SUNNUNTAI 28.11.10

1. RAMALLAHIN kolme ei-kieltoa Khartoumin vastaavan tapaan: Ei juutalaista valtiota; ei väliaikaisia rajoja; ei maan vaihtoa.
FATAHIN vallankumousneuvosto kokoontui viikonvaihteen aikana viidenteen konferenssiinsa Mukatanin hallinto-keskuksen Ramallahissa päättämään, millä ehdoilla Palestiinan Auktoriteetti on valmis jatkamaan suoria rauhankeskusteluja Israelin kanssa. Tuloksena oli PA:n aseman jähmettyminen entisestään tiukempaan järjestelmään, joka ei juuri anna tulkinta-mahdollisuuksia sovinnon löytämiseksi kompromissien kautta. Yleisenä havaintona voidaan pitää tapaa, millä ”neuvosto hylkää kaikki Israelin ja USA:n välillä sovitut järjestelyt, jotka vahingoittavat palestiinalaisten intressejä”, kuten lausunto toteaa.

Esimerkkinä neuvoston käyttämästä sanamuodosta seuraava ote:
”Neuvosto vahvistaa kieltonsa ns. juutalaisesta valtiosta tai mistä tahansa formulasta, jolla tämä päämäärä saavutetaan. Neuvosto samoin toistaa kieltäymyksensä minkä tahansa rasistisen valtion perustamisesta, joka perustuu uskontoon kansainvälisen lain ja ihmisoikeus-sopimusten määritelmän mukaan.”
LAUANTAINA julkistetussa lausunnossa Fatahin vallankumousneuvosto toteaa, että se ehdottomasti vastustaa maanvaihtoa Israelin ja palestiinalaisten kesken käyttäen seuraavaa perustelua: ”Laittomia setleri-jengejä ei voida asettaa samaan asemaan maan omistajien ja heidän oikeuksiensa kanssa.” Tämä päätös on vastoin Israelin johtajien vuosikaudet omaksumaa kantaa, että suurten juutalaiskaupunkien vastapainoksi Israel antaa sovitulla periaatteella Israelin valtion alueelta, mieluiten liittyen Gazan alueeseen. Tosin jotkut esittävät, että Samarian ja PA:n alueitten rajalinjan länsipuolelta arabienemmistöisiä kaupunkeja Israelin puolelta voitaisiin vaihtaa PA:n alueeseen linjan itäpuolelle jääviä suuria juutalais-kaupunkeja vastaan, mutta sitä Israelin arabit kiivaasti vastustavat rasistisena.

FATAHIN vallankumousneuvosto antoi tukensa Abbasille hoitaa rauhankeskusteluja todeten:
”Neuvosto antaa tunnustusta presidentti Mahmoud Abbasille hänen pitäytyessään näihin perusoikeuksiin, ennen kaikkea palestiinalaispakolaisten paluuoikeuteen. Samoin neuvosto antaa tunnustusta Abbasille hänen vastustaessaan painostusta aloittaa rauhankeskustelut ilman palestiinalaisten vaatimusten huomioimista.”
Neuvosto hylkäsi suunnitelmat Israelille luvatuista aseista rauhankeskustelujen aloittamiseksi todeten, ”etteivät palestiinalaiset hyväksy mitään järjestelyjä Israelin ja USA:n välillä, jotka voisivat vahingoittaa palestiinalaisten oikeuksia ja pitkittää miehitystä.” Lausunnossa todetaan, ettei USA:n tarjoama paketti Israelille palvele rauhan asiaa: ”Sellaiset lahjat vain palvelisivat miehittäjän asemaa saaden sen entistä vastahakoisemmaksi ja radikaalimmaksi.”

