MAANANTAI 20.12.10

1. LAUANTAINA tapahtunut kahden naisen puukotus Jerusalemin lähialueella, jonka seurauksena toinen heistä kuoli haavoihinsa ja toista hoidetaan vielä sairaalassa, askarruttaa vieläkin poliisia, oliko kysymys rikollisuudesta vai terrorismista. Puukotuksen suoraviivaisuus ja raakuus osoittaa, että murha oli kahden arabin tarkoituksena, ei raiskaus tai ryöstö. Keitä he mahdollisesti olivat, on sekin arvoitus, mutta määrätty ammattimainen ote osoittaa, että heidät oli luultavasti koulutettu tappajiksi. Ehkä he kuuluvat siihen ulkomailla koulutettuun ja Israeliin solutettuun palkkasoturien joukkoon, josta uutiset ovat kertoneet.

EILEN uutislähteissä liikkuneet kertomukset olivat osin ristiriitaisia ja hämäriä, mutta Kay Wilsonin päästessä selkiytymään pahimmasta shokista ja traumasta hänen kertomuksensa tapahtumista selvittävät tilannetta.
Poliisi kuulusteli häntä usean tunnin ajan, mikä osoittaa, etteivät hänen haavansa olleet kovin pahoja, ja hän päässee kotiin muutamassa päivässä. Kahden naisen ensimmäinen kohtaaminen arabien kanssa tapahtui pienellä kukkulalla, jossa he hetkeksi pysähtyivät. Arabit lähestyivät heitä pyytäen vettä hepreaksi, johon Wilson vastasi toivovansa, että heillä olisi sitä enemmän. Heistä alkoi tuntua, ettei kaikki ollut aivan oikein, ja hänen pyynnöstään naiset päättivät palata Matan kibbutsiin.

HE KUITENKIN pysähtyivät tutkimaan karttaa pensaikossa, kun arabit hyökkäsivät heidän kimppuunsa pitäen suuria veitsiä käsissään.
Arabit sitoivat heidän kätensä selän taakse ja luultavasti panivat jotain heidän suuhunsa estääkseen avunpyynnöt. Wilsonin ystävä Christien Lugan tuli hysteeriseksi, jota Wilson pyrki tyynnyttelemään. Hän sanoi arabin poistaneen hänen kaulassaan olleen Davidin tähden ”herrasmiesmäisesti”, kääntänen hänet ympäri ja alkoi puukottaa häntä useita kertoja; sairaalassa hänessä havaittiin 12 puukonhaavaa. Wilson heittäytyi maahan teeskennellen kuollutta kuunnellen ystävänsä kuolinkorinaa tämän yrittäessä saada ilmaa keuhkoihinsa. Wilson pääsi nousemaan jaloilleen tajutessaan, että arabit olivat menneet, ja hoiperteli tielle, jossa eräs autoilija näki hänet, mutta ajoi tiehensä. Vähän kauempana hän tapasi kaksi perhettä piknikillä, jotka kutsuivat apua paikalle nähdessään hänen sidotut kätensä.

WILSON kertoo kaiken tapahtuneen niin nopeasti, ettei heillä ollut mitään mahdollisuuksia ymmärtää, mitä oli tapahtumassa, eivätkä he osanneet vastustella arabien tottuneesti taltuttaessa heidät veitsillään uhaten ja sitoen heidän kätensä.
Wilson kuului kristillisen Shoresh Tours matkayhtiön henkilökuntaan, joka järjestää matkoja Israeliin ja Itä Eurooppaan matkaa suunnitteleville kristityille. Hän on toiminut osa-aikaisesti oppaana varsinkin toisen Temppelin aikaa koskevissa arkeologisissa kohteissa. Hän kuuluu Christian Messianic Jews järjestöön (CMJ), joka edistää messiaanista juutalaisuutta. Hänen mäyräkoiransa Peanat, joka usein hauskutti matkailijoita retkillä, löydettiin lauantai-iltana.(JP)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4001548,00.html
http://www.haaretz.com/news/national/it-was-clear-they-came-to-kill-us-says-survivor-of-jerusalem-stabbing-1.331443

