MAANANTAI 08.11.10

1. ”RAKAS VELI, kirjoitan sinulle osoittaakseni voimakkaimman yhteenkuuluvaisuuden ja veljeyden tunteeni”, kirjoittaa PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat ministeri Rechavam Zeevin murhan suunnittelijalle PFLP:n johtajalle sheikki Saadatille ja jatkaa: ”Miehitys jatkaa häviön ja nöyryytyksen politiikkaansa teitä (vankeja) kohtaan mitätöimällä saavutuksenne. Te osoititte horjumatonta vastarintaa, joka on tullut legendaksi, jonka aikana moni marttyyri menetti henkensä.”
”Saavutustensa johdosta” PFLP:n johtaja Saadat tuomittiin israelilaisessa tuomioistuimessa 30 vuoden vankeusrangaistukseen ministeri Zeevin murhan suunnittelijana ja ohjaajana. Erekat jatkaa kirjeessään: ”Rakastettumme, vankilan pimeys tulee loppumaan. Uskomme voivamme tavata pian ja juhlia voittoa ja vapautusta ja vapautta, kaikille vangeille.”

EREKAT vastaili kirjeensä johdosta Israelin TV-10 tekemiin kysymyksiin. Hän selitti näin: ”Kirjeeni ei ollut poliittinen vaan inhimillinen. En ylistänyt siinä hänen tekojaan. Aivan kuten Israelissa kannetaan huolta Jonathan Pollardista, me huolehdimme vangeistamme. Israelilaisten tulisi pitää nokkansa erossa asioista, jotka eivät kuulu heille.”
Syyskuussa Erekat sanoutui eroon vasemmiston aloittamasta Geneva Initiav mainoskampanjasta, jossa näytettiin Erekat tavallaan pyytämässä anteeksi Israelilta sanoen: ”Hellow Israel. Tiedän että olette pettyneet meihin. Tunnustan ettemme saavuttaneet sopimusta 19 vuoden aikana.” Erekat selitti, että ”hänen sanansa ymmärrettiin aivan väärin”. Hän halusi sanoa, että ”vaikka PA on syytettyjen penkillä, sopimus on vielä mahdollinen”.
Erekat selitti edelleen, että ”hänen tarkoituksensa ei ollut ensinkään pyydellä anteeksi Israelilta, vaan aivan päinvastoin, sillä palestiinalaiset ovat niitä, jotka ovat joutuneet kärsimään, ja jos jonkun on pyydettävä anteeksi, se on Israel.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140503

2. KUUKAUSIEN jahkailujen jälkeen Tel Avivin kaupunki suostui nimeämään aukion Jaffassa korkean Islamilaisen Liikkeen jäsenen sheikki Basham Abu Zayidin mukaan, joka kuoli 2008. Zayidin kuoleman jälkeen Tel Avivin kaupunginneuvoston ja Meretz-puolueen jäsen, Ahmed Mashrawi teki useita aloitteita Zayidin muiston kunnioittamiseksi lopulta eroten vastalauseeksi velvollisuuksistaan Tel Avivin kaupungissa, koska hänen esityksiään ei huomioitu hänen odottamallaan tavalla.

ISLAMILAINEN LIIKE (Islamic Movement) on Egyptissä voimakkaasti toimivan Muslimi-veljeskunnan israelilainen haara. Se jakautuu Israelissa kahteen osaan, pohjoinen osa, jota johtaa sheikki Raed Abu Salah, on huomattavasti radikaalimpi Israelin vastaisuudessaan. Salah on jatkuvissa kahinoissa Jerusalemin poliisin kanssa kiihottaen toistuvia mielen-osoituksia Temppelivuorella iskulauseella ”Al-Aksa on vaarassa”. Salah kärsii tällä hetkellä muutaman kuukauden vankeustuomiota hyökkäyksestä poliisin kimppuun. Hän osallistui Mavi Marmara-laivalla Gazan saarron murtamisyritykseen.
Islamilaisen Liikkeen jäsenet kutsuvat liikettä nimellä ”Sisempi Palestiina” (”Inner Palestine” branch).
Sheikki Zayidia pidettiin suhteellisen maltillisena Islamilaisen liikkeen jäsenenä, sen toiminnan muuttuessa jyrkän uskonnolliseksi varsinkin nuorison keskuudessa.
Zayid sai tunnustusta myös juutalaisten keskuudessa saarnaten aina maltillisuutta ja yhteistyötä juutalaisten ja muslimien kesken.
Mashrawi kritisoi kaupunkia siitä, että muslimi-enemmistöisissä lähiöissä lukuisat kadut ja aukiot on nimetty juutalaisten mukaan, mitä hän pitää järjettömänä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140505

3. ANARKISTIEN, Israelin vasemmistolaisten ja palestiinalaisten nähdään filmille tallennettuna sytyttävän useita tulipaloja juutalaiskaupungin Bat Ayin lähellä Etzionin blokissa (Gush Etzion) Jerusalemin ja Hebronin välillä. Gush Ayin on kolmen minuutin matkan päässä Alon Shvutista ja Har Etzion Hesder yeshivasta. Operaatioon osallistui filmin mukaan tusinan verran ihmisiä, jotka kulkivat alueella ilman kiirettä eivätkä ainakaan olleet sammuttamassa syttyneitä tulipaloja. Runsaasti alueen kasvustoa, mukana oliivipuita, tuhoutui paloissa. Operaatiota seuranneet juutalaisasukkaat arvioivat, että operaation tarkoituksena oli tuottaa materiaalia alueen juutalaisasukkaitten syyttämiseksi arabien oliivipuitten tuhoamisesta.

