MAANANTAI 15.11.10

1. POLITIIKASSA on eräs perussääntö, joka jokaisen politiikkaan sotkeutuneen tulisi tiedostaa: Älä koskaan sano ei koskaan, muuten joudut todennäköisesti syömään sanasi.
Luulisi pinttyneen poliitikon kuten pääministeri Netanyahun oppineen tämän kantapään kautta, mutta niin ei näytä tapahtuneen. ”10-kuukauden moratorium on ainutkertainen ilmiö, jota ei tulla toistamaan”, Netanyahu vakuutti asettaessaan rakennuskiellon, ”jäädytys I”.
Eilisessä hallituksen kokouksessa hän kuitenkin esitteli ulkoministeri Clintonin kanssa sopimaansa suunnitelmaa, jonka puitteissa Israel julistaa 3-kuukauden moratoriumin, ”jäädytys II”, USA:n lupaamia etuisuuksia vastaan, joista 20 kpl F-35 konetta muodostavat tarjouksen tärkeimmän osan, josta ei voi kieltäytyä, kuten Chicagon gangsteripomot aikoinaan julistivat tarjotessaan suojelua sitä haluaville Godfather elokuvan tapaan.

NETANYAHU ei vie sopimusluonnosta koko hallituksen istuntoon, vaan pyrkii saamaan sille turvallisuuskabinetin hyväksymisen, jonka 15:sta jäsenestä hän odottaa saavansa yhden äänen enemmistön edellyttäen, että Shas pitää lupauksensa pidättyä äänestyksestä. Pääministeri totesi eilisessä hallituksensa istunnossa, ettei suunnitelma ole lopullinen, vaan siihen voi tulla vielä muutoksia tai lisäyksiä.
Jäädytys II näyttää siis näillä tiedoilla saavan turvallisuuskabinetin hyväksymisen.
On mahdotonta sanoa, onko tämä Israelille siunaukseksi vai kiroukseksi, mutta vakavia varoituksen sanoja tulee monelta taholta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195335

2. Bar Ilan yliopiston professori Hillel Weiss, joka tunnetaan terävästä kielestään ja suorasukaisesta esitystavastaan, esitti murskaavaa kritiikkiä Netanyahusta.
Hän esittelee tunteitaan ja kauhistustaan tilanteesta ynet.news.com artikkelissa.
Hän sanoi Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston järjestämässä hätäkokouksessa: ”Haluan sanoa tämän Netanyahulle aivan rauhallisesti – olet unohtanut, mitä on olla juutalainen, ehkäpä sinä et koskaan ollutkaan juutalainen,” hän purki tuntemuksiaan lisäten: ”Netanyahu on ghetton johtaja, hän on myymässä Josefin.”
Ynetnews muistuttaa, että Weiss toivoi Hebronin prikaatin komentajan kuolemaa.

Weiss jatkaa käsityksiään Netanyahusta näin: ”Netanyahulla on perustaipumuksia – yksi näistä ilmeni tavassa, millä hän karkotti puolueesta (kovan linjan edustajan) Moshe Feiglinin
ja toinen hänen vastenmielisyydestään ketään aitoa juutalaista kohtaan, jolla on parta, viikset, kalotti ja silmälasit.” Weiss otti esimerkin holokaustin ajalta: ”Bialystockin gettossa joku totesi. Kunhan kestämme vain holokaustin loppuun saakka, sitten kaikki on hyvin. Kolme kuukautta ennen holokaustin loppumista koko Bialystockin getto tuhottiin”. Hän toteaa, että juuri samaa tapahtuu nyt Israelissa: ”Netanyahu johtaa gettoa uskotellen, että pian kaikki on hyvin.”
Weiss kehottaa Israelia antamaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöille autonomian ja turvaamaan sen tarvitsemat palvelut elämän ylläpitämiseksi. Hän esittää omaa juutalaista parlamenttia, jonka Juudeassa ja Samariassa asuvat valitsevat, ja verotusjärjestelmän perustamista, levittäen asutustaan ympäröiville kukkuloille teltoissa asuen. Hän pitää hallitusta ja Knessetiä merkityksettöminä, eikä niiden kanssa voi neuvotella. Hän varoittaa hallitusta ja Israelin valtiota yrityksistä hajottaa armeijaa aiheuttamatta sisällissotaa. Hänen mielestään kaikki juutalaiskaupungit voivat toimia itsenäisinä yksiköinä diasporan tapaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3984586,00.html

3. ISRAELIN poliittinen kenttä on vielä sen verran ”löylyn lyömä”, ettei sen todellista reaktiota ole mahdollista luodata. Joitakin suuntauksia on kuitenkin jo julkisuudessa esitetty.
Shas-puolueen taholta ”jäädytys II” suunnitelmaan suhtaudutaan kumman suurpiirteisesti, ikään kuin asia ei varsinaisesti koskisi sitä ollenkaan. Puheenjohtaja Eli Yishai kertoo, että puolue ei vastusta suunnitelman toteuttamista niin kauan, kuin siihen ei sisälly rakentamisen lopettamista Jerusalemissa ja mikäli Obama vakuuttaa kirjeellisesti, että rakentaminen jatkuu esteettä kaikkialla Juudeassa ja Samariassa 90 päivän jäädytyksen jälkeen. Hän ei näytä olevan huolissaan ollenkaan siitä, miten se koskisi Israelin turvallisuuteen, tai missä rajalinja kulkisi, olisiko islamilainen valtio aseistettu vai ei tai miten jaetaan esivarat ja ilmatila, tai miten sovitaan Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren kohtalo.

