitys- ja uudelleen rakentamissuunnitelmasta. Suunnitelmassa huomioidaan, että arabit ovat vuosien aikana rakentaneet laittomasti julkiseen käyttöön tarkoittamalle alueelle 88 taloa, joista 22 pahiten häiritsevää on tarkoitus poistaa, loput voivat hakea rakennusluvan jälkikäteen. Noille 22 poistettavan talon omistajille kaupunki antaa tontit, joille he voivat rakentaa talonsa uudet talonsa. Poistettavat talot ovat viranomaisten mukaan huonokuntoisia, useimmat ilman perustuksia, sähköjä tai vesi- ja viemärijohtoja.

VASEMMISTOLAISET web-sivut, haaretz ja ynet, otsikoivat artikkelinsa kiihottavasti: Jerusalem poistaa 22 arabitaloa Silwanin suunnitelman tieltä, ikään kuin se olisi suunnitelman tärkein kohta. Puolustusministeri Barak antoi USA:n matkallaan lausunnon, jossa hän tuomitsi suunnitelman, minkä Obaman hallitus mielihyvin huomioi kielteisessä lausunnossaan. On myös ilman muuta selvää, ettei PA viivytellyt antaessaan oman jo kovin kuluneeksi kalutun virtensä ”tuhosta, mitä se aiheuttaa USA:n tukemille epäsuorille keskusteluille”.

POLISIN edustaja tunnustaa, että ”se viivyttelee tarkoituksellisesti laittomien arabitalojen purkamista tulenaran ilmapiirin vallitessa”. Jopa oikeuskansleri Weinsteinkin kehotti poliisia miettimään kahdesti ennen kuin se antaa tukeaan tällaisissa tapauksissa.
Suunnitelma sai vasta alustavan hyväksymisen, eikä noin suuren projektin toteuttaminen voine alkaa vuosikausiin, mutta kiihottamiseen se soveltuu hyvin, mitä ulkomaiset ja kotoiset anarkistit ja äärivasemmistoa edustavat puhaltavat ilmiliekkiin.
SILWANIN asian käsittelyn yhteydessä Knessetissä ke. Uri Ariel (NU) toi esille jemeniläisten vanhan synagogan, jonka arabit ovat valloittaneet ja asuvat siinä. Ariel antoi uhka-vaatimuksen: Ellei poliisi saa arabeja poistetuksi synagogasta 04.07. mennessä, asukkaat tekevät sen itse. Synagoga on lähellä 7-kerroksista Jonatanin asuintaloa, jonka 3 ylintä kerrosta on sinetöity ja odottaa tulevia toimenpiteitä, luultavasti niiden purkamista. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179328
Poliisin hienotunteisuus ei koske juutalaisten rakentamia taloja. Keskiviikkona suuri ”turvallisuusjoukko” tuhosi Bat Ayin yhteisössä kaksi ydinkeskustan ulkopuolelle metsään rakennettua siirrettävää parakkia. Rakenteet oli pystytetty lähelle paikkaa, jossa arabit olivat hakanneet kuoliaiksi muusikko Erez Levanonin, 42 kolme lapsen isä, vuonna 2007. Asukkaat antoivat paikalle nimen Mitzpe Erez. Bat Ayin yhteisön johtaja Daniel Winston kertoi joukkojen - joita oli satakunta, jotkut ilman nimitarraa - tulleen paikalle viideltä keskiviikkoaamuna nostokurkien ja traktorien kanssa. Pahoilta vammoilta vältyttiin asukkaitten hillityn käytöksen vuoksi. Erikoiskoulutetut turvallisuusmiehet eivät Israelissa ole erityisen helläkätisiä. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- JP:n vakiokolumnisti Isi Leibler varoittaa Netanyahua olla luottamasta prinsseihin tavatessaan Obaman kuudes heinäkuuta. Hän perustelee varoituksensa viime aikaisiin tapahtumiin, jossa Obama on toiminut vastoin Israelin intressejä kansainvälisillä areenoilla, YK:ssa ja sen alaisissa järjestöissä. Kuten suomalaisia on viime päivinä opastettu, Obama itse tunnustautui muslimiksi tilaisuudessa, jossa Egyptin ulkoministeri Abdel Aboul Gheit oli läsnä ja julkisesti kertoo tilanteesta. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=179323
- Rooman Colosseum sammuttaa valonsa torstai-iltana tukeakseen Gilad Shalitin vapauttamista. Viime vuonna Rooman pormestari Gianni Alemanno myönsi Gilad Shalitille Rooman kunniakansalaisuuden. (JP)
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak syyttää, että Israel pyrkii väistämään vastuutaan Gazasta. Israelin lähettiläs Kairossa Yitzhak Levanon valittaa, että Egyptin suhtautuminen Israelin on niin alhainen, että sitä on vaikea selittää.
- 14 palestiinalaista esitti syytöstoimia Barakia ja Livniä vastaan belgialaisessa tuomioistuimessa osallisuudesta cast lead operaatioon. Heitä syytetään sotarikoksista, hyökkäyksestä moskeijaan, siviilien surmaamisesta sekä hyökkäyksistä viljelyksiä ja vesijärjestelmiä vastaan. Belgian laki sallii tällaisten syytösten nostamisen maassa, vaikka ne ovat tapahtuneet ulkomailla. (JP)
- Juna ajoi ratakiskoille pysähtyneen varastetun kuorma-auton päälle vahingoittaen yhtä naista. (JP)
- Turkkilainen rakennusliike, joka rakentaa myös Israelissa, nosti syytteen pääministeri Erdogania vastaan, koska tämän Israelin vastaiset lausunnot ovat vahingoittaneet hänen 100 miljoonan arvoisia liiketoimiaan. (JP)
- Iran sanoo nostaneensa uraanin tuotantoaan ja rikastaneensa uraania 20 %:n tasoon, mikä sopii ydinvoimalan polttoaineeksi. Pommi tarvitsee 90 %:n tasoista uraanirikastetta. (JP)
- Kansainvälisen lain asiantuntija – kyseenalaisin perustein – YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo, että Silwanin laittomasti rakennetun 22 arabitalon purkaminen on vastoin kansainvälistä lakia. Voisiko tämän sanoa toisinpäin: Kansainvälinen laki suojelee laittomasti rakennettuja taloja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3910000,00.html
- Seuraava tarina kertoo, että eurooppalaiset ovat menettäneet kykynsä nähdä eroa hyökkääjän ja hänen uhrinsa välillä. Siinä mies surmasi sieppaamansa uhrin ja vaati miljoonan lunnaita. Poliisi pidätti miehen lunnaiden maksamisen yhteydessä, mutta mies pysyi vaiti. Poliisin uhattua kidutuksella mies murtui ja tunnusti murhan saaden elinikäisen tuomion. Tuomittu valitti EU:n oikeuteen, joka syytti viranomaisia virheellisestä menettelystä todeten, että miehen ihmisoikeuksia oli rikottu. - On melkein kuin juttu, jossa vanhempansa murhannut poika pyytää oikeudelta avustuksia, koska hän on orpo.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3909783,00.html
- 87 senaattoria kehotti Obamaa seisomaan Israelin tukena.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138242
- Viimeisin todiste palestiinalaisten todellisista päämääristä, mitä PA:n virallinen opetusjärjestelmä opettaa, tuli esille PA:n tietovisassa STAR-ohjelmassa. Siinä Betlehemin yliopiston opiskelija todisteli, että Palestiina, 27 000 neliökm, on pienempi kuin Jordania, n. 90 000 neliökm. Kuitenkin palestiinalaisten asumat alueet ovat yhdessä 6220 neliökm (Gaza 360 ja Länsiranta 5 860 neliökm). Israelin alue + Gaza + Länsiranta on 26 990 neliökm. Ohjelman taltioi PMW, Palestiinan mediatarkkailu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138240

Wednesday, June 23, 2010

KESKIVIIKKO 23.06.10

1. HIZBULLAH peruutti teloituskäskynsä korkeaa israelilaista viranomaista vastaan tämän ollessa lomailemassa, kertoo kuwaitilainen lehti Al-Rai. Uutinen ei kerro, kuka tämä viranomainen oli tai missä teloitus oli määrä suorittaa. Se kertoo kuitenkin, että hänet kutsuttiin kiireesti kotiin hoitamaan ”freedom-flotillan” aiheuttamaa kriisiä.

