Wednesday, November 24, 2010

KESKIVIIKKO 24.11.10

1. LÄHI IDÄN asiantuntija David Makovsky vakuuttaa JP:n kolumnistien H L Kriegerin ja H Keinonin artikkelin mukaan, että USA:n ja Israelin neuvottelijat ovat viimeistelleet tekstin, jolla määritellään Netanyahun ja Clintonin 11.11.2010 New Yorkissa pidettyjen maraton-keskustelujen sisältö. Miksi sen laatiminen kirjalliseen muotoon kesti näin kauan on asia sinänsä, mikä vaatisi oman selvityksensä.

MAKOVSKY palasi takaisin Yhdysvaltoihin keskusteltuaan täällä tiiviisti Israelin ja PA:n johtajien kanssa. Puhuessaan tiistaina Washingtonin Lähi Idän Politiikan Instituutin tilaisuudessa hän antoi ymmärtää, että kirjallisen tekstin hyväksymiseen ja allekirjoittamiseen liittyy kysymyksiä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Hän selitti, ettei Obaman hallituksen tarjoukseen F-35 hävittäjien sisällyttämisestä osaksi sopimusta ole yksiviivaisen selvä, koska niiden toimittaminen edellyttää kongressin hyväksymistä, mikä republikaanien säästöohjelman puitteissa voi vaikeutua. Tämä viittaa siihen, että ne lahjoitettaisiin.

MAKOVSKYN puheen mukaan hävittäjien sisällyttäminen USA:n tarjoukseen Israelille on jokeri, jolla Netanyahu yrittää painostaa turvallisuuskabinetin sopimuksen taakse. Koneet lienevät huippua alallaan, kun ne joskus valmistuvat, mutta koska toinen 20 koneen erä olisi käytettävissä aikaisintaan 2020 tienoilla, yhä useampi asiantuntija katsoo, että niiden merkitys ei ole silloin enää sama kuin nyt uskotaan. Samanlaisia koneita suunnittelevat ja rakentavat monet muutkin maat: Venäjän kone on prototyyppiasteella; Kiinalla on oma versionsa, samoin Intialla ja jopa Iranilla. Ne valmistuvat lähi vuosien aikana ja ovat hinnaltaan arvioiden mukaan huomattavasti edullisempia kuin F-35. Lisäksi he painottavat, että USA:n F-22 kone on jo USA:n armeijan käytössä, ja monet uskovat, että se on parempi kuin F-35.

ISRAEL ei Makovskyn mukaan halua sitoa ensimmäiseksi käsiään rajojen suhteen, sillä maa on sittenkin sen paras valtti neuvotteluissa PA:n kanssa. Siksi Israel haluaa keskustella muista tärkeistä kysymyksistä kuten pakolaiset ja Jerusalem sekä Jordanjoenlaakson kohtalo, jonka valvonnan Israel sanoo tarvitsevansa turvallisuutensa vuoksi pitkäksi aikaa.

NÄITTEN ongelmien kasautuessa suunniteltuun 90 päivän rakennuskiellon aikaan, jolloin niistä tulisi voida sopia ainakin periaatteessa, Israelissa on vahvistumassa näkemys, ettei lopullista sopimusta ole mahdollista solmia aivan lähitulevaisuudessa –huomioiden epäilyt PA:n nykyjohdon laillisuudesta ja heikkoudesta. Tämän johdosta vaihtoehtoisen suunnitelman mukaan olisi pyrittävä pitkän ajan väliaikaiseen sopimukseen, mikä antaisi aikaa valmistella Israelin ja PA:n välisiä suhteita ilman takarajaa. Tätä kantaa edustaa varsinkin Israel Beiteinu ja sen puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman.
LABOUR-PUOLUE sen sijaan hoputtaa puheenjohtajansa Ehud Barakin tavoin, että kahden valtion periaatteen toteuttaminen on tehtävä mahdollisimman pian ulkoisen paineen noustessa. Barak haluaa ”erottaa nämä kaksi kansaa toisistaan, jotta Israel säilyisi juutalaisena ja demokraattisena”. Toiseksi Barak pitää juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa – mukaan lukien Jerusalem – laittomana ja vakuuttaa, ettei yksikään hallitus maailmassa ole siitä eri mieltä. Hän pelkää, että arabit voivat liittoutua USA:n kanssa ja sanella ongelmiin yksipuolisen ratkaisunsa.

