SUNNUNTAI 10.10.10

PÄIVÄMÄÄRÄ muistuttaa entisen huippuoppilaan todistusta: pelkkiä kymppejä. Se on myös päivämäärä, jonka jokaisen aviomiehenkin olisi helppo muistaa. Siitäkö johtunee, että lukuisat parit maailmalla haluavat saada vihkimyksen juuri tänään?

1.ARABILIITON huippukokous Sirtessä Välimeren rannikolla Libyassa käsitteli
perjantaina alkaneissa keskusteluissa sekä Sudanin tilannetta että ennen kaikkea Palestiinan asioita. Jälkimmäisestä asialistalla oli ns. rauhankeskustelut, jotka ovat juuttuneet iltapäiväruuhkaan ja tarvitsevat uutta potkua ja lupaa jatkaa tai lopettaa koko makaaberi teatteri. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kertoi journalisteille, että ongelmat johtuvat Israelin ”hyvin, hyvin negatiivisesta asenteesta” keskusteluihin. Hän ei liene kuullutkaan Netanyahun toistuvia vakuutuksia halustaan keskustella Abbasin kanssa rauhasta ilman ennakkoehtoja milloin vain ja missä vain - tai sitten hän ei halua kuulla.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi arabiliiton jäsenille Israelin jäykästä asenteesta, jota on mahdoton hyväksyä – ”se kun ei suostu millään PA:n esittämiin vaatimuksiin vetää asukkaansa 1967 rajoille ja antaa pakolaisten palata muinaisille asuinsijoilleen”. Kuin muistona Arafatin hyvistä ajoista Abbas esitti taas yhden lukuisista uhkauksistaan erota, ellei Israel suostu jatkamaan rakennuskieltoa, jota ilman hän ei voi antaa lupaa jatkaa suoria keskusteluja Israelin kanssa.
Mutta kuten aamun uutiset kertovat, Abbasin uskolliset luutnantit ja muut avustajat ovat olleet ahkerina nämä odotusviikot ja kuukaudet. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat on neuvotellut USA:ssa ”Obaman hallituksen huomattavien edustajien” kanssa mahdollisuudesta, että USA joko julistaa Palestiinan valtion perustetuksi, tai jos PA vie asian YK:n päätettäväksi, antaa tukensa sille käyttämättä veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa. Näitä keskusteluja käytiin tiiviisti jo joulukuussa viime vuonna, mutta asia jätettiin hautumaan.
PA:n korkea vaikuttajayksilö PLO:n hallituksen jäsen ja entinen pääministeri Ahmed Qureia, kertoi WND:n toimittajalle lauantaina, että USA:n viranomaisten suhtautuminen asiaan on paljon myönteisempi kuin yleisesti luullaan. Hän viittasi Obaman hallituksen ”elimiin”, joiden kanssa keskusteluja käytiin. WND arvioi, että näitä ”elimiä” ovat USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice ja Kansallisen Turvallisuusneuvoston jäsen Samantha Power. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=126045

ABBAS vetäisi tämän kanin hatustaan arabiliiton kokouksessa esittäen, että hän harkitsee tosissaan Palestiinan valtion yksipuolista julistamista joko USA:n kautta tai YK:n turvallisuus-neuvoston avulla. Hän tunsi olevansa vakaalla maaperällä uskoessaan, että Obaman hallitus on hänen kukkarossaan. Abbasin repliikeistä voi päätellä, että hän suosii tätä vaihtoehtoa.

ARABILIITTO teki kuitenkin päätöksen – ehkä USA:n ja EU:n painostuksesta – antaa USA:lle vielä kuukausi aikaa painostaa Netanyahua jatkamaan rakennuskieltoa 2-4 kuukautta ja sen jälkeen niin kauan kuin on tarpeen, vaikka sitä ei haluta julkistaa nyt.
Saeb Erekat vakuutti, että PA haluaa jatkaa neuvotteluja, mutta että asia on nyt Abbasin ja USA:n hallituksen käsissä. Hän ei edes viitannut mahdollisuuteen, että keskusteluja käytäisiin Netanyahun hallituksen kanssa, hän käy keskusteluja vain Obaman hallituksen kanssa.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-may-circumvent-israel-ask-u-s-to-recognize-palestinian-state-1.318005

