TORSTAI 11.11.10

1. ”YHDYSVALLAT oli syvästi pettynyt ilmoitukseen uusien asuntoyksiköitten edistyneestä suunnittelusta Itä Jerusalemiin”, oli ulkoministeri Hillary Clintonin lausunto kahdesta rakennuskohteesta Jerusalemin lähiöissä ennen tapaamistaan pääministeri Netanyahun kanssa tänään. ”Tämä ilmoitus on vastoin ponnistelujamme saada neuvottelut uudelleen käyntiin osapuolten välillä. Olemme jo kauan kehottaneet heitä välttämään toimia, jotka voivat murentaa keskinäistä luottamusta, mukaan lukien Jerusalem”, Clinton sanaili.
Ulkoministeri Clinton ei ole sanallakaan viitannut PA:n kovalla kiireellä rakentamaan 40 000 asukkaan uuteen kaupunkiin Rawabiin Samariaan, vaikka se jos mikään edustaa yksipuolisia toimia edes ilmoittamatta rakentamisesta Israelin viranomaisille tai sopimatta vesi- ja viemärijärjestelyistä uudessa kaupungissa tai sen tieyhteyksistä. Oslon ja sen jälkeisten sopimusten mukaan tämän kaltaiset yksipuoliset toimet ovat kiellettyjä, koska ne muuttavat oleellisesti tilannetta Samariassa.

HILLARY Clinton kuitenkin maustoi edellistä lausuntoaan lisäten siihen paljon käytettyjä mutta kovin tutun tuntuisia lisukkeita todeten: ”USA jatkaa työskentelyään neuvottelujen uudelleen käynnistämiseksi tässä ja muissa lopullisen tilanteen kysymyksissä. Uskomme edelleen, että positiivinen ratkaisu on sekä mahdollinen että tarpeellinen.”

USA:n Indonesiassa vierailulla ollut presidentti Obama totesi puhuessaan muslimimaille, että ”suunnattomia esteitä on edelleen tiellä”. Hän kehotti unohtamaan, että rauha ja turvallisuus saavutettaisiin helposti, mutta painotti USA:n jatkavan ponnistelujaan ”ratkaisulle, joka olisi oikeudenmukainen ja huomioisi osapuolten intressit: Kaksi valtiota, Israel ja Palestiina, eläen rinnakkain rauhassa ja turvallisina.”

NETANYAHU tapasi ennen Clintonin tapaamistaan USA:n ”muinaisen” ulkoministerin Henry Kissingerin, jonka suhteet Israeliin ovat olleet kirjavat ja monimuotoiset eivätkä suinkaan aina Israelille myönteisiä. Hänet jopa erotettiin juutalaisesta seurakunnasta tämän vuoksi. Netanyahu selitti journalisteille aikovansa laajentaa näkyään Lähi Idän rauhasta, jota hän pyrkii selittämään ulkoministeri Clintonille. Tämän mukaisesti Netanyahu aikoo saada muitakin Lähi Idän valtioita rauhankeskusteluihin yksilöimättä, mitä maita hän tarkoitti, perustuen ”turvallisuuteen sekä palestiinalaisten että arabimaitten ja Israelin välillä”.
Pääministeri Netanyahu tapasi useiden uutistoimistojen ja lehtien edustajia järjestämässään tiedotustilaisuudessa keskiviikkoaamuna. Hän vakuutti, etteivät viimeaikaiset tapahtumat ole häirinneet Israelin ja USA:n välisiä suhteita ja että maitten välinen yhteistoiminta jatkuu rauhansopimuksen saavuttamiseksi palestiinalaisten kanssa. Hän sanoi, että ”paras tapa siihen pääsemiseksi on kiinteyttää Israelin ja USA:n välisiä turvallisuusjärjestelyjä”, joista hän aikoo keskustella Hillary Clintonin kanssa ”huomioiden maailmaa kohtaavat suunnattomat turvallisuusvaatimukset, joiden vuoksi Israelin turvallisuus tulee taata kaikissa sopimuksissa”.
KORKEA USA:n juutalaisjohtaja Malcolm I Hoenlein kutsui Netanyahun ja Clintonin tapaamista ”merkittäväksi keskusteluksi”. Hän ennusti keskustelujen keskittyvän ”tarpeeseen saada asiat luistamaan, sillä molemmilla on tarve saada palestiinalaisten yksipuoliset toimet loppumaan”. Hän totesi kaikkien haluavan, että edistystä tapahtuisi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194805

