TORSTAI 25.11.10

1. PÄÄNINISTERI Netanyahun ja ulkoministeri Clintonin New Yorkin maratonneuvottelun 11.11.2010 tarkoituksena näyttää tämän hetken uutisten valossa olleen saada Israel astumaan ansaan, jonka Obama oli virittänyt, ja joka olisi jo lauennut, ellei Netanyahu – joko vaiston varoittamana tai vain sattumalta, mikäli Israelin asioissa voidaan puhua sattumista – olisi alkanut vaatia kirjoitettua tekstiä keskusteluista. Eilen jo kerrottiin, että kirjoitettu dokumentti on valmis ja toimitetaan pian Netanyahulle, joka kuvitteli voivansa esitellä sitä Likudin keskuskomitealle ja sen jälkeen 15 ministerin muodostamalle turvallisuuskabinetille.

AAMUN uutisissa vakuutetaan, ettei dokumenttia ole laadittu eikä ole tarkoitus laatiakaan.
Hälyttävimmät uutiset kertovat kuitenkin, että Clinton puhui ja lupaili keskusteluissa Netanyahulle vain omasta puolestaan, ja että Obama sanoo niistä viimeisen sanan - mistä Netanyahun olisi pitänyt olla tietoinen – eikä hän ole vahvistanut Clintonin lupauksia.

Asiasta kertoo INN Maayana Miskinin artikkelissa, jonka pohjalta tarkastelen tilannetta.

- Clinton lupasi USA:n turvallisuustakuita, jos Israelia vastaan hyökätään. Pian New Yorkin keskustelujen jälkeen presidentti Obama lupaili NATO:n kokouksessa, että Turkki saa sen maaperälle sijoitettujen torjuntaohjusten ja valvonta-asemien valvonnan. Hän nimitti turkkilaisen kenraalin NATO:n Turkissa sijaitsevien ohjusasemien johtoon. Turkin nykyisen ulkopoliittisen suuntauksen siirryttyä Iranin johtamaan leiriin, hänellä tuskin on sydämen asiana tai edes mahdollisuutta valvoa Israelin turvallisuutta Iranin, Syyrian ja Hizbullahin kymmenien tuhansien ohjusten ja massatuhoaseitten aiheuttamaa yhteistä uhkaa vastaan.
http://www.debka.com/article/9159/
- Clinton lupaili parinkymmenen F-35 hävittäjän toimittamista Israelille, jos rauhansopimus PA:n kanssa saadaan aikaan. USA:n taholta selvitetään, että koneitten toimitus on osa erillistä pakettia ja että Israel maksaa niistä täyden toimitusajan hinnan. Koneitten toimitusaika on hypoteettinen, Israelin jo tilaaman 20:n F-35 koneen erää luvataan 2016-2017.
- Clinton lupasi, ettei USA vaadi 90 päivän ”jäädytys II” kieltoa jatkettavaksi riippumatta siitä, ovatko keskustelut PA:n kanssa onnistuneet. Nyt USA:n viranomainen esittää, ettei tällaista ole sovittu, vaan rakennuskieltoa jatketaan, kunnes sopimus tulevan Palestiinan rajoista on saavutettu. Jäädytys II tulee ulottaa myös Jerusalemin itäosiin, mikä on ollut kaiken aikaa USA:n virallinen kanta, ja jonka mukaisesti USA:n presidentit ovat kukin vuorollaan siirtäneet USA:n lähetystön siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin vuodesta toiseen.
- Clintonin lupaukset ja sopimukset Netanyahun kanssa myös muista kysymyksistä, kuten Jordanjoenlaakson turvallisuusvastuu, Israelin ja palestiinalaisten välisen raja-alueen valvonta kansainvälisin joukoin ja USA:n kanta Palestiinan tulevista rajoista 1949 aselepolinjojen mukaan, ovat tämän uutisen perusteella vähintäänkin kyseenalaisia.

