TORSTAI 02.09.10

1. NETANYAHUN kilistellessä lasejaan Obaman kanssa Washingtonissa terrorismi kasvaa Israelissa, ja PA:n johto ylistää terroristien perheitä kunnianosoituksilla. Mutta ei tämä näytä hetkauttavan Netanyahun kilistelyä tai hänen johtamaansa Israelin hallitusta millään tavoin.
Viimeinen terrori-isku tapahtui keskiviikkoiltana Rabbi Moshe Morenon ajaessa vaimonsa Shiran kanssa Ramallahin itäpuolella Rimonim ja Kochav HaShahar välistä tietä Binyaminin alueella. Pariskunta asuu Jordanjoen laaksossa, he ovat n. 30-vuotiaita.

ARABIEN ajama auto ohitti rabbin ohjaaman ja sieltä aloitettiin tulitus sitä kohti. Auto suistui tieltä kääntyen ympäri. Rabbi sai luodin osumia polveensa ja muualle ruumistaan, hänen vaimonsa haavoittui auton kääntyessä ympäri, mutta molemmat pystyivät poistumaan autosta ja piiloutumaan pensaikkoon kutsuen apua kännykällään, mikä luultavasti pelasti heidän henkensä. Heidät evakuoitiin Shaare Zedek sairaalaan Jerusalemissa. Rabbi on haavojensa vuoksi kohtalaisessa kunnossa, hänen vaimonsa haavat ovat lähinnä ruhjevammoja. Rabbi Moshe Moreno opettaa Efraimin armeijan palvelukseen valmistavassa yeshivassa.

TERRORIJÄRJESTÖILLÄ on ollut kiire pyrkiä haalimaan iskusta saavutettava propaganda hyöty ilmoittamalla, että ”sen taistelijat suorittivat tämän urhoollisen teon”. Abbasin johtaman Fatahin alajärjestön al-Aksa Marttyyrien Prikaatin edustaja soitti WND:n toimittajalle väittäen, että se oli hyökkäyksen takana, mutta myös Hamas haluaa osan kyseenalaisesta kunniasta. IDF:n taholta arvioidaan, että hyökkäys oli suunniteltu yhteistoimin Hamasin, Fatahista irrottautuneen sirpaleryhmän ja Islamic Jihadin kesken.
Paikalliset juutalaisasukkaat ovat vastustaneet hallituksen tapaa antaa PA:lle toistuvia ”luottamusta kasvattia myönnytyksiä”, joista tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen on osa. Näiden viimeisten terrori-iskujen katsotaan olevan suoraa seurausta myönnytyksistä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139451

2. PA:N MINISTERI vankien asioissa Issa Karake osallistui tilaisuuteen, jossa hän juhlallisesti ojensi ”määrätietoisuuden ja antamisen kilven” palestiinalaiselle äidille, jonka viisi poikaa olivat osallistuneet terrori-iskuihin israelilaisia vastaan onnistuen murhaamaan heitä. Neljä heistä kärsii Israelin oikeuden langettamia elinkautisiaan Israelin vankilassa, viides poika sai surmansa operaatiossa. Tilaisuudesta raportoi PA:n päivälehti Al-Hayat Al-Jadida, sen käänsi englanniksi Palestinian Media Watch.
LEHDEN raportissa äitiä kutsuttiin nimellä Umm Yusef (Josefin äiti), ja myös Khansa of Palestine, viitaten islamin alkuaikoihin, jolloin poikansa taisteluissa menettänyt äiti ylisti Allahia pojistaan marttyyreina Islamin puolesta.

PA:N MINISTERI Karake ylisti Umm Yusef Abu Hamidin perhettä esikuvana tahdonvoimasta Palestiinan itsenäisyyden saavuttamiseksi. Tilaisuuteen osallistui myös muita PA:n johtajia sekä PA:n ihmisoikeusjärjestöjen edustajia. Karake teki kohteliaisuusvierailun myös Jerusalemin supermarketiin tekemän itsemurhaiskun suorittajan Ayyat Al-Akhrasin perheen luona. Tässä terrori-iskussa vuonna 2002 kuoli kaksi israelilaista ja varmaan useita haavoittui, vaikka artikkeli ei mainitse sitä, mikä on minusta kirjoittavan virhe. Karake ylisti Al-Akhrasin tekoa sanoen hänen kuolleen ”marttyyrin kuoleman”päästen suoraan taivaaseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139450
Islamin taivas näyttää täyttyvän terroristeista.

