PERJANTAI 17.12.10

1. ISRAELIN rauhankumppani osoitti kouriintuntuvasti – tai ainakin jokaisen silmin nähden – miten se tulee hoitamaan juutalaisten ja kristittyjen pyhiä paikkoja, jos niiden valvonta annetaan sen käsiin. Kuitenkin se väittää suojelevansa niitä paremmin kuin Israel.
Kysymys on Josefin hautakammiosta lähellä Sikemiä (Nablusia) ja Palestiinan Auktoriteetin muslimeista. Seuraava tarina kertokoon puolestaan.

TUHANNET juutalaiset kaikkialta maailmasta menivät torstaina rukoilemaan Joosefin (Joshuan) haudalle Timnat Heresin kylässä vain havaitakseen kauhukseen, että muslimit olivat töhrineet juuri äskettäin korjatun hautakammion muurit täyteen arabiankielisiä graffiteja.
Ei tässä sinänsä ole mitään uutta, Josefin hautakammio on häväisty ja pyritty tuhoamaan useaan kertaan muslimiarabien toimesta, pahiten 2000 intifadan aikana ja jälkeen.

SAMARIAN aluehallituksen johtaja Gershon Mesika ei pystynyt peittelemään kauhistustaan: ”Vain barbaarit voivat tehdä tällaista. Ihmiset, jotka häpäisevät pyhiä paikkoja tällä tavalla, eivät ansaitse tulla kutsutuiksi sivistyneiksi. Jos kysymys olisi juutalaisten häpäisemästä islamin pyhästä paikasta, koko maailma nousisi sitä vastaan.”
Juutalaisten massarukoukset olivat Asara B´Tevet, 10.Tevet-kuuta tapahtuvan paaston kunniaksi, joka on tänään perjantaina 17.12. länsimaisen kalenterin mukaan.

PAIKALLE oli kerääntynyt joukko arabeja, jotka ärsyyntyivät nuorten alkaessa tanssia ja laulaa ja vaativat rukoilijoita suojelevia Ephraim-prikaatin sotilaita hillitsemään nuoria, jotka sotilaitten pyynnöstä lopettivatkin tanssinsa ja laulunsa muutaman minuutin kuluttua. Rukoustilaisuuteen osallistui uskoa tunnustavia ja ei-tunnustavia sekä haredim-juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141196

2. ARVOSTETTU ja palkittu amerikkalainen kirjailija tri Mike Evans vieraili eilen Knessetissä. Hänen julkaisemansa kirja ”Game Changer” (Pelin Muuttaja) on herättänyt yleistä tunnustusta. Evansia pidetään yhtenä johtavista Lähi Idän asiantuntijoista. Hän sanoi aloittaneensa kirjansa kirjoittamisen sen jälkeen, kun presidentti Obama totesi ydinaseen terroristien käsissä aiheuttavan pelin muuttumisen. Hän kertoo kirjansa perustuvan kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa Iranin käskyläiset Hizbullah ja Hamas salakuljettavat ydinaseita Yhdysvaltoihin hyökätäkseen niillä USA:n kaupunkeja vastaan.

EVANS vakuutti, ettei kirjassa mainita Israelia, mutta ”sen kuvitteellinen tarina on hyvin mahdollinen”, kuten CIA:n entinen johtaja James Woolsey totesi.
Evans otti INN:n haastattelussa hyvin kriittisen kannan presidentti Obaman tapaan hoitaa Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja. Hän totesi, ettei Obama ole millään tavoin kiinnostunut palestiinalaisten asiasta: ”Häntä kiinnostavat vain Valkoisen Talon seremoniat voidakseen saada rauhansopimuksen aikaan. Obaman päämäärä on saavutettavissa vain Israelin hallituksen vaihdoksen kautta, ja sitä hän pyrkii edistämään kaikin tavoin”, Evans totesi.

EVANS sanoi, että Israel on erittäin suosittu Amerikan 52 miljoonan kristittyjen sionistien parissa. ”He ovat ilman kompromisseja ja anteeksipyyntöjä Israelin kannattajia, jotka nousevat ketä tahansa USA:n presidenttiä vastaan, joka uskaltaa sormellaankaan koskettaa Jerusalemia tai juutalaisten maata riistääkseen ne juutalaiselta kansalta”.
Evans on tavannut 52 maailman johtomiestä, mukaan lukien Menachem Begin, jolle hän suositteli Benyamin Netanyahua. Hän on osallistunut useisiin TV- ja radio-tilaisuuksiin, kuten Good Morning America, Crossfire ja ja Nightline; hänen kirjoituksiaan on julkaistu useissa USA:n valtalehdissä kuten The Wall Street Journal, USA Today ja Washington Times. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141176