ISRAELIN Knessetin äskettäin hyväksymästä laista koskien Israelin maan luovuttamista toiselle hallinnolle neuvosto esitti jyrkän vastalauseensa kansainvälisen lain vastaisena ja kehotti PA:n johtoa pyrkiä YK:n ja sen turvallisuusneuvoston kautta mitätöimään hyväksytty laki. Abbas totesi neuvostossa, että PA haluaa kaikenkattavaa ja oikeudenmukaista rauhaa, mutta ei halua tinkiä oikeuksistaan. Hän myös toisti vaatimuksensa, että ehtona palaamiseksi rauhankeskusteluihin rakennustoiminta täytyy lopettaa ”setlementeissä” ja Jerusalemissa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196972

2. ISRAELIN hallituksen virkailija toisti Netanyahun toistaman kutsun Abbasille tulla neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, mutta ilmaisi samalla pettymyksensä Fatahin vallankumousneuvoston tekemiin päätöksiin. ”Haluaisin tehdä palestiinalaisille seuraavan kysymyksen: Jos juutalainen valtio on laiton teidän käsityksenne mukaan, millaista rauhaa te tarjoatte meille? On selvää, että kieltäytymisenne tunnustaa Israel juutalaisena valtiona on todellinen este rauhaan ja sovintoon”.

SHAUL MOFAZ (Kadima) esitti vuosi sitten suunnitelmansa, jonka mukaan Israel liittää itseensä suuret juutalaiskaupungit vetäytyen samalla 60 %:sta Juudeaa ja Samariaa A- ja B- alueilla, joissa 99.2 % palestiinalaisista asuu, ja liittäen siihen maata C-alueelta elinkelpoisen ja yhtenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi. Samaan aikaan hän ehdotti kiinteitten neuvottelujen aloittamista lopullisten rajojen määrittelemiseksi. Mofaz sanoo keskustelleensa suunnitelmastaan korkeitten palestiinalaisten, amerikkalaisten ja eurooppalaisten virkailijoitten kanssa, jotka yksityishenkilöinä antoivat sille tunnustusta. Sekä presidentti Shimon Peres että puolustusministeri Ehud Barak ovat esittäneen kannattavansa Palestiinan valtiota tilapäisin rajoin.
Jotkut (toistaiseksi) riippumattomat vaikuttajat kuten journalisti Yair Lapid esittävät Palestiinan valtion pikaista perustamista erottaen toisistaan sen ja rauhansopimuksen, joka voidaan solmia erillisten keskustelujen kautta. He selittävät, että tällä tavoin helpotettaisiin sellaisen valtion perustamiseen liittyvien ongelmien hoitamista, vaikka rauhaa se ei toisikaan. Lisäksi he vakuuttavat, että se poistaisi ”kansainvälisen apinan Israelin harteilta”, jonka päämääränä on muuttaa Israel hyljeksityksi (pariah) maaksi; hoitaa turvallisuutta vähäisemmin estoin, poistaa vastuu kolmesta miljoonasta ihmisestä ja antaisi Israelille paremmat mahdollisuudet keskustella lopullisista rajoista ja ”setlementtien” asemasta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196972

3. HAMASIN ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal esitti voimakasta kritiikkiä PA:n johtoa ja sen toimia vastaan konferenssissa, joka pidettiin Damaskoksessa Syyriassa, jossa hän pitää päämajaansa vastoin lukuisia vaatimuksia ja Syyrian johdon vakuutuksia sen poistamisesta. Khaled vastustaa ehdottomasti PA:n aloitteita keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa - joskin ehdoilla, jotka ovat mahdottomat Israelin hyväksyä – sekä esitti voimakasta arvosteluja tavasta, millä PA:n ”poliisi-joukot” metsästävät Hamasin kannattajia ja jäseniä Länsirannalla. Keskustelujen sijaan hän esittää aseellista taistelua.

”Meidän kiistattomat oikeutemme uhkaavat kuihtua olemattomiin, elleivät näkymät Länsirannalla muutu aloittamalla vastarinta (aseellinen taistelu) Israelin miehitystä ja ”setlementtejä” vastaan”, Khaled sanoi lausunnossaan lauantaina jatkaen:
”Palestiinan kansaa ei voida lahjoa. Sitä ei voida alistaa Daytonin joukkojen toimesta”, hän totesi tarkoittaen jo toimestaan eronneen kenraaliluutnantti Keith Daytonin kouluttamia ”poliisi-joukkoja”, vahvuudeltaan nyt noin 3000 miestä ja kasvaen kaiken aikaa. USA nimittää heitä ”poliiseiksi”, koska sotilaallinen toiminta on Oslon ja tiekartan sopimusten vastainen, mutta käytännössä heille annettu koulutus on sotilaallinen.
”Ei ole kysymys liiketoimesta tai voiton hankkimisesta”, Khaled totesi lisäten :”Meidän ainoa pääomamme on maa, identiteetti ja arvokkuus. Nykyisen voiman epätasapainon vuoksi neuvottelut ajautuvat päivittäiseksi nöyryytykseksi”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196975

