SUNNUNTAI 31.10.10



1. YK:N alajärjestö UNESCO kirjoittaa nyt vuorostaan historiaa uudelleen. Tällä kertaa on kysymys israelilaisten ja palestiinalaisten historiasta. Juutalaiset ovat kautta vuosisatojen kunnioittaneet patriarkka Abrahamin hautakammiota Hebronissa ja Raakelin hautamuisto-merkkiä lähellä Betlehemiä ja tehneet pyhiinvaellusmatkoja niihin heidän muistokseen aina kun se on ollut mahdollista. UNESCO:n mielestä tällä ei ole mitään merkitystä.



Tämä kunnioitettu YK:n järjestö teki viime viikolla päätöksen näiden kahden juutalaisille uskonnollisesti ja kansallisesti tärkeistä kohteista. Lehdistössä julkistetussa lausunnossaan se lausui mm.: ”Nämä kaksi kohdetta ovat oleellinen osa miehitettyä palestiinalaisten aluetta ja mikä tahansa Israelin yksipuolinen toimi niiden suhteen on rikos kansainvälistä lakia sekä YK:n ja turvallisuusneuvoston lausuntoja vastaan.”

Israel asetti helmikuussa nämä kaksi kohdetta kansalliseen perinnelistaansa, mikä tuomittiin maailmalla ja varsinkin YK:ssa.



PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi UNESCO:n päätöstä järjettömäksi (absurd).

Yritys irrottaa Israelin kanssa perinteestään on järjetön”, hän lausui. ”Jos kohteet, joissa juutalaisen kansan esi-isät ja –äidit – Abraham, Isaac, Jakob, Sarah, Rebekka, Leah ja Rachel – ovat haudattuina 4000 vuotta sitten, eivät kuulu juutalaisen kansan perinteeseen, mikä sitten on perinnekohde?” Hän valitti, että ”järjestö, joka perustettiin vaalimaan historiallisten kohteitten perinnettä kaikkialla maailmassa, yrittää poliittisista syistä irrottaa Israelin kansan perinteistään. Tämä yritys ei tule onnistumaan. Israelin kansa tulee alueen muista kansoista poiketen säilyttämään kaikkien uskontojen harjoittamisen vapauden.”

Myös muslimit kunnioittavat molempia kohteita ja pitävät niitä pyhinä. Unescon tulkinnan mukaan nuo perinnekohteisiin pystytetyt muistorakennukset ovat moskeijoita. Muslimit kutsuvat patriarkkojen mausoleumia nimellä Haram al-Ibrahimi Mosque ja väittävät, että Raakelin hautakammio oli aikoinaan Bilal bin Rabah moskeija, kolmannen islamiin kääntyneen henkilön muistoksi.



LAUANTAINA 25 000 juutalaista ja ulkomaalaista vierasta tungeksi Hebroniin kunnioittaakseen vuosittaista Torah-luvun lukemista Hayel Sarah, sen osan 1.Mooseksen kirjasta, jossa kerrotaan, miten Abraham osti Makbelan hautaluolan vaimonsa hautaamista varten. Vieraiden joukossa oli useita ministereitä sekä huomattavia rabbeja. Vieraitten sallittiin myös päästä kaupungin vanhaan osaan, ”kasbah”, ensimmäisen kerran 12 vuoteen. Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvosto esitti toiveensa, että lähitulevaisuudessa 25 000 juutalaista asuisi Hebronissa. Monet eturivin ministerit ja muut merkkihenkilöt Knessetin puhemiestä Reuven Rivliniä myöten esittivät tukensa Hebronin juutalaisyhteisölle. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140345

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140347



2. UNESCO käsitteli edellisten viikkojen kokouksissaan muitakin kohteita, jotka koskevat myös Israelia, myös sellaisia, joitten ei pitäisi kuulua sen toimialueeseen.

Lokakuun 31. päivänä UNESCO käsitteli muiden kohteiden ohella Jerusalemin vanhaa kaupunkia, jonka se sanoi edustavan kaikkia kolmea valtauskontoa. Samalla se kuitenkin esitti huolensa ”Israelin suorittamista uudistustöistä ja arkeologisista kaivauksista siellä”. Julkistetussa lausunnossaan se kehotti Israelia välttämään toimia, jotka vaikuttavat Temppelivuoren alkuperäisyyteen ja yhtenäisyyteen Mughrabi-portille suunnitellun uuden jalankulkuluiskan rakentamisessa. Nykyinen tilapäinen luiska on vaarassa sortua.

Lausunnossa ilmaistiin huoli Israelin suorittamista kaivauksista ja arkeologisista töistä Temppelivuorella jättäen huomiotta, että PA tekee siellä luvattomia kaivauksia ja rakennustöitä ilman, että UNESCO puuttuu niihin mitenkään. Israel ei suorita mitään kaivauksia tai arkeologisia töitä Temppelivuorella. Kuitenkin UNESCO ilmaisi huolensa olemattomista töistä, joita se pitää YK:n päätösten ja kansainvälisen lain vastaisina.