ITALIAN Israelissa vieraileva ulkoministeri Franco Frattini sanoi, että EU haluaa kahden valtion sopimuksen toteutuvan mahdollisimman pian, mutta ettei EU voi sanella sopimus-tekstiä Brysselistä käsin, ja neuvotteluja tulee käydä nykyisin voimin eikä odottaa uusia.
EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherine Ashton viittasi neuvoston 2009 lausuntoon, jonka mukaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat ”kansainvälisen lain vastaisia” ja muodostavat esteen rauhalle ja kahden valtion perustamiselle. Toiseksi hän painotti tilanteen vaikeutta Gazassa ja vaati, että ainakin vientiliikenne sieltä ulkomaille tulisi avata. Israelin viranomaiset hämmästelevät, miten ulkona Ashton on todellisesta tilanteesta alueella, ja miten paljon se poikkeaa Italian ulkoministeri Frattinin näkemyksistä. Tämän johdosta he eivät sano ihmettelevänsä, ettei EU:lla ole selkeää näkemystä realiteeteista, vaan ovat juuttuneet omiin fantasioihinsa, joiden pohjalta yhteistyö on lähes mahdoton. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196514

2. MAANANTAINA hyväksytty laki maa-alueitten luovuttamisesta Jerusalemista ja Golanilta, jotka Israel liitti osaksi valtakuntaansa, on vahvistanut huomattavasti Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita. Vaikka laki ei suoraan koskekaan Juudeaa ja Samariaa, koska Israel ei ole liittänyt niitä alueisiinsa, he katsovat lain vaikutuksen tuntuvan missä tahansa Israelin ja palestiinalaisten välisessä rauhansopimuksessa. Tämä ilmenee selvästi jo siinä, että koska PA ei suostu edes neuvottelemaan rauhasta ilman Jerusalemia, sen asemaa koskevat sopimukset joutuvat välittömästi nyt hyväksytyn lain vaikutuksen piiriin.

VASEMMISTOLAISET järjestöt kuten Peace Now, jonka ideologia nousee marxilaisen Meretz-puolueen syövereistä, sanoo tutkivansa mahdollisuutta valittaa asiasta korkeimpaan oikeuteen perustellen sitä sillä, että laki on peruslain vastainen – Israelilla ei ole perustuslakia.
Tulevaisuus näyttää, onko heillä mahdollisuuksia muuttaa vahvan enemmistön tukemaa lakia.

Lain kannattajat vakuuttavat, että se tulee estämään vastuuntunnottomien pääministerien runnovan suunnitelmiaan läpi päätöksentekojärjestelmän demokratian säännösten vastaisesti. Esimerkkinä tästä on tapa, millä Ariel Sharon ohitti Likudin keskuskomitean ja muita instituutteja juutalaisten karkottamiseksi Gazan kaistalta vakuutellen sen parantavan Israelin turvallisuutta ja kohentavan sen diplomaattista asemaa maailmalla. Israelin imago parani hetkeksi muuttuen pian entistä vihamielisemmäksi. Turvallisuuden asemesta Gazan rajan tuntumassa sijaitsevat juutalaisyhteisöt ovat kokenet ennen näkemättömät raketti- ja kranaatti-iskut. Sen sijaan, että Israel olisi voinut pestä kätensä Gazan kaistan suhteen, se on juuttunut ilman omaa syytään entistä pahemmin Gazan hetteiköihin ja hiekkadyyneihin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=196520

3. HAIFAN öljyn jalostuslaitoksessa sattunut kaasuvuoto surmasi kolme työntekijää ja vammautti viisi muuta, jotka vietiin Rambam sairaalaan. Tiistai-iltana sattunut vuoto saatiin hallintaan samana iltana. Kaikki surmansa saaneet olivat Yafian yhteisöstä lähellä Nasaretia.

