PERJANTAI 05.11.10

1. ENGLANNIN ulkoministeri William Hague tapasi eilen ennen kotimatkaansa sekä puolustusministeri Ehud Barakin, ulkoministeri Avigdor Liebermanin että myös pääministeri Benyamin Netanyahun vastoin aiempia tietoja ilmeisesti korjatakseen julkisuudessa liikkuneita huhuja suhteiden heikkenemisestä entisestään.
Pahiten valtioitten virallisia suhteita on hiertänyt Englannissa säädetty laki, jonka mukaan tuomioistuimet voivat määrätä maassa vierailevia diplomaatteja ja sotilashenkilöitä pidätettäviksi heitä vastaan nostetun syytteen perusteella. Laki on varsin erikoislaatuinen, sillä pidätys voidaan suorittaa pelkän syytteen mukaan ilman näyttöä sen oikeellisuudesta. Tämän vuoksi korkeat viranomaiset ja IDF:n upseerit ovat joutuneet perumaan jo sovitun matkansa Brittien saarille, kuten Dan Meridorin äskeinen Lontoon matkan peruuntuminen osoitti.
Ulkoministeri Hague selitti, että hallitus ei voi tehdä paljoa asiassa, koska lait laaditaan parlamentissa, mutta hän lupasi korjata sen, mikä voidaan korjata. Hän ennakoi, että lain-muutos voitaisiin saada aikaan ensi vuonna vakuuttaen, ettei siihen tarvita ulkomaisten ministerien puuttumista asiaan.
Netanyahun kansliasta kerrottiin, että seuraava strateginen kokous pidetään Israelissa, ilmeisesti siksi, ettei jouduttaisi epämukavaan välikäteen Englannin lain kanssa.

PÄÄMINISTERIN kansliasta vakuutettiin, että Haguen vierailu on kaikesta huolimatta onnistunut. Ulkoministeri Hague oli ensimmäinen Cameronin hallituksen ministeri virallisella vierailulla Israelissa.
Vierailun aikana viranomaiset allekirjoittivat useita sopimusasiakirjoja filmauksen, tieteen ja ympäristön alueilla, mutta taustalla kuului tyytymätöntä murinaa siksi, ettei Englanti vuodesta toiseen jatkuvista pyynnöistä huolimatta ollut saanut aikaan pyydettyä lainmuutosta.
HAGUE valitteli tiedoista, että Mossad on käyttänyt väärennettyjä Englannin passeja. Toiseksi hän esitti mielipiteenään, että Gazan saarto on kestämätön ja se tulee purkaa. Edelleen hän kehotti Netanyahua uusimaan rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa, mutta samalla tuomitsi jyrkästi kaikki Israelin vastaiset boikotit.
Iranista Hague totesi, että kansainväliset sanktiot sitä vastaan ovat oikeutettuja eikä sotilaallinen ratkaisu ole poistettu pöydältä yhtenä mahdollisuutena. Hän kutsui Iranin ydinasetta yhtenä pahimmista maailman rauhaa uhkaavista ilmiöistä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194073

2. ULKOMINISTERIÖ selvitti eilen julkisuuteen annettuja tietoja, että Israel on lopettanut yhteistoimintansa YK:n alaisen UNESCO:n kanssa sen Patriarkkain mausoleumista ja Raakelin hautakammiosta tekemän päätöksen johdosta.
ULKOMINISTERIÖ ilmoitti UNESCO:lle, että se pidättyy osittaisesta yhteistoiminnasta sen kanssa koskien lokakuun 21. päivänä tehdyn päätöslauselman toteuttamista. UNESCO julkisti päätöslauselmansa, jonka mukaan edellä mainitut Israelin perinnekohteiksi julistetut ”patriarkka Abrahamin mausoleumi ja Raakelin hautakammio ovat oleellinen osa miehitettyä palestiinalaista territoriota”.

SAMASSA päätöksessä UNESCO otti kantaa Israelin suorittamiin arkeologisiin tutkimuksiin, joita suoritetaan Mughrabi-portille johtavan uuden jalankulkusillan rakentamisen yhteydessä. PA väittää näiden töiden vahingoittavan Al-Aksa moskeijaa Jerusalemin Temppelivuorella, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa ja töitä tehdään kaukana moskeijasta. Edelleen sen päätöksessä ilmaistaan vastustus Israelin rakentamaa turvallisuusaitaa vastaan Juudeassa ja Samariassa kuten myös Gazan kaista kauppasaartoa vastaan huomioimatta, että myös Egypti saartaa Gazan kaistan omalla rajallaan.
UNESCO:n edustaja Lucia Iglesias kertoi, ettei hänen edustamansa järjestö ole saanut virallista tietoa ulkoministeriön lausunnosta koskien suhteitten rajoittamista.
ADL (Antidefamation league) pyysi, että UNESCO siirtäisi filosofian päivän, joka suunniteltiin pidettäväksi Teheranissa, Pariisiin. UNESCO tukee tätä vuosittaista maailman filosofien tapaamista, on tehnyt niin vuodesta 2002 lähtien.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194090

