KESKIVIIKKO 22.09.10

1. IDF:N KOMENTAJA kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi antoi eilen pitkähkön tilannekatsauksen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa. Vaikka Knesset on virallisesti kesälaitumella, valiokunnan jäsenet olivat runsaslukuisasti paikalla.
ASHKENAZI, jonka virkakausi päättyy helmikuussa ensi vuonna eikä puolustusministeri Ehud Barak halunnut pidentää hänen toimikauttaan vuodella, kuten on ollut tapana, saadakseen oman miehensä armeijan johtoon, puhui nyt vapautuneemmin kuin aiemmin.

IDF:n komentaja totesi, että armeija on valmistautumassa mahdollisuuteen, että rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n kanssa epäonnistuvat, mikä aiheutti toisen intifada aallon vastaavien keskustelujen epäonnistuttua 2000. Hän vakuutti, ettei Israel joudu kokemaan samaa, johon se vedettiin silloin, mutta olettaa väkivallan kasvavan. Hän viittasi määrättyyn odotukseen Länsirannan palestiinalaisten parissa, minkä vuoksi IDF seuraa tilannetta tarkoin. Hän sanoi, että viime kuukauden tuhoisa hyökkäys Kiryat Arban lähellä oli osoituksena aktiivisen Hamasin solun toiminnasta alueella, eikä IDF ole vielä löytänyt sitä. PA:n antamien tietojen mukaan neljä israelilaista murhanneiden terroristien tarkoituksena oli viedä ruumiit mukanaan ja käydä kauppaa heistä – väittänen heidän elävän – vankien vapauttamista vastaan. Terroristit kuitenkin pelästyivät ohi ajavia autoja ja pakenivat paikalta. Ashkenazi sanoi, että IDF on ollut jo jonkun aikaa tietoinen heistä. Terroristit ovat voineet olla ulkomailta tuotettuja palkkasotureita, joista Debkafile kertoi jokin aika sitten.

ASHKENAZI jatkoi todeten, että IDF suoritti 848 operaatiota Länsirannalla pidättäen 447 epäiltyä palestiinalaista. Useimmiten operaatiot koordinoidaan PA:n poliisin kanssa, mutta hän vakuutti, että IDF menee jokaiseen paikkaan, minne haluaa, myös Nablusin casbahiin.
IDF:n komentaja sanoi juutalaisasukkaitten Juudeassa ja Samariassa odottavan hartaasti lupaa jatkaa kesken jääneitä rakennustoimiaan, ja odottaa mielenosoituksia, jos näin ei käy. Hän viittasi tietoihin, joitten mukaan poliisi takavarikoi juutalaisten aseita territorioissa vakuuttaen, että IDF on jakanut aseita heille enemmän kuin aiemmin.

ULKOAPÄIN tulevista vaaroista Ashkenazi valitti Turkin Erdoganin johtaman hallituksen erottautumisesta Kemal Atatyrkin perinteestä ja johtavan maansa yhä selvemmin islamin johtamaksi teokratiaksi Iranin tapaan. Tästä huolimatta IDF on pitänyt perinteisiä ystävällisiä siteitä turkin armeijan kanssa, jonka kanssa sillä on ollut lukuisia yhteistyöprojekteja ja jolle Israelin edistynyt teollisuus on toimittanut huippunykyaikaisia aseita ja välineitä. Turkin kurdit valittavat, että Turkki käyttää Israelin toimittamia aseita ja UAV-koneita heitä vastaan.
ASHKENAZI varoitti, että uusia laivasaattueita on matkalla tai suunnitteilla Gazan kauppasaarron murtamiseksi, eikä sulkenut pois mahdollisuutta, että niiden estämiseksi on käytettävä väkivaltaa Mavi Marmaran tapaan, mutta toisenlaisin menetelmin. Hän valitti ulkomaisten hallitusten todenneen, ettei niillä ole mahdollisuutta estää yksityisten järjestämiä laivasaattueita, joista vaikeimmin käsiteltävät ovat kymmenien laivojen saattueet. Hän piti tervetulleina tutkimuksia tapahtumista, edellyttäen että ne ovat asiantuntevia ja puolueettomia, mitä kaikki tutkijat eivät ilmeisesti täytä. Hän piti pahana sitä, että joka kerran IDF.n sotilaitten palatessa operaatiosta, heitä voi odottaa tutkimuskomitea, mikä huonontaa moraalia armeija parissa ja häiritsee operatiivisten suunnitelmien laatimista.