Aiemmin tiistaina havaittiin vuoto bromiinia sisältävässä tankissa, joka saatiin myös hallintaan. Bromiinia tuotetaan Kuolleenmeren alueelta, josta se kuljetetaan rekka-autoilla Haifan satamaan ulkomaille kuljetusta varten. Hallitus on aloittanut tutkimukset kuljetusten turvallisuusriskeistä ja kuljetusreitin muuttamisesta Ashdodiin, joka on paljon lähempänä eikä sinne johtavan tien varrella ole runsaasti asutusta. Osa bromiinista menee Ramat Hovaviin kotimaista käyttöä varten.
Jos bromiinia pääsee kuljetuksista tai varastoista maaperään, se suuresti syövyttävänä saastuttaa pohjaveden ja turmelee infrastruktuurin. Ympäristöministeriön laskelmien mukaan vakava bromiinin vuoto voisi surmata 6 500 – 350 000 ihmistä.
Tiistai-iltana havaittiin pieni vuoto 21-tonnin rekkakuljetuksessa Ramat Hovavin teollisuus-alueelle. Vuoto havaittiin 12.30 ja se saatiin korjattua 13.30 mennessä. Kukaan ei vammautunut tässä vuodossa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=196494

4. YK:N turvallisuusneuvoston Lähi Itää käsittelevän istunnon aikana apulaispääsihteeri P Lynn Pascoe sanoi, että ”fosfori-kranaattien käyttäminen Gazasta Israeliin on hyvin huolestuttava kehitys”. Hän ei näköjään pitänyt minään sitä, että kranaatteja ammutaan Gazasta Israelin siviilikohteisiin rauhan aikana.
”Kaikkihan näin tekevät”, lienee ollut hänen arvionsa tilanteesta, ja siihen hän saa hyvää tukea siitä, miten Pohjois-Korea aloitti tykistötulen Etelä-Korean asutulle lähisaarelle ilman varoitusta. Uutislähteiden mukaan siihen oli tosin hyvä syy, sillä Pohjois-Korean uusi hirmuhallitsija, joka korotettiin kenraaliksi ilman meriittejä, tarvitsee edes jotain näytteeksi sotaisuudestaan.

PASCOE kehotti Lähi Idän arabimaita yhdessä USA:n ja Israelin kanssa ratkomaan alueella pesivät ja kehittyvät ongelmat esittäen samalla toivonsa, että alkutaipaleella olevat suorat neuvottelut Israelin ja PA:n välillä etenevät. Hän hoputti toimiman ripeästi todeten kvartetin toiminnan asian hyväksi, jonka jäsenet pitävät jatkuvaa yhteyttä keskenään. Todettuaan huomattavan rakentamistoimen jatkuvan tai olevan suunnitteilla Länsirannalla Pascoe kehotti Israelia toimimaan ”tiekartan” vaatimusten mukaan ja ”lopettamaan laittoman rakentamisen Juudeassa ja Samariassa”. Hän selitti, ettei kansainvälinen yhteisö tunnusta Israelin toimittamaa Jerusalemin itäosien liittämistä pääkaupunkiin ja totesi, että Jerusalemin asema päätetään kansainvälisessä järjestössä. Samalla hän kehotti jäsenmaita tukemaan PA:n valtion rakentamispyrkimyksiä lisäämällä taloudellista tukeaan vararikon partaalla toimivalle yhteisölle.
Viennin salliminen Gazasta ulkomaille oli yksi huomio Pascoen puheessa, ja viimeiseksi hän muisti mainita Gilad Shalitin vapauttamisen Hamasin vankeudesta yli 5 vuoden jälkeen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=196534

