TIISTAI 12.10.10

1. On turhauttavaa kirjoittaa samoista asioista päivästä toiseen melkein samoilla sanoilla, mutta aamun uutisotsikot eivät juuri anna vaihtoehtoja.
Pääministeri Benyamin Netanyahu raotti eilen Knessetin 18. istuntokauden avajaisissa salaisuutensa verhoa tarjoten PA:lle syyskuun 26. päivänä loppuneen moratoriumin jatkamista, jos PA tunnustaa Israelista juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Tarkkailijat ehättivät hämmästelemään, mikä pääministerin sai antautumaan näin läpinäkyvään ”peliin”, kuten PA:n neuvottelijat sitä kutsuvat, todeten, että Netanyahu varmaan tiesi esittäessään tätä, ettei PA tule siihen suostumaan.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat hylkäsi Netanyahun tarjouksen suoralta kädeltä ”mitä voimakkaimmin”, kuten artikkelissa todetaan. Erekat vertasi Netanyahun tarjousta ”rasismiin” ja vakuutti, ettei valtion perustamista voida sitoa ”setlementtien” rakentamiseen huomaamatta, että juuri näin he itse ovat tehneet ja tekevät palestiinalaisleirissä.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah puolestaan lähti kiellossaan toteamuksesta, että ”kaikki ”setlementit” ovat laittomia ja että rakentaminen niissä pitää keskeyttää lopullisesti”. Hän ei näe, miten Israelin tunnustaminen juutalaiseksi liittyisi valtion perustamiseen.

OBAMAN hallituksen taholta kerrotaan, että USA:n kanta on tunnettu eikä ole mitään syytä muutoksiin. USA pyrkii saamaan keskustelut käyntiin ja etsii tapoja, joilla umpikuja saadaan puhkaistua ja rauhanprosessi etenemään. USA:n kerrotaan tehneen kaikenlaisia tarjouksia Israelille, joilla parannettaisiin sen turvallisuusvaatimuksia. Netanyahu totesi Knessetin puheessaan, että ”meidän on oltava realistisia. On muitakin intressejä, jotka eivät ole yhtään vähemmän arvokkaita kuin ”setlementit”, hän selitti käyttäen kiellettyä sanaa ”setlementti”. PA:n taholta ilmoitettiin eilen ilman tulkintamahdollisuutta, että se hylkää kaikki USA:n tekemät voiteluyritykset Israelille, jotka liittyvät keskustelujen jatkamiseen.
PA:n kanta on jostain kumman syystä kovin päättäväinen ja itsevarma, ikään kuin sen johtajat tietäisivät jotain, mitä ulkopuoliset eivät tiedä. Mihin sen itsevarmuus perustuu?
Netanyahu sanoi vihjailleensa PA:lle esityksestään viimeisten viikkojen aikana ilman julkisuutta ja odottavansa nyt PA:n taholta myönteistä reaktiota. Hän ei maininnut, miten pitkäksi ajaksi hän ajatteli pyytää hallituksen suostumista rakennuskiellon jatkamiseen, mutta sanoi sen olevan määrätyksi ajaksi.

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisasukkaat, joita Suomen lehdistö virheellisesti näyttää kutsuvan ”siirtolaisiksi” ja heidän kyliään ja kaupunkejaan ”siirtokunniksi”, varoittavat Netanyahua, että hänen imagossaan esiintynyt tinkimätön kanta on alkanut vaarallisesti rakoilla, joka viestittää USA:n neuvottelijoille ja myös PA:lle, että hänet on painostamalla mahdollista saada suostumaan PA:n esittämiin vaatimuksiin.
Netanyahun puhe keskeytettiin 20 kertaa Knessetissä, ilmeisesti vasemmiston ja arabikansanedustajien taholta hänen todettuaan, että myös palestiinalaisten tulee suostua myönnytyksiin ja ettei Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona ole itsepäisyyttä vaan koko kysymyksen perusjuuri, koska viimeisen sadan vuoden ajan palestiinalaisille on vakuutettu, ettei juutalaisuus ole kansa eikä juutalaista kansaa ole olemassakaan, eikä heillä siten ole oikeutta Palestiinan maahan, joka heidän mielestään kuuluu yksin palestiinalaisille.