2. EILEN kerrottiin Saeb Erekatin valheista. Tämän päivän uutinen kertoo Mahmoud Abbasin tarinoita, jotka ovat yhtä kaukana totuudesta. Valehteleminen näyttää nousseen toiseksi luonnoksi palestiinalaisjohtajille. Lieneekö seurausta muslimien ja varsinkin shia-muslimien opetuksista, että valehteleminen on hyväksyttävää ja jopa suositeltavaa, jos sillä säilyttää oman henkensä tai edistää islamin asiaa.
JP kertoo Gil Hoffmanin laatimassa artikkelissa, miten 60 vasemmistolaista poliitikkoa ja aktivistia vieraili Abbasin luona Mukatan hallintokeskuksessa Ramallahissa. Vierailun oli järjestänyt Geneva Iniative, joka taannoin esitteli omaa rauhansuunnitelmaansa. Mukana oli mm. Amram Mitzna, joka muutaman vuoden tauon jälkeen pyrkii takaisin politiikkaan ja Labour-puolueen johtoon, ellei sitten Meretz viehätä enemmän, jota hän myös kosii.

ABBAS kertoi suu maireassa hymyssä – onhan Palestiinan valtion perustamisasia lievässä myötätuulessa yhä useamman maan tunnustaessa sen – että hän oli hyväksynyt Ehud Olmertin esittämän suunnitelman sen turvallisuuskysymysten osalta. Sen oli hyväksynyt myös presidentti Bush, Egyptin presidentti Mubarak ja Olmert, kertoi Abbas vierailleen lisäten, että kopio siitä on USA:n kansallisessa turvallisuusneuvostossa.
OLMERT sanoo olevansa suuresti hämmästynyt Abbasin sanoista, koska kukaan ei ollut kertonut hänelle siitä, tai sitten Abbas kertoo jotain totuuden vierestä.
Abbas kertoi rajoista, että Olmert tarjosi suunnitelmaa, jossa 6.5 % alueesta liitetään Israeliin ja loput vaihdetaan muualta, mutta hän tarjosi 1.9 %. Abbas väitti myös, että hän oli valmis jatkamaan keskusteluja cast lead Gazan operaation aikana, mutta Olmert kieltäytyi. Hän väitti, että Saeb Erekat oli ottanut yhteyttä Israelin neuvottelijaan Turgemaniin ehdottaen neuvotteluja Washingtonissa, mutta Olmert kieltäytyi, ”koska on sota”. ”Me halusimme edelleen jatkaa, mutta Olmert kieltäytyi ja kaikki jäi silleen.” Abbas selitti, että edistystä oli saavutettu rajoista, vedestä ja Jerusalemista ja vain turvallisuuskysymys oli auki. Abbas ei näytä muistavan Olmertin viimeistä tarjousta, mihin Abbas ei viitsinyt edes vastata.

”SITTEN ystävämme Obama tuli presidentiksi ja pyysi Israelia jäädyttämään kaiken setlementti-toiminnan myös luonnollisen kasvun osalta”, Abbas selitti sanoen vakuuttaneensa, että tämä on heidänkin vaatimuksensa ja se on mainittu ”tiekartassa”.
Abbas jatkoi todeten, että 4-5 kuukauden kuluttua Obama valitti, ettei hän saa Israelia vakuuttuneeksi, ja ehdotti epäsuoria keskusteluja, ”joista en ollut koskaan kuullutkaan”.
Hän kertoi menneensä Washingtoniin suorien keskustelujen aloitustilaisuuteen, koska Hillary Clinton oli vakuuttanut saavansa Netanyahun suostumaan moratoriumin pidentämiseen. Netanyahu kuitenkin kieltäytyi peläten hallituksensa kaatumista, kertoi Abbas, ja kaksi viikkoa sitten USA:sta kerrottiin, ettei Netanyahu suostu, ja siirrytään epäsuoriin keskusteluihin, joihin PA ei voi suostua ilman jäädytystä. ”Siispä nyt odotetaan, mitä Amerikka tekee”.