3. PA:N TURVALLISUUSJOUKOT aloittivat valtavan operaation Hamasin jäseniä ja epäiltyjä kannattajia vastaan pidättäen lähes 300 päivän kuluessa Kiryat Arban terrori-iskusta. Operaatiota pidetään suurimpana PA:n perustamisen jälkeen vuonna 1994. Hamasin Al-Aksa TV-asema sanoi, että jotkut pidätetyistä vietiin suoraan sairaalaan raakalaismaisen kidutuksen vuoksi heti pidätyksen jälkeen. Lähetyksessä kehotettiin Hamasin jäseniä Länsirannalla vastustamaan pidätyksiä ja nousemaan PA:n poliiseja vastaan väkivallalla.

PALESTIINALAISET aloittivat juhlinnat kaduilla iltarukousten jälkeen tiedon onnistuneesta terrori-iskusta Hebronin luona tultua julkisuuteen, mutta Gazassa Hamasin johto evakuoi useita turvallisuus- ja siviili-installaatioitaan peläten IDF:n vastaiskua, kertovat journalistit Gazassa JP:n toimittajalle Kh A Toamehille. Monet Hamasin poliittiset ja turvallisuusjohtajat ovat samoin menneet maan alle pelon vuoksi. PA:n virallinen uutistoimisto Wafa kertoi terrori-iskusta, jonka suorittajaksi se sanoi Hamasin sotilassiiven izzadin al-Qassamin kutsuen iskua ”sotilasoperaatioksi”. Sekä Abbas että Fayad tuomitsivat terrori-iskun, josta hekin käyttivät nimitystä ”operaatio” välttäen ”terrori”-sanaa.
HAMASIN johtajat syyttävät Abbasia palestiinalaisten pettämisestä tuomitessaan tämän ”urhoollisen hyökkäyksen ja vaatien kymmenien palestiinalaisten pidätyksiä”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186680

4. PÄÄMINISTERI Netanbyahu vakuutti Washingtonissa keskusteltuaan Obaman kanssa parin tunnin ajan keskiviikkoaamuna pyrkivänsä kestävään rauhaan, ei vain tilapäiseen rauhalliseen aikaan konfliktien välillä. ”Haluamme rauhaa, joka kestää sukupolvien ajan. Tätä kansani haluaa; jonka me kaikki olemme ansainneet.” Paikalla ollut israelilainen virkailija totesi, että jos Obama ja Netanyhau saisivat päättää, rauha tulisi välittömästi, mutta sanoi epäilevänsä, onko Abbasilla poliittista tahtoa – tai edes oikeutta - tehdä sopimus.

NETANYAHU riimitteli sanottavaansa journalisteille parhaan kykynsä mukaan pyrkien välittämään kaikille ja varsinkin herkkäihoiselle Abbasille, ”ettei hän tullut haastamaan riitaa, ei edes pelaamaan voittaja häviäjä peliä, jossa jopa voittaja voi hävitä, vaan saavuttamaan rauhan, joka hyödyttää kaikkia”. Varsinkin 10-kuukauden rakennuskiellon jatkaminen, jota PA vaatii ehdottomana, kummitteli Netanyahun puheissa, mutta hän tyytyi vain toteamaan siitä epäsuoraan näin: ”En tullut esittämään anteeksipyyntöjä, vaan löytämään ratkaisuja.”
Israelin viranomainen totesi, että Netanyahu tiedostaa joittenkin ”setlementtien” purkamisen olevan välttämätöntä; hän sanoo ajattelevansa luovasti selittämättä tarkemmin, mitä hän tällä tarkoitti. Ilmeisesti tarkoituksena on valmistella kuulijoita suunnitelmaan, joka ulottuu vuosien ja vuosikymmenien päähän eikä nopeana kertaratkaisuna. Miten hän saa sekä PA:n johdon, EU:n että YK:n tämän ajatuskuvionsa taakse arvoitus, sillä noilla järjestöillä on kiire saada asia pois päiväjärjestyksestä ja keskittyä toisiin asioihin. Obama sanoi asian näin: ”Ensin sopimus, rauha tulee myöhemmin.” http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186754