4. LIBANONIN pääministeri Saad Hariri aloitti ”itsemurhaa tarkoittavan matkansa” Teheraniin lauantaina 27.11. todettuaan tulleensa sekä lännen, Israelin että arabien pettämäksi ja todettuaan, että ainoa pelastus pyrkiä säilyttämään hallituksensa Hizbullahin, Syyrian ja Iranin uhkaa vastaan Simsonin tapaan filistealaisten kynsiin jouduttuaan on saada koko rakennelma romahtamaan itsensä ja vihollistensa päälle, kertoo Debkafile artikkelissaan. DF toteaa, että kuten Hariri joutui myöntymään Syyrian tahdon alle, se joutuu Teheranissa luovuttamaan lisää asemaansa eikä voi mitään sille, että se sysätään entistä selvemmin nukkehallituksen asemaan, eikä sitä auta ollenkaan Haririn kiivassanainen hyökkäys Israelia vastaan. Hariri ei voi myöskään odottaa poliittisesti ja sotilaallisesti hampaattoman arabiliiton apua; päinvastoin arabiliiton jotkut jäsenet ovat vaatineet Iranin ja Turkin kutsumista sen jäseniksi, toteaa DF.

HARIRIN Teheranin matkaa edelsi 13.11. Turkin teräväsanaisen pääministeri Recep Tayyip Erdoganin matka Beirutiin, jossa hän esitti maailmanlaajuisen islamilaisen liittoutuman perustamista. Hän myös vakuutti, ettei Turkki seiso rukkaset suorina, jos Libanonia vastaan hyökätään, vaan vakuutti, että Turkin asevoimat puolustavat Libanonin itsenäisyyttä.
Kuten DF toteaa, sekä USA että Israel ovat seuranneet tuppisuina tätä kehitystä Israelin pohjoisrajan takana. DF esittää kolme syytä, miksi näin on: USA:lla on kädet täynnä ongelmia Pohjois-Korean kanssa, joka uhkaa etelää sodalla; toiseksi Israelin pääministeri Netanyahu on uponnut korviaan myöten PA:n hetteikköön yrittäessään USA:n avulla saada vastaanhangoittelevaa PA:n puhemiestä neuvottelupöydän ääreen; ja kolmanneksi Israelin johtoa halvaannuttavat toistuvat skandaalit terävimmän johdon keskuudessa, joista viimeisessä uudeksi poliisikomentajaksi ajateltu Uri Bar-Lev joutui polygrafi-testien kautta tunnustamaan maanneensa yhden monista häntä syyttävän naisen kanssa huumaamatta häntä ensin, kuten nainen väittää.
VIIMEISEKSI Saudi Arabia potee ankaraa johtajapulaa; sen kuningaskunnan perustajan Saudin pojat ovat armotta joutuneet ajan hampaisiin ylitettyään jo 80-vuoden iän sen mukanaan tuomin sairauksin ja vajavuuksin. Kuningas Abdullah joutui niksahtaneen selkänikamansa vuoksi etsimään leikkaushoitoa USA:sta eikä seuraajaa ole nimitetty, vain asiainhoitaja tilapäisesti, mikä halvaannuttaa sen akuutit toimet. http://www.debka.com/article/9176/ http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196971

5. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin vaalit eivät olleet edes vielä alkaneetkaan, kun niitä seuraavat tarkkailijat raportoivat laittomuuksista. Egyptiläiset valittavat poliisin brutaaleja otteita piesten opposition edustajia henkihieveriin tai menehtymiseen saakka, ja opposition sosiaalisia mediakanavia on suljettu, minkä ovat joutuneet toteamaan sekä Muslimiveljeskunta että El-Baradein kannattajat. Äänestys on jo alkanut. Mubarakin kannattajien arvioidaan voittavan 41 miljoonan ääni-oikeutetun enemmistön, joista 30-35 % käyttänee äänioikeuttaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197017
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoo, että PA:n aloittama takaperoinen revisionismi, historian uudelleen kirjoittaminen, on pahin este rauhalle. Normaaliaikaan tälle juutalaisten pyhien paikkojen islamilaistamiselle hymähdettäisiin, mutta nykyisen tilanteen aikana kansainväliset järjestöt kuten YK automaattisesti hyväksyvät miten päättömiä esityksiä palestiinalaiset niihin syöttävätkin. Viimeiseksi kerrottiin PA:n ministerin suorittamasta ”tutkimuksesta”, ettei juutalaisilla ole mitään yhteyksiä Länsimuuriin tai sen ympäristöön eikä Temppelivuoreen yleensäkään. Ayalon ennustaa, että tämä ”revisionismi” tulee toistumaan joulun lähestyessä PA:n julistaessa maailmalle, että Jeesus oli muslimi, vaikka islam kehittyi Muhammedin visioiden kautta satoja vuosia myöhemmin, ja Palestiinan nimi annettiin Israelin alueille Bar Kochba kapinan kukistamisen jälkeen 135 jKr. pilkkanimeksi aiemmin Gazan tienoilla asuneitten filistealaisten mukaan.
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=196981
- Hanukka-ajan aikana Ashdodin kaupunki tarjoaa osallistumista kaikkien maitten makuhermoja kutkuttaviin festivaaleihin nimellä ”Ashdod Festival of Nations and their tastes”. Juhlien aikana kaupungin ravintolat tarjoavat kiinteällä hinnalla 79 NIS aterian eturuualla, pääruualla ja jälkiruualla. Niissä tarjoillaan useita festivaalien aikana esiteltäviä ruokalajeja. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=196761
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka kulissien takana rahoitti terrorioperaation Mynchenin olympialaisten aikana 1972, jossa 11 Israelin urheilijaa murhattiin, kunnioitti viime viikolla tämän operaation suunnittelijan Abu Daoudin muistoa. Hän kuoli tänä vuonna. Abbas piti hänelle ylistelevän muistopuheen Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa. Abbas istui siellä julisteen edessä, jossa ylistettiin marttyyria shahid Amin al-Hindiä, jonka nimissä konferenssi pidettiin tunnuslauseella: ”PLO-Fatah. Vallankumousneuvoston viides kokous komentaja shahib Amin al-Hindi konferenssi 24-25.11.2010, Ramallah, Palestiina.” Viime elokuussa PA:n virallinen päivälehti kuvasi al-Hindia yhdeksi todelliseksi tähdeksi, joka loisti Mynchenin olympialaisissa 1972. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140862
- Iran aloitti Bushehrin ydinvoimalan lataamisen ja uskoo sen tuottavan sähköä parin kuukauden kuluttua, mutta ohessa myös tuotetta ydinpommia varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140857
- Hadashan lääkintäkeskuksessa pidetyssä konferenssissa, johon osallistui myös maan poliittista ja sotilaallista johtoa, todettiin, että Israelin sairaaloissa hoidettiin 180 000 palestiinalaista potilasta viime vuonna sen lisäksi, että suurta vaivaa nähden hoidetaan ambulanssi yhteydet ja siirrettäviä lääkintälaitteistoja eristyneillä alueilla olevien palvelemiseksi, sekä juutalaisten että palestiinalaisten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140855
- Egyptin poliisi pidätti 156 Egyptin kristittyä näiden vastustaessa puolivalmiin kirkon sulkemista vastaan hallituksen toimesta. Edellisenä päivänä järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä poliisi surmasi yhden kristityn. Mieltään osoittavia kristittyjä syytettiin monista rikoksista, mm. Gizan johtajan murha-aikeista, eikä heille sallittu oikeusavustajaa kuulustelujen aikana. Viranomaiset kieltävät kirkon käytön Jumalan palvelustilana, vain yhteisön kokoontumistilana. Kristittyjen vaino Egyptissä on lisääntynyt rajusti kuten kaikissa muslimimaissa ja PA:n alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140853

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021