INN:n julkistama artikkeli perustuu sen laatijan mukaan korkean USA:n virkailijan antamiin tietoihin. Tulevaisuus näyttänee, onko kysymys tietoisesta hämäyksestä tai petoksesta USA:n hallituksen taholta vai pahasta sekaannuksesta Obaman hallituksen sisällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140827

2.ISRAELIN hallituksen pelkona on, että Libanon on nopeasti muuttumassa – ellei jo muuttunut – Iranin satelliitiksi, otsikoi JP:n H. Keinon artikkelinsa. Pääministeri Netanyahu kokosi turvallisuuskabinettinsa eilen, jossa keskusteltiin asiasta antamatta siitä julkilausumaa. Yksi hallitusta lähellä oleva taho kuitenkin paljasti hallituksen tuntevan syvää huolta tilanteesta. ”Iranin satelliittivaltio Israelin pohjoisrajalla aiheuttaa ratkaisevia seurauksia Israelin turvallisuudelle”, tämä nimeämätön lähde toteaa.

TOINEN huomionarvoinen tekijä on Hizbullahin reaktio siinä tapauksessa, että YK:n asettama tribunaali toteaa virallisesti Hizbullahin terävimmän johdon sekaantuneen aktiivisesti Rafik Haririn murhaan 14.02.2005, kuten julkisuuteen vuotaneet tai tarkoituksellisesti päästetyt tiedot kertovat. Tribunaalin tarkoituksena on julkistaa tutkimustensa tulokset vuoden loppuun mennessä. Hizbullah on toistanut uhkauksiaan, että se tulee katkomaan kädet jokaiselta, joka yrittää pidättää sen jäsenen murhasta syytettynä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak arvioi tiistaina, että Hizbullah voi yrittää siirtää Libanonin sisällä nousevan jännityksen Israelin ylle. Israelin turvallisuuskabinetti päätti luovuttaa Ghajarin kylän pohjoisosan YK:n hallintaan vahvistaakseen Libanonin hallitusta, kuten perusteluissa todettiin. Hizbullah on käyttänyt Ghajarin kylää ja Shabaa farmia (Dov-vuorta) verukkeena sille, että se aseistautuu ja soluttaa kouluttamiaan pyssymiehiä Libanonin eteläosaan YK:n päätösten vastaisesti UNIFIL-joukkojen nenän edessä.

KANADAN radioyhtiö kertoo löytäneensä sitovia todisteita, jotka sitovat Hizbullahin vahvasti syylliseksi Rafik Haririn murhaan. Todisteet perustuvat yksityiskohtaisiin tietoihin Libanonin sisäisestä käsipuhelinliikenteestä. Uutisen mukaan liikenteen analyysit paljastavat ilman epäilyksiä Hizbullahin aktiivisen osallisuuden murhaan, johon osallistuneet ryhmät olivat olleet kiinteässä yhteydessä murhapäivänä sopien ja koordinoiden toimensa ja pommin laukaisuhetken. Pääministeri Saad Hariri kumosi tiedon ja sanoi luottavansa täysin murhan pääsyylliseen eversti Wissam al-Hassaniin, joka toimii nyt Libanonin tiedustelujohtajana.

LIBANONIN pääministeri Saad Hariri oli Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogania vastassa Beirutin lentokentällä tämän aloittaessa virallisen vierailun maassa.
Erdogan sanoi haluavansa rauhaa, oikeudenmukaisuutta, rauhallisuutta ja turvallisuutta. Hän vakuutti Turkin taistelevan tyranniaa vastaan ja kannattavan oikeuksien tukemista ”niin kauan, kuin on merirosvoja merien ulkopuolella, suojellen viattomia, vainottuja ja niitä, joiden oikeuksia poljetaan”. Hän tarkoitti tällä varsinkin Jerusalemin itäosia ja Gazaa, joiden asukkaitten oikeuksia hän sanoi suojelevansa. Hän osoitti sormellaan Israelia vakuuttaen, että Israelin tulee tiedostaa, että rauha ja turvallisuus siellä koskee koko Lähi Idän aluetta.
Erdogan sanoi näkevänsä sodan lähestyvän ja vakuutti Turkin työskentelevän muitten valtioitten kanssa sen estämiseksi. Hän esitti Haririn murhatutkimusten julkistamisen siirtämistä vuodella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196623
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3989441,00.html