KAIKELLA kunnialla, mutta Abbasin muisti heittää pahasti. Hän näyttää ”unohtaneen” kokonaan, että Netanyahu julisti 10-kuukauden moratoriumin, jonka aikana Abbas ei liikahtanutkaan, kuten asioita seuraavat hyvin muistanevat. Monet muutkin yksityiskohdat ovat Abbasin muistilokeroihin tallentuneen varsin oudossa muodossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=200096

3. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak kieltäytyi hyväksymästä tarjousta, jonka mukaan Egypti olisi saanut NL:n hajotessa mustan pörssin kautta ydintiedemiehiä, materiaalia ja jopa valmiita ydinaseita, kertoo Wikileaks sähkeet, joita the Guardian referoi. Asian paljasti Egyptin YK:n lähettiläs Maqed Abdelaziz osallistuessaan toukokuussa 2009 NPT-konferenssiin New Yorkissa. Hänen sanotaan kertoneen tiedostaan USA:n NPT-neuvottelijalle Rose Goettemoellerille.

Gottemoellersin kerrotaan tiedustelleen, miten Abdelaziz sai tietonsa asiasta, joka kertoi olleensa Moskovassa siihen aikaan ja saaneen silloin suoran henkilökohtaisen varmuuden.
Julkisuuteen vuotaneessa sähkeessä kerrotaan lisäksi, että Abdelaziz sanoi vastustavansa Iranin pyrkimyksiä ydinaseen valmistamisesta.
Toisaalta hän ilmaisi huolensa Israelin väitetystä ydinaseesta, mitä Israel ei ole koskaan tunnustanut omaavansa. Abdelaziz sanoi, ettei Israelin pääministerin vakuutus ydinaseestaan ole riittävä tae alueen turvallisuuden ja vakavuuden säilymiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=200197

4. TURKKI ilmoittaa, ettei se hyväksy Israelin viime perjantaina Kypressin kanssa solmimaa merialueen rajasopimusta. Turkki uhkaa, että sopimus voi vahingoittaa Kypressin etelä- ja pohjoisosien välillä käytäviä neuvotteluja. Turkki vaatii pohjoisosaa saaresta omakseen. Kun vuonna 1974 saaren eteläosa julistettiin omaksi valtiokseen, Turkki julisti pohjoisosan omakseen ja sijoitti sinne 35 000 sotilastaan. Saari liittyi EU:n jäseneksi 2004, mutta Turkin valvoma pohjoisosa jäi sen ulkopuolelle. Turkki on NATON jäsen ja hakenut vuosikaudet EU:n jäsenyyttä, mutta jotkut Keski-Euroopan maat vastustavat sitä.

PERJANTAINA solmitulla sopimuksella määritellään valtioitten välinen meri alue, jolta on löydetty runsaita kaasuesiintymiä. Kypressillä on vastaava sopimus Egyptin ja Libanonin kanssa, mutta Libanonin parlamentti ei ole vielä ratifioinut omaansa. Turkki ilmoittaa, että sillä on myös vaatimuksia ja intressejä merialueella, jotka tulee huomioida.
Nyt esiin noussut ongelma voi häiritä Israelin ja Turkin välien eheytymistä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=200186

