PERJANTAI 22.10.10

1. ISRAELIN ja PA:n välinen vuoropuhelu on muuttunut ilkeämieliseksi sanailuksi, johon syyllistyvät varsinkin PA:n neuvottelutiimin johtavat ja PLO:n jäsenet. Israelin puolella sananvalinta on varovaisen puolustelevaa, jossa selitetään asioita, jotka ovat ilman mitään selityksiäkin jokaiselle selviä – tai tulisi olla, mikäli mieli on avoin.
Tästä tulee kuva, ettei palestiinalaiset katso menettävänsä mitään sanoivat he mitä tahansa ja millä tavoin tahansa, kun taas israelilaiset pyrkivät varomaan, etteivät hauraat suhteet katkea kokonaan. ”Parempi huonokin rauha kuin ei mitään rauhaa”, on heidän mottonsa.
Tätä voisi kutsua viisaudeksi, mutta ulkopuoliselle siitä jää kuva heikkoudesta ja päättämättömyydestä, mikä kohdistetaan Netanyahun hallitukseen.

Tähän liittyy vaara, että asioihin perehtymätön tai Israelin vastaisen poliittisen näkemyksen omaava helposti samaistuu mielipiteissään heikomman puolelle, eli tässä tapauksessa PA:n kannalle ymmärtämättä ja haluamatta ymmärtää valheita ja puolitotuuksia, joita sen lausunnot sisältävät. Tämä ruokkii ääriaineksia ja antaa niille sytykkeitä toimiensa tukemiseksi.
Israelin puolusteleva asenne on väärää taktiikkaa. Israelin maasta vastuussa olevien tulee selkeästi ilmaista tosiasiat ja pitää kiinni periaatteista, jotka ovat muotoutuneet maan itsenäisyyden aikana vuodesta 1948 lähtien. Israelin politiikka muistuttaa joukkuetta, joka potentiaalisesti vahvana kuitenkin asettuu heikomman vastustajansa tasolle antaen tälle mahdollisuuden taistella tasapuolisesti voitosta.

2. YASSER ABED RABBO, PLO:n johtavia poliitikkoja jo Arafatin ajoilta, ei säästele sanojaan hyökätessään Israelia vastaan. Hän syyttää kirkkain silmin Israelin johtajia valheiden levittämisestä antaakseen kuvan ulkopuolisille, ettei PA ole kiinnostunut rauhasta.
Hän väitti, että Israel on syyllinen median raportteihin, joiden mukaan PA on asettanut uusia ehtoja USA:n sponsoroimien suorien neuvottelujen uudelleen viriämisen tielle Israelin ja PA:n välillä. ”Israel haluaa vääristää palestiinalaisten aseman”, Rabbo kertoi journalisteille Ramallahissa. ”Tämä tapahtuu samalla kun Israel varastaa maatamme, laajentaa ”setlementtejä”, tuhoaa taloja, polttaa viljapeltoja ja juutalaistaa Jerusalemia,” hän lateli litanian, jonka PA:n neuvottelijat ovat opetelleet ulkoa ja toistavat sitä kaikissa tilanteissa.
Rabbo jatkoi. ”Rakentamisen keskeyttämisen ”setlementeissä” tulisi olla keskeinen perusta uudelle rauhanprosessille ja kansainvälisen yhteisön tulisi tunnustaa 1967 rajat (joita ei ole olemassakaan) Israelin ja Palestiinan väliseksi erottavaksi esteeksi.”

ARAFATIN korvaan kuiskuttelijana ja nyt Abbasin neuvonantajana tunnettu Nabil Abu Rudeinah sanoi ”setlementtien” rakentamisen muodostavan ”rikollisen” (flagrant) haasteen palestiinalaisille, arabeille ja USA:n hallitukselle sekä kansainväliselle yhteisölle rauhanprosessin elvyttämiseksi. Hän sanoi, että PA tulee esittämään arabiliiton ulkoministereille, jotka kokoontuvat ensi kuussa, yksityiskohtaisia tietoja ”setlementtien” toimista. Arabiliitto antoi Libyan kokouksessaan USA:n hallitukselle 30 päivää saada Israelin vakuuttuneeksi, että sen tulee lopettaa rakentaminen juutalaisyhteisöissä.
Rudeinah sanoi, että PA antaa arabimaitten ulkoministereille useita vaihtoehtoja siltä varalta, että rauhanprosessi romahtaa lopullisesti. PA ilmoitti tutkivansa useita vaihtoehtoja, joihin kuuluu pyyntö USA:lle ja YK:n turvallisuusneuvostolle julistaa Palestiinan valtion perustaminen 1949 aselepolinjojen mukaan.