HIZBULLAHIN taholta kerrotaan, että operaatio peruttiin, koska järjestö halusi hyödyntää Mavi Marmaran murhenäytelmän aiheuttamaa arabimyönteistä ilmapiiriä maailmalla. IDF:n merisotilaat käännyttivät viisi laivaa kuudesta 31.05. ja myöhemmin seitsemännen Ashdodiin. Mutta yksi kuudesta kieltäytyi seuraamasta annettuja käskyjä, minkä johdosta IDF:n sotilaat miehittivät aluksen operaatiossa, jossa 7 sotilasta piestiin henkihieveriin ja henkensä pelastamiseksi kovilla tulen avanneet sotilaat surmasivat 9 turkkilaista ”aktivistia”.

Useissa videokuvissa, joita on esitetty maailmalla, ns. ”rauhanaktivistit” kertovat valmistautuneensa Israelin merivoimien sotilaitten aluksen mahdollista valtausta varten ja vannoivat joko pääsevänsä Gazaan tai kärsivänsä marttyyrikuoleman, mikä onnistui osalle.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti samalla uhkauksen, että järjestö on sen johtajiensa mahdollisen teloituksen vuoksi hälytysvalmiudessa ja valmistautuu verisiin vastatoimiin minkä tahansa sen johtajaa vastaan. Al-Rai lehti kertoo: ”Mikä tahansa sellainen yritys katsotaan sodanjulistukseksi ja aiheuttaa satojen ohjusten putoamisen Gush Dan alueelle.” Gush Dan tarkoittaa Tel Avivia, kuten Hizbullahin edustaja selitti lehdelle.
Hizbullahin ”sotilasjohtaja” Imaad Mughniyeh sai surmansa häntä vastaan tehdyssä salamurhassa Damaskoksessa pari vuotta sitten, mistä Hizbullah syyttää Israelia, joka on kuitenkin kieltänyt osallisuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138202

2. DEBKAFILE kertoo edelliseen aiheeseen liittyen, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah perui Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin hänelle lähettämän kutsun vierailla Ankarassa viime viikolla. Al-Rain kertoman mukaan Nasrallah katsoi, että matkavaihtoehdot Beirutin suojabunkkerista Ankaraan sisälsivät liian paljon riskitekijöitä ja mahdollisuuksia Mossadin agenttien teloitusyrityksille häntä vastaan. Turkki kieltäytyi lähettämästä sotilaskonettaan häntä noutamaan eikä hän luottanut Iranin tai Syyrian tarjoamiin vaihtoehtoihin. Kolmas vaihtoehto olisi olut autosaattue Syyrian kautta, mutta sekin hylättiin liian riskialttiina 10 tunnin ajomatkan vuoksi.

DEBKAFILE kertoo, että Turkin turvallisuuspalvelun MIT viranomaiset olivat Beirutissa valmistelemassa Nasrallahin matkaa, mutta keskustelun pitkittyessä ja huomion siirtyessä kahteen Gazan avustuslaivaan, joita Libanonissa valmisteltiin, MIT viranomaiset kutsuttiin kotiin. Lisäksi Erdoganin kiinnostus terrorijohtaja Nasrallahin vierailuun laimeni kotimaisen vastustuksen hänen Turkin etuja särkevien toimintojensa vuoksi varsinkin armeijan parissa.
Debkafile arvioi, että kasvonsa pelastamiseksi Nasrallah antoi ”vuodon” Al-Rai lehdelle israelilaisen viranomaiset teloitusoperaatiosta, joka peruttiin. Sotaisen maineensa pelastamiseksi Hizbullah antoi samalla Israelille varoituksen kostoiskuista.
http://www.debka.com/article/8867/

3. MEDIAN huomion kohdistuessa Gazan saarron murtamisyritysten jälkipuintiin ja
uusien laivasaattueitten valmistelemiseen Israelin Puolustusvoimat IDF valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa uusiin kriisikohteisiin, joita Gazan kaistaa hallitseva Hamas voi aiheuttaa. Hamas, jota maailmalla suurelta osin pidetään terrorijärjestönä, ei ole osoittanut merkkiäkään suostuvansa sovintoon Fatahin kanssa, jonka vallan se kaappasi 3 vuotta sitten, eivätkä myöskään keskustelut sen panttivankinaan pitämänsä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi ole johtaneet mihinkään. Päinvastoin Hamasin johto varsinkin Damaskoksessa sanoo etsivänsä tilaisuuksia uusien panttivankien sieppaamiseksi.

IDF on kehittänyt kokonaan uudet operaatiovaihtoehdot lähtien operaatio cast lead opetuksista 2009. Tuon operaation aikana IDF levitti ennen hyökkäystä joillekin asutuille alueille sadoittain lentolehtisiä, joissa asukkaita kehotettiin pysyttelemään poissa määrätyiltä alueilta. Tämä ei ollut tarpeeksi tehokas siviiliuhrien minimoimiseksi yksityiskohtaisista operatiivisista ohjeista huolimatta. Taistelun tiimellyksessä ohjeet helposti unohtuvat ja tunteitten noustessa sotahuuman mukana tarpeettomia uhreja aiheutui.
IDF suunnittelee uusissa ohjeissa antavansa määrättyjen kylien tai kaupunginosien asukkaille kehotuksen poistua niistä määräajan kuluessa säästyäkseen vahingoilta ja antaakseen sotilaille mahdollisuuden etsintöihin ja tarkastuksiin alueilla ilman häirintää.
IDF:n taholta vakuutetaan, ettei tämä tarkoita sitä, että cast lead operaatio oli virheellinen, vaan että toimintatapoja kehitetään kaiken aikaa, mistä uudet ohjeet ovat esimerkkejä.

Myös Hamasin taholla on suoritettu syvällistä itsetutkistelua, ja toimintaohjeita on muutettu, joitakin ”sotilasjohtajia” poistettu ja korvattu uusille tehottoman toiminnan vuoksi. Ennen cast lead operaatiota media kertoi Hamasin järjestäneen lukuisia ”yllätyksiä” sotilaitten varalle, miinoittamalla teitä ja rakennuksia sekä käyttäen kymmenien kilometrien pituisia maanalaisia tunneleitaan ja bunkkereitaan kuten Hizbullah Libanonin kakkossodassa. Tämä taktiikka ei toiminut suunnitellulla tavalla ja IDF:n tappiot olivat minimaaliset. Hamas on myös jakanut Gazan kaistan selkeämpiin alueisiin, joihin on nimitetty vastuullinen sotilasjohto.
IDF:n parissa tutkitaan edelleen cast lead aikana väitettyjä tarpeettomia siviilien surmaamisia. Yhdessä tapauksessa sotilasta syytetään kahden aseettoman naisen ampumisesta. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179244

4. ISRAEL ampui tiistaina Palmahim avaruusasemalta avaruuteen uuden vakoilusatelliitin nimeltä Ofek-9. Se ammuttiin israelilaisen Israel Aerospace Industries (IAI) yhtiön valmistamalla Shavit-ohjuksella kuten Ofek-7 vuonna 2007. Satelliitti ammuttiin avaruuteen 22.00 aikaan eilen illalla. Israelin avaruusohjelman suunnittelun puolustusministeriön tutkimus- ja kehitysosaston johtaja Chaim Eshed sanoi satelliitin suuresti kohentavan Israelin operatiivista kapasiteettia, koska se sai yhden silmäparin lisää.
OFEK-9 painaa 300 kg, sen lentorata on 600 km maanpinnalta. Sen iäksi arvioidaan 4 vuotta, ja sitä valvotaan IAI:n hoitamalta maa-asemalta.