Videoon kuvattu tilanne tapahtui lähellä paikkaa, jossa Bat Ayin kaupunkiin tunkeutunut arabiterroristi murhasi juutalaisen lapsen kivihakulla viime vuonna. Kansanedustaja Yaakov Katz, NU, kritisoi poliisia ja ISA:a (Shabak) aiheettomista syytöksistä alueen juutalaisasukkaita vastaan heidän maineensa mustaamiseksi tämän ja vastaavien tapahtumien perusteella.
Katz selitti, että poliisi ja ISA ovat vuosikauden olleet selvillä, että oliivipuitten polttamiset ja tuhoamiset, moskeijoitten sytyttäminen tuleen, muureihin kirjoitetut graffitit ja Koraanin polttamiset ovat anarkistien, äärivasemmistolaisten ja arabien tekemiä voidakseen niiden varjolla syyttää Juudean ja Samaria juutalaisasukkaita, joita Israelin media kutsuu halveksien ”setlereiksi”, siirtolaisiksi, ”jotka on asutettu arabien omistamalle maalle”. Näiden ”setlerien” lukumäärä kasvaa nopeimmin Israelissa, heidän lukumääränsä on n. 350 000 ilman Jerusalemin ympäristöä, jossa heitä lienee n. 250 000. He asuvat Israelin sydänmailla, Juudean ja Samarian vuorilla, rinteillä ja puronotkoissa, joissa Israelin Jumala lupaa hoitaa heidän haavansa ja parantaa heidät. (Hes.36)

Katz vakuuttaa, etteivät juutalaiset ole syyllistyneet toimintaan, joista heitä syytetään täysin asiattomasti. Hän lupaa asettaa komitean tutkimaan syytöksiä, ellei yhteiskunta tee sitä velvollisuutensa mukaisesti. Hän viittaa Rabinin murhan provokaattoriin Avishai Raviviin, jonka kiihottamina opiskelijat radikalisoituivat. Hän selittää, että syytökset nousevat esiin aina oliivien korjaamisen aikoihin, jolloin syytökset juutalaisasukkaitten arabien oliivipuitten varastamisesta ja tuhoamisesta leviävät helposti maailman median otolliseen maaperään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140504

4. PÄÄMINISTERI Netanyhau yritti saada USA:n varapresidentti Joe Bidenin ymmärtämään, minkä jokainen ajatteleva kadun mieskin tajuaa, etteivät nykyiset sanktiota – joskin häiritsevät Iranin taloitta – pysty millään tavoin estämään mullahi-hallitusta saamasta ydinasetta. Biden totesi, että USA on päättänyt estää Irania saamasta ydinasetta, mutta että se kaikesta huolimatta turvautuu diplomatiaan tavoitteensa saavuttamiseksi.

Netanyahun yritykset saada Biden tajuamaan, että vain konkreettinen sotilaallinen uhka voi saada Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadia muuttamaan kansaansa, menivät kuuroille korville. USA:n politiikkaa leimaa edelleen Obaman omaksuma myönnytys- ja taivuttelu-taktiikka, jolla viittaamalla maatiaisjärkeen ja kaveruuteen – kaikkihan tässä ovat muslimeja, Amerikkakin perustamisestaan lähtien, kuten Obama totesi eräässä puheessaan - uskoo saavuttavansa haluamiaan tuloksia, eikä siihen ole tullut mitään uutta Demokraattien viime vaalien rökäletappiosta huolimatta.
Biden varoitti samalla Netanyahya toimimasta oma-aloitteisesti.

Bidenin torjuntataktiikkaa Netanyahun esityksille tuli tehokkaasti USA:n puolustusministeri Robert Gates, joka sanoi Obaman sanoihin viitaten, että kaikki optiot ovat edelleen pöydällä, mutta että tällä hetkellä diplomatia on USA:n ainoa taktiikka, jota se toteuttaa.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-force-is-not-the-only-way-to-stop-a-nuclear-iran-1.323542

