KESKIVIIKKO 06.10.10

1. PALESTIINALAISET kiristävät peukaloruuvia Netanyahun kädessä painostaakseen hänet jatkamaan rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa syyskuun 26. päivä päättyneen moratoriumin jälkeen. Monet rakennusliikkeet ja yksityiset rakentajat ovat jo aloittaneet keskenjäänyttä rakentamistaan, mikä nyt keskeytyisi taas epämääräiseksi ajaksi. Tämä näyttää kehittyvän piirileikiksi, jossa pääministeri ei enää tiedä omaa paikkaansa. On muistettava, että 10-kuukauden moratorium annettiin siksi, että PA olisi suostunut jatkamaan keskusteluja Israelin kanssa. Näin ei tapahtunut. Vasta aivan viime hetkellä Abbas suostui Obaman hillittömästä painostuksesta Washingtonin tapaamiseen, jota mainostettiin suorien keskustelujen aloittamistilaisuutena ja jota seurasi toinen kokous Sharm el-Sheikhissä, mutta jotka olivat luonteiltaan pelkkiä PR-tilaisuuksia, järjestetty medialle muka osoittamaan hyvästä neuvotteluhengestä. Abbasin vaivoin esiin puristama vaivautunut vino hymy ei pystynyt peittämään alla piilevää hapannaamaa, jolla hän viestitti haluttomuuttaan.

UUTISET kertovat, että Obama olisi tarjonnut lukuisia etuisuuksia Netanyahun hallitukselle sen vastapainoksi, että se jatkaisi rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa. Asiaa piti käsitellä eilen Netanyahun nimittämän ”septetin”, eli 7 tärkeimmän ministerinsä kanssa, mutta uutisten mukaan siellä keskusteltiin Israelin vastineesta YK:n teettämään raporttiin flotilla-välikohtauksesta Välimerellä. ”Keskustelujen aikana paikalla olijat kuulivat viimeiset tiedot YK:n toimikunnan tulevasta aikataulusta Gazan flotilla-välikohtauksen tutkimiseksi. Ministerit eivät kosketelleet Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen aihepiiriä,” lausunnossa sanottiin.
http://www.haaretz.com/news/national/netanyahu-meets-top-ministers-but-no-mention-of-settlement-freeze-extension-1.317357

2. PA:n taholta kerrottiin eilen, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli saanut sekä Jordanian että Egyptin tuen sille, että hän kieltäytyy jatkoneuvotteluista Israelin kanssa, ellei Netanyahu suostu jatkamaan rakennuskieltoa. Abbas tapasi sekä Jordanian kuninkaan Abdullah II:n että Egyptin presidentti Hosni Mubarakin viikonvaihteen jälkeen.
PA:n viranomainen Ramallahissa kertoi eilen JP :n toimittajalle, että USA:n hallitus valmistelee esitystä, jolla kieltoa jatketaan 3 kuukauden ajaksi. ”Se ei ole huono esitys”, viranomaisen kerrotaan sanoneen. ”Mutta nähtäväksi jää, pystyykö Obama taivuttamaan Netanyahun jatkamaan rakennuskieltoa.”
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoo, että Egypti kannattaa täysin PA:n kantaa tässä asiassa. ”Setlementtien rakentaminen täytyy jäädyttää täydellisesti, jotta rauhan-ponnistelut voisivat onnistua.”
Nabil Shaath sanoi asian näin: ”Palestiinalaiset eivät voi neuvotella maata rauhaa vastaan periaatteella samaan aikaan, kun maata varastetaan ja setlementit kasvavat.” Hänen mielestään Israel vastaa yksin, jos rauhankeskustelut jäädytetään. ”Amerikan tukema rauhanprosessi menettää kaiken uskottavuutensa, ellei se pysty painostamaan Israelia täyttämään pääasiallisen velvoitteensa – lopettaa ”setlementtien” rakentaminen.” http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190322

KOSKAHAN Israelissa nousisi johtaja, joka yksiselitteisesti ja ilman diplomaattisia kiemuroita pystyisi sanomaan PA.n johtajille: ”Te perustatte väitteenne pelkkiin valheisiin”, sen sijaan, että niitä yritetään silotella ja selitellä ja lakaista maton alle kuin roskat suostumatta tunnustamaan, että niitä on eikä ne peittelemällä häviä.
Tulee mieleen kasku arabista, joka väsyneenä tuli kotiin työstään pyrkien syventymään päivän lehteensä mielituolissaan, kun hänen poikansa pyöri hänen ympärillään kerjäten huomiota lukemattomilla kysymyksillään. Saadakseen hetken rauhaa arabi kertoi pojalle, että tuolla kadunvarrella jaetaan ilmaisia karkkeja. Poika pinkaisi viivana hakemaan omansa, mutta hetken kuluttua arabi alkoi miettiä, että jospa siellä todellakin jaetaan ilmaisia karkkeja. Niinpä hänen täytyi mennä itsensä katsomaan, oliko se totta.
Tämä pieni esimerkki voinee antaa kuvan siitä, miten massapsykoosi toimii. Göbbels sanoi aikoinaan. Mitä suurempi valhe, sitä helpompi se on saada kansan tajuntaan totuutena, kun sitä tarpeeksi usein toistetaan. PA turvautuu natsi-menetelmiin ”rauhanprosessissaan”.

