MAANANTAI 04.10.10

1. OBAMAN tarjous Netanyahulle, jota ei pitäisi olla olemassakaan ja jota voisi pitää
ylimääräisenä voiteluna normaalisuhteitten ohella, pysyy sitkeästi uutisotsikoissa. Obama pyrkii antamaan kuvan, että hänen pääasiallinen tarkoituksensa on saada rauha Israelin ja PA:n välille ja sitä kautta koko Lähi Idän alueelle, mutta poliittiset tarkkailijat näkevät siinä kaikkea muuta. He huomauttavat, että kahden kuukauden lisäaika rakennuskiellon jatkamiseksi auttaisi mukavasti Obaman vaalikampanjaa marraskuun toisen päivän välivaaleja varten, minkä Syyrian ja Iranin presidentitkin huomioivat äskeisen tapaamisensa aikana Teheranissa.

JP:N kolumnisti Gill Hoffman kertoo artikkelissaan, että pääministeri Netanyahu on aloittanut kampanjan saadakseen Likudin ministerijäsenet tukemaan USA:n tekemää tarjousta, jolla Israelin saamia etuisuuksia - tai lupauksia niistä – vastaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä jatketaan kahden kuukauden ajaksi. Hoffman muistuttaa, että tarjoukseen kuuluu lupaus IDF:n kehittäminen edelleen, IDF:n pysyminen Jordanjoen laaksossa epämääräisen ajan Juudean ja Samaria luovuttamisen jälkeen sekä lupaus olla pyytämättä rakennuskiellon jatkamista tämän jälkeen. Lisäksi siihen kuului muutamia muita lupauksia, kuten se, että USA estää Israelille epäedullisten päätösten syntymisen YK:n turvallisuusneuvostossa, joita Hoffman ei mainitse.
TARKKAILIJAT kuten Barry Rubin huomauttavat, että Obaman lupaus tukea Israelin puolustusvoimia sekä Israelin asemaa YK:ssa antaa aiheen epäillä, ettei USA toimisi täten ilman erikoisjärjestelyjä, kuten se on tähän saakka tehnyt. Tämä herättää epäilyksiä, että Obama todella suunnittelee Israelin politiikkansa radikaalia muutosta perinteisen liittolaisensa tappioksi – tai on jo toteuttamassa uutta suuntausta. Lienee totta erään diplomaatin toteamus, ettei ulkopolitiikassa ole ystäviä, vain liittolaisia, joita hyödynnetään tarvittaessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190088

2. USEAT hallituksen ministerit ovat heränneet Netanyahun epäröinnin vuoksi ja ilmoittaneet julkisesti vastustavansa rakentamisen jäädyttämistä uudelleen territorioissa. Talousministeri Yuval Steinitz ilmoitti vastustuksensa armeijan radiolähetyksessä aikaisin sunnuntaiaamuna, häntä seurasivat päivän kuluessa opetusministeri Gideon Saar, liikenneministeri Yisrael Katz sekä tiedostusministeri Moshe Kahlon. Hoffman arvioi, että Netanyahun yritykset saada rakennuskiellon jatkaminen hyväksytettyä hallituksessa, turvallisuuskabinetissa tai septetissä ovat näillä näkymin lähes olemattomat. Hän arvioi edelleen, ettei hallitustasolla tehdä päätöksiä asiassa ennen arabiliiton kokousta loppuviikosta. Arabimaitten ulkoministerit kokoontunevat Libyassa, vaikka tiedot siitä ja ajankohdasta ovat vielä epämääräisiä.

SUNNUNTAI-ILTANA julkistetun mielipidetiedustelun mukaan 54 % haastatelluista ilmoitti kannattavansa rakentamisen aloittamista Juudeassa ja Samariassa, vain 39 % vastusti. PA:n johto on yksiselitteisesti vaatinut rakennuskiellon jatkamista ehtona keskusteluille, joskin lisäten siihen kohdan, jonka mukaan asiaa harkitaan USA:n tekemän esityksen pohjalta. Mielipidetiedustelussa kysyttiin myös kansan poliittista suuntautumista. Sen mukaan Likudin ja Israel Beiteinun johtama oikeistorintama saisi nyt 41 edustajaa Knessetiin Labourin ja Kadiman vasemmisto-keskusta-rintaman 36 edustajaa vastaan. Voimasuhteet ovat nykyisin: oikeistoryhmittymä 42 edustajaa, vasemmisto-keskusta-ryhmittymä 41 edustajaa.
Kyselyn mukaan Kadiman kannatus olisi 25 %, jolla se saisi 30 (nyt 28) edustajaa Labourin kustannuksella, jonka kannatus olisi 6 (14) kansanedustajaa; Likud saisi 27 edustajaa, nyt 27. Israel Beiteinun kannatus olisi 14 kansanedustajaa.

KANSANEDUSTAJA Aryel Eldad (NU) kehotti Netanyahua kuuntelemaan kansan ääntä eikä antaa seireenien laulun houkutella itseään pois valitsemaltaan polulta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139869
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtaja Danny Dayan kutsui Obaman Netanyahulle tarjoamaa voitelupakettia ”myrkkypilleriksi, joka on kääritty karamellipaperiin”.
Hallitus vihjaa, että se peruuttaa tuhoamiskäskyn kahden sodassa kaatuneen IDF:n upseerin kotitalosta Samariassa. Majuri Lizar Peretzin talo on Hayovelissa lähellä Eliä sekä majuri Roi Kleinin talo samoin Samariassa. Peretzin talon tilanne on selkeämpi, mutta Kleinin talo sijaitsee osaksi maalla, jota arabiperhe väittää omakseen. Peretz sai surmansa Libanonin kakkossodan aikana heittäytyen vihollisen heittämän käsikranaatin päälle miestensä suojaksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190089

3. USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell vakuutti palattuaan Qatarista Kairoon ennen Mubarakin tapaamista, että molemmat osapuolet haluavat jatkaa keskusteluja. Hänen tarkoituksenaan lienee ollut saada arabimaat tukemaan keskustelujen jatkamista, vaikka Israel ei jatkaisikaan rakennuskieltoa. PA:n kanta on jääräpäisen yksioikoinen, minkä todellista syytä on kummasteltu. Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit sanoi kannattavansa PA:n kantaa: ”Ymmärrämme palestiinalaisten aseman, mikä vaatii hyväksyttävää ilmapiiriä ja tilannetta keskustelujen jatkumiseksi. Nykyinen tilanne ei ole suotuisa”, hän arvioi. Hän esitti, että kansainvälisen yhteisön täytyy vaatia Yhdysvaltoja koventamaan painostustaan Israelille rakennuskiellon jatkamiseksi.
GHEIT oli vain päivää aiemmin kritisoinut PA:n taipumattomuutta sivuasiassa ja keskittymään rajojen sopimiseen Israelin kanssa. Sekä Egypti että Jordania ovat ilmaisseet ärtymyksensä Abbasin jatkuvan venkoilun vuoksi uskaltamatta ottaa selvää kantaa.

ABBASIN häälymiseen päätöksen tekemiseksi voinee vaikuttaa hänen epätietoisuutensa, kumpi puoli on voittamassa: Iranin johtama shia-suunta vai Saudi Arabian ja Egyptin johtama sunnisuunta. Taistelua siitä käydään tällä hetkellä Libanonissa, jossa saudit kouluttavat omia sunnijoukkojaan ja Jordania samoin omaa 700-miehen joukko-osastoaan. Hizbullah on varoittanut ulkomaita sekaantumasta Libanonin sisäisiin asioihin unohtaen, että Syyria ja Iran käytännössä hallitsevat Libanonia vasallimaan tapaan. Nämä maat vahvistivat suhteitaan Syyrian presidentti Bashar Assadin äskeisen Teheraranin vierailun yhteydessä, ja ne vahvistuvat edelleen 17. lokakuuta suunnitellun Ahmadinejadin Libanonin vierailun kautta.

MAHMOUD ABBAS vakuutti äskettäin, ettei PA ole katkaissut keskusteluyhteyttään USA:n kanssa, vaan tulee pitämään yllä keskusteluyhteyttä sen kanssa odottaen, että Obama esittää heille sopivan kompromissisuunnitelman. Obaman tekemään julkisuudessa kiertelevään suunnitelmaan sisältyy lupauksia, joita PA ei voine hyväksyä, kuten lupaus IDF:n joukkojen pysyttämisestä Jordanjoen laaksossa Länsirannan luovutuksen jälkeenkin. Abbas vakuutti jokin aika sitten, ettei yksikään IDF:n sotilas saa olla Palestiinan valtion alueella. Hän tiukensi tämän vielä todeten rasistisesti, ettei yhtään juutalaista suvaita palestiinalaisten maalla.
Abbasin yhtenä vaikeutena on neuvottelut Hamasin kanssa, jotka alkavat Kairossa. Hamas ei hyväksy keskusteluja Israelin kanssa, mikä vaikuttaa Abbasin mielipiteisiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190088