UNESCO antoi YK:n pääsihteerille tehtäväksi asettaa asiantuntijoita Jerusalemin itäosiin tutkimaan ja raportoimaan arkkitehtonisista, opetuksellisista, kulttuurisista ja demograafisista tilanteista Jerusalemin itäosissa.

Järjestö puuttui myös Israelin rakentamaan turva-aitaan Juudeassa ja Samariassa, väittäen sen estävän lapsia liittymästä oleellisesti sosiaaliseen yhteisöönsä ja käyttämästä täysiä oikeuksiaan koulutukseen. Se vaati esteetöntä tavaroitten ja ihmisten kulkuoikeutta Gazan ja Israelin välillä vaatien YK:ta jatkamaan humanitääristä toimintaansa siellä. UNESCO unohti kokonaan, että Gazalla on tarkoin valvottu rajayhteys myös Egyptin kanssa. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140341



3. PALESTIINALAISET ovat Israelin vasemmistolaisten ja ulkomaisten anarkistien kiihottamina aloittaneet Israelin vastaisen sodan käyttäen hyväkseen vuosittaisia ongelmia oliivien korjaustoimien yhteydessä. Oliivipuut tulee sadonkorjuun jälkeen leikata villistä kasvusta seuraavan sadon onnistumiseksi. Palestiinalaiset esittävät toistuvia syytöksiä, että ”setlerit”, juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa, varastavat oliivit heidän puistaan, ja sen lisäksi, että nämä ”setlerit” katkovat ja raiskaavat heidän oliivilehtojaan. Näitä tapauksia on vaikea todistaa ilman silminnäkijöitä, eikä aina ole selvää, kuka oliivilehdot omistaa.



Unetnews.com valokuvaajaryhmä sattui kuitenkin sopivasti paikalle, kun palestiinalainen moottorisahaa käyttäen runteli palestiinalaisten omistamia oliivipuita. Valokuvaaja meni lähemmäs tarkastaakseen tilannetta havaittuaan, että mies katkoi päämäärättömästi suuria oksia ja runkoja heitellen niitä sikin sokin alueelle.

Valokuvaajan päästyä miehen lähelle tämä väkivaltaisesti käyttäytyen uhkasi häntä moottorisahallaan, mikä sai valokuvaajan kiireesti perääntymään paikalta.

ynetnews.com mukaan valokuvat otti Tazpit yksikkö perjantaina palestiinalaisten omistamalla maalla. Niissä näytetään palestiinalaisten ja anarkistien katkovan palestiinalaisten oliivipuita.

Tästä on tullut taistelumuoto kärsityn vahingon kostamiseksi, josta ”setlerit” käyttävät nimitystä ”hintalappu”. Tässä sen tekivät arabit itse omille oliivipuilleen Bayit Zayitistä itään lähellä Neveh Tzuh juutalaisasutusta tien no 60 varrella.

Tazpit Unit johtaja Amotz Eyal toteaa, että tapaus toistuu vuosittain ja että arabit syyttävät aiheetta juutalaisasukkaita heidän puittensa tuhoamisesta; eivät ehkä aina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3976976,00.html



4. JEMENISTÄ lähetetyt pommipaketit Yhdysvaltoihin ja siellä pääasiassa Chicagon synagogiin ovat herättäneet paitsi kiristettyjä turvatoimia pitkin maailmaa myös ihmettelyä siitä, mikä on niiden todellinen tarkoitus. Hyökkäykset juutalaisia vastaan ei sinänsä ole uutta ei ainakaan äärimuhamettilaisten taholta, mutta uutta on se, että valtaosa niistä arviolta 30 paketista lähetettiin nimenomaan Chicagoon synagogiin, joita paikallinen rabbi kutsuu homo-synagogiksi. USA:n turvallisuusvirkailija kertoi, että yksi paketeista oli osoitettu Chicagon homo- ja lesboseurakunnalle Or Chadash (uusi valo!), joka on Emanuel seurakunnan sisarseurakunta. Rabbi sanoo sapattitilaisuuksien sujuneen normaalisti joskin entistä voimallisemmin. Seurakunnilla on yhteinen lasten päiväkoulu.

Pommipaketit tulivat Qatariin lentoasemalle Dohaan Jemenistä sen lentoyhtiön koneessa. Monet maat ovat lopettaneet lentorahtinsa Jemeniin pommiuhkan vuoksi.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3977144,00.html



POMMIPAKETIT ovat osoittaneet ainakin sen, että turvatarkastukset pakettikuljetuksien suhteen ovat olleet onnettoman pintapuolisia, mitä al-Qaidan agentit hyödynsivät.

USA, Englanti, Ranska ja Saksa kielsivät pakettien kuljettamisen Jemenistä ilman saattajaa. Kaksi naista, äiti ja tytär, on pidätetty epäiltyinä osallisuudesta pommipakettien lähettämiseen.

