TIISTAI 09.11.10

1. ABBAS oli valmis tekemään kaupat edellisen pääministerin Ehud Olmertin kanssa tämän viimeisen rauhantarjouksen pohjalta, kertoo USA:n edellinen presidentti George Bush 497-sivun muistelmateoksessaan ”Decision point”. Olmertin suunnitelman mukaan Israel olisi luovuttanut valtaosan Juudeasta ja Samariasta, rakentanut tunnelin Gazan ja Länsirannan välille, sallinut rajoitetun määrän palestiinalaispakolaisia muuttamaan Israelin alueelle, muodostamaan Jerusalemista yhteisen pääkaupungin kummallekin kansalle sekä uskomaan ”pyhien paikkojen valvonnan ei-poliittisille vanhimmille”.

BUSH kertoo, että Abbas periaatteessa oli hyväksynyt tarjouksen, vaikka hän nyt väittääkin, että ero hänen vaatimustensa ja Olmertin tarjouksen oli liian suuri.
Bush kertoo, että USA laati Olmertin yksityisen tarjouksen pohjalta julkisen sopimus-luonnoksen. USA:n luonnoksen mukaan Olmert olisi matkustanut Washingtoniin ja luovuttanut salaisen suunnitelmansa Bushille. Abbas olisi antanut julkisen lausunnon, jossa hän olisi tunnustanut, että Olmertin suunnitelma vastaa palestiinalaisten intressejä. Bush olisi sen jälkeen kutsunut molemmat johtajat Washingtoniin viimeistelemään luonnoksen.
Olmertin rauhansuunnitelman hyväksyminen tällä tavoin olisi tarkoittanut molemman kansan tahdon manipuloimista pahimmalla mahdollisella tavalla. Heidät olisi asetettu kylmän tosiasian eteen: Näin on sovittu ja allekirjoitettu eikä siihen tehdä muutoksia. Israelin hallitus ja Knesset olisi alistettu kumileimasimiksi pääministerin sopimalle dokumentille.

Voidaan sanoa nykyisten tietojen valossa, että onneksi Olmert joutui eroamaan pääministerin paikaltaan häntä vastaan nousseitten korruptiosyytösten vuoksi ja suunnitelma raukesi.
Bush sanoo pettyneensä, että suunnitelma raukesi, mutta sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten heidän suunnitelmansa edistyivät.
Hän sanoo Hamasin hallinnosta Gazassa, jonka USA virallisesti luokittelee terrorijärjestöksi, ettei USA voi hyväksyä laillisesti pidettyjen vaalien tuloksia vain silloin, kun ne päättyvät sen toiveitten mukaisesti. Hamas voitti Palestiinan lakiasäätävän neuvoston vaalit vuonna 2005. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194538

2. BUSH antaa itsestään kuvan vankkana Israelin ystävänä, joskin erimielisyyksiä hänen ja Israelin johtajien välillä ilmeni. Bushin äiti Barbara Bush kyseli häneltä puhelimessa: ”Miten ensimmäinen juutalainen presidentti jakselee?” Tämä tapahtui Bushin 2002 puheen jälkeen, jossa hän vaati demokraattista palestiinalaista valtiota, jota johtaisi uusi johtajisto. Hän muistelee mielihyvällä helikopterimatkaa Israelin yläpuolella Ariel Sharonin kanssa, tuon ”härkämäisen miehen kanssa, jonka päättäväisyys viehätti häntä”.

Bush sanoo vihastuneensa USA:n tiedustelujärjestöjen 2007 julkistamasta NIE raportista, jossa pyrittiin todistelemaan, että Iran oli luopunut ydinsuunnitelmastaan vuonna 2003 peläten silloin USA:n hyökkäysaikeita. Tämä raportti leikkasi siivet Bushin suunnitelmalta, jolla hän olisi hoitanut Iranin ydinongelman, mitä hän sanoo edelleen pahoittelevansa.
Hän kertoo kieltäytyneensä Olmertin esityksestä hyökätä Syyrian rakenteilla olevaa plutonium-laitosta vastaan, mutta sanoo saaneensa takaisin luottamustaan Israelin armeijan tasoon sen suorittaman saraprosenttisesti onnistuneen ilmaiskun jälkeen. Hänen uskonsa IDF:n kykyyn oli pahoin häiriintynyt siitä, miten Olmertin hallitus kävi Libanonin kakkossotaa.