Koska Netanyahu ei vie suunnitelmaa Knessetin käsiteltäväksi, hallituksen ministerien ohella tavallisilla rivikansanedustajilla on kovin vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa asiaan. He voivat vain vaikeuttaa tärkeitten lakien käsittelyä, joista yksi on kahden vuoden valtion budjetin ja siihen liittyvien taloudellisten järjestelyjen hyväksyminen. Likudin kansanedustaja hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin kutsui edustajia hätäkokoukseen, johon ovat lupautuneet ainakin diasporaministeri Yuli Edelstein sekä kansanedustajat Danny Danon, Yariv Levin ja Tzipi Hotoveli. He tapaavat toisensa jo tänään.
Israel Beiteinu puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Uri Orbach uhkasi puolueensa eroavan hallituksesta, jos suunnitelma toteutuu. Se pudottaisi hallituksen edustuksen Knessetissä 74:stä 71:en, mutta säilyttäisi vielä turvallisen enemmistön 120 jäsenestä.

Monet kansanedustajat pitävät vaarallisena sitä, että USA:n tarjoamiin etuihin kuuluu veto-oikeuden käyttäminen YK:ssa esityksistä, joissa Israelia uhataan joko poliittisin tai taloudellisin rajoituksin ja määräyksin, koska tämä on kuulunut USA:n ja Israelin välisiin sanattomiin sopimuksiin. Toiseksi he kyselevät, kuten kehitysministeri Ayoub Kara, mitä tapahtuu sitten, jos kolmen kuukauden aikana ei pystytä sopimaan asioista kuten rajat ja Israelin vaatimat turvallisuusjärjestelyt, mitä USA:n tarjous ei mitenkään paranna?
Edelleen kysellään, mitä mieltä on sopia mistään ennen kuin Hamas ja Fatah ovat sopineet keskinäiset järjestelynsä vallan ja turvallisuuden jakamisesta, sillä äärijärjestöt Gazassa ovat edelleen vahvasti odottamassa 72 neitsyen tarjoamia loputtomia lihallisia nautintoja Allahin puutarhassa ja tarvitsevat vain tilaisuuden sen saavuttamiseksi.
Kadiman parissa suhtaudutaan myönteisesti suunnitelmaan, joka voi joittenkin poliittisten lehmäkauppojen kautta nostaa sen hallitukseen sekä Livnin ulkoministeriksi ja pääministerin varamieheksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195335

4. PA:N JOHTO näyttää olevan aivan yhtä yllättynyt ”jäädytys II” suunnitelmasta kuin Israelin poliitikotkin. Ehkä Nabil Abu Rudeinahin lausunto kuvastaa tuntoja siellä: ”Mitä mieltä on jatkaa neuvotteluja, kun Israel varastaa maatamme kaiken aikaa.” Hän edustaa sitä PA:n kantaa, jonka mukaan koko entisen Palestiinan alue kuuluu arabeille, ei välttämättä palestiinalaisille, eikä hän näytä tiedostavan tosiasiaa, että Israelin vapauttaessa Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, nuo alueet siirtyivät Israelin hallinnon alle ”hampaineen ja karvoineen”, kuten sanonta kuuluu.
ABBAS kuulutti loukkaantumistaan ”ilmiselvästä petoksesta ja salaliitosta Obaman ja Netanbyahun kesken” ja pahaa mieltään todeten, että ”mitään neuvotteluja ei tulla käymään niin kauan kuin rakentaminen jatkuu Jerusalemissa”. Hän tarkoittaa koko Israelin pääkaupunkia, ei vain sen itäosia, vaikka siten sanookin. Lisäksi kolme kuukautta on hänen mielestään liian lyhyt aika keskeisten kysymysten sopimiseksi.
PALESTIINALAISET johtajat ovat kuitenkin kovin lyhytsanaisia ”odotellessaan tarkempia tietoja suunnitelmasta”, kuten he sanovat. PLO:n toimeenpanevan komitean jäsenet ilmaisivat tyytymättömyytensä jäädytyksen lyhyyteen, mikä ei riitä sopimuksen runnomiseksi. He ilmoittavat, että jäädytyksen tulee olla kaiken kattava ja lopullinen. ”Mitä mieltä on neuvotella, kun juutalaiset varastavat maatamme kaiken aikaa?” he kyselevät. Tällä ilmaisulla he ilmoittavat kantanaan, että kaikki juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia ja palvelevat vain Israelin pyrkimyksiä varastaa lisää palestiinalaisten maata. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195340

