TIISTAI 07.09.10

1. RAUHANPROSESSIN nykyvaihetta on syytä tarkastella vähän uutisaiheita laajemmin. Kuten tarkkaavainen lukija on huomannut, ns. suorat rauhankeskustelut runnottiin taipaleelle Washingtonin huippukokouksessa, kuten sitä nimitetään, tai myös toisella nimellä Obaman vaalitilaisuudessa, sillä Palestiinan kysymyksen selvittäminen on tärkeä Obamalle kansan-suosionsa ja uskottavuutensa kannalta. Mutta mitä mahdollisuuksia niillä lopulta on onnistua?
Washingtonin kokouksessa ei sovittu muusta kuin keskustelujen jatkamisesta; julkisesti ei puututtu ollenkaan kiperiin kysymyksiin, mutta yksityisesti yksi ja toinen esitti vaatimuksiaan.

ABBAS selitti heti päästyään omalle kenttäpuoliskolleen Libyassa, että hän selkeästi esitti sekä Clintonille että Netanyahulle vaatimuksensa keskustelujen jatkamisen ehdoista, joista moratoriumin jatkaminen on ensimmäinen ja ehdottomin, mutta kumpikaan ei kuunnellut.
Nyt Abbas esittää asian näin: ”Keskusteluja pidetään vain tämän kuukauden aikana. Jos Israelin hallitus pidentää rakennuskieltoa, me jatkamme keskusteluja. Mutta jos he eivät jatka, me vetäydymme keskusteluista.” Vähän myöhemmin Abbas tarkensi asemaansa näin: ”Jos he vaativat myönnytyksiä pakolaisten oikeuksiin tai 1967 rajoihin, minä jään pois neuvotteluista. En kykene suostumaan edes yhteen myönnytykseen”, hän sanoi PA:n päivälehden Al-Ayyam artikkelin mukaan. Hän tunnusti, että juutalaisten rakentaminen on todella keskeytetty, mutta sanoi pelkäävänsä, että se elpyy kaikkialla Länsirannalla. ”Kukaan ei voi pakottaa meitä neuvotteluihin, jos rakennuskieltoa ei jatketa.”

ABBAS selitti neuvottelutaktiikkaansa näin: ”Keskustelut aloitetaan rajoista ja turvallisuudesta. Rajoista me olemme valmiit hyväksymään 1967 rajat ja piirtämään ne siltä pohjalta. Kun olemme ratkaisseet rajakysymyksen, olemme ratkaisseet kysymyksen Jerusalemista, vedestä ja setlementeistä. Tämän jälkeen tulee kysymys pakolaisista, joka ratkaistaan neuvottelujen toisessa vaiheessa.” Turvallisuudesta Abbas totesi: ”En hyväksy yhtään juutalaista, siviili- tai sotilashenkilöä, tulevan Palestiinan valtion rajojen sisällä.”
Abbas totesi tiedostaneensa, etteivät mahdollisuudet olleet suuret, mutta kovan painostuksen alla – ”jokaisen maan presidentti soitti minulle kehottaen suostumaan” - hän suostui edellyttäen, että keskusteluilla on edes yhden prosentin mahdollisuus onnistua. Hän tunnusti myös, ettei hänellä ole Fatahin eikä PLO:n täysi tuki suorien keskustelujen aloittamiseksi.
FATAHIN johtavat henkilöt ovat jatkaneet Abbasin kritisoimista, joista Mohammed Dahlanin ohella Marwan Barghouti ovat tunnetuimmat. Barghouti kärsii viittä elinkautista + 40 vuotta tuomittuna israelilaisten murhien suunnittelusta ja operaatioiden johtamisesta, mutta hän antaa radiohaastatteluja vankilasta käsin kuin paraskin valtiomies. Hän vaatii kansan vastarinnan (tarkoittaa terrorismia) jatkamista ja valittaa arabijohtajien painostustoimia. (JP)

2. NETANYAHU sanoo edelleen uskovansa rauhankeskustelujen onnistumiseen. Hän esitteli uskonsa perusteita Israelissa vierailevalle kolmelle USA:n kongressin jäsenelle, Rush Holt (Dem.NJ), Debbie Wasserman-Schultz (Dem.Fl) ja Steven Israel (Dem.NY), todeten, että ”on useita kysymyksiä, joissa emme löytäneet neuvotteluissa yhteisymmärrystä, mutta ainoa tapa saavuttaa sopimus on suorien, jatkuvien keskustelujen kautta ilman katkoja ja viivytyksiä.” Netanyahun edustaja totesi, että moratorium oli ainutkertainen myönnytys, jota ei tulla jatkamaan 10 kuukauden kestoajan jälkeen. Sen tilalle hän esittää ”luovien esitysten löytämistä, jolla molempien osapuolten vaatimukset ja toiveet täytetään”.
NETANYAHU totesi Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina, että ”rauhansopimus PA:n kanssa on Israelin strategisten etujen mukainen lisäten, ettei sopimus sinänsä ole tärkeä vaan sen toteuttaminen käytännössä”. Siksi hän painottaa turvallisuussopimusten täyttä toteuttamista sopimuksen jälkeen.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman ei usko rauhansopimuksen mahdollisuuteen vuodessa eikä edes tämän sukupolven aikana. Puhuessaan armeijan radiossa hän sanoi, ”etteivät palestiinalaiset ole tosissaan, he vain kuluttavat aikaa etsien porsaanreikiä voidakseen syyttää Israelia epäonnistumisesta”. Hän lupasi, ettei rakennuskieltoa tulla jatkamaan syyskuun 26. päivän jälkeen, sillä ”lupaus on lupaus”. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-to-u-s-congressman-mideast-peace-possible-within-year-1.312553
Moshe Elad esittelee ynet.com artikkelissaan, että PA:n neuvottelijat puheenjohtajaansa Abbasia myöten ovat vain hyvin taitavien PR-kampanjoitten tuotteita, ja kiinnostuneita enemmän omasta imagostaan kuin Palestiinan kansan hyvin- tai pahoinvoinnista. Hän esittää todisteeksi tilanteen, jossa PA:n neuvottelutiimiin kuuluva tunnettu asianajaja Diana Buttu, joka korkean palkkionsa mukaisesti on keskittynyt nostamaan PA:n neuvottelutiimin imagoa. Siihen kuuluu yhteistoiminta ”Geneva Iniative” tiimin kanssa, joka FaceBookissa esittelee heitä kuvien kanssa ”rauhankumppaneina, jotka etsivät ystävyyttä israelilaisten kanssa”. Kuitenkaan kuten artikkelissa todetaan, PA:n johto ei ole siivonnut terminologiastaan sanoja ”sota” ja ”kansan vastarinta”, joitten johdosta Jasser Arafat eristettiin Mukatan keskukseensa Ramallahissa, ja sama kohtalo voi odottaa Abbasia, ellei hän muuta kurssiaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3950507,00.html
WND kertoo ”shokkiuutisessaan” Netanyahun salaisesta esityksestä, jonka mukaan Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset voisivat jäädä asumaan koteihinsa, mutta Palestiinan valtion kansalaisina, joitten turvallisuudesta vastaavat PA:n poliisi- ja turvallisuusjoukot. Tämä lienee yksi niistä ”luovista esityksistä”, joista hän puhuu julkisuudessa. Esitys sotii niitä periaatteita vastaan, joita juutalainen kansa on tottunut seuraamaan ja joihin se luottaa, ettei juutalaista jätetä enää toisten armoille, ei taistelu-rintamalla eikä siviilielämässä. Se sotii myös Abbasin vakuutuksia vastaan, ettei hän halua noita vihaamiaan juutalaisia pyhän maansa kamaralle. Artikkelin mukaan USA:n edustajat ovat olleet kiinnostuneita Netanyahun esityksestä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=200129

3. IAEA ilmoittaa, ettei Syyria suostu yhteistyöhön sen tarkastajien kanssa ja kieltää heiltä pääsyn kohteisiin, joissa epäillään olevan meneillään jotain hämärää. Israelin koneet tuhosivat rakenteilla olevan rakennuksen Syyriassa syyskuussa 2007. Rakennus muistutti kaikilta osin Pohjois-Koreassa rakennettua laitosta, joka puhdistaa ydinvoimalan käytettyjä polttoainesauvoja plutoniumin valmistamiseksi, jota voidaan käyttää ydinpommin rakentamiseksi. Rakennus sijaitsi kylässä nimeltä al-Kibar tai Dai Alzour . IAEA:n tarkastajat olivat jo aiemmin löytäneet rakennuksen raunioitten läheltä otetuista maanäytteistä merkkejä rikastetusta uraanista, minkä Syyria väitti tulleen paikalle Israelin käyttämistä ohjuksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139533

IRAN on toinen maa, jonka ydinsuunnitelman toteuttamista IAEA pyrkii valvomaan. Iran ilmoitti äskettäin, ettei IAEA:n tarkastajilla ole oikeuksia vaatia sen laitosten tarkastuksia. IAEA ilmoitti maanantaina, että Iranilla on 2.8 tonnia rikastettuja uraania, mikä riittää kolmen ydinpommin valmistamiseen. Iran on oman ilmoituksensa mukaan nostanut aiemmin 4.5 %:n tasoon rikastamansa uraanin 20 %:n tasoon, mikä soveltuu ydinreaktorin polttoaineeksi, mutta sen jalostaminen ydinpommia varten 90 %:n tasoon käy nopeammin kuin ensi vaiheessa. Iran kielsi kahden kokeneen tarkastajan oikeuden päästä maahan, koska he olivat aiemmin ilmoittaneet Iranin suorittavan kokeita rikastamallaan uraanilla. Iranilla on äskettäin toimintansa aloittaneen Bushehrin voimalan lisäksi Natanzin reaktori.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139530

4. ISRAELIN väkiluku on nyt 7 645 000 asukasta. Juutalaisia siitä on 5 770 900, lisäystä edellisvuodesta 67 000 (1.7 %). Arabeja on 1 559 100, lisäystä 23 000 (2.8 %). Juutalaisten lisääntymisprosentti on 2.9 (ennen 2.88); muslimien 3.73 (3.84)
Israelin väkiluku on varsin nuorta, 28 % on alle 15 vuotta, mikä takaa jatkuvan taloudellisen kasvun vastakohtana monille länsimaille, jossa väestö ikääntyy ja taantuu.
Miesten arvioitu elinikä on 80.5, naisten 83.9 vuotta.
Israelin talous kasvoi vuoden 5770 aikana 4.5 %, ja kasvun otaksutaan nopeutuvan ensi vuonna 5771. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139527

5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin alueella koettiin pitkä sähkökatkos, joka alkoi 10.00 tienoilla ja palautui vasta puoli kolmen maissa. Sen vuoksi raportti on tänään myöhässä.
- Abbas on vaatinut, että Obama painostaa Israelia hänen vaatimiinsa myönnytyksiin ennen seuraavaa neuvottelua Sharm el-Sheikhissä. Abbas on vetänyt kaiken sen, mihin hänen uskottiin suostuneen, takaisin ja esittää uusia vaateita. Jerusalemin asema nousee esiin. PA vastustaa kansainvälisten konferenssien pitämistä Jerusalemissa väittäen, että sen asema on määrittelemättä, myös läntisilta osiltaan. Egyptin ulkoministeri Gheit sanoo, että Israelin vaatimus juutalaisesta valtiosta aiheuttaa ongelmia, sillä mitä tapahtuu Israelin arabeille siinä tapauksessa? PA näyttää laskevan kaiken Clintonin harteille. Jos hän ei saa Israelia suostumaan PA:n vaatimuksiin, PA käppäilee pois neuvotteluista, ja se on Clintonin syy. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139532, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139529
- Punainen Risti on antanut turvapaikan kolmelle Hamasin johtajalle Jerusalemissa heidän pelätessään Israelin pidättävän heidät. Tämä on melkoisen outo tempaus järjestöltä, joka väittää olevansa puolueeton, eikä Hamas ole antanut lupaa Punaisen Ristin virkailijoille käydä tarkastamassa Gilad Shalitin fyysistä kuntoa Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139519
- PA:n pääministeri Fayad kieltää antaneensa Israelin vasemmiston kampanjalle lupaa käyttää hänen kuvaansa mainoskamppailussaan, jossa se mainostaa PA:n johtajia ”rauhan-kumppaneina”. http://www.haaretz.com/print-edition/news/abbas-and-fayyad-slam-israeli-peace-campaign-for-using-their-pictures-without-permission-1.312609
- Palestiinalaiset väittävät ”setlerin” ampuneen palestiinalaisen ajamaa autoa Kedumimin lähellä. Poliisi uskoo, että kysymys oli kilpailusta, kumpi saa käyttää tietä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3951092,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019