USA:n presidentti Obama sanoi pommipakettien muodostavan hyökkäyksen Yhdysvaltoja vastaan. Obama opiskeli ja työskenteli Chicagossa, jossa hänen uskotaan oppineen kaupungin väkivaltaisen ja viranomaisia vastustavan käyttäytymisen sekä osallistumisensa myös homouteen, josta häntä myös on syytetty. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=193382



JP:n julkaisemassa analyysissa kerrotaan, että Amerikan jemeniläinen Anwar Al-Awlaki on voinut olla pommipakettien lentorahdin suunnittelija. Hänen uskotaan suunnitelleen matkustajakoneen tuhoamista Detroitin yllä sekä Fort Hoodin massamurhan viime vuonna. Niitä kutsutaan ”joulu-pommituksiksi”. Awlaki on käyttänyt tehokkaasti internetiä hyväkseen levittääkseen väkivallan sanomaansa ja etsiäkseen sopivia avustajia, mihin hänen sujuva englanninkielen taitonsa ja amerikkalaisen ajattelun tuntemus antaa hyvän taustan. Vuosien 2002-2004 välillä hän asui Englannissa luennoiden jihadista myönteisille ryhmille. Hänen luentojaan julkistettiin E-kirjana yhden seuraajansa toimesta. Yakov Lappinin kirjoittamassa analyysissa todetaan, että Awlakin internet-ohjelman tarkoituksena on levittää hänen päämääräänsä arabi- ja muslimihallitusten kaatamiseksi, joiden tilalle perustettaisiin laaja kalifikunta. Hän sanoo, että ”aikamme muslimien tehtävä on suuri, ei ehkä Mohammedin ja hänen aikalaistensa vertainen, mutta se tulee olemaan valtava”. Awlaki vakuuttaa näin:

”Allah itse käy sotaa vääräuskoisia vastaan, eivät vain muslimit. Amerikka on sodassa Allahin kanssa. Hän lupasi niille, jotka uskovat ja suorittavat oikeita tekoja, että hän tulee antamaan heille maassa vallan perinnön, kuten hän lupasi niille, jotka elivät aiemmin.”

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=193365



5. UUTISOTSIKOITA

- Tuhansia ihmisiä kunnioitti Rabinin muistoa eilen Tel Avivin Rabin-aukiolla. Shimon Peres jaksaa edelleen uskoa aloittamansa rauhanprosessin onnistumiseen. Hän käytti prosessin vastustajista ristiriitoja herättävää sanontaa ”viholliset”, jotka tulee kukistaa. Olisi viisasta välttää luokittelemista Israelin asukkaita vihollisiksi. (JP)

- Republikaanit ovat USA:ssa pyytäneet, että Obama ilmaisisi selkeästi vastustavansa palestiinalaisten aikeita julistaa yksipuolisesti Palestiinan valtio. (JP)

- PA:n johto pahoitti mielensä, kun UNRWA:n eroava johtaja Andrew Whitley tuli lausuneeksi, että palestiinalaispakolaiset eivät ehkä palaa sinne, mistä väittävät paenneensa. Jotkut PA:n johtajista sanovat lausuntoa vaaralliseksi. (JP)

- 21-vuotias arabi Umm el-Fahmista pakeni autollaan poliisia ja ajoi kolarin bussin kanssa surmaten itsensä. Tämä aiheutti mielenosoituksen kaupungissa, jossa mielialat ovat kiihtyneitä juutalaisten marssin jälkeen. Toisessa tapauksessa 24-vuotias beduiini sai surmansa perjantaina kahden auton yhteentörmäyksessä tiellä 25 lähellä Nevatimia Negevissä. (JP).

- Yritykset Jonathan Pollardin vapauttamiseksi 25-vuoden vankeudestaan jatkuvat. Dokumentteja, joiden perusteella hänet tuomittiin, vaaditaan julkisiksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193373

- Sunnuntaina alkaa Israelissa ensimmäinen 3-päiväinen kansainvälinen konferenssi kotimaan turvallisuudesta. Yhtenä esittelykohteena on Migdal Ha´Emekissä sijaitsevan yhtiön kehittämä HTS (High-Tech Slutions) järjestelmä, joka antaa sekä digitaalisia että videokuvia välittömään havaitsemiseen, yksilöimiseen sekä tallentaen kuvaa sekä digitaalisin (numerollisin) että graafisin koodein. Järjestelmää voidaan soveltaa monenlaiseen käyttöön esim. tunnelien suulla sekä paikoitusalueilla, jossa ei tarvita erillistä aikakorttia, sillä järjestelmä kuvaa auton rekisterinumeron ja tuloajan sekä lähdettäessä paikoitustilasta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193376

- Talousministeri Steinitz sanoo pyrkivänsä kaikin tavoin välttämään tiistaina uhkaavan yleislakon. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019