Presidentti Barack Hussein Obama ylistää Netanyahun askeleesta oikeaan suuntaan. Yllättävästi Obama saa varauksettoman tunnustuksen Hamasin johtajilta. Gazassa on levitetty lentolehtisiä, joissa Obama esitetään varustettuna palestiinalaisten omaksumalla ”Arafat-keffiyellä”, verkonsilmä-päähineellä ja tekstillä: ”Abu Hussaini Palestiina rakastaa sinua.” He näyttävät hyväksyneen Obaman luotaantyöntävän asenteen Israelia kohtaan ja alkavat uskoa hänen mieltymykseensä islamin uskoon, jota hän poikasena noudatti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140640

5. UUTISOTSIKOITA
- Debkafile kertoo omiin lähteisiinsä vedoten, että Obaman ”hunaja-ansa”, kuten Moshe Yaalon tarjousta nimittää, sisältää ehdon, jota Netanyahu ei ole paljastanut hallituksensa jäsenille. Sen mukaan Obaman hallitus laatii oman karttansa, jossa määritellään tulevat rajalinjat, ja niiden mukaan 4.0 - 4.5 % Länsirannasta riittää turvaamaan Israelin turvallisuuden. Suurin osa juutalaisyhteisöistä tyhjennetään, niiden mukana Gush Etzion ja Efraim, jotka Israel on aina vannonut säilyttävänsä, sekä Arielin kaupunki, jossa asuu 20 000 asukasta; edellisessä kohteessa 8 000. DF kertoo, että Abbas on aina halunnut Arielin kaupunkia ja että USA:n neuvottelijat ovat samaa mieltä. DF kertoo edelleen, että Obaman karttaluonnos tulisi noudattamaan varsin pitkälle PA:n asettamia vaatimuksia. Hän vetää sen esille siinä aiheessa, kun on selvää, että rauhankeskustelut romahtavat 3-kuudauden ”jäädytys II” aikana.
http://www.debka.com/article/9146/
- Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomittu yeshiva-opiskelija Yigal Amir on pidetty vankilassa eristyssellissä eikä hänellä ole mitään kontaktia muihin vankeihin. Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta ovat varoittaneet, että Amir tulee kärsimään mielenterveydellisistä ongelmista, jos tilanne jatkuu, ja vankilan johto on samaa mieltä. Maan vasemmisto kuitenkin pitää häntä heidän ideologiansa vastustajien symbolihahmona, jota tulee rangaista loputtomiin eikä suostu kompromisseihin tässä asiassa, mitä vasemmistolainen oikeusjärjestelmä tukee. Rabinin murhan ympärillä liikkuu edelleen salaliittoteorioita, joiden mukaan Amir toimi vain kulissina varsinaisen murhaajan täydentäessä työn matkalla sairaalaan. http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
- Davidin kaupungin säätiön, Elad, mukaan Haaretzin paljastukset valtion ja Eladin välisistä sopimuksista ja kohteitten luovutuksista ilman tarjouspyyntöjä on säätiön edustajan Udi Ragonesin mukaan vanhojen ja moneen kertaan perättömiksi havaittuja syytöksiä ilman näyttöä. Säätiö hankkii kiinteistöjä ja pyrkii saamaan juutalaisten omistamat mutta arabien laittomasti asuttamat kiinteistöt entisille omistajilleen Jerusalemin itäosien lähiöissä. Jordanian miehitettyä Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat 1948 se karkotti kaikki siellä asuvat juutalaiset ja pyrki kaikin tavoin tuhoamaan kaiken juutalaisuuteen viittaavan ilman, että YK tai mikään kansainvälinen järjestö puuttui asiaan millään tavoin, vaikka se oli mitä räikeintä etnistä puhdistusta maailman silmien alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140637
- Hallitus hyväksyi eilen yksimielisesti n. 8 000 Falash-mura juutalaisen kuljettamiseksi välittömästi Israeliin. Tämä on viimeinen tiedossa oleva erä näitä Etiopian juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140627
- Uskonnollisille sionisteille asuntoja välittänyt kiinteistönvälitystoimisto Lodin vanhassa kaupunginosassa poltettiin. Toimisto välittää 300 uskonnollisille rakennettuja asunto-yksiköitä. Asukkaat näkivät kolmen nuoren pakenevan paikalta. Poliisi aloitti tutkimukset asian johdosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140628
- Italialainen kirjailija Giuliu Meotti, ei juutalainen eikä Israelista, kirjoitti kirjan nimeltä ”New Shoah”, uusi holokaust, jossa hän kertoo, että kuten jokaisella natsien murhaamalla ihmisellä oli nimi, samoin jokaisella islamin terroristien surmaamalla uhrilla on nimi, elämä, omaiset ja yhteiskunnalliset suhteet, eli hän on ihminen. Kirja kertoo varsin koruttomasti tilastoihin vedoten, mikä ei ole aina kaunista mutta totta. http://www.israelnationalnews.com/Books/Book.aspx/134549

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021