PERJANTAI 03.12.10

1. SUURIN koskaan Israelissa riehunut maastopalo on nykyisten tietojen mukaan surmannut 40 ihmistä, mutta joitakin poliisiupseereita etsitään vielä. Palon alkusyytä ei vielä pystytä päättämään, mutta tuhopolton lisäksi pidetään mahdollisena, että palo sai alkunsa laittomasta jätetunkiosta Ushfian kylän liepeillä. Palon rajuus ja nopea leveneminen yllätti kaikki, sekä poliisit että palomiehet, jotka sanovat, etteivät he koskaan ole nähneet tällaista. Tuli eteni 1.5 kilometriä kolmessa minuutissa, mikä asetti evakuointitoimet erittäin kriittisiksi.

40 uutta palomiehiksi pääosin druusiyhteisöstä värvättyä oli matkalla Atlitista Damonin vankilaan lähellä Beit Oren kylää avustamaan vankien evakuoimista. Heitä kuljettanut bussi joutui matkalla mutkaista yksisuuntaista tietä pitkin Karmelin metsän läpi tulimuuriin, koska tuli eteni paljon nopeammin kuin otaksuttiin. Bussin kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan ja ajoi puuta vasten liekkien saartaessa sen välittömästi. Jotkut pyrkivät pakoon vain joutuakseen liekkeihin ja palaen elävinä. Bussin perässä ajanut poliisiauto joutui sekin tulen vangiksi palaen kokonaan, mutta siinä matkustaneet poliisiupseerit säilyivät hengissä. Haifan poliisipäällikkö Ahuva Tomer vietiin sairaalaan pahoin palaneena ja taistelee hengestään. Joidenkin vankien kerrotaan paenneen evakuoinnin aikana.

TÄHÄN mennessä yli 15 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan, niiden mukana Tirat Carmel mielisairaalan potilaat ja henkilökunta, sekä Kele turvallisuus vankilan 420 vankia.
Ein Hod, Ein Hud, Nir Etzion, Migdalim ja Kibbuts Hahotrim asukkaat evakuoitiin palon alkuvaiheissa, mutta evakuointia on jouduttu kaiken aikaa laajentamaan. Haifan lähiö Denya jouduttiin myös osittain evakuoimaan perjantai-iltana.
Palon sammutustöitä on häirinnyt kova tuuli, jota levittää liekkejä ilmiömäisellä nopeudella rutikuivassa metsikössä. Palokuntien edustajat valittivat jo alusta lähtien, ettei heillä ole henkilökuntaa eikä välineitä taistelemaan tämän suuruista paloa vastaan.
Avustuspyyntöjä lähetettiin useisiin maihin ja monet valmistautuivat lähettämään sammutus-yksiköitään ilman pyyntöäkin kuten Turkki ja Egypti, mutta heidän lähettämänsä yksiköt pääsevät aloittamaan toimintansa tehokkaasti vasta perjantaiaamuna.

PALO alkoi kymmenen aikoihin torstaina Karmel vuorella sijainneen kaatopaikan lähistöltä. Koska se levisi kolmena rintamana, epäillään, että ne oli sytytetty tarkoituksellisesti. Poliisi on vielä haluton päättämään, oliko kysymys terrorismista vai rikollisesta huolimattomuudesta.
Neljän aikaan perjantaiaamuna tuli saavutti valtatien no 4 etelästä pohjoiseen, mutta sen eteneminen Tel Avivin suuntaan saatiin pysäytettyä.
Ulkomailta tulleet sammutusyksiköt aloittivat työskentelynsä seitsemän aikoihin. Monet valtio, USA ja EU ovat tarjonneet apuaan ja avustuksia palon jälkiselvittelyissä ja tuhojen korjaamiseksi. Lukuisia taloja paloi kibbutsissa ja kylissä, joihin palo levisi, mutta vahinkojen arviointiin päästään vasta, kun palo on saatu lopullisesti hallintaan. 5000 eekkeriä metsää arvioidaan joutuneen tulen saaliiksi.
Haifassa kouluja on varattu evakuoitujen majoittamiseksi ja yliopisto on toistaiseksi suljettu. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3993585,00.html
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197814

2. JUUTALAISOPPILAAT Lontoon Talouskoulussa (LSE) Englannissa pyrkivät estämään Al-Quds Al-Arabi lehden päätoimittajan Abdel Bari Atwanin puheen koulussaan aiheesta ”Miten paljon sionistinen painostus pystyy vaikuttamaan USA ja Englannin ulkopolitiikkaan”. Yritys puheen peruuttamiseksi johtuu siitä, että Atwan ylistää lehdessään terrorismia. Koulun juutalaisyhteisön presidentti Gabi Kobrin sanoo asian näin: ” Tämä on mies, joka on ylistänyt terrorismia ja saarnaa väkivaltaa. Abdel Bari Atwan on eturivissä rohkaisten Israelin tuhoamiseen sanoen, että hän tanssisi Trafalgar aukiolla, jos Iran iskisi Israeliin ohjuksillaan, ja hän uhkaa tällä israelilaisia opiskelijoita kampuksella.”

