TIISTAI 30.11.10

1. LIKUDIN kansanedustaja Danny Danon kokosi eilen puolueensa aktivisteja tilaisuuteen Knessetissä esittääkseen yhteisen vastalauseen pääministeri Netanyahun suunnitelmille uudesta 3-kuukauden moratoriumista Juudeaan ja Samariaan. Danny kehui saaneensa Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadiya Yosefin vaatimaan kirjallista dokumenttia Netanyahun ja ulkoministeri Hillary Clintonin välisistä keskusteluista New Yorkissa 11.11.2010. Danon pyrki vakuuttamaan, ettei tilaisuuden tarkoituksena ole Netanyahun syrjäyttäminen vaan saada hänet ymmärtämään, että hänen tulee kuunnella puolueensa aktivistien tahtoa. Danonin tukena olivat apulaisministeri Negevin ja Galilean kehittämiseksi Ayoub Kara sekä kansanedustaja Tzipi Hotovely.

TILAISUUDESSA puhuneista aktivisteista jotkut hyökkäsivät kiivaasti Netanyahua vastaan todeten, että tämä oli jo ylittänyt liian monta varoituslinjaa myöntyessään presidentti Obaman vaatimuksiin. Edellisissä vaaleissa ehdokkaana ollut Kiryat Arban Likud aktivisti Boaz Haetzni syytti pääministeriä, että tämä oli rikkonut lupauksensa vastustaa Palestiinan valtion perustamista, antaa elämän kukoistaa Juudeassa ja Samariassa, kieltäytyä uusista jäädytyksistä ja suostua uuteen jäädytykseen vain ehdolla, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Hän selitti, että sen jälkeen kun Netanyahu on syönyt sanansa noin monta kertaa, miksi häneen tulisi vieläkin uskoa? ”Hän johtaa Likudin Meretzin politiikkaan”, hän selitti ja vaati, ”ettei Netanyahun saa tämän jälkeen jatkaa tuhoisaa politiikkaansa, vaan hänet täytyy pysäyttää ennen kuin löydämme itsemme merestä”. Hän vaati Netanyahun poistamista pääministerin tuolilta saaden kokousväen runsaat aplodit. Jotkut vaativat vaihtoehtoisen pääministerin etsimistä Likudin parista, ja jotkut esittivät Moshe Yaalonin nostamista pääministeriksi.

DANNY DANON joutui lopulta puolustamaan pääministeri Netanyahua todeten, ettei hänen syrjäyttämisensä ole viisasta, koska se toisi Tzipi Livnin hänen ja Kadiman Likudin tilalle. Hän vakuutti, että 70 % kansasta vastustaa uutta rakennuskieltoa, ”jäädytys II”, Juudeaan ja Samariaan. Hän uskoi, että kun Amerikka selviytyy perinteisestä ”Thanksgiving” kaudesta sekä WikiLeaks paljastuksista, vaadittu kirjallinen dokumentti New Yorkin keskusteluista valmistuu ja on Israelin käytettävissä, mutta se on huonompi kuin mitä meille uskotellaan, sillä 90 päivän jäädytys II:n jälkeen rajat tullaan vetämään siten, että Israel saa vain 3 % Juudean ja Samarian alueista. Tzipi Hotoveli arveli, että keskustelu jäädytyksestä on vain savuverho, jolla peitetään Likudin varoituslinjat, ja jonka suojassa neuvotellaan amerikkalaisten kanssa Palestiinan valtion perustamisesta. Tilaisuudessa päätettiin esittää varoitus Likudin ministereille, että seuraavissa Likudin esivaaleissa heitä ei äänestetä ehdokkaiksi, jos he suostuvat äänestämään vastoin Likud-kansan tahtoa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=197290