5. UUTISOTSIKOITA
- Erekat väittää, että 10 EU-maata ovat valmiit nostamaan PLO:n toimiston lähetystö-tasoiseksi. Neljä Etelä-Amerikan maata ovat jo tunnustaneet Palestiinan valtion 1967 rajoilla, viimeiseksi Bolivia ilmoitti liittyneensä huutosakkiin. (JP)
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak syytti Israelia rauhankeskustelujen jäätymisestä puhuessaan parlamentin molempien kamarien yhteistilaisuudessa. Hän osoitti sanansa Israelin kansalle vakuuttaen, ”ettei turvallisuus perustu miehitykseen aseitten voimalla vaan rauhaan kansojen välillä”. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa informoi ulkomaisia diplomaatteja Kairossa, että arabiliiton päätöksen mukaan ei ole odotettavissa pikaista paluuta suoriin neuvotteluihin Israelin ja PA:n välillä. Hän sanoi, että arabiliitto odottaa pitäviä vakuuksia konfliktin loppumisesta. (JP)
- IDF aikoi tehdä ainutlaatuisen kokeen Merkava III panssareihin asetellulla Trophy-ohjusten torjuntajärjestelmällä. Tarkoitus oli, että sotilaita ja johtajia olisi sisällä panssarissa, kun sitä kohti ammutaan elävä pst-ohjus. Kokeesta kuitenkin luovuttiin omaisten esittämien pyyntöjen vuoksi. Armeijan komentajalle Gabi Ashkenazille lähetetyssä kirjeessä he viittaavat aiempaan kokeeseen, jossa 5 sotilasta kuoli. (JP)
- Entistä tehokkaampien pst-ohjusten joutuessa Libanonin armeijalle, josta ne voivat siirtyä terroristeille, IDF siirtää Gazan rajan tuntumaan kaikkein vahvimmin panssaroituja tankkejaan. Viimeiseksi Ranskan Libanonille tarjoamat 100 HOT-ohjusta ovat herättäneet pelkoa, että ne ovat vain oire paljon vaarallisemmasta kehityksestä, minkä johdosta IDF:n tulee varautua pahimman varalle. (JP) http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-to-deploy-super-armored-tanks-along-gaza-border-1.331537
- Eilen Gazasta ammuttiin kaksi kranaattia Eshkolin alueelle ilman vaurioita. (JP)
- Hamas vietti perustamisensa 23. vuosipäivää viime viikon tiistaina esitellen kouluttamiaan joukkoja ja aseitaan. Cast lead operaation jälkeen tammikuussa 2004 Gazasta on ammuttu 216 rakettia ja 114 kranaattia, joskin vain kymmenes osa siitä, mitä sieltä ammuttiin keskimäärin 8 vuoden kuluessa ennen sitä. (JP)
- Liettuan pääministeri Andrius Kubilius on vierailulla Israelissa. Eilen hän kävi Jerusalemin itkumuurilla esittäen siunauksen Israelille ja lyhyen rukouksen. (JP)
- Saudikuningas Abdullah voi siirtää New Yorkiin suunnitellun Ground Zerow moskeijan kauemmas keskustasta. Abdullah on USA:ssa hoidattamassa selkäänsä, mikä on rampauttanut saudien ulkopolitiikan. Hänen voinnistaan ei ole annettu tietoja eikä Joe Biden päässyt viemään Obaman viestiä hänen sairasvuoteelleen. Tilanne Saudi Arabiassa on epäselvä ja räjähdysaltis, mikä voi aiheuttaa suuria muutoksia sen ulkopolitiikkaan. Abdullah ei ole määrännyt seuraajaansa valtaistuimelle. http://www.haaretz.com/news/international/report-saudi-king-may-move-controversial-ground-zero-mosque-to-west-village-1.331604
- PA syyttää Israelia palestiinalaisten surmaamisesta, koska se hyökkää Gazan kaistalle ohjuksineen havaitessaan jonkun ihmisryhmän valmistelevan raketti-iskua. PLO:n ulkoministeri Riad al-Maliki pitää IDF:n toimia kiihotuksena ja pelottelu-taktiikkana myös Juudean ja Samarian asukkaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141232
- YouTube sulki Palestiinan Mediatarkkailun sivut web-sivuillaan väittäen niiden levittävän väkivaltaa ja kiihotusta. Niissä esitetään arabimediassa julkaistuja videoita ja ohjelmia, joita PMW taltioi ja kääntää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141217
- Abbas väitti israelilaisdelegaatiolle PA:n luopuneen väkivallasta ja siirtyneen rauhan poluille samaan aikaan, kun kaksi palestiinalaista murhasi yhden naisen USA:sta ja haavoitti pahoin toista. Kolmas arabi jahtasi naista Hadassan sairaalan edessä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021