3. KANSAINVÄLINEN kristittyjen ja juutalaisten välinen ystävyysjärjestö IFCJ vietti perustamisensa 10-vuotispäivää tällä viikolla Knessetissä järjestetyssä konferenssissa, johon otti osaa kaupunkien pormestareita ja kansanedustajia. IFCJ edustaa kymmeniä miljoonia USA:n evankelista kristittyä, jotka raamatulliselta pohjalta ehdottomasti kannattavat juutalaisten oikeutta heille luvattuun Israelin maahan ja jakamattomaan Jerusalemiin.
JÄRJESTÖ tukee taloudellisesti lukuisia projekteja Israelissa, varsinkin vähäosaisia, mutta sen toiminta ei ole saanut varauksetonta tunnustusta ja hyväksyntää kaikkien taholta.
JOTKUT huomattavat rabbit, kuten aiempi päärabbi Elkanan Shapira, ovat ehdottomasti kristillisten järjestöjen toimintaa vastaan Israelissa peläten niiden taloudellisen toiminnan olevan peittona epäilyttävälle lähetystyölle juutalaisten käännyttämiseksi. Rabbit eivät vastusta kristillisten yhteisöjen toimintaa sinänsä maassa, mutta eivät voi vastaanottaa niiden tarjoamia lahjoituksia. Tämä tuli kuvaavasti esiin Karmelin palon yhteydessä, jolloin sammutus-kaluston puutteellisuuden vuoksi todettiin, että sisäministeri Eli Yishai oli hylännyt kristillisen järjestön tarjouksen useiden paloautojen rahoittamiseksi, kuten aiemmin oli tehty.

RABBI Yechiel Eckstein, IFCJ:n perustaja ja presidentti, joka työskentelee juutalaisten ja kristittyjen keskinäisen ymmärtämisen lisäämiseksi, toteaa: ”Vaikka lahjoitamme (IFCJ) kymmeniä miljoonia vuosittain vähäosaisten auttamiseksi, se ei selvästikään ole tarpeeksi.” Hän sanoi, että konferenssi suunniteltiin, jotta jokainen sektori – hallitukset, liikeyritykset, voittoa tuottamattomat järjestöt ja muut – voisivat yhdessä toimien auttaa lapsia, vanhuksia, vähäosaisia ja muita apua tarvitsevia ilman poliittisia tai uskonnollisia tavoitteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141175

4. PA:N johto kiihdyttää toimiaan Muhammed Dahlanin lisääntyvän vaikutuksen ja valta-suunnitelmien estämiseksi. PA:n poliisit pidättivät useita Fatahin johtajiin kuuluvia jäseniä kuulustellen heitä, oliko Dahlan antanut heille rahaa aseitten hankkimiseksi oman armeijan rakentamiseksi, kuten PA:n johtajisto pelkää. Jotkut pidätetyistä tunnustivat saaneensa rahaa Dahlanilta, mutta useimmat eivät tienneet aseitten hankkimisesta, kuten uutiset kertovat. Heidät päästettiin kuulustelujen jälkeen vapaiksi.

DAHLAN oli Fatahin voimamies Gazassa ennen Hamasin vallankaappausta 2007, jolloin hän pakeni Kairoon, jossa hänellä on toinen asunto, ja sen jälkeen Ramallahiin. Hän johti Fatahin turvallisuusjoukkoja Gazassa, ja häntä syytetään siitä, ettei Fatah pystynyt vastustamaan Hamasin vallan nousua. Lisäksi hänen sanotaan suututtaneen sekä Fatahin että Hamasin johtajia Gazassa, minkä vaikutus voi tuntua vieläkin Fatahin ja Hamasin sovinto-neuvotteluissa. Dahlan on jatkanut PA:n johdon arvosteluja ja varsinkin Abbasin tapaa johtaa rauhankeskusteluja, ja antanut ulkomailla sekä Abbasia että hänen liikemiespoikiaan halventavia lausuntoja.

DAHLAN oli paennut Kairoon Abbasin nostettua kärjekkäistä lausuntoja häntä vastaan pyrkien siellä rauhoittelemaan tilannetta, ettei hänellä ole mitään aikomusta kaataa Abbasin asemaa eikä tukea Yasser Arafatin serkkua Yasser Kidwaa hänen tilalleen, mutta hän palasi Ramallahiin Fatahin johdon kokoukseen saatuaan Abbasin vakuutuksen turvallisuudestaan. Fatahin keskuskomitea asetti kuitenkin komitean tutkimaan syytöksiä Dahlania vastaan ja hänen ja Abbasin välien huononemiseen johtavia syitä. Abbas on kaikessa hiljaisuudessa poistanut Dahlanille uskollisia komentajia PA:n asejoukoista, kuten Yousef Issa Yakub, joka oli estävän turvallisuusjoukon varakomentaja. ”Arabin pahin vihollinen on toinen arabi”. http://www.haaretz.com/print-edition/news/pa-suspects-former-fatah-strongman-in-gaza-recruiting-for-new-armed-militia-1.331029

5. PA:N johto on lisännyt USA:n hallituksen vastaista syyttelyään, missä viimeisen
pisaran aiheutti kongressin edustajainhuoneen päätös, ettei USA:n tule tukea PA:n yksipuolista valtion julistusta eikä antaa YK:n turvallisuusneuvoston tehdä siitä myönteistä päätöstä. PA on systemaattisesti toiminut ulkomailla hakiessaan eri maitten tukea Palestiinan valtion perustamiseksi omana päätöksenään tai joko USA:n tai YK:n kautta. Sen toiminta ei ole ollutkaan tehotonta, mistä todisteena on useitten Etelä Amerikan maitten antama tunnustus jo etukäteen.
EU:n ulkoministerit eivät PA:n mielipahaksi suoraan tukeneet PA:n itsenäisyyshaaveita, mutta heidän lausuntoonsa sisältyy kohtalonomainen lisäys, että tunnustus voidaan antaa siinä tapauksessa, että tilanne oleellisesti muuttuu.