PRESIDENTTI Shimon Peres piti myös puheen Knessetin avajaistilaisuudessa kertoen antautumisensa rauhaprosessin edistämiseen alusta alkaen. Hänen puhettaan häiritsivät muutamat oikeiston äärilaidalle lukeutuvat kansallismieliset siinä määrin, että jokunen heistä jouduttiin poistamaan salista. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190981

JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisasukkaat kehottavat Netanyahua vastaamaan siihen, että palestiinalaiset hylkäsivät hänen tarjouksensa, lisäämällä rakentamista. ”Me pyydämme pääministeriä ei vain toteamaan tumput suorina, ettei kieltoa ole jatkettu, vaan julkistaa uusia urakkapyyntöjä juutalaisyhteisöissä”, sanoo Efratin alueneuvoston puheenjohtaja Oded Revivi. Yleensä heidän asenteensa on odottava mutta ei täysin kielteinen mahdollisuudelle, että kieltoa jossain muodossa jatkettaisiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191037

2. TEL AVIVISSA ole eilen järjestetty USA:n presidentti Obaman vastainen mielenosoitus, joka toteutettiin kyhäämällä Obamaa esittävä kuva ja sen taustalla ehjä seinämä, jota vasten Obamaa vastaan mieltään osoittavat voivat heittää kenkiä, kuten arabit osoittaa halveksuntaansa jotain henkilöä kohtaan, mutta myös munia ja muuta roinaa. Mielenosoituksen järjestäjät sanoivat, että ”tällä toimenpiteellä on tarkoitus ilmaista syvä paheksunta ja tuomio sille brutaalille tavalle, millä Obaman hallitus kohtelee Israelia”.

TILAISUUS järjestettiin Välimeren rannalla jalankulkutiellä, joka on lähellä USA:n lähetystöä. Tilaisuuteen oli kokoontunut lehtitietojen mukaan muutamia kymmeniä ihmisiä, mukana kansalliset aktivistit Baruch Marzel sekä Ori Bar-Am, joka kertoili lehdistölle tähän tapaan: ”Obaman ohjelma haavoittaa juutalaisten oikeuksia Israelin maassa, se on lisäksi demokratian vastainen ja Amerikan vastainen. Jos Obama voi vastustaa Koranin polttamista, miten hän kuvittelee voivansa menetellä Toran suhteen?”
Promenadin varteen oli pystytetty plakaatteja joihin oli kirjoitettu: ”Obama, Israel ei ole ketsuppiputkilo, jota voi puristaa mielensä mukaan”, ja ”Obama, et sinä ole 12. imaami”. Eräässä USA:n suositussa TV-ohjelmassa Obamasta käytetään nimitystä ”imam Obama”. Jotkut paikalla olijat huutelivat häväistyksiä ja herjauksia Obamalle. ”Mene helvettiin, Obama”, ”Mene takaisin Keniaan”, ”Obama et sinä ole mikään kristitty”.
Toiset syyttivät, että Obama petti äänestäjänsä ja ennen kaikkea juutalaiset, ja ilmaisivat ihmettelynsä, että ensimmäisen kerran, kun USA:lla on musta presidentti, hän osoittautuu olevansa kaikkein juutalaisvastaisin. Taustalla oli kuva Obamasta, jossa tämä puhuu puhelimessa Netanyahun kanssa pitäen kenkiään pöydällä kuin osoittaakseen, miten vähän hän arvostaa Israelia ja sen pääministeriä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191034

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas syytti äskeisen arabiliiton kokouksen aikana Libyassa Israelia ”kaikkien PA:n ja PLO:n kanssa solmimiensa sopimusten rikkomisesta”. Libyan kokouksessa mukana ollut Saeb Erekat sanoi Abbasin kertoneen arabeille, että Israel romutti PA:n poliittisen, laillisen, toiminnallisen ja turvallisviranomaisten työskentelyn Juudeassa, Samariassa ja Gazassa. ”Presidentti Abbas vakuutti, että Israel on tehokkaasti peruuttanut Oslon ja muut sopimukset, joita PLO on solminut Israelin kanssa”, hän kertoi AFP:n journalistille. Hän vahvisti tiedot, että ”jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, PA kääntyy ensimmäiseksi USA:n ja YK:n puoleen pyytäen niitä tunnustamaan itsenäisen Palestiinan valtion ennen 1967 sotaa edeltävillä rajoilla”.

ABBAS tapasi Ammanissa eilen sekä Ranskan että Espanjan ulkoministerit lounaalla, jonne presidentti Halonen käski myös ulkoministeri Stubbin kuulemaan ”viimeiset tarinat Israelin ruokottomuuksista”. Tilaisuudessa Abbas informoi heitä arabiliiton Libyan kokouksesta sekä kertoen omasta asemastaan ja rauhan-keskustelujen tulevaisuudesta. Abbas pyysi näiden kolmen maan tukea hänen aikomuksessaan julistaa itsenäinen Palestiinan valtio, jos/kun rauhankeskustelut romahtavat. Saeb Erekat toisti taas kerran, että Israel yksin on vastuussa, jos keskustelut epäonnistuvat. Hän toivoi EU:n ja USA:n lisäävän painostustaan Israelille rakennuskiellon jatkamiseksi, jonka Nabil Shaath sanoi olevan kynnyskysymys PA:n palaamiseksi neuvotteluihin. Hän vaatii ehdotonta ja lopullista kieltoa, ei vain tilapäistä. Hän toisti Abbasin esittämän uhkauksen, että Abbas eroaa ja PA romutetaan ja kaikki vastuu Juudeasta ja Samariasta ja niiden kansasta palautetaan Israelille, mukaan lukien Gazan kaista, jos keskusteluissa moratoriumista ei päästä etenemään. Tällä kohtaa PA:n johdon yhtenäisyys ailahtelee, sillä Erekat vakuutti, ettei Abbas aio erota eikä PA hajoa.
Shaath vakuutti, ettei PA aio palata konfliktin tielle eli väkivaltaan kuitenkin todeten, että PA pidättää itsellään oikeuden lailliseen vastarintaan miehitystä vastaan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Labour-puolueen sisällä elää edelleen vahva oppositioliike, joka haluaa erota hallituksesta, mutta ei ole löytänyt tapaa, millä ohittaa puheenjohtaja Ehud Barak, joka silminnähden nauttii asemastaan ja vallastaan IDF:n johdossa. Barak kehuu, että Obama saa hallitusyhteistyön pysymään kasassa. Hän kuitenkin ennustaa, että seuraavat neljä kuukautta osoittavat, mihin suuntaan puolue kääntyy, ehkä jo joulu-kuussa, kuitenkaan antamatta ultimaatumia, jos rauhankeskustelut eivät edisty. (JP)
- Bilin mielenosoitusten johtaja Abdullah Abu Rahma sai 12 kk:n vankeustuomion välivaltaisten tilaisuuksien järjestämisestä, joihin äärivasemmiston ja anarkistien edustajat säännöllisesti osallistuivat. Pari vuotta sitten Im Tirzu-järjestön jäsenet alkoivat tehdä retkiä Biliin, tuoden sotilaille virvokkeita ja myös kansanedustajia paikalle, jonka jälkeen IDF lisäsi sotilaitaan paikalla. Puolustusministeri Barak totesi, että sotilaiden toiminnan lisäksi rajapoliisin tulee pidättää anarkistien johtajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140034
- IDF esitteli uuden panssarivaunun puolustusjärjestelmän, nimeltä Trophy, jota tullaan testaamaan 10-päivän pituisten harjoitusten aikana, jossa myös testataan maajoukkojen ja tykistö yhteistoimintaa sekä ilmavoimien antamaa tukea. Trophy-järjestelmän testauksen aikana tankkia kohti ammutaan ohjus ilman räjähdyspanosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140033
- NU:n puheenjohtaja Yaacov Katz varoitti Netanyahua, että uusi rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa tulisi hajottamaan hallitusyhteistyön ja johtaisi uusiin vaaleihin keväällä 2011. Myös toisten puolueiden taholta esitetään voimakasta vastarintaa kiellon jatkamiseksi, koska ”se vain asettaa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat pelinappuloiksi pelissä, jota Netanyahu pelaa PA:n kanssa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140031
- Professori Yisrael Auman, matemaatikko ja Nobel-palkittu peliteorioistaan, kertoi INN:n toimittajille, että Israelin johtajien tapa puhua rauhasta ja jatkuva rauhan painottaminen itse asiassa johtaa sotaan. Hän kehotti sen sijaan valmistautumaan sotaan, joka on paras tae rauhantilan jatkumiseksi. Hän vakuutti, ettei tämä ole vain peliteoria, vaan että historiassa on runsaasti esimerkkejä tästä. Hän sanoi, että ”rauha on kuin kunnia, jota ei saavuteta jahtaamalla vaan ansaitsemalla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140029
- Yleisölle avattiin muinainen Elonei Mamre, Mamren tammisto, jossa Abraham eli ja asui ja jonne hän rakensi alttarin. Paikasta mainitaan Torassa monin paikoin, 1.Mooseksen kirjan luvuissa 13, 14 ja 18. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140026
- Iran sanoo julkistavansa pian dokumentteja, jotka osoittavat, että USA luovutti Israelille ydinaseita NPT-sopimuksen vastaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140025
- Al-Qaeda uhkaa, että koko Libanon tulee vapisemaan, jos Ahmadinejad asettaa jalkansa Libanonin maaperälle. siinä luvataan tehdä mahdoton tämän salaliiton estämiseksi. USA:n Beirutin lähetystö ottaa varoituksen huomioon ja kehottaa USA:n kansalaisia pysyttelemään poissa paikoista, jonne kokoontuu paljon kansaa sekä Iranin presidentin kulkureiteistä. http://www.debka.com/article/9075/
- Suomen presidentti Halonen vieraillee tänään maassa ulkoministerinsä kanssa. He tapaavat maan korkeinta johtoa ja käynevät myös Ramallahissa. Paikallinen media on ollut hyvin lyhytsanainen vierailusta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021