TIISTAI 28.09.10

1. RAUHANKESKUSTELUISSA – jos suoria keskusteluja Israelin ja PA:n välillä voidaan
kutsua noin ylevällä nimellä – on meneillään aikalisä, jos sallitaan tällainen urheilutermi tässä yhteydessä. PA:n puheenjohtaja Abu Mazen alias Mahmoud Abbas mutustelee asiaa yrittäen kerätä kaikki mahdolliset irtopisteet, mitä siitä vielä voidaan kiskoa. Hänen ilmiselvä tarkoituksensa on saada näyttämään, että se on Israel joka estää keskustelujen jatkumista kieltäytyessään suostumasta hänen vaatimuksiinsa – ja saada maailma uskomaan, että asia on näin. Tätä hän selvitti YK:ssa ja Amerikan juutalaisjohtajien aterian yhteydessä ja edelleen Pariisissa, jossa hän löysikin yllättävän otollisen maaperän. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy, jonka oma asema keikkuu kuin kiikkulauta, julisti naama osaaottavissa kurtuissa, että ”setlementit ovat laittomia ja ne täytyy poistaa”, niin juutalaista sukujuurta kuin hän väittääkin olevansa.
Toisaalta eipähän se juutalaisuus estä myymästä perintöoikeuttaan – itse asiassa Abrahamille aikoinaan luvatun ja Jaakobin heimolle annetun Israelin maan voi myydä vain juutalainen, sillä se on hänen perintömaansa. Esau myi perintöosansa Jaakobille aikoinaan lautasellisesta linssikeittoa, aikamme Esaut luopuvat siitä saamatta mitään vastineeksi.

ABU MAZENIN vaatimuksena on saada 100 % maasta, jonka Israel vapautti Jordanialta 1967 kuuden päivän puolustussodassa arabiarmeijoiden pyrkiessä tuhoamaan koko nuoren valtion. Kokonaissuunnitelmansa mukaan Abu Mazen toteuttaa PLO:n hyväksymää vaiheittaista suunnitelmaa Israelin tuhoamiseksi, jonka Jasser Arafat aikoinaan suunnitteli.
Israelin pääministerit ja hallitukset ovat enemmän tai vähemmän auliisti hyväksyneet tämän vaatimuksen huomioimatta, mihin tällä pyritään. He ovat kuitenkin olosuhteitten pakottamina vaatineet suurten juutalaisyhteisöjen liittämistä Israelin alueisiin, mutta ovat tarjonneet maata niiden ”korvaukseksi” Israelin maasta, esim. Gazaan alueen itäpuolelta. Ulkoministeri Lieberman esittää omaa suunnitelmaansa, jolla vaihdettaisiin Israelin arabikaupunkeja juutalaisyhteisöihin turvallisuusaidan itäpuolella. Täten vältyttäisiin asukkaitten karkottamiselta kodeistaan, mutta Israelin arabit eivät halua joutua arabihallituksen alaisuuteen.

Jos Israel luovuttaa Juudean ja Samarian kukkulat, vuoret, rinteet ja purolaaksot tuolle palestiinalaisiksi kutsutulle sekakansalle, mitä se saa sitä vastaan? Vain paperinpalan, jolla ei ole enempää arvoa kuin paperilla, jolle se on kirjoitettu. Arafat aikoinaan julisti jo maanpaossa Tunisiassa ollessaan, että on hyvä saada edes pieni maapala läheltä Israelia tai vielä parempi sen keskeltä, josta taistelua voidaan jatkaa. Hän viittasi Muhammedin tekemään sopimukseen Mekkan hallitsijoitten kanssa, jonka hän - saatuaan tarpeeksi vahvan armeijan - ilman tunnontuskia rikkoi hyökäten Mekkaan ja alistaen sen valtansa alle. Tämän esimerkin mukaisesti sopimukset Israelin kanssa ovat rikottavissa koska vain, mutta Abbas vaatii, että Israelin tulee toteuttaa kaikki aiemmissa sopimuksissa sille asetetut velvoitteet ilman, että hän itse katsoo olevansa sidottu omiin velvoitteisiinsa.
Tätä farssia seuratessa ei voi välttyä päätelmältä, että jonkun suhteellisuustaju ja realiteettien havaitsemiskyky ontuu pahasti. Pääministerin tapa julistaa olevansa valmis keskusteluihin Abbasin kanssa missä ja milloin vain ilman ehtoja ei ainakaan vahvista hänen asemaansa.

