MAANANTAI 01.11.10

1. HUOMENNA, 02.11.10, USA äänestää kongressin välivaaleissa tilanteessa, jota monet pitävät yhdestä kriittisimmistä, joissa tämä maailman mahtavin valtio on koskaan ollut. Paitsi että siinä mitataan Obaman hallituksen sisäpolitiikkaa ja sen tekemiä useita uusia lakeja, joilla perinteistä elämää aiotaan kammeta ennen kokemattomille ulapoille, siinä mitataan samalla Obaman henkilökohtaista kansansuosiota, vaikka hänen paikkansa Valkoisessa Talossa ei olekaan vaalien aiheena. Monet tunnustetut poliittiset tarkkailijat varoittavat, että jos nykyisin kongressia hallitseva demokraattinen puolue kärsii todella niin suuren tappion, kuin ennusteet vakuuttavat, Obaman sisäpolitiikka vaikeutuu siinä määrin, että hän tulee keskittymään ulkopolitiikkaan, jota kongressi ei sillä tavoin pysty valvomaan. Tämän uskotaan tuottavan ongelmia ja vaaroja Israelin ja USA:n suhteille ja sen erikoisasemalle yhteistyökumppanina.

WND:n Lähi Idän toimiston johtaja Aaron Klein tarkastelee artikkelissaan tilannetta ”Obama to turn on Israel after midterme election” (Obama kääntyy Israelia vastaan välivaalien jälkeen). Hän kertoo huomattavan palestiinalaisen poliitikon todenneen, että ”Netanyahu tärisee pelosta odottaessaan politiikkaa, jota Obama tulee harjoittamaan vaalien jälkeen”.
Klein kertoo sekä tämän poliitikon että turvallisuusmiesten Egyptissä ja Jordaniassa kuulleensa Obaman hallituksen suunnitelmista kiristää painostusta Netanyahun hallitusta kohtaan. Yksi näistä on USA:n tuen vähentäminen ja pidättyminen käyttämästä veto-oikeuttaan YK:n käsitellessä Israelia koskevia kysymyksiä.
Toiseksi USA voi antaa tukensa PA:n suunnitelmille itsenäisyyden julistamiseksi Juudean ja Samaria sekä Gazan alueille siinä tapauksessa, ettei Netanyahu onnistu neuvottelemaan rauhansopimusta PA:n kanssa, ja sen alistamista YK:n turvallisuusneuvoston vahvistettavaksi. Keskustelujen edistymisestä ei ole mitään positiivista kerrottavaa.
YKSI OIRE tästä on Kleinin mukaan sen, että USA ei enää vastusta Hamasin ja Fatahin sopimusneuvotteluja, jota Abbas haluaa jatkaa Kairon valvonnassa. Virallisesti USA:n mukaan Hamas on terrorijärjestö, mutta sillä on ollut salaisia yhteyksiä sen kanssa. Netanyahu on selittänyt, että Hamasin valta Gazassa on esteenä rauhankeskusteluille. Mutta Obama on liittymässä EU-maitten kuoroon, joka vaatii Israelin tyhjentävän suurimman osan Juudeaa ja Samariaa tulevalle Palestiinan valtiolle, Klein kertoo.

EMERGENCY committee for Israel (Hätätilakomitea Israelin hyväksi) teki mielipidetiedustelun viime kuussa, mikä osoittaa Amerikan kansan enemmistön tukevan Israelia ennen palestiinalaisia ja äänestävän välivaaleissa ehdokkaita, jotka tukevat Israelia. Tiedustelun mukaan 53 % vastanneista äänestää Israelia tukevia. 54 % sanoi äänestävänsä ehdokasta vastaan, jonka sisäpoliittinen kanta vastaisi hänen omaansa mutta olisi Israelin vastainen.
93.5 % sanoi, että USA:n tulee vastata Israelin turvallisuudesta. 42.7 % uskoo Obaman Lähi Idän politiikan vahingoittavan Israelia, ja vain 29.6 % uskoo Obaman parantavan Israelin turvallisuutta. Artikkelissa käsitellään myös muutamien Demokraatteja ja Republikaaneja edustavien ehdokkaitten kilpailuasetelmia ja mahdollisuuksia vaaleissa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=222241

2. EGYPTIN halitusta edustava puolivirallinen lehti Al-Ahram julkaisi pääkirjoituksen, jossa syytetään presidentti Obamaa, ettei tämä pystynyt painostamaan Israelia jatkamaan rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa. Tämän viikkolehden pääkirjoituksen tarkoituksena lienee pyrkimys ”pelastaa Egyptin presidentti Mubarak uppoavasta laivasta, jollaisena Obaman painostuksesta alkaneita suoria rauhankeskusteluja Israelin ja PA:n välillä pidetään arabimaissa yhä suuremmassa määrin”. Pääkirjoituksessa selitetään, että Obaman hallitus on tehokkaasti luovuttanut ulkopolitiikkansa johdon Israelille.