2. BARACK OBAMA sanoi muslimeille tarkoittamassaan puheessaan Djakartassa, ”ettei USA ole sotatilassa islamin kanssa eikä tule koskaan olemaan”, mutta totesi, että ”tarvitaan aikaa ennen kuin vuosia kestänyt epäluulo saadaan karsittua kansojen väliltä”. Hän sanoi keskittyvänsä vääristyneitten suhteitten korjaamiseen. Hän painotti, ettei al-Qaidan kaltaisilla järjestöillä ole mitään oikeutta vaatia suuren maailmanuskonnon islamin johtoasemaa, vaan ne täytyy kukistaa ja tuhota. Hän kehui ”Indonesiaa”, jossa hän vietti vahaislapsuutensa vuodet opiskellen islamilaisessa koulussa indonesialaisen isäpuolensa Soetoron holhouksessa, ”esimerkkinä suvaitsevaisuudesta, joka kehittyvänä demokratiana edistäen omaa talouttaan suhtautuen kuitenkin suvaitsevasti toisten uskontojen jäseniin”.

OBAMAN Djakartan puhetta pidetään hänen kesäkuun 2009 Kairon puheensa päivitettynä versiona uusien vakuutuksensa USA:n ja muslimien välien korjaamiseksi. Hän sanoi lisäävänsä painostusta palestiinalaisiin terrorin kitkemiseksi sekä ”Israelille juutalaisten poistamiseksi Juudeasta ja Samariasta” luvaten henkilökohtaisesti valvovansa, että ”Israel lopettaa 60 vuotta kestäneen miehityksensä, joka pakotti arabit poistumaan maastaan”.
Obaman puhetta kiitettiin Djakartassa, mutta todettiin samalla, että he odottavat lupausten sijaan toimenpiteitä. ”Jos hänen sanansa johtavat todellisiin tekoihin, se on juuri sitä mitä toivomme. Mutta hänen sanojensa ja tekojensa välillä ei ole aina 100 %:n yhteneväisyyttä. Toivottavasti hän tulee toimimaan toisin tulevaisuudessa. Ensimmäiseksi hän voisi osoittaa tarkoittavansa sitä mitä sanoo rauhanprosessista ja vähentää tukensa määrää niille,” totesi Indonesian korkeimman Islamilaisen auktoriteetin johtaja Cholil Ridwan.
Myöskään Egyptissä Obaman puhe ei herättänyt luottamusta. Siellä todetaan, että USA:n ja Israelin politiikka jatkuu Kairon puheen jälkeen kuten ennenkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140574

3. AMERIKAN taloudellinen tuki palestiinalaisille on väline rauhan edistämiseksi, toteisi USA:n viranomainen kuvatessaan sen myöntämää 150 miljoonan USD lisätukea. Tuki annetaan suorana lahjoituksena PA:n kassaan, joka osoittaa miljardin USD romahdusta ja alijäämää tälle vuodelle. Nyt Clintonin lupaama 150 miljoonaa otetaan ensivuodelle määritellystä 200 miljoonan tuesta.