2. SEURAAVAKSI lyhyt esittely rauhankeskustelujen tämän hetken tilanteesta Israelissa.
Pääministeri Netanyahu ei ole kommentoinut millään tavalla eilen päättynyttä rakennus-kieltoa. Hän vain pyysi, että hillittäisiin voitonjuhlallisuuksia, ettei ärsytettäisi arabeja liikaa. Hänen tunnustuksekseen on luettava, että hän kesti paineet, eikä suostunut jatkamaan rakennuskieltoa. USA:n ulkoministeriön taholta ilmoitetaan syvä pettymys, ettei kieltoa jatkettu. USA:n lähettiläs George Mitchell matkustanee Israeliin esittämään Obaman valittelut. USA:n kongressin 87 jäsentä lähetti kirjeen Obamalle, jossa he sanovat tukevansa kuun alussa alkaneita neuvotteluja ja antoivat tunnustusta Netanyhaulle, ettei hän keskeyttänyt keskusteluja Abbasin kanssa neljän israelilaisen murhasta ja kahden haavoittamisesta huolimatta. Kirjeessä todettiin - lievänä moitteena Abbasille, - ettei ole sopivaa kummankaan osapuolen esittää toistuvia uhkauksia keskeyttää neuvottelut.

EUROOPASSA Englannin ulkoministeri William Hague sanoi olevansa pettynyt Israeliin. EU:n ilmaan asioitten johtaja Catherine Ashton sanoi YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin tavoin, että Israelin hallitus toimi epätyydyttävästi antaessaan rakentamisen alkaa Juudeassa ja Samariassa. Ashton sanoi EU:n kannan olevan, että ”setlementit” Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia ”kansainvälisen lain” mukaan ja kehotti osapuolia käyttäytymään vastuuntuntoisesti. Tässä on ainakin yksi, jossa palestiinalaisten aivopesu ei ole mennyt hukkaan, niin yksioikoisesti hän laukoo tuomioitaan. Samaa teemaa esitti YK:n pääsihteerikin. Hän veti tuekseen ”tiekartan”, jonka esittämiä velvoitteita hän vaati Israelia toteuttamaan edes viittaamatta palestiinalaisia koskeviin velvoitteisiin. Myös hän kutsui juutalaista rakentamista Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien Jerusalemin itäosat, laittomaksi ”kansainvälisen lain” mukaan. Eikö juutalaisilla ole lainopin tuntijoita, jotka pystyisivät tyhjentävästi selvittämään Juudean ja Samarian kuten myös Gazan ja Golanin aseman kansainvälisen lain mukaan? Miksi tämä asia on jätetty PA:n ja kaikenlaisten poropeukaloiden käsiin?

Ulkoministeri Avigdor Lieberman kävi esittämässä Israelin puheenvuoron YK:n kateederilta. Hän tapasi samassa yhteydessä New Yorkissa pääsihteeri Ban ki-Moonin. Hän sanoo selittäneensä pääsihteerille, että 10 kuukauden moratorium oli palestiinalaisten mielestä ilkeä juoni, ja nyt siitä on kehittynyt kaiken keskipiste. PA:lla oli 10 kuukautta aikaa aloittaa keskustelut Israelin kanssa, minkä he tuhrasivat joutavaan näpertelyyn. ”Palestiinalaiset eivät koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta jättää käyttämättä tilaisuutta”, kuten Abba Eban totesi. (The Palestinians never miss an opportunity to miss an opportunity).