AVARUUSVIRANOMAISET huokasivat helpotuksesta satelliitin onnistuneen ampumisen vuoksi, sillä Ofek-6 satelliitin kantoraketin 3.vaihe epäonnistui ja se putosi mereen vuonna 2004. Turvallisuussyistä Israel ampuu satelliittinsa maan kiertosuuntaa vastaan eikä kuten tavallisesti sen suuntaisesti, mikä aiheuttaa omat ongelmansa. Satelliittien ampuminen epäonnistui Etelä Korealla viime viikolla ja Intian ampua satelliitti koki saman kohtalon viikkoa aiemmin.
Israel hyppäsi 8. numeron yli, sillä TecSar toimii sillä tasolla, vaikka se ei kuulu Ofek-sarjaan. TecSar ammuttiin avaruuteen Intiasta vuonna 2008. Myös sen suunnitteli ja rakensi IAI.
Se pystyy lähettämään korkean resoluution kuvia käyttäen uutta teknologiaa Synthetic Aperture Radar kaikissa sääoloissa.
Ofek-9 satelliitin suunnitelleet virkailijat kehuvat, että se on yksi kehittyneimmistä, ja paljon edellä vuonna 2006 ammuttua Eros B satelliittia, joka pystyy erottamaan 70 sm:n kokoisia kohteita maassa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179206

5. MAAILMAN huomion keskittyessä seuraamaan Meksikonlahden öljykatastrofia, jossa mereen valuu kaiken aikaa BP:n arvion mukaan 100 000 tynnyriä öljyä päivässä – joskin paljon suurempiakin lukuja esitetään – toinen onneksi paljon pienempi öljyvuoto on aivan lähirannikolla. Kysymyksessä on Punaisellamerellä oleva öljynporauslautalla tapahtunut onnettomuus, josta Egyptin viranomaiset ja media, ilmeisesti hallituksen toivomuksesta, eivät juuri kerro julkisuudessa.
YMPÄRISTÖAKTIVISTIT Kairossa kertoivat kuitenkin maanantaina, että öljyvuoto jatkuu siellä hallituksen vakuutuksista huolimatta, että se olisi saatu hallintaan. Egyptin hallituksen edustaja Magdy Rady kertoi maanantaina, että vuoto on rajallinen ja suureksi osaksi hallittu. Tämä lienee ensimmäinen kerta, että hallitus yleensä tunnusti vuodon tapahtuneen.
Punaisenmeren lomakaupungissa Hurghadassa toimiva ympäristöjärjestön edustaja kertoi AP:n toimittajalle, että hallitus pyrkii peittelemään vuodon todellisen uhkan. Biologi Ahmed El-Droubi kertoi saaneensa tuoreen raportin, että torstaina tukituksi ilmoitettu vuoto jatkuu.

DROUBI kertoi pohjoisten suojeltujen saarien kärsineen eniten, koska siellä on runsaasti merieläimiä. Sieltä on jo löydetty kuolleita lintuja ja merikilpikonnia.
Öljy-yhtiön virkailijat Suezissa kertoivat, että vuoto tapahtui öljynporauslautalla Jebel al-Zaytissa, Hurghadasta pohjoiseen. Öljy on saastuttanut rantaviivaa 160 km:n pituudelta, myös turistien käyttämää hiekkarantaa. Hurghada on yksi suosituimmista turismikeskuksista Egyptin rannikoilla, joten hallituksen hiljaisuuden voi ymmärtää mutta ei hyväksyä. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Lieberman vakuuttaa, että hallitusyhteistyö kestää edessä olevat raskaat testit, joista ensimmäinen on syyskuussa Juudean ja Samarian rakennuskiellon päättymisen ja mahdollisen jatkon vuoksi. Lähi ajan ongelmista yksi on Turkin ottaessa YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajan nuijan tässä kuussa. Palestiinalaisten epämääräisyys rauhankeskusteluissa jurnuttaa kaiken aikaa. (JP)
- 13 Emmanuelin kylän haredi-äitiä välttää vankilan, 9 muuta joutuvat vaihtamaan osia heidän miestensä vapauduttua sieltä 2 viikon jälkeen. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo, että sekä USA:n että PA:n johtajilta puuttuu tervettä järkeä vastustaessaan Jerusalemin Silwanin lähiön kehittämistä, eikä puolustusministeri Ehud Barak ole sen parempi. (JP)
- IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazi sanoo, ettei Israel voi sallia Gazan sataman kehittymistä iranilaiseksi satamaksi. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3909227,00.html
- Iranin valmistelemat kaksi ”avustuslaivaa” Gazaan lähetetään kuitenkin matkaan, vaikka välillä ilmoitettiin siitä luovutun, mutta ilmeisesti se koski vain Iranin punaisen kuunsirpin tunnuksen alla höyryävää alusta.
- Malaysia vaatii YK:n yleiskokouksen keskustelevan Mabi Marmaran tapauksesta kriisikokouksessa. Maan uskotaan aktivoituvan siksi, että se haluaa turvallisuuskokouksen puheenjohtajuuden ensi vuonna. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/malaysia-seeks-emergency-un-session-on-gaza-flotilla-deaths-1.297814
- INN aprikoi artikkelissaan, miten tilanne voi kehittyä Iranin lähettämän ja lähettämien alusten matka jatkuu Suezin kanavalle. Yksi mahdollisuus on, että USA:n merivoimat pysäyttävät Iranin laivan tarkastusta varten avomerellä, mikä voi kestää viikkoja dokumenttien kääntämisen ja tutkimusten vuoksi. Eräs uutinen arvioi, että Iranin vallankumouskaartin sotilaat kouluttavat aluksissa olevia aktivisteja itsemurhatehtäviin laivalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138164
- Libanon varoittaa, että Israel joutuu kantamaan vastuun, jos jotain tapahtuu sen lähettämille aluksille välittämättä IDF:n varoituksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138217
- Turkki lähetti viranomaisia Israeliin saadakseen sen valmistamat mutta vielä toimittamattomat UAV miehittämättömät koneet kuljetetuiksi Turkkiin. Tämä huolimatta ilmoituksista, että kauppasuhteet olisi katkaistu.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138212

Tuesday, June 22, 2010

TIISTAI 22.06.10

1. FLOTILLA-UUTISIA.
KVARTETIN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs Tony Balir vakuuttaa, ettei ole mitään syytä lähettää uusia avustuslaivoja Gazaan. Sen sijaan hän kehottaa niitä, jotka tuntevat tarvetta avustaa Gazan kansaa, käyttämään maayhteyksiä joko Egyptin tai Israelin kautta, jotka ovat laillisia ja avoimia teitä Gazan kaistalle.
BLAIR sanoi poikkeavansa joistakin muista kansainvälisten järjestöjen edustajista siinä, että hän näkee Israelin todellisen turvallisuusvaatimuksen, jotka täytyy huomioida. Täten hän katsoo, että Israelin tarjous ohjata avustuslaivat ensin Ashdodin satamaan tarkastusta varten ennen matkaa Gazan satamaan on täysin hyväksyttävä ja järkevä.

BLAIR vakuutti, että hän on keskustellut asiasta jo kauan ennen Mavi Marmaran välikohtausta Välimerellä ja ottanut Israelin turvallisuusnäkökohdat ja Gazan kansan päivittäiset tarpeet esityslistan kärkeen, joitten välillä on tehtävä selkeä ero. Koska aiempi politiikka Hamasin heikentämiseksi ei tuottanut tuloksia, on aika omaksua uusi, hän järkeili.
Toiseksi Blair kaavaili voivansa saada PA:n poliiseja valvomaan Gazan rajaliikennettä sekä ulottaa EU:n roolin Israelin ja Gazan välisiin terminaaleihin Rafahin terminaalin tapaan.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=179110

USA:N valkoinen talo antoi varoituksen kaikille kansalaisilleen välttää menemistä Gazan kaistalle mitä tietä tahansa, mukaan lukien merikuljetukset. Lausunnossa tähdennetään, että aiemmat yritykset päästä Gazaan Israelin julistaman saarron läpi on johtanut siihen, että Israelin armeijan merialukset ovat pysäyttäneet heitä kuljettavat alukset, mikä on aiheuttanut heille vammautumista, kuolemaa, pidätyksiä ja karkotuksia.
USA:n antama varoitus annettiin sen jälkeen, kun Israel oli virallisesti pyytänyt niitä maita, joiden kansalaisia osallistui aiempaan flotillaan, kieltämään kansalaisiaan osallistumasta niihin. Israel totesi tyydytyksellä Englannin antaman samansuuntaisen varoituksen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=179107

LIBANONIN viranomaiset ilmoittivat eilen, että Libanonista suunnitellut kaksi avustuslaivaa ovat saaneet luvan lähteä matkaan, mutta vain Kyprokselle, jossa ne voivat itse määritellä seuraavan satamansa. Tällä silmänkääntötempulla he katsovat sivuuttavansa määräyksen, joka kieltää libanonilaisia laivoja matkustamasta Israelin valvomaan satamaan, jollaisena Gazan satamaa pidetään. Israel ja Libanon ovat edelleen muodollisessa sotatilassa.
39-vuotias Syyriassa asuva palestiinalainen Yasser Kashlak, joka johtaa Free Palestine järjestön avustusryhmää, sanoi valmistelujen olevan lähes valmiit, mutta ei halunnut turvallisuussyistä antaa laivojen lähdön päivämäärää.