3. Koppakuoriainen ja aasi tapasivat viidakkopolulla, ja kumpikin pysähtyivät tutkien toisiaan. Koppakuoriainen antoi aasille ultimaatumin: Siirrä jalkaasi ennen kuin menetän malttini. Rauhaarakastava aasi mieluummin siirsi jalkansa kuin aloitti riidan seuraten kuoriaisen vaivalloista ähellystä potkien takajoillaan muotoilemaansa ylisuurta lantapalloa tuntemattomaan päämäärään.

Palestiinan auktoriteetti (PA) ilmoitti eilen, että se antaa kaksi viikkoa Yhdysvalloille aikaa saada suorat keskustelut alkamaan Israelin ja PA:n kesken. Käytännössä se tarkoittaa, että Obaman – jonka edustaman Demokraattisen puolueen symboli sattuu olemaan aasi –
että hänen tulee vääntää Netnayahun kättä uuden moratoriumin, ehdottoman rakennus-kiellon, julistamiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
ARABILIITOn julistama kuukauden armonaika päättyy 9. marraskuuta, mutta PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat lupaa armollisesti venyttää sitä kaksi viikkoa ja ehkä lisääkin, jos se katsotaan välttämättömäksi.
Erekat viittasi ulkoministeri Hillary Clintonin lausuntoon, jossa hän kehui työskentelevänsä kellon ympäri löytääkseen ratkaisun, jolla keskustelut saadaan jatkumaan.

TÄMÄ nostaa pääministeri Netanyahun taas kerran ”temppelin harjalle”, jossa selviää, suostuuko hän hyppäämään sieltä alas luottaen siihen, että suojelusenkelit varjelevat häntä. Erekat selvitteli armollista suostumustaan lisäajasta Mitchellille, joka ilmeisesti on edelleen vastuussa keskusteluista USA:n osalta. Erekat vihjaili, että jos ”aasi ei onnistu nostamaan jalkaansa” kahden tai useamman lähiviikon aikana, asia alistetaan YK:n ratkaistavaksi. Hän sanoi toivovansa, että siinä tapauksessa USA tukisi PA:n esitystä YK:ssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194087

NETANYAHU matkustaa Yhdysvaltoihin sunnuntaiksi, jossa hän osallistuu New Orleansissa Yhdysvaltain juutalaisfederaatioitten vuosittaiseen yleiskokoukseen. Kokous on juutalaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen suurin tapahtuma. Tilaisuuteen saapuu myös USA:n vara-presidentti Joe Biden, joka puhuu konferenssin päätöstilaisuudessa maanantaina. Erikoisuutena tilaisuudessa on mukana entinen astronautti, New Jerseystä kotoisin oleva insinööri ja NASA astronautti Garret Reisman, joka oppi puhumaan venäjää oleskeltuaan siellä jonkin aikaa. Hän pyrkii edistämään Venäjän juutalaisten kulttuuria.
USA:n taloudellinen romahdus on iskenyt pahoin myös hyväntekeväisyysjärjestöihin, mikä tuntuu tietenkin perinteisissä lahjoituksissa Israeliin. New Jersey valittiin konferenssin pitopaikaksi, jolla pyritään tukemaan kaupungin hurrikaani Katrinan kynsissä vuonna 2005 kärsimän suuren tuhon jälkeistä uudelleen rakentamista.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=194088

4. ISRAELISSA odotetaan henki kurkussa, mitä Netanyahu mahdollisesti tulee sopimaan tavatessaan USA:n johtajia – joskin ilman Obamaa. joka on Aasiassa – jotka tullevat käyttämään kaiken painostus- ja suostuttelutaitonsa saadakseen hänet suostumaan jatkamaan rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa PA:n tyynnyttelemiseksi.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ovat aloittaneet PR-kampanjan asiansa tiedottamiseksi julkaisemalla valtalehdissä suuria mainoksia, jossa he esittelevät poliittisten johtajien lausuntoja heidän kuviensa kanssa. Niissä sanotaan, että ”maailma testaa nyt Israelin kestävyyttä painostuksen alla, ja ellei hallitus pysy lujana, se tulee romahtamaan arabien sarjakiristysten alaisena”. Siinä myös toistetaan Netanyahun lupaus olla jakamatta Jerusalemia ja palaamatta 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille.

JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick käsittelee myös Netanyahun mahdollista myönnytys-politiikka artikkelissaan ”We are not for Sale” (emme ole kaupan). Hän esittää kiivaan vastustuksensa tiedoille, että USA tutkii tosissaan mahdollisuutta, jossa Israel vuokraa Jordanjoenlaakson ja Jerusalemin itäosia PA:lta. Hän sanoo, että tietojen mukaan erimielisyys Israelin ja USA:n kesken koskee vain vuokra-aikaa. Hän pitää erittäin typeränä sitä, että joku Israelin hallitus suostuisi tuollaiseen ja ehkä jopa suostuisi luopumaan Golanista ja Galileasta vaarantaen Israelin turvallisuuden.
Glick olettaa, että Netanyahu tietää Israelin omistavan koko Israelin alueen Jordanjoesta Välimereen ja kysyy, mikä saa Netanyahun edes harkitsemaan moista? Tämä lienee se ”temppelinharja”, josta mainittiin edellä. Suostuessaan PA:n loputtomiin vaatimuksiin, joita sekä arabi- että länsimaat tukevat, hän ottaa Israelin turvallisuuden nimissä valtavan riskin olettaen, että arabien mieli muuttuisi 40-100 vuoden kuluessa. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Abbas sanoi kuwaitilaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, että kaikki voidaan jakaa ja hoitaa yhdessä Hamasin kanssa, mutta turvallisuus-vastuuta hän ei tule jakamaan Hamasin kanssa. Hän pyrki tällä selvittelemään tiistaina alkavia sovinto-neuvotteluja Hamasin ja Fatahin välillä Damaskoksessa. Abbas selitti, että turvallisuus täytyy olla vain yhden puolen ja johdon käsissä, eikä sen jakaminen Länsirannan ja Gazan kesken ole mahdollista. Egypti on esittänyt toiveensa, että sopu löydettäisiin, koska sillä on omat intressinsä saada Gazan vastainen rajansa rauhalliseksi ja turvatuksi. Abbas hyökkäsi puheessaan myös Irania vastaan, jota hän syytti rauhattomuuden lietsomisesta sekä Persianlahden alueella että myös palestiinalaisten keskuuteen. Hän toisti vaatimuksensa rakennuskiellosta ehdoksi rauhanprosessin edistämiselle, mutta sanoo turvautuvansa toisiin ratkaisuihin, jos Israel ei suostu PA:n vaatimuksiin. (JP)
- IDF:n siviilihallituksen johtaja Länsirannalla prikaatikenraali Yoav Mordechai arvioi, että palestiinalaiset ovat enemmän kiinnostuneita taloutensa kohentumisesta kuin väkivallasta. Yleisesti PA:n talouden sanotaan kehittyvän km. 10 %:n vuosivauhtia, mutta samalla ilmoitetaan miljardin budjettivajauksesta tälle vuodelle. Tässä lienee kehittymässä PA:n sisäinen talouskupla, jos tiedot ovat todellisia. (JP)
- PA:n poliisi pidätti palestiinalaisen kauppiaan, jonka he väittävät yrittäneen kuljettaa juutalaisyhteisöstä ostamiaan tuotteita Betlehemiin. Miestä pidetään vankilassa Betlehemissä odottaen häntä vastaan nostettua oikeuskäsittelyä. Tapaus lienee ensimmäinen, jossa palestiinalaista syytetään juutalaisyhteisössä valmistettujen tuotteiden hankkimisesta myyntiä varten omassa kaupassaan. Asiasta kertoi Maan-uutistoimisto Betlehemissä. (JP)
- Osoituksena ”kurjuudesta” Gazan kaistalla lienee pidettävä uuden ostoskeskuksen rakentamista Gazan kaupunkiin. Keskus rakennetaan tuhotun turvallisuuskeskuksen raunioille. Ensimmäinen luksuskeskus avattiin Gazassa kuluneen kesän aikana; siellä myydään ulkomailta salakuljetettuja myyntiartikkeleita ja –tuotteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140470
- Hebron rahasto toteuttaa tämän vuoden kutsupäivällisen vuokraamassaan aluksessa, joka lähtee New Yorkin Chelsea laiturista ja kiertää Manhattanin saaren purjehduksensa aikana. Tilaisuudessa kootut varat käytetään Hebronin juutalaisyhteisön kehittämiseen ja yllä pitoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140459
- Israelissa suunniteltu palestiinalaisten keffie-päähinettä muistuttava Davidin tähdillä koristettu päähine on saanut palestiinalaiset takajaloilleen: ”Taas ilmiselvä varkaus”. Päähine perustuu kuitenkin juutalaisten ikivanhaan perinteeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140442
- Libanon puolestaan syyttää, että Israel varastaa sen kaasuvaroja pian käyttöön ottamallaan Haifan edustalla löydetyllä kaasukentällä. Libanon on tehnyt Iranin kanssa sopimuksen, joka antaa sille oikeuden aloittaa kairaukset rannikolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140439

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019