TORSTAI 05.08.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu antoi jyrkän varoituksen Libanonille ja myös Hamasille olla kokeilematta Israelin kärsivällisyyttä. Hän varoitti, että Israel tulee iskemään lujasti ketä tahansa vastaan, joka vahingoittaa sen asukkaita. ”Me vastaamme ja iskemme suurella voimalla jokaista, joka tulittaa Israelin asukkaita riippumatta siitä, mistä se tulee,” pääministeri sanoi hepreankielisessä lausunnossa. Tällä kertaa lausunnon tukena oli videoesitys tapahtumista, joissa Hamas todetaan syylliseksi perjantain raketti-iskuun Gazasta Ashkeloniin sekä lauantain iskuun Shaar HaNegev alueelle. Netanyahu sanoi Hamasin olevan vastuussa myös maanantain raketti-iskuun Siinailta Eilatin alueelle, jossa jordanialainen turvallisuusvirkailija kuoli ja muutamia ihmisiä haavoittui.

EDELLÄ kerrottuja tapahtumia seurasi verinen välikohtaus Libanonin rajalla, jossa Jordanian armeijan sala-ampuja surmasi IDF:n everstiluutnantin ja haavoitti vaikeasti kapteenia. Syntyneen kiihkeän tulituksen seurauksena kolme Libanonin armeijan (LAF) sotilasta ja yksi journalisti kuoli, lisäksi joukko sivullisia haavoittui. IAF:n helikopterista ammutut ohjukset tuhosivat LAF:n paikallisen komentokeskuksen. Harvinaisessa lausunnossaan YK:n paikallisosasto totesi, että tulituksen aloittivat LAF:n sotilaat tulittaen IDF:n sotilaita, jotka olivat omalla puolellaan YK:n määrittelemää rajalinjaa suorittaen rutiinihuoltotoimia.

PÄÄMINISTERI Netanyhau totesi varoitustensa yhteydessä havainneensa, että osa hyökkääjistä näyttää todenneen Israelin päättäväisyyden iskeä takaisin ja pyrkivät välttämään vastuutaan rikoksistaan. Englanninkielisessä lausunnossaan hän vaati kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Libanonin hyökkäyksen vedoten YK:n UNIFIL-joukkojen antamaan lausuntoon, jonka mukaan IDF:n sotilaat toimivat omalla puolella rajaa vastoin Libanonin armeijan väitettä. YK:n lausunnossa todetaan tutkimusten jatkuvan ja lopullinen lausunto tapahtumista annetaan niiden päätyttyä.

NETANYAHU kehotti kansainvälistä yhteisöä ottamaan selkeän tuomitsevan kannan Israelin siviiliasukkaita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, mistä se on yleensä vaiennut. Siksi hän kehotti sitä tuomitsemaan nämä sotarikokset mitä ankarimmin sanoin, mikä on niiden velvollisuutena, jotka kannattavat rauhaa, sekä kannattamaan Israelin oikeutta puolustautua niitä vastaan, jotka hyökkäävät viattomia vastaan ja pyrkivät särkemään rauhan. Netanyahun lausunnosta puuttuu normaali vaatimus syyllisten saattamisesta vastuuseen teoistaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=183664

2. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley tuomitsi Libanonin armeijan
hyökkäyksen IDF:n sotilaita vastaan täysin epäoikeudenmukaisena ja vastuuttomana puhuessaan reporttereille keskiviikon tiedotustilaisuudessa. Hän viittasi YK:n antamaan lausuntoon, jonka mukaan IDF:n sotilaat poistivat puuntaimia omalla puolella maitten välistä rajaa. Hän sanoi USA:n odottavan lopullisia tutkimustuloksia tapahtumasta painottaen tarvetta olla toistamatta vastaavanlaisia tilanteita. Valittaen ihmishenkien menetyksiä molemmin puolin hän kehotti osapuolia osoittamaan äärimmäistä itsehillintää tilanteen rauhoittumiseksi.

ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi JP:n toimittajalle odottavansa kansainvälisen yhteisön selkeää tuomiota Libanonin provokaatiosta. Diplomaattilähteet Jerusalemissa olivat osittain pettyneitä Euroopan maitten laimeista lausunnoista, joissa ”tasapuolisuuden nimissä” Libanonin tuomio jätettiin pois.
USA:n kongressi uhkaa harkita uudelleen Libanonille myöntämänsä tuen, joka viime vuodelle oli 100 miljoonaa USD LAF:n kehittämiseksi, 109 miljoonaa taloudelliseksi tueksi sekä 20 miljoonaa USD huumeiden vastaisen taistelun rahastoon. Asiasta raportoi JP:n toimittajalle kongressin edustajana ulkomaanasioitten komiteassa istuva Ron Klein (rep. Fla). Hän selitti, että asiaa tutkitaan näkökulmasta, tuliko käsky hyökkäykseen LAF:n paikalliskomentajalta vai ylempää ehkä jopa hallitustasolta. Vuoden 2011 tukivarat on jo periaatteessa myönnetty. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=183685

3. UNIFIL:n Libanonissa toimiva komentaja kenraalimajuri Alberto Asarta Cuevas kutsui kokoon ylimääräisen kolmen osapuolen neuvottelutilaisuuden Nakouraan Libanonissa voidakseen rauhoittaa kehittynyttä erittäin räjähdysaltista tilannetta. Onneksi osapuolille Hizbullah pysytteli kaiken aikaa sivussa, mikä helpottaa yhteisymmärryksen löytämistä. Cuevas kertoi olleensa yhteydessä osapuolten kanssa keskiviikon ajan kehottaen heitä äärimmäiseen itsehillintään sekä täysin kunnioittamaan YK:n määrittelemää sinistä linjaa.
IDF:n upseerit esittivät kärkevää kritiikkiä UNIFIL:n toimista ennen välikohtausta, sillä se oli täysin tietoinen IDF:n tarkoituksesta mennä turva-aidan toiselle puolelle alueelle, joka YK:n rajankäynnissä merkittiin kuuluvaksi Israeliin. IDF:n taholta kysellään, miksi se ei estänyt LAF:n sotilaitten asettumista hyökkäysasemiin alueen lähellä. UNIFIL:n johto on aina valittanut mandaattinsa estävän sen tehokasta toimintaa. Tämä voinee muuttua, sillä asiaa käsitellään YK:n elokuun täysistunnossa, jossa lisämandaattiesityksen uskotaan toteutuvan äänestyksessä ilman hankaluuksia. Israelin viranomaiset haluavat, että UNIFIL toimii paljon hyökkäävämmin välikohtausten estämiseksi varsinkin huomioiden Hizbullahin jatkuvan aseistautumisen, jonka estäminen kuuluu UNIFIL-joukoille.

TOINEN huolestuneisuutta lisäävä seikka on indonesialaisten joukkojen osallistuminen UNIFIL-joukkoihin Libanonissa, koska heidän sympatiansa ovat selkeästi Libanonia ja Hizbullahia suosivia. Israelissa on esitetty kärkevää arvostelua UNIFIL-joukkojen tehottomuudesta tehtävänsä täyttämiseksi. Eräs häiritsevä seikka on sen joukkojen haluttomuus mennä suorittamaan tarkastuksia libanonilaisiin kyliin, joihin Hizbullah on piilottanut aseitaan ja ohjuksiaan ja joissa sen pyssymiehet asuvat siirtyen moottoripyörillä nopeasti asemiinsa tunneleissa ja bunkkereissa hälytyksen saatuaan.
Israelin omien ponnistelujen ohella USA:n, Ranskan ja Egyptin kautta jännityksen poistamiseksi myös Jordania on pyrkinyt välittämään Israelin ja Libanonin välillä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=183685

4. BENYAMIN JOFFE-WALT kertoo analyysissään hyvin huolestuttavia näkökohtia tilanteesta Libanonissa. Hän sanoo, että äskeinen välikohtaus raja-alueella IDF:n ja LAF:n sotilaitten välillä on vain ilmaisu jännityksestä joka vallitsee Libanonin sisällä. Hän jopa arvioi, että maa on sodassa parasta aikaa, sekä ulkoisessa että sisäisessä. Libanonin pääministerin Rafik Haririn murha 14. helmikuuta 2005 on edelleen selvittämättä; 1000 kg:n pommi surmasi hänet ja 22 muuta ihmistä Beirutissa. Epäilyt kohdistuvat Hizbullahin jäseniin, mistä sen pääsihteeri Hassan Nasrallah syyttää Israelin Mossadin asiamiehiä ja uhkaa samalla, ettei hän anna järjestönsä jäsenten joutuvan tuomituiksi. Tämä on uhkaus uudesta sisällissodasta, mikä on saanut maailman johtajat kiirehtimään Libanoniin tyynnytelläkseen kiihtyneitä mieliä.

RAFIK HARIRI kannatti Syyrian vaikutuksen lopettamista Libanonin sisäpolitiikassa - hän itse oli läheinen saudikuninkaan kanssa – sekä Hizbullahin riisumista aseista. Syytökset kohdistuivat vahvoina Syyrian presidentti Bashar Assadia lähellä oleviin, mutta nyt kansainvälinen tribunaali on keskittänyt epäilyt Hizbullahin suuntaan, mikä ei millään tavoin vähennä mahdollisen tuomion aiheuttamaa iskua maan sisäiselle tasapainolle. Joffe-Walt katsookin, että ehkä olisi parempi hyllyttää murhaajan etsintä rauhan säilyttämiseksi.
BEIRUTISSA sijaitsevan ”Pysyvä Rauha” järjestön presidentti Fadi Abi Allam sanoo äskeisen välikohtauksen ilmentävän tilannetta alueella. ”Me olemme jatkuvassa sodassa, sekä sisältä että ulkoa, ja tässä tilanteessa jokainen pyrkii suojelemaan itseään.” Hän selittää, ettei kysymys ole vain Palestiinasta, vaan että Libanonin käy sisäistä sotaa. Hän sanoo, ettei kansainvälinen yhteisö ole löytänyt ratkaisua, vaan jokainen vain odottaa nähdäkseen, mitä tapahtuu. Hän vakuuttaa, ettei Libanonin kansa halua sotaa, mutta se voi puhjeta yllättäen.

TRI EUGENE RICHARD SENSENIG-DABBOUS Libanonin Notre Dame yliopistosta sanoo, ettei kukaan halua väkivaltaa. Maassa on suuri koaliittio, jossa Hizbullah on mukana. Hän sanoo libanonilaisten näkevän kirjoituksen seinällä, mutta jokainen toivoo parasta. Hän olettaa jokaisen tienneen alusta lähtien, että Syyria ja Hizbullah ovat tietoisia murhan suunnittelijoista ja toteuttajista, mutta tämä on yksi tabuista, joita ei saa paljastaa, hän sanoo.
Jännityksen lieventämistä Beirutissa ovat pyrkineet tasoittamaan sekä Saudi Arabian iäkäs kuningas Abdullah että Syyrian presidentti Bashar Assad yhteisneuvotteluillaan Beirutissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183652

