SUNNUNTAI 19.09.10

1. VENÄJÄ on vakaasti päättänyt toteuttaa lupauksensa sopimuksensa mukaan myydä uudenaikaisia aseita ja ohjuksia Syyrialla, mikä aiheuttaa suurta huolta sekä USA:n että Israelin viranomaisissa. Israelin viranomaisten suurin huoli on siinä, että niitä käytetään Israelia vastaan, mikä on aivan oikein päätelty, sillä tuskinpa aseita ostetaan pelkästään näyttelytarkoituksessa, vaikka se onkin yksi sen tarkoituksesta. Vaikka Syyria ei niitä käyttäisikään, kaiken todennäköisyyden mukaan ne ennen pitkää valuisivat Hizbullahin käsiin, kuten on tapahtunut ennenkin Syyrian saadessa uudenaikaisia aseita.

ISRAELIN armeijan parissa suurinta huolta aiheuttaa Venäjän asetoimisuksiin kuuluva supersonic risteilyohjus P-800 Yakhont, jonka räjähdekärki on suurempi ja kantomatka lähes kolminkertainen verrattuna kiinalaisvalmisteiseen C-802 tutkalla ohjattavaan ohjukseen, jolla Hizbullah rampautti Israelin armeijan ohjusveneen Hanitin Libanonin rannikon edustalla Libanonin kakkossodan aikana. Iskussa kuoli 4 israelilaista merisotilasta.
Sikäli kuin tiedetään, puolustusministeri Ehud Barak keskusteli pääministeri Putinin ja puolustusministeri Anatoly Serdyuakovin kanssa Moskovassa viime viikolla.
Serdyuakov antoi ymmärtää Washingtonin vierailunsa yhteydessä perjantaina, että Venäjä tulee toteuttamaan toimitussopimuksensa eri valtioiden kanssa, joista Syyria on yksi.

USA:n viranomaiset ovat pyrkineet vaikuttamaan sekä Venäjän viranomaisiin että useisiin ulkovaltioihin saadakseen Venäjän peruuttamaan päätöksensä, mutta ilman tulosta. USA:n puolustusministeri Robert Gates oli myös yhteydessä venäläisen virkaveljensä kanssa asetoimitusten harkitsemiseksi uudelleen, mutta hänelle vakuutettiin samoin, että päätökset on tehty eikä niitä peruuteta tällä kertaa.

UUTISET eivät kerro, onko Venäjän äkillisen päätökseen toteuttaa eri valtioitten kanssa solmimansa sopimukset juuri nyt, vaikuttanut USA:n hallituksen päätös toimittaa aseita, ohjuksia ja lentokoneita 60 miljardin USD arvosta Saudi Arabialle. Toiseksi on enemmän kuin luultavaa, että Obaman myönnytyspolitiikan seurauksena USA:n vaikutus alueella on heikentynyt ja kenttä avautunut uusille mahdollisuuksille.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188473

2. LÄHI IDÄN uusiin kuvioihin on kuitenkin tunkeutunut uusi tekijä, Iranin islamilainen tasavalta, joka häikäilemättä pyrkii toteuttamaan omaa pan-islamilaista näkyään, johon sisältyy messiaaninen ulottuvuus islamin messiaan, mahdin ilmestymisen muodossa, ja jonka käytännöllisten järjestelyjen valmistelemiseksi ja toteuttajaksi Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad katsoo saaneensa Allahilta erityiskutsumuksen. Hän ei sano olevansa tuo mahdi, hän sanoo tehtävänsä olevan valmistella tietä ja kuuluttaa siitä islamin mereen.

IRANIN vaikutusvallan kasvun vastapanoksi USA myy huippunykyaikaisia aseita ja ohjuksia Saudi Arabialle ja Persianlahden maille voidakseen tämän kautta vahvistaa Iranin vastaista rintamaa. Tällaisen rintaman muodostamisen heikkoutena on kuitenkin sen hajanaisuus ja perinteinen arabimaiden keskeinen epäluulo sekä karismaattisen johtajan puuttuminen, joka pystyisi ne yhdistämään. Sillä ei myöskään ole merkittävää sotilaallista voimaa, koska niiden turvallisuus on levännyt pääosin USA:n voiman varassa. Tämän heiketessä todellisuudessa sekä USA:n talousvaikeuksien että Obaman aloittaman muslimien kosiskelupolitiikan seurauksena arabivaltiot katsovat joutuneensa suojattomiksi, minkä seurauksena Persianlahden maat ovat alkaneet etsiä yhteyksiä Iranin kanssa, mikä puolestaan vahvistaa ennestäänkin voimistuvaa Iranin vaikutusta alueella.

IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili Syyriassa vain pari päivää sen jälkeen, kun USA:n Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell oli käynyt siellä tarjoamassa rauhan-keskusteluja Israelin kanssa. Keskusteluissaan Syyrian johtajien kanssa Ahmadinejad työnsi syrjään USA:n lähettilään rauhantarjoukset Israelin kanssa. Hän vakuutti, että alueen valtiot tulevat särkemään USA:n ja Israelin pyrkimykset muutoksesta Lähi Idässä menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin.
”Niiden, jotka haluavat muuttaa alueen poliittista karttaa, tulee tiedostaa, ettei heillä ole mitään sijaa alueen tulevaisuudessa”, hän totesi Iranin uutistoimiston IRNA:n mukaan. ”Tätä suuntausta vastustavien kansojen aalto kasvaa päivittäin liittyäkseen mukaan”.
Ahmadinejad totesi ennen Syyrian matkaansa, että hän keskustelee presidentti Assadin kanssa alueen keskeisistä ristiriitojen ja jännityksen kohteista Lähi Idässä, mukaan lukien Irak, Libanon ja palestiinalaisalueet. Hän viittasi myös yhtenä aiheena länsimaisten tekemät liikkeet alueella, tarkoittaen tällä USA:n tekemiä aloitteita. Hän kehotti muslimimaita valmistautumaan: ”Meidän tulee olla valmiina ja samassa hengessä”.

MITCHELL vakuutti Syyrian johtajille, että USA on päättänyt toteuttaa rauhan Lähi Idässä, ja siksi Syyria on saatava mukaan keskusteluihin. Hän vakuutti samalla, etteivät keskustelut Israelin ja PA:n kanssa mitenkään kilpaile keskusteluja Syyrian kanssa tai syrjäytä niitä. USA on pyrkinyt ohjaamaan Syyriaa pois Iranin vaikutusvallasta nimittäen ensimmäisen lähettilään Syyriaan Rafik Haririn murhan jälkeen sekä lähettäen kaksi diplomaattia sinne vakuuttamaan USA:n muuttunutta diplomatiaa.
Pahiten USA:n ja Syyrian välejä raastaa Syyrian tuki terroristeille, jotka uhkaavat sekä Israelin että Irakin turvallisuutta, ja tässä Iran on vahvasti Syyrian rinnalla. Haavoittuvampi tässä suhteessa on Irak, joka ei ole pystynyt muodostamaan toimintakelpoista hallitusta viisi kuukautta vaalien jälkeen, ja joka USA:n armeijan yksiköitten pääosan poistuttua maasta on vaarassa joutua keskenään kilpailevien ryhmien väliseen sisällissotaan, mikä antaa Iranille mahdollisuuden puuttua tilanteeseen. Iran haluaa Basran öljykenttiä ja poliittista valtaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188371 http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188512

3. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkaa taas: ”Jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, minä eroan”. Kuinkahan mones kerta lienee, että hän tällä uhkaa. Kuinkahan moni lopulta mahtaisi kaivata häntä, jos hän lopulta tekisi kuten lupaa. PA:n viranomainen, jonka nimeä ei paljasteta – arvatenkin turvallisuussyistä – kertoi Lontoossa ilmestyvälle A-Quds Al-Arabi lehdelle Abbasin vakuuttaneen Fatahin keskuskomitean kokouksessa: ”Olen tehnyt päätökseni, ja tulen julkistamaan sen sopivalla ajalla”. Viranomainen tulkitsi tämän tarkoittavan, että halusi tällä ilmoittaa uhkauksensa erota.

PA:N viranomainen arvioi, että jos Abbas lähtee, Fatahin keskuskomitea valitsee silloin seuraajan Abbasin paikalle, ja alistaa päätöksensä PLO:n hallituksen vahvistettavaksi. Julkisuudessa on liikkunut huhuja, että Abbasin rinnalle valittaisiin varapresidentti, mutta viranomaisen mukaan tämä edellyttäisi palestiinalaisten lakiasäätävän neuvoston päätöstä, eikä neuvoston kutsuminen koolle ole mahdollista kolme vuotta kestäneen Hamasin ja Fatahin välien rikkoontumisen ja Gazan saarron vuoksi.
Samainen PA:n viranomainen paljasti, että palestiinalaiset ovat onnettomia USA:n vaadittua johtajatason tapaamista Israelin ja PA:n välillä, sillä he olisivat mieluummin antaneet valittujen delegaatioiden hoitaa keskustelut. Hän myös toisti aiemmat uhkaukset, että PA vetäytyy keskusteluista, jos rakentaminen Juudeassa ja Samariassa elpyy. Hän sanoi Hillary Clintonin luvanneen hoitaa asian jollain tavalla.

PA:n keskustelutiimin jäsen Nabil Shaath sanoi, että PA:n kanta on muuttumaton: Jos rakentaminen alkaa uudelleen, PA vetäytyy keskusteluista. Hän sanoi, että keskustelut Israelin tiimin kanssa ovat sinänsä sujuneet positiivisesti, mutta hän sanoi odottavansa Israelin uusia myönnytyksiä. Tätä leikkiä vois kutsua surkuhupaiseksi, ellei sitä käytäisi Israelin turvallisuuden kustannuksella ja ilman, että PA antaa mitään Israelin myönnytyksiä vastaan. Voi vain ihmetellä, kenen imagoa tässä vahvistetaan?
Shaath arvioi, että syyskuun 26. päivä on ratkaiseva: Silloin nähdään, mihin suuntaan asiat kehittyvät. Yhtenä mahdollisuutena väläytetään PA.n romuttamista. Hän myös vakuutti vielä kerran, ettei PA tunnusta Israelin juutalaisena valtiona.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188472

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vastainen kirjoittelu lehdissä ja uutisointi median välineissä aiheutti maailman-laajuisen Israelin vastaisuuden, joka huipentui vuonna 2009, sanoo diaspora-asiain ja julkisen diplomatian ministeri Yuli Edelstein. Hän mainitsi yhtenä häpäisyjuttuna uutisen, jonka mukaan israelilaiset varastivat uhrien elimiä Haitin maanjäristyksen jälkeen, vaikka Israelin lääkintäryhmä teki uraa-uurtavaa työtä menemällä ensimmäisenä tiiminä järistysalueelle, ja jonka klinikkaa muittenkin maitten lääkintä-ryhmät käyttivät hyväkseen. Edelstein sanoo, että tällä Israelin mustaamisella on juurensa anti-semitismissä, vaikka ihmiset eivät aina sitä tunnusta tai havaitse. Hän ei usko vakuutteluihin, että jos Israel muuttaa politiikkansa, maailman myötätunto tulee sen mukana. Hän sanoo esimerkein varustettuna, että määrätyt tilanteet voivat vaikuttaa edullisesti parin viikon ajan, mutta sen jälkeen kaikki palautuu ennalleen. (JP)
- Laaja kansainvälinen saattue on matkalla Gazaan. Sen laivat on lastattu täyteen kuorma-autoja täynnä tavaroita, jotka kuljetetaan El-Arishiin ja sieltä maanteitse Gazaan autokolonnana, johon osallistuu 450 kuorma-autoa. Retkueen on järjestänyt entinen britti-parlamentaarikko George Galloway. Autot tulevat Marokosta, Englannista, Kuwaitista, Algeriasta ja Tunisiasta. Tammikuussa Egypti kielsi Gallowayn järjestöä Viva Palestina käyttämästä sen aluetta ja syytti sitä rikollisesta toiminnasta. (JP)
- Hamas vannoo, ettei se tule sallimaan PA:n virkailijoiden hoitavan Kerem Shalomin rajanylitysterminaalia, kuten Israel suunnittelee. Hamasin edustaja Fawzi Barhoum sanoi, että Hamas pelkää Fatahin sen kautta pyrkivän uudelleen vaikutusvaltaiseen asemaan Gazassa ja totesi, ettei Hamas hyväksy sitä. Hän sanoi, että Hamasin ja Fatahin tulee sopia keskenään, miten valvonta raja-asemalla hoidetaan. Israelin viranomaiset eivät salaa pyrkimyksiään palauttamaan Fatah ja PA uudelleen valtaan Fazassa, millä on kansainvälinen tuki. (JP)
- Eilisen Jom Kippur-päivän paaston aikana Magen David Adom hoiti 2000 ihmistä, 90 ihmistä menetti tajuntansa ja 22 ihmiselle jouduttiin antamaan elvytyshoitoa. Kolme ihmistä hukkui juuri ennen paaston alkamista tai sen 25 tunnin keston aikana. (JP)
- New Israel Fund (Uusi Israel-rahasto, NIF)) johtaja Daniel Sokath antoi julkilausuman, jonka mukaan ryhmien, jotka saavat sen varoja, tulee kunnioittaa Israelin juutalaisuutta. NIF on joutunut ankaran kritiikin kohteeksi, koska se tukee henkilöitä ja järjestöjä yliopistoja myöten, jotka avoimesti toimivat Israelin intressejä vastaan puheissaan ja kirjoitelmissaan ulkomailla. (JP)
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter syyttää Clintonia ja Obamaa siitä, etteivät nämä ole tarpeeksi painostaneet Israelia varsinkin ”setlementtien” rakentamisen suhteen. Hän toteaa, että rakentaminen oli vilkkainta Bill Clintonin aikana. (JP)
- USA:n enemmistö ei uuden gallupin mukaan kannata USA:n osallistumista sotaan Irania vastaan, joka voi syttyä Israelin hyökätessä sen ydinlaitoksiin. 56 % vastasi kieltävästi, 38 % sanoi kyllä, tulisiko USA:n mennä mukaan. 58 % haluaa USA:n voimistavan toimiaan Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi, 39 % ei. Toisen gallupin mukaan 47 % haluaa, että USA avustaa Israelia sen joutuessa sotaan, 50 % ei halua. Israelia tukevien määrä on noussut vuosien aikana USA:ssa. 57 % suhtautuu Israeliin myönteisesti, PA:n kannatus on 32 %. Edellisen gallupin teki Chicagon yleisten asiain neuvosto, jälkimmäisen tekijää ei kerrottu. (JP)
- Anti-semitismi koki valtavan hyppäyksen 2009 aikana Hollannissa. Lisäystä edellisestä vuodesta oli 48 %, ja Hagassa sijaitsevan Info- ja Dokumentaatio-keskuksen johtajan Ronny Naftanielin mukaan se on vain jäävuoren huippu. Hän arvioi, että monia antisemitismin esiintymiä ei raportoida tai rekisteröidä. Hän sanoi, että vaikka juutalaisten osuus 16.6 miljoonan kansasta on 0.3 %, peräti 9.4 % syrjintään luettavia tapauksia kohdistuu juutalaisiin. Toinen ryhmä, jota vastaan hyökätään entistä enemmän, on homot, hyökkäykset heitä vastaan nousi13 %. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3956251,00.html
- Debkafile kertoo, että IDF:n korkeat upseerit sekä talousministeri Steinitz vastustavat F-35 superhävittäjän ostamista liian kalliina. Barak halusi 35 konetta (hinta 4.7 miljardia), mutta erikoistiimi pudotti tilauksen 20:en (hinta 2.7 miljardia USD). Koneen mallikappale lienee kokeilukunnossa 2011, mutta valmis vasta 2015. http://www.debka.com/article/9030/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021