ISRAELIN johto suhtautuu kovin kevyesti PA:n uhkaukseen viedä Israelin ”setlementtitoiminta” YK:n ratkaistavaksi. Koska maailmalla ei ymmärretä ollenkaan sen merkitystä Israelille, juutalaisyhteisöjen vastainen lausunto voidaan hyvinkin saada läpi YK:n turvallisuus-neuvostossa, sillä USA on aina vastustanut niitä pitäen niitä laittomina, eikä USA:n Jerusalemin konsulaatti ole peitellyt vastenmielisyyttään IDF:n sotilaitten suorittamiin tarkastuksiin Juudean ja Samarian teillä, myös USA:n omistamille arabien ajamille autoille. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199816

6. UUTISOTSIKOITA
- Kongressin edustaja Ros-Lehtinen kritisoi Obaman hallituksen tapaa lapioida miljoonia dollareita PA:n kassaan vaatimatta mitään vastapalveluksiksi. ”Obaman hallitus on täysin väärässä antaessaan PA:lle avoimen shekin samaan aikaan painostaessaan Israelia”, hän sanoi. Kongressin ulkomaanasioitten valiokunta voi ottaa Ros-Lehtisen johdolla entistä kriittisemmän asenteen rauhankeskusteluihin Israelin ja PA:n välillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199816
- Itävalta on joutumassa kovan kritiikin alaiseksi sen Iranin kanssa harjoittaman kaupan vuoksi. Itävallan kauppakamari on antanut ohjeita yhtiöille, miten ohittaa YK:n asettamaa kauppasaartoa Irania vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199846
- WikiLeaks paljastaa, että Egyptin presidentti sanoi eräässä sähkeessä Iranin vaikutuksen leviävän syövän tavoin. Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman puolestaan syytti Irania terrorisolujen perustamisesta Egyptiin, jotka sieltä tekisivät hyökkäyksiä egyptiläisiin ja israelilaisiin kohteisiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=199824
- Iran neuvottelee USA:n, Ranskan, Venäjän ja Turkin kanssa Iranin rikastetun uraanin siirtämiseksi Turkkiin sitä vastaan, että sille toimitetaan ydinpolttoainesauvoja. Uutisen mukaan Iran toimittaa Turkkiin 1000 kg alhaiseen tasoon rikastettua uraania ja saa vastineeksi 30 kg 20 %:n tasoon rikastettuja uraanisauvoja ydinvoimalan tarpeisiin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=199851
- Kiinan sosiaalitieteiden akatemia ennustaa, että Aasia tulee johtamaan maailman taloutta v. 2011, ja Kiina on sen johdossa. Kiinan talous nousee 10 %.n vuosivauhtia ja sen taloudellinen volyymi on kakkosena USA:n jälkeen. (JP)
- PA on kääntynyt useitten Euroopan maitten puoleen pyytäen niiden lupausta tunnustaa Palestiinan valtio, kun PA sellaisen julistaa. Kohdemaina mainitaan erityisesti Ranska, Englanti, Saksa ja Tanska sekä EU. PA olettaa, että tunnustus annetaan 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, Itä Jerusalem mukaan lukien. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199695
- Israelissa asiantuntijat varoittelevat silloin tällöin suuren maanjäristyksen mahdollisuudesta, eikä vain todennäköisenä vaan kysymys on vain ajasta. Israelin maa on vuosisatojen aikana kärsinyt lukuisista maanjäristyksistä, joissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kokonaisia kaupunkeja tuhoutunut, kuten roomalainen Beit Shean, jonka raunioita kaivetaan esiin. Israelaw@netvision.net.il
(JP, Haim Katz ja Sam Katz)
- JP:n artikkeli esittelee salaisen laakson Galileassa Metullan alapuolella. Maanviljelijät ovat istuttaneet sinne kaikenlaisia hedelmäpuita. Artikkelin yhteydessä on osoitteita, joissa esitellään Israelin kaunista luontoa. http://www.jpost.com/Magazine/Features/Article.aspx?id=199736
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat on aloittanut kampanjan, jolla Jerusalemin itäisten lähiöitten mainoskilpiin tulee lisätä myös hepreankieliset tekstit, mikä on herättänyt ärtyneitä vastalauseita palestiinalaisten taholta. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019