4. UUTISOTSIKOITA
- Kolme palestiinalaista tuomittiin elinikäiseen vankeuteen taksiautoilijan murhasta toukokuussa 2009 Ashdodissa. Kaikki tuomitut, yli 20-ikäisiä, ovat kotoisin Jeninin alueelta. (JP)
- Kristityt kaikkialla maailmassa viettivät eilen sunnuntaina Jerusalem päivää. Pääkaupungin juhlista välitettiin TV-kuvaa God-TV:n välityksellä kaikkialle. Jerusalemin juhlat järjestettiin Haas promenaadilla, josta on näkyvyys Jerusalemin vanhaan kaupunkiin. Ohjelmaan kuuluivat puheet, laulut ja rukoukset. Tilaisuuden osajärjestäjän Eagles Wings johtaja Robert Seams totesi puheessaan, että ”missä ihmisten rauhansuunnitelmat epäonnistuvat, siinä Jumalan suunnitelma toteutuu”. Hän huolellisesti vakuutti, että Jumala rakastaa niin Jaakobin kuin Ismaelinkin jälkeläisiä. Puheitten pääteema käsitteli kuitenkin Jerusalemin asemaa ja sen yhtenäisyyttä. ”Taistelu Jerusalemista ei ole taistelua maasta, etnisestä taustasta, se on taistelua rauhan Jumalasta vastaan vihan jumala”. ”Uuden polven kristityt eivät pysy enää vaiti, vaan tulevat vaatimaan äänensä kuulemista YK:ssa, EU:ssa, Valkoisessa Talossa, maapallon jokaisella kulmalla todistaaksemme, ettei Israel ole enää yksin”, Seams totesi puheessaan. Tilaisuuteen osallistui myös Jerusalemin pormestari Nir Barkat sekä Israelin kansanedustajia. (JP)
- Lontoossa ilmestyvä arabilehti Al-Sharq Al-Awsat kertoo, että Netanyahu on luonnostellut omat vaatimuksensa rakennuskiellon jatkamiseksi kahdella kuukaudella. Hänen esityksensä perustunee tietoihin Obaman tarjoamista etuisuuksista, joita Mitchellin mukaan ei ole tarjottu.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3963660,00.html
- Palestiinalaiset väittävät, että ”setlerit” ovat polttaneet moskeijan Beit Fajar kylässä sekä raapustelleet graffiteja sen seiniin, joissa halvennetaan islamia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3963636,00.html
- Taistelu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä ei suinkaan ole vielä ohi, vaan taistelu jatkuu ja ehkä kiihtyykin, sanoo Yoel Meltzer Ynetin artikkelissaan. Hän kävi tutustumassa muutamiin ns. ”laittomiin yhteisöihin” (outposts), ja sanoo silmiensä avautuneen tutustuessaan siihen luonnolliseen ja hyvinvoipaan elämään, mitä nuo ”laittomat kyläyhteisöt” tarjoavat. Niiden kohtalo on Barakin johtaman puolustus-ministeriön käsissä, joka ei osoita ainakaan rakkautta ja ymmärrystä tätä elämäntyyliä kohtaan päätelleen siitä päättäväisyydestä, joilla se tuhoaa niitä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3963441,00.html
- Jerusalemin kaupungin ja sen kehittämishallituksen teettämä suunnitelma Länsimuurin edessä olevan aukion laajentamiseksi ja jalankulkuliikenteen ohjaamiseksi sinne Lantaportin kautta maanalaista tunnelia pitkin, josta muurin aukion tasolle noustaan joko portaita, ramppia tai hissiä käyttäen, on herättänyt laajaa vastustusta sekä muslimisäätiön (wakf) että nais- ja muitten järjestöjen taholta. Sisääntulohallissa muurille menijät joutuvat kulkemaan turvatarkastuksen läpi. Hallin sivuille on tarkoitus asettaa näytteille alueelta löydettyjä arkeologisia esineitä. Suunnitelman laati arkkitehti Gavriel Kertesz. http://www.haaretz.com/print-edition/news/j-lem-considers-tunnel-entry-to-western-wall-plaza-1.317011
- Palestiinalaiset suunnittelevat ehostavansa 10 000 vuotta vanhan Jerikon imagoa investoimalla 2 miljardia USD uusiin projekteihin. Kaupunki juhlii 10. lokakuuta kaupungin perustamista, vaikka alkuperäinen perustamispäivä lienee epäselvä. http://www.haaretz.com/news/national/palestinians-invest-2-billion-in-jericho-to-celebrate-its-10-000th-birthday-1.316997
- Israelin kotirintamajoukkojen komentaja kenraalimajuri Yair Golan sanoi, ettei IDF tiedä, onko Hizbullahilla joukkotuhoaseita (MDW), mutta hän sanoi, että IDF on kehittänyt järjestelmän, jolla se pystyy tunnistamaan Israeliin ammutut niillä ladatut ohjukset. Kotirintama on pitänyt suuria harjoituksia, joissa on pyritty ennakoimaan mahdollista suurhyökkäystä ohjuksin ja raketein maata vastaan voidakseen paitsi kouluttaa väestöä myös tutkimaan mahdollisia puutteita väestönsuojelun alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139863
- Iranissa levinnyt stuxnet virus on aiheuttanut useitten ydinteollisuuden alalla toimivien tutkijoitten kuulustelut eivätkä maassa toimineet venäläiset asiantuntijat ole välttyneet siitä. Heidän epäillään joko tieten tai tietämättömyyttään levittäneen viruksen Iraniin. Virus hyökkää varsinkin Siemensin valmistaman ATK-ohjelman kautta, jota Iranin teollisuudessa yleisesti käytetään. Monet venäläiset asiantuntijat ovat paenneet maasta pidätysten pelossa. Epäilyjä vahvistavat tiedot, että virus on levinnyt eniten maissa, kuten Kiina ja Intia, joissa venäläiset asiantuntijat toimivat.
- http://www.debka.com/article/9061/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019