FATAHIn neuvottelutiimin jäsenet kuten Nabil Shaath eivät sulje pois mahdollisuutta aseellisesta taistelusta vaihtoehtona keskusteluille. Shaath olettaa, että USA pystyy niin halutessaan pakottamaan Israelin julistamaan uuden rakennuskiellon ja lopettamaan Gazan kaista kauppasaarron, joka on uusi vaatimus. Hän sanoi, että Abbas lähtee kiertomatkalle arabimaihin keskustellakseen rauhanprosessin edistymisestä, mutta luultavammin hän tunnustelee arabimaitten reaktioita siinä tapauksessa, että hän aloittaa III intifadan.

Saeb Erekat puolestaan vaati ”kansainvälistä yhteisöä” – mitä hän sillä tarkoittaneekin – julistamaan Israelin vastuulliseksi keskustelujen romahtamisesta. Tällä hän etsii etukäteen tämän yhteisön hyväksymistä aseellisen taistelun aloittamiseksi. Hän syytti Netanyahua, että tämä antaa vääristellyn kuvan maailmalle vihjaillessaan moratoriumin jatkamista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192365

2. ISRAELIN hallituksen lähde, joka informoi JP:n journalistia Tovah Lazaroffia, ilmoittaa, että jos PA toteuttaa uhkaustaan julistaa Palestiinan valtio perustetuksi yksipuolisesti ilman neuvottelutulosta Israelin kanssa joko YK:n turvallisuusneuvon tai USA:n avulla, Israelin hallitus tulee toteuttamaan omia yksipuolisia päätöksiään. Lähteen tiedot antanut henkilö, jota ei yksilöidä, sanoo että yksipuoliset toimet ovat kahdensuuntaisia molempien käytettävissä.

Eräänä vaihtoehtona on tutkittu Olmertin esittämää suunnitelmaa vetäytyä yksipuolisesti Juudean ja Samarian erillisistä osista. Tämä edellyttäisi eristettyjen juutalais-yhteisöjen evakuoimista ja sotilasyksiköitten asettamista niiden tilalle. Tämä lienee kuolleena syntynyt ajatus eikä sitä ole suunniteltu sen pitemmälle.
PA:n johdon kanta on lujittunut vaatimuksille, että kaikki ”setlementtitoimista” Juudeassa ja Samariassa – myös Jerusalemin itäosissa - on lopetettava ja Gazan kauppasaarto on purettava, joka on uusi vaatimus.
Israelin johdon parissa on myös lujittunut näkemys – joka on ollut selviö jo kauan – ettei PA ole kiinnostunut ratkaista Juudean, Samarian ja Gazan ongelmaa neuvottelemalla, vaan halua edetä yksipuolisin ratkaisuin. Hallituslähde toteaa, että Israel vastustaa yksipuolisia ratkaisuja ja uskoo, että paras tapa on sopia ongelmat neuvottelemalla. Siellä kuitenkin todetaan, että Israel tulee vastaamaan PA:n yksipuolisiin toimiin omilla vastaavilla toimillaan.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi puheessaan Kansan politiikan instituutissa, että Israelin tulee laatia yksityiskohtainen suunnitelma B sellaista tilannetta varten. Tämä väistämättä herättää kysymyksen, miksei sellaista suunnitelmaa ole laadittu jo kauan sitten?
Eräänä vaihtoehtoa julkisuudessa on kierrellyt mahdollisuus, että palestiinalaisille lisätään itsemääräämisoikeuksia rajoitetuille alueille, eräänlaisen minivaltion perustamiseksi. Mereztin entinen puheenjohtaja ja yksi Oslon dokumenttien laatijoista Yossi Beilin pitää ehdotusta toteuttamisen arvoisena, jos rauhankeskustelut eivät edisty toivotulla tavalla. ”Parempi jotain kuin ei mitään,” Beilin arvioi. Palestiinalaiset hylkäävät tämän suoralta kädeltä.
Ministeri Yuli Edelstein varoittaa, että uhkaukset yksipuolisista toimista ovat PA:n psykologista sodankäyntiä ja pidettävä sellaisina. PA:n esitys ICC:n puuttumisesta toimiin Juudeassa ja Samariassa antaa kyllä vakavan varoituksen, mihin PA pyrkii tosissaan eikä leikillä.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin, jota tukee entinen puolustusministeri Moshe Arens, esittää, että Israel liittää Juudean ja Samaria valtioonsa ja antaa siellä asuville arabeille vähitellen Israelin kansalaisoikeudet. Tämä kehittäisi Israelin lopulta yhden kansan valtioksi.
Jännitystä on lisännyt julkisuuteen tulleet tiedot, että juutalaisyhteisöissä on aloitettu 550 asuntoyksikön rakentaminen rakennuskiellon loppumisen jälkeen.
YK:n Lähi Idän erityis-koordinaattori Robert H Sheri väitti virheellisesti, että rakentaminen tänä vuonna on suurempaa kuin edellisinä vuosina huomioimatta 10 kuukauden moratoriumia, jonka aikana ei myönnetty yhtään rakennuslupaa. Vuonna 2009 aloitettiin
1 888 asunnon rakentaminen, edellisenä vuonna 2 197 asuntoa alettiin rakentaa.
On surullista, että YK ja muut kansainväliset järjestöt levittävät valheellista tietoa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192367

