TORSTAI 21.10.10

1. HAAGIN kansainvälinen rikosoikeus (ICC) keskusteli keskiviikkona PA:n tekemästä julistuksesta, jossa se ilmoittaa tunnustavansa ICC:n oikeuden käyttää valtaansa ”Palestiinan alueella”, kertoo Dan Izenberg JP:n artikkelissaan. Keskiviikon keskustelu oli viimeinen ennen kuin ICC:n syyttäjä Luis Moreno Ocambo tekee päätöksensä asiassa.
Eilisessä keskustelussa oli neljä edustajaa kummaltakin puolelta.
PA:n julistusta vastustavassa neljän hengen tiimissä oli mukana Dore Gold, Jerusalemin julkisten asiainkeskuksen johtaja; kolme muuta: Malcolm Shaw, David Davenport ja Jay Sekulov Euroopan lain ja oikeuden keskuksesta.
Gold selittää, että ICC:n myönteisellä päätöksellä tulisi olemaan valtavat seuraukset. Se tulisi toteamaan ICC:n tulkinnan, jonka mukaan Palestiina täyttää ehdot, joilla se voidaan tunnustaa valtioksi. PA perustaa julistuksensa Rooman sääntöön (stature) artikkeliin 12/3, jonka mukaan valtio, joka ei ole ICC:n jäsen, voi tekemällä ilmoituksen rekisteriin tunnustaa ICC:n oikeuden käyttää oikeudellista valtaansa sen alueella määrätystä rikoksesta. Avainkysymys on siten: Onko Palestiina valtio?, jonka mukaan Ocambo tekee päätöksensä.
PA:n tekemän julistuksen jälkeen ICC on saanut lukuisia tulkintaesityksiä asiassa puolesta ja vastaan. Keskiviikon keskustelutilaisuus oli viimeinen ennen Ocambon päätöstä.

GOLD selittää, että ICC:n myönteisellä päätöksellä tulisi olemaan kauaskantoiset seuraukset käynnissä olevaan rauhanprosessiin, jonka se tulisi romuttamaan lopullisesti. Gold selittää, että Oslon sopimuksen kakkososa v. 1995 sanoo selkeästi artikkelissa 31, että kumpikin osapuoli pidättyy tekemästä yksipuolisia toimia ja päätöksiä, jotka muuttavat olevaa tilannetta Gazassa, Juudeassa tai Samariassa rauhankeskustelujen ollessa vielä käynnissä.
Erityisesti, kuten Gold toteaa, se kieltää PA:n/PLO:n valtuudet ja oikeudet ulkopolitiikan alueella, minkä PA/PLO selkeästi rikkoo myös tällä julistuksellaan.
Gold sanoo selittäneensä keskusteluissa, ettei PA yksilöinyt Palestiinan aluetta eli sen rajoja. Toiseksi territorioiden asema on kiistanalainen, joten ICC joutuisi myönteisellä päätöksellään sotkeutumaan kiistelyyn maa-alueista. Israel on ulottanut maansa lait Jerusalemin itäosiin muuttaakseen 1949 aselepolinjat vuodesta 1967 lähtien, eikä tunnusta 1949 linjoja rajoiksi.

PA:n hyväksi toimiva John Quigley muistutti, että Palestiinan kansallisneuvosto (PNC) julisti Palestiinan valtion itsenäisyyden 1988, jonka 89 valtiota tunnusti. YK:n yleiskokous totesi Palestiinan valtion itsenäisyysjulistuksen, jonka puolesta äänesti 104 valtiota, 44 pidättyi; vain kaksi valtiota Israel ja USA äänestivät vastaan. PA:n julistusta puolustavat selittävät, ettei ICC:n tarvitse päättää, onko Palestiina kansainvälisen lain mukaan itsenäinen valtio, vaan todeta, täyttääkö Palestiinan julistus ICC:n ehdot, jotka määritellään artikkelissa 12/3, jonka perusteella se voisi käyttää oikeudellista valtaansa Palestiinan alueella.
PA rekisteröi julistuksensa heti Gazan cast lead operaation jälkeen 21.01.2009, jossa se sanoo tunnustavansa ICC:n oikeuden selvittää, syyttää ja tuomita rikosten suunnittelijoita ja tekijöitä, jotka on tehty Palestiinan alueella 01.07.2001 jälkeen.
Gold varoittaa, että ICC:n myönteinen päätös voisi rohkaista PA:n suunnitelmia yksipuolisista toimista etsiessään eri ratkaisuja Palestiinan valtion perustamiseksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192194