5. UUTISOTSIKOITA
- Likudin keskuskomitea kokoontuu ensi maanantaina keskustelemaan Netanyahun rakennuskieltoesityksestä, jonka se jo kerran hylkäsi. Painostusta lisätään opetusministeri Gideon Saariin, joka rivesi aiemmasta kielteisestä kannastaan ja sanoo nyt kannattavansa kieltoa ehdolla, että Jerusalemia rakennetaan kaiken aikaa eikä kieltoa jatketa yli 90 päivää. (JP)
- Likudin kansanedustaja Danny Danon tapasi Washingtonissa ja Chicagossa kongressin edustajia ja juutalaisjohtajia. Hän ehdotti kongressin sisäisen komitean perustamista painostamaan Obamaa Israelille epäedullisissa päätöksissä. Hän tapasi republikaanien johtajia ja entistä presidenttiehdokasta Mike Huckabeetä sekä Gary Baueria. Valittaessaan heille Obaman tapaa jyrätä Israelin pääministeriä, he pyysivät anteeksi Obaman puolesta. (JP)
- Naiset ovat taas aiheuttamassa ongelmia korkeille johtajille. Poliisikomentaja Uri Bar-Lev, joka on ehdolla poliisin ylitarkastajaksi, on saanut kaksi naista niskaansa väittäen komentajan lähennelleen heitä asiattomasti, joista ensimmäinen väittää joutuneensa hänen raiskattavakseen viisi vuotta sitten ollessaan vielä naimisissa. Bar-Lev alistuu valheenpaljastuskokeeseen tänään. Epäilyksiä herättää se, että naiset tulivat esiin juuri ennen ylitarkastajan nimittämistä, minkä johdosta poliisi tutkii mahdollista yhteyttä naisten ja Bar-Levin kilpailijan välillä. (JP)
- IAEA vahvistaa, että Iranin uraaninrikastus on hidastunut tai keskeytetty toistaiseksi. Epäilyt kohdistuvat Stuxnet virukseen, jonka uskotaan vahingoittaneen ydinlaitosten tietokoneita siinä määrin, että Natanzin 5000:sta kontrifugista 3000 on pysäytetty. Virus on levinnyt laajalle Iranin teollisuuslaitosten pariin tuhoten myös yksityisten toimihenkilöitten atk-laitteita ja sylimikroja. Iranin ydinteollisuuden johtaja Ali Akhbar Salehi toteaa, että länsi pyrki vahingoittamaan maan ydinteollisuutta, mutta epäonnistui siinä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=196481
- Gambia katkaisi suhteensa Irani kanssa, kun selvisi, että Nigerissä takavarikoitu aselähetys oli matkalla Iranista Gambien kapinallisille. Nämä maat ovat turvallisuusneuvoston jäseniä, mikä lupaa ongelmia Iranille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140810
- IDF:n sotilaat pysäyttivät PA:n virallisen auton turvallisuusaidan tarkastuspisteessä matkalla Tulkamista. Autosta löydettiin konekivääri, runsaasti ammuksia sekä 7 putkipommia ja IDF:n sotilasvarusteita. Miehet pidätettiin. Uutinen ei kerro, minne aseet olivat matkalla. IDF jatkaa terroristien jahtaamista PA:n alueilla, vaikka se kuuluisi Keith Daytonin kouluttaman ”armeijan” tehtäviin. IDF pidätti 10 arabia Länsirannalla epäiltyinä terrorismista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140811
- Venäjän öljyjätti Gasprom haluaa ostaa osinkoja Israelin kaasulöytöjä tehneestä yhtiöstä, kertoo Globes. Libanon väittää, että osa kaasukentästä on sen aluevesillä ja uhkaa nostaa vaikka sodan oikeuksiensa puolustamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140805
- Kuningasperheeseen kuuluva prinsessa Persianlahden valtiosta tuli sydän-leikkaukseen Israeliin hänen lääkärinsä vakuuttaessa, että Israelissa hän saa ainakin Lähi Idän parhaan hoidon. Hän sai erikoisjärjestelyjen kautta viisumin ja leikattiin eilen. Hän kuuluu tärkeään hallitsijasukuun, jonka henkilöllisyys ja kansallisuus pidetään visusti salaisena. Myöskään sairaalan nimeä ei paljasteta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140778

No comments: