KESKIVIIKKO 01.09.10

1. HAMASIN ”luottamusta kasvattava ele” Israelille suorien rauhankeskustelujen alkamispäivänä oli murhaavan todellinen. Hamas on yksi niistä palestiinalaisryhmistä, jotka ovat tuominneet neuvottelut ja näyttävät tarkoittavan totta luvattuaan estää ne.
HAMASIN ”sotilaallisen siiven” izzadin al-Qassam edustaja Abu Ubaida kertoi medialle, että ”Hamasin izzadin al-Qassam prikaatit suorittivat eilisen urhoollisen operaation Hebronissa, ja kaikki miehet palasivat turvallisesti tukikohtiinsa”. Hän lupasi että se oli vain yksi isku iskujen sarjassa ja että toisia tulee seuraamaan.

NELJÄ israelilaista ajoi autollaan eilen illalla tiellä no 60 lähellä Kiryat Arban sisäänkäyntiä, kun heidän autonsa joutui kiivaan tulituksen kohteeksi luultavasti ohi ajavasta autosta. Saatuaan juutalaisten ajaman auton pysähtymään terroristit ampuivat useita kertoja jokaista autossa ollutta lähietäisyydeltä varmistaakseen, että kaikki olivat varmasti kuolleita, paeten sen jälkeen autollaan paikalta. Tämä on tämän hetken näkemys, miten kaikki tapahtui. Neljän uhrin joukossa olivat Yitzhak Ames, 47, ja hänen vaimonsa Tali Ames, 45; Kochava Ben Haim, 37, sekä Avishai Shindler, 24, kaikki Beit Haggaista. Amesin pariskunnalla on 6 lasta, nuorin 1.5-vuotias. Zaka-vapaaehtoisten joukossa oli Momy Ben Haim, joka lähestyessään autoa havaitsi, että yksi uhreista oli hänen vaimonsa. Hänet vietiin shokkitilassa kotiinsa.

Paikalle tulleet kertoivat, että auton kaikki ovet olivat auki ja uhrien ruumiit oli kiskottu tielle ja terroristit olivat jättäneet heidät sinne verissään ensin ammuttuaan heitä jokaista useita kertoja lähietäisyydeltä. Tämä jos mikään osoittaa, miten murhanhimoinen silmitön viha saa ihmisen muuttumaan pedoksi. Yksi surmatuista naisista odotti lasta.
Vapaaehtoiset kertovat pyrkivänsä unohtamaan tämän tapaiset näkymät, mutta aina ne iskevät yhtä suurena shokkina todisteena ihmisluonnon raakuudesta.

IDF aloitti välittömästi terroristien jahtaamisen. Paikalle tullut IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi kertoi, että heillä on useita johtolankoja, jotka tulee tutkia. Lääkintähenkilöt tutkivat uhrit tultuaan paikalle ja voivat vain todeta, ettei ollut mitään toivoa pelastaa heitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3947213,00.html

2. PAIKALLISET analyytikot ja kommentoijat ovat spekuloineet, mitä vaikutuksia terrori-iskulla tulisi olemaan huomenna pidettäville keskustelujen aloittamisseremonialle. Muutamat kommentoijat muistelevat, miten edelliset valtion päämiehet ovat toimineet vastaavissa tilanteissa – niitähän Israelissa on ollut riittämiin. Eräs totesi, että Ariel Sharon palasi välittömästi kotiin saatuaan tiedon ensimmäisestä terrori-iskusta kotona, mutta ei enää seuraavien johdosta – kai nähtyään, että terrori-iskut seuraavat aina yrityksiä aloittaa keskustelut rauhasta.

PÄÄMINISTERI sai tietää iskusta ollessaan matkalle Washingtoniin, mutta hänellä ei juuri ole varaa pettää Obaman luottamusta ja ilmoittaa kääntävänsä koneensa nokan kohti kotia. Sen sijaan hän vakuutti ottavansa yhteyttä Hillary Clintoniin kertoakseen tälle, miten ”tämä rikollinen teko todistaa taas kerran Israelille seisoa järkähtämättä turvallisuusvaatimustensa takana.” Hän vakuutti, ettei isku tule määrittelemään Israelin rajoja tai ”setlementtien” tulevaa kohtaloa samalla kun hän totesi sydämensä liittyvän läheistensä menettäneitten suruun.
Pääministeri puhui koneestaan puolustusministeri Ehud Barakin, Shin Betin johtajan Yuval Diskinin sekä IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin kanssa. Hän sanoi kehottaneensa turvallisuusjoukkoja metsästämään terroristit diplomaattisista kiemuroista välittämättä ja saattamaan heidän oikeuteen vastaamaan rikoksestaan. Pääministeri mukana matkustavat vakuuttivat, ettei Netanyahulla ole aikomustakaan peruuttaa osallistumisensa Washingtonin seremonioihin tänään ja huomenna.

SIVIILIHALLINNON johtaja Juudeassa ja Samariassa prikaatikenraali Yoav Mordechai otti yhteyden PA:n vastaavaan virkailijaan antaen hänelle informaation terrori-iskusta. PA:n poliisi on aloittanut omat tutkimuksensa tapauksesta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186640

3. OIKEISTOA edustavat kansanedustajat ovat vaatineet, että Netanyahu keskeyttää USA:n matkansa ja palaa välittömästi kotiin johtamaan terroristien etsimistä. Heidän lausunnoistaan kuvastuu määrätty katkeruus ja pettymys siitä, että IDF poisti vähän aiemmin miehitetyn valvonta pisteen lähellä paikkaa, jossa isku tapahtui, Obaman vaatimuksesta, kuten he sanovat. IDF:n johto kehotti viime viikolla turvallisuusjoukkoja lisäämään valppauttaan terrori-iskujen estämiseksi mutta myös muuttamaan suhtautumistaan palestiinalaisia kohtaan entistäkin ystävällisemmäksi, ettei tulisi ikäviä välikohtauksia juuri keskusteluja aloitettaessa.

TERRORI-ISKU ei pystyne estämään tänä iltana pidettävää gala-illallista Washingtonissa Obaman toimiessa isäntänä, mutta luulisi sen hyydyttävän Netanyahun ”itsetyytyväisen hymyn”, jota ilman hän antaisi itsestään paljon vakuuttavamman kuvan, kuten jotkut sanovat. Sen uskotaan vaikuttavan sekä Abbasin asemaan – syytöksenä, ettei hänen turvallisuusmiehensä pysty vielä hallitsemaan alueitaan – mutta myös Netanyahun asemaan hänen vaatiessaan turvallisuus-kysymysten tärkeyttä keskusteluissa.

KUIN muistutuksena Israelin turvallisuusjoukkojen oudosta käyttäytymisestä on todisteena se, että he vain jokin aika sitten takavarikoivat pistoolin yhdeltä autoon murhatuilta eivätkä suostuneet palauttamaan sitä oikeuden päätöksestä ja voimassa olevasta aseenkantoluvasta huolimatta, jonka he myös peruuttivat viitaten ”rikollisiin yhteyksiin” ilman selityksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139428
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139426

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti keskustelujen aattona, ettei hän halua ”poimia kirsikoita puusta”, eli ottaa valikoituja aiheita keskusteltaviksi, vaan kaikkia kysymyksiä käsitellään kokonaisuutena ja tehdään niitä koskevat päätökset pakettiratkaisuna. Netayahun ideana on, että päätösten jälkeen niiden toteuttaminen suoritetaan useiden vuosien tai vuosikymmenien aikana. Tämä on kyllä vastoin sitä, mitä PA:n pääministeri Salaam Fayed haluaa, eli itsenäistä Palestiinan valtiota vuoden kuluessa, eli ennen ensi vuoden loppua. Miten tähän liittynee Obaman lausunto, että tehdään sopimukset nyt, rauha tulee aikanaan – jos tulee.

MAHMOUD ABBAS antoi lehtimiehille lausunnon ennen nousemistaan omaan koneeseensa matkalla Washingtoniin, vähän seuraavaan tapaan. Hän puhui Betlehemissä toimivan Maan uutistoimiston virkailijalle viestiksi ”setleteille”: ”Te asutte maassa, joka ei ole teidän, ja se on mahdotonta.” Lausunto annettiin vähän ennen veristä terrori-iskua Kiryat Arbassa. Hän toisti sanomansa vielä uudelleen: ”Setlerit asuvat maalla, joka ei ole heidän. Kerron heille, ettei maa ole heidän ja että he ovat tietoisia siitä. Ette voi rakentaa tosiasioita maalle, koska setlementit ovat laittomia ja ne tullaan poistamaan”, oli hänen suora viestinsä.

PA:n turvallisuuslähteet sanoivat olettavansa, että Kiryat Arban terrori-iskun tekivät joko Hamasin tai Islamic Jihadin iskuryhmät tarkoituksenaan häiritä Washingtonin keskusteluja sekä saattaakseen Abbasin hämilliseen asemaan. Abbas antoi lievän tuomion iskusta sanoen, ettei se palvele palestiinalaisten asiaa.