LIBANONIN liikenneministeri Ghazi Aridi sanoi, että avustuslaiva nimeltä Julia on Tripolin satamassa ja vain odottaa satamaviranomaisten lupaa. Se saa seilata Kyprokselle, mutta ei suoraan Gazaan, hän selitti. Hän sanoi Libanonin hallituksen vastaavan laivoista, Julia ja Mariam, niiden matkasta, lastista ja matkustajista (aktivisteista) – sekä ulkomaisista että libanonilaisista. Kyproksen eteläosaa hallitseva hallitus kielsi Gazaan meneviä laivoja käyttämästä sen satamia, mutta Turkin hallitseman pohjoisosan satamat lienevät avoinna. Kyproksen hallituksen edustaja Stefanos Stefanou sanoi, etteivät Libanonin avustuslaivojen järjestäjät ole esittäneet virallista pyyntöä käyttää sen satamia.
HIZBULLAH on kieltänyt osallisuutensa Gazan avustussaattueeseen. Sillä on edustajia Libanonin hallituksessa, joten hallituksen vastuu koskee myös sitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=179047

EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kehotti maanantaina kaikkia osapuolia välttämään toimia, jotka voisivat antaa Israelille tekosyyn peruuttaa päätöksensä Gazan saarron helpottamisesta ja palata aiempaan käytäntöön, kuten hän lausui.
FREE PALESTINE MOVEMENT järjestön puolesta laivasaattuetta valmisteleva ”liikemies” Yasser Kashlak sanoi Israelin varoituksista näin: ”Haukkuva koira ei pure. Kehotan israelilaisia lähtemään maastani ja palaamaan sinne, mistä tulivatkin. Israel on inhimillinen hirviö. Ei se ole vain minun viholliseni, se on inhimillisyyden vihollinen. Ei mikään historian kansa ole surmannut niin paljon lapsia kuin tämä terrori-vihollinen on tehnyt. He ovat Euroopan roskakansaa.” - Kehottaisin Kashlakia tutkimaan historiankirjansa uudelleen.
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoo PA:n virallisessa äänenkannattajassa Al-Ayyam lehdessä, että hän harkitsee vakavasti vierailua Gazassa. ”Olen usein halunnut mennä sinne, mutta ehkä on parempi odottaa sovintoneuvottelujen tuloksia ennen sitä. Mutta toisaalta haluaisin mennä sinne, ja olen varma, että sellainen vierailu olisi avuksi.”

GAZAN hallituksen edustaja Sami Abu Zuhri sanoo, ettei Abbas voi vierailla Gazassa, ellei hän ano lupaa Haniyehin hallitukselta ja koordinoi matkaansa sen kanssa.
Hamasin poliittisen toimiston apulaispuheenjohtaja Musa Abu Marzouk syytti Abbasia, että hän käyttää hyväkseen Hamasin ja Fatahin välisiä sovintoneuvotteluja auttaakseen Israelia viime kuussa avustussaattuetta vastaan tekemänsä iskun jälkiselvittelyissä. Hän sanoi puheitten sovintoneuvotteluista virinneen kansainvälisen painostuksen kasvaessa Gazan saarron poistamiseksi, ”toiset hyvässä, toiset pahassa tarkoituksessa”.
MARZOUK vakuutti järjestönsä olevan valmis sovintoon Fatahin kanssa Egyptin tekemän välitysesityksen pohjalta. Hän tunnusti, että heillä on siihen useita varauksia, mutta että kummankin osapuolen tulee keskittyä Palestiinan kansan etuihin ennen muita. Egyptin ulkoministeri Gheit ilmoitti Kairossa viime viikolla, ettei Egypti tee muutoksia esitykseen.

HAMAS vastustaa PA:n poliisien sijoittamista Gazaan ja sen valvojia Rafahin terminaaliin. Se pelkää, että Hamasin sotilaallinen siipi Izzadin al-Qassam lopetetaan. Hamasin taholta muistutetaan, että se voitti viimeiset parlamenttivaalit, mikä tulee huomioida keskusteluissa. Toiseksi Hamas vaatii, että oikeus ”vastarintaan” (resistance, aseellinen vastarinta) tulee säilyttää. Kolmanneksi se syyttää, että PA jatkaa Hamasin tukijoitten pidätyksiä Länsirannalla, viimeisen 24 tunnin aikana sen poliisi pidätti 11 Hamasin tukijaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=179104

3. ISRAELIN USA:N lähettiläs Michael Oren kertoo Herb Keinonin kirjoittaman artikkelin
mukaan, että Turkin hallituksen diplomaattinen muutos edustaa historialista muutosta länsi-suuntauksesta itäiseen suuntaan, eikä kukaan osaa sanoa, mihin se johtaa. Hän vakuuttaa, ettei Israelin politiikka ole muuttunut Netanyahun hallituksen aikana juuri ollenkaan siitä, mitä se oli edellisten hallitusten aikana, eikä Yhdysvaltainkaan politiikan muutos ole syynä Turkin muutokseen. Hän luonnehtii tilannetta todeten, että elämme muutosten meressä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa Lähi Idän historiasta, joten hänellä on sormituntuma asioihin.

” MUUTOS Turkin orientoitumisessa – sananmukaisesti Orienttia kohti – on tapahtuma, jolla on historialliset mittasuhteet. Turkin paluu Lähi Itään 90 vuoden tauon jälkeen on valtava, eikä kukaan tiedä, mihin se johtaa.” Hän lisää, että Turkin kokeman muutoksen ohella on nähtävissä merkittävä muutos USA:n ulkopolitiikassa. Presidentti Barack Obaman tullessaan valtaan on päättävästi ja vakavissaan hakemassa muutosta USA:n sisä- ja ulkopolitiikkaan”.
Pääministeri Netanyahun politiikasta hän sanoo, että sitä on vaikea erottaa siitä, mitä se oli edellisten hallitusten aikana.

OREN KERTOO, että presidentti Joe Bidenin Israelin vierailu aiheutti dramaattisen muutoksen Obaman politiikassa. Hän sanoi sen tapahtuneen viikon sisällä, vaikka väittääkin, ettei se ollut niin paha kuin mitä media raportoi. Hän sanoo USA:n hallituksen tajunneen, ettei enempää sen sisä- kuin ulkopoliittinen toimintakaan auttanut rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä.
Oren kertoo, että Obaman hallituksen politiikan suuntauksen muutos ilmeni välittömästi. PA:n johto oli asettunut mukavasti nojatuoleihinsa syventyen tarkkailemaan Israelin ja USA:n keskinäistä sananvaihtoa, odottaen ja kuvitellen, ettei siltä vaadita yhtään mitään. Muutos ilmeni siinä, että Abbas myöntyi välittömästi - joskin melkoisen venkoilun ja vasta arabiliiton luvan saatuaan – epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa, joskin hyvin vastahakoisesti.