5. USA:N varapresidentti Joe Biden puheessaan juutalaisjärjestöjen johtajille Marriot hotellin tanssisalissa sunnuntaina, että USA:n ja Israelin välit ovat rikkumattomat. Hän pystyi jopa keskustelusävyyn mainitsemaan hänen Israelin vierailunsa aikana sattuneen taktisen kömmähdyksen Knessetin rakennusvaliokunnan ilmoittaessa muutaman sadan asunnon rakentamisesta Ramat Shlomoon. Hän totesi, että asia puitiin loppuun Netanyahun kodissa, mutta hän ei ilmeisesti mahtanut mitään sille, että ulkoministeri Hillary Clinton tarttui asiaan ja haukkui ja uhkaili Netanyahua puhelimessa 45 minuutin ajan päästäen keskustelun julkisuuteen protokollan vastaisesti. Se oli tahallinen loukkaus ja käsittämätön diplomaattinen hyökkäys, joka aivan selvästi sävyttää heidän välejään Hillaryn maireasta hymystä huolimatta TV-kameroiden edessä.
Varapresidentti Biden kävi läpi Israelin uhkakuvia lähtien Iranin ydinaseuhkasta, jonka hän lupasi USA;n estävän koskaan valmistumasta, edeten Iranin tukemiin terrorijärjestöihin Gazassa ja Libanonissa ja siirtyen edelleen Israelin olemassaolo-oikeuksia mitätöiviin esityksiin ja lausuntoihin kansainvälisissä järjestöissä. Hän otti esiin Goldstonen raportin cast lead sodasta edeten flotilla-yrityksiin Gazan saarron murtamiseksi sekä niiden yhteydessä nostettuihin rikossyytöksiin IDF:n ja Israelin johtajia vastaan kansainvälisissä oikeus-laitoksissa, joita vastaan hän sanoi taistelleensa hellittämättä ja jatkavansa edelleen.
Joe Bidenin viesti Israelin kansalle oli, ettei se koskaan tule tuntemaan oloaan turvalliseksi, ellei se saa rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa. Hänen viestinsä on sinänsä sävyltään aivan oikea ja hyväksyttävissä, mutta se perustuu virheellisiin kuvitelmiin ja vaaralliseen tietämättömyyteen raakalaismaisesta todellisuudesta, mikä tilannetta Lähi Idässä vallitsee. Luulisi sentään ”USA:n Siperian” Irakissa ja Afganistanissa opettaneen jotain USA:n islam-myönteisille johtajillekin, mutta näin ei näytä tapahtuneen.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/biden-to-american-jewry-u-s-determined-to-stop-iran-from-obtaining-nuclear-weapons-1.323521

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF teki päätöksen, ettei se asenna valmiita ”iron dome” it-patteristoja Gazan ja Libanonin rajoille ennen ensi vuoden alkua. Selitykseksi kerrotaan, että ensin henkilökunta täytyy kouluttaa hallitsemaan niiden monimutkainen järjestelmä. Barakin väitettiin jo kuukausia sitten päättäneen, että hän mieluummin käyttää valmistuvia patteristoja myyntitarkoituksiin kasvattaakseen puolustusministeriön tuloja. Iron Dome pystyy seuraamaan 20 kohdetta saman aikaisesti 4-70 km:n säteellä. Järjestelmää testattiin heinäkuussa, jossa se onnistuneesti eliminoi käytetyt 122 Grad-tyyppiset testiraketit. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194423
- Haririn murhaa tutkiva YK:n asettama tribunaalin raportista vuotaneen tiedon mukaan pääsyytetty on Hizbullahin sotilasjohtaja Imaad Mughniyeh, joka teloitettiin auto-pommilla Damaskoksesa 2008, sekä hänen sisarensa mies Mustafa Badr a-Din, yksi järjestön johtavista sotilaskomentajista. Tribunaalin syytelistalta näyttää pudonneen pois Syyrian presidentin Bashar Assadin osuus, jota monet pitävät koko murhan varsinaisena suunnittelijana ja valvojana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194440
- 22-vuotias Ayman Rajabi ammuttiin PA:n oikeuslaitoksen edessä Hebronissa. Hänen tapaustaan oli tarkoitus käsitellä oikeudessa kilpailevan klaanin jäsenen murhasta syytettynä. PA:n poliisi pidätti hänen muutama kuukausi sitten. Palestiinalaiset väittävät, että Hebronin juutalaisyhteisö häiritsee poliisin toimia, koska etsityt voivat paeta juutalaisten alueelle. Toisessa tapauksessa PA:n poliisi pidätti miehen, joka FaceBookissa väitti olevansa Allah ja kritisoi muslimeja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194424
- Maailman pinta-alasta 47 % on erämaahan verrattavaa ja maanviljelykseen sopimattomaksi pidettävää, mutta niillä alueilla asuu 60 % maapallon väestöstä. Israelin maa-alasta 40 % on Negevin kuivaa erämaata, jonka käyttäminen maatalouteen ja sen hyödyntäminen muihin tarkoituksiin on työlästä. Israelin tutkijat ovat kehitelleet uusia menetelmiä tällaisten alueitten saamiseksi hyödynnettäviksi. Yksi näistä menetelmistä on ns. pisara-kastelu, missä taimien ja kasvien kastelua säädellään tietokoneitten avulla, mikä vähentää veden tarvetta radikaalisti. Israel on vienyt tätä innovaatio-menetelmää lukuisiin maihin mutta varsinkin Afrikkaan, jossa erämaa valtaa vuosittain laajoja alueita. Menetelmästä käytetään nimeä TIPPA. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194404
- Kuivien asioitten käsittelyn vastapainoksi muutama muffin resepti, joka kostuttaa suun vedelle jo pelkästä kuvien katselemisesta. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=193672

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021