VUONNA 2008 terrori-iskun jälkeen Mercas Harav Yeshivaan Jerusalemissa hän sanoi, että se on oikeutettua, koska uskonnollinen seminaari on vastuussa israelilaisten ääriainesten ja fundamentalistien syntymisestä ja juhlita Gazassa sen kunniaksi symbolisoi Palestiinan kansan rohkeutta.
Vuonna 2007 puhuessaan Iranin ydinasekapasiteetista hän sanoi tanssivansa ilosta Trafalgar-aukiolla, jos Iranin ydinohjukset iskevät Israeliin.
Vuonna 2006 hän sanoi, että syyskuun 11. päivän tapahtumat ennakoivat USA:n imperiumin tuhoa.
Palestiinalaisten opiskelijoitten järjestö kieltäytyi peruuttamasta tilaisuutta tai edes sallimaan toisella tavoin ajattelevan puhujan osallistumista tilaisuuteen. Opiskelija-unioni kuitenkin suostui siirtämään tilaisuuden perjantai-illasta maanantaiksi, että juutalaisopiskelijat voivat osallistua tilaisuuteen. Juutalaisopiskelijat sanovat puoltavansa kahden valtion periaatetta, minkä johdosta olisi ollut sopivaa kutsua toista kantaa edustava puhuja tilaisuuteen.

ATWAN kiisti opiskelijoitten syytökset kutsuen itseään hyvin arvostetuksi kirjailijaksi ja sanoi opiskelijoitten aloittaneen häväistyskampanjan häntä vastaan MEMRI:n kiihottamana, joka kääntää arabiankielisiä lähetyksiä ja kirjoituksia. Hän väittää, että MEMRI on propaganda-kone, jonka perusti äärioikeistolainen konservatiivi kieltäen häneen kohdistetut syytökset. Hän viittasi WikiLeaksin paljastuksiin osoitukseksi, miten tehokasta juutalaisten painostus on.
OPISKELIJOITTEN oikeuksien äärisuuntien vastustamisjärjestöstä Raheem Kassam hämmästeli Atwanin väitteitä häväistyskampanjasta, kun hänen aatteensa on jokaisen luettavissa hän omissa kirjoituksissaan. Hän oli huolestunut, millaisen kuvan LSE antaa itsestään ulkopuolelle tällaisen toiminnan johdosta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197812

3. SATELLIITTIKUVAT Masyaf-vajoamassa osoittavat, että toiminta siellä liittyy 2007 Syyrian koillisosassa tuhottuun lähes valmiiseen plutonium-laitokseen, jonka IDF:n koneet kävivät tuhoamassa. Masyaf-alueen kuvissa on havaittavissa sadoittain pitkulaisia hahmoja, jotka voivat olla ohjuksia tai rekka-autojen jälkiä.
Varsinaista aktiivi-toimintaa kuvien perusteella ei havaita alueella.
IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano vaatii Syyrialta lupaa lähettää valvojansa vielä kerran ottamaan maaperänäytteitä al-Kibar alueella sijainneen oletetun plutoniumin valmistus-laitoksen maaperästä, mutta Syyria kieltää sen.

Masyaf on yksi alueista, jonne Irakin diktaattorin Saddam Husseinin oletettiin siirtäneen massatuhoaseitaan. Washingtonissa sijaitsevan tieteen ja turvallisuusinstituutin (ISS) johtaja David Albright sanoo tutkittuaan satelliittikuvia Masyafin alueesta, että se on luultavasti varastointialue. Sen sijoittaminen syvään laaksoon tai rotkoon vihjaa, että se haluttiin suojata julkisuudelta ja suojata maavalleilla, kuten kuvista voi päätellä.
Albright sanoo tunnistaneensa tämän kohteen ja sen lisäksi kolme muuta epäilyttävää kohdetta Syyrian maaperältä.
IAEA;n hallitus kokoontui torstaina keskustelemaan Syyrian kiellosta sallia sen tarkkailijoitten tehdä uusi maaperätutkimus syyskuussa 2007 tuhotun plutonium-laitoksen läheltä. Sen uskottiin olleen 2-3 viikkoa vaille valmis käynnistettäväksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=197800

4. USA:N valkoisen Talon neuvonantaja David Axelrod sanoi keskiviikkoiltana JP:n edustajan kysymykseen, että Obaman hallitus etsii kiivaasti keinoja saada suorat rauhankeskustelut jatkumaan Israelin ja PA:n kesken. Hän puhui Israelin lähetystön hanukka-kynttelikön sytytys-tilaisuudessa. Hän kutsui aikaa kriittiseksi ja sanoi, ettei ole muuta mahdollisuutta varmistaa rauha ja turvallisuus kuin kahden valtion periaatteen perusteella, jota Obaman hallitus painottaa entistä tehokkaammin.
Axelrod sanoo olevansa juutalaisen maahanmuuttajan jälkeläinen, mikä tietenkin voi antaa hänelle oman panoksensa saada Israelin ja PA:n välinen konflikti ratkaistua rauhallisesti.