CLINTON puolusteli lupaustaan selittäen, että ”USA haluaa tällä tukea Palestiinan Auktoriteetin itsenäisen valtion rakentamista luodakseen puitteet itsehallinnolle”. Clinton puhui videoneuvottelussa PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa. Hän kehui tämän ”toisen tien” tukevan varsinaisia rauhankeskusteluja poistaen tekosyitä viivytyksiin ja samalla vakuuttaen PA:n luotettavuutta keskustelukumppanina. Viitatessaan puheessaan ”PA:n merkittävään budjetin alijäämään tänä vuonna”, mikä PA:lla on vastassaan, hän sanoi USA:n tekevän voitavansa auttaakseen ja sanoi arabimaitten samoin luvanneen tukeaan. Arabimaat, joissa tunnetaan paremmin arabin ajattelutapa, PA:n toimiin ei luoteta eikä tukea anneta yhtä helposti ja ilman seurantaa, kuten länsimaat tekevät.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti PLO:n lähettilästä YK:ssa pyytämään YK:n turvallisuusneuvoston kiireistä kutsumista kokoon keskustelemaan Israelin rakennushankkeista Jerusalemin itäosissa. Nabil Abu Rudeinah, Abbasin läheinen neuvonantaja, väitti Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa - mukaan lukien Jerusalemin itäosat - laittomiksi kansainvälisen lain mukaan, jonka erikoisasiantuntijoina palestiinalaiset itseään pitävät ja joiden lausuntoja maailman media ja kansainväliset järjestöt kuuliaisina toistelevat tutkimatta niiden todenperäisyyttä. Abbasin toimiston Jerusalemin asiain haltija Ahmed Ruwaidi sanoi keskiviikkona, että ”Israel suunnittelee tuhoavansa Jerusalemin täysin rakentaakseen uuden Jerusalemin”. Hän sanoi ”uuden Jerusalemin” käsittävän uusia ”setlementtejä” ja täydellisesti muuttavan vanhankaupungin todellisuuden. Ruwaidi ei ilmeisesti tiedä, että ”uusi Jerusalem” lasketaan taivaasta tulevaisuudessa.(JP)

4. FATAHIN ja Hamasin väliset sovintokeskustelut Damaskoksessa epäonnistuivat täysin, kertovat uutislähteet torstaiaamuna. Järjestöjen välit katkesivat verisiin taisteluihin vuonna 2007, joiden avulla Hamas vahvisti otettaan Gazassa ja on sen jälkeen järjestelmällisesti hajottanut Fatahin valtapesäkkeitä siellä haalien koko kaistan hallintonsa alle. Hamas on rakentanut oman ”poliisivoimansa”, jota Fatahin edustaja kutsuu sotilasjoukoksi. Sovintoneuvottelut aloitettiin positiivisin odotuksin syyskuussa ja niitä oli tarkoitus jatkaa lokakuussa, mutta Syyrian presidentti Assadin ja PA:n puheenjohtaja Abbasin kärkevä sanailu Libyan arabiliiton konferenssin aikana peruutti sovitun neuvottelutilaisuuden.

Fatah on myös rakentanut omaa ”poliisivoimaansa” USA:n valvonnan ja tuen alaisena kouluttaen ehdokkaita Jordaniassa ja Jerikossa. Nämä joukot, joiden koulutus myös vastaa sotilaskoulutusta, ovat osoittaneet kiitettävää kurinalaisuutta, joskaan niiden luotettavuutta ei ole testattu todellisissa olosuhteissa. Niiden määrä on nyt n. 3000 miestä, 300-600 miestä on koulutettava. Yksi visaisimmista kysymyksistä koskee näiden ”poliisijoukkojen” toimintaa ja asemaa tilanteessa, jolloin Gaza ja Länsiranta alistetaan yhden hallinnon alle. Hamas haluaa, että sen ”poliisit” tulevat osaksi PA:n ”poliisijoukkoja”, kuten se otti turvallisuusjoukkoihinsa al-Aksan riveissä taistelleita terroristeja, mutta PA pelkää niiden voivan yrittää vallankaappausta kuten ne tekivät Gazassa.
Fatah ja Hamas eivät pystyneet sopimaan edes jatkoneuvotteluista.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-fatah-fail-to-reach-agreement-at-reconciliation-talks-1.324125