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas väitti kirjoittamassaan puheessa, joka luettiin eilen solidaarisuuden osoittamiseksi palestiinalaisille järjestetyssä YK:n yleiskokouksessa, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat aikapommi. Abbas vaati puheessaan ”Israelin ilkeämielisen setlementtitoiminnan päättäväistä ja lopullista lopettamista.” Puhe jatkoi todeten, että ”se muodostaa aikapommin, joka voi lauetessaan lakaista pois kaiken edistymisen, mitä rauhanprosessissa on tähän saakka savutettu”.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Reuven Meron valitti Abbasin puheen tuhoavaa retoriikkaa todeten, että tangossakin tarvitaan kaksi, eikä Israel voi yksin päättää rauhasta. Hän selitti, että sopimukseen pääseminen edellyttää kompromisseja molemmin puolin ja kahdenkeskisten ongelmien selvittäminen vaati molempien osapuolten positiivista osallistumista.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon puhui myös tilaisuudessa. Hän sanoi, että vähäistä optimismia on havaittavissa rauhankeskusteluissa lisäten, että ”setlementtien” rakentaminen muodostaa vaikean esteen sovinnon saavuttamiseksi ja rauhanprosessin uskottavuudelle”. YK:n omaksuman kannan mukaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia. Pääsihteeri osoitti syyttävän sormensa rutiinista poiketen myös palestiinalaisten suuntaan, kehottaen sitä jatkamaan instituutioiden rakentamista, terrori-hyökkäysten estämistä ja kiihotuksen poistamista mediasta ja instituutioista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197315
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu esitteli suunnitelmaansa ”ekonomisesta rauhan-suunnitelmasta” palestiinalaisten kanssa, kerrotaan WikiLeaksin paljastamassa sähkeessä, keskustellessaan senaattori Benjamin D Cardinin kanssa (Dem.Mer.) helmikuussa 2009 ennen kuin hän sai hallituksen muodostamistehtävän presidentti Peresiltä. Netanyahu vakuuttaa, ettei Israel halua hallita palestiinalaista kansaa Länsirannalla, mutta sen saavuttamiseksi hän esittää palestiinalaisten talouden kehittämistä itsenäiseksi, taloudelliseksi rauhaksi.

NETANYAHU lupasi nopeita toimia PA:n talouden kohentamiseksi ja sanoi henkilökohtaisesti kantavan vastuun Palestiinan byrokratian uudistamiseksi. Samalla hän tähdensi, ettei Israel suostu uusiin yksipuolisiin evakuointeihin Gazan epäonnistumisen seurauksena, mutta suunnitteli jo silloin tilapäistä rakennuskieltoa ja maanvaihtoja samalla kehuen, ettei hän ollut perustanut yhtään uutta ”setlementtiä” toimiessaan pääministerinä.
Pääministeri kertoi silloin 2009 helmikuussa, että Palestiinan valtio tulee olla ilman armeijaa, ja Israelin tulee voida valvoa sen rajoja ja ilmatilaa. Keskustelut palestiinalaisten kanssa tulee aloittaa muista kysymyksistä kuin Jerusalemista ja pakolaisista. Hän sanoi, että keskustelut rauhanneuvotteluista Syyrian kanssa olivat USA:lle vain tunnustelun luonteisia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=197333
Tällaiset paljastukset antavat uusia virikkeitä niille, jotka syyttävät Netanyahua epärehellisyydestä ja siitä, ettei hänen puheisiinsa voi luottaa.

4. 22 ihmisoikeus- ja inhimillisen elämän parantamisjärjestöä julkisti yhteisen raporttinsa, jossa ne syyttävät Israelia, että 5 kuukautta sen jälkeen kun se lupautui helpottamaan Gazan kaistan kauppasaartoa, käytännössä havaitaan vain vähäistä edistystä. Raportissa todetaan edelleen, ettei saartotoimien vähentäminen ole riittävä, vaan se tulee poistaa kokonaan. ”Saarron vähentäminen on jättänyt laittoman saarron perusteet ennalleen”, todetaan raportissa ja lisätään: ”Jotta saarron vähentämisellä olisi todella positiiviset vaikutukset Gazan kaistan 1.5 miljoonan asukkaan keskuudessa, josta puolet on lapsia, Israelin tulee poistaa saarto kokonaan Gazan kaistalta”.

RAPORTISSA väitetään, että Israelin lupaamista rakennusmateriaaleista pääasiassa UNRWA:n rakennussuunnitelmien toteuttamiseksi vain pieni osa on sallittu viedä Gazaan, minkä johdosta 25 projektia koulujen ja lääkintäkeskusten rakentamiseksi on keskeytetty. UNRWA:n kouluihin pyrkivästä Gazan koululaisista 40 000 on jouduttu käännyttämään pois luokkatilojen puutteen vuoksi, raportissa todetaan, mikä pakottaa heidät hakeutumaan Hamasin valvomiin kouluihin.
Ruokatarpeiden vienti on lisääntynyt 20-25 %, mutta raportissa todetaan monien artikkeleitten vaativan erikoislupia, eikä viety määrä vastaa kansainvälisiä vaatimuksia kahdesta käytöstä.
Raportin mukaan saarrosta johtuen 80 % Gazan asukkaista tarvitsee apua; 61 % tarvitsee ruoka-avustuksia; työttömyys on 39 %; 60 % kansasta saa juoksevaa vettä joka neljäs tai viides päivä 8 tunnin ajan; 90 % vedestä on juomakelvotonta ja 78 % cast lead operaatiossa tuhoutuneista taloista on korjaamatta. Raportin tekoon osallistuivat Amnesty International, Christian Aid, Norwegian Refugee Council, Oxham International ja Children UK:

TERRITORIOIDEN toimien koordinoija valittaa tapaa, millä järjestöt ovat julkistaneet raporttinsa antamatta sille tilaisuutta ensin esittää siitä omat kommenttinsa. Raportin esittämiä väitteitä kuvataan yksipuolisiksi ja vääristetyiksi, joilla johdetaan kansaa harhaan viitaten vastauksessa lukuisiin kansainvälisten järjestöjen johtajien esittämiin suuresti poikkeaviin lausuntoihin tilanteesta Gazassa. Hallituksen päätöksen mukaan rekkaliikenne Kerem Shalomin terminaalin kautta Gazaan lisääntyi 92 %, ja vaikka sen välityskapasiteetti sallii 250 rekkaa päivässä, palestiinalaiset Gazassa eivät pysty hoitamaan sitä määrää. Elokuun alusta 2010 keskimäärin 176 rekkaa menee päivittäin Gazaan.
Israel on myös aloittanut vientiartikkeleitten kuljettamisen Gazasta ulkomaille. Israel hyväksyi rakennusluvat 64 uudelle rakennusprojektille 14 lisäksi, jotka hyväksyttiin kesäkuussa 2010. Niistä 26 on UNRWA:n kohteita. 1052 rekka-autollista rakennustarvikkeita meni Gazaan. Rakennusmateriaalien valvonta on tärkeää, ettei sinne viedä aseitten valmistamiseen tarkoitettuja materiaaleja. Tarvikkeet hyväksyy PA ja toimitus tapahtuu YK:n valvonnassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197300
On huomattava, että Gazalla on pitkä yhteinen raja myös Egyptin kanssa, jota se valvoo vieläkin tarkemmin kuin Israel omaansa, mutta tästä raportti ei hiisku sanallakaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- WikiLeaks paljastuksia JP:n mukaan:
- Netanyahu sanoo, etteivät paljastukset vahingoita Israelia, mutta elämä vaikeutuu internetin takia.
- Ahmadinejad tuomitsee paljastusten väitteen, että arabimaat pyysivät länsivaltoja hyökkäämään Iraniin. Hän kutsui dokumentteja arvottomiksi.
- Puolustusministeriön korkea virkailija Amos Gilad sanoo erään sähkeen mukaan, että Egyptin presidentti Mubarak on menneisyyden hahmo, ei tulevaisuuden.
- Livni sanoi erään sähkeen mukaan, ettei hän uskonut rauhan mahdollisuuteen Mahmoud Abbasin aikana, ja hän moitti Olmertia, joka syrji häntä ja piti poissa julkisuudesta. Livni johti rauhankeskusteluja Olmertin aikana.
- Israel tiukentaa turvallisuuttaan estääkseen tulevat vuodot julkisuuteen.
- Hillary Clinton sanoo paljastusten vahvistavan kasvavan kansainvälisen huolen Iranin ydinteollisuuden todellisesta päämäärästä.
- Ahmadinejadia kuvataan Hitleriksi, Ranskan presidentti Sacozya keisariksi ilman vaatteita, Afganistanin presidentti Karzaita paranoidiseksi, Venäjän pääministeri Putin on Batman ja Medvedev hänen apulaisensa.
- Peres tunnustaa erään sähkeen mukaan vuodelta 2007, että Oslon sopimukset perustuivat virheellisiin päätelmiin. Asiasta kertoi Netanyahu keskustellessaan USA:n kongressin jäsenen Gary Ackermanin kanssa. Peres oli silloin pääministeri ja Netanyahu oppositiossa. Netanyahu kertoi vieraalleen, että Peres oli tunnustanut hänelle Oslon sopimusten perustuneen väärille taloudellisille perusteille, minkä johdosta PA:n talous paisui länsivaltojen valvomattoman tuen vuoksi ja PA:n virkailijat nauttivat ylisuurta palkkaa, jota länsivallat heille maksavat. Netanyahu kutsui Kadimaa valepuolueeksi ja Olmertin tapaa johtaa Libanonin sotaa ”typeräksi”. Kadiman johto ärsyyntyi paljastuksista syyttäen Netanyahua, miten tämä pesi maan likaista pyykkiä ulkomaitten edustajien edessä, mikä todistaa hänen hallintonsa onttouden. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197272
- Mossadin uusi päällikkö on Tamir Pardo, 57, joka osallistui Entebben mielikuvitukselliseen pelastusoperaatioon 1976. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140905

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021