MAANANTAI 27.09.10

1. EHTOO JA AAMU, ensimmäinen päivä Juudean ja Samarian rakennuskiellon loppumisen jälkeen, eikä taivas ole pudonnut, vaikka monet sillä pelottelivat.
PA:n johto antaa edelleen yhtä ristiriitaisia lausuntoja kuin se on tehnyt aina, mikä osoittaa, että järjestön sisällä velloo monenlaisia mielipiteitä.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa valheellisten lausuntojensa levittämistä maailmalla, ja yhtenä hänen ”uudelleen koulutuksensa” kohteena ovat juutalaisjärjestöt. Viimeksi hän puhui juutalaisten kirjailijoitten ja intellektuaalinen kokouksessa Pariisissa sunnuntaina. Hän jatkoi siellä YK:n yleiskokouksessa aloittamaansa kovaa linjaa.
”Se on joko rauha tai setlementit. Jos se on rauha, se tulee keskustelujen kautta. Jos Israel ei valitse sitä, se tarkoittaa ajan haaskausta, mahdollisuuksien tuhlaamista,” hän selvitteli asiaa.
Abbasilla on ohjelmassaan tapaaminen Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kanssa.

LONTOOSSA ilmestyvän arabilehden Al-Hayat siteerasi Abbasin lausuntoa, jossa hän lupasi palestiinalaisten alistavan kysymyksen palestiinalaisten instituutioiden ja arabiliiton harkintaan, ellei yhteisymmärrystä löydetä rakennuskieltoasiassa. Hän väittää edelleen odottavansa sekä USA:n että Israelin lupaamaa ratkaisuesitystä sekä lopullista vastausta rakennuskiellon suhteen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189336

2. MAHMOUD ABBAS selvitteli kantaansa neuvotteluissa Israelin kanssa laajemmin.
Hän toisti aiemman vaatimuksensa, että suunnitellun Palestiinan valtion rajat tulee antaa kolmannen osapuolen joukko-osastojen valvontaan.
Hän toisti kieltäytyvänsä koskaan tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona. Syyksi hän ilmoitti seuraavaa, - ensin valittaen, että joka vuosi tavatessaan juutalaisjärjestöjen edustajia USA:ssa ne esittävät uusia vaatimuksia, ”emmekä ollenkaan hyväksy sellaista”.
Abbas selitti, että kun israelilaiset puhuvat juutalaisesta valtiosta, he tekevät sen siksi, että he haluavat päästä eroon Israelissa asuvista arabeista.
Abbas myös sanoutui irti huhuista, että keskustelujen keskeytyminen voisi aiheuttaa väkivaltaa tai kolmannen aseellisen intifadan. ”Me kokeilimme sitä aiemmin ja se johti tuhoon.”

KORKEA PA:n virkailija Ramallahissa arvioi, ettei PA vetäydy kokonaan pois keskusteluista Israelin kanssa, koska se vahingoittaisi PA:n intressejä, vaikka rakennuskielto poistuukin.
Neuvottelutiimin jäsen Nabil Shaath esitti kovempaa linjaa. Hän arvioi, että keskustelut keskeytetään, ellei rakennuskieltoa jatketa. ”Joko moratorium jatkuu tai rauhanprosessi valitettavasti keskeytyy. Israel kantaa siitä täyden vastuun,” hän vakuutti samalla selittäen, ettei PA vaadi ”setlementtien” purkamista välittömästi ihmetellen, miksei Israel voisi jatkaa moratoriumia vähintään viidellä kuukaudella.
PA:n ministeri Maher Ghneim, vastuualueinaan ”setlementit” ja ”muuri”, pitää mahdottomana tilannetta, että rauhankeskustelujen aikana Israel jatkaa rakennustoimintaa Juudeassa ja Samariassa. Hän väitti, ettei Israel keskeyttänyt rakentamista täysin eikä talojen purkamista 10-kuukauden rakennuskiellon aikana.

PFLP, Kansanrintama Palestiinan vapauttamiseksi, ilmoitti lopettavansa toimintansa PLO:n sisällä vastalauseena sille, että Fatah suostui suoriin keskusteluihin Israelin kanssa. PLO toimii kattojärjestönä useille palestiinalaisjärjestöille, joista Fatah on suurin. Fatahin edustaja Muhammad Dahlan valitti PFLP:n päätöstä kutsuen sitä pettymykseksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189316

3. JUUTALAISYHTEISÖISSÄ Juudeassa ja Samariassa seurattiin joukolla 10 kuukauden rakennuskiellon loppumista kokoontumalla yhteisiin tilaisuuksiin. JP:n toimittaja Tovah Lazaroff oli seuraamassa juhlallisuuksia Revavan yhteisössä Samariassa. Hän totesi, että siellä suurella digitaalisella taululla seurattiin hetken lähestymistä, jolloin kellotaulu osoittaisi nollaa juutalaisen kalenterin mukaan, jossa uusi päivä alkaa auringon laskiessa.
Pääministeri Netanyahu oli pyytänyt, että juhlinnassa noudatettaisiin kohtuutta tarpeettoman kiihkon hillitsemiseksi arabiyhteisöissä.
Kansanedustaja Danny Danon esitti anteeksipyynnön asukkaille, että Likud oli mennyt mukaan rakennuskieltoon, joka osoittautui tarpeettomaksi mutta aiheutti paljon vahinkoa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaille.
REVAVAN juhlallisuuksiin osallistui myös evankelisia helluntaikristittyjä Ruotsista, joiden naisedustajat esiintyivät valkoisiin asuihin pukeutuneina vyötäisillään sininen vyö kultaisella Davidin tähdellä varustettuna.
”Me rakastamme Israelia”, sanoi Yvonne Biork naisten muodostaman ryhmän mukana. ”Jumala on teidän kanssanne.”

Danny Danon varoitteli, ettei vaara ole suinkaan vielä ohi, sillä pääministeri ei ole kertonut, mitä suunnitelmia hänellä on. Eräs juutalaisasukas tunnusti, että hänen sydämessään asuu pelko siitä, mitä seuraavat tunnut ja päivät tuovat tullessaan.
MK Tzipi Hotovely, joka kannattaa yhden valtion periaatetta, ihmetteli, mitä hyötyä on rakentaa pari tuhatta asuntoa, jos ne on sitten jätettävä palestiinalaisille. Hän vakuutti seuraavansa tarkoin, seuraako Netanyahun hallitus Sharonia, joka tuhosi juutalaisunelman Gazan kaistalla. Hän varoitti antamasta tukea diplomaattiselle pyrkimykselle juutalaisten saavutusten tuhoamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johtaja Gershon Mesika sanoi tukevansa Netanyahua, jotta tämä kestäisi häneen kohdistun ulkomaisen painostuksen alla. Hän kehotti Netanyahua asettamaan puolustusministeri Ehud Barakin tälle kuuluvaan asemaan ja lopettamaan tämän juutalaisasukkaisiin kohdistamat häirintätoimet.
Keskusrekisteritoimiston ilmoituksen mukaan vuoden 2010 ensipuoliskolla Juudeassa ja Samariassa valmistui 796 asuntoyksikköä. Kesäkuusta lähtien on rakenteilla 2140 asuntoyksikköä.
Kiellon johdosta asuntojen vajaus on kasvanut siten, etteivät suuret yhteisöt saa tarpeeksi rakennuslupia tarpeen tyydyttämiseksi, mikä pahenee vuoden aikana.
Dayan toivoi, että Kfar Eldad yhteisö saisi tarvitsemansa rakennusluvat elämän normalisoitumiseksi. http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=189308

4. PALESTIINALAISET terroristit tulittivat kivääreillään autoja, jotka ajoivat Teneh Omarim risteyksen lähellä. Ensimmäistä autoa ajanut pariskunta haavoittui lievästi tulituksessa, mutta sekä heidän autonsa että sitä seuraava vaurioituivat luodeista. Haavoittunut pariskunta jatkoi ajoaan Beershevan sairaalaan, jossa heidän haavansa hoidettiin. Pariskunnan äiti odotti vauvaa yhdeksännellä kuukaudella. Hän haavoittui tulituksessa kohtalaisesti ja hänelle suoritettiin keisarinleikkaus kaiken varalta. Hän synnytti terveen poikalapsen. Tapaus sattui sunnuntai-iltana vain muutamia tunteja moratoriumin virallisesti loppuessa.
Toisessa vahingoittuneessa autossa matkustaneet eivät haavoittuneet.

FATAHIN ”aseellinen siipi” al-Aksa marttyyrien prikaati sekä Islamic Jihadin Al-Quds ilmoittivat suorittaneensa tämän ”sankarillisen operaation” taistelijoitten palatessa vahingoittumattomina tukikohtiinsa. Ryhmien nimissä julkistettiin lausunto, jossa iskun todettiin kunnioittavan 15.vuotispäivää Jihadin perustajan Fathi Shaqaqin kuolemaa. Tarkistussoitossa kumpikin ryhmä sanoutui irti lausunnosta.
Tulituksessa vaivoin pelastunut juutalaispariskunta Sharon ja Netta Zucker, molemmat 35 vuotta, pystyivät jatkamaan ajoaan, mikä varmaankin pelasti heidän henkensä. Isku tapahtui tiellä no 60 klo 20.30 sunnuntai-iltana. Terroristit pakenivat autollaan etelän suuntaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3960282,00.html

MIELENOSOITUKSET ja väkivaltaisuudet jatkuivat Jerusalemin itäosissa mutta myös muualla. Arabien tukena ja kiihottajina riehuvat usein sekä Israelin että ulkomailta tulleet vasemmistolaiset, jotka vastustavat hallituksen politiikkaa tai vain haluavat sekasortoa. Arabit heittivät kiviä poliiseja kohti Salah a-Din kadulla vanhankaupungin Sikemin portin luona. Yksi poliisi sai vammoja ja joutui hoidattamaan niitä sairaalassa. Toinen pelästytti mellakoitsijat pois ampumalla aseellaan ilmaan. Myös Givati parkkialueella arabit kivittivät poliiseja kivin ja petrolipommein.
Palestiinalaiset väittivät, että Issawiyan lähiössä imeväikäinen kuoli hengitettyään kyynelkaasua. Poliisi sanoo, ettei sillä ole tietoa tapahtumasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139784

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustajat syyttävät, että presidentti Obama painosti Netanyahua rakennuskieltoon, joka ei saavuttanut mitään muuta kuin vahinkoa juutalaisille. (JP)
- Uusi Gazan kauppasaarron murtamista yrittävä alus purjehtii Kyproksesta, mukana on pari juutalaista sekä Englannin Labour-puolueen uuden johtajan Ed Milibandin äiti Marion Kozak. IDF aikoo pysäyttää aluksen ennen Gazaa,
- IDF valmistautuu tilanteeseen, jossa sen asentama Iron Dome ohjusten torjunta-järjestelmä on toimintakunnossa. IDF:n sisällä pelätään, että se saa aikaan kiihtyneen rakettitulen Israeliin. (JP)
- Eilatin lähellä sattuneessa autokolarissa loukkaantui 10 ihmistä sunnuntaina. Yksi 10-vuotias poika ja hänen äitinsä haavoittuivat pahiten onnettomuudessa, joka sattui lähellä paikkaa, jossa turistibussi syöksyi vuoren rinnettä alas joulukuussa 2008. (JP)
- PA vaatii, että Israelin tulee vapauttaa välittömästi ns. poliittiset vangit hyvän tahdon eleenä PA:lle rauhankeskustelujen edistämiseksi. (JP)
- Egyptin poliisi löysi Siinailta aseita piilotettuina vanhaan raketinkuoreen, jonka asukkaat esittivät poliisille peläten sen sisältävän räjähteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139783
- Israelilainen professori ja arabikansanedustaja osallistuvat Intiassa konferenssiin, jonka tarkoituksena on vaatia Israelin boikotointia. PA:ta edustaa Mustafa Barghouti, joka toimii journalistina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139778
- Hamasin kampanja Israelin agenttien pidättämiseksi Gazassa aiheuttaa paniikkia kansan keskuudessa. Hamasin ”poliisi” tunnetaan erittäin kovakätiseksi, ja vankiloissa kidutus on aivan yleistä, mihin monet kuolevat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139786
- Debkafile arvioi, että väkivalta ja terrorismi tulevat kasvamaan rauhankeskustelujen siirtymisen vuoksi, mutta myös Hamasin ja Fatahin välisten sovintoneuvottelujen alkaessa Kairossa. Tämä vahvistaa sekä Hamasin että Hizbullahin asemaa. http://www.debka.com/article/9046/
- Opetusministeriö poisti oppikirjoja muutamista kouluista, koska niissä esitettiin sekä israelilainen että palestiinalainen versio Israelin ja PA:n välisestä konfliktista. http://www.haaretz.com/print-edition/news/education-ministry-bans-textbook-that-offers-palestinian-narrative-1.315838
- Israelissa toimiva Islamilainen liike (Muslim brotherhood alajärjestö) sanoo, ettei se tule hyväksymään Israelin ja PA:n allekirjoittamaa rauhansopimusta. http://www.haaretz.com/news/national/islamic-movement-israeli-arabs-will-reject-peace-achieved-by-current-pa-leaders-1.315626

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019