Bush olisi halunnut, että IDF olisi iskenyt myös Syyrian armeijan kohteisiin, mitä Olmert halusi välttää kaikin voimin. Tämä puolestaan vahvisti Syyrian asemaa sen terrorijärjestöjen suojelijana ja tukijana antaen siten mahdollisuuden Hizbullahille aseistautua uudelleen Damaskoksen ja Teheranin avustuksella. Bush sanoo pahoittelevansa tapaa, miten Israel menetti hyvän tilaisuuden Olmertin hallituksen välttelevän politiikan vuoksi vuoden 2006 Libanonin kakkossodan aikana. Hän kertoo suostuneensa suosittelemaan aselepoa sodan loppuvaiheessa, koska Israelin poliittinen imago maailmalla kärsi jatkuvasti sodasta julkistettujen raporttien vuoksi, joissa kuvattiin Israelin armeijan hyökkäyksiä asuintaloja vastaan runsaine siviilitappioineen. Monet näistä raporteista todettiin niiden julkistamisen jälkeen tarkoituksellisesti manipuloiduiksi ja Hizbullahin propagandan tuotteiksi, mutta vahinko oli jo tapahtunut, eikä media ole halukas korjaamaan virheitään. (JP)

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu piti eilen puheensa Pohjois-Amerikan juutalais-federaatioitten vuosikokouksessa New Orleansissa. Hänen puhettaan häirittiin ainakin kuusi kertaa siten, että järjestysmiehet joutuivat poistamaan häiritsijöitä salista.
Naetanyahu totesi puheessaan, että suurin maailmaa uhkaava vaara tulee ydinasein varustetun Iranin taholta. ”Iran tukee terrorismia Libanonissa ja Gazassa, vastustaa Yhdysvaltoja Irakissa ja Afganistanissa, perustaa rannikkotukikohtia Saudi Arabiassa. Sen vaikutusvalta on levinnyt jopa Etelä Amerikkaan. Tämä kaiken se on tehnyt ilman ydinaseita. Voidaan vain kuvitella, mitä se tulisi niillä tekemään.”

NETANYAHU vaati länsivalloilta ”voimakkaampia otteita Irania vastaan, mukaan lukien sotilaallinen toiminta, jos ne haluavat estää ydinaseterrorismin”, hän totesi. ”Ainoa kerta, jolloin Iran siirsi ydinsuunnitelmansa toteuttamista, tapahtui vuonna 2003, koska se pelkäsi sotilaallista iskua. Jos maailma haluaa keskeyttää Iranin ilman sotilaallista iskua, sen tulee saada Iran vakuuttuneeksi, että se on valmistautunut siihen.”
Hän kosketteli myös rauhankeskusteluja Israelin ja palestiinalaisten kesken, jotka kilpistyivät PA:n neuvottelijoiden vaatiessa täydellistä rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, mihin Netanyahu ei voi suostua menettämättä hallituksensa tukea.
”Haluamme rauhaa, mutta emme halua sen tapahtuvan tavalla, mitä tapahtui, kun lähdimme Libanonin eteläosasta ja Gazasta, mikä aiheutti rakettien iskut Israeliin. En tule sallimaan sen toistuvan”, hän vakuutti.