OREN kuvailee Obaman henkilökuntapäällikön Rahm Emanuelin ymmärtävän syvästi Israelin tilanteen, että hän on henkilö, jonka kanssa pystyy keskustelemaan. Hän sanoi Emanuelin soittaneen hänelle Israelin vierailunsa jälkeen ja kyyneltyen muistelleen, miten ystävällisesti ihmiset Israelissa suhtautuivat häneen ja hänen poikaansa, jopa Tel Avivin rantatiellä joggaillessaan ihmiset pysäyttivät hänet ja toivottivat onnea, ”mazel tov”.
Rahm Emanuel eroaa syksyllä toimestaan, kertovat uutiset, koska hän ei ole kokenut muutosta, jota hän odotti, eikä ilmeisesti ole kaikkien suosiossa Valkoisessa Talossa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=179108

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin suhteet USA:n kanssa ovat antaneet aiheen etsiä uusia turvallisuustakuita, ja IDF katsoo, että Kiina nousevana suurvaltana on sopiva kohde. Tärkeimpänä kohtana tässä orientoitumisessa on saada Kiina näkemään Israelin huoli Iranin ydinaseesta. IDF:n delegaatio lensi lauantai-iltana kenraalimajuri Yair Golanin johdolla Pekingiin. Muita aiheita keskusteluissa ovat siviilipuolustus ja Israelin äskettäinen kotirintaman harjoitus ”Turning Point 4”. Golan viettää seurueineen Kiinassa viikon verran. Ennen häntä siellä vierailivat sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin ja strategisen suunnitteluosaston johtaja kenraalimajuri Amir Eshel pyrkien vaikuttamaan Kiinan Iranin politiikkaan. Israelin Kiinan suhteita ovat häirinneet USA:n tarkkailu sotilaallisten tuotteiden viennin alueella, aiheuttaen kriisin 2005 Israelin joutuessa perumaan sovitun kaupan tutkavalvonta
laitteiden asentamiseksi venäläisvalmisteiseen koneeseen. (JP)
- Shin Bet yhdessä poliisin kanssa pidätti 13 Jerusalemin arabia osallistumisesta useisiin terrorihyökkäyksiin Silwanin lähiössä. Pidätykset tehtiin 30. toukokuuta autoa vastaan tehdyn hyökkäyksen johdosta 3. maaliskuuta 7-kerroksisen Jonatanin talon asukasta vastaan. Kolme Jebl Mukaberin arabia pidätettiin siihen syyllistyneinä. Yksi heistä tunnusti avanneensa tulen tarkastuskierroksella ollutta autoa kohti lähiössä. Toisessa tapauksessa hyökkäys tehtiin turvallisuusjeeppiä vastaan haavoittaen yhtä vartijaa. Arabit valuttivat öljyä kadulle saadakseen auton pysähtymään ennen hyökkäystä. Maaliskuun 16. päivänä arabit avasivat tulen juutalaisia kohti Ras al-Amud lähiössä vastalauseena Hurvan synagogan avaamiselle. (JP)
- Jännitys on noussut huippuunsa maroniittikristittyjen patriarkan Boutros Sfeirin ja Hizbullahin välillä Libanonissa. Sfeir vieraili Zahlen kaupungissa Bekaan laaksossa, joka on Hizbullahin tukialuetta. Hizbullah pahoitti mielensä patriarkan käyttäessä siitä sanontaa ”niin sanottu Hizbullah”, ja syyttäen sitä armeijan rakentamisesta naapurimaitten antamin asein Pariisin konferenssissa viime viikolla. Terroristi räjäytti Zahlessa auton päivää ennen vierailua. (JP)
- Israelin matkaoppaat tekivät opintomatkan Betlehemiin 10 vuoden tauon jälkeen. Tarkoitus on, että he voisivat opastaa seurueita kaupungissa. Oppaat pelkäävät, että arabit vaativat oikeutta opastaa seurueita Israelissa. (JP)
- USA:ssa vierailulla oleva puolustusministeri Barak kritisoi Jerusalemin alueellisen suunnittelu- ja rakennustoimikunnan päätöstä hyväksyä Silwanin kehityssuunnitelma, joka sisältää 22 laittomasti ja puutteellisesti rakennetun arabitalon purkamista ns. ”kuninkaan puiston” rakentamiseksi. Barak sanoo päätöstä harkitsemattomaksi ja huonosti ajoitetuksi. Barakilla ei virkansa puolesta ole oikeutta puuttua Jerusalemin sisäpolitiikkaan, mutta Labourin puheenjohtajana hän voi niin tehdä. Ollessaan virallisella vierailulla ulkomailla hänen ei tulisi antaa tämänkaltaisia lausuntoja. Yhä useammat vaativat Barakin eroa tai erottamista, mutta Netanyahu ei voi tehdä sitä hallituksensa yhtenäisyyden vuoksi. Haaretz.com asiaa käsittelevä artikkeli on vahvasti puolueellinen eikä vastaa todellisuutta. Siinä väitetään asukkaitten vastustavan suunnitelmaa, kuitenkin osa vastustaa painostuksen vuoksi, osa ei. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/barak-lashes-out-over-east-jerusalem-demolition-plan-1.297635
- Itävaltaiset arkeologit sanovat löytäneensä maan sisästä tutkakameroitten avulla Avaris-kaupungin, jonka he olettavat olleen Hyksojen pääkaupunki
3 500 vuotta sitten Niilin suistoalueella. Hyksojen oletetaan hallinneen Egyptiä
vuosisatoja, mutta egyptiläiset poistivat kaiken, mikä viittasi heidän aikaansa
tuhoten heistä kertovia asiakirjoja, seinäkirjoituksia ja kaupunkeja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138198

Monday, June 21, 2010

MAANANTAI 21.06.10

1. ISRAELIN turvallisuuskabinetti, johon kuuluvat hallituksen tärkeimmät ministerit, päätti sunnuntaina helpottaa tarvikkeiden ja materiaalien vientiä Gazaan, joilla helpotetaan siviilien elämää, mutta joita ei voida käyttää rakettien ja sotilaallisten kohteitten rakentamiseen. Aiemman sallittujen tavaroitten luettelon sijaan julkistettaneen lista kielletyistä tavaroista ja materiaaleista, joka on selvästi lyhyempi ja yksityiskohtaisempi.

NETANYAHU on käynyt perusteellisia keskusteluja kvartetin Lähi Idän erityislähettilään Tony Blairin kanssa. Jpostin artikkelin mukaan Blairin osuus oli elintärkeä uutta Gazan politiikkaa suunniteltaessa. Kabinetin päätöksellä on kahdenlainen merkitys: Ensiksi se tyydyttää kvartetin ja useimpien muitten maitten vaatimuksia käyttötarvikkeitten viennin helpottamiseksi, ja toiseksi se vetää maton niiden alta, jotka ovat tukeneet avustuslaivojen lähettämistä Gazan saarron purkamiseksi. Jos sellaisia saattueita vielä lähetetään, ne nähdään entistä selvemmin aseitten ja rakettien valmistamiseen sopivien materiaalien sekä terroristien viemiseksi saarron läpi Gazan kaistalle.

TONY BLAIR selvitteli tilannetta tähän tapaan: Aiemman sallitun listan sijasta julkistetaan nyt kiellettyjen lista, jonka mukaan kaikki muut on vapaasti vietävissä Gazaan, eli siviilikäyttöön tarkoitetuilla vientiartikkeleilla ei ole mitään rajoituksia. Samaan aikaan säilytetään – kansainvälisen laillisuusperiaatteen mukaan – kiellettyjen artikkeleitten turvallisuussaarto. Tämän periaatteen seurauksena Gazan saarron murtamisyrityksillä ei ole samaa oikeutusta kuin aiemmin. Uusi periaate sovittiin kolme viikkoa Välimeren välikohtauksen jälkeen.
”Me sanomme nyt kyllä korianderille mutta ei Kassamille”, kuten pääministerin kanslian virkailija totesi lisäten, että Olmertin julistaman Gazan saarron tarkoituksena oli heikentää Hamasia ja auttaa Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluja. Koska kummallakaan taholla ei ole saavutettu merkittävää edistystä, on paikallaan omaksua uusi suunnitelma. (JP)