2. ADL:N johtaja Abe Foxman sanoi Jerusalem Postin haastattelussa tiistai-iltana, että USA:n hallituksen tulee toimia ripeästi estääkseen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia julistamasta itsenäistä Palestiinan valtiota.
Foxman, joka on toiminut neuvonantajana USA:n presidenteille Israelia ja muita Lähi Itää koskevissa kysymyksissä vuosikymmenet, sanoi haastattelussa, että Obamalta vaaditaan välittömiä toimia perustuen raportteihin palestiinalaisten harkitsevan itsenäisen valtion perustamista Juudean, Samarian ja Gazan alueille. Hän esitti varoituksen, että tällaista julistusta voisivat tukea sekä EU että YK.

”OLEN turhautunut siitä hiljaisuudesta ja epävarmuudesta, jolla Obaman hallitus suhtautuu raportteihin , joiden mukaan palestiinalaiset harkitsevat itsenäisen Palestiinan valtion julistamiseksi Länsirannalla ja Gazassa. Nyt on aika viestittää palestiinalaisille, Lähi Idän ja Euroopan valtioille, ettei USA tule sietämään ja tunnustamaan sitä. Jos se ei lähetä sitä, se tulee kaivamaan maata Israelin tuntemuksen alta, että PA osallistuu rauhankeskusteluihin hyvässä hengessä.”

Foxman toteaa, että nyt on sopiva hetki tällaisen julistuksen tekemiseksi, koska Obama on ilmoittanut, että hän tulee julkisesti jatkamaan Israelin ”setlementtipolitiikan” tuomitsemista, kuten hän teki 23. syyskuuta YK:n yleiskokouksessa. Foxman toteaa samalla, että USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley kieltäytyi koskettelemasta asiaa äskeisessä lehdistötilaisuudessa.
”On tehtävä täysin selväksi palestiinalaisille, että heidän on luovuttava tästä unelmasta uskoen, että heidän arabi- ja eurooppalaiset ystävänsä antaisivat heille valtion ilman että he tekevät mitään myönnytyksiä tai uhrauksia”, Foxman selitti. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192195

3. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kehotti keskiviikon puheessaan sekä Israelia että palestiinalaisia työskentelemään kahden valtion perustamiseksi huolimatta keskustelujen keskeytymisestä, mikä aiheutui ongelmista, joita on noussut keskustelujen polulle. Hän mainitsi ongelmista rakennuskiellon päättymisen 26. syyskuuta ja Netanyahun kieltäytymisen jatkamasta kieltoa, minkä johdosta PA kieltäytyy osallistumasta keskusteluihin.
Clinton puhui tilaisuudessa, jonka oli järjestänyt palestiinalaisten hyväksi toimiva järjestö.
”En voi sanoa seisoessani edessänne, että olisin löytänyt jonkun maagisen formulan, jolla keskeytyneet keskustelut saadaan uudelleen käyntiin. Mutta vakuutan, että työskentelemme joka päivä, joskus joka tunti, luodaksemme olosuhteet keskustelujen jatkumiseksi ja onnistumiseksi.”