LEHDEN aihetta käsittelee myös PalestineCronicle.com, jonka toimittaja Ramzy Baroud kirjoittaa: ”USA:n presidentti odotetusti epäonnistui Israelin hallitusta säilyttämään sellaisen edellytyksen varmistaakseen rauhanprosessin häiriöttömän purjehduksen. Sen jatkuminen ilmoitti Amerikan diplomatian paluun Lähi Itään.”
Egyptin vihan nostatti luultavasti Obaman Netanyahulle lähettämä kirje, jonka Dadid Makovsky Washingtonin Lähi Idän instituutista vuosi julkisuuteen. Siinä oletetaan Obaman luvanneen, ettei hän vaadi rakennuskiellon jatkamista sen jälkeen, kun Netanyahu julistaa 60 päivän kiellon Juudeassa ja Samariassa. Lisäksi siinä Obaman oletetaan luvanneen, että USA estää minkä tahansa Israelin vastaisen päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa 12 kuukauden sisällä sekä lisäävänsä painostusta Irania kohtaan.
Baroud lainaa Jewish Telegraphic Agencyn artikkelia, jota hän pitää erityisen raskauttavana ja jossa Obama hyväksyy Israelin lailliset turvallisuusvaatimukset. Baroiud olettaa Obaman tarkoittaneen tällä Netanyahun vaatimusta IDF:n jäämistä pitkäksi ajaksi Länsirannan itäosaan sekä Jordanjoenlaaksoon varmistaakseen maan itärajansa. Hän syyttää Obamaa sekä henkilökohtaisen että puolueensa edun nimissä luovuttaneen maansa ulkopolitiikan vieraalle valtiolle, mutta vielä pahempaa on se, että hän luovuttaa oikeuden IDF:lle pitää joukkojaan toisen maan alueella 60 päivän rakennuskieltoa vastaan. Tätä Baroud pitää erityisen epäeettisenä ja epäjohdonmukaisena. Hän kutsuu ”Obamaa ja hänen avustajiaan epätoivoisiksi myyntimiehiksi itserakkaan, tunteettoman turistin edessä” ja katsoo ”Obaman saavuttaneen poliittisen vaikutusvaltansa rajan Israelin suhteen kuten myös Irakissa, jossa hän sai kokea sotilaallisen voimansa rajoitukset”.
Baroud hyökkäsi artikkelissaan myös Abbasia vastaan, ”jolla ei ole poliittista voimaa eikä vaikutusvaltaa ja joka oli avustanut Netanyahua nousemaan uudelleen valtaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140356

3. FATAHIN virkailija Ramallahissa syyttää PA:n pääministeri Salaam Fayadia epäkiitolliseksi puheenjohtaja Mahmoud Abbasia ja hänen Fatah-puoluettaan kohtaan. Kh A Toameh sanoo JP:n artikkelissaan tämän osoittavan nousevasta jännityksestä Fayadin edustaman pienen Kolmas Tie-puolueen ja Fatahin välillä. Toameh sanoo ensimmäisen kerran todenneensa, että korkea PA:n virkailija ja edustaja julkistaa syytöksenä Fayadia vastaan. Aiemmin Fatahin virkailijat ovat sanoneet, että Fayad vähättelee Fatahia eikä toimita sille kuuluvia varoja.
Fatahin edustajat ovat myös vaatineet suurempaa valtaa Fayadin hallituksessa todeten, ettei ole hyväksyttävää, että pääministeri hallitsee kolmea ministeriötä.
Vain viime viikolla Fayad kielsi Lontoossa ilmestyvän arabilehden haastattelussa, että hänen ja Fatahin välillä olisi mitään jännitteitä.