3. PA sanoo julkistavansa pian pidättämiensä Hamasin terrorisolun jäsenten tunnustuksia, kertoo Al-Sharq Al-Awsat torstaina. PA:n turvallisuusjoukot sanovat pidättäneensä solun jäseniä, joka ulotti verkostonsa koko Länsirannan alueelle.
PA:n antamien tietojen mukaan solu suunnitteli surmaavansa Nablusin pormestarin Adly Yaishin, pommittavansa PA:n poliisiasemia sekä sieppaavansa ”setlereitä” panttivangeiksi. Solun jäsenet, joiden joukossa oli yksi nainen, pidätettiin viime viikon aikana.

Lehden mukaan PA haluaa julkistaa tunnustukset, koska Hamas kieltää osallisuutensa solun toimintaan. Hamas vakuuttaa, etteivät sen jäsenet hyökkää palestiinalaisia vastaan. Hamasin yksi johtavista aktivisteista Gazassa Mahoud Zahar sanoi, että sen aseet on suunnattu yksi Israelia, ”sionistista miehittäjää”, eikä palestiinalaistovereita vastaan.
Tel Avivin yliopiston instituutin kansallisen turvallisuustutkimusten osaston johtaja Shlomo Brom hämmästelee PA:n turvallisuusjoukkojen saavutuksia, joita hän pitää vaikuttavina yrityksinä kitkeä pois islamilaisten ääriainesten vaikutus Länsirannalta. Hän kertoo Israelin turvallisuusjärjestöjen todenneen, ettei Länsirannalla ole enää etsittyjä terroristeja.
Hänen lausuntonsa uskottavuutta kalvaa tieto, että IDF ja Shin Bet pidättivät yön aikana kahdeksan etsittyä palestiinalaista, edellisenä päivänä 10.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196708

4. KAIRON Al-Azhar yliopiston uskontojen välisen pysyvän keskustelukomitean johtaja sheikki Fawzi al-Zitzaf laati julkilausuman, joka luettiin Lontoon parlamentissa tilaisuudessa, johon otti osa korkeita uskonnollisia ja poliittisia johtajia. Julkilausumassa poistettiin kielto keskustelujen aloittamiseksi toisten uskontojen edustajien(kuten juutalaisten) kanssa.
Tilaisuuden järjesti Abrahamin Lasten Säätiö ja Al-Azhar instituutti keskustuille toisten yksijumalaisten uskontojen edustajien kanssa.

EGYPTIN sunni-instituutti perustettiin 970 jKr., ja se on pitänyt yhteyksiä katolisten ja anglikaanien kanssa, mutta yhteydet juutalaisten kanssa ovat olleet kiellettyjä.
Julkilausumassa ei mainittu Israelia nimeltä, mutta Englannin suurmufti ja A-Azhar yliopiston entinen opiskelija professori Mohamed Elsharkazy totesi, että se oli tarkoitettu juutalaiselle yleisölle. ”Tulee ymmärtää, että asia on äärimmäisen arkaluonteinen”, hän totesi. ”En voi sanoa, miten vaikea oli laatia julkilausumaa. Prosessiin osallistuneet, jotka olivat laatimassa ja julkistamassa julkilausumaa, ovat ottaneet suuren riskin ja tietävät vaarat, ovat tehneet sen hyvin varovaisesti. Dialogia käydään jo kristittyjen kanssa, joten tarvitaan vain kaksi aivosolua ymmärtääkseen, keitä muita tässä tarkoitetaan.”
Rabbi Marc Schneier, juutalaisen Kongressin varapresidentti, joka työskentelee uskontojen välisten suhteiden parantamiseksi, antoi tunnustusta Al-Azharin julkilausumalle. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196669