Presidentti Barack Obama piti tiettävästi vaimonsa Michellen kanssa oman hanukka-kynttilän sytyttämisseremonian torstaina kutsuvieraitten ja ohjelman puitteissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197795

5. UUTISOTSIKOITA
- PA poisti kiireesti web-sivuiltaan teettämänsä ns. tutkimuksen, jonka mukaan juutalaisilla ei ole mitään yhteyksiä Länsimuuriin, sen lähialueisiin tai Temppelivuoreen. USA:n ulkoministeriö julkisti kiivassanaisen vastalauseen historian väärentämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140969
- PA:n puheenjohtaja Abbas paljastaa, että suurin osa ulkomailta saaduista lahjavaroista menee Gazan alueelle siellä asuvien ja toimivien Fatahin jäsenten palkkoihin. Tämä varmaan sen jälkeen, kun Länsirannan Fatah-johtajat ovat kuorineet päältä omat palkkionsa ja muut vaatimuksensa. Abbas sanoi, että 58 % varoista menee PA:n Gazan tileille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140963
- 35 kansanedustajaa teki aloitteen, jolla he vaativat Arielin kaupungin julistamiseksi osaksi Israelin valtiota ja julistamaan Israelin täyden omistusoikeuden siihen. Yksikään pääministeri ei ole rohjennut tehdä vastaavaa aloitetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140961
- IDF esti aikaisin torstaiaamuna terrori-iskun sotilaita tai läheistä kibbutsia vastaan Gazan turva-aidalla. Sotilaat havaitsivat ryhmän palestiinalaisia turva-aidan ja asutusten välisellä puskurialueella kutsuen paikalle IAF:n koneet, jotka tulittivat ryhmää hajottaen sen. Sotilaat löysivät myöhemmin kahden palestiinalaisen ruumiit. Heillä oli kevyet aseet ja pommeja mukanaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140964
- Adurayim on entinen IDF:n tukikohta Har Homan vieressä, minkä armeija hylkäsi ja jota PA halusi saada haltuunsa. Juutalaisaktivistit ovat sen jälkeen miehittäneet sen ja vakuuttavat pitävänsä sen juutalaisena asemana. Koska se sijaitsee aivan Har Homan lähiön muurien vieressä, se toimisi erittäin todennäköisenä terroristien soluttautumisalueena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140965
- Shabakin ja poliisin yhteistoimin pidätettiin kuukausi sitten Israelin arabi israelilaisesta Furadis-kaupungista. Islam Amid Mahmad Mari, 26, tunnustaa kuuluvansa Hamasin joukkoihin tarkoituksenaan aloittaa terroritoiminta Israelissa. Hänet palkkasi Hamasin värväri Ibrahim Kassab, 26, joka toimii Jerikon alueella. Äskeisen gallupin mukaan 86 % juutalaisista sanoo, ettei arabeilla saisi olla oikeutta osallistua maan hallintoon ja 53 % katsoo oikeaksi rohkaista arabeja muuttamaan pois Israelista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140966
- PA:n edustaja esitti vastalauseensa siitä, että Israel rakensi tien 1500 vuotta vanhaan luostariin Wadi Keltissä kristittyjen pyynnöstä. PA syyttää samalla kristittyjä siitä, että ne kääntyvät ”vihollisen” puoleen apua saadakseen. Alue kuuluu C-alueeseen, jossa Israelilla on täysi turvallisuus- ja hallintovastuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140962
- Kansainväliset apujoukot aloittivat työskentelynsä edelleen osittain raivoavaa suurpaloa vastaan. Kuolleitten luku on nyt 41 tai enemmän. http://www.haaretz.com/news/national/international-aid-arrives-as-carmel-fire-continues-to-rage-1.328535
- WikiLeaks kertoo, että Libanonin puolustusministeri Elias Murr antoi ohjeita USA:n edustajille, miten Israel voisi tuhota Hizbullahin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lebanon-defense-minister-offered-invasion-advice-for-israel-1.328521
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy väittää, että Pohjois-Korea toimittaa Iranille ydinpommin rakentamiseen tarvittavia osia. http://www.debka.com/article/20414/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019