5. UUTISOTSIKOITA
- Raananassa 40-vuotias nainen tukahdutti kaksi tytärtään keskiviikkona. Hänen miehensä epäili pahaa soittaessaan työstään vaimolleen Michalille saamatta vastausta, jolloin hän hälytti ambulanssin kotiinsa, josta surmatut tyttäret, 4-vuotias Roni ja 6-vuotias Natalie löydettiin. Paikalle hälytetty poliisi pidätti äidin ja hänen 46-vuotiaan veljensä, jonka he epäilevät olleen paikalla surmatyön aikana. Poliisi pidätti vaimon, Michal Alonin epäiltynä murhasta, minkä tämä myös tunnusti. Michal Aloni työskenteli ajoittain lastentarhassa, jossa hänen miehensä Amos Aloni, 55, toimii vartijana. Epäilty ei ollut saanut hoitoa mielenterveyteensä eikä hänessä havaittu mitään poikkeavaa. Taloudellinen ahdinko oli luultavasti yksi syy. Tapaus oli 7. äidin tekemä lastensa murha 2 vuoden aikana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194845
- Egypti antoi Shin Betille vihjeen al-Qaidan terroriaikeista, minkä perusteella IDF teloitti ohjusiskulla Mohammed Namnamin, joka toimi Army of Islam riveissä Gazassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194852
- YK:n edustaja John King kertoi BBC:lle, ettei Israelin julistamat helpotukset Gazaan menevien tavaroitten kuljetuksista ole tuoneet parannusta ihmisten hyvinvointiin tai alueen talouteen. Israelin edustaja Yigal Palmor totesi ulkoministeriön vastineessa, että YK kieltäytyy keskustelemasta elefantista olohuoneessa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194850
- Israelin lähettiläs YK:n UNESCO:on Nimrod Barkan toteaa, että arabimaat pakottivat monet muut jäsenmaat nopeaan äänestykseen Israelin perinnekohteista Hebronissa ja Betlehemissä. Hän sanoi arabien omaavan enemmistön järjestössä. Sen tuki filosofien Teheranin kokoukseen sen sijaan poistettiin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194834
- IAF:n hävittäjä F-16I syöksyi maahan Negevin yllä. Molempien koneessa olleen lentäjän pelätään saaneen surmansa. Kone on Israelin uudenaikaisimpia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194812
- IDF voi julkistaa kolmannen raporttinsa cast lead operaatiosta, jossa se jatkaa Goldstonen raportin väitteiden osoittamista perättömiksi. Sen vaikutusta vähentää se, että se julkistetaan kovin myöhään, eikä mikään pystyne poistamaan Goldstonen raportin Israelille aiheuttamia vahinkoja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194838
- Simpanssi Omega, joka on viettänyt eläintarhassa koko ikänsä opetellen tupakoimaan katsojien heittämillä tupakantumpeilla, pelastettiin libanonilaisesta eläintarhasta ja viedään Brasiliaan opettelemaan eläinten tavoille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194794
- Välimerenmaiden kokous jouduttiin peruuttamaan arabimaitten Israelin vastaisen boikotin vuoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/mediterranean-summit-canceled-again-due-to-arab-threat-to-boycott-over-israel-1.324052
- USA siirtää sotilasvarikkoihinsa hätä-varaosia ja -tarvikkeita 400 miljoonan USD arvosta nostaen kokonaismäärän 1.2 miljardiin vuonna 2012. Israelin armeijalla on oikeus käyttää niitä joutuessaan sotatilaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-to-store-another-400m-worth-of-emergency-military-equipment-in-israel-1.324046
- Israeliin saapui 2.8 miljoonaa turistia tänä vuonna tähän mennessä. Kasvua on 27 % edellisvuodesta tuoden 2.3 miljardia USD maan kassaan. http://www.haaretz.com/news/national/more-than-2-8-million-tourists-have-visited-israel-so-far-in-2010-1.324022
- Israelissa kehitetty AvantGuard miehittämätön tappokone pystyy toimimaan vaarallisissa olosuhteissa vaarantamatta sotilaita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140569

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019