5. ISRAELILAISET pyrkivät kostamaan Hebronin terrori-iskun hyökkäilemällä palestiinalaisia vastaan ja sytyttämällä tuleen heidän peltojaan ja oliivitarhojaan Juudeassa ja Samariassa. Juutalaisyhteisöt vastasivat hyökkäyksiin aloittaen lukuisten rakennuskohteitten jatkamis- tai aloittamistöitten valmistelut Juudeassa ja Samariassa. Netanyahu varoitteli epäsuorasti ottamasta lakia omiin käsiinsä. Rakennuskiellon asetti Netanyahun johtama turvallisuus-kabinetti, jonka oikeutta julistaa kieltoa kyseltiin mutta alistuttiin ilman mielenosoituksia. Rakennuskiellon aktiivisimpia kannattajia on puolustusministeri Barak, jonka alaiset joukot ovat poliisien tukemina varmistaneet, että kiellon noudattamista valvovat viranomaiset pääsevät kohteisiinsa asukkaitten vastustuksesta huolimatta.

KIRYAT ARBAN hyökkäys nosti esiin poliisin käytännön takavarikoita käsiaseita henkilöiltä, joilla oli laillinen oikeus pitää niitä. Hyökkäyksessä murhattu Ames oli aktiivinen Temppelivuoren avaamiseksi juutalaisille sekä valmisteluille kolmannen Temppelin rakentamiseksi, mutta kuten hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin (Likud) sanoo, Ames ei ollut millään tavoin väkivaltainen eikä nostanut ääntään. Elkin syyttää poliisia, että se poliittisin perustein takavarikoi Amesin aseen ja kyvyn puolustaa itseään vain siksi, että hän oli aktiivinen juutalainen ja asui Länsirannalla. Hän sanoi, että oikeusministeriön asettama erityistiimi lain noudattamiseksi Juudeassa ja Samariassa, jota johtaa Shai Nitzan, ei toimi lain noudattamisen valvonnassaan tasapuolisesti, vaan diskriminoi poliittisin perustein ja toimii vastoin hallituksen päätöksiä. Hän vaatii oikeuskansleria tutkimaan asiaa. Sisäministeriö sanoo helpottavansa aseitten hallussapitoa tulevaisuudessa.
PA:n kiireeseen saada Hebronin terroristit kiinni, ennen kuin IDF löytää heidät, vaikuttaa sen yritys estää IDF:n saavan heiltä tietoja, jotka voivat osoittautua kiusallisiksi PA:n johdolle. Tämä herättää jopa epäilyksiä, että PA:n johto oli tietoinen iskusta tai että PA:n poliisit olivat osallistuneet iskuun jossain muodossa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186767