Clinton vakuutti, ettei keskusteluille ole vaihtoehtoa eikä muuta tietä, joka johtaisi oikeudenmukaiseen ratkaisuun. Hän sanoi lausuntonsa olevan vastauksena New York Timesin kirjoitukseen, jossa kerrottiin PA:n johdon yrityksistä etsiä muita ratkaisuja oman valtionsa perustamiseksi. Artikkelissa kerrottiin PA:n kääntyvän YK:n, ICC:n ja Genevan julkilausuman allekirjoittajamaiden puoleen itsenäisyyskysymyksessä, kuten Times kertoi keskiviikon artikkelissaan.
Clinton varoitti, ettei se ole oikea tie, sillä se hämärtää kahden valtion ratkaisun.
PA:n edustaja Hanan Ashrawi kertoi Timesille, ettei PA voi jatkaa tällä tavoin, vaan sen tulee käyttää muita ratkaisumalleja. Hän sanoi kahden valtion ajatuksen poistuvan kuvioista, ja ellei PA saa ”setlementtitoimintaa” lopetetuksi neuvotteluilla, asia viedään kansainvälisten järjestöjen ratkaistavaksi. Ashrawi totesi, että Fatah tutkii muita ratkaisumalleja.
Clinton sanoo edelleen uskovansa keskustelujen onnistumiseen ja molempien osapuolten vilpittömyyteen. Hän tuomitsi Länsirannalla esiintyvän väkivallan, joista yksi oli PA:n tyttökoulun tuhopoltto, mistä syytetään ”setlereitä”. Clintonin tuomio väkivallalle Länsirannalla kohdistuu oudosti vain juutalaisiin, mikäli artikkelin kirjoittaja tulkitsi asian oikein.
George Mitchell matkustanee lähiaikoina Israeliin tutkimaan tilannetta.
http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=192208

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu puhui eilen Yitzhak Rabinin kunniaksi Knessetissä järjestetyssä muistotilaisuudessa.
Hän sanoi puheessaan, että Rabin vastusti Palestiinan valtion perustamista, Jordanjoen laakson luovuttamista, Jerusalemin jakamista, juutalaisyhteisöjen purkamista ja niiden toiminnan jäädyttämistä Juudeassa ja Samariassa.
Netanyahua lähellä olevat kertoivat, että puhe oli laadittu Labour-puolueen tyynnyttelemiseksi, jonka ministerit ovat kritisoineet häntä siitä, ettei hän mene tarpeeksi pitkälle neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa. Labour-puolueen ministerit toistavat uhkauksiaan erota hallituksesta, ellei edistystä tapahdu. Viimeksi ministeri Braverman uhkasi erota, ellei keskustelut ala ennen vuoden loppua.

Netanyahu siteerasi puheessaan Rabinin omia sanoja, lainaten niitä varsinkin Rabinin puheesta Knessetissä lokakuussa 1995, jossa hän määritteli Palestiinan itsenäisyyttä. ”Me haluamme sen olevan vähemmän kuin valtion, ja joka itsenäisesti huolehtii palestiinalaisten elämästä oman hallituksena alaisena. Israelin valtion rajat tulevat lopullisessa sopimuksessa ulottumaan linjojen yli, jotka oli sovittu ennen 1967 sotaa. Me emme tule vetäytymään kesäkuun 4. päivän 1967 linjoille. Israelin turvallisuusraja tulee sijaitsemaan Jordanjoen laaksossa, termin laajimmassa merkityksessä”, Rabin lausui.
Jerusalemista Rabin sanoi näin:
”Jerusalem tulee olemaan yhtenäinen Israelin pääkaupunki Israelin täydessä hallinnossa, ja siihen tulevat kuulumaan sekä Maale Adumim että Givat Zeev.” Hän jatkoi tähän tapaan: ”Teimme päätöksen ja lupasimme Knessetissä, ettemme hajota yhtään setlementtiä tilapäisen sopimuksen puitteissa, emmekä estä rakentamista luonnollisen kasvun osalta”.

