KESKIVIIKKO 17.11.10

1. ULKOMINISTERI Hillary Clintonin ja pääministeri Benyamin Netanyahun kesken sovittu suunnitelma rauhankeskustelujen aloittamiseksi ei näytä etenevän aivan niin sujuvasti kuin odotettiin ja kuviteltiin. Epäileviä ”tuomaita” on sekä Israelin että palestiinalaisten leirissä.

PALESTIINALAISTEN taholta kerrotaan, etteivät he voi hyväksyä USA:n tarjoamia ”lahjuksia”, kuten jotkut niitä nimittämät – varsinkin F-35 koneitten määrän kaksin-kertaistaminen samaan hintaan karsastaa pahasti Abbasin osin samentuneisiin silmiin - eikä Clintonin lupaus olla jatkamatta 3 kuukauden rakennuskieltoa sovi sekään heidän pirtaansa. Pahin ongelma lienee kuitenkin siinä, että USA lupaa olla käyttämättä veto-oikeuttaan mitä tahansa Israelia tuomitsevaa päätöslauselmaa vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Tämä paljastaa samalla suunnitelman, miten PA aikoi käyttää hyväkseen YK:n päätöslauselmia: Tarkoitus lienee ollut niiden kautta painostaa Israel myönnytyksiin, joihin se ei suostuisi ilman YK:n pakotteita. Lisäksi PA:n talous on aina ”pa”, ”lisää liksaa” tarvitaan, ja paljon, varsinkin jos PA:n täytyy aloittaa väestönsä huolehtiminen itsenäisesti.
Vaikka tilastot kertovat, että PA:n talouskasvu tälle vuodelle nousee 8.5 – 10 %:n välille, se kuitenkin ilmoittaa maailmalle olevansa vararikon partaalla, tappiota on puolesta miljardista miljardiin USD. Taloustiede on mystinen tavalliselle ihmiselle, kuten tämäkin osoittaa.

KITKATTA Netanyahun esittämää suunnitelmaa ei nielty myöskään Israelin poliitikkojen ja ministereitten parissa. Epäilyksiä on esitetty myös hallituksen ministereitten parissa, jopa niiden suulla, joita on pidetty Netanyahun uskollisina kannattajina. Näiden epäilysten johdosta ja niiden torjumiseksi Netanyahu sanoo odottavansa kirjoitettua dokumenttia, mistä sovittiin ja millä tavoin - jota muuten odottavat PA:n johtajatkin, jotka sanovat saaneensa tiedot välikäsien kautta, mikä ei ole hyvä tapa hoitaa diplomatiaa.

Epäilevää kantaa edustavat ministerit Yuli Edelstein ja Benny Begin sanovat, ettei USA tule koskaan antamaan kirjoittua lupausta pitää Jerusalem rakennuskiellon ulkopuolella eikä sitäkään, ettei kieltoa jatkettaisi 90 päivän moratoriumin jälkeen. Palestiinalaiset ovat jo esittäneet, ettei aika riitä sopimukseen pääsemiseksi ja vaativat kieltoa ilman takarajaa. Lisäksi herää kysymyksiä, mikä merkitys niillä kahdellakymmenellä F-35 lisäkoneella olisi, jos ne saadaan vasta 2020 paikkeilla; nykyiset johtajat silloin joko nukkuvat nurmen alla tai keinuttelevat itseään jossain hoitolaitoksessa, ja teknologia on edistynyt uusiin haasteisiin.

Epäilyksiä on myös herätetty Obaman todellisista aikeista koskien suuria juutalaiskaupunkeja ja yhteisöjä Juudeassa ja Samariassa. Saatujen vihjeitten perusteella voidaan päätellä, ettei hän välttämättä tue Israelin vaatimuksia Gush Etzionin blokin ja Arielin tai Maale Adumimin pitämiseksi Israelin puolella tulevaa rajaa. Toisin sanoin: Israelin päättäjien keskuudessa elää voimakas epäluulo Barack Obaman uskottavuudesta. Asiaa selventäisi huomattavasti se, että Obama vahvistaisi presidentti Bushin joskus 2004 Ariel Sharonille kirjoittaman kirjeen, jossa hän selkeästi ilmaisi tukevansa Israelin vaatimuksia muuttuneesta tilanteesta Juudean ja Samarian alueilla, eli että kehityksen myötä syntyneet suuret juutalaisyhteisöt on huomioitava rauhanneuvotteluissa. Obama ei ole halunnut sitoutua tähän.