5. Poliisi antoi julkisuuteen ikävän tapauksen Jerusalemissa. USA:sta muuttanut 60-vuotias Lance Wolf istui Kikar Hahatulot lähiössä Hillel kadulla aikaisin keskiviikkoaamuna nauttien kahvistaan, kun kaksi alkoholia nauttinutta 13.3- ja 15-vuotiasta arabinuorta lähestyi hänen pöytäänsä vaatien tupakkaa. Miehen kohteliaasti kieltäydyttyä ja pyytäessä nuoria jättämään hänet rauhaan, nämä hakivat läheisestä rakennustyömaasta parrunpätkiä alkaen niillä huiskia miestä lopulta iskien yli kaksimetrisellä parrulla häntä päähän. Mies tuupertui katuun jääden makaamaan siihen verissään ilman että kukaan ohikulkijoista puuttui tilanteeseen. Nuoret pakenivat paikalta kuten muutamat sivusta tilannetta seuranneet arabit.
VASTA yli puolen tunnin kuluttua ambulanssi tuli paikalle vieden uhrin Ein Keremin Hadassan sairaalaan, mutta lääkärit voivat vain todeta avun tulleen liian myöhään.
Poliisi pystyi jäljittämään nuoret turvallisuuskameraan tallentuneiden kuvien perusteella Jerusalemin pohjoisosasta. Nuoret kielsivät ensin syyllisyytensä, mutta tunnustivat lopulta. Heidän vanhempansa vakuuttavat, että ”he ovat hyviä poikia, jotka eksyivät nauttimaan alkoholia, ja kun ei ollut muutakaan tekemistä, hakkaamaan miehen hengiltä”.
Lance Wolf muutti Israeliin 10 vuotta sitten, hänellä oli alkoholiongelmia eikä pysyvää työtä.
Asukkaat valittavat, ettei poliisi liiku lähiössä aamuisin kahden ja neljän välillä, mikä aiheuttaa kaikenlaisten huligaanien vapaan liikkumisen, tarjoten ostettaviksi halpoja helmiä, vesipiippuja ja huumeita. Tyypillisesti vasemmistolehdet eivät maininneet nuorukaisia arabeiksi. INN kertoo, että nuorempi päästettiin 20 000 NIS takuusummaa vastaan kotiarestiin, vaikka hän kuvien perusteella osallistui murhaan. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139423

6. UUTISOTSIKOITA
- Koulut alkoivat tänään Israelissa, mutta muutamat opettajaryhmät ovat lakossa. (JP)
- PA:n turvallisuusjoukot sanovat pidättäneensä 200 epäiltyä osallisuudesta neljän israelilaisen murhaan eilen illalla Kiryat Arbassa. PA voi käyttää tätä tekosyynä Hamasin kannattajien pidättämiseksi ja kuulustelemiseksi, mitä se on tehnyt kaiken aikaa pelätessään Hamasin suunnittelevan vallankaappausta Länsirannalla. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186680
- Shasin puheenjohtaja Eli Yishai totesi eilen, että nöyryyttävä tappio Libanonin kakkos-sodassa, mitä Israelin viholliset ovat hyödyntäneet propagandassaan ja kansan moraalin kohottamiseksi, oli seurausta kansan etääntymisestä Torasta ja Jumalasta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186681
- Juudean, Samaria ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan matkusti myös Washingtoniin, mutta oman ohjelmansa puitteissa. Hän sanoi Lontoon välilaskun aikana varmistavansa, ettei Netanyahu anna päättömiä myönnytyksiä keskustelujen aikana. Hän sanoi antavansa haastatteluja ja lausuntoja Medialle tasa-painottaakseen Netanyahun ehkä yksipuolista kuvaa Israelin kansan tahdosta. Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset aikovat aloittaa rakentamisen keskiviikkoiltana 18.00 jälkeen vastauksena terrori-iskulle Kiryat Arbassa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186650 http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/settlers-we-ll-violate-settlement-freeze-in-response-to-attack-1.311445
- Puolustusministeri Ehud Barak kuiskii Netanyahun korvaan – kuten haaretzin kuvassa näkyy – että Israel on valmis luovuttamaan arabienemmistöiset lähiöt Jerusalemin itäosissa tulevaan Palestiinan valtioon. Tätäkö Barak meni kertomaan Abbasille eilen ylimääräisellä ja salaisella matkallaan Ammaniin? http://www.haaretz.com/print-edition/news/barak-to-haaretz-israel-ready-to-cede-parts-of-jerusalem-in-peace-deal-1.311356

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019