JP:n artikkelin kirjoittaja Gill Hoffman toteaa, että Netanyahu asettaa puheessaan itsensä Rabinin vasemmalle puolelle todetessaan, että Rabinin kieltäytyessä lopettamasta rakentamista hän oli julistanut ennen kokemattoman rakennuskiellon. Hän lisäsi tähän oman kommenttinsa Rabinin puheeseen viitaten, ettei rakentaminen ole esteenä keskusteluille.
KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin puhui myös tilaisuudessa painottaen Jerusalemin merkitystä ja sitä, että vaikka monessa asiassa on erilaisia mielipiteitä, Jerusalemin yhtenäisyys ja sen pitäminen sellaisena Israelin pääkaupunkina yhdistää kansaa. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n johtavien juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssin apulaispuheenjohtaja Malcolm Hoenlein sanoo, että Valta Iranissa on siirtynyt mullaheilta Ahmadinejadille. Hän sanoo yhä useampien heräävän havaitsemaan Iranin pyrkimyksen alueelliseen ylivaltaan. Hän ennustaa, ettei marraskuun 2. päivän välivaalit muuta USA:n Lähi Idän politiikkaa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=192181
- IDF aloittaa uuden ohjelman, jossa koulutetaan upseereita avustamaan siviiliuhrien vähentämiseksi taistelujen aikana. Ensimmäiset kurssit alkavat joulukuussa. Koulutettujen upseerien tehtävänä on neuvoa joukkojen johtajia alueilla, joissa infrastruktuuri ja siviilit ovat vaarassa. (JP)
- USA:n puolustusministeriön taholta vakuutetaan, ettei 60 miljardin USD asetoimitukset Saudi Arabialle heikennä Israelin puolustuskykyä, eikä Israel todennäköisesti vastusta kauppaa. Toimituksin kuuluu 84 F-15 hävittäjää, 70 saudien ilmavoimien F-15 koneitten uusiminen, 190 helikopteria sekä lukuisa määrä aseita ja ohjuksia, ja mm yönäkökiikareita ja tutkavalvontalaitteita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=192171
- Fatahin ja Hamasin välinen kokous keskiviikkona Damaskoksessa peruttiin kiivassanaisen keskustelujen jälkeen presidentti Assadin ja Mahmoud Abbasin välillä arabiliiton kokouksen aikana Libyassa. Fatah haluaa kuitenkin jatkaa sovinto-keskusteluja Hamasin kanssa, joita käydään Kairossa Egyptin välityksellä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=192191
- Rabbi Marc Schneier vastasi PA:n päätuomarin sheikki Taysir al-Tamimin syytöksiin, jonka mukaan Israel miehittää Jerusalemia laittomasti, juutalaistaa sitä ja levittää huumeita palestiinalaisnuorille. Tamimi esitti syytöksensä kansainvälisessä uskontojen välisessä konferenssissa Qatarissa, minkä johdosta rabbi Schneier katsoi, ettei hän enää voi vaieta asiasta. Hän sanoo Tamimin puhetta loukkaavaksi ja hyökkääväksi. Hän kertoi, että Dohan konferenssin tapaiset tilaisuudet ovat tärkeitä, ja että puheen jälkeen monet arabit pyysivät anteeksi Tamimin hyökkäyksiä. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=192209
- CBS-TV-yhtiö lähetti toimittajansa Leskey Stahlin Jerusalemiin tekemään ohjelmaa Davidin kaupungista. Hän esittää ohjelmassaan, ettei ole ollenkaan varmaa, että Davidin kaupunki oli olemassakaan eivätkä löydetyt arkeologiset artikkelit sitä tue, hän väittää. Hän on alusta lähtien vihamielinen Israelille ja juutalaisten läsnäololle Jerusalemissa. Hän syyttää Israelia arkeologian käyttämiseksi politiikassa. Hän puhuu samassa hengessä kuin sheikki Tamimi edellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140186
- USA lähetti toisen lentokoneitten emäaluksen USS Abraham Lincolnin Persian-lahdelle USS Harry S Trumanin tueksi. Puolustusministeriö vakuuttaa, että sen tarkoituksena on vahvistaa USA:n joukkoja Afganistanissa eikä liity Iraniin. http://www.debka.com/article/9093/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019