3. YMPÄRISTÖN suojeluministeri Gilad Erdan kävi eilen tutustumassa palestiinalaisten rakentamaan Rawabin kaupunkiin Samariassa. Kaupunkia rakennetaan arabimaitten petrodollareilla kiihdytetyllä tahdilla, 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivää viikossa. Kiihdytetyn rakennustahdin tarkoituksena lienee saada työt pisteeseen, jossa niitä ei voida enää pysäyttää ja jonka jälkeen ne on pakko huomioida lopullisissa keskusteluissa.
Rakentamisen ympärillä on esitetty kriittisiä arvioita, miten se suunniteltiin ja miten sen suunnittelussa huomioitiin – tai jätettiin huomioimatta – useita elintärkeitä kysymyksiä.

ENSIMMÄINEN on se, että ainoa kaupunkiin johtavaa tietä varten kelvollinen maa-alue kuuluu Israelin C-alueeseen, jossa sille kuuluu alueen sekä siviili. että turvallisuusvastuu. Rakentajat näyttävät otaksuneen, että Israel suostuu automaattisesti luovuttamaan maapohjan PA:lle. Ei ole selvää, mitä kautta rakennustyön aikainen liikenne alueelle kulkee.
TOISEKSI rakentajat eivät ole esittäneet tarvittavaa selvitystä kaupungin vesihuollosta. Mistä saadaan juomavesi 40 000 asukkaan kaupungille?
KOLMANNEKSI rakentajien laatima jätevesi- ja jätteiden keräyssuunnitelma ei ole hyväksyttävä Israelin normien mukaan, mikä tulisi toteutuessaan aiheuttamaan vaarallisen ympäristötuhon alueella, mikä tulisi laaksojen kautta levittäytymään Israelin puolelle.
NELJÄNNEKSI kaupunki tulisi aiheuttamaan vaikean ilmaston saastumisen.

MINISTERI Erdan katseli eräältä harjanteelta, miten 1350 asuntoyksikön rakennustyöt olivat meneillään, joskin sillä hetkellä tauolla, vastapäisellä kukkulalla muuttaen sen ulkomuodon kokonaan valtavilla maansiirtotöillä.
Erdan totesi, että rakentajat olivat esittäneet jätevesi-, vesi ja jätteiden keräyssuunnitelman, mutta ettei se vastannut vaadittavia kriteereitä ja ministeriö esitti lukuisia selvitys- ja täydennyssuunnitelmia, joita ei ole saatu. Hän sanoo, että ministeriö tulee vaatimaan, että puolustusministeriö, jonka vastuulla on territorioitten siviilihallinto, keskeyttää Rawabin kaupungin rakentamisen, kunnes hyväksyttävät selvitykset ja täydennykset on saatu. Koska alue kuuluu PA:n A-alueeseen, jossa se myöntää rakennusluvat, Israelilla ei ole oikeutta puuttua itse rakentamiseen, mutta se voi estää työmaaliikenteen omistamansa alueen kautta siten käytännössä jäädyttäen rakennustyöt.
Arvaukseni mukaan Ehud Barakin johtama puolustusministeriö tuskin suostuu radikaalisti rajoittamaan rakennustöitä. Tämä tuntuu sitäkin oudommalta, että lähellä sijaitsevien juutalaisyhteisöjen asukkaat eivät 10 kuukauden aikana saaneet lisätä välttämätöntä parveketta asuntoonsa, ja samaan aikaan PA rakentaa 40 000 asukkaan kaupunkia puutteellisin suunnitelmin ilman minkäänlaisia vastaväitteitä alueella, jota yleisesti pidetään ”kiistanalaisena”, ja jossa PA on luvannut olla lisäämättä provosoivia töitä (facts on ground).

RAWABIN suunnitelmista ja rakentamisesta vastaa Bayti Real Estate Co, joka koostuu Qatari Real Estate Investment co. yhdessä Palestinian Massar International kanssa. Työt aloitettiin tammikuussa 2010, mutta Erdan sai tuntuman asiaan vasta pari kuukautta sitten. Rakennus-yhtymää edustava Amr Dajani kehuu, että kaupungista tulee ympäristöystävällinen; on puistoja, jalankuluteitä, autotallit talojen kellareissa, julkinen liikenneverkko, ajan tasalla oleva tietoliikenne ja –yhteysjärjestelmä kaapeliyhteyksineen ilman TV-antenneita. Jätevesi- ja jätehuolto yhdistetään Ramallahin kanssa, mutta alkuvaiheessa turvaudutaan omaan järjestelmään. Pöly- ja äänihaitoista Dajani huomautti vain, että niitä tutkitaan.
Erdan ihmettelee toisten ministereitten kanssa, miksi kaupunkia yleensä rakennetaan, miksei tarvittavia asuntoa voitu rakentaa Ramallahin yhteyteen? He tulevat siihen päätelmään, että Rawabin kaupunkia rakennetaan pelkästään poliittisten päämäärien vuoksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190352