5. UUTISOTSIKOITA
- USA ja Israel ilmaisivat pettymyksensä ja pahoittelunsa siitä, että YK antoi tukensa Durban III järjestämiseksi ensi vuonna. Rasismin poistamiseksi perustettu kansainvälinen kokoontuminen on käytännössä joutunut täysin Israelin vastaisten elimien valtaan, minkä vuoksi se ei keskity todellisiin rotujen välisiin ongelmiin ja rasismiin maailmalla, vaan sen julkilausumat melkein yksinomaan syyttävät Israelia. Monet maat ovat vetäytyneet pois konferenssista, joka on yksi YK:n tukemista hyvään tarkoitukseen perustetuista mutta täysin väärin mandaattiaan käyttävistä YK :n instituutioista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196624
- Human Rights Watch järjestön perustaja, 88-vuotias Robert L Bernstein kertoo JP:n julkistamassa pitkässä artikkelissa surunsa ja pahoittelunsa siitä, miten hänen ajamansa aatteet ihmisoikeuksien puolustamiseksi ovat vääntyneet nykyisten järjestöjen toimesta, jotka kutsuvat itseään ihmisoikeuksien puolustajiksi, mutta usein toimien päinvastaisesti. Hän sanoo uskovansa sananvapauteen ja naisten oikeuksien puolustamiseen sekä suvaitsevaisuuteen aatteiden ja uskontojen välillä. Sanottuaan tämän hän valittaa, että perusaatteet ihmisoikeuksien ajamiseksi näyttävät unohtuneen ja järjestöt ajautuneet karikoille. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=196646
- Turvallisuusjoukot kävivät tuhoamassa parakkikylän Elon Moreh juutalaisyhteisön lähellä tuhoten samalla Harchivi Libanonin sodassa kaatuneen sotilaan 20-vuotiaan lääkintäupseerin Aver Hezi Kfirin muistomerkin. Kfir kuoli panssariohjuksen sirpaleista. Hänen isoisänsä Abraham kaatui taisteluissa 1950-luvulla. Asukkaat ilmaisevat syvän vihansa nimenomaan puolustusministeri Ehud Barakia kohtaan, jonka he katsovat antaneen käskyn tämän ”pyhäinhäväistyksen” suorittamiseksi häpäisten samalla lukuisten kaatuneitten muistoa heidän omaistensa kauhuksi. Joukot tuhosivat samalla kertaa talon Havat Yairissa. Siviilihallituksen lähettämät turvallisuusjoukot ovat joskus palkanneet arabeja mukaansa täydentämään heidän aloittamiaan tuhotöitä, mutta ovat havainneet heidän turvautuvan tarpeettomaan väkivaltaan. Juutalaisasukkaat eivät ymmärrä Barakin vihaa heitä kohtaan ja miksi hänen tulee lietsoa asukkaitten vihantunteita juuri tässä vaiheessa. He eivät ymmärrä sitäkään, miksi Netanyahu pitää tällaista ”hirviötä” hallituksessaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140833
- Jordanjoen uskonnollinen neuvosto yhdessä Ayelet HaShachar järjestön kanssa järjestivät keskiviikkona massatilaisuuden Kinneretin järvellä. Osanottajat kokoontuivat Ein Gedin rannalle, josta heidät otettiin laivoihin. He rukoilivat sofar-torvien puhallusten siivittäminä sadetta maahan, joka kuivuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140829
- Kinneretin vedenpinta on nyt 213.905 metriä Välimeren pinnan alapuolella, se putosi 2 sm 02.- 04.11. välisenä aikana ja on nyt 91 sm alimman varoitusrajan alapuolella. http://twitter.com/kinbot

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019