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin autosaattueen madellessa etanan vauhtia runsaan yleisömäärän läpi Hamadan kaupungissa, joka on hänen tukijoittensa vahvaa aluetta siinä määrin, että hän saattoi avoautostaan käsin kätellä ihmisjoukkoa, lähellä autosaattuetta räjähti jotain, jonka Iranin turvallisuusjärjestö määrittelee ilotulitus-raketiksi, jotkut uutistoimistot kutsuvat sitä kotitekoiseksi pommiksi. Presidentti ei kuitenkaan antanut sen häiritä itseään – jos hän oli tietoinenkaan koko asiasta – vaan saattue jatkoi matkaansa ja hän saattoi pitää kiihottavan puheensa normaalisti.(JP)
- Sekä Egypti että Netanyhau syyttävät Hamasia Eilatiin ammutuista Grad-raketeista, jotka surmasivat yhden ja haavoittivat muutamia Agabassa. (JP)
- Israelin maahallituksen kutsuma laittomien beduiinihökkelien tuhoaminen Negevin Kafr al-Arakib kylään keskiviikkona toistamiseen voi kansanedustaja Taleb al-Sanaan (United Arablist) mielestä aiheuttaa ”intifadan” Negevin beduiinien parissa. Sanaa oli linnoittautunut yhteen parakkiin muutamien henkilöitten kanssa vastustaakseen tuhoamista, mutta se ei auttanut. Hän itse pyörtyi ilmeisen henkisen jännityksen ja yli 35 asteen kuumuuden vuoksi ja hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän tointui ilman jälkiseurauksia. Kyläpahasen tuhoamiseen osallistui 1300 poliisia sekä poliisin Yasam-mellakkayksikkö. Maahallituksen edustaja sanoo, että beduiinit tunkeutuivat kylään 1998 ja heidät karkotettiin vuotta myöhemmin. Heille tarjottiin mahdollisuutta vuokrata maata maataloutta varten, mutta he kieltäytyivät jatkaen muuttoaan kylään. Kymmeniä tuhansia laittomia taloja ja hökkeleitä rakennetaan Negeviin beduiinien toimesta, nopeammin kuin niitä pystytään poistamaan. (JP)
- Iran ilmoittaa, että se on hankkinut 2 S-300 ilmatorjunta ohjuspatteristoa Belaruksesta (Valkovenäjältä) ja kaksi muuta toisesta lähteestä ilmoittamatta mistä. Iranilla on voimassa oleva sopimus niiden hankkimisesta Venäjältä, mutta se on siirtänyt toimituksia vedoten YK:n asettamiin vientirajoituksiin Iraniin. (JP) http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-official-we-have-obtained-the-s-300-missile-system-1.305954
- Poliisi kävi eilen tuhoamassa Mitzpe Avihai juutalaisyhteisön 5 taloa ja synagogan. Tuhoaminen ei mennyt aivan rauhallisesti, vaan yhteenottoja asukkaitten ja poliisin välillä tapahtui. Yhteisössä asui viisi juutalaisperhettä lähellä Hebronia ja Kiryat Arbaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/police-and-settlers-clash-following-west-bank-outpost-demolitions-1.306142
- Entinen israelilainen taiteilija ja muusikko ja ties mitä Dror Feiler ilmoitti Tukholmassa, että hän ryhmänsä kanssa suunnittelee uuttaa ”flotillaa” Gazan saarron murtamiseksi ja sanoo, että laivat ovat suurempia ja niitä on useampia, eivätkä he aio taipua Israelin tarkastuksiin. Hanke toteutunee ennen 2010 loppua, hän ennakoi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3930403,00.html
- Puolustusministeri Ehud Barakin päätös aloittaa IDF:n seuraavan komentajan haastattelut jo torstaina 6 kuukautta ennen kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin virkakauden loppua on herättänyt ihmetteleviä kyselyjä ja arvailuja hänen todellisesta tarkoituksestaan. Ashkenazin kannattajat katsovat tämän tarkoituksena olevan komentajan arvovallan pienentäminen vaarallisessa tilanteessa. Barak ei voi sietää Ashkenazin itsenäistä ajattelutapaa, hän haluaa leikkiä diktaattoria, jonka sanaa ja toiveita on ehdottomasti noudatettava ilman vastaväitteitä. Joittenkin mielestä Barak alkaa olla suurimpia uhkia maan turvallisuudelle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3930585,00.html
- Tuhansia ihmisiä odotetaan Tzfat Klezmer musiikkijuhlille kaupunkiin 10.-13.10. välisenä aikana Galileassa. Esiintyjiä on kaikenkarvaisia ja kaikenlaisin instrumentein jokaisessa kadun-kulmassa, luvataan järjestäjien taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/191534
- Ranskalainen liikemies paroni Edouard de Rotschild aikoo tehdä aliyan Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138956
- Valtava räjähdys Iranin petrokemian tehtaalla Pardisissa surmasi viisi työntekijää ja tuhosi suuren osan äsken valmistuneesta laitoksesta, kertoo Debkafile. Räjähdys sattui samoihin aikoihin kuin Ahmadinejadin saattuetta vastaan tehtiin pommiyritys. Assaluyeh laitos Pardisissa sijaitsee lähellä Venäjän rakentamaa Bushehrin ydinlaitosta, joka käynnistettäneen lähi aikoina. Debkafile arvioi, että laitoksessa räjähti viisi pommia. Ahmadinejad puhui Hamadanin kaupungissa, joka rakennettiin Shushanin raunioille, jonne Persian kuningatar Eshter ja hänen setänsä Mordechai haudattiin. http://www.debka.com/article/8949/
- Israelin vienti Kiinaan ja Intiaan nousu yli kaksinkertaisiksi 6 ensimmäisen kuukauden aikana viime vuoteen verrattuna. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019