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahun hallituksessa katsotan, ettei arabiliiton mahdollinen perjantain päätös koskien Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja ole mikään rajapyykki, jonka jälkeen ei ole mitään mahdollisuuksia. Siellä viitataan siihen, että 26.09. loppunut 10-kuukauden moratoriumin loppuminen ei saanut taivasta putoamaan, kuten uhattiin. Pääministeri kansliassa spekuloidaan, miksei sen sijaan voida aloittaa keskusteluja todellisista kysymyksistä, kuten turvallisuus, jota Netanyahu pitää ykköskysymyksen, tai rajat, jotka PA:n listalla ovat ensimmäisinä. Kuten eilen viitattiin, PA haluaa tätä siksi, että saatuaan Israelin suostumaan rajoihin PA voi julistajaa itsenäisen Palestiinan valtion suostumatta mihinkään Israelin kanssa. Tämä näyttää olevan PA:n ja varsinkin pääministeri Fayadin taktiikkana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190355
- Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat esittävät vetoomuksen korkeimmalle oikeudelle, että se estäisi puolustusministeriä tuhoamasta heidän synagogansa El Matanissa. JP :n kolumnistit H Keinon ja G Hoffman poliittiselle näylleen uskollisina kutsuvat asukkaita ”setlereiksi”, vaikka he ovat maan todellisia perijöitä ja omistajia. Viimeisen uutisen mukaan Netanyahu kehotti Barakia säästämään synagogan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139921
- Kuuluisa ns. seksirabbi Shmuley Boteach kävi Hebronissa omin silmin toteamassa , miten varoituksista huolimatta juutalaiset asukkaat kaupungissa omaavat täydellisen sisäisen rauhan ja turvallisuuden, ja kertoo artikkelissaan, miten hän sai tuntuman tästä omassa sydämessään. Hebron oli juutalaisten ensimmäinen pääkaupunki, joskin epävirallinen, ennen kuin kuningas David pääsi tunkeutumaan jebusilaiseen Jerusalemin kaupunkiin, jolle hän antoi nimen Davidin kaupunki.
http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=190178
- IDF:n etnisen koodin laatinut professori Asa Kashner asettaa kyseenalaiseksi
korkeimman oikeuden päätöksen, jonka mukaan siviilien käyttäminen
turvallisuuskilpenä vaarallisissa olosuhteissa on kielletty kaikissa olosuhteissa. Hän
sanoo, että jos sotilaan henki säästyy tällä toimella se on oikeutettua.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190354
- Lodin kaupungin pormestari uhkaa sulkea koko kaupungin kahden murhan
seurauksena, ellei hallitus lähetä rajapoliiseja palauttamaan turvallisuutta kaupunkiin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190365
- Poliisi pidätti Kalkiliyan kaupungin 27-vuotiaan miehen Muhammad Soilamin 7 naisen pahoinpitelystä ja raiskauksesta Raananin kaupungissa. Miehen uhrit kertovat, miten väkivaltaisesti mies toimi ja miten täynnä vihaa hänen silmänsä olivat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3964837,00.html
- Petah Tiqvan oikeus ei antanut Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitulle Yigal Amirille lupaa olla toisten vankien joukossa väittäen tällä suojelevansa hänen hyvinvointiaan. Oikeus ei liene kuullutkaan henkisestä hyvinvoinnista, joka varmaan kärsii korjaamattomia vaurioita kiduttamisesta eristetyssä vankilansellissä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3964644,00.html
- Raketti-isku brittidiplomaattien saattuetta vastaan Jemenissä haavoitti neljää. http://www.haaretz.com/news/international/rocket-attack-in-yemen-targets-british-embassy-car-wounds-4-1.317474
- Israelissa puhkesi kova sanasota valtion osuuden nostamisesta kaasulöytöjen hyödyntämisestä vastaavilta yhtiöiltä. Asia uhkaa muuttua kansainväliseksi. Iran on tarjoutunut etsimään kaasua ja öljyä Libanonin rannikon edustalta ja tarjoaa yhteis-työtä myös Egyptin kanssa. http://www.haaretz.com/print-edition/business/mks-big-gas-spar-in-knesset-1.317405, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139916
- Moraalittomasti pukeutuneet anarkistit ja vasemmistolaiset ainekset häpäisivät Shimon HaTzadikin (Shimon Oikeamielinen) pyhänä pidettävän tilan Jerusalemissa vain muutamaa päivää ennen siellä järjestettäviä muistotilaisuuksia. Anarkistit olivat töhertäneet seinille hakaristejä ja jättivät paikalle PA:n lippuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139920
- Debkafile arvioi, että Israel julkisti 1973 sodan arkistoja tarkoituksellisesti varoittaakseen Damaskosta, että jos se aktivoi Hizbullahin ja Hamasin hyökkäyksiin Israelia vastaan, Syyrian pääkaupunki ei tällä kertaa vältä hyökkäystä. http://www.debka.com/article/9064/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019