Erääseen välihuutoon: ”Uskollisuusvalan vaatimus tekee Israelin valtion laittomaksi”, Netanyahu näpäytti vastaan: ”Tarkoitukseni on puhua yrityksistä saada Israelin olemassaolo laittomaksi, mutta heillä on todellakin väärä osoite.”
Tilaisuudessa puhuivat myös juutalaisjärjestöjen johtajat, mukana Nathan Sharansky, jotka vakuuttivat järjestöjen merkitystä juutalaisten pelastamiseksi kaikkialla maailmassa. Sharansky puhui juutalaisen imagon nostamisen ja selventämisen tarpeesta, koska ulkomailla asuvat juutalaiset assimiloituvat kansoihin, joiden seassa he asuvat, entistä laajemmin. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=194512

4. ISRAELIN julkistama suunnitelma 1345 asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemin itäosien lähiöihin juuri samaan aikaan, kun Netanyahu on USA:ssa, jossa häntä painostetaan uudistamaan rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, sai USA:n ulkoministeriön edustajan P J Crowleyn esittämään maansa ”pettymyksen” ilmoituksen johdosta. Hän sanoi asuntojen rakentamisilmoituksen vaikuttavan negatiivisesti USA:n ponnisteluille suorien keskustelujen jatkamiseksi osapuolten välillä. ”Olemme jo pitkään kehottaneet osapuolia välttämään toimia, jotka voivat kalvaa luottamusta niiden välillä, mukaan lukien Jerusalem, mutta tulemme jatkamaan ponnistelujamme keskustelujen jatkamiseksi,” hän selitti journalisteille.

Crowley ennusti, että tämä kysymys on yksi aiheista, joista Netanyahu keskustelee ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa torstaina New Yorkissa. Ei tarvitse olla profeetta ennustaakseen, että Netanyhau saa varautua uuteen naiselliseen syytösryöppyyn.
Eilen julkistettu rakennussuunnitelma ei ole valmis toteutettavaksi, vaan se on hyväksytty paikallis- ja aluesuunnittelukomiteoissa, jotka toimivat sisäministeriön alaisuudessa. Suunnitelmat, josta 1025 asuntoyksikköä on tarkoitettu Har Homaan ja 320 Ramotiin, asetettiin perjantaina julkisesti nähtäville 60 päivän ajaksi, jonka aikana on tehtävä mahdolliset huomautukset suunnitelmia vastaan. Sen jälkeen asia palaa aluetoimikuntaan suunnitelmien tarkistamista varten, josta ne palautuu paikalliskomiteaan rakennustarjousten hankkimista varten. Rakentamisen aloitus voi siirtyä byrokratiasta johtuen vuosien päähän.
Ministeriön edustaja Efrat Orbach kertoi, että suunnitelmat olivat valmiit jo 6 kuukautta sitten, mutta ministeriö ei jostain teknisestä syystä johtuen julkistanut niitä, mutta vakuutti, ettei ajoituksella ole mitään tekemistä Netanyahun USA:n matkan kanssa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194528