6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin johto ilmoitti eilen Gazassa vastustavansa Washingtonin keskusteluja ja sanoi järjestön kannattavan väkivallan jatkamista niiden häiritsemiseksi. (JP)
- Apulaisulkoministeri Danny Dayan vaatii, että niillä sadoilla tuhansilla juutalaisille, jotka joko karkotettiin tai pakenivat henkensä edestä arabimaista, on oikeus vaatia korvauksia jättämästään omaisuudesta, pankkitileistään ja yrityksistään, joista he joutuivat luopumaan ilman korvauksia tai edes toivoa niistä. Danon vaatii, että tämä kysymys tulee ottaa mukaan kaikissa Israelin ja palestiinalaisten välisissä rauhankeskusteluissa. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak vakuuttaa, että hänen johdollaan Israel pystyy estämään uuden terroriaallon elpymisen. Barak on joutunut kovaan puristukseen tökerösti hoidetun armeijan komentajan seuraajan valinnan yhteydessä, ja nyt häntä syytetään osavastuulliseksi Kiryat Arban terrori-iskuun omaksumansa myönnytyspolitiikan vuoksi. IDF on poistanut lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä pyrkien antamaan vastuuta PA:n poliisille, joka kuitenkin näyttää olevan kykenemätön hoitamaan sille uskottua vastuuta. Barak puhui Laborin jäsenille tarkoitetussa uuden vuoden maljannostotilaisuudessa, mutta useita Labor-ministereitä jäi pois tilaisuudesta. He eivät hyväksy puolueen osallistumista hallitukseen. Likudin kansanedustaja Danny Danon syytti Barakia Hebronin terrori-iskusta, joka vähensi IDF:n toimia Länsirannalla varmistaakseen, että Washingtonin keskustelut ja rauhanprosessi jatkuu. Danon pyysi anteeksi Juudean ja Samarian juutalaisilta, että Likud teki virheen suostuessaan rakennuskieltoon. Uusi gallup kertoo, että 38.6 % israelilaisista haluaa rakentamisen jatkuvan Länsirannalla,
25. 1 % vain suurissa yhteisöissä, 20 % ei ollenkaan. 50.5 % uskoo Netanyahun olevan
tosissaan rauhansopimuksen saavuttamiseksi. (JP)
- Zaka, terrorinuhrien järjestö, sai luvan rakentaa tilat käyttöönsä Sheikh Jarran lähiöön.
Rakennuksiin tulee järjestön toimitilojen lisäksi museo, jossa esitellään terrorismin aikaan
saannoksia.
- Presidentti Shimon Peres matkusti Vatikaaniin, jossa hän keskustelee rauhasta, Shalitin
vapauttamisesta, Iranin ydinsuunnitelmasta ja Israelin ja vatikaanin välisistä suhteista. Yksi asia on varmaan Katolisen kirkon maaomaisuudet ja rakennukset Israelissa, joitten oikeus verottomuuteen puhuttaa jatkuvasti. Peresillä on lapsuusajoilta peritty suosiollinen suhtautuminen Katolisen kirkon kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139446
- Palestiinalaisten rakentamia kuviteltuja hautoja poistettiin lähes 300 Mamillan hautausmaan ulkopuolelta, mutta he ovat rakentaneet niitä myös Jerusalemin vanhankaupungin itämuurin ulkopuolelle voidakseen niiden varjolla vaatia omistusoikeutta maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139453
- Puolustusministeri Ehud Barak kertoi Haaretzin haastattelussa, joka julkaistiin eilen, että Israel voi joutua luopumaan Itä Jerusalemista sekä asettamaan Temppelivuoren kansainvälisen hallintojärjestelmän vastuulle. Tämä lienee ollut se asia, minkä hän kävi kertomassa Ammanissa Mahmoud Abbasille ennen Washingtonin matkaa neuvoteltuaan siitä ensin Netanyahun kanssa. Barakin tapa julkistaa tällainen asia ennen neuvottelujen alkamista tuntuu vähintäänkin huonosti harkitulta ellei typerältä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139441
- USA sanoo Turkille, ettei se osallistu lehtoharjoituksiin Turkin kanssa ns. Anatolian Eagle yhteydessä, elleivät IAF:n koneet voi tulla mukaan. Turkin viranomaiset ovat alkaneet vetää takaisin kiivasta Israelin vastaista retoriikkaansa ja jopa esittäen toiveensa ostaa Israelin valmistamia tutkavalvonta-asemia, joita se tarvitsee kurdialueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139442
- Superhävittäjän F-35 hankkiminen USA:sta nytkähti eteenpäin valmistajan suostuessa asentamaan siihen IAF:n vaatimia aseita ja ohjausjärjestelmiä, joitten ansiosta niiden huolto helpottuu ja israelilaiset yhtiöt saavat erittäin edullisia tilauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139445

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019