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoo, että Gazan siviilisaarto on lopetettu, mutta kaistan
turvallisuussaarto on entistä tiukempi. Kabinetin päätös merkitsee seuraavia toimia.
- Hallitus julkistaa listan kielletyistä, kahden käytön tavaroista.
- Määrättyihin kohteisiin tarkoitettuja kiellettyjä materiaaleja voidaan vielä.
- Terminaalien käyttöä kehitetään joustavammaksi ja niitä lisätään tarvittaessa.
- Ihmisten liikkumista terminaalien kautta helpotetaan ja kehitetään joustavammaksi inhimilliset ja lääkinnälliset seikat huomioiden. Tilanteen paranemisen myötä kehitetään uusia tapoja yhteyksien lisäämiseksi.
- Israel jatkaa politiikkaansa meriteitse Gazaan menevien tarvikkeitten tarkastamiseksi Ashdodissa.
HALLITUKSEN päätöksessä selitetään, että tarkoitus on estää terroristien liikkuminen Gazasta ulos ja sisään sekä aseitten, sotilaallisten tarvikkeiden ja kaksikäyttöisten materiaalien vienti kaistalle, joilla vahvistetaan Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen sotilaallista kapasiteettia. Päätöksessä todetaan, että Gilad Shalit on ollut lähes 4 vuotta Hamasin panttivankina, jonka vuoksi se vaatii kansainvälistä yhteisöä voimallisesti tuomitsemaan ne, jotka pitävät häntä vankeudessa, ja vapauttamaan hänet välittömästi.

DIPLOMAATTILÄHTEET ilmoittavat, että turvallisuuskabinetti suostuu EU:n rajanvalvonta avustajien (EUBAM) toiminnan ulottamisen kaikkiin rajaterminaaleihin Rafahin lisäksi. EU:n valvojat suorittivat tehtäviään Rafahin terminaalissa Gazan ja Egyptin rajalla 18 kuukauden ajan vuosien 2005-2007 aikana. USA on esittänyt rajaterminaalien lisäämistä Rafahin, Erezin,
Kerem Shalomin, Karnin ja Kissufimin ohella.

NETANYAHU selvitellee uutta Gazan - kuten myös koko palestiinalaiskysymykseen liittyvää -politiikkaansa USA:n presidentti Barack Obamalle, jonka kanssa hänellä on sovittu tapaaminen Valkoisessa Talossa kuudes heinäkuuta. Gazan kaistan kohtalo on kuitenkin vain yksi sivujuoni Israelin ja palestiinalaisten välisissä keskusteluissa. Obaman vaatimuksena on saada nopeaa edistymistä rauhankeskusteluissa. Obama odottaa myös, että siviililiikenne Gazan ja Länsirannan palestiinalaisten yhteisöjen välillä helpottuisi. Miten tämä käytännössä selvitettäisiin, on ongelma, johon ei ole helppoja ratkaisuja. PA vaatii maayhteyttä, jolla sillä olisi vapaus liikkua ilman IDF:n valvontaa, eli Israelin alue jaettaisiin kahteen osaan. Tällainen järjestelmä toisi mukanaan epämukavuuden ohella ratkaisemattomia turvallisuusriskejä.

VALKOINEN TALO julkisti eilen lausunnon, jossa se kiittelee Israelin hallituksen päätöstä todeten, että näillä toimenpiteillä uskotaan voitavan oleellisesti parantaa Gazan asukkaitten tilannetta. Se lupasi työskennellä yhdessä Israelin, PA:n, kvartetin ja muitten kansainvälisten järjestöjen kanssa päätöksen nopeaksi toteuttamiseksi ja tutkia mahdollisuuksia uusista toimenpiteistä, kuten yhteydestä Gazan ja Länsirannan välillä. Siinä USA vahvistaa Israelin oikeuden itsepuolustukseen ja lupauksensa toimia yhdessä kansainvälisten liittolaisten kanssa laittomien aseitten viennin estämiseksi Gazan kaistalle. Lausunnossa kehotetaan kaikkia niitä, jotka haluavat viedä tavaroitaan Gazaan, tehdä se maayhteyksien kautta ilman tarvetta tilanteen kärjistämiseen.

VENÄJÄN ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee Israelissa heinäkuun lopulla. Israel saanee häneltä viimeisen tiedon Venäjän asemasta Iranin tilanteeseen ja sitä vastaan asetettuihin sanktioihin. Venäjä on tiettävästi perunut v. 2005 solmitun sopimuksensa myydä S-300 ilmapuolustusjärjestelmän Iranille.

IDF:N taholta kerrotaan, että akuutin tilanteen kärjistymisen helpottumisesta huolimatta merivoimat ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Välitön uhka tulee Libanonissa valmistellun kahden aluksen lähettämisestä Gazan saarron murtamiseksi, mutta toinen uhka seilaa jossain Punaisenmeren tienoilla Iranin varustamana kohti Gazaa. Egyptin ilmoitti, ettei se aio estää tämän Iran-flotillan pääsyä Suezin kanavan kautta Välimerelle.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178968

3. NAIS-FLOTILLA Gazasta uhoaa edelleen murtavansa Gazan saarron ja pääsevänsä
kohdesatamaansa. Libanonin viranomaiset ilmeisesti pelästyivät Israelin mahdollisia vastatoimia, jotka voisivat kohdistua Beirutin ja muihin satamalaitteita vastaan, ja ovat keksineet byrokraattisia esteitä matkan toteuttamiselle. Operaation puuhanainen on juristi Samar Alhaj, jonka mies istui 4 vuotta vankilassa Rafik Haririn murhaan osallisuudesta. Nais-flotillan alus nimettiin Jeesuksen äidin mukaan Mariamiksi (Maria), sen matkustajina on pelkästään naisia, shia- ja sunnimuslimeja sekä kristittyjä useasta maasta, 50 yhteensä naista Libanonista, USA:sta, Ranskasta, Englannista, Japanista, Kuwaitista ja Egyptistä. Mahtaa siellä on kova porina, jonka keskeisinä aiheena on arvattavasti sammumaton juutalaisviha.

JÄRJESTÄJÄT sanovat matkustajien edustavan feminismiä, mutta Guardian-lehden mukaan tunnettua naislaulajaa ja Libanonin kauneuskilpailun kakkosta, Haifa Wehbe, ei kelpuutettu mukaan, koska ”hän esiintyy vaillinaisesti puettuna, hänen alastomuutensa ja muslimien siveyssääntöjä polkeva julkisuutensa häpäisee puhtaan islamin mutta myös eurooppalaisten naisten julkisivua”. Tämä selitys on Hizbullahin edustajan kynäilemä. Artikkelissa kysytään viattomasti, miten vaikea kunniamurhiin ja kokovartaloverhoon tottumattomien ulkopuolisten on ymmärtää, miten Wehben mukanaolo voisi häväistä toisten mukanaolevien imagoa?
Wehbe tunnetaan miljoona-levikkeisten albumien tekijänä. Hän oli kuuluisa varsinkin Rafik Haririn murhan jälkeen 2005 julkistamansa levyn ”Baddi Eesh” (haluan elää) ansiosta. Kansanliikkeen painostama, ns ”cedar-vallankumous”, ansiosta Syyria joutui vetämään joukkonsa Libanonista ja vähentämään osallistumistaan sen politiikkaan. Kuten tunnettua, tämä suuntaus on nyt kääntynyt päinvastaiseksi. Libanon on nykyisen pääministerinsä Saad Haririn johdolla antautunut Syyria ja sen kautta Iranin vasallivaltioksi. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=178990

4. NAIS-FLOTILLAN ja muittenkin Gazan saarron murtamiseen tarkoitettujen todellisten suunnitelmien ja päämäärien paljastuessa ja joutuessa kansainvälisen tuomion kohteeksi suu messingillä odottaneet arabit ovat nostaneet kovan huudon: Mikä sionistien juoni tämänkin sai aikaan? Hamasin edustaja Mahmoud Zahar uhkaa aloittaa Kassamien ampumisen Gazasta uudelleen ja kehottaa palestiinalaisia Juudeassa ja Samariassa tekemään samoin niillä aseilla, joita heillä on. Zahar vakuuttaa, että julistakoon Blair mitä tahtoo Hamasin halusta ja kelvollisuudesta osallistua rauhankeskusteluihin, Hamasin kanta ei ole muuttunut miksikään.