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa köyhyysrajan alapuolelle jäävien määrä nousi viime vuoden aikana 123 500 henkilöllä, vastaten 15 000 perhettä. Sosiaaliministeri Herzog sanoi, että hiipivä köyhyys on suurin Israelia uhkaava vaara. Kaikkiaan köyhiksi luokiteltavia on Israelissa 1 774 800 henkilöä vuonna 2009, eli 435 100 perhettä; edellisvuonna luku oli 1 651 300. Lisäksi 850 000 lasta lasketaan kuuluvan köyhiin, edellisvuonna 783 600 lasta. Osa tähän luettavien perheitten toinen vanhempi käy työssä, osa on menettänyt toimensa. Herzog painotti, että hän tarkoittaa köyhyyttä eikä varsinaisesti köyhiä kutsuessaan tätä suurimmaksi vaaraksi valtiolle. Pahiten köyhyys on iskenyt haredi- ja arabisektoriin maassa, mutta myös yksihuoltajat, siirtolaiset ja työnsä menettäneet ovat köyhyysloukussa.
Köyhyysraja on 2 268 NIS/kk yksineläjälle, 5 807 NIS neljän hengen perheelle. Tältä pohjalta 20.5 % perheistä ja 25 % yksityisistä kansalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. (JP)
- Mahmoud Abbas sanoo, että vaatimuksellaan Israelin tunnustamisesta juutalaiseksi valtioksi Netanyahu pyrkii kiistämään palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden. Lisäksi hän vaatii edelleen, että kaikki juutalaisten rakentaminen täytyy loppua Juudeassa ja Samariassa ehtona hänen paluulleen neuvottelupöytään. Yasser Abed Rabbo puolestaan totesi, että on mahdotonta neuvotella tämän hallituksen kanssa. Abbas selitti, ettei hän halua tulla petetyksi uudella moratoriumilla tai osilla siitä. Vain täydellinen kielto sopii hänelle. Ellei näin tapahdu, Abbas aikoo viedä Palestiinan valtion perustamisasian USA:n hallituksen ratkaistavaksi, ja jos sekään naula ei vedä, YK:n turvallisuusneuvostoon. Hän vetosi Obaman lupaukseen Palestiinan valtion perustamiseksi ja YK:n jäsenyydestä vuoden kuluessa. . Edelleen Abbas väitti Netanyahun suunnitelmien sisältävän 1.5 miljoonan Israelin arabin karkottamisen. Hän selitti, että Netanyahu on hylännyt ulkomaisten joukkojen sijoittamisen Palestiinan rajoille tai Jordanjoen laaksoon. Palestiinalaisten äänenpainot ovat muuttuneet vaarallisen yksioikoisiksi, joitten vaatimukset ovat niiden tekohetkellä jo mahdottomia Israelin hyväksyttäviksi, kuten Abbas hyvin tietää.
- Kuwaitilainen lehti kehottaa Abbasia hylkäämään harmaan alueen, hylätä kuvitelman arabi- tai alueellisesta ihmeestä, jota ei koskaan tapahdu, ja tulla neuvottelupöytään aloittaakseen neuvottelut ilman ennakkoehtoja. Lehden päätoimittaja Ahmed al-Jarallah kehotti Abbasia noudattamaan Anwar Sadatin esimerkkiä aiheuttaakseen kansainvälisen hämmingin Israelille, vaikka se jatkaakin toimintaansa maan kahmimiseksi ”setlementtien” rakentamisen kautta. Sadat teki uhkarohkean matkan Israelin Knessetiin ja aloitti rauhankeskustelut. (JP)
- USA:n senaattori John Kerry sanoi Libanonin vierailunsa yhteydessä maanantaina, ettei Libanon voi keskeyttää kansainvälisen tribunaalin tutkimusta entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta. Hän muistutti, että tribunaali perustettiin Libanonin pyynnöstä YK:n toimesta, ja että sen työn peruuttaminen pitäisi tehdä samassa instanssissa. Yksi Kerryn vierailun aiheista koski Syyrian osallisuutta Libanonin sisäisiin asioihin ja sen tuki Hizbullahille, mutta siinä hän ei voi tehdä paljoakaan ilman Iranin suostumusta. (JP)
- Arielin teatteri piti eilen ensimmäisen näytöksensä loppuunmyydylle katsomolle sitä vastaan tehdystä boikottihankkeesta huolimatta. Israelin vasemmistoon lukeutuvat eivät voi sulattaa sitä, että ns. vihreän linjan itäpuolella sijaitsevat juutalaisyhteisöt kasvavat ja kukoistavat jopa paremmin kuin muualla maassa. (JP)
- Israelin lähettiläs YK:ssa Meron Reuven totesi, että Israel tulisi luultavasti toimeen paremmin ilman jäsenyyttä YK:ssa, mutta koska se on mennyt sinne, sitä tulee jatkaa. (JP)
- Jerusalemin maistraatin oikeus päättänee tänään, nostetaanko Tzahi Hanegbia vastaan virallinen syytös, mikä voisi lopettaa hänen poliittisen uransa. (JP)
- PA jatkaa Jerusalemin itäosien kahmimista Israelin viranomaisten silmien alla, kertoo Aryeh King INN:n artikkelissa ottamiensa kuvien todistamana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140529

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019