2. ISRAELIN viranomaiset eivät näytä antavan paljon painoa Abbasin uhkauksille joko yksipuolisesta Palestiinan valtion perustamisesta tai eroamisesta ja PA:n romuttamisesta sekä Juudean ja Samarian ja Gazan hallinnon palauttamisesta Israelin suoraan valvontaan. He eivät myöskään usko, että USA:n Israelille myönteinen kongressi tulisi tukemaan yksipuolista Palestiinan valtion perustamista. Mutta asiaa on kuitenkin käsiteltävä, ja he katsovat, että seuraavan kuukauden aikana on käytävä tiiviitä keskusteluja USA:n kanssa. Arabiliiton kokouksen päätöksestä voi lukea sen, etteivät arabit halunneet lisätä Obaman ongelmia rauhankeskustelujen mahdollisella romahduksella juuri ennen USA:n kongressin välivaaleja toinen marraskuuta, jotka voivat keikauttaa vallan siirtymisen republikaaneille.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana esitti v. 2009 Palestiinan valtion perustamista yksipuolisella julistuksella, mutta USA:n hallitus ei tukenut esitystä todeten, että YK :n päätöslauselmien 242 ja 338 mukaisesti asia voidaan ratkaista vain kahdenkeskisten neuvottelujen kautta osapuolten välillä.
PÄÄMINISTERI Netanyahu ei ole antanut omaa lausuntoaan arabiliiton päätöksestä, mutta hän joutunee käsittelemään asiaa hallituksessa sekä Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin ja Espanjan ulkoministeri Miguel Moratinon Israelin vierailun yhteydessä tänään. Myös Suomen presidentti lienee maassa, mutta media vaikenee hänen vierailustaan.

PA:N edustaja Nabil Abu Rudeinah sanoo PA:n olevan tyytyväinen arabiliiton päätökseen. Hän sanoo PA:n arvostavan arabiliiton tapaa tukea Abbasin kantaa ja sanoi PA:n toivovan, että kuukauden aika riittää USA:lle painostaa Israelia tarvittaviin myönnytyksiin. Hän vakuutti, että jos keskustelut romahtavat, PA valitsee toisen tien joko USA:n tai YK:n kautta. Rudeinah sanoi, että arabiliitto kannattaa Abbasin kantaa perustaa Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem perustuen 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin viimeistään syyskuussa 2011.

USA:N ulkoministeriö edustaja P J Crowley ilmaisi tyytyväisyytensä arabiliiton päätöksestä. ”Arvostamme arabiliiton lausuntoa tukea ponnistelujamme luoda olosuhteet keskustelujen jatkumiseksi. Jatkamme ponnistelujamme osapuoltemme ja kansainvälisten liittolaistemme kanssa edistää neuvotteluja kahden valtion ratkaisuun ja rohkaisemme osapuolia tekemään sitä koskevia rakentavia toimia.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisti syytökset Israelille, että se valitsi rauhan ja ”setlementtien” välillä ”setlementit”. Hän vaati, että USA kiristää peukaloruuviaan Israelin painostamiseksi. Hamas sanoo, että arabiliiton päätös on ajan haaskausta. Sen Damaskon johto vaatii palaamista aseelliseen taisteluun sekä palestiinalaisten yhteyden palauttamista. Syyrian ulkoministeri Walid Moallem pidättyi itse kokouksesta lähettäen sinne Libyan lähettiläänsä, mutta hän piti arabiliiton kokousta tarpeettomana.
Libanon pidättyi kokouksesta erimielisyyksistä johtuen Libyan kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190783

3. IDF:N sotilaitten aikaisin perjantaiaamuna surmaamat kaksi Hamasin jäsentä olivat syyllisiä 31. syyskuuta lähellä Kiryat Arbaa tapahtuneeseen neljän israelilaisen murhaan. Sotilaat pidättivät piirittämästään talosta, jossa murhaajat piileskelivät, kuusi muuta murhiin ja tulituksiin syyllistynyttä. IDF:n mukaan 31.09. murhiin syyllistyneet ovat nyt joko kuolleet tai ovat joko PA:n tai Israelin pidättämiä. Tämän solun uskotaan tehneen muitakin aseellisia hyökkäyksiä israelilaisia autoilijoita vastaan Hebronin kukkuloilla.
Murhiin syyllistyneet ja surmansa saaneet on tunnistettu, yksi on Nashat Karmi, 33-vuotias, korkea Hamas-komentaja Hebronista; sekä Mammon Natshe, 24-vuotias.

TURVALLISUUSJOUKOT aloittivat operaation 3-kerroksista taloa vastaan Hebronin eteläosassa 23.00 aikaan torstai-iltana, ja operaatio kesti lähes koko yön. Kahden miehen havaittiin pyrkivän pakoon piiritystä. He aloittivat tulituksen sotilaita vastaan, jotka vastasivat tuleen, jonka aikana Karmi sai surmansa. Natshe pääsi pakenemaan takaisin taloon jatkaen tulitusta. Paikalle tuotu raivaustraktori tuhosi muurin, jonka suojassa Natshe tulitti ja lopulta tuhosi tilan, jossa hän piileskeli. Hänen ruumiinsa löydettiin romujen seasta. Sieltä löydettiin myös asekätkö, joiden joukossa olivat aseet, joilla murhat luultavasti suoritettiin.
Molemmat surmatut terroristit olivat suorittaneet loppuun Israelin antamat vankeustuomionsa ja olivat kokeneita ja koulutettuja terroristeja, jotka tiesivät, miten IDF kuulustelee vankejaan. Hebronissa ilmeni joitain mielenosoituksia operaation seurauksena. Terroristien hautausprosessin aikana poliiseja ja sotilaita kivitettiin kivin ja petrolipommein. Tiellä no 60 kivitettiin israelilaisia autoilijoita, mutta vahingoista ei ole raportoitu.

HAMAS uhkaa kostaa korkeitten johtajiensa menetyksen ja syyttää Fatahia ilmiannosta.
PA:n pääministeri Salaam Fayad tuomitsi IDF:n operaation sanoen, ettei hänen kansalaistensa surmaaminen edistä rauhaa.
Satakunta palestiinalaista vasemmistolaisten ja ulkomaisten anarkistien tukemina osoittivat mieltään Jonat a-Shama kylässä lähellä Ramallahia. Sotilaat hajottivat mielenosoituksen mellakkavälineitä käyttäen. Kahta israelilaista autoa kivitettiin Hebronin pohjoispuolella. Autot kärsivät vaurioita, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190784

4. MIELIPIDETIEDUSTELU kertoo, että Likud ja Israel Beiteinu tulisivat lisäämään kannatustaan Knessetissä rajusti, jos vaalit pidettäisiin nyt. Tiedustelun teki Maagot Mochot hallituksen omistamalle radioyhtiölle Reshet Bet. Sen mukaan Likud saisi 33 kansan-edustajaa (nyt 27), Kabima 26 (nyt 28), Israel Beitenu 21(nyt 15). Kansallinen ja uskonnollinen liittoutuma saisi nyt 77 paikkaa; Kadiman johtama vasemmisto-keskusta saisi 47 paikkaa (nyt 55). Pahiten kassara koskisi Labouriin, joka saisi 9 edustajaa (nyt 13). Shasin kannatus putoaisi 9 paikkaan (nyt 13); UTJ 5 ja Jewish Home 3 paikkaa; NU saisi 2 (nyt 4).
Tiedustelu kertoo, että Netanyahua kannattaa 68 % pääministeriksi ennen Tzipi Liviä, ja että gallup sinänsä on huono enne Obaman suunnitelmille Jerusalemin ja Israelin maan jakamisesta palestiinalaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139954

5. UUTISOTSIKOITA
- Ehud Barak antoi Labourin ministereille vapaat kädet äänestää tahtonsa mukaan hallituksessa luottamusvakuutuksesta uusille kansalaisille. (JP)
- Presidentti Obama haluaa rakennuskiellon jatkuvan vielä senkin jälkeen, jos Israel pidentää sitä 2-4 kuukaudeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139956
- PA:n korkeat johtajat valmistelevat syytöksiä oikeudessa niitä palestiinalaisia vastaan, jotka työskentelevät israelilaisissa yhteisöissä ja yhtiöissä 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen takana. PA pitää israelilaisia yhteisöjä laittomina ja katsoo, että palestiinalaiset menettävät oikeutensa maahan työskennellessään siellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139974
- Ir David työntekijä David Beeri ajoi autollaan Silwanin lähiössä Jerusalemin kupeessa jouduttuaan mielenosoittajien väijytykseen, jotka alkoivat kivittää hänen autoaan särkien sen laseja. Beeri jatkoi ajoaan osuen autollaan kahteen nuorukaiseen, joista toinen vammautui lievästi, vaikka molemmat vietiin tutkittaviksi sairaalaan. Tämä on jo toinen vastaava väijytystapaus Silwanin lähiössä. Israelin poliisilla on tukikohta lähiön sisäänkäynnin luona, mutta ei uskalla mennä sisään välikohtausten pelossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139971
- Yhdellä Dubain Hamah-johtajan Mahmoud al-Mabhouhin murhasta epäilty käytti Jom Kippur-sodassa kaatuneen IDF:n sotilaan identiteettiä. Tutkimuksia vaikeutti se, että sotilas oli muuttanut nimensä, uusi Chritstopher Lochwood, entinen Yehuda Lustig.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=190814
- OECD:n turismikonferenssi toteutuu suunnitelmien mukaan, vaikka PA valitti siitä ja vaati sen peruuttamista, koska se pitää koko Jerusalemia kiistanalaisena. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=190766
- Metodistikirkon saarnaaja David Hallam nosti syytteen omaa kirkkoaan vastaan Birminghamissa sen Israelin vastaisuuden vuoksi käyttäen siihen lahjavaroja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190797

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021