3. UNRWA esitti Israelin vahvistettavaksi suunnitelman uusien koulujen rakentamiseksi Gazan kaupunkiin. Tutustuttuaan suunnitelmiin puolustusministeriön edustajat kuitenkin havaitsivat, että koulut aiottiin rakentaa lähes liittyen Hamasin tukikohtiin. Puolustusministeriön edustajien tiedustellessa UNRWA:n edustajalta, miksi ne aiotaan rakentaa näin lähelle sotilaallisia tukikohtia, tämä vastasi, etteivät tukikohdat ole enää käytössä cast lead operaation jälkeen, jossa ne varioituivat. Ministeriön edustaja kiisti tiedon todeten, että Hamas käyttää niitä edelleen.

Israelin helpotettua Gazan kauppasaartoa heinäkuussa hallituksen toimien koordinoija territorioissa on myöntänyt rakennusluvan 151 asuinyksikölle ja kahdeksalle koululle Gazassa. Puolustusministeriön kysymyksiin vastasi UNRWA:n paikallisedustaja Chris Gunness sanoen tienneensä, että koulut oli tarkoitus rakentaa Hamasilta saamalleen maalle ja että rakennuspaikat sijaitsevat Hamasin tukikohtien vieressä.
Hän valitti, että 39 000 koululasta on vailla UNRWA:n opetusta koulutilojen puutteen takia saaden sen sijaan paikallisen opetuksen eikä kansainvälisesti hyväksyttyä.
Puolustusministeriön edustaja muistutti, ettei se suinkaan vastusta UNRWA:n koulutus-ohjelmaa Gazassa, mutta se ei voi hyväksyä useiden koulurakennusten rakentamista aivan Hamasin tukikohtien viereen, sillä IDF:llä on esimerkkejä Hamasin tavasta käyttää koulutiloja ja asuntoja sotilasoperaatioissaan. Tuorein esimerkki tästä on keskiviikkona Gazassa sattunut räjähdys Rafahin kaupungissa, jossa asunnossa sijainnut aselaboratorio räjähti surmaten kaksi lasta läheisessä koulussa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192368