FATAHIN vallankumousneuvoston jäsen Fahmi Zaareer sanoi sunnuntaina, että Fatah valitsi Fayadin pääministeriksi ja että hän toteuttaa siellä Mahmoud Abbasin puolueohjelmaa, jonka hän laati ennen vaaleja sekä PLO:n poliittista ohjelmaa. Hän sanoo, että Fayad valittiin hoitamaan hallitusasioita, jotta Abbas voisi keskittyä ongelmien hoitamiseen ja miehityksen lopettamiseen, jota on kestänyt yli kuusi vuosikymmentä. Zareer kritisoi Maan-uutistoimiston julkaisussa myös mediaa, joka antaa liian paljon tilaa Fayadille hänen edukseen. Hän vakuutti, ettei pääministerillä ole omaa näkyä vaan hän toteuttaa vain Abbasin ja Fatahin poliittista ohjelmaa eikä hänellä saa olla mitään tekemistä poliittisen päätöksenteon kanssa.
Sekä Abbas että Fatah ovat hylänneet Fayadin julkistaman suunnitelman Palestiinan valtiosta kahden vuoden sisällä, viimeistään elokuussa 2011.
Zareer ihmetteli, miten pääministeri voi olla samalla talous-, rakennus- ja työvoimaministeri, Jerusalemin asiain- ja tiedostusministeri? Hän syytti Fayadia, ettei hänellä ole mitään hyvää sanottavana Fatahista, joka nosti hänet nykyiseen asemaansa.
Arafatin serkkuna tunnettu Nasser al-Qidweh, Fatahin keskuskomitean jäsen, vakuutti ettei hänellä ole aikomusta asettua vastaehdokkaaksi Abbasin kanssa seuraavissa vaaleissa. Hänen kieltonsa lienee vastauksena the Wall Street Journalissa olleeseen kirjoitukseen, jonka mukaan Abbasin vastainen oppositio kasvaa Fatahin sisällä. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel varoittaa Venäjää, että sen Venezuelalle myymä S-300 ilmatorjunta ohjusjärjestelmä voi kulkeutua Iraniin. Venäjä peruutti 2007 Iranin kanssa tekemänsä sopimuksen toimittaa järjestelmä Iraniin ja lupasi palauttaa jo maksetut etumaksut. S-300 järjestelmä lienee yksi kehittyneimmistä ohjustorjunta menetelmistä. Sen tutka pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan ja iskemään 12 kohteeseen samanaikaisesti. Sen vaikutusalue on 200 km ja se pystyy iskemään ohjuksillaan 90 000 jalan korkeuteen. Venäjän ja Venezuelan suhteet ovat kehittyneet nopeasti. Venäjä toimittaa sinne panssareita, lentokoneita ja muuta uudenaikaista kalustoa, sekä rakentaa Venezuelan ensimmäisen atomivoimalan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=193475
- Israelin eteläosissa sijaitsevat kaupungit ja kylät vaativat, että hallituksen tulee toteuttaa lupaamansa puolustusjärjestelmä, Iron Dome, sekä rakentaa valmiiksi suojahuoneet raketti-iskuja vastaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193515
- USA sanoo löytäneensä pääepäillyn pakettipommijutussa. Kyseinen henkilö, Ibrahim Hassan al-Asiri, on nykyisin luultavasti Jemenissä. Hänen epäillään valmistaneen Richard Reidin kenkäpommin 2001 sekä myös 2009 ns. joulupommit. Hän luultavasti suunnitteli nigerialaisen lentomatkustajan alusvaatteisiin sullotun pommin, joka ei onneksi syttynyt mutta poltti pahoin häntä itseään. Dohassa löydetyt pakettipommit tulivat kahdessa matkustajakoneessa ensin Emiirikuntaan ja sieltä Qatariin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=193518
- IDF pidätti miehen Betlehemissä, joka tunnusti ampuneensa autoa Har Gilon ja pääkaupungin välillä. Kukaan ei loukkaantunut tässä tilanteessa. Maan pohjoisosassa sattui kolme erillistä ampumistapausta perjantaina. Kahdessa kohteessa tulitus liittyi luultavasti rikollisjengien välien selvittelyyn. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=193463, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140376
- USA:n senaattori Charles Schumer kritisoi Obamaa siitä, että tämä syyttää Israelia rauhankeskustelujen jumiutumisesta. Hän sanoo, että Abbasin ja palestiinalaisten valtaosan haluttomuus tunnustaa Israel juutalaisena valtiona on varsinainen syy. Hänen mielestään juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa eivät ole mikään syy pidättyä keskusteluista. Schumer on yksi Obaman tärkeimmistä tukijoista, minkä johdosta hänen mielipietillään on sitäkin suurempi painoarvo.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140363
- Lodissa tapahtuneet väkivaltaisuudet ovat aiheena INN:n artikkelissa, jossa käsitellään kysymystä laajemminkin kuin Israelin arabien osalta. Perheen kunnian rikkomisesta johtuva yleensä naisten surmaaminen jatkuu Israelin arabien keskuudessa, mistä artikkelissa esitetään useita esimerkkejä. Israelissa toimii järjestöjä kuten Jad Leachim., jotka pyrkivät auttamaan vaikeuksiin joutuneita arabinaisia mutta myös juutalaisia naisia, jotka ovat suostuneet antautumaan arabille ja joutuneet tämän kotona väkivallan kohteiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140358
- Liikenneministeri Yaakov Katz sanoo tienneensä pakettipommeista ennen julkisuutta ja sanoo, että Israel on ollut hälytysvalmiudessa torstaista lähtien. Vaikka pommit eivät suoraan olleet Israelia vastaan tähdättyjä, tarkastustoimia on tehostettu kaiken varalta, sillä juutalaiset olivat terroristien tähtäimessä joka tapauksessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3977847,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021