ARABILIITTO käsitellee rauhankeskustelujen tilannetta kokouksessaan neljäs lokakuuta. Abbas sanoo odottavansa sen päätöstä asiassa, eikä halua sitoutua mihinkään ennen sitä.
Mitchell saapunee Israeliin tänään yrittäen vielä kuroa umpeen parantumatonta haavaa ja pelastamaan, mitä on vielä pelastettavissa. Lieneekö edessä ”pakkoliitto” Abbasin ja Netanyahun välillä, toinen osapuoli ainakin on enemmän kuin innokas, toinen vastustelee ja epäröi, jos vaikka löytyisi toinen vielä houkuttelevampi kosiskeilja.
TARKKAILIJAT uskovat, että arabiliitto kannattaa esitystä, jonka Abbas tekee. Ei taida olla kovin korkealla odotukset enempää kuin kiinnostuskaan arabien keskuudessa. Lieberman kehottikin arabiliittoa keskittymään omiin ongelmiinsa joita riittää: ”Taistelut radikaalien islaminryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä Irakissa, Jemenissä, Sudanissa, Algeriassa ja Tunisiassa”, hän luetteli. ”Köyhyys ja toivottomuus noissa maissa huutaa taivaaseen, mutta sen sijaan, että pyrkisivät ratkomaan omia ongelmiaan, arabiliiton johtajat pakenevat niitä syyttäen Israelia kaikista heidän ongelmistaan. Keskustelujen sijasta ne kiihottavat ihmismassoja juutalaisia vastaan.” Hän vakuutti Israelin tyytyvän järkevään sopimukseen. Lieberman tapaa USA:n matkansa aikana Kreikan, Bulgarian, Itävallan, Naurun, Kyproksen ja liettuan ulkoministerit. Jotkut maat sentään haluavat ylläpitää suhteita Israelin kanssa.

ABU MAZEN selvitteli ajatuksiaan Sarcozyn tapaamisen jälkeen todeten, ettei PA aio rynnätä minnekään vaan odottaa arabiliiton päätöstä ja antaa sen jälkeen tiedonannon PA:n asemasta. Hän kummasteli, miksi Israel ei voisi jatkaa moratoriumia 3-4 kuukautta unohtaen, että hän tuhrasi 10 kuukautta tekemättä asialle yhtään mitään. Hän selvästi haluaa vain kuluttaa aikaa odottaessaan, mihin suuntaan maailma pyllähtää. Toisaalta hän totesi, että USA:n nykyisen presidentin aiemmasta täysin poikkeava politiikka antaa erinomaisen tilaisuuden saavuttaa rauhansopimus, joskin ”jotkut ryhmät aiheuttavat ongelmia”.
PA:n vaikutusvaltaiset edustajat Nabil Abu Rudeinah ja Yasser Abed Rabbo toistivat PA:n tunnetut vaatimukset, joista ei tingitä, joista rakennuskielto on keskeisin. He vakuuttavat, että epäonnistumisesta keskustelujen jatkamiseksi Israel kantaa täyden vastuun unohtaen, että asiassa on kaksi osapuolta. Fatahin korkea vaikuttaja ja entinen ministeri Sufyan Abu Zaida kehotti Abbasia poistumaan neuvotteluista, ettei ”toistaisi aiempia virheitä neuvotella samaan aikaan kuin raivaustraktorit möyryävät palestiinalaisten maaperällä.”
JP:n haastattelemat palestiinalaiset työntekijät sanoivat olevansa kiitollisia, että heillä on nyt työtä juutalaisten rakennustyömailla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189491

3. UUTISOTSIKOITA
- Hebronin kukkuloilla terroristien ampumaksi joutunut nainen, joka synnytti keisarileikkauksella terveen poikalapsen, joutui kestämään toisen leikkauksen, jolla hoidettiin hänen luodin repimä jalkansa. (JP)
- Kyprokselta Gazaan matkalla olleesta Irene aluksesta ilmoitettiin, että alus on nyt Israelin laivaston merisotilaitten ohjauksessa ja matkalla Ashdodiin. Sotilaitten nouseminen alukseen sujui välikohtauksetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139805

- Israelin ilmavoimat ovat varautumassa tilanteeseen, jossa sen lentokentät joutuvat keskitetyn ohjushyökkäyksen kohteiksi. Hatzorin kentällä on pidetty 25 harjoitusta vuoden aikana. Niissä harjoitellaan tilanteen hallitsemista silloinkin, kun kiitoradat, asuinkorttelit ja lentokonehallit ovat hyökkäyksen kohteina. Harjoituksissa todettiin, että kentät pystyvät toimimaan vaikka niitä pahoin runneltaisiinkin. Yksi vaikeus havaittiin siitä, ettei kentällä ollut tarpeeksi traktorinkuljettajia, joita tarvitaan pommitusjälkien korjaamiseen tai ohjusten ja pommien siirtämiseksi koneisiin. Tämän vuoksi kymmeniä sotilaita koulutettiin näihin tehtäviin. (JP)
- Sheikh Jarrah lähiössä tavallisesti mellakoivat Israelin vasemmistolaiset menivät joukolla Jerusalemin kaupungin pystyttämän succan, lehtimajan, läheisyyteen pyrkien häiritsemään siellä pidettäviä tilaisuuksia. Heidän toimensa eivät saavuttaneet ainakaan paikallisten asukkaitten myötätuntoa, jota he tuskin etsivätkään. (JP)
- Kunnostustyöt Josefin hautakammiolla Sikemin lähellä alkavat olla valmiit. Työ annettiin arabiurakoitsijalle, mikä aiheutti määrättyä hämmästelyä. Kammion sisään saatiin suurella vaivalla suuri 5-tonnin hautakivi arabien tuhoaman tilalle. Hautakammio on ollut juutalaisten suosima pyhiinvaelluspaikka, jonne täytyy saada sotilas- tai poliisivirkailijoitten lupa ja –saattue. (JP)
- Israelissa aloitellaan jätteiden erottelu, jossa orgaaniset jätteet kerätään omiin astioihinsa ja kuivat omiinsa. Sanomalehtiä ja muovipulloja on kerätty jo jonkin aikaa. Orgaanisten aineiden keräämiseksi on kehitettävä oma järjestelmänsä, koska siihen tarvitaan omat kuorma-autot, jotka tyhjentävät orgaanisia astioita useammin.(JP)
- Lukemattomat vapaaehtoiset ovat osallistuneet hedelmien ja tomaattien keräämiseen pelloilta hyväntekeväisyysjärjestöille. Mukana on turisteja ja pyhiinvaeltajia. (JP)
- IDF tuhosi Jihadin solun, joka valmistautui ampumaan raketteja Israeliin Gazasta. Kolme terroristia kuoli ja neljäs haavoittui ohjusiskussa tänään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139801
- Libanonin kakkossodassa kuolleen IDF:n upseerin Kleinin talo Yovel-kukkulalla lähellä Eliä Samariassa joutunee Barakin toimesta tuhottavaksi, koska sen väitetään sijaitsevan arabimaalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139804
- Golanin kukkuloiden tuulivoimalan työt alkavat kansallisena projektina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139800
- Poliisi on kieltänyt suunnitellut vierailut Beit Jonatanin talolla ja muuallakin Silwanin (Shiloahin) lähiössä Jerusalemin vanhankaupungin läheisyydessä. Syyksi ilmoitetaan alueen arabiasukkaitten kiihtyneet hyökkäykset juutalaisia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139791
- Juutalainen n. 30-vuotias mies pidätettiin arabivartijoitten toimesta Temppelivuorella, koska hänen epäiltiin rukoilevan äänettömästi. Poliisi vaatii lupauksen vuorelle nousevilta, etteivät he rukoile, kumartele tai tee muitakaan ”provosoivia” eleitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139785
- Israel Land säätiö aikoo jatkaa rakentamista Jerusalemin Sheihk Jarrahin lähiössä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189498
- Iranin teollisuutta raadellut Stuxnet virus on viranomaisten mukaan mutaation kautta levinnyt ja uhkaa maan teollisuuslaitoksia. Bushehrin ydinvoimala on yksi kohteista, mutta sen leviäminen osoittaa tarkoituksena olevan laajentaa sen tuhovoimaa. Iranin viranomaiset uhkaavat laajoilla vastatoimilla, mikä tarkoittanee sotilaallisia operaatioita. http://www.debka.com/article/9048/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019