USA:N ulkoministeriön puhetorvena esiintyvä P J Crowley suhtautuu hyvin välttelevästi journalistien kysymyksiin, antaako Obaman hallitus kirjallisen dokumentin, joka sitoisi sen käsiä muuttuvissa tilanteissa. ”Olemme valmistautuneet tekemään kaikkemme voidaksemme luoda luottamukselliset olosuhteet Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen jatkumiseksi”, oli hänen pyöreä vastauksensa. Tämä lisää epäilyksiä ”pienellä kirjoitetusta lisälauselmasta”, mikä kiireelliseltä lukijalta jää yleensä huomioimatta.
USA:N diplomaatti David Hale on Israelissa tällä viikolla. Hän tavannee PA:n johtajia ja myös Israelin päättäjiä saadakseen paremman kuvan Washingtoniin, ”millaisia ovat marjat” tänään.
Entinen Israelin YK:n lähettiläs Zalman Shoval toteaa, että jos Netanyahu aikoo saada suunnitelman hyväksytettyä 15-ministerin turvallisuuskabinetissaan, hänen tulee toimia kiireesti, sillä jokainen päivä tuo lisää epäilijöitä. Kun on kysymys Israelin turvallisuudesta ja kysymyksistä, jotka sitovat Israelin ehkä vihamielisen valtion naapuruuteen, miksi asiaa pitäisi hoitaa hätiköiden? Luulisi Oslon sopimusten muiluttamisen Knessetissä valkoisen ”subarun” hinnalla opettaneen, mihin todellisuuden peitteleminen ja kiire voi johtaa – niitä lähes 1500 terroristien kynsissä menehtynyttä ja tuhansia vammautuneita ei voi korvata ylevillä juhlapuheilla rauhasta ja turvallisuudesta, mikä on osoittautunut pelkäksi illuusioksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195624

2. SAEB EREKAT, joka näyttää nousevan PA:n tärkeimmäksi johtajaksi Abbasin imagon hämärtyessä ja hänen oppositionsa kasvaessa tavasta, millä hän hoitaa rauhanprosessia, sanoi keskiviikkoaamuna, että PA tulee keskittymään tulevien rauhankeskustelujen alussa rajoihin, mutta myös kaikkia muita tärkeitä kysymyksiä käsitellään kolmen kuukauden rakennuskiellon aikana. Lisäksi hän totesi, että PA on jo tunnustanut Israelin eikä näe mitään syytä vakuuttaa, että se tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.

EREKAT vakuutti edelleen, että Netanyahu on hyvin tietoinen, mitä PA vaatii, ja keskustelujen jatkuminen on siten hänen käsissään. Tällä hän viitannee siihen, että Israelin tulee ulottaa rakennuskielto täydellisenä myös Jerusalemin itäosiin ja ilman takarajaa. Edelleen hän vaatii, että Israel lupautuu tunnustamaan 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat tulevan Palestiinan valtion länsirajana, mukaan lukien Jerusalemin itäiset lähiöt.

JP:n henkilökunnan kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että PA:n haluttomuus vakuuttaa palaavansa neuvotteluihin Clintonin ja Netanyahun keskusteluissaan esille tulleitten suunnitelmien puitteissa viivästyttää USA:n kirjallista dokumenttia, jota Netanyahu vaatii voidakseen esitellä asian hyväksyttäväksi turvallisuuskabinetilleen. Täten koko prosessin jatkuminen kitkatta odottaa PA:n kannan selventämistä, jota he taas eivät sano voivansa antaa ennen edellä mainittua dokumenttia. Erekatin tulkinnat eivät välttämättä edusta Abbasin näkökantaa kaikilta osin. Abbas kuitenkin on pysytellyt hiljaa odotellen, mihin suuntaan tuulet puhaltavat. Lisäksi nyt on muslimien ramadanin Id al-Adha, jolloin teurastetaan lampaita ja vuohia uhreina Allahille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195653

3. IRANIN entinen hävittäjälentäjä Bahazad Masawi kertoi Israelin TV-10 lähetyksessä, että Iranilla on ydinaseohjelma. Masawi pakeni Iranista ja asuu piiloutuneena Pariisissa. Hän kertoi Iranin presidentti Ahmadinejadista näin: ”Ahmadinejad luo terroria ja kiihottaa sotaan alueella. Tämä ei ole hyvä Iranin kansan kannalta. Ahmadinejad tekee tilanteen Iranissa ja alueella entistä vaikeammaksi.” Hän on entinen jo pahasti vanhentuneen F-14 koneen lentäjä ja vakuuttaa, ettei Israel ole Iranin vihollinen. Hän selittää, ettei Iranin kansa ole koskaan ollut Israelin kansan vihollinen, vaan he ovat aina olleet ystäviä. Hän viittasi kuningas Kyyrokseen, joka salli juutalaisten karkotettujen palata kotimaahansa Persiasta.

MASAWI valitti sitä, hänen maansa tukee terrorijärjestöjä kuten Hizbullah ja muita väittäen, että kaikki Irani valtion varat tukevat terrorismia ja siinä Iran on johtava valtio maailmassa.
Hän sanoi, että lentäjien tehtävänä oli vain lentää, eikä hän saanut mitään tietoja Israelin ilmavoimien taistelutekniikasta, sitä hoitaa Iranin tiedustelupalvelu. Hän ei pidä hyvänä Iranin viranomaisten tapaa pidättää toisin ajattelija kadulla, viedä hänet vankilaan, jossa hänet raiskataan ja lopulta kidutusten jälkeen tapetaan. ”Tällaista kutsutaan diktaruuri-hallitukseksi, se ei ole oikeamielinen hallitus”, hän toteaa.

IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi jatkaa vierailuaan Kanadassa ja USA:ssa. Hän totesi journalisteille, että YK:n ja USA:n asettamat sanktiot alkavat purra Iranin talouteen, mutta vaati niiden koventamista. Ashkenazi, jonka toimikausi päättyy ensi vuoden helmikuussa, tunnustetaan maltilliseksi Puolustusministeriön sisällä, joka pyrki etsimään rajoitettuja ratkaisuja ja vastusti rajuja hyökkäyksiä mm. cast lead operaation aikana. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:N puolustusministeri Robert Gates vihjailee, että kiristyneet sanktiot ovat todella alkaneet vaikuttaa Iranin sisällä. Hän sanoo saaneensa tietoja, joitten mukaan ylin kaitsija Ali Khameney epäilee, ettei presidentti Mahmoud Ahmadinejad kerro hänelle todellista tilannetta Iranin taloudesta, vaan kaunistelee tietoja. Gates puhui näitä keskustellessaan Wall Street Journalin johtajan kanssa. Toiseksi hän epäili voimatoimien tehokkuutta estää Iranin ydin-suunnitelman toteuttamista, sillä ne todennäköisesti vain ajaisivat ne nykyistäkin salaisemmiksi ja yhdistäisivät kansan sen taakse. Pääministeri Netanyahu pyrki vaikuttamaan USA:n johtoon tavatessaan varapresidentti Joe Bidenin äskeisen USA:n matkansa aikana, etteivät kovennetut sanktiotkaan saa Irania luopumaan ydinohjelmastaan. Gates tyrmää nämä vaatimukset ja väittää, että sanktioitten purevuus on yllättänyt Iranin johdon, vaikka se ei sitä julkisesti tunnustaisikaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195580
- YK harkitsee, että Durban III, rasismia käsittelevä YK:n sponsoroima konferenssi, pidetään syyskuun 21. päivänä 2011 New Yorkissa. Hyvästä aikeesta huolimatta molemmat edelliset konferenssit muuttuivat vain Israelia tuomitseviksi tilaisuuksiksi, minkä johdosta lukuisat maat poistuivat konferenssista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195615
- USA:n kongressin edustajainhuoneen 198 jäsentä esittivät huolensa, miten USA:n saudeille lupaamat 60 miljardin arvoiset aseet, hävittäjät, helikopterit ja ohjukset vaikuttavat Israelin puolustuskykyyn ja miten Saudi Arabin politiikka tulee suuntautumaan alueella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=195636
- Elon Moreh rabbi Elyakim Levanon uhkaili, että jos Netanyahu toteuttaa rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa, hän kehottaa laumaansa äänestämään Israel Beiteinu-puoluetta ja sen puheenjohtajaa Liebermania pääministeriksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195604
- EU aloittaa uuden projektin holokaustin opettamiseksi ja tutkimiseksi; 13 EU-maata on alustavasti sitoutunut tukemaan projektia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195630
- Venäjän presidentti Medvedev lupasi Moskovassa vierailevalle Libanonin pääministeri Harirille toimittaa Libanonin armeijalle (LAF) 6 MI-24 helikopteria, 31 T-32 tankkia, 36 kpl 130 mm:n tykkiä ja 500 000 ammusta. Lupaus tuli sen jälkeen kun USA:n kongressi vapautti 100 miljoonan tuen Libanonille. http://www.haaretz.com/print-edition/news/russia-to-gift-lebanon-with-arms-military-supplies-to-bolster-army-1.325090
- Keskiviikkona aloitetaan kairaukset 500 metrin syvyyteen Suolameren pohjasta. Kairausten tarkoituksena on tutkia muinaisia aikoja, joiden jäänteet ovat kätkettyinä maailman suolaisimman veden alla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/drilling-the-dead-sea-to-unmask-the-secrets-of-the-past-1.325083
- 7 vuoden kuivuus maassa on aiheuttanut ennen kokemattoman maidon ehtymisen, minkä seurauksena myös kaupoissa myytävät voipaketit ovat poistuneet hyllyiltä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-faces-worst-butter-shortage-in-country-s-history-1.325082
- Muslimien aiheuttamat väkivaltaisuudet maan kristittyjä vastaan leimahtivat Egyptin eteläosassa sijaitsevassa molempien uskontojen asumassa Abu Tesht kaupungissa. Mellakat alkoivat huhuista, että kristitty nuorimies seurusteli muslimitytön kanssa. Muslimit polttivat useita kristittyjen taloja, mutta ihmisuhreilta vältyttiin. Kristittyjen vastaisen väkivaltaisuudet lisääntyvät huolestuttavasti Egyptissä, mutta sama suuntaus on kaikissa Lähi Idän muslimimaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140679

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019