DEBKAFILE, joka asiaa tarkastelee artikkelissaan, varoittaa omiin lähteisiinsä viitaten, ettei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, eli Hamas, Hizbullah, Turkki ja Iran suunnittelevat uutta toimenpideohjelmaa jatkaa aloittamaansa saarron murtamispolitiikkaa. Jos Beirutin satama on tukossa, potentiaalisia satamia alusten varustamiseksi ei ole useita tarjolla. Turkin ja Kypressin satamat voivat tulla kysymykseen. Toiseksi Syyrian satamat voisivat myös olla tarjolla, mutta Debkafile arvioi, että presidentti Bashar Assadin ulkomaanmatkan vuoksi hän ei halua nostattaa ongelmia Israelin kanssa juuri nyt, vaikka maat ovat muodollisessa sotatilassa. http://www.debka.com/article/8865/Viimeisen uutisen mukaan Libanon antoi nais-flotillalle luvan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=179047

4. UUTISOTSIKOITA
- David Skolni tutkii artikkelissaan Argentiinan jalkapallotähden Lionel Messin kabbalistisia aiheita sekä hänen henkilöönsä että nimeensä liittyen. http://www.debka.com/article/8865/
- Israel ilmoittaa, että Gazan kaista on edelleen pääsykiellossa ulkomaisille vip-vieraille. Tämän sai kokea Saksan taloudellisen ja yhteistyön ministeri Dirk Niedel, jolta evättiin pääsy sinne. (JP)
- Hallitus hyväksyi suunnitelmat kahden meriveden puhdistuslaitoksen rakentamiseksi Sorek-alueelle. Ne tuottavat 150 miljoona kuutiometriä puhdistettua vettä vuodessa. Haderan laitos puhdistaa vettä 127 miljoonaa kuutiometriä. Suurimmat puhdistuslaitokset ovat Saudi Arabiassa, mutta ne toimivat ei periaatteella, Israelissa käytetään osmosis-menetelmää. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179016
- Syyria, Turkki, Jordania ja Libanon ovat päättäneet perustaa vapaa-kauppa-alueen, mikä sallii vapaan matkustamisen maitten välillä. (JP)
- Israelin liikemaailma on kasvavassa määrin siirtymässä Hongkongin ja Manner-Kiinan tarjoamiin mahdollisuuksiin länsimaisen taloudellisen epävarmuuden ja kasvavan Israelin vastaisuuden vuoksi.
http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=178989
- Jerusalemin kaupunki jatkaa Silwanin kaupunginosaan suunnitellun kehitys-
ohjelman toteuttamista. Asiaa käsitellään paikallisessa suunnittelu- ja
rakennustoimikunnassa tänään. Suunnitelmaan kuuluu useitten arabien
laittomasti rakentaman talon purkaminen, joista 22 on pahiten tiellä, toiset
kymmeniä rakennuksia käsittävät kohteet voivat hakea rakennusluvan
jälkikäteen. Israel katsoo, että rakentamista maassa täytyy jatkaa oli Obama
tai ei, ja varsinkin Jerusalemissa. Rakennuskieltoa Länsirannalla ei jatkettane
syyskuun jälkeen, vihjaavat uutiset.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179031

Sunday, June 20, 2010

SUNNUNTAI 20.06.10

1. NAISFLOTILLAN organisoija Libanonissa sanoo: ”Naiset ovat salainen ase varastelevaa vihollista vastaan.” Tämä organisoija on nimeltään Samar Alhaj, Libanonin turvallisuuspalvelun upseerin vaimo. Upseeri vietti 4 vuotta vankilassa tuomittuna osallisuudesta Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaan. Pariskunta sai vastaanoton Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin luona 22.05.10.

Radio A-Shams toimittajan Zohair Bahloulin kysymykseen, miksi tämä alus nimeltään Mariam kuljettaa vain naisia, Samar Alhaj vastasi: ”Aluksessa on vain naisia siksi, ettemme antaisi varastelevalle viholliselle tekosyytä käyttää aseita.”
Hän lisäsi, että ”aluksessa kuljetetaan syöpälääkkeitä lapsille ja naisille, jotka kärsivät rinta- tai kohtusyövästä, jonka he saivat Israelin käyttämistä kemiallisista pommeista Gazassa”.

PUHUESSAAN Israelista Samar Alhaj kertoili tähän tapaan: ”Tuo yhteisö, jota ei ole voitettu voitetaan alukseen tulevien naisten toimesta. Aseemme on syöpälääkitys. Meillä ei ole Scud-ohjuksia tai muitakaan ohjuksia, sittenpähän näette mitä he meille tekevät.” Hän kertoi, että alukseen tulee 50 naista Libanonista, USA:sta, Ranskasta, Englannista, Japanista, Kuwaitista ja Egyptistä.
Haastattelijana toiminut Bahloul julisti, että oli kunnia hänelle haastatella noin merkittävää naista ja toivotti lopuksi: ”Allah varjelkoon teitä ja antakoon matkanne onnistua.” (JP)

2. NAISFLOTILLAN kuten myös toisen aluksen rahoituksen järjestäjä palestiinalaista perua oleva syyrialainen liikemies – tai sellaisena itseään mainostava Iranista Hizbullahille menevien rahavirtojen välittäjä ja ”Free Palestine Organization johtaja – Yasser Kashlak kertoi Hizbullahin al-Manar TV-yhtiön haastattelussa olevansa entistä toiveikkaampi, että ”eräänä päivänä nämä samat alukset ottavat kansilleen Euroopan jätökset (tarkoittaen juutalaiset), jotka tulivat kotimaahani, takaisin omaan kotimaahansa”. Hän kehotti Gilad Shalitia palaamaan Pariisiin ja ”muita murhaajia” Puolaan. ”Tämän jälkeen metsästämme heitä maailman ääriin, kunnes olemme saaneet heidät oikeuden eteen toimistaan Deir Yassinin teurastuksesta tähän päivään saakka.”

YASSER KASHLAK, kiivas Hizbullahin kannattaja, kertoi Israelin tuntemuksistaan edelleen kutsuen sitä ”kapiseksi koiraksi, joka lähetettiin pelottelemaan arabeja”. Hän lähetti viestin Israelille sanoen: ”Nouskaa aluksiin, joita lähetämme teille ja menkää takaisin omaan mahanne. Älkää antako maltillisten arabijohtajien pettää itseänne, te ette voi tehdä rauhaa kanssamme. Lapsemme palaavat Palestiinaan eikä ole mitään syytä yhteiseloon kanssanne. Vaikka johtajanne allekirjoittavatkin rauhansopimuksen, me emme allekirjoita sitä.”
Hän kertoi, että toinen alus Libanonista kuljettaa 12 amerikkalaista entistä parlamentaarikkoa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=178935

3. ISRAEL ON ilmoittanut, että se tulee käyttämään kaikkia keinoja estääkseen aluksia murtamasta 2007 asetettua merisaartoa Gazan merialueille Hamasin kaapattua vallan Gazassa. Israelin lähettiläitä kaikkialla maailmassa kehotettiin välittämään tämä sanoma kohdemaissaan selittäen, että Israelilla on kansainvälisen lain mukaan oikeus puolustaa asettamaansa saartoa Gazassa.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Gabriela Shalev lähetti kirjeen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille, jossa hän selittää asiaa. ”Israel pyytää kansainvälistä yhteisöä käyttämään vaikutusvaltaansa estääkseen näiden alusten lähettämisen ja kehottaakseen jäsenmaitaan kieltäytymään osallistumasta sellaiseen toimintaan.” Shalev kertoi lisäksi kirjeessään, että nämä alukset kiristävät jännitystä ja voivat vaikuttaa alueen rauhaan ja turvallisuuteen.
”Huomioiden Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamasin välisen jatkuvan jännitystilan, alusten ilmoitetun päämäärän saarron rikkomiseksi ja alusten lähdön Libanonista, joka on edelleen vihamielisissä suhteissa Israelin kanssa, Israel pidättää itselleen oikeuden kansainvälisen lain mukaan käyttää kaikkia keinoja estääkseen Gazan kaistalle asetetun merisaarron rikkomisen,” Shalev kirjoitti viestissään.

SHALEV sanoi epäilevänsä alusten todellista tarkoitusta jo pelkästään flotillaan osallistuvien lausunnoista päätellen, joissa he toivovat saavansa marttyyrin kohtalon. Hän epäili alusten järjestäjillä olevan yhteyksiä terrorijärjestö Hizbullahin kanssa Libanonissa, eikä sulkenut pois mahdollisuutta, että niissä kuljetetaan aseita Hamasille. Hän esitti toivomuksen Libanonin hallitukselle, että se toimisi vastuullisesti ja estäisi laivojen matkan Gazaan.

ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi näiden alusten järjestelyjen paljastavan niiden todellisen tarkoituksen: ”Jos edellisten alusten yhteydessä olikin humanitäärisen avun suojaverho, näitten yhteydessä se on vedetty täysin syrjään, koska ne kuljettavat kansillaan Hizbullahin ja Iranin jäseniä.”
EDELLISISTÄ seitsemästä ”freedonm flotilla” laivasta neljässä kuljetettiin Gazan humanitäärisiä tarvikkeita ja materiaaleja; kolmessa muussa vain matkustajia ja terroristeja sekä heidän matkatavaroitaan ja aseitaan.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon on vakaasti kansainvälisen tutkimuskomitean asettamisen kannalla todeten, ettei Israelin asettama komitea täytä kansainvälisiä vaatimuksia. (JP)
TÄYTYNEE tässä yhteydessä ihmetellä, miten Turkin armeija voi pommittaa kurdikyliä Irakissa ja Turkin koillisosissa, ja miten sen armeijan yksiköt voivat tunkeutua Iranin pohjoisosiin tuhotakseen kurdikyliä ja murhatakseen asukkaita siellä ilman YK:n väliintuloa?
Vai eikö YK:n pääsihteerille ole kerrottu asiasta?

4. HIZBULLAHIN upseerien on nähty liikkuvan esteettä Libanonin merivoimien Beirutin ja Yunianin satamissa, kertovat Debkafilen omat tiedustelulähteet todeten, että Libanonin armeijan merivoimien yksiköt ovat koordinoimassa voimiaan vastatakseen Israelin merivoimien mahdolliseen iskuun sen aluksia ja satamia vastaan. Libanonin merivoimat koostuvat vain muutamasta nopeakulkuisesta veneestä, kertoo Debkafile, mutta niillä on rannikkopuolustukseen tarkoitettuja ohjuksia. Esimerkki tällaisesta oli Libanonin kakkossodan aikana Israelin ohjusveneen rampauttaminen kiinalaisvalmisteisella silkworm C-802 tutkaohjatulla maalta merelle ohjuksella. Nämä ohjukset ovat Libanonin armeijan hallussa, mutta se suostui Hizbullahin vaatimuksiin niiden käyttämiseen.

LIBANON on asettanut rannikkopuolustuksensa hälytysvalmiuteen, mihin on liittynyt Hizbullah omine ohjuspattereineen satamien suojaamiseksi.
Debkafile toteaa edelleen, että Libanonista lähetettävä laivue on potentiaalisesti paljon vaarallisempi kuin muut, sillä maat ovat muodollisessa sotatilassa, koska rauhansopimusta ei ole solmittu. Toiseksi Hizbullah vain odottaa sopivaa veruketta laukaistakseen joitain sen väitetyistä 45 000 ohjuksestaan laivasaattueen tueksi, ja lisäksi sen sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin salamurha Damaskoksessa on edelleen kostamatta.
Miten läntisten valtioitten Libanonin rannikkoa valvovat sota-alukset toimivat tässä tilanteessa, on täysin arvailujen varassa. http://www.debka.com/article/8863/

haaretz.com kertoo web-sivullaan, että Libanon on kieltänyt avustusaluksia lähtemästä libanonilaisesta satamasta, koska maan lakien mukaan alusten kiinnittyminen Israelin valvomaan satamaan on kielletty. Uutinen siitä oli al-Hayat lehdessä sunnuntaina. Toiseksi uutisessa kerrotaan, etteivät saattueen järjestäjät ole jättäneet lupa-anomusta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-lebanon-forbids-launch-of-gaza-bound-flotilla-1.297194

5. UUTISOTSIKOITA
- Olkoot Israelin ja Turkin välit mitä tahansa, kohtalon ivaako lie, että lastenmurhista IDF:n sotilaita syyttävän Turkin armeija käyttää Israelin valmistamia Heron UAV miehittämättömiä koneita tuhotessaan kurdikyliä Irakissa. Turkki kehuu sotilaitten surmanneen 130 kurdia toukokuun aikana Irakissa, mutta viimeiset operaatiot eivät ole olleet yhtä ansiokkaita. http://www.haaretz.com/print-edition/news/spat-or-not-turkey-still-using-israeli-tech-in-attacks-on-kurdish-pkk-rebels-1.297122
- USA:n nimittämä välittäjä George Mitchell pistäytyi kuvien perusteella Israelissa, mutta media taitaa jo kyllästyä koko touhuun eikä välitä siitä enää. Eikä media ole ainoa, joka odottaa uusia luovia ratkaisuja kahden kansan väliseen ongelmaan. Moshe Arens esittää tosissaan, että Israelin tulee hylätä kahden valtion periaate ja myöntää Juudean ja Samarian arabeille täydet kansalaisoikeudet. Se todella ratkaisisi monia ongelmia, mutta ei varmaan miellytä kaikkia, ei Israelissa tai PA:ssa, ei oikealla eikä vasemmalla. http://www.haaretz.com/blogs/strenger-than-fiction/strenger-than-fiction-israel-should-consider-a-one-state-solution-1.296976
- Suezin kanavan läpi meni äskettäin 12 sotalaivaa yhtenä saattueena. Niistä 11 oli USA:n merivoimien alusta USS Harry S Truman lentotukialuksen johdolla; 12. alus oli Israelin merivoimien. Uutiset kertovat niiden seilaavan Punaiselle-merelle, osa ilmeisesti Persianlahdelle. Liittyykö niiden matka Iranin vastaisiin sotahankkeisiin vai Iranin lähettämiin avustusaluksiin, ei selviä uutisesta. http://www.debka.com/article/8862/
- Hamas ostelee tontteja ja kiinteistöjä Jerusalemissa, sanoo Shin Betin johtaja Yuval Diskin. Hamas on kielletty Jerusalemissa, mutta se toimii avustusjärjestön dawas kautta kilpaillen Fatahin kanssa. Diskin kertoi, että Hamas oli saanut ostoja varten 21 miljoonaa USD egyptiläiseltä Qatarissa asuvalta sheikiltä Yusef al-Qaradawilta, jolla on yhteyksiä terrorismiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138129
- Korkein oikeus harkitsee uudelleen päätöstään tuomita Emmanuel-kylän haredi-äitejä miestensä kanssa 2 viikoksi vankilaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138137
- Satoja ulkomaisia järjestöjä ja yhtiöitä, niistä 23 Englannista, osallistuu vuosittaiseen Biomed-tieteelliseen konferenssiin Tel Avivissa. Englanti on alan johtavia maita maailmassa. Konferenssia arvostetaan suuresti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3905858,00.html
- Hakaristejä oli töherretty Rishon Chadad-keskuksen seiniin tekstillä: Menkää takaisin puolaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3907606,00.html
- Eversti Richard Kemp palveli 30 Englannin armeijaa eri puolilla maailmaa. Hän sanoo, ettei taistelu terroria vastaan suinkaan ole loppunut. Hän suhtautuu hyvin epäillen Palestiinan valtion perustamiseen, koska se aiheuttaa valtatyhjiön, jonka terrorijärjestöt täyttäisivät. Hän ei usko NATO:n tai YK:n joukkojen kykyyn suojella Israelin turvallisuutta Länsirannalla.
- http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=178738
- Kinneretin vedenpinta laski 2 sm 08.-10.06.välisenä aikana, 21 sm alemman varoitusviivan yläpuolella. Pinnan korkeus on nyt 212,81 m merenpinnan alapuolella.