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel rakensi useita turvallisuusjärjestelyjä tielle no 443 korkeimman oikeuden päätettyä, että arabien tulee myös voida käyttää tietä. Sillä kulkee päivittäin 5 arabiautoa, joitten vuoksi tuhlattiin 60 miljoonaa NIS. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192366
- Entisten presidenttien ja muitten entisten arvohenkilöitten muodostama ”vanhinten ryhmä” vieraili Israelissa USA:n entisen presidentti Jimmy Carterin johdolla. He uskovat voivansa vaikuttaa Lähi Idän jännityksen lieventämiseen ja mahdolliseen rauhantilaan puhumalla maltillisille edustajille. Käytännössä he puhuivat Hamasin Damaskon kovanaaman Khaled Mashaalin ja Gazassa pääministerin Ismail Haniyehin kanssa. Carter vertasi Gazan kaistaa häkkiin, joka on sullottu täyteen palestiinalaisia. Hän vaati Jerusalemin jakamista. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192372
- Iranin ydinaseuhkan kasvaessa IDF aloitti kolmannen Arrow-ohjuspatteriston rakentamisen Tel Avivin lähelle. Kaksi muuta on jo asennettu, yksi IAF:n tukikohtaan etelässä, toinen Haderaan maan pohjoisosassa. Patteristo on osa Israelin pyrkimystä rakentaa monitasoinen ilmapuolustusjärjestelmä. (JP)
- Gazan lähellä Nir Am ja Saad kibbutseja on tehtylupaava öljylöytö, jossa voi olla raakaöljyä 26 miljoonaa barrelia ja lisäksi kaasua. Kairaukset on tehty 2 kilometrin syvyyteen, mutta niitä aiotaan jatkaa 4 kilometriin saakka. Viereisessä Heletzin öljylähteessä on 16 miljoonaa barrelia raakaöljyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140164
- Jerusalemin kaupunki jatkaa Silwanin lähiössä ns. Gan Hamelech, Kuninkaan puutarhan, suunnitelman toteuttamista arabien vastustuksesta huolimatta. Vain 22 ilman lupaa yleiselle maalle rakennettua taloa jouduttaisiin siirtämään suunnitelman tieltä, muut 66 laitonta taloa voivat hakea rakennusluvan jälkikäteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140214
- IAF:n miehittämätön kone suistui maahan Gazan rannikolla. IDF kävi hakemassa koneen jäännökset pois, etteivät joudu vääriin käsiin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140210
- UAE:n oikeus tutki valituksia kahdesta naisesta, äidistä ja tyttärestä, joita aviomies oli piiskannut. Oikeus totesi, että vaimon piiskaaminen on sallittua, mutta ilman näkyviä jälkiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140195
- Vebezuelan presidentti Hugo Chavez lensi Iranista Syyriaan, jossa hän esitteli Bashar Assadille Iranissa Ahmadinejadin kanssa suunnittelemansa uuden maailman-järjestyksen. Hän lupasi vierailla Golanilla, kun Israel palauttaa sen Syyrialle. http://www.haaretz.com/news/international/chavez-visits-syria-on-tour-to-counter-u-s-sway-1.320469

Comments

Anonymous said…
Näyttää olevan uusia maailmanjärjestyksiä paljonkin vireillä. Eräs irakilainen kristitty kertoi, että iranilaisia tuli kokonainen miljoona Bagdadiin ja pakotti kristityt jättämään hienot kodit tavaroineen heille. Tämä rouva omisti silloin 700 neliömetrin kauniin talona. hänen sukulaismiehensa oli myös varakas mutta ammutiin silmänräpäyksessä kun ei suostunut jättämään taloaan iranilaiselle. Kristittyjä pakenee joka suuntaan. Nyt siellä kytee sisäinen vaara varsinaisirakiliaisten maan jakaminen kolmelle, pohjoiseen kurdivaltio, etelään shiavaltio ja varsinaisiranilaiset jäisivät autiomaahan keskelle pienelle kaistalle. Varsinaisirakilaisia pakenee suin päin, mutta nyt Ruotsi palauttaa heitä sanoen että ei ole hengenvaaraa.
Anonymous said…
Nyky-Israelin siivellä asuu ties kuinka monta kristillistä yhteisöä ja yksilöä taloinen ja mantuineen. Kun PA saa enemmän valtaa se antaa shia- sharia ja iranilaistyylisen sotajoukon asettua mailleen ja sitten on myös siivelläasuvilla kristityillä samanlaiset päivät kuin Irakin kristikunnalla joka miljoonan iranilaisen invasoitujan avulla karkoitettiin asunnoistaan ja kodeistaan. Kristittyjenkin yhteisöjen tulee ottaa huomioon että tarvitaan puolustusvoimia Israelissa kaikenlaisia maan ääriltä tulevia invaasiojoukkoja vastaan. Kylmänä päivänä kyllä on sitten niitä aidalla istuvia heinäsirkkoja jos on ollut vain virta varustuksena ja syöveri muurina ja aitana varhaisviikunapuita.

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019