ASHKENAZI kritisoi puolustusministeri Ehus Barakin päätöstä nimittää hänen seuraajansa jo 6 kuukautta ennen hänen virkakautensa loppumista, mikä ei voi olla vaikuttamatta hänen toiminta-vapauteensa siitä huolimatta, että hänen ja hänen seuraajansa kenraalimajuri Galantin välit ovat ongelmattomat. Hän totesi kolmen neljän kuukauden siirtymäajan riittävän mainiosti tehtävien siirtämiseksi uudelle komentajalle ilman että se lamauttaa suunnittelu-prosessin, kuten nyt on vaarana. Hän sanoi esittäneensä vastalauseensa sekä pää- että puolustusministerille, joten hän voi puhua asiasta vapaasti. Hän sanoo saaneensa nimitystä koskeneen skandaalikirjeen kuukausia ennen kuin se tuli julkiseksi, mutta ei halunnut puuttua siihen, koska hän ei olisi voinut vaikuttaa siihen, mitä tapahtui joka tapauksessa. Hän ei pitänyt Barakin nimittämää skandaalin tutkijaa asiantuntevana eikä puolueettomana. (JP)

2. IDF:N komentaja Gabi Ashkenazi varoittaa Hamasia, että se tulee maksamaan kalliisti, jos se ampuu raketteja Eilatiin Siinain niemimaalta. Hän ei tavallisesti esitä suoria uhkauksia, hän jättää niiden tekemisen poliitikoille, joten hänellä lienee erityinen syy uhkaukseensa. Puhuessaan JP:n toimittajalle laskuvarjojoukkojen harjoitusten lomassa hän totesi Egyptin ja Israelin toimivan läheisessä yhteistyössä voidakseen seurata tilanteen kehitystä Siinailla ja voidakseen estää rakettitulta sieltä kuten tapahtui elokuussa, jolloin kaksi Hamasin ampumaa rakettia putosi Eilatin kaupungin läheisyyteen.
Tze´elimin koulutuskeskuksessa pidetyt laskuvarjojoukkojen harjoitukset olivat kolmannet prikaatintasolla pidetyt tänä vuonna. IDF on järjestänyt 20 vastaavanlaista prikaatinkokoisten joukkojen harjoitusta vuoden aikana. Ashkenazi totesi, että IDF pitää Hamasia vastuussa rakettien ampumisesta Siinailta Eilatiin ja että Hamasilla on siihen tahto ja kyky, mutta sanoi IDF:n seuraavan tilannetta tarkoin.

Ashkenazi totesi, ettei IDF salli tilanteen muodostuvan Gazan rajoilla samaksi, mikä se oli ennen cast lead operaatiota. Hän vakuutti, että IDF tekee voitavansa ja ottaa tarvittavat askeleet tilanteen hallitsemiseksi. Puolustusministeriö suunnittelee, että Iron Dome ohjusten torjuntajärjestelmä asennetaan pohjoisrajalle ennen Gazaa. Kaksi patteristoa on valmis marraskuussa, mutta niitä tarvittaneen kipeämmin Libanonin rajalla, hän arvioi. Hän selitti, että tehokkaan puolustuksen ohella maan tule olla valmis hyökkäyksiin, jos niin vaaditaan. Hän varoitti mahdollisuudesta, että Israel joutuu kolmen rintaman sotaan. Hizbullahin ja Syyrian akseli toimii yhdessä Iranin kanssa, mikä voi laueta. Tämän vuoksi laskuvarjo-prikaatin kaltaisia joukkoja voidaan siirtää rintamalta toiselle. Siksi Israelin tulee rakentaa laaja ja voimakas armeija, joka pystyy vastaamaan jokaiseen uhkaan.

Ashkenazi totesi, että Venäjä on aloittanut P-800 yakhont supersonic risteilyohjusten toimittamisen Syyrian armeijalle 300 miljoonan USD sopimuksen mukaan. Israelin huolena on, että Syyriasta ne kulkeutuvat Hizbullahin käsiin. Ashkenazi totesi, että IDF varustautuu tällaista tilannetta varten ja löytää keinot sitä vastaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188894
Venäjän edellinen ulkoministeri Igor Ivanov vakuutti, ettei P-800 yakhont risteilyohjus häiritse alueen vakavuutta, sillä Venäjä vaatii Syyrialta takuut sen käyttämisestä. Toiseksi hän sanoi, että Venäjä asetti tarkat suunnitelmat käytetyn uraanin toimittamisesta Venäjälle Bushehrin ydinvoimalasta kuten myös uusien uraanisauvojen toimittamisesta Iranin ydinvoimalaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=188892

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen, että hallitus toimii yhdessä PA:n ja USA:n kanssa luovien ratkaisujen löytämiseksi ylittää Abbasin vaatimus rakennuskiellon jatkamiseksi sunnuntain jälkeen. Netanyahu vakuuttaa, ettei sitä jatketa nykyisessä muodossa, minkä johdosta Abbas uhkaa kävellä ulos suorista neuvotteluista. Toiseksi pääministerin kansliasta todetaan, että siellä laaditaan suunnitelmia siltä varalta, että suorat keskustelut PA:n kanssa lopulta romuttuvat. Useita vaihtoehtoisia malleja tutkitaan mahdollisen ulkoisen syytösryöpyn torjumiseksi. Useita Israelin johtajia on Yhdysvalloissa, jossa he keskustelevat eri viranomaisten kanssa estääkseen tilanteen lukkiutumisen.

Netanyahu sanoi huhuista, joiden mukaan USA vapauttaisi Jonathan Pollardin, joka on ollut eristysvankeudessa yli 25 vuotta, kolmen kuukauden rakennuskiellon jatkamista vastaan, ettei Israel tarvitse erityistilanteita tässä tapauksessa, sillä asiasta keskustellaan ilman sitäkin. Hän esitti taas kerran pyynnön, että Abbas tunnustaisi Israelin juutalaisena valtiona. Asia tuli esille YK:n yhteistyökomitean kokouksessa, jossa kokouksen päätöslausunnossa mainitun ”kahden valtion” tilalle apulaisulkoministeri Danny Ayalon vaati sanat ”kaksi valtiota kahdelle kansalle, juutalainen ja palestiinalainen”. Ayalon kävi kiihtyneen sanasodan PA:n pääministeri Fayadin kanssa, joka vihastuneena poistui tilaisuudesta.
Netanyahu kieltäytyy vihjaamasta, mitkä hänen luovat suunnitelmansa ovat moratoriumin suhteen, mutta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt valmistautuvat aloittamaan rakennustyöt välittömästi maanantaina kiellon loppuessa keskiyöllä.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=188892

4. JOURNALISTI Uri Elizur julkisti Mekor Rishon lehdessä, jossa hän on toimittajana, kirjoituksen, jossa hän paljastaa PA:n salaisen suunnitelman. Hän sanoo, että Abbasin vaatimus rajojen hyväksymiseksi ensin antaa PA:lle mahdollisuuden julistautua itsenäiseksi ennen kuin muista ongelmista, Jerusalemista, vedestä, pakolaisista, on sovittu. Jos Israel suostuu Abbasin vaatimukseen rajoista, Israel menettää mahdollisuutensa valvoa tilannetta, koska kun PA julistaa itsenäisen Palestiinan valtion, YK ja ehkä USA tunnustavat sen useiden muitten maitten ohella välittömästi. Tämä jälkeen Israelin toimet Palestiinan valtion alueella ovat todella laittomia ja siten myös juutalaisyhteisöjen asema sen alueella muuttuu radikaalisti. Palestiinalaiset voivat käskeä juutalaisasukkaat kuten myös IDF:n sotilaat pois alueeltaan ilman että PA on suostunut yhteenkään Israelin vaatimukseen, turvallisuudesta ja Jordanjoenlaaksosta esim.. INN:n artikkelin kirjoittaja Daviv Lev ihmettelee, ovatko Israelin viranomaiset ja pääministeri tietoisia tästä ansasta, ja jos ovat, pystyvätkö he vastustamaan ulkomaista painostusta olla menemättä tähän ilmiselvään ansaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139742

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presidentti vakuuttaa, ettei Iran koskaan tunnusta juutalaista sionistista hallitusta. Hän puhui muslimiryhmälle New Yorkissa. Hän varoitti, että hyökkäys sen alueelle aloittaa sodan ilman rajoja vakuuttaen samalla Iranin tuen Libanonille ja palestiinalaisille. (JP)
- IAEA:n vuosikokous yrittää keskittää huomionsa Israeliin, jota se vaatii alle kirjoittamaan NPT-sopimuksen ja liittyä IAEA:n jäseneksi. Tämän tarkoituksena on siirtää huomio pois Syyrian ja Iranin ydinasesyytöksistä. (JP)
- Libya lähettää aluksen ”flotilla 5” Gazaan Tripolin kautta. (JP)
- Turvallisuusvartija oli kulkemassa Silwanin lähiön läpi neljän aikaan aamulla kun hän joutui suuren arabijoukon kivittämäksi. Hän vastasi siihen tulittaen käsiaseellaan surmaten yhden lähiössä asuvan arabin. Arabit jatkoivat mielenosoitustaan kivittäen poliisiasemaa ja poliiseja haavoittaen yhtä heistä. Poliisi tuntee surmatun arabin hänen rikollisesta taustastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3958525,00.html

Koska huomenna on succotin ensimmäinen